luni, 25 martie 2013

25 martie 2013 by Viorica Crainic

Bine v -am regăsit!

"Mulţi dintre oamenii politici devin autentici doar la Muzeul figurilor de ceară!"(Octav Bibere)

 

Papa Francisc îşi anunţă participarea la Zilele Mondiale ale Tineretului.

Papa Francisc a anunţat, duminică, cu ocazia predicii sale din Duminica Floriilor pentru credincioşii catolici :
"Dragi prieteni, şi eu o iau la drum împreună cu voi, pe urmele preafericiţilor Ioan Paul al II-lea şi Benedict al XVI-lea. (...) Privesc cu bucurie spre iulie viitor, la Rio de Janeiro. Vă dau întâlnire în acest mare oraş din Brazilia. Pregătiţi-vă bine, mai ales spiritual în comunităţile voastre, pentru ca această întâlnire să fie un semn de credinţă pentru lumea întreagă", le-a spus el tinerilor prezenţi în Piaţa Sfântul Petru de la Vatican. "Nu fiţi niciodată trişti, un creştin nu poate fi niciodată. Nu vă lăsaţi niciodată pradă descurajării. Bucuria noastră nu este una născută din posesia multor bunuri, ci din faptul că L-am întâlnit (...) pe Iisus", a afirmat Suveranul Pontif, surâzător ca întotdeauna.

Preşedintele Traian Băsescu :  Propun un plan în opt puncte pentru Schengen.


Preşedintele Traian Băsescu a trimis astăzi,  o scrisoare către prim-ministrul Victor Ponta şi preşedinţii celor două Camere, Crin Antonescu şi Valeriu Zgonea, în care îşi reafirmă dorinţa de a avea un parteneriat pentru un stat de drept consolidat, adoptarea Euro şi Schengen, propunând şi un plan de opt măsuri în acest sens:

1. Adoptarea, cu respectarea standardelor legale şi morale europene, şi punerea efectivă în aplicare a noului Statut al deputaţilor şi senatorilor. termen: înainte de sfârşitul actualei sesiuni parlamentare.
2. Adoptarea unui cod de conduită al parlamentarilor. termen: înainte de sfârşitul actualei sesiuni parlamentare. 3. Respectarea şi executarea hotărârilor judecătoreşti. termen: imediat-permanent.
4. Asigurarea protecţiei adecvate pentru sistemul judiciar şi instituţiile anticorupţie împotriva presiunilor nejustificate de orice natură. termen: imediat-permanent.
 5. Revocarea membrilor Guvernului care fac obiectul unor acţiuni în instanţă pentru fapte penale. termen: 30 aprilie.
6. Angajarea răspunderii membrilor Parlamentului pentru fapte de încălcare a regimului de integritate. termen: 30 aprilie.
7. Desemnarea conducerii Parchetului General şi a DNA. termen: imediat.
8. Prevenirea şi sancţionarea corupţiei privind achiziţiile publice şi dezvoltarea rolului ANI în acest domeniu.

Daniel Morar a fost numit de către Traian Băsescu în funcţia de judecător la Curtea Constituţională.


"Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, a semnat astăzi, 25 martie 2013, Decretul de numire a domnului Daniel-Marius Morar în funcţia de judecător la Curtea Constituţională pentru un mandat de 9 ani, începând cu data de 9 iunie 2013", informează Administraţia prezidenţială.



Angajaţii IICCMER cer demisia preşedintelui executiv al institutului.


Angajaţii Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) au cerut, luni, printr-o scrisoare deschisă, demisia preşedintelui executiv al insitutuţiei, Andrei Dan Muraru. Motivul invocat de angajaţi este legat de presupune practici abuzive şi discriminatorii pe care Andrei Muraru le-ar fi folosit ca reacţie la o scrisoare anterioară trimisă conducerii de către reprezentanţii IICCMER în decembrie 2012. Angajaţii îl acuză, de asemenea, pe Andrei Muraru de tergiversarea elaborării unei strategii instituţionale pe termen mediu şi lung, dar şi de un mod de conducere autoritar. În document, reprezentanţii vorbesc şi despre concedieri ilegale, de neacordări de concedii paternale, dar şi despre aplicarea necorespunzătoare a unor sancţiuni.

Victor Ponta: PNL are dreptul legitim de a reface dreapta şi să absoarbă PDL-ul condus de Blaga.


