sâmbătă, 6 iulie 2013

Si în 1947 opoziția părea inexistenta ... experimentul Targsor 1947

experimentul Targsor 1947 
Singura puscarie pentru elevi din lume a functionat, din pacate, la noi in tara. Putina lume stie acest lucru. Vorbim despre inchisoarea Targsor, de langa Ploiesti. Se intampla in comunism, inca de la inceputurile instaurarii lui in Romania. Acolo erau inchisi acei copii care indrazneau sa se impotriveasca regimului. A fost gandit ca un experiment prin care regimul vroia o reeducare a minorilor care organizau sabotaje, imparteau manifeste sau faceau parte din fratii de cruce legionare.

Sursa: Targsor – singura inchisoare din lume pentru copii. Luna aceasta sunt pomeniti copiii martirizati in perioada comunista



,, Targsor este cunoscuta drept singura puscarie pentru copii din lume. In vechime, orasul Targsor era situat pe drumul care lega resedinta principala a Tarii Romanesti, de orasele Buzau si Braila. Decaderea comunitatii din Targsor a inceput in secolul al XVII-lea, odata cu dezvoltarea municipiului Ploiesti. Astazi, localitatea veche nu mai exista, pe locul ei inaltandu-se smerit satul Targsoru Vechi, nu departe de Ploiesti.
Astazi, inchisoarea din Targsor este un penitenciar pentru femei, inclusiv pentru fete minore. O parte dintre cladirile actualei inchisori Targsor au fost construite in anul 1857, de egumenul Rovin, pentru Manastirea Crangul Teiului. Potrivit documentelor, in anul 1864, calugarii au parasit cladirile manastirii, acestea fiind preluate de armata. In urma unei revolte militare din anul 1882, I.C.Bratianu a hotarat ca intregul complex sa fie transformat in inchisoare militara.

Intre anii 1882-1948, in acest loc si-au ispasit pedepsele nenumarati barbati, condamnati pentru infractiuni cu caracter militar. Acest loc de detentie era un fel de rezerva a inchisorii mari din Ploiesti. Mai apoi, in perioada anilor 1948-1952, inchisoarea Targsor a fost randuita ca temnita pentru detinutii arestati pe motive politice. Incepand cu luna mai a anului 1954, inchisoarea a fost amenajata ca inchisoare pentru femeile detinute de drept comun. In anul 1970, in incinta a fost construita o noua cladire, iar mai apoi, intre anii 1973-1975, a fost construita inca una, capacitatea totala a inchisorii fiind de 754 de locuri.

Targsor, inchisoarea copiilor

Cu toate ca Targsor este astazi o localitate mica si aproape uitata de lume, ea va ramane insa cunoscuta in toata lumea, pentru inchisoarea amenajata aici de comunisti: o inchisoare destinata minorilor care indrazneau sa se impotriveasca regimului. Inchisoarea de copii din Targsor, care a functionat intre anii 1948-1952, a fost gandita mai mult ca un experiment prin care regimul comunist vroia sa puna in practica o reeducare a minorilor care organizau sabotaje, imparteau manifeste sau faceau parte din Fratiile de Cruce (miscari legionare).
 Ansamblul arhitectural al inchisorii din Targsor, aflat pe malul stang al raului Prahova, aminteste de ctitoria domneasca a lui Vlad Tepes, dupa cum marturiseste Virgil Maxim. Fiind initial manastire, in centrul curtii inca se mai cunoaste locul pe care se afla, pana odinioara, biserica centrala. Inchisoarea de drept comun din Targsor a fost aleasa drept loc de adunare a tuturor detinutilor politici arestati de comunisti. Astfel, renumitul Nicolski va randui aici "reeducarea" minorilor refractionari sistemului, dintre care cei mai varstnici abia implineau 25 de ani.

