joi, 13 iunie 2013

13 iunie 2013 by Viorica Crainic

Bine v - am regăsit!

"Eroi sunt cei care şi-au păstrat raţionamentul şi umanitatea intacte în fata suferinţelor groaznice." (Silvia Cartwright)

 

 

Mihai Răzvan Ungureanu: Vizita premierului Ponta la Berlin nu a contat deloc în media germană.

Fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu, preşedinţe al Forţei Civice, a declarat, într-o conferinţă de presă la Arad, că Victor Ponta a făcut o vizită la Berlin "care nu a contat deloc în media germană".

"Probabil, dacă vizită  ar fi fost atât de interesantă pe cât a încercat premierul şi echipa sa de zgomote să arate, toată Germania ar fi rămas stupefiată că Ponta cu plagiatul său a făcut o vizită în ţara în care cine plagiază îşi dă demisia", a afirmat Ungureanu.
 El a spus că i se pare "şi mai interesant faptul că unul dintre miniştrii cabinetului, ministrul Culturii, care este şi profesor universitar, culmea, a încercat cu ultimele sale puteri să îi atragă atenţia doamnei Merkel că data viitoare când se vede cu domnul Ponta să fie mai bine pregătită, că nu reuşeşte să treacă examenul întâlnirii cu premierul".
"E foarte adevărat, nici doamna Merkel nu e pregătită, ca o naţiune întreagă, naţiunea noastră, care nu e pregătită să se întâlnească cu premierul Ponta (...) Nu suntem pregătiţi pentru domnul Ponta, poate ne lasă şi-şi caută o naţiune care să-l poată înţelege", a mai spus Ungureanu.

Kelemen Hunor : UDMR nu susţine referendumul iniţiat de preşedinte.

“Noi susţinem bicameralismul şi nu vom milita pentru acest referendum, dar este dreptul preşedintelui Băsescu de a iniţia procedura pentru organizarea unui referendum. Aşa cum, în 2009, noi am formulat o poziţie foarte clară şi foarte simplă, şi în 2013 poziţia noastră este foarte clară şi este pentru Parlament bicameral în continuare. Dincolo de Parlament bicameral, noi am spus că reprezentarea politică trebuie să îşi găsească loc în Camera Deputaţilor şi principiul trebuie să fie reprezentare proporţională. Suntem de acord cu reducerea numărului de deputaţi şi am susţinut 300 de deputaţi plus 18 pentru minorităţile naţionale, iar Senatul să fie reprezentarea teritorială, cu 100 de membri. Avem o grămadă de argumente pentru această poziţie, pornind de la faptul că România este o ţară mare, a şaptea din UE, o ţară complexă, cu regiuni istorice, cu identităţi naţionale, cu probleme regionale, până la tradiţiile din România care ne ghidează către un Parlament bicameral. Noi credem că acest bicameralism trebuie păstrat”, a declarat, miercuri, corespondentului Mediafax, Kelemen Hunor.

PPMT vrea organizarea unui referendum pentru consultarea maghiarilor în privinţa regionalizării.

Partidul Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) vrea organizarea unui referendum pentru consultarea populaţiei maghiare cu privire la regionalizare, anunţând, totodată, "mişcări de stradă" pe această temă.Preşedintele PPMT Harghita, Sorban Attila, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că în proiectul de regionalizare coaliţia guvernamentală nu ţine cont de aspectele importante pentru comunitatea maghiară, precum "respectarea regiunilor istorice formate de-a lungul timpului şi principiile autonomiei locale".
"Ştim foarte bine că nu avem puterea să blocăm parlamentar propunerea de regionalizare a Guvernului, de aceea PPMT vrea organizarea unui referendum, în aşa fel încât populaţia maghiară să se poată exprima despre cum vede regionalizarea teritorială a României", a spus Sorban Attila.
"La orice mişcare de stradă care duce înainte cauza noastră de autonomie, eu spun că trebuie să fim acolo. Astfel de manifestări se leagă de regionalizare, pentru că forma acuală de împărţire teritorială pe care ştim că o pregăteşte Guvernul nu dă nicio şansă pentru autonomia Ţinutului Secuiesc", a afirmat Sorban Attila.

