luni, 17 iunie 2013

17 iunie 2013 by Viorica Crainic

Bine v - am regăsit!

"Prostia este infinit mai fascinantă decât inteligenţa, inteligenţa are limitele ei, prostia nu."

 (Umberto Eco)

 

Senat : Ziua revocărilor.

- Demiterea lui Andrei Marga  de la conducerea ICR a fost declanşată.

Comisiile reunite pentru cultură şi politică externă din Senat au cerut, luni, revocarea lui Andrei Marga din funcţia de preşedinte al Institutului Cultural Român (ICR), urmând ca propunerea să fie înaintată Biroului permanent al Senatului, informează Mediafax.
Senatorul liberal Călin Popescu Tăriceanu a propus, luni, la începutul şedinţei reunite, că accesul presei să fie interzis pe durata discuţiilor privind raportul de activitate pe 2012 al Institutul Cultural Român (ICR), propunerea acestuia întrunind 10 voturi "pentru" şi cinci "împotrivă". Printre parlamentarii care au votat împotriva acestei recomandări s-au numărat senatorii Mihai Răzvan Ungureanu (FC), Sorin Roşca Stănescu (PNL), Gabriela Firea (PSD) şi Gabriel Mutu (PSD).
Preşedintele Comisiei pentru buget-finanţe din Senat, Cosmin Nicula (PSD), a anunţat că Andrei Marga, preşedintele Institutului Cultural Român, a depus un raport de activitate pe 2012 al instituţiei incomplet, calificând documentul drept "o fiţuică".
"Nu am avut cum să dăm aviz în Comisia pentru buget-finanţe pe raportul de activitate al ICR pe anul 2012, pentru că acesta nu a fost trimis. ICR nu a depus nici raportul, nici contul de execuţie bugetară până la 15 aprilie, conform legii 356/2003, articolul 24. Institutul Cultural Român a trimis o execuţie bugetară pe primul trimestru din 2013", a declarat atunci pentru MEDIAFAX preşedintele Comisiei pentru buget - finanţe, Cosmin Nicula.

- Demiterea şefei Autorităţii de Supraveghere a Datelor cu Caracter Personal.
Biroul Permanent al Senatului discută, luni, propunerea de revocare din funcţie a preşedintelui Autorităţii pentru Supravegherea Datelor cu Caracter Personal, Georgeta Basarabescu, că urmarea unei adrese a Comisiei juridice, informează Mediafax.
Conform unui memorandum înaintat conducerii Senatului, Comisia juridică a audiat-o pe Basarabescu în urma unor sesizări din partea vicepreşedintelui ASDCP, constatând că în cadrul instituţiei au existat "permanente tensiuni" care au avut efect asupra "rolului deosebit de important în asigurarea respectării unui anumit segment al drepturilor cetăţeneşti".
În noiembrie 2010, senatorii au ales-o pe Georgeta Basarabescu în funcţia de preşedinte al Autorităţii pentru Supravegherea Datelor cu Caracter Personal, funcţie pe care aceasta o îndeplineşte şi în prezent.

USL :  Amână votul din Senat pe Constituţie pentru luna septembrie.

 Liderii USL au analizat, luni, calendarul în care ar putea fi votat proiectul de revizuire în plenul Senatului (prima Cameră sesizată), în condiţiile în care înainte de acest moment documentul trebuie să fie analizat de Consiliul Legislativ şi Curtea Constituţională.
Surse din USL au relatat pentru MEDIAFAX că proiectul de revizuire ar urma să fie finalizat până miercuri în Comisia de revizuire a Constituţiei, urmând să fie transmis Consiliului Legislativ. Apoi, procedura parlamentară prevede că documentul, împreună cu avizul Consiliului Legislativ, se transmite Curţii Constituţionale spre analiză. Potrivit legii, CC are termen 10 zile pentru a emite un punct de vedere asupra proiectului de revizuire.
Conform estimărilor liderilor USL, în situaţia în care judecătorii acordă un termen maximal, votul din plenul Senatului ar urma să fie amânat pentru luna septembrie, la începutul sesiunii parlamentare, au declarat surse din USL.Iniţial, liderii USL preconizau că în octombrie ar fi putut avea loc referendumul pentru validarea Constituţiei.

Liviu Negoiţă : Mă interesează prea puţin ce cere Monica Macovei.


