sâmbătă, 19 ianuarie 2013

Cine sunt, ce cred ce doresc. Si o rugaminte!



CINE SUNT, CE CRED, CE DORESC;  SI O RUGAMINTE!

Dupa ce m-am imbujorat de emotie citind prezentarea pe care mi-a facut-o domnul Koles Attila si dupa ce mi-am temperat vanitatea satisfacuta de comentariile voastre, mi s-a facut frica. Frica de-a nu reusi sa ma ridic la inaltimea asteptarilor dvs. Asa ca am decis sa incep prin a ma prezenta. Si o voi face pornind de la o patanie din tinerete. Cand treceam in clasa VII-a, un prieten din fata blocului, cu un an mai mare decat mine, mi-a spus. “A, incepi chimia! Sa vezi ce misto e proful: inalt, brunet, cu ochii albastri….” Cand a venit in sfarsit prima ora de chimie si proful a intrat in clasa, am fost singura care a izbucnit in ras. Da, era inalt, dar cocosat. Ochii albastri erau sasii, parul negru se rarise binisor, si in plus era si stirb. Mi-a parut pe urma rau ca am ras…….

Cam asa si cu minunatele mele realizari; da, am studiat 5 ani politologia la München ( cu note chiar bunicele), dar am cedat in fata fricii de examen si invocand problemele de familie aparute intre timp in viata mea, nu am dat examenul de licenta. Da, am scris la Radio Europa Libera, dar am scris doar un an cronica de film. De fapt, daca e sa fiu sincera, din punct de vedere academic si profesional sunt, vorba lui nenea Iancu, o“ liber-schimbista, o liber-progresista”. In timpul studentiei mi-a facut placere sa incerc toate lucrurile posibile, de la barmanita la vanzatoare de blugi, si de la cronica de film la bibliotecara. N-aveam pe atunci rabdarea sa stau prea mult intr-un singur loc. Dupa ce m-am maritat si m-am intors in tara,   am facut de trei ori la rand acelasi lucru, adica trei copiii. Dupa cel de-al treilea,  mi-am zis ca e timpul sa ma opresc aici si sa ma apuc de altceva. Am facut asadar in urmatorii ani de-a valma, scenarii de film documentar, asistenta de productie, subtitrari si am predat limba germana. Copiii mei cresc frumos si sunt mandra de ei.

Si iata-ma acum aici, la Vocea Romaniei Libere. Pe buna dreptate va puteti intreba de ce. De ce am vanitatea de a crede ca eu pot aduce ceva nou ? De ce ma imbat cu apa rece spunandu-mi ca pot schimba ceva? Ei bine,  nu stiu daca voi reusi,  dar vreau sa incerc. Ultimul an m-a adus la convingerea ca e timpul sa lasam modestia la o parte. E nevoie de fiecare dintre noi pentru a reusi sa intoarcem tara asta inapoi de pe calea pe care a luat-o. Iar ceea ce imi propun este un lucru destul de ambitios: imi propun ca in galagia care s-a iscat  si in care cu totii tipam pentru a ne face auziti, sa ma straduiesc  sa pun bazele unui lucru elementar, dar care a disparut din viata publica cu desavarsire: dialogul.