Daniel Fenechiu : PPDD se retrage din comisia de revizuire a Constituţiei.

Daniel Fenechiu, liderul deputaţilor PPDD, a declarat că partidul său se va retrage din Comisia Constituţională, ulterior urmând să boicoteze votul final. ”Ne retragem din Comisia Constituţională, evaluăm proiectul în forma finală, tehnicul nostru va participa în continuare. Va intra în comisia de la Senat, iar în plen, la începutul toamnei, ajunge în Comisia Juridică. Aţi constatat răzgândirile deja proverbiale, aprobă un amendament, după care apare răzgândirea. Vom boicota inclusiv votul final pe Constituţie şi vom îndemna populaţia să voteze împotrivă. Sperăm că şi PDL va avea curajul să exprime o opoziţie”, a motivat Fenechiu alegerea făcută de PPDD.
"Nu dorim un alt referendum pentru că nu avem de ce să-i întrebăm pe români dacă s-au răzgândit. Românii au fost extrem de clari, au spus că vor un Parlament cu o singură Cameră şi cu cel mult 300 de parlamentari", a afirmat Dan Diaconescu, la o conferinţă de presă.

Liviu Dragnea: Opinia preşedintelui privind regionalizarea este importantă, indiferent cum se numeşte el.

Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat, joi, că este importantă opinia preşedintelui pe tema regionalizării, indiferent cum se numeşte acesta, dar că nu există obligaţii administrative pentru o asemenea întâlnire, acest lucru nefigurând nici măcar în pactul de coabitare. Întrebat, joi, într-o conferinţă de presă la Constanţa, cât de importantă este o întâlnire cu preşedintele Traian Băsescu pe tema regionalizării, Liviu Dragnea a răspuns: "Este o întâlnire foarte importantă. Este o întâlnire cu şeful statului, preşedintele României. Indiferent cum se numeşte, o opinie a preşedintelui României este importantă pentru că reprezintă cea mai importantă funcţie din statul român, cum să nu fie importantă ?".
Dragnea a spus însă că o astfel de întâlnire nu ar fi obligatorie: "Nu există obligaţii administrative, nu e trecută nici măcar în pactul de coabitare".
El a susţinut că este pregătit oricând pentru a avea această discuţie cu şeful statului.
"Eu sunt pregătit oricând pentru această discuţie, care cred că este utilă. Pentru că dacă discutăm sincer despre dorinţa de modernizare a statului român, regionalizarea şi descentralizarea reprezintă unii dintre cei mai importanţi piloni ai acestui proces de modenizare, dacă discutăm în mod sincer, şi ca să discutăm în mod sincer trebuie să ne întâlnim să discutăm acest proiect", a spus Dragnea.
Referitor la propunerea preşedintelui  Traian Băsescu, de a organiza referendum,  Liviu Dragnea a declarat : "Este dreptul preşedintelui să ceară organizarea unui referendum. Guvernul îl va organiza atunci când se va stabili data, iar cetăţenii se vor pronunţa faţă de întrebările care vor fi puse".

Varujan Vosganian : Evaluările sunt între 40 şi 80 de milioane de euro, privind Cuprumin.

"În momentul de faţă evaluările sunt între 40 şi 80 de milioane de euro dar plafonul de sus este excesiv, probabil că cifra finală a ofertei noastre va fi undeva în jurul nivelului minim", a adăugat Vosganian.
"Am prezentat primului ministru lista companiilor care şi-au manifestat, prin scrisori de intenţie, am anexat şi scrisori de intenţie, la anunţul preliminar privind Cuprumin. Pot să vă spun că sunt opt companii, dintre care trei sunt printre primele zece din lume. Despre celelalte cinci nu ştiu exact ce să vă spun, pentru că unele s-ar putea să fi fost special făcute cu contribuţii de capital în spate pe care, în acest moment, încă nu le identificăm", a declarat Vosganian, joi, într-o conferinţă de presă susţinută la sediul PNL.