"Eu cred că este dreptul legitim al PN-ului practic de a reface unitatea dreptei absorbind PDL-ul domnului Blaga şi cred că în 2016, dacă România va avea o forţă politică puternică de centru stânga, cum este PSD, şi o forţă politică de centru dreapta cum e PNL, inclusiv cu PDL-ul domnului Blaga, poate în ALDE sau poate în PPE, lucrul ăsta nu poate fi decât benefic pe termen mediu şi lung pentru Romania", a declarat Ponta.



Vasile Blaga o cheamă pe Udrea la o discuţie pentru pregătirea alegerii membrilor BPN.


Europarlamentarul PDL Theodor Stolojan a declarat că preşedintele PDL Vasile Blaga o invită pe Elena Udrea la o discuţie în vederea pregătirii alegerii BPN, iar PDL aşteaptă din partea acesteia "încetarea agitaţiei mediatice pe care o face arătând că este timpul ca denigrarea partidului să înceteze". "Noi aşteptăm din partea doamnei Udrea şi a susţinătorilor domniei sale încetarea agitaţiei mediatice pe care o face. Comisia de organizare şi-a încetat activitatea, a dat răspunsul la toate contestaţiile care i-au fost adresate, din acest moment lupta, competiţia politică pentru alegerea preşedintelui PDL a încetat şi ne aşteptăm din partea tuturor membrilor PDL să facă ceea ce trebuie, adică PDL este principalul partid de centru-dreapta în opoziţie cu actuala putere", a precizat Theodor Stolojan.

Elena Udrea: Nu voi fi în conducerea PDL dacă situaţia rămâne aşa.

"Personal nu voi face parte din conducerea viitoare a partidului, dacă situaţia va rămâne aşa cum este acum, şi cred că aşa va rămâne, însă vom rămâne o echipă în PDL care va continua să se lupte cu USL. (...) Consider că trebuie să construim în continuare pentru PDL!", a precizat Elena Udrea. Ea a mai spus că urmează să ai o întâlnire cu susţinătorii moţiunii sale şi vor decide ce vor face mai departe. "Vom decide în continuare ce vom face şi noi suntem oameni care vrem să construim în continuare în PDL", a spus liderul PDL. Ea a făcut aceste precizări după ce s-a arătat nemulţumită de declaraţia lui Theodor Stolojan care spunea că Udrea ar trebui să-şi asume înfrângerea. "Nimeni din actuala conducere nu este în măsură să ne recomande asumarea unui rezultate care este viciat", a mai spus Elena Udrea.

PSD şi PNL vor merge separat la europarlamentare.

Preşedintele Partidului Naţional Liberal (PNL), Crin Antonescu, a declarat că "foarte probabil" PNL şi PSD vor participa separat la alegerile europarlamentare de anul viitor, însă acest lucru nu înseamnă sfârşitul USL. "Foarte probabil. Foarte probabil, dar să nu luăm şi asta vreun semn de dihonie sau de tensiune. Faptul că într-o alianţă în care există două mari partide, unul de stânga, unul de dreapta, aparţinând a două familii politice distincte, în plan european, pentru alegerile parlamentare europene, unde, în mod tradiţional, fiecare candidează pentru familia lui, vom merge separat, nu înseamnă deloc că asta ar însemna sfârşitul Uniunii", a spus Crin Antonescu. În opinia sa, candidatura separată a PNL şi PSD nu va face dificilă convieţuirea în USL.

Ministrul Educaţiei : Sunt zone care arată ca în secolul XIX.

"Dacă discutăm despre probleme şi provocări, intrăm şi în zona mai dură a infrastructurii şcolare, în care s-a investit foarte mult în ultimii ani, dar care este extrem de dezechilibrată de la o zonă la alta. Poţi să găseşti licee sau şcoli care arată absolut incredibil, dar poţi să te duci în zone mai izolate în care găseşti o infrastructură de sfârşit de secol XIX şi început de secol XX", a spus ministrul Educaţiei. Remus Pricopie a precizat că la Ministerul Educaţiei se creionează bugetele pe fonduri structurale pentru 2014-2020 şi pe componentele Regio, pe dezvoltare regională şi pe componentă de program operaţional, pe agricultură vor exista subcomponente distincte pentru investiţie în infrastructura şcolară. "Este un lucru pe care trebuie să-l avem în vedere, pentru că degeaba vorbim despre manuale digitale şi despre formarea cadrelor didactice, dacă şcoala nu are acoperiş, aşa cum, din păcate, uneori se întâmplă", a mai spus ministrul Educaţiei.