Anul 2012 a scindat practic societatea romaneasca. Societatii democratice si pluraliste i-a luat locul o societate in care o minoritate de partizani pro sau contra puterii incearca sa castige de partea lor marea masa de sictiriti, care sunt convinsi ca atat politicienii cat si partizanii acestora sunt de fapt toti aceeasi mizerie. Inevitabil, zeii rating-ului, ai popularitatii si ai profitului au scindat si presa in tot atatea tabere. La extreme se afla Antenele si B1TV, Evenimentul zilei si Jurnalul National, iar undeva in centru sunt cateva posturi si ziare care incearca sa atraga de partea lor marea masa a nemultumitilor, multumindu-se pe cat posibil, sa prezinte stirile si opiniile ambelor parti, fara a lua nici o atitudine. Ce lipseste practic din acest tablou al presei este tocmai dialogul. La inceputul aparitiei saptamanalului “Dilema”, Andrei Plesu scria: “In lumea noastra, optiunile sunt anterioare deliberarii. Sunt optiuni gata facute, care nu apeleaza la realitate decat pentru a-si gasi la nesfarsit confirmarea.(….) De o parte si de alta, chiar daca statistica difera, discursul este exaltat, nabadaios, ultimativ. El nu exprima rationamente, ci stari; nimeni nu reflecteaza, pentru ca toti stim deja. (….) Nu avem, pentru nici una dintre solutiile pe care le incercam, garantia succesului. Suntem, cu alte cuvinte, in plina dilema, dar incapabili sa ne-o asumam.(….) nu intelegem nimic, dar oferim explicatii pentru orice. Refuzam sa luam nota de dilema cotidiana ca si cum am sti exact incotro si prin ce mijloace. Am reusit o performanta stranie: sa fim in acelasi timp depasiti de imprejurari si siguri de noi insine”.
Desi au trecut 20 de ani de la scrierea acestor randuri, ele sunt din nefericire la fel de valabile astazi cum au fost si ieri. In Romania zilelor noastre ori am uitat, ori n-am stiut niciodata sa dialogam.        De ce ? De ce nu reusim sa depasim aceasta stare de lucruri ? In buna parte si pentru ca de toti atatia ani folosim, argumentam si judecam folosind notiuni prea putin sau deloc intelese. Un exemplu banal, dar esential, este modul in care oamenii inteleg notiunea de democratie. Pentru cei mai multi dintre romani ea este sinonima cu libertatea absoluta. Faptul ca libertatea este relativa si supusa legilor si bunului simt este un fapt prea putin acceptat si prea rar asumat cu toate implicatiile sale. Esenta democratiei – compromisul – este receptionat de cei mai multi ca o forma de lasitate. Acest lucru explica in buna masura succesul USL si prabusirea PDL. Iar aceasta intelegere deformata conduce automat la o alta: ideea ca exista un singur raspuns valabil la problemele noastre. Nu reusim inca sa acceptam ca exista nu una, ci o paleta intreaga de posibilitati si ca dialogul nu reprezinta calea prin care ne sustinem opiniile, ci modul prin care incercam sa identificam multiple cai de rezolvare si sa le analizam pentru a o alege nu neaparat pe cea mai buna, ci pe cea mai convenabila, cea care implica cele mai putine pierderi si cele mai multe castiguri. 

Asta este ceea ce imi propun sa incerc prin intermediul acestei rubrici. Nu sa ofer solutii,  sa apar opinii sau sa incerc sa conving pe cineva de ceva. Voi incerca sa identific problemele care ne preocupa sau de care ne lovim in prezent, sa pun intrebari, sa nasc dileme – cu alte cuvinte, sa dialoghez si sa-i determin si pe altii sa o faca. In masura in care voi avea posibilitatea, vreau sa aduc la aceeasi masa oameni cu opinii diferite pe aceste teme nu pentru a argumenta opiniile deja asumate, ci pentru a-si  folosi  cunostiintele  si argumentele intr-o  sedinta de brainstorming, in care sa descopere si sa evalueze cat mai multe  posibilitati  ce pot conduce la un compromis constructiv.

 Nu am pretentia de-a reusi sa ma ridic la nivelul unui Plesu sau Patapievici si nici ca voi reusi sa ating nivelul academic al unui analist politic sau economic. Ma voi multumi cu satisfactia pe care ti-o da un dialog real, indiferent de rezultatul  lui. Si de aceea am si o rugaminte:  contraziceti-ma, intrebati-ma, certati-ma. Nu ma lasati sa cred mereu ca am dreptate!

36 comentarii:

Se spune ca a incepe ceva e cel mai dificil lucru pe care poti sa il faci. In frumoasa tara a noastra cu sistemul ei sublim care apara dreptul omului si libertatile noastre de mii de secole. Padurea mai contine si cateva uscaturi spune un proverb banal dar mai poate conta ideea ca in Romania nu mai vezi padurea din cauza uscaturilor? Eu cred ca e tocmai nimerit pentru ca asa se curata totul repede doar daca noi aprindem o scanteie a libertatii. Nu trebuie sa fii sau sa cauti normalitatea pentru ca nimeni nu e normal azi . Precum ziceam e de ajuns sa fii tu insuti ca sa poti muta muntii din loc asa ca sistemul se va schimba dupa ce se va darama singur . Stanga nu va intelege niciodata de ce aparam niste valori care pentru ei reprezinta doar cuvinte in dictionar. Vom schimba incet totul si in timp. ;) Succes !!!