Crin Antonescu : Politicienii englezi trebuie să explice oamenilor, beneficiile pe care le aduc românii în Marea Britanie.

Într-un articol pentru politics.co.uk, Crin Antonescu a avertizat că o relaţie reciproc avantajoasă între România şi Marea Britanie a fost pusă în pericol de retorică feroce creată în jurul încetării restricţiilor pe piaţa muncii la sfârşitul acestui an.
"Au existat întotdeauna politicieni populişti fericiţi să profite de temerile oamenilor pentru câştigul electoral. Sunt întristat că în Europa secolului al XXI-lea, şi în special în Marea Britanie, se întâmplă în continuare astfel", a scris Antonescu.
"În 2007, atunci când România a aderat la UE, am fost de acord, fără tragere de inimă, să amânăm punerea în aplicare a celei de-a patra libertăţi fundamentale a UE - dreptul de a trăi, munci şi de a învăţa oriunde în UE - până în 2014", a adăugat oficialul român.
"Prin urmare, sunt frustrat şi jignit că unii sugerează în prezent că aceste restricţii ar trebui să fie menţinute pentru a opri un tsunami imaginar de infractori needucaţi şi nespălaţi să îmbrăţişeze civilizaţia", a subliniat el.
Antonescu a adăugat: "Este timpul ca mainstream-ul politic din Marea Britanie să conteste pe faţă dauna xenofobă provocată de populiştii fără scrupule. Este timpul ca acesta să explice britanicilor beneficiile pe care le aduc românii în Marea Britanie şi vice-versa".

Lucian Duţă, numit în Consiliul de Administraţie al CNAS.

Preşedintele Traian Băsescu l-a desemnat pe fostul preşedinte al CNAS Lucian Duţă drept membru în Consiliul de Administraţie al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate din partea Administraţiei Prezidenţiale, scrisoarea de nominalizare fiind transmisă în data de 10 iunie.
"Ca urmare a adresei Departamentului de Sănătate Publică al Administraţiei Prezidenţiale, prin care domnul consilier prezidenţial Virgil Păunescu îl numeşte membru în Consiliul de Administraţie al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate pe dl. dr. Lucian Duţă, apreciem următoarele: Această numire este o gafă a Administraţiei Prezidenţiale. Este o numire specifică organizaţiilor mafiote. Consilierul prezidenţial Virgil Păunescu a deţinut, la rândul său, funcţia de preşedinte al CNAS pentru numai 29 de zile, în anul 2000", arăta, miercuri, CNAS într-un comunicat de presă.
 Lucian Duţă a fost preşedintele CNAS în perioada 2009-2012, iar  în prezent, este membru în BPN al PDL şi preşedinte interimar al PDL Sector 1.

Guvernul şterge datoriile CFR Marfă, prin conversie în acţiuni, pentru privatizare.


Guvernul precizează că această operaţiune, aprobată prin ordonanţă de urgenţă, urmăreşte "o echilibrare economico-financiară" a CFR Marfă în vederea creşterii atractivităţii la privatizare, iar caracterul de urgenţă al ordonanţei este generat de necesitatea de a îndeplini obiectivele asumate prin înţelegerile cu Fondul Monetar Internaţional.
În baza ordonanţei, CFR Marfă va prelua datoria în cuantum de 127,4 milioane lei pe care CFR SĂ o are de achitat către ANAF. Ca urmare a preluării datoriei, ANAF va descărca CFR SA de această plată, iar datoria CFR Marfă faţă de CFR SĂ va fi astfel stinsă parţial.
În acelaşi timp, însă, toate datoriile principale şi penalităţile acumulate de CFR Marfă vor fi la rândul lor stinse, prin conversie în acţiuni.
În strategia de privatizare a CFR Marfă, Guvernul a luat de altfel în considerare vânzarea inclusiv a pachetului de acţiuni care va fi deţinut de stat în urma "conversiei creanţelor statului în acţiuni".
Ministerul Transporturilor a reluat privatizarea CFR Marfă şi a relaxat unele condiţii impuse ofertanţilor, nivelul cifrei de afaceri solicitat fiind redus de cinci ori, de la 100 milioane euro la 20 milioane euro, însă nu a modificat preţul de pornire, de 180 milioane euro, sau termenul de desemnare a câştigătorului.

