joi, 23 mai 2013

23 mai 2013 by Viorica Crainic

Bine v - am regăsit!

"Înjosirea omenească e o maladie, care are pe dos obrăznicia."

( La Rochefoucauld)

 

Monica Macovei: Propunerea de a se interzice preşedintelui să facă politică după mandat, lipsită de logică.

"PNL să ia lecţii de la Uniunea Europeană când propune modificarea Constituţiei. Din prostie şi ură faţă de Preşedinte, PNL ignoră practicile europene şi propune modificarea Constituţiei astfel încât să interzică unui preşedinte să mai facă politică după încetarea mandatului. În Parlamentul European, de exemplu, sunt foşti preşedinţi (ex: Vytautas Landsbergis, Lituania) sau foşti prim-miniştri (ex: Jerzy Buzek, Polonia). Aceştia fac evident parte din partide politice şi sunt activi în viaţa politică", a apreciat Macovei pe blog.
"Argumentele lui Tudor Chiuariu, potrivit cărora dacă un preşedinte ştie că se întoarce în politică, atunci va încerca să îşi creeze anumite avantaje politice din timpul mandatului, sunt lipsite de logică, aşa cum este şi propunerea. Cu aceste argumente ar trebui să li se interzică tuturor politicienilor care au ocupat o funcţie aleasă sau numită (premier, ministru, deputat, senator) să mai facă politică după terminarea mandatului, pentru că oricare dintre ei îşi poate «crea avantaje» în timpul acestuia. O astfel de interdicţie pentru foştii şefi de stat nu există în Uniunea Europeană", a menţionat Monica Macovei.

Victor Ponta: E dusă cu sorcova. 

Monica Macovei afirma, într-o postare pe blog, că, în doar cinci zile, premierul Victor Ponta şi-a intensificat atacurile la adresa justiţiei, în sensul că le-a dat ordine procurorilor şi le-a transmis judecătorilor că nu vrea să vadă în închisoare persoanele pe care le simpatizează. Macovei spune că Ponta pregăteşte terenul pentru graţierea lui Becali. Ea afirmă că presiunea pe care premierul Ponta, care şi-a declarat simpatia pentru Gigi Becali, o pune pe magistraţi este inacceptabilă, făcând referire inclusiv la declaraţiile de simpatie lansate de cei doi preşedinţi ai Parlamentului, Antonescu şi Zgonea, "întristaţi" de decizia instanţei de a-l condamna pe Becali şi pregătind, la nivel emoţional, terenul pentru cererea de graţiere.
Liderul USL, premierul Victor Ponta consideră că europarlamentarul PDL Monica Macovei este "dusă cu sorcova" când afirmă că s-ar pregăti la nivel emoţional terenul pentru graţierea lui Gigi Becali, arătând că aceasta acuza la momentul suspendării lui Băsescu că s-ar pregăti graţierea lui Năstase.

Victor Ponta : Susţin reducerea mandatului preşedintelui.

"Cu reducerea mandatului la patru ani ? Dacă au propus-o liberalii, da, sunt de acord. Era să zic «ce problemă avem noi, PSD, cu chestia asta» ? Nu ştiu... Ideea este... ceea ce nu sunt de acord este cu a avea din nou unite alegerile parlamentare cu cele prezidenţiale, pentru că atunci iarăşi încurcăm lucrurile şi este clar că preşedintele este şeful partidului care câştigă alegeri. Dacă le ai în 2014, 2018, deci o dată la doi ani, da, noi suntem de acord. Cu atât mai mult cu cât este propunerea liberalilor, este în regulă, ei vor avea candidatul la prezidenţiale şi atunci sigur că nu ne opunem", a spus Ponta, aflat la Bruxelles pentru Consiliul European.

Vlad Moisescu : Am fost excluşi tâlhăreşte.

