marți, 3 septembrie 2013

The Boy in the Striped Pyjamas ... Zyklon B,,,, instrument al genocidului

Câteva explicații iar mai jos un film de excepție , trist dar trebuie văzut pentru a nu uita ororile nazismului și a naționalismului exacerbat . 


In data de 3 septembrie 1941 - Hitleriștii au folosit pentru prima dată gazul Zyklon B (inițial destinat deratizǎrii) pentru uciderea deținuțior din lagărul de concentrare Auschwitz-Birkenau .

La Auschwitz II (Birkenau), lagăr de exterminare, unde cel puțin 1,1 milioane de evrei, 75.000 polonezi și circa 19.000 țigani au fost uciși.
Zyklon B (în engleză ciclon B) a fost denumirea comercială a unui insecticid pe bază de cianuri cunoscut pentru folosirea de către Germania nazistă, în camerele de gazare din lagărele de exterminare în timpul Holocaustului.

Era compus din acid cianhidric , un stabilizator, şi o substanţă odorantă. Era impregnat pe diferite suporturi absorbante (pelete).
Zyklon B era depozitat în containere etanşe, pentru că, o dată expus la aer, acesta elibera acid cianhidric (HCN), foarte toxic pentru om.

Zyklon B a fost folosit în lagărele de la Auschwitz Birkenau, Majdanek, Sachsenhausen. În alte lagăre de exterminare, era folosit monoxidul de carbon de la motorul maşinilor. Multe dintre victime au fost evrei şi de aceea gazul Zyklon B gaz a devenit un simbol al Holocaustului.

Iniţial, Zyklon B a fost folosit în lagărele de concentrare pentru dezinsecţie şi pentru a ţine sub control tifosul. Cel folosit în camerele de gazare a fost intenţionat fabricat fără substanţa odorizantă.



In ianuarie sau februarie 1940, 250 de copii de ţigani de la Brno, din lagărul de concentrare Buchenwald au fost folosiţi drept cobai pentru testarea gazului Zyklon B.
Pe 3 septembrie 1941, circa 600 de prizonieri de război sovietici şi 250 de prizonieri polonezi gravi bolnavi au fost executaţi prin gazare în lagărul de la Auschwitz. Aceasta a fost primul experiment cu Zyklon B de la Auschwitz. Experimentele au durat mai mult de 20 de ore.

Potrivit comandantului lagărului Auschwitz, Rudolf Hoss (Hoess), în buncărul 1 erau circa 800 de oameni iar în buncărul 2 circa 1200.
După ce camera de gazare s-a umplut, uşile au fost închise, iar peletele de Zyklon B au fost aruncate în cameră prin găurile de ventilaţie, eliberând gaze toxice.
Persoanele din interior au murit după 20 de minute. S-a estimat că aproximativ o treime au murit instantaneu.

Johann Kremer, medicul SS care superviza execuţia a declarat că putea auzi prin găurile de ventilaţie cum victimele se zbăteau şi urlau, fiind clar că au luptat pentru viaţa lor.
Când au fost deschise uşile, jumătate dintre victime au fost găsite în poziţie semi-ghemuită , unele aveau pielea de culoare roz cu pete roşii şi verzi, iar unele aveau spume la gură sau aveau urechile sângerânde.

Urmariti acest film The boy in the striped pyjamas, o dramă a cărei acţiune se petrece în timpul celui de-al doilea război mondial.

Bruno, fiul unui comandant al unui lagăr de exterminare, se împrieteneşte cu Shmuel, care locuia dincolo de un gard electrificat.

Probabil veți rămâne marcați de  de o scenă în care era descris procesul de gazare a prizonierilor, de aceea am căutat nişte informaţii referitoare la gazul folosit.

 

Ofiţerul SS Ralf (David Thewlis) şi soţia lui, Elsa (Vera Farmiga), se mută de la Berlin la ţară cu copiii lor, Gretel (Amber Beattie) de doisprezece ani şi Bruno (Aşa Butterfield), de opt de ani, după ce Ralf este promovat comandant al unui lagăr nazist. Bruno se referă la lagăr ca “out-with”, deşi mai târziu în film, sora lui afirma că pronunţia este incorectă, ceea ce lasă impresia că lagărul ar fi Auschwitz.

Fiindu-i interzis să iasă din curtea din faţă a casei, fără prieteni, Bruno duce dorul companiei şi aventurii. El scapă în cele din urmă prin fereastra magaziei din curtea din spate a casei, explorează prin pădure, şi ajunge într-un final într-un colţ izolat, nepăzit al lagărului de concentrare, pe care el l-a crezut a fi o fermă. Acolo, el se împrieteneşte cu Shmuel (Jack Scanlon), un băiat de aceeaşi vârstă cu el. Bruno se întoarce des, aducându-i lui Shmuel mâncare şi se joacă cu el dame prin gardul de sârmă ghimpată. Shmuel îl face pe Bruno să realizeze treptat ca oamenii din tabăra nu sunt fermieri cum credea; el îi spune lui Bruno ca el şi familia sa au fost închişi, şi obligaţi să poarte pijamale “cu dungi”, pentru că sunt evrei.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Va rog sa va spuneti parerea , fiecare parere conteaza , doar o singura rugaminte am pastrati limbajul decent , fara cuvinte urate injuraturi , instigare la rasism ,xenofobie si jignire a celui caruia va adresati ( vom modera doar aceste comentarii ),va multumesc si asteptam cu interes comentariile dumneavoastra. .

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More