Parlamentul European a adoptat pachetul guvernanţei Schengen.

Plenul PE a aprobat, miercuri, pachetul guvernanţei Schengen, adică două regulamente referitoare la un nou mecanism de evaluare a respectării în teren a regulilor spaţiului de liberă circulaţie, precum şi instituirea temporară a verificărilor la graniţele interne în situaţii excepţionale.  Astfel, pentru prima dată, va fi posibil ca echipe de inspecţie să efectueze vizite neanunţate pentru a monitoriza orice încercare de a introduce verificări ilegale la graniţele interne. Când aceste echipe vor vizita graniţele interne, statul membru respectiv va putea fi noficat cu cel puţin 24 de ore înainte. Echipele de inspecţie vor fi compuse din experţi din statele membre, de la Comisia Europeană şi din agenţiile şi instituţiile UE, precizează un comunicat al PE.
De asemenea, al doilea regulament subliniază că reintroducerea temporară a controalelor la graniţele interne este o măsură de "ultimă instanţă".
Codul Frontierelor Schengen (SBC) permite deja reintroducerea verificărilor la graniţele interne în situaţii excepţionale care ar presupune o ameninţare gravă la securitatea internă şi ordinea publică.
Pachetul guvernanţei Schengen ar putea fi aprobat oficial de către Consiliul European în toamna acestui an, precizează comunicatul PE. Cele două regulamente au fost adoptate în urma a două rapoarte elaborate de eurodeputatul român Renate Weber (PNL-ALDE) şi portughezul Carlos Coelho.

Turcia : Premierul  şi protestatarii rămân pe poziţii divergenţe.

Propunerea premierului turc Recep Tayyip Erdogan cu privire la organizarea unui referendum local referitor la Parcul Gezi din Istanbul, la originea unei mişcări de protest faţă de Guvern, nu este nici legală şi nici de dorit, a declarat joi un reprezentant al manifestanţilor.
“Există o decizie a justiţiei, care a impus oprirea lucrărilor de amenajare a Parcului Gezi. În acest condiţii, nu este legal să se ia în calcul o consultare populară pentru a decide soarta parcului”, a declarat Tayfun Kahraman, din cadrul grupului de asociaţii Solidaritate Taksim, care coordonează manifestanţii în Parcul Gezi, informează Mediafax.
El a subliniat totodată că “nu sunt îndeplinite condiţiile” în vederea efectuării unei asemenea consultări, în contextul în care dreptul turc nu prevede recurgerea la un referendum în cadrul unor reforme constituţionale.
Kahraman, care este totodată preşedintele Camerei Urbaniştilor din Istanbul, s-a declarat ostil principiului unui asemenea referendum.”Oare decidem să organizăm un vot pentru a afla dacă este necesar să îngrijim sau nu un pacient bolnav de cancer?”, a comentat el, precizând că Solidaritate Taksim, care reuneşte 116 asociaţii ce animă mişcarea de contestare, s-a reunit joi dimineaţa pentru a prezenta o poziţie oficială comună cu privire la propunerea lui Erdogan.

Banca Mondială: Economia României va creşte cu 1,7% în acest an şi cu 2,2% în 2014.