Vlad Moisescu, exclus miercuri din PNL alături de alte 11 persoane apropriate primarului Sectorului 1, Andrei Chiliman, susţine : "Nici mie, şi nici celor 11 colegi, alături de care am construit cea mai puternică organizaţie PNL din România, nu ni s-a dat şansa de a ne apăra şi de a ne susţine punctul de vedere. Am fost excluşi tâlhăreşte, fără să fim anunţaţi. Această încălcare a celor mai elementare reguli ale democraţiei şi ale libertăţii este îngrijorătoare în virtutea unui singur fapt: a fost executată la ordinul unui om care conduce comisia de revizuire a Constituţiei democratice a României".
"Apreciez că, pentru viitorul democratic al societăţii româneşti, Crin Antonescu trebuie să renunţe la calitatea de prim-revizuitor al Constituţiei şi să se rezume la joacă de-a micul tiran în PNL. Motivele excluderii sunt ridicole şi ţin de gândirea primitivă şi politicianistă a accidentului istoric din fruntea PNL. În ceea ce-i priveşte pe colegii mei, singura lor vină este că ţin la Partidul Naţional Liberal şi că au muncit, cu pasiune, în campaniile electorale", mai susţine Moisescu.

Sorin Roşca Stănescu: Înregistrările de la şedinţele PNL şi USL apărute în presă sunt atacuri la siguranţa naţională.

"În primul şi în primul rând, prima interceptare s-a produs în sediul unui partid politic. Fapt deosebit de grav. Acolo nu se aflau simplii liberali, ci şefi de organizaţii, vicepreşedinţi ai partidului, miniştri şi, în plus, parlamentari - demnitari de prim rang ai statului român, în frunte cu Crin Antonescu care este nu numai preşedinte PNL, nu numai candidat la cea mai înaltă funcţie în stat, nu numai copreşedinte USL, ci şi, prin însuşi faptul că este plasat în fruntea Senatului, el deţine a doua poziţie de conducere în România."
"Spre ca declaraţia mea politică de astăzi ( miercuri) să nu alimenteze vreun nou scandal. Ar fi nefiresc că ea, declaraţia, să fie interpretată ca un atac împotriva directorului SRI. Sau, Doamne fereşte, ca o provocare pe agenda USL. În definitiv nu îi cer puternicului şef al celui mai puternic serviciu secret din România decât să îşi facă datoria pentru care este plătit din bani publici. Să răspundă unui atac împotriva siguranţei naţionale", afirmă liberalul în declaraţia politică remisă, miercuri, presei.

Klaus Johannis: Să fie disciplină în USL.

Prim-vicepreşedintele PNL, Klaus Johannis, a declarat, joi, referitor la modificarea protocolului USL :
"Protocolul există, funcţionează, e ok. Poate fi îmbunătăţit. Toată lumea e de acord că orice document de înţelegere poate fi îmbunătăţit atunci când realitatea se schimbă şi se va lucra probabil pe protocol". "Este adevărat că în orice partid trebuie să existe o disciplină de partid şi, dacă există o alianţă, trebuie să existe şi o disciplină în alianţă. Asta înseamnă că cineva dintr-un partid al alianţei să nu atace partenerul de alianţă sau să încerce să-l înnegrească în faţa pulicului general", a afirmat Johannis. "Nu cred că este corect să se interzică tuturor parlamentarilor să aibă poziţii diferite faţă de anumite abordări care se iau. Dacă există un punct de vedere oficial al alianţei sau al partidului şi vine cineva şi contrazice, cu voce tare, în public, atunci este o problemă. Dar, dacă un astfel de punct de vedere nu există şi oamenii sunt de diferite păreri, atunci trebuie să ne apropiem cu foarte mare băgare de seamă de această chestiune. Nu este, după părerea mea, admisibil să se interzică tuturor membrilor unor partide să ia cuvântul şi să aibă altă părere decât ceilalţi. Nu putem să interzicem exprimarea unei opinii", a susţinut prim-vicepreşedintele liberal.

Liviu Negoiţă: Nu exclud intrarea în competiţia internă a PDL pentru Preşedinţie.

Prim-vicepreşedintele PDL Liviu Negoiţă a declarat, joi :  "Nu exclud intrarea mea în competiţia internă a PDL pentru desemnarea candidatului la Preşedinţie. Orice lider al partidului nu se poate să nu ia în calcul o astfel de competiţie internă".
"Vom face o analiză şi vom vedea cine sunt cei potriviţi", a adăugat Liviu Negoiţă.

Străinii cumpără pădurile din România.