Prim-vicepreşedintele PDL, Liviu Negoiţă, a declarat, luni, că îl interesează prea puţin dacă Monica Macovei este şocată de declaraţia liderului PDL Vasile Blaga cu privire la împărtăţirea aceloraşi valori cu Partidul Comunist Chinez, informează Mediafax.
"Mă interesează prea puţin dacă e şocată Monica Macovei şi ce cere Monica Macovei", a precizat Liviu Negoiţă, înainte de şedinţa BPN.
Negoiţă nu a vrut să comenteze afirmaţiile lui Vasile Blaga din China, arătând că sunt lucruri mai importante de discutat, cum ar fi Constituţia şi regionalizarea.

Europarlamentarul Monica Macovei consideră "incredibilă şi şocantă" declaraţia liderului PDL Vasile Blaga cu privire la împărtăţirea aceloraşi valori cu Partidul Comunist Chinez şi îi cere să precizeze dacă se simte mai bine alături de doctrina comunistă.
"Declaraţia domnului preşedinte Vasile Blaga a fost incredibilă şi şocantă pentru că vine de la un lider care se pretinde de dreapta şi, dacă se simte mai bine alături de doctrina comunistă, atunci aş vrea să ne-o spună clar tuturor, şi celor din partid şi întregii ţări, să ştim exact", afirmă Macovei.

Partidul Mişcarea Populară :  Înregistrare  oficială în şase-opt luni.

Membrii fondatori ai Fundaţiei Mişcarea Populară – Marian Preda, Cristian Diaconescu, Sebastian Lăzăroiu, Daniel Funeriu, Cristian Hriţuc şi Georgeta Condur – au participat, duminică, la o întâlnire cu membrii fundaţiei din judeţul Sibiu.
La finalul întrunirii, aceştia au declarat, într-o conferinţă de presă, că înfiinţarea partidului “este un proiect”, fiind avansată strângerea de semnături.”Suntem mai avansaţi în strângerea semnăturilor necesare – 25.000 – decât ne-am planificat. La finalul lunii iunie vă facem o surpriză că terminăm de adunat semnăturile”, a declarat Cristian Hriţuc.
El a afirmat că, după strângerea semnăturilor, parcursul până la înfiinţarea partidului ţine cel mai mult de contestaţii.”Au fost partide care s-au înfiinţat şi după un an de zile. În Bucureşti există contestatari de meserie. Când se doreşte înfiinţarea unui partid, ei vin cu contestaţia. Unii sunt plătiţi, alţii din ambiţie personală. Dacă vom avea un parcurs lin, fără contestaţii, cred că în şase – opt luni putem vorbi despre Partidul Mişcarea Populară”, a afirmat Hriţuc.
La rândul său, Daniel Funeriu a spus că România este ţara unde “este cel mai dificil să înfiinţezi un partid politic”.
Membrii fondatori ai Fundaţiei Mişcarea Populară au precizat că parcursul până la înfiinţarea partidului este dificil şi din cauza faptului că “este o încercare a partidelor vechi de a bara drumul unor formaţiuni noi către scenă politică”.

Investiţiile străine directe au scăzut cu 35% în primele patru luni ale anului 2013.


Investiţiile străine directe au totalizat în primele patru luni 322 milioane de euro, în scădere cu aproape 35% faţă de perioada similară a anului trecut, când a fost raportat un nivel de 494 milioane de euro, a anunţat luni Banca Naţională a României (BNR). Creditele intragrup au însumat în perioada analizată 191 milioane euro, iar participaţiile la capital consolidate cu pierderea netă estimată 131 milioane euro, potrivit unui comunicat al BNR.
Anul trecut investiţiile străine directe atrase de România au scăzut pentru al patrulea an consecutiv, la 1,6 miliarde de euro, reducerea fiind de 11% faţă de nivelul de 1,8 miliarde de euro consemnat în 2011.

Turcia : Autorităţile  ameninţă cu "reprimarea" grevei  generale.

Ministrul turc de Interne Muammer Güler a apreciat luni ca "ilegal" îndemnul la organizarea unei greve generale, din partea a două sindicate importante, în semn de susţinere faţă de o mişcare de contestare a Guvernului, anunţând că orice manifestaţie va fi reprimată.
 "Există o voinţă de a scoate oameni în stradă prin acţiuni ilegale, ca de exemplu o încetare a lucrului şi o grevă", a declarat Güler pentru presă, la Ankara, adăugând că forţele de ordine "nu vor permite acest lucru".
Un grup de sindicate, inclusiv două centrale importante ale muncitorilor şi funcţionarilor (DISK şi KESK), care regrupează aproape 700.000 de membri, au lansat un apel la oprirea lucrului luni.
"Este imposibil să înţelegem insistenţa cu privire la continuarea manifestaţiilor" ce afectează de două săptămâni oraşele importante din Turcia, inclusiv Istanbul şi Ankara, a spus ministrul.
Sindicatele au avertizat că se vor reuni, la ora locală 16.00 (16.00,ora României), la Istanbul şi vor defila până la Piaţa Taskim, blocată deja de către poliţie.