Banca Mondială anticipează că economia României va creşte cu 1,7% în acest an, prognoză uşor îmbunătăţită faţă de cea prezentată cu şase luni în urmă, în timp ce estimarea pentru anul viitor a fost menţinută la 2,2%.
Astfel, BM estimează că Produsul Intern Brut al României va creşte cu 1,7% în acest an, 2,2% anul viitor şi cu 2,7% în 2015, potrivit raportului Perspective Economice Globale, publicat de instituţie.
În urmă cu şase luni, instituţia anticipa că economia românească avea să urce cu 1,6% în 2013, 2,2% în 2014 şi cu 3% în 2015.
Estimările BM pentru România sunt apropiate de cele ale guvernului, FMI şi Comisiei Europene.
CE anticipează că economia României va creşte cu 1,6% în acest an, în linie cu estimările FMI şi ale guvernului, şi cu 2,2% anul viitor. FMI estimează o creştere de 2% pentru 2014.

România se află pe locul 2, după China, la numărul persoanelor care  au emigrat către statele OCDE.


În raportul "Perspective privind Migraţia Internaţională 2013" prezentat joi de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) se precizează :

"Emigrarea din statele din sudul zonei euro, afectate de criză, a crescut cu 45% în perioada 2009-2011.
Totodată, cele mai ridicate rate de emigrare către state OCDE sunt înregistrate din ţări care beneficiază de regimuri de liberă circulaţie.
Zona euro este în recesiune de şase trimestre consecutive, iar şomajul din regiune a atins cote record şi se situează în prezent la peste 12%.
Pe fondul condiţiilor economice tot mai dificile din Italia şi Spania, românii migrează în număr tot mai mare către alte destinaţii din UE, în principal Germania, se spune în raport.
Totodată, reintegrarea emigranţilor reveniţi în ţara de origine din cauza dificultăţilor economice devine o problemă tot mai urgentă în ţări precum Polonia, Lituania, Bulgaria şi România.
Germania a fost principala destinaţie a emigranţilor români în anul 2011, cu 97.500 de persoane, urmată de Italia (90.100), Spania (60.900), Austria (13.700) şi Belgia (10.900)."
Potrivit raportului OCDE, România se află pe locul 2, după China, la numărul persoanelor care  au emigrat către statele OCDE.

Franţa : Greva salariaţilor căilor ferate.

O grevă a salariaţilor căilor ferate, la apelul unor sindicate ostile reformei feroviare, după o zi de la mobilizarea controlorilor de trafic aerian, perturba traficul feroviar în Franţa joi dimineaţa, patru din zece trenuri aflându-se, în medie, în serviciu.
SNCF a anunţat joi dimineaţa că perturbările se încadrau în anunţuri anterioare, la grevă participând numeroşi salariaţi.
Greva a început miercuri, la ora 17.00 GMT (20.00, ora României), şi urmează să se încheie vineri la ora 6.00 GMT (9.00, ora României). Traficul feroviar internaţional urma să fie redus către Elveţia (un tren din două) şi Italia (unul din trei), şi să nu fie afectat pe liniile Eurostar (Londra), Thalys (Bruxelles, Amsterdam) şi Alléo (Germania). Sindicatele şi-au exprimat totodată îngrijorarea faţă de un proiect de creare a trei instituţii publice cu caracter industrial şi comercial (EPIC) care, în opinia lor, deschide o cale spre o prăbuşire a sistemului feroviar.
"Fără această reformă, sistemul francez se va zibi de un zid", a declarat preşedintele SNCF Guillaume Pepy, apreciind că unirea SNCF cu Reţeaua Ferată din Franţa (RFF), care gestionează infrastructura, este necesar "să permită un câştig considerabil în efecienţă".

ŞTIRI METEO

AVERTIZARE  :  Cod galben de furtuni.