Investitorii de peste hotare sunt interesaţi atât de mult de pădurile româneşti, încât şi-au înfiinţat chiar şi o asociaţie. În ultimii ani, investitori austrieci, germani şi finlandezi au investit sute de milioane de euro în achiziţia de suprafeţe împădurite de aici.
Interesul străinilor este strâns legat de preţul cu care se vând pădurile. Dacă în Austria, spre exemplu, un hectar de pădure se vinde, în medie, cu 10.000 de euro, în România costă de zece ori mai puţin, respectiv 1.000 de euro. Un fond de investiţii german, de exemplu, a cheltuit peste 30 de milioane de euro pentru a achiziţiona mai mult de 10.000 de hectare de pădure. Un alt fond, austriac, care operează mai multe firme de prelucrare a lemnului a achiziţionat, în paralel, mai mult de 11.000 de hectare. Cel mai bun exemplu îl reprezintă, însă, Universitatea americană Harvard, care deţine, în zona Vrancea, peste 35.000 de hectare de pădure. Conform legislaţiei în vigoare, atât terenurile agricole cât şi pădurile nu pot fi achiziţionate direct de către investitorii străini, ci prin intermediul unor firme româneşti.

Bosch deschide două noi fabrici în România.

Grupul Bosch va deschide în 2013 două noi unităţi de producţie în România şi va înveşti până la sfârşitul anului 120 de milioane de euro în fabricile din Blaj şi Cluj. În data de 8 iunie a acestui an Bosch va inaugura oficial fabrică din Blaj şi va demara producţia.Începerea producţiei pentru centrul din Cluj este planificată pentru trimestrul al patrulea. Bosch şi-a propus ca până la sfârşitul anului să angajeze peste 600 de persoane în cele două centre de producţie.

Răzvan Horaţiu Radu : România are 7.000 de plângeri la CEDO, 3.000 pentru dreptul de proprietate.

Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Externe Răzvan Horaţiu Radu a declarat, la Cluj-Napoca, la o conferinţă la Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării a Universităţii "Babeş-Bolyai": "La ora actuală, din aproximativ 7.000 de plângeri câte sunt pe rolul CEDO, vreo 3.000 sunt legate de potenţiala nerespectare a dreptului de proprietate de către România. Restul cauzelor, ca pondere, se referă la neexecutarea hotărârilor judecătoreşti şi la procesele prea lungi. România s-a trezit în faţa Curţii Europene cu un număr foarte mare de plângeri. La un moment dat, eram pe locul trei în ceea priveşte numărul de plângeri, după Rusia şi Turcia. Nu ne onora pentru că Rusia şi Turcia sunt, totuşi, ţări mult mai mari, cu mult mai multe probleme decât noi şi, dacă e să analizăm din punctul de vedere al distribuţiei pe cap de locuitor, cred că am fi fost chiar înaintea lor. Această situaţie s-a ameliorat vizibil în ultimii ani, la ora actuală suntem pe locul 6-7 în ceea ce priveşte numărul de plângeri, care este în scădere în mod serios".

Investitorii interesaţi anterior de preluarea CFR Marfă, singurii ofertanţi la reluarea privatizării.

"Ministerul Transporturilor anunţă că, joi 23 mai 2013, până la ora 13.00 ( termen limită), au depus documentanţia de participare la etapa de precalificare, pentru procedura de vânzare de acţiuni prin metode combinate cu criterii de precalificare, constând în negociere pe bază de oferte preliminare şi neangajante, urmată de licitaţie cu ofertă în plic pentru un pachet majoritar de 51% din capitalul social al Societăţii Naţionale de Transport Feroviar de Marfă ”CFR Marfă ” – S.A., următoarele firme/consorţii de firme:  Grup Feroviar Român , ora 8.00, OmniTRAX INC, ora 12.27 şi asocierea SC Transferoviar Grup şi Donau – Finanz GMBH, ora 12.37", se arată într-un comunicat al Ministerului Transporturilor .
OmniTRAX, Grup Feroviar Român (GFR) şi asocierea Transferoviar Grup (TFG) şi Donau-Finanz GmbH & Co KG Austria au depus din nou documente pentru precalificarea la privatizarea CFR Marfă, fiind singurii investitori care participă la proces după reluarea acestuia.

Social-democraţii şi socialiştii creează o nouă alianţă internaţională.