Da! De asta avem nevoie - de provocare. Provocarea la dialog. Succes!!!

D-na Magdalena Schubert, in primul rand tin sa va felicit pt. excelentul articol de mai sus , am inteles f, bine mesajul transmis, si in acest context haideti sa initiem un dialog, daca se poate constructiv, pornind de la urmatorul fragment:"Voi incerca sa identific problemele care ne preocupa sau de care ne lovim in prezent, sa pun intrebari, sa nasc dileme – cu alte cuvinte, sa dialoghez si sa-i determin si pe altii sa o faca. In masura in care voi avea posibilitatea, vreau sa aduc la aceeasi masa oameni cu opinii diferite pe aceste teme". Sunteti de acord?

Ok. Haideti sa incepem cu inceputul,adica, cu principiile care stau la baza existentei in armonie a unei societati civilizate. Fara sa ne pierdem in amanunte, va intreb:Care sunt acestea?

@Anonim. Principiile pot fi foarte generoase, excepţionale. Problema sunt oamenii care o implementează şi dezvoltă. Nici o societate nu trăieşte în armonie perfectă, sper că eşti de acord. Totuşi ar fi de studiat societatea americană, germană, franceză şi, de ce nu japoneză, suedeză, norvegiană.
Şi eu aş dori să-ţi citesc/cunosc opinia Maria-Magdalena. Subiectul este extrem de vast. Aştept.

Articol bun . PROVOCATOR ! Subscriu comentariului facut de @Paul Ionescu .Tema este generoasa si cred ca la fel ca si atunci cand vrei sa-ti construiesti o casa care sa reziste multe generatii , ii faci o "temelie" puternica. Asa inteleg eu articolul dnei Schubert. Punctul de plecare DIALOGUL , intelegerea si aplicarea DEMOCRATIEI.Dar pentru o "temelie" puternica avem nevoie de caramizi = oameni. Da putem sa studiem societatile americana,germana,...acele societati au caramizile lor , ... noi le avem pe ale noastre , asa cum scrie si Dna Maria-Magdalena SCHUBERT in articol "Suntem, cu alte cuvinte, in plina dilema, dar incapabili sa ne-o asumam.(….) nu intelegem nimic, dar oferim explicatii pentru orice. Refuzam sa luam nota de dilema cotidiana ca si cum am sti exact incotro si prin ce mijloace. Am reusit o performanta stranie: sa fim in acelasi timp depasiti de imprejurari si siguri de noi insine”, - folosind un pasaj din Dilema Dlui Plesu . Deci suntem in plina DILEMA. Ma bucur si va felicit ca ati avut curajul sa porniti la drum si ati punctat "primul pas" = "prima caramida" .MULT SUCCES si puterea de a aduna cat mai multi oameni valorosi care pot indrepta mentalitati si a construi DIALOGUL ca BAZA a DEMOCRATIEI ROMANESTI . Ioana Cosmeanu

Cu toate ca pare imposibila schimbarea, singura solutie este lupta pentru ...Mult succes.

Domnilor traiesc si imi conduc mica firma in societatea pinguinilor suedezi. Ca sa studiezi aceasta societate nu iti trebuiesc multe ore de studiu. Trebuie doar sa gasim puterea de a restarta sistemul romanesc si implementa ce gasim "nou" la popoarele nordice. Se stie ca nordul partilor scandinave are o istorie de peste 1000 de ani de democratie asa ca prima data sa gasim solutii sa repornim sistemul nostru putred ca apoi sa putem aduce idei noi.