Crin Antonescu: Băsescu încalcă zilnic spiritul Constituţiei.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, astăzi, că şeful statului încalcă zilnic "spiritul Constituţiei", va continua să o facă "grosolan", dar suspendarea nu este pe agenda sa. Antonescu a adăugat că, în situaţia încălcării "literei" Constituţiei, nu PNL a fost cel care a ezitat "amendarea" lui Traian Băsescu. "Nu sunt preocupat de asemenea ipoteze, nu am nicio îndoială că preşedintele va continua să încalce grosolan spiritul Constituţiei, aşa cum a făcut-o şi alaltăieri, o va face şi înainte, a făcut-o în fiecare zi a mandatului său. Problema noastră nu este pânda juridică după abaterile preşedintelui, pentru că asta nu se întâmplă din când în când, se întâmplă în fiecare zi. Repet, este o chestiune de spirit, aşa încât noi suntem preocupaţi în privinţa referendumului care urmează de conţinutul Constituţiei", a susţinut Antonescu.

Dmitri Medvedev: Cipru continuă să jefuiască din pradă.


Decizia Ciprului de a taxa depozitele bancare negarantate este echivalent cu furtul, a declarat premierul rus Dmitri Medvedev, după ce Nicosia a acceptat cererile creditorilor externi de a restructura sectorul bancar, prin desfiinţarea unei instituţii de credit şi taxarea cu 30% a depozitelor mai mari de 100.000 de euro.
"Continuă, în opinia mea, să jefuiască prada".

China a câştigat 5.000 miliarde de dolari din vânzarea terenurilor luate de la ţărani.


 Autorităţile din China au câştigat în ultimele decenii aproape 5.000 de miliarde de dolari din vânzarea către dezvoltatorii imobiliari a terenurilor preluate de la ţărani, în multe cazuri prin confiscare, a declarat un economist chinez de top citat de presa locală.

David Cameron: Imigranţii în Marea Britanie nu vor primi ajutoare dacă nu îşi găsesc de lucru în şase luni.

"S-au spus multe despre bulgari şi români ce vor veni anul viitor" în Marea Britanie, scrie Cameron. "Noi beneficiem de pe urma aderării unor noi ţări la UE: ei vor cumpăra mai multe lucruri de la noi şi vor fi create noi locuri de muncă. Dar, ca Guvern, trebuie să ne asigurăm că oamenii vin aici din motivele corecte", subliniază premierul. "În prezent, imigranţii din UE pot primi tratament gratuit prin NHS (Sistemul Naţional britanic de Sănătate). Potrivit planurilor noastre, dacă ne utilizezi spitalele, dar nu ne plăteşti taxe, vom merge să încasăm costurile în ţara ta de origine", scrie el.Restricţiile impuse bulgarilor şi românilor în Marea Britanie urmează să fie anulate anul viitor, context în care Guvernul estimează că vor imigra aproximativ 13.000 de persoane, potrivit BBC. Cele două ţări au aderat la UE în 2007, însă au fost supuse unor "aranjamente tranzitorii" care nu permit accesul cetăţenilor lor pe piaţa britanică a muncii.

ŞTIRI METEO

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, astăzi, o avertizare COD PORTOCALIU de ninsoare pentru mai multe judeţe din ţară, valabilă de luni de la ora 20:00 până marţi la ora 04:00. În intervalul menţionat, în judeţele Vâlcea, Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Buzău, Ilfov – inclusiv municipiul Bucureşti - precum şi în nordul judeţelor Olt, Teleorman şi Giurgiu,  va ninge local abundent, viteza vântului va depăşi la rafală 70 km/h, iar zăpada va fi puternic viscolită şi troienită. În nordul şi centrul Moldovei, precum şi în Maramureş va ninge liniştit, dar se va depune strat nou de zăpadă.În Oltenia, cea mai mare parte a Munteniei şi zona Munţilor Banatului şi a Carpaţilor Meridionali vor fi precipitaţii, predominant sub formă de ninsoare, ce vor cumula local 20 l/mp. Vântul va avea intensificări de peste 55...60 km/h, viscolind ninsoarea.