Social-democraţii şi socialiştii din lumea întreagă, reuniţi la Leipzig, în estul Germaniei, cu prilejul marcării a 150 de ani de la crearea SPD, au inaugurat, miercuri, o nouă alianţă, percepută de unii ca o rivală a Internaţionalei Socialiste, transmite AFP.
'Pentru noi, Alianţa Progresistă nu este rivala Internaţionalei Socialiste (...) este un alt forum care poate să ajute la legarea unui dialog cu forţele progresiste (...) care împărtăşesc valorile noastre, dar care nu sunt în Internaţionala Socialistă (ÎS)', a declarat pentru AFP, în marja conferinţei, Harlem Désir, primul secretar al Partidului socialist francez (PS)."
"Ea trebuie să fie complementară Internaţionalei Socialiste ', a spus el, adăugând că aceasta din urmă - evitată mai ales de social-democraţii germani (SPD), care şi-au redus considerabil contribuţia financiară în ultimii ani - ar trebui să se reformeze.
Internaţionala Socialistă, care succede celei de-a doua internaţionale socialiste fondate în 1889 la Paris, a fost creată în 1951, după Cel de-Al Doilea Război Mondial. Ea a fost prezidată de germanul Willy Brandt din 1976 până în 1992.

Franţa cere introducerea aripei militare a Hezbollah pe lista UE cu grupări teroriste.

Ţinând cont de deciziile luate de Hezbollah şi de faptul că a luptat dur împotriva populaţiei siriene, confirm că Franţa va propune introducerea aripei militare a Hezbollah pe lista (UE) cu organizaţii teroriste", le-a spus Fabius jurnaliştilor.
"Aţi văzut că Hezbollah nu doar că s-a angajat deplin în Siria, dar şi-a revendicat angajamentul", a notat ministrul, aflat într-o vizită în capitala Iordaniei. Şeful diplomaţiei germane Guido Westerwelle a susţinut marţi introducerea aripei militare a Hezboollah pe lista întocmită de UE cu organizaţii teroriste, potrivit unei surse diplomatice germane. "S-a discutat de mult timp în UE, iar acest subiect a cunoscut o nouă evoluţie după atentatul de la Burgas, în Bulgaria", a precizat un purtător de cuvânt al Ministerului german de Externe, Andreas Peschke.

ŞTIRI  METEO 

VINERI   24  MAI 2013

În ţară, vineri, vremea se va ameliora sub aspectul precipitaţiilor. Cerul va fi variabil, cu înnorări, averse şi trecător descărcări electrice la munte, local în Crişana, Maramureş, Transilvania, Moldova şi izolat în rest. Cantităţile de apă vor depăşi izolat 15...20 l/mp. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificări la munte, iar în cursul zilei şi în partea de sud şi sud-est a ţării. Temperaturile maxime se vor încadra, în general, între 16 şi 26 de grade, iar cele minime între 7 şi 17 grade, mai scăzute în depresiuni, până la 4...5 grade.
LA BUCUREŞTI, vineri, vremea va fi predominant frumoasă. Cerul va fi variabil, cu unele înnorări după-amiaza. Vântul va sufla în general moderat în cursul zilei. Temperatura maximă va fi în jur 26 de grade, iar cea minimă de 11...13 grade.

PERSONALITĂŢI

Carl Linné

Carl Linné, născut Carolus Linnaeus, cunoscut după înnobilare drept Carl von Linné (n. 23 mai 1707 – d. 10 ianuarie 1778), a fost un botanist, medic și zoolog suedez.  Este considerat părintele taxonomiei și tatăl ecologiei moderne. Multe dintre scrierile sale au fost în latină , iar numele său este redat în limba latină ca Carolus Linnaeus (după 1761 Carolus Linne). Linnaeus s -a născut în mediul rural de Smaland , în sudul Suediei. El a trăit în străinătate între 1735 și 1738, unde a studiat, și, de asemenea, a publicat o primă ediție  Systema în Țările de Jos. S-a întors apoi în Suedia, unde a devenit profesor de botanică  la Uppsala . În anii 1740, el a fost  în mai multe călătorii prin Suedia pentru a găsi și clasifică plante și animale. În anii 1750 și '60, el a continuat să colecteze și să clasifice animale, plante și minerale,  și  publică mai multe volume. La momentul morţii sale, el a fost unul dintre oamenii de ştiinţa cei mai apreciaţi din Europa.