Momentan vad ca avem doar pareri nu si propuneri. Ca sa reusim sa miscam ceva propun pe cei care au o viziune destul de larga sa cerceteze legile tarilor nordice in functie de un capitol al sistemului nostru romanesc. Restul va venii automat. Scuze pentru revenire. Solutile se vor gasii cercetand nu doar intreband sau asteptand. :) curaj si curiozitate

Ati plecat la o lupta infernala.Monstruosul sistem ticalosit hranit din seva Romaniei, secatuita azi de resurse functioneaza la parametri supradimensionali.Colcaie,forfota,suge,paraziteaza intregul organism institutional.Si,in fiecare zi se hraneste ,se alimenteaza prin abuz legiferat,dictatorial.
Azi se profileaza atacul pentru cucerirea ultimului bastion:Justitia.
Ce va fi maine?
Avem nevoie de o alternativa.De lideri precum esteTraian Basescu,cu charisma,cu idei,cu previziuni si mai ales cu darul de a cconvinge...
Succes,astept cu interes ce o sa transmiteti...

Vorbim de politica...dar in Romania nu vorbim acum de lupta de idei sau sisteme ci de incercarea noastra de a le arata concetatenilor nostrii - aia 4,3 milioane - adevarata fata a celor care conduc tara....In momentul de fata ea este condusa de urmasii directi ai celor care erau la putere si inainte de '90 , alaturi de care sau lipit oportunistii de ocazie...Asa zisa elita a tarii, politica si economica este condusa de "fosti" si de copii fostilor...Cam ceva ca in America Centrala mai repede...Iar la peste 20 de ani de la "evenimente"
indivizii crescuti in acest "sistem" deja cred ca Romania este a lor si li se cuvine locul in societate...Exact ca "elita" membrilor de partid din vremurile trecute dar ne'apuse..

@Paul Ionescu "Principiile pot fi foarte generoase, excepţionale. Problema sunt oamenii care o implementează şi dezvoltă"
Haideti sa fim noi initiatorii, eu, dumneavoastra, si altii asemenea noua, sa vedem mai intai care sunt aceste principii "generoase" si daca cadem de acord in privinta lor, vom continua dialogul pt. a gasi modalitatea de implementare a acestor principii. Sunteti de acord? Va multumesc G.P.

@BLACK LION Va invit si pe dvs. sa dezvoltam acest dialog bazat pe aceste principii. Tocmai prin prisma faptului ca administrati o mica societate(o microeconomie) veti fi foarte util. Sunteti de acord? Va multumasc, G.P.

@lenn Williams "Ce va fi maine?" Nu avem timp de asteptat sa vedem ce va fi maine. Evenimentele se precipita incat putem ghici ce ni se pregateste. Tocmai de aceea trebuie sa fim foarte activi, sa putem lua cat mai repede o decizie in urma acestui dialog constructiv, a.i.sa nu fie prea tarziu chiar si pt. acest dialog . G.P.

Eu sunt de acord sa incercam fiecare varianta si de la inceputul inceputului incerc sa arat ce drepturi are un om de rand in societatea democratica dar pentru romani anumite legi si drepturi fundamentale sunt inca inregistrate ca vise frumoase nu realitati cotidiene. E greu dar nu imposibil. Multi ma considera idealist dar in adevar sunt realist pentru ca ma conduc dupa o logica minima si anumite drepturi fundamentale pe care omul normal le are. Reforma sociala trebuie facuta mai agresiv pentru ca sistemul romanesc nu permite idei noi sau oameni cu idei noi. Apoi putem face si cea economica,juridica si politica. Prima data trebuie sa o facem pe cea sociala pentru ca fiecare om sa accepte si sa inteleaga dreptul lui de care a fost privat atata vreme si cum e posibil ca un sistem sa lucreze pentru el si nu sa il foloseasca ca pe un sclav.

@ Anonim
Iniţiatorii trebuie să fie, să fiţi tinerii, la vârsta mea pot fi depăşit, adică sigur sunt. Vreau să văd cum vedeţi voi lumea în general şi cum vedeţi rezolvate problemele cu care vă (ne) confruntăm. Eu şi mulţi ca mine venim dintr-un regim care ne-a distorsionat toată existenţa, gândirea, tot. Voi vedeţi altfel lucrurile şi mă interesează şi pasionează să vă citesc visele, idelurile, dorinţele.
Pentru început v-aş propune o temă - REZISTENŢA PASIVĂ.
Cum ne-am putea opune abuzurilor sistemului. În care suntem trataţi ca, clienţi în cel mai bun caz, sau borfaşi, mă refer la relaţia cetăţean stat, în special ANAF.
Cum ne-am putea opune tendiţelor balcanice ale managerilor supermarketurilor din România care fac ce nu au voie să facă în ţările de baştină ale brandului.
Începeţi voi?