MARŢI   26 martie 2013

Vremea va fi deosebit de rece. Cerul va fi acoperit şi vor fi precipitaţii în toată ţara, mixte în Banat, Crişana, sudul Dobrogei şi sudul extrem al Munteniei, dar predominant ninsori în rest. În jumătatea de sud a teritoriului va ninge pe arii extinse, iar vântul va avea intensificări, viscolind ninsoarea. În special în prima parte a zilei, în judeţele Vâlcea, Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Buzău, Ilfov - inclusiv municipiul Bucureşti - precum şi în nordul judeţelor Olt, Teleorman şi Giurgiu, va ninge local abundent, viteza vântului va depăşi la rafală 70 km/h, iar zăpada va fi puternic viscolită şi troienită. În Lunca Dunării se va forma polei. Temperaturile maxime vor fi de la -5 grade în nordul extrem al Moldovei până la 6...7 grade în sudul litoralului, iar cele minime se vor încadra în general între -10 şi 0 grade. Presiunea atmosferică va creşte.

PERSONALITĂŢI

ANA BLANDIANA

LA MULŢI ANI!

Ana Blandiana, pe numele ei civil Otilia Valeria Coman, (n. 25 martie 1942, Timișoara) este o scriitoare și luptătoare pentru libertate civică în România. Înainte de revoluția din 1989, faimoasa disidentă și apărătoare a drepturilor omului, a avut curajul să-l înfrunte direct pe dictatorul Nicolae Ceaușescu prin declarații publice în interviuri acordate postului de radio Europa Liberă și unor publicații din străinătate. Ana Blandiana s-a implicat în viața civică printr-o serie de acțiuni în cadrul Alianței Civice. În prezent conduce Memorialul de la Sighet, un institut de studiere a crimelor comunismului, cu un centru de cercetare care organizează anual conferințe, sesiuni științifice și expoziții pe tema fenomenului totalitar. De-a lungul anilor, poeta a întreprins — ca invitată a unor universități, academii, organizații culturale — mai multe călătorii de documentare și studiu în diverse țări europene și a participat la congrese și festivaluri de poezie. În afara volumelor de poezie, i-au mai apărut grupaje de poeme în reviste și antologii din Anglia, S.U.A., Italia, Spania, Franța, Belgia, Germania, Austria, Olanda, Finlanda, Polonia, Ungaria, Bulgaria, Cehoslovacia, Brazilia, Cuba, Turcia, Siria, Grecia, China, Japonia, Israel, Albania. După 1989, acestor traduceri li se adaugă eseurile literare și articolele de analiză politică apărute în marile ziare germane, ca și nenumărate conferințe, lecturi publice, interviuri, intervenții la colocvii, simpozioane și mese rotunde în principalele țări europene. A primit numeroase premii : Premiul pentru poezie al Uniunii Scriitorilor din România, 1969; Premiul pentru poezie al Academiei Române, 1970; Premiul pentru proză al Asociației Scriitorilor din București, 1982; Premiul Internațional "Gottfried von Herder", Viena, 1982; Premiul Național de Poezie, 1997; Premiul "Opera Omnia", 2001; Premiul Internațional "Vilenica", 2002.

Eu cred                                                                                     

Eu cred că suntem un popor vegetal,
De unde altfel liniştea
În care aşteptăm desfrunzirea?
De unde curajul
De-a ne da drumul pe toboganul somnului
Până aproape de moarte,
Cu siguranţa
Că vom mai fi în stare să ne naştem
Din nou?
Eu cred că suntem un popor vegetal-
Cine-a văzut vreodată
Un copac revoltându-se?

S- A ÎNTÂMPLAT ÎN 25 MARTIE.....

 25 martie este a 84-a zi a calendarului gregorian.