LUCIAN MUREŞAN

Lucian Mureșan (n. 23 mai 1931, Firiza, județul Satu-Mare (interbelic)) este cardinal român, arhiepiscop major al Arhieparhiei de Făgăraș și Alba Iulia, întâistătătorul Bisericii Române Unite cu Roma. Biserica sa titulară din Roma este Biserica Sf. Atanasie. În data de 24 octombrie 2012 a fost ales membru de onoare al Academiei Române. Lucian Mureșan s-a născut în comună Firiza, azi cartierul Ferneziu al municipiului Baia Mare, ca al zecelea din cei doisprezece copii ai familiei lui Petru și Maria Mureșan (născută Breban). Tânărul Lucian Mureșan a urmat școala primară în localitatea natală, apoi clasele gimnaziale la Baia Mare și a absolvit tot acolo o școală profesională de prelucrarea lemnului. În paralel și-a completat studiile liceale, la formă de învățământ fără frecvență. Între 1951 și 1954 a satisfăcut serviciul militar obligatoriu, urmând școala de ofițeri de aviație, la Turnișor, Sibiu. După absolvirea școlii de aviație a fost mutat la Craiova, la batalionul de aviație cu reacție. Conducerea comunistă a armatei a aflat de apartenența lui Lucian Mureșan la Biserica Română Unită cu Roma și l-a considerat indezirabil; de aceea, l-a mutat de la aviație la un detașament de muncă, la șantierul Hidrocentralei de la Bicaz, iar în 1954 a fost lăsat la vatră.
Dorința sa de a deveni preot greco-catolic nu a putut fi realizată în condiții normale, din cauza faptului că în 1948 Biserica Română Unită a fost scoasă în afara legii. Așteptând să se ivească o posibilitate de a urma teologia, Lucian Mureșan s-a angajat și a lucrat în diverse servicii economice.
La sugestia episcopului Iuliu Hossu în anul 1955, imediat după întoarcerea sa din detenție, episcopul romano-catolic Áron Márton a primit cinci tineri greco-catolici (câte unul pentru fiecare eparhie a Bisericii Române Unite), în Institutul Teologic Romano-Catolic de grad universitar din Alba Iulia. În anul universitar 1958/59, când acest grup era în anul IV de facultate, Departamentul Cultelor a aflat de existența lor și a intervenit la Dieceza de Alba Iulia pentru excluderea lor. Episcopul Márton a refuzat exmatricularea lor, însă cei cinci studenți au părăsit Institutul Teologic sub presiunea autorităților comuniste. Pentru Lucian Mureșan acest act a coincis cu începutul urmăririi sale de către Securitate. Timp de un an nu a fost angajat nicăieri, în nici o funcție. I s-a refuzat chiar angajarea în mină ca vagonetar. Abia după un an a fost angajat muncitor necalificat la o carieră de piatră, și mai târziu la Direcția Județeană de Drumuri și Poduri Maramureș, întreprindere la care a lucrat până la pensionarea sa în iunie 1990.
Cu toată prigoana împotriva lui, Lucian Mureșan a sfidat intimidarea și amenințarea și, dorind să devină preot, a continuat studiile teologice și și-a susținut examenele în clandestinitate cu profesori de la fostele academii teologice desființate, care mai erau în libertate. În clandestinitate și-a susținut examenul de licență, după care a lucrat în continuare ca funcționar, așteptându-și hirotonirea. După eliberarea Episcopilor din închisori, prin decretul de grațiere din 1964, la 19 decembrie același an a fost hirotonit preot prin punerea mâinilor episcopului auxiliar Ioan Dragomir al Maramureșului.
După Revoluție și relegalizarea Bisericii Române Unite, la 3 martie 1990, papa Ioan Paul al II-lea l-a numit episcop al Episcopiei de Maramureș, fiind în ordinea cronologică al treilea episcop al acestei eparhii, după Alexandru Rusu (decedat în 1963 la Gherla) și Ioan Dragomir, care a fost doar episcop auxiliar de Maramureș. La 27 mai 1990 a fost consacrat episcop, odată cu Vasile Hossu de Oradea, în cadrul unei liturghii arhierești desfășurate sub cerul liber la Baia Mare. Episcop consacrator a fost mitropolitul Alexandru Todea, asistat de delegatul papei Ioan Paul al II-lea, arhiepiscopul Guido del Mestri, și de episcopul Ioan Ploscaru al Lugojului.
În anul 1994, după retragerea cardinalului Alexandru Todea de la conducerea Arhiepiscopiei de Făgăraș și Alba Iulia, episcopul Mureșan a fost numit în data de 4 iulie 1994 în locul acestuia ca arhiepiscop mitropolit. Instalarea sa în Catedrala din Blaj a avut loc în data de 27 august 1994. În data de 16 decembrie 2005 Biserica Română Unită a fost ridicată de papa Benedict al XVI-lea la rangul de biserică arhiepiscopală majoră, cu autonomie și drepturi similare celor aferente patriarhiilor catolice orientale, conform can. 151-154 din CCEO. Concomitent arhiepiscopul Mureșan a devenit unul din cei patru arhiepiscopi majori ai Bisericii Catolice.