BULGARIA : Manifestanţii reclamă demisia Guvernului.


Manifestaţii împotriva Guvernului bulgar au continuat duminică la Sofia şi în ţară, pentru a treia zi consecutiv, reclamând demisia Guvernului de centru-stânga condus de economistul neafiliat Plamen Oraşarski, acuzat de manifestanţi că ascultă de oligarhie.
Duminică, la Sofia, au manifestat peste 10.000 de persoane, potrivit AFP, 15.000 potrivit poliţiei, aproape dublu faţă de sâmbătă, scandând "Demisia" şi "Mafia" în faţa sediilor Guvernului şi Parlamentului. Printr-o defilare în centrul oraşului, manifestanţii au blocat circulaţia în două intersecţii importante din capitală.
Manifestaţii de o amploare mai redusă au avut loc şi în mai multe oraşe din ţară, participanţii promiţând să continue protestul.
"Căutăm o personalitate puternică să poată lupta cu hotărâre împotriva contrabandei şi fraudei fiscale. S-a dovedit, însă, că această candidatură era inacceptabilă pentru societate", a recunoscut premierul Oreşarski, invitând ONG-uri şi manifestanţi la o întâlnire, luni.
"Protestatarii sunt tineri, educaţi, ei nu vor ca oligarhia să le definească viitorul", a comentat politologul Antoaneta Ţoneva de la Institutul pentru Dezvoltarea Mediului Public.

Christine Lagarde : Va veni la Bucureşti.

Directorul general al FMI, Christine Lagarde, va veni la Bucureşti, anunţă premierul Victor Ponta, surse oficiale arătând că vizita are ca scop evidenţierea încheierii cu succes a acordului cu România şi fiind deja pregătită, înaintea board-ului în care se  va constata efectiv dacă criteriile sunt îndeplinite
 "Nu cerem derogări, suntem cu toate prior action-urile, mai avem anunţarea câştigătorului la CFR Marfă şi cu toate celelalte suntem în regulă", a spus Ponta la RTV.
El nu a făcut însă vreo referire la faptul că scrisoarea pe care a transmis-o către FMI în această săptămână ar fi greşit formulată de Guvern, la timpul prezent spre deosebire de modul de referire în cazul cererii de prelungire a programului.
"Pentru a avea timpul necesar implementării măsurilor corective propuse, am solicitat o prelungire a programului cu trei luni, până la finele lunii iunie 2013. Având în vedere performanţa realizată de noi în cadrul programului susţinut de FMI, UE şi Banca Mondială, dar şi măsurile corective adoptate, Guvernul României şi Banca Naţională a României (BNR) solicită derogări pentru criteriile de performanţă neîndeplinite şi finalizarea evaluărilor şapte şi opt", se afirmă în documentul datat chiar la 10 iunie şi postat pe site-ul MEDIAFAX.

Barack Obama : Vizită  în Irlanda de Nord.


Preşedintele american Barack Obama a sosit luni în Irlanda de Nord, unde urmează să participe la un summit G8 şi să îl întâlnească pe omologul său rus Vladimir Putin cu care va discuta pe tema dosarului sirian.
 Preşedintele american urmează să participe la o conferinţă, în capitala nord-irlandeză, în faţa a aproximativ 2.000 de persoane, în cadrul căreia urmează să vorbească despre procesul de pace din această provincie britanică. De asemenea, el va fi primit de către premierul nord-irlandez Peter Robinson şi vicepremierul Martin McGuinness, fost membru IRA. Obama va merge, ulterior, la Lough Erne, un complex hotelier de lux, unde se desfăşoară summitul G8, luni şi marţi.

ŞTIRI METEO

 MARŢI  19  IUNIE 2013

Vremea se va menţine călduroasă, local caniculară după-amiaza în vestul, centrul şi sudul ţării, unde indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge pragul critic de 80 al disconfortului termic. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 28 şi 35 de grade. Cerul va fi variabil şi doar cu totul izolat, în partea a doua a zilei, în zona de munte vor fi ploi de scurtă durată, însoţite de descărcări electrice. Vântul va sufla slab şi moderat. Temperaturile minime se vor încadra, în general, între 14 şi 22 de grade.Presiunea atmosferică va fi în scădere uşoară.

