joi, 3 ianuarie 2013

DIN CICLUL "COGITO, ERGO SUM" : CUM SA NE APARAM DE MANIPULARILE, DEZINFORMARILE SI INTOXICARILE MASS-MEDIA

MOTTO:
"Mark Twain: E mai usor sa pacalesti oamenii decat sa-i convingi ca au fost pacaliti"
"Grigore Moisil: Legile tarii nu interzic nimanui sa fie imbecil"

Presa / Mass -media este cea de-a patra putere in stat. Poate crea sau distruge presedinti de tara, proicte economice, companii, etc. etc. Un exemplu este cazul "Watergate" din SUA, in care, datorita profesionalismului si investigatiilor a doi ziaristi de la Washington Post - care au respectat 100% deontologia jurnalistica, presedintele Nixon a fost constrans sa demisioneze.

Insa, pot exista cazuri in care, o anumita parte a presei, facand rabat de la deontologia jurnalistica, DENATUREAZA REALITATEA, manipuland si dezinformand opinia publica.

TOTI oamenii AR TERBUI SA STIE aceste realitati despre cea de-a patra puterea in stat: PRESA. In realitate, cel putin in Romania, lucrurile nu stau chiar asa..

Intr-adevar, unii romani, mai ales cei simpli si fara un nivel inalt de educatie (in special din mediul rural), au fost manipulati si dezinformati cu foarte mare usurinta de Antena 3 a lui Dan Voiculescu. Regretabil este faptul ca INCLUSIV oameni cu studii superioare s-au lasat manipulati si dezinformati de respectivul post de televiziune.

Asa se intampla atunci cand un om NU si-a format si nici nu a fost ajutat indeajuns (in familie – cei "7 ani de-acasa" dar, in special de sistemul de educatie ) sa-si formeze PROPRIUL sistem de valori etice, morale, spirituale, etc. care sa-i permita sa discearna / sa faca diferenta intre bine si rau.

Din nefericire, unele SURSE de informatie (cum ar fi televiziunea Antena 3 a lui Dan Voiculescu) s-au super-specializat in a prezenta realitatea economica, politica si sociala in mod SUBIECTIV, DISTORSIONAT, MINCINOS si TENDENTIOS. In acest mod, cei care NU au reusit sa devina "imuni" pe baza unui asemenea sistem de valori etice, morale, spirituale, etc, si care s-au uitat, se uita si se vor uita DOAR la Antena 3 au fost, sunt si vor fi supusi unui metodic si eficient proces de "SPALARE A CREIERELOR". Acesti oameni, asa cum spune Mark Twain, au fost, sunt si vor fi "PACALITI cu..USURINTA"….Iar, in lipsa unui sistem propriu de valori etice si morale, asa cum spunea acelasi Mark Twain, este si va fi FOARTE GREU sa-i CONVINGI pe acei oameni ca au fost …PACALITI , respectiv , ca li s-au "spalat creierele". Pe de alta parte, ca sa-l parafrazez pe savantul de renume mondial Grigore Moisil NU EXISTA NICIO LEGE CARE SA INTERZICA.. IMBECILITATEA, adica... PROSTIA de a accepta, in mod continuu si fara niciun pic de discernamant, manipularile si dezinformarile propagate de Antena 3 sau de publucatii online precum www jurnalul ro . DACA DORIM SA EXISTAM CU ADEVARAT TREBUIE SA INVATAM SA...GANDIM SI SA RATIONAM CU PROPRIUL CREIER ("Cogito, ergo sum").

Legat de acest lucru, trebuie sa fac o paranteza si sa constat ca Partidul Democrat Liberal si dl. Presedinte Basescu au inregistrat mari deficiente la capitolul "COMUNICARE CU MASELE" in special in perioada in care au fost adoptate masurile de austeritate (taieri de salarii, pensii , reducere posturi din sistemul bugetar, etc.). In conditiile necesitatii adoptarii respectivelor masuri de austeritate si a presiunii exercitate de manipularile si dezinformarile propagate de Antena 3 si alte asemenea posturi tv sau ziare, eforturile PDL si ale dlui. Presedinte Basecu de a comunica cu populatia si de a explica ADEVARUL, ar fi trebuit sa fie dublate daca nu cumva triplate si sa aiba loc, in mod continuu, de la momentul adoptarii respectivelor masuri si pana la alegerile locale din iunie 2012, respectiv referendumul din iulie 2012.