S- A ÎNTÂMPLAT ÎN 23 MAI.....

Evenimente 

    1568: Țările de Jos își declară independența față de Spania.
    1915: Primul Război Mondial: Italia a declarat război Austro-Ungariei.
    1929: Prima animație Mickey Mouse cu sunet, „Copilul carnavalului", este lansată.
    1934: Faimosul cuplul de gangsteri americani Bonnie Parker și Clyde Barrow au fost împușcați în apropiere de Bienville Parish, Louisiana, de către poliție.
    1942: După câteva zile de luptă, în războiul împotriva Uniunii Sovietice 1941-1945, armata germană (Wehrmachtul) reușește în cea de-a doua bătălie de la Harkov să încercuiască complet Armata Roșie în Harkov. Capitularea are loc la data de 28 mai.
    1945: Al Doilea Război Mondial: Heinrich Himmler, șeful SS, se sinucide cu cianură în timp ce se afla în custodia Aliaților.
    1949: Consiliul Parlamentului vest-german (Bundesrat) s-a întrunit și a declarat în mod oficial formarea Republicii Federale Germane.
    1995: A fost prezentat publicului limbajul de programare Java.

S -a născut în............

    1707: Carl Linné, botanist suedez (d. 1778)
    1834: Carl Heinrich Bloch, pictor danez (d. 1890)
    1848: Otto Lilienthal, pionier de zbor și inginer german (d. 1896)
    1871: Garabet Ibrăileanu, critic, istoric și teoretician literar român (d. 1936)
    1891: Pär Lagerkvist, scriitor suedez, laureat al Premiului Nobel (d. 1974)
    1902: Vladimir Streinu (Nicolae Iordache), critic literar, eseist, poet român (d. 1970)
    1908: John Bardeen, fizician american, laureat al Premiului Nobel (d. 1991)
    1908: Hélène Boucher, pilot francez, deținătoare a mai multor recorduri mondiale (d. 1934)
    1931: Lucian Mureșan, arhiepiscop și mitropolit al Bisericii Române Unite cu Roma, cardinal
    1942: Gabriel Liiceanu, eseist și filosof român

Decese 

    1691: Adrien Auzout, astronom francez (n. 1622)
    1813: Géraud Duroc, general francez (n. 1772)
    1855: Charles Robert Malden, explorator britanic, descoperitorul unei insule în Pacific
    1895: Franz Ernst Neumann, fizician și matematician, considerat fondatorul fizicii matematice 
    1906: Henrik Ibsen, dramaturg norvegian (n. 1828)
    1908: François Coppée, poet și romancier francez (n. 1842)
    1937: John D. Rockefeller, industriaș american, fondatorul Standard Oil Company (n. 1839)
   
   
   

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Va rog sa va spuneti parerea , fiecare parere conteaza , doar o singura rugaminte am pastrati limbajul decent , fara cuvinte urate injuraturi , instigare la rasism ,xenofobie si jignire a celui caruia va adresati ( vom modera doar aceste comentarii ),va multumesc si asteptam cu interes comentariile dumneavoastra. .

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More