PERSONALITĂŢI

Charles Gounod

Charles Gounod (n. 17 iunie 1818, Paris - d. 18 octombrie 1893) a fost un compozitor francez, devenit celebru datorită operei sale Faust.
Primele sale cunoștințe muzicale le-a primit de la mama sa, o pianistă înzestrată, urmând apoi cursurile Conservatorului din Paris avându-i ca profesori pe Frometal Halevy şi Pierre Zimmerman. În anul 1839 este distins cu „Premiul Romei” și petrece 3 ani de studii în străinătate, în special la Roma, unde studiază muzica veche religioasă a lui Palestrina. Întors la Paris, este pe punctul de a deveni preot dar, în contact cu muzica lui Robert Schumann și Hector Berlioz își descoperă adevărata vocație și se îndreaptă către creația de operă.
Primele lucrări dramaturgice sunt operele „Sapho“ (1851), "Călugărița însângerată" (1854) și "Medic fără voie" (operă comică - 1858), care (toate trei) nu au avut succes. În schimb, următoarea operă, "Faust", l-a consacrat și l-a situat în rândul compozitorilor celebri. Dintre creațiile ulterioare, numai "Romeo şi Julieta" (1867) a rămas în repertoriul permanent universal. În anul 1854 termină de scris Missa Solemna cunoscută și sub numele de Missa Sfintei Cecilia.
Charles Gounod a mai compus numeroase lucrări vocale, instrumentale și simfonice, precum și compoziții religioase, fiind și un scriitor talentat (studiu de muzicologie asupra operei "Don Giovanni" de Wolfgang Amadeus Mozart și cartea autobiografică "Memoriile unui artist").
Dintre lucrările sale vocale se remarcă geniala compoziție „Ave Maria”, o melodie suavă, suprapusă primului Preludiu din "Clavecinul bine temperat" de Johann Sebastian Bach.

 András Sütő

András Sütő (n. 17 iunie 1927, Cămăraș, județul Cluj (interbelic) — d. 30 septembrie 2006, Budapesta) a fost un scriitor maghiar din România.
András Sütő a provenit dintr-o familie de simpli țărani maghiari transilvăneni. A urmat cursurile gimnaziului reformat din Aiud și a celui din Cluj. A debutat la vârsta de 18 ani în revista clujeană Világosság cu eseul Levél egy román barátomhoz („Scrisoare către un prieten român"). A fost membru al Marii Adunării Naționale între 1965 și 1977. A fost de asemenea vicepreședintele Asociației Scriitorilor din România între 1974 și 1982. În anii 1950 proza și dramaturgia lui Sütő respectă obedient canoanele ideologiei proletcultiste tipice epocii care sunt reflectate în titlurile fățiș populiste ale volumelor sale, cum ar fi: „Mămăligă cu brânză" (publicat în 1954, în colecția „Ogoare noi"), „Soldatul necunoscut" (publicat tot în 1954, în aceeași colecție). Aceste scrieri, care au ca personaje țărani ardeleni de etnie maghiară, nu arareori având impulsuri piromanice și posedați de „ura de clasă" de rigoare a epocii. Mai târziu, proza lui Sütő devine oarecum mai sofisticată cu volumul „Rătăcirile lui Salamon" (publicat în 1957). În ultimii ani ai regimului Ceaușescu operele lui András Sütő nu au mai putut fi publicate în România. În perioada 1980 - 1989, scrierile lui au apărut exclusiv în străinătate, deși el a continuat să rămână redactor-șef al publicației culturale maghiare Új Élet („Viață Nouă"), editată de Consiliul Culturii și Educației Socialiste la Târgu Mureș, a cărei redacție era adăpostită într-o impozantă vilă art-nouveau, proiectată de conaționalul său, arhitectul Károly Kós, deși a petrecut perioade îndelungate retras la vila sa de vacanță din munții de lângă Gheorgheni. În această perioadă a fost urmărit permanent de Securitate. În martie 1990 a fost una din victimele violențelor interetnice de la Târgu Mureș, ocazie cu care a fost bătut, pierzându-și un ochi.[1] După perioada de spitalizare (la București, Budapesta și în SUA) s-a stabilit în Ungaria, unde și-a petrecut ultima parte a vieții. A murit la Budapesta și a fost înmormântat pe 7 octombrie 2006 în cimitirul reformat din Târgu Mureș.