Sper ca PDL si dl. Presedinte Basescu au tras concluziile necesare din voturile care au fost exprimate in favoarea USL la alegerile locale si la referendum. In orice caz, dupa revenirea dlui Presedinte Basecu la Palatul Cotroceni, acesta, impreuna cu PDL, cu toate celelalte formatiuni de centru-dreapta, precum si simplii simpatizanti ai acestora, TREBUIE SA PUNA PE PRIM PLAN COMUNICAREA CU MASELE, RESPECTIV, EXPLICAREA ADEVARULUI DESPRE MASURILE DE AUSTERITATE, SI MAI ALES, DESPRE LOVITURA DE STAT, ETC. ETC. Aceasta strategie de comunicare trebuie implementata in mediul urban dar, MAI ALES, in mediul rural. Doar cu o asemenea strategie, o mare parte din cei 7,5 milioane de oameni care s-au prezentat la referendum si au votat «DA» pentru demiterea presedintelui, vor putea INTELEGE si vor putea fi CONVINSI ca au fost..PACALITI de propaganda Antenei 3 si a USL-ului.

Este evident ca sistemul de valori etice, morale, spirituale, etc. al unui om se formeaza, incepand de la cea mai frageda varsta, in mod continuu, DOAR pe baza ACCESULUI LA INFORMATIA REALA si OBIECTIVA asupra realitatilor politice, economice, sociale, spirituale, etc. Un asemenea sistem propriu de valori permite unui om CHIAR sa se...AUTO-PROTEJEZE, sa devina "IMUN" in fata oricaror "virusi" de manipulare, respectiv, oricaror incercari perfide de a i se prezenta, in mod deformat, realitatea.

In opinia mea, o regula FOARTE SIMPLA care permite oricarui om, indiferent de nivelul de educatie, sa se protejeze impotriva manipularilor si intoxicarilor mass-media, este sa utilizeze REGULA DE AUR a deontologiei jurnalistice : VERIFICAREA SI CONFIRMAREA VERIDICITATII unei informatii din CEL PUTIN TREI SURSE CREDIBILE (trei posturi TV, trei ziare, trei site-uri, etc.).
Ceea ce vreau sa spun, in special, simpatizantilor USL, este ca acestia DACA DORESC SA SE AUTO-PROTEJEZE impotriva manipularilor si dezinformarilor ar trebui sa vizioneze si emisiunile altor posturi de televiziune (B1 TV, Nasul TV) nu numai pe cele de la Antena 3, sau sa citeasca si alte ziare / site-uri de informatii (www.hotnews.ro, www.adevarul.ro ) , nu numai www jurnalul ro.

Comparand veridicitatea informatiilor din cel putin TREI surse, simpatizantii USL nu vor mai putea fi atat de usor PACALITI (citeste "manipulati" / "dezinformati"), ci isi vor putea forma PROPRIA opinie OBIECTIVA si CORECTA asupra realitatilor politice, economice si sociale din tara noastra

In final, doua intrebari…retorice:

1. Oare nu ar fi util ca in anii de liceu si de facultate sa fie introdusa, macar de-a lungul unui trimestru, disciplina «Tehnici de auto-protejare contra manipularii si dezinformarii mass-media » ?

2. Oare intrducerea unei asemenea discipline nu va reprezenta SI o "arma" ("ANTICORPI" AI DEMOCRATIEI IMPOTRIVA "VIRUSILOR" CE ATACA STATUL DE DREPT, ETC. ETC) pentru apararea democratiei, a statului de drept, a constitutiei si, respectiv, pentru contracararea si anihilarea, INCA DIN STADIILE INCIPIENTE, A UNEI LOVITURI DE STAT de genul celei pe care Antena 3, Dan Voiculescu, Ponta, Antonescu si USL au organizat-o?

Astept comentariile si sugestiile dvs.
Va multumesc anticipat.

George Staicu
=====================================================================
CITITI SI DATI MAI DEPARTE ! POATE CA ACESTE RANDURI VOR AJUNGE CHIAR SI LA SIMPATIZANTII USL SI-I VOR FACE SA DESCHIDA ..."OCHII" . VA MULTUMESC !

=====================================================================
NOTA. Acest articol a fost publicat, initial, pe profilul meu de pe Facebook in data de 12 august 2012 ( https://www.facebook.com/photo.php?fbid=510883072259884&set=a.110011379013724.20052.100000145873146&type=3&theater ) . Il repostez aici, pe blogul "Vocea Romaniei Libere" atat pentru a fi accesibil publicului larg (in special celor 11 milioane de romani care NU s-au prezentat la vot pe 9 decembrie 2012), cat si pentru faptul ca ideile din acest articol sunt si vor fi, in continuare, de mare actualitate.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Va rog sa va spuneti parerea , fiecare parere conteaza , doar o singura rugaminte am pastrati limbajul decent , fara cuvinte urate injuraturi , instigare la rasism ,xenofobie si jignire a celui caruia va adresati ( vom modera doar aceste comentarii ),va multumesc si asteptam cu interes comentariile dumneavoastra. .

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More