Potrivit marturiilor celor care au trecut in inchisoarea Targsor si au supravietuit, in timpul detentiei, conducerea inchisorii organiza sistematic prelegeri si prezentari comuniste, copiii fiind obligati sa-i studieze pe Marx si Engels. Cu toate acestea, nenumarati copii au rezistat "reeducarii" interioare. "Numai dupa ce, supus presiunilor fizice, cedezi moral, sistemul te dopeaza cu invataturile lui. Fara prabusirea interioara, din frica, ignoranta sau interes oportunist, nu te poate stapani nimeni."

Virgil Maxim, unul dintre cei care au marturisit Adevarul si au patimit in inchisoarea din Targsor, marturiseste: "Din toamna si pana in primavara, aici soseau grupuri de elevi intre 12 si 18 ani, din toate partile tarii. Slabiti, timorati, unii bolnavi, dar cu ochi de lumina dulce, ca niste ingeri blanzi in fata carora iti venea sa cazi in genunchi si sa le saruti aripile nevazute, care falfaiau neputincioase pentru zborul spre inaltul din care coborasera."

Din vara anului 1948 si pana in luna iunie a anului 1949, la inchisoarea din Targsor au sosit nu mai putin de opt sute de copii, in mare parte elevi. Daca in primele cateva luni de detentie copiilor li se permitea sa primeasca lunar un pachet si o vizita, mai apoi, acest "privilegiu" nu a mai fost ingaduit decat celor care primeau bine "reeducarea".

Pentru a- face pe copii sa colaboreze si sa devina supusi sistemului, conducerea inchisorii s-a folosit de planuri viclene. Astfel, obligatia de a munci a fost folosita impotriva detinutilor. Cei aproape opt sute de detinuti aveau la dispozitie numai vreo cinci sute de locuri de munca, in ateliere, la bucatarie si in alte dependinte ale inchisorii.Pentru a crea conflicte puternice intre copii, conducerea a hotarat ca numai cei care muncesc sa poata primi pachet si vizita lunara, precum si mancare mai buna, ceilalti urmand a fi trecuti cu vederea. Planul administratiei nu a dat rodul dorit, caci, la bucatarie muncind tot o parte dintre detinuti, acestia, desi primeau ratii diferite de mancare, pregateau o singura mancare, distribuirea fiind facuta tot in mod egal; desi serveau din oale diferite, mancarea erau aceeasi. In cele din urma, copiii au inceput a fi trimisi in locuri de nimicire, precum la Canal si la Gherla, iar mai apoi, la Jilava.

Teodor Danalache "

sursa : http://www.crestinortodox.ro/religie/targsor-inchisoarea-copiilor-126259.html

4 comentarii:

Azi nu mai sunt incarcerati copii la Targsor si nici in alta parte,ci sunt ademeniti la o fara de educatie,la libertatea dezmatului,a urii,a grandomaniei gaunoase,a hotiei,a minciunii,a urii impotriva Bisericii lui Dumnezeu!Ceea ce sidereaza este coalizarea parintilor cu pacatele propriilor copii!Ce ne spune aceasta?Ca intreaga societate romaneasca este bolnava si se pare,chiar mai rau,a intrat in metastaza!
Unde nu este DUMNEZEU nimic bun nu este!EL este craca ce ne sustine sa nu ne PRABUSIM,dar din pacate unii se straduiesc sa o reteze:cata NEBUNIE!