Sabin Bălașa

Sabin Bălașa (n. 17 iunie 1932, Dobriceni, Olt - d. 1 aprilie 2008, București) a fost un pictor român, autor și regizor de filme de pictură animată, cât și scriitor. Absolvent în 1955 al Institutului de Artă Nicolae Grigorescu București. 1965, a făcut cursuri  la Academia de Limbă și Cultură Italiană Siena (1965) şi cursuri la Academia de Pictură din Perugia (1966). A fost legat spiritual de Italia pe care a vizitat-o de mai multe ori, pentru a primi diferite premii, dar și pentru a picta, în special de Florența. Aceeași legătură a simțit-o față de Iași, unde a realizat în intervalul 1968-1978 celebrele murale care înnobilează Sala Pașilor Pierduți a Universității Al. I. Cuza, și unde s-a simțit permanent acasă, motiv pentru care declara, cu umor, că este "moldovean de origine oltean". Celebritatea pe care i-au adus-o muralele de la Iași și pentru care era considerat clasic înainte de a împlini 40 de ani, a determinat o adevărată vânătoare de Sabin Bălașa.
Obsesia declarată a vieții și a artei lui Sabin Bălașa a fost să inițieze o mare renaștere artistică și culturală. El a ales să fie renascentist, înțelegând că Renașterea nu se consumă istoric într-o perioadă anume de reconsiderare a valorilor, ci însoțește, ca stare de spirit, demersul creatorului de cultură. Dincolo de valoarea intrinsecă a picturii sale, apreciată în întreaga lume cu atribute acordate doar capodoperelor, opera amplă a lui Sabin Bălașa, care cuprinde, deopotrivă și creația cinematografică (i s-au acordat prestigioase premii internaționale pentru filmele de animație), literară și publicistică, își pune amprenta inconfundabilă asupra epocii.
Marii colecționari din România, dar și din Europa și SUA, i-au dorit lucrările, crescând cotația acestora la valori amețitoare pentru artiști cu mai puțin noroc său talent, puternicii epocii i-au comandat și i-au plătit două lucrări dedicate cuplului Ceaușescu (de altminteri, remarcabile ca valoare artistică; în schimb, Bălașa n-a pictat niciodată tractoare, ciocane și seceri și opera sa nu s-a încadrat în rigorile ideologice ale comunismului).
Sabin Bălașa s-a stins din viață în data de 1 aprilie 2008, la Spitalul Sfânta Maria din București în urma unui cancer pulmonar. A fost înmormântat la Cimitirul Eternitatea din Iași în data de 5 aprilie 2008.

S -A ÎNTÂMPLAT ÎN  17 IUNIE ...........

Evenimente   

    1903: Henry Ford fondează Ford Motor Company.
    1910: Primul zbor al lui Aurel Vlaicu pe Dealul Cotrocenilor
    1923: S-a înființat Oficiul Național de Educație Fizică (ONEF).
    1936: Începerea războiului civil în Spania.
    1944: Islanda anunță separarea sa definitivă de Danemarca și se proclamă republică - ziua națională
    1960: A fost ridicat nivelul reprezentărilor diplomatice la rang de ambasadă între România și Indonezia

S -a născut în........ 

    1818: Charles Gounod, compozitor și dirijor francez (d. 1893)
    1832: William Crookes, chimist și fizician englez (d. 1919)
    1882: Igor Stravinsky, compozitor, pianist și dirijor rus (d. 1971)
    1901: Miklós Nyiszli , medic evreu, supraviețuitor al lagărelor de concentrare naziste (d. 1956)
    1920: Francois Jacob, biolog francez, laureat al Premiului Nobel
    1927: András Sütő, scriitor maghiar din Transilvania (d. 2006)
    1932: Sabin Bălașa, pictor, regizor și scriitor român (d. 2008)

Decese

    1925: Anghel Saligny, inginer român, membru al Academiei Române (n. 1854)
    1940: Arthur Harden, chimist englez, laureat al Premiului Nobel pentru Chimie (n. 1865)
    1996: Thomas Kuhn, filosof american (n. 1922)
    2001: Donald J. Cram, chimist american, laureat al Premiului Nobel pentru Chimie (n. 1919)
    2007: Gianfranco Ferrè, stilist italian


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Va rog sa va spuneti parerea , fiecare parere conteaza , doar o singura rugaminte am pastrati limbajul decent , fara cuvinte urate injuraturi , instigare la rasism ,xenofobie si jignire a celui caruia va adresati ( vom modera doar aceste comentarii ),va multumesc si asteptam cu interes comentariile dumneavoastra. .

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More