Estul, centrul şi sudul ţării, inclusiv Capitala, se află, în intervalul miercuri, ora 23.00 - joi, ora 23.00, sub cod galben de furtuni, potrivit unei atenţionări emise de Administraţia Naţională de Meterologie
Atenţionarea vizează judeţele Iaşi, Neamţ, Bacău, Vaslui, Galaţi, Vrancea, Buzău, Harghita, Covasna, Buzău, Sibiu, Braşov, Caraş-Severin, Hunedoara, Mehedinţi, Dolj, Gorj,Vâlcea, Olt, Argeş, Teleorman, Dâmboviţa, Prahova, Ilfov, Giurgiu, Prahova, Ialomiţa, Călăraşi, Brăila, Tulcea şi Constanţa.

VINERI 14 IUNIE 2013

Vremea se va menţine în general instabilă în estul şi în sudul ţării, precum şi în zona montană, unde temporar înnorările vor fi accentuate şi, mai ales după-amiaza şi în prima parte a nopţii, vor fi averse, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului. Vor fi condiţii de grindină şi izolat cantităţile de apă mai pot depăşi 25 l/mp. În restul teritoriului astfel de fenomene se vor semnala pe arii restrânse. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 23 şi 29 de grade, iar cele minime între 10 şi 20 de grade. Presiunea atmosferică va fi relativ staţionară.

PERSONALITĂŢI

Gheorghe I. Lahovary

Gheorghe I. Lahovary (n. 1 iunie 1838, Râmnicu Vâlcea - d. 13 iunie 1909, București) a fost un inginer și scriitor român, membru de onoare al Academiei Române (din 1901).
S-a născut într-o veche familie de boieri cărturari din Râmnicu Vâlcea la 1 iunie 1838. Cunoștințele elementare le-a căpătat în casa părintească de la un învățător angajat numai pentru el. A fost trimis la București să învețe la pensionul Schewitz, un liceu particular la care aveau acces copiii proveniţi din familiile bogate. A fost trimis de părinții lui în Germania (1855) și a studiat la Heidelberg și la Școala Politehnică din Karlsruhe, unde a obținut diploma de inginer. După ce s-a întors în țară, în 1862, a fost numit inginer la Ministerul Lucrărilor Publice și după un timp a trecut ca inginer în cadrul Poștelor și Telegrafului, unde a devenit director general în 1873, post pe care l-a deținut până în 1876. În cadrul Poștelor și Telegrafului a luat o serie de măsuri organizatorice deosebit de importante pentru acele timpuri. În 1874 a participat la Primul Congres Internațional al Poștelor și Telegrafului și a încheiat o serie de convenții poștale cu mai multe state din Europa. Lahovari este acela care a introdus pentru prima dată în cadrul serviciilor poștale românești mandatul poștal şi cartea poștală. Tot el a organizat distribuirea corespondenței de la emitent la destinatar în timp foarte scurt. Serviciile poștale pe Dunăre se făceau de o societate franceză care avea sedii la Galați și Brăila, utilizând pentru transport vapoare austriece. Lahovari a inițiat și a preluat aceste servicii de la societăţile străine pentru a le efectua prin Poșta Română. Sub îndrumarea lui s-a întocmit și publicat prima statistică a Poștei Române. A inițiat împreună cu Al. Cantacuzino înființarea Societății Geografice Române, fiind susținut și încurajat de domnitorul Carol I, care a participat la ședința de inaugurare ce a avut loc la 15 iulie 1875. Devenind secretar general al societății la înființare, a avut o serie de inițiative și realizări importante. Sub îngrijirea lui s-a publicat "Buletinul Societății Geografice Române". În acest buletin s-au publicat numeroase studii, articole, memorii şi comunicări de specialitate care au fost folosite ulterior la alcătuirea unor dicționare geografice pentru diverse regiuni ale României. În 1888, sub conducerea lui Lahovari s-a publicat Dicționarul geografic al judeţului Argeş. În 1893 a fost numit președinte la Înalta Curte de Conturi; din această funcție a condus instituția și a contribuit la elaborarea legilor, dintre care cea mai importantă a fost "Legea contabilității statului". Pentru răspândirea culturii în rândurile populaţiei a înfiinţat "Societatea pentru Învăţătura Poporului Român", al cărei preşedinte a fost timp îndelungat şi care a avut un impact deosebit în public.
n colaborare cu generalul C. Brătianu şi Grigore Tocilescu, a elaborat și publicat Marele Dicționar Geografic al României, în cinci volume, care a apărut în Editură Socec între 1898 - 1902. Pentru această lucrare enciclopedică au fost adunate informații din județe timp de 15 ani. Apărută în condiții de execuție ireproșabile, lucrarea depășește lucrări similare publicate în alte țări, care se limitează la denumirea unor localități, munți și cursuri de apă. În acest dicționar complex cu 30.000 de termeni se prezintă informații statistice, sociale, istorice, etnografice, arheologice care au o deosebită valoare științifică. Trebuie menționată prezența lui G. Lahovari la conferințe și congrese internaționale, unde era primit ca un mare savant român. În 1868 a debutat ca scriitor sub pseudonimul Gill în Convorbiri literare, la început cu traduceri și apoi cu prezentarea unor fapte istorice sub titluluri ca "Hărți vechi", "Geneza oștirii romane" (1830, 1893) şi cu o serie de povestiri ca Moș Kivu, Săptămâna patimilor (1894), Căpitanul Radu Negru, Hedwige s.a. La 25 martie 1909 a fost ales membru de onoare al Academiei Romane.