Evenimente

    101: Împăratul Traian a părăsit Roma, îndreptându-se spre Moesia Superior pentru a începe luptele cu dacii conduși de regele Decebal. Această dată marchează începutul primului război daco-roman (101-102)
    1245: O scrisoare a Papei Inocențiu al IV-lea (1234-1254) menționează existența românilor în spațiul danubiano-pontic
    1655: Titan, cea mai mare lună a lui Saturn, este descoperită de Christian Huygens - matematician și fizician olandez
    1646: Tratatul de alianță dintre principele Transilvaniei, Gheorghe Rákóczi I, și domnul Moldovei, Vasile Lupu (1634 - 1653)
    1807: A fost abolit comerțul cu sclavi în Anglia
    1849: Apare la Brașov gazeta Espatriatul
    1924: Proclamarea republicii în Grecia. Sărbătoare națională
    1949: S-a constituit Uniunea Scriitorilor din România prin fuziunea Societății Scriitorilor Români cu Societatea Autorilor Dramatici
    1957: Semnarea Tratatului de la Roma, intrat în vigoare la 1 ianuarie 1958, prin care s-au pus bazele Comunității Economice Europene, CEE, devenită Uniunea Europeană de la 1 noiembrie 1993, data intrării în vigoare a Tratatului de la Maastricht
    1994: Este incendiată sinagogă din Lübeck. Primul atentat de acest fel comis în Germania după perioada nazistă
    1997: Prin Ordonanța de Guvern 20/1997, pe întreg teritoriul României ora de vară este corelată cu orarul de vară practicat în statele Uniunii Europene. Astfel, din ultima duminică a lunii martie, ora 03:00 devine ora 04:00 (ora oficială a României trece de la GMT+2 la GMT+3). Orarul de vară se aplică până în ultima duminică a lunii octombrie.
    1998: Comisia Europeană recomandă adoptarea monedei unice, Euro, de către 11 țări
    1999: Revoltă antiNATO la Skopje. Aproximativ 10.000 de protestatari au atacat cu cockteiluri Molotov Ambasadele Statelor Unite, Germaniei și Marii Britanii, precum și Hotelul Aleksander (unde erau găzduiți verificatorii OSCE evacuați din Kosovo) și Hotelul Continental, sediul NATO la Skopje, provocând pagube clădirilor și incendiind automobilele diplomatice.
    2002: A avut loc, la București, summitul Grupului de la Vilnius (Primăvara noilor aliați) ce a adus în discuție extinderea Alianței către Estul Europei și aderarea statelor candidate la NATO, după evenimentele din 11 septembrie 2002 în care s-a confirmat interesul strategic pe care îl reprezintă zona Mării Negre (25-26)

S -- a născut....

    1699: Johann Adolph Hasse, compozitor german (d. 1783)
    1808: Jose de Espronceda, poet spaniol romantic (d. 1842)
    1857: Elena Teodorini, soprană, prima artistă lirică din România care a evoluat pe scena Operei Scala din Milano (d. 1926)
    1867: Arturo Toscanini, dirijor italian (d. 1957)
    1881: Bela Bartok, compozitor, pianist și folclorist, unul dintre marii creatori ai muzicii moderne (d. 1945)
    1887: Nicolae Bretan, compozitor, cântăreț de operă, dirijor român (d. 1968)
    1897: Max W. Arnold (Mendel Wechsler Arnold), pictor (d. 1946)
    1908: Sir David Lean, regizor englez (d. 1991)
    1913: Dinu Adameșteanu, arheolog italian de origine română, membru de onoare al Academiei Române (d. 2004)
    1922: Ion Cârja, prozator român (d. 1975, New York)
    1942: Ana Blandiana, poetă româncă
    1942: Basarab Nicolescu, matematician, fizician, filosof român, stabilit în Franța
    1949: Costache Mircea, politician român
    1955: Árpád-Francisc Márton, politician român

Decese
  
    1801: Novalis, poet romantic german (n. 1772)
    1914: Frédéric Mistral, poet francez de limbă provensală, filolog, laureat al Premiului Nobel (n. 1830)
    1918: Claude Debussy, compozitor francez (n. 1862)
    1938: Ettore Majorana, fizician italian (n. 1906)
    1940: Ion Nonna Otescu, compozitor român (n. 1888)
    1954: Emil Isac, poet român (n. 1886)
    1958: Ștefan Bezdechi, filolog și traducător român, membru corepondent al Academiei Române (n. 1886)
    1999: Valentin Lipatti, cărturar de elită, ilustră figură a diplomației românești (n. 1923)
   
Sărbători

    Buna-Vestire
    România: Ziua Poliției
    Grecia: Ziua Independenței






0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Va rog sa va spuneti parerea , fiecare parere conteaza , doar o singura rugaminte am pastrati limbajul decent , fara cuvinte urate injuraturi , instigare la rasism ,xenofobie si jignire a celui caruia va adresati ( vom modera doar aceste comentarii ),va multumesc si asteptam cu interes comentariile dumneavoastra. .

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More