Atata timp cat biserica nu se implica in mod corect, nu puteti vorbi asa. Va dau doar un smplu exemplu. Al meu personal. Am fost botezata crestin ortodox de parintii mei la cateva luni de la nastere. Deci nu eu mi-am ales religia. Cand am fot majora si dupa 1989 m-am convertit la religia dorita de mine. İeri, la presiunea familiei am fost la preot crestin sa ii spun ca doresc revenirea. Si nu am mintit. Chiar dorea. Stiti ce am patit? Dupa faptul ca mi-a is ca nu are tip de a ma asculta ca merge la un fel de colocviu, mi-a cerut sa invt ca un papagal toata psaltirea. İ-am is ca ete greu. Nu a contat. Apoi mi-a cerut cateva taxe desul de mari, depasind venitul meu lunar cu mult. İ-m is ca sunt sarca si bolnava. Si este adevarat. N a contat. M-a apostoft ca asa imi trebuie daca am ales İslamul i sa iu pagana. Stiti cat costau lumanarile??????? Mai mult dect pe piata. Pentru el nu a contat ca sunt saraca i bolnava si am plans in fata lui. Cred ca si eu as fi fost trimisa la reeducare daca aram mai mare. Urasc ce ne-au facut stalinisii si acum neo-comunistii. Dumnezeu nu face politica. Si preotii ar trebui la fel. Dar ei sunt in toate sistemele de conducre prezenti De ce nu se preda de exemplu istoria religiilor in scoli si se preda doar cea ortodoxa? Avem dreptul sa ne alegem religia. Cum vreti sa mai invete elevii cand li se impune doar cea ortodoxa si sunt pui sa invete ca papagalii psalmi si catehisme?

Din păcate ca și în politică și în marile culte sunt implicați oameni oameni care fac legi, de-a lungul timpului ei au distorsionat cuvântul Domnului și și-au impus legi și obiceiuri care nu au nici o legătură cu Dumnezeu și cu jertfă pe care a făcuto Isus pentru noi, tot cea ce ne rămâne credința în Dumnezeu. Cât despre copii da, doar că noi ar trebui ca părinții de mici să le insuflăm iubirea fată de Dumnezeu. Nu contează cultul. Contează credința în Dumnezeu !

Adevarat. Dar de cand se tot construieste Catedrala Mantuirii Neamului? Poate in cer exista. Numi eu stiu cate mandate postale cu sume mari au fost trimise de populatie de cand a porit ideea. Pe cand singura geamie din Bucuresti aflata la Eroii Revolutiei s6a sa se darame. Este totusi declarata monument istoric. Mutata de comunisti din Parcul Carol si ascunsa dupa blocuri. Banii nostri din impoite se duc tot la BOR. Nu fac prozeletism religios, doar ma cunoasteti. Am dorit sa raspund persoanei de dinante doar. Exista un ingur Dumnezu indiferent de religie. Fiica mea si-ar fi dorit sa invete in scoala istoria religiilor decat sa fie obligata sa invete cele cateihsme si tot ce le folosesc doar preotilor ortodocsi sa cuvanteze in biserica. Materialele predatw in scoala ei erau destinate baietilor cre doreu sa devin preoti. Credinta o ai in sulet. İntr-un singur Dumnezeu. Privitor la cesti copii intemnitai conider ca li s-au taiat aripile pe nedrept. Ei erau viiorul nostru bun. Si aici nu conteaza cat credeau in Dumnezu ci cat credeau in acet viitor bun. Asa si in 1989 si 1990 si ce a urmat. Copiii si tinerii au avut curaj sa incerce sa schimbe sistemul. Tot ei au fost dui la Jilava i la Magurele. Resul s-au uitat la tv si acum au certificat de revolutionar. İmi cer scuze pentru greseli dar ma chinui sa scriu dupa tastatura virtuala. Mi-a placut articolul. Felicitari. Va pot ruga ceva? Pe cand un articol si despre Geamia Eroii Revolutiei din Bucuresti si despre faptul ca musulmanii care nu sunt nativi turci nu au cimitir in Bucuresti? Adrian Nastase a proms Ankarei. Ankara s-a tinut de promisiune sa faca unul crestin. Din Romania facem parte toti si avem drepturi egale. Eu dac mor va trebui sa fiu inmormantata in aceeai zi si dusa din Bucuresti la Constanta. Va dati seama cate aprobari trebuie si ca nu este timp? Va multumesc.

Trimiteți un comentariu

Va rog sa va spuneti parerea , fiecare parere conteaza , doar o singura rugaminte am pastrati limbajul decent , fara cuvinte urate injuraturi , instigare la rasism ,xenofobie si jignire a celui caruia va adresati ( vom modera doar aceste comentarii ),va multumesc si asteptam cu interes comentariile dumneavoastra. .

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More