S -A ÎNTÂMPLAT ÎN  13 IUNIE .........

Evenimente

    1456: A fost menționat pentru prima dată în documentele din Moldova „slugerul" , dregător ce avea în grijă aprovizionarea cu alimente a curții domnești.
    1848: Gheorghe Bibescu, domnul Țării Românești (1842-1848), a abdicat și a plecat la Brașov. (13/14; iun.)
    1932: Înființarea Institutului de Biooceanografie din Constanța
    1941: În noaptea de 12 spre 13 iunie au fost deportați din Basarabia și Bucovina de Nord în Siberia peste 31.000 locuitori.
    1952: Gheorghe Cucu a realizat primul zbor fără motor din țara noastră pe o distanță de 300 km (Cluj-Siliștea-Buzău)

    1990: Începutul represiunii violente a ceea ce s-a numit „Fenomenul Piața Universității"(13 - 15 iunie),  începutul celei de-a treia mineriade din anul 1990, cea mai sângeroasă dintre toate.

 

 

 

 

 

S -a născut în....

    1865: William Butler Yeats, poet englez, laureat al Premiului Nobel (d. 1939)
    1870: Jules Bordet, imunolog și microbiolog belgian, laureat al Premiului Nobel (d. 1961)
    1909: Eugen A. Pora, zoolog, ecofiziolog și oceanograf român, membru al Academiei Române (d. 1981)
    1910: Gonzalo Torrente Ballester, scriitor spaniol, laureat al Premiului Cervantes (d. 1999)
    1911: Luis Walter Alvarez, fizician american (d. 1988)
    1940: Mircea Ciobanu, poet român (d. 1996)

Decese

    1909: George Lahovari, inginer, scriitor român (n. 1838)
    1972: Nicolae Tăutu, poet român (n. 1920)
    1977: Lazăr Iliescu, traducător român (n. 1887)
    1979: Anatoli V. Kuznetov, scriitor și disident politic (n. 1929)
    2002: Horia Sebastian Stanca, cronicar dramatic, memorialist, traducător român (n. 1909)
    2012: William Standish Knowles, chimist american, laureat Nobel (n. 1917)




0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Va rog sa va spuneti parerea , fiecare parere conteaza , doar o singura rugaminte am pastrati limbajul decent , fara cuvinte urate injuraturi , instigare la rasism ,xenofobie si jignire a celui caruia va adresati ( vom modera doar aceste comentarii ),va multumesc si asteptam cu interes comentariile dumneavoastra. .

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More