@BLACK LION Ca sa fim practici, sa incepem cu "microeconomia" de care vorbeam mai sus. Pt, ca aceasta sa functioneze, adica sa fim multumiti de rezultatele ei(a societatii), administratorul trebuie sa fie un manager bun, nu? Acesta, managerul, trebuie sa-si faca un plan de afaceri(buget de venituri si cheltuieli) astfel incat, la sfarsitul unei perioade de regula un an, sa se asigure un echilibru financiar. Pt. a nu ne pierde in amanunte de ordin tehnic, si a fi pe intelesul tuturor, trebuie sa vedem care sunt veniturile si care sunt cheltuielile, adica cine, sau ce aduc venit, si cine sau ce aduc cheltuieli. Daca la sfarsitul anului, in urma bilantului se constata ca veniturile sunt mai mici decat cheltuielile, inseamna ca suntem pe pierdere, deci bugetul nu a fost bine intocmit, adica previziunea financiara e pusa sub semnul intrebarii. Ce facem in acest caz? Astept propuneri pt. echilibrarea balantei de venituri si cheltuieli.
Va multumesc G.P.

Multumesc mult pentru comentarii, sunt foarte interesante. Si mi-ati dat tema unui nou articol. Vineeee...cel tarziu miercuri!

@Magdalena, Mi-ar fi placut si ar fi corect sa dialogam si cu dvs.,nu sa vaniti cu un articol nou. Nu schimbam un subiect, lasat in "coada de peste" , cu altul. Va multumesc, G.P.

Dialog?? hmm!!! Experienta a aratat ca in tarisoara asta dialogul n-a functionat niciodata. Noi stam la dialog iar jigodiile(am voie sa zic asta? daca nu, inlocuiti dvs cu "politicienii")isi fac mendrele! Daca ar fi sa tin seama de rugamintea ta, draga Magda, si ar trebui sa vorbesc despre actuala putere, comentariul ar suna cam asa:biiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiip!!! E total inutil dialogul. Avem nevoie de o revolutie adevarata(nu de o facatura iliesciana)pt. a mai spera ceva. Spunea"black lion" ceva de schimbari in timp... Ei bine, eu am asteptat destul si NU MAI AM TIMP! De aceea trebuie sa ne aducem aminte de vorbele lui Tudor Vladimirescu la Pades:"Fraţilor lăcuitori ai Ţării Româneşti, veri de ce neam veţi fi!Nici o pravilă nu opreşte pe om de a întâmpina răul cu rău! Şarpele, când îţi iasă înainte, dai cu ciomagul de-l loveşti, ca să-ţi aperi viaţa(…)Dar pre bălaurii care ne înghit de vii, căpeteniile noastre zic(…) cele politiceşti, până când să-i suferim a ne suge sângele din noi? (…) Până nu vine iarna, primăvară nu se face!Veniţi dar, fraţilor, cu toţii, cu rău să pierdem pe cei răi, ca să ne fie nouă bine!(…)care veți avea arme, cu arme, iar care nu veți avea arme, cu furci de fier și lănci…" In rest totul e numai si numai "dialog":la tv, pe net,la colt de strada, pe buza santului... A adus ceva bun in ultimii 22 de ani? Dar in ultimii 50, sau 100? NIMIC!!!! Scuza-ma Magda dar cand am citit de "dialog" am avut aceeasi reactie ca a ta la vederea minunatului profesor. Numai bine! DAN D

Foarte frumos!

Sunt de acord cu Dvs., ne lipseste dialogul si exercitiul dialogului!

O sa mai revin aici sa va citesc, sa va ascult gandurile Dvs. si pe cele ale celor care isi exprima parerile si opiniile si daca voi avea ceva de spus, cu siguranta voi spune.

Recunosc ca sufar cam de aceleasi boli ca si Dvs.: Vreau schimbare si ma cam batai- nu stationez prea mult intr-un loc! De obicei romanii sunt speriati de aceste boli, dar altii nu prea - cica sunt cautati astfel de oameni...

Ei bine, insa mi-am gasit locul, stiu ce am de facut si unde vreau sa fiu!

Ramane acum doar, ca in film, ACTION!

Mult succes va doresc Dvs. si nu va lasati!
Astept, ca probabil va veni si acel ceas, sa va vad si cu o diploma in mana!

Ramane cum am stabilit!

Domnule G.P. momentan ca sa refacem economia micro industriei trebuie sa functioneze sistemul de protectie al angajatilor ca si asigurarile sociale. Legile in baza carora se fac angajarile si contractele intre parteneri sa fie ferme si la obiect nu cu schimbari de forma si intelegeri la mese de restaurante. Momentan sa ne axam pe legile de protejare a angajatilor si apoi economia firmei . Angajatii dau viata firmelor si nu patronii lor. Noi suntem doar un activ in acea firma iar angajatul duce totul pentru ca rodul muncii lui se reflecta in renumele firmei si nu cel al patronului. Aduceti pefirmament cateva greseli practicate de lege sau patronat in fata angajatilor.

Da ,, DIALOG "" , cultura dialogului lipseste din noi , pentru ca nu stim a fi simplii oameni ; si de ce ? Pai e simplu cei 45 +25 de ani de comunism a rasturnat sistemul de valori , au disparut MODELELE , ne-au invatat sa privim intotdeauna in ,,GRADINA VECINULUI ", dar in acelasi timp ne-a invatat sa fim fatarnici si si birfitori si multe rele ne-a mai invatat dar nu este totul pierdut de aici si din alte locuri acolo unde lucram putem schimba asta prin exemplul personal ...este adevarat de multe ori sintem priviti ca si ,, CIUDATII "dar cu rabdare si perseverenta , asa pas cu pas putem fiexcare face ceva in sensul schimbarii si uitarii incetul cu incetul a acestor caracteristici implementate ani dea rindul de acest RAU care pare iremediabil

Catre Anonim: cand ma refer la un nou articol, acesta va veni in intampinarea comentariilor dvs. Cat despre dialog - ce ati spune sa ne intalnim pe FB la o anumita ora si sa-i dam drumul ? Din nefericire, nu apuc sa ma asez comod decat la 21.00, dupa ce am terminat treaba si copiii s-au culcat. E prea tarziu ? Cred totusi ca e cea mai buna solutie, caci un dialog intermitent - raspundem cateva randuri cand avem timp- o sa dureze luni de zile. Va astept cu drag in seara asta pe timeline-ul meu. Voi posta acum acum si acolo articolul ca sa putem discuta cu "tema" in fata.

"In rest totul e numai si numai "dialog":la tv, pe net,la colt de strada, pe buza santului... A adus ceva bun in ultimii 22 de ani? Dar in ultimii 50, sau 100? NIMIC!!!!"
Domnule Anonim, pe langa faptul ca gasesc o lipsa de respect faptul ca nu va prezentati (eu am facut-o cu nume si prenume) tin sa va atrag atentia ca faceti o confuzie intre notiunea de discutie si cea de dialog. Intr-o discutie pot sa ma plang, sa ma lamentez, sa comentez, sa injur - lucruri care nu ar trebui sa existe, sau in orice caz nu ar trebui sa primeze in ideea de dialog. De 50 de anii discutam, nu dialogam, si, prin prisma acestui lucru, va dau dreptate in rest. Dar cred cu tarie ca a venit timpul dialogului.

Buna ziua! Revin cu amanunte asupra ce dorea domnul Anonim sa G.P. dupa cum se semneaza. Legislatia unei firme in romania trebuie sa inceapa cu protectia angajatului asa dupa cum precizam mai devreme. Stim cu toti ce fel de protectie are angajatul in romania iar legislatia e exact o apa de balta. Din legislatia Suediei sau a Norvegiei ori a Finlandei pot preciza mult mai multe astfel incat dv sa puteti face diferenta dintre o tara cu adevarat democrata si tara noastra. Nu laud pe nimeni dar sa incep cu inceputul ar fii in primul rand accesul la informatie. Se va realiza pe mai multe cai : Tiparirea de pliante sau adevarate carti informative atat pentru angajat cat si angajator cu obligatii si drepturi. Ambele carti vor fii puse gratuit la dispozitia celui interesat . Media ca internetul de ex iar gratis. Angajatorul are obligatia sa specifice drepturile salariale cu sporuri si restul platilor direct in contract iar angajatul are dreptul sa isi apere drepturile lui in fata angajatorului pana se va ajunge la proces in tribunal. Aveti grija ca daca se demonstreaza ca angajatorul a facut intentionat o greseala se considera aici ca ai pus in pericol nu numai existenta angajatului cii si a familiei lui asa ca pedeapsa e maxima si se poate face chiar si puscarie cu despagubirea angajatului cu sune care incep de la 10.000 €. Daca angajatul greseste angajatorul are dreptul de a rezilia contractul si recupera paguba pe aceasi cale. Asigurarile sociale sunt foarte dure pentru angajatori ca sa nu existe sistemul de sclavagism al angajatului. Banii care sunt varsati in contul angajatului sunt trecuti prin mai multe institutii independente de verificare precum fiscul la noi. De regula acest lucru e foarte sigur pentru angajat si un adevarat cosmar pentru angajator. Din lipsa de spatiu pot spune doar ca angajatorul isi risca firma si libertatea daca se gandeste sa insele iar angajatul e supus aceleiasi reguli cu putine diferente. Voi scrie pe blogul meu cateva reguli de aici si fara sa fac publicitate voi posta un link .

@Magdalena Schubert Gand la gand cu bucurie.Ramane cum ati stabilit, la 21 pe FB
Cu respect, G.P.

Anonim, Black Lion, văd că aşteptaţi totul de la stat, statul să se plieze pe cerinţele voastre, N-o va face niciodată şi nici un stat. Dacă vreţi să se schimbe ceva, luptaţi, nu cu arma în mână, REZISTENŢA PASIVĂ. Refuzaţi să plătiţi impozitele şi taxele, dar nu singuri, dacă aveţi o afacere proprie, bineînţeles că mai aveţi prieteni, parteneri, clienţi, cu care aţi putea decide să puneţi de-o grevă fiscală. Dacă sunteţi angajaţi "la stat", atunci puteţi decide împreună cu vecinii, prietenii, să nu mai cumpăraţi nimic de la magazinele fiscalizate (cu casă de marcat) şi 1 lună 2 să cumpăraţi numai de pe "piaţa neagră". adică nefiscalizată, statul neîncasând nimic. Veţi vedea că preţurile pe piaţa neagră vor scădea. Implicit şi la super(hiper)marketuri. Statul îşi va revizui politica fiscală privind TVA şi probabil o vor readuce la 18-19%. Sunt lucruri care se pot face. Cum. Descoperiţi voi. Încă o formă de REAZISTENŢĂ PASIVĂ ar fi să nu mai porniţi televizorul 1 lună, şi să nici nu plătiţi cablul şi abonamentul TV, nu numai dumneavostră, 100-1000 de abonaţi la o reţea de cablu. Consecintele. 1. Ce efecte ar aduce ratingul scăzut? Cum vor reacţiona cabliştii la care sunteţi abonaţi? Si alte şi alte consecinţe.
Întrebarea este, cum ajungem la masa critică să putem schimba ceva? Nu ştiu. Dar ştiu că în alte părţi asemenea forme de REZISTENŢĂ PASIVĂ au dat roade.
Attila a făcut un lucru extraordinar, a iniţiat o grămadă de petiţii, majoritatea fără efecte vizibile, cel puţin acum. Pentru instituţia petiţiei nu există în România. Făceţi-o cunoscută şi arătaţi puterea petiţiei în alte părţi ale lumii. Şi câte şi câte nu sunt de spus despre REAZISTENŢA PASIVĂ. Vă aştept.

@Paul Ionescu "la vârsta mea pot fi depăşit, adică sigur sunt" Dupa ultima postare, vad ca aveti o minte f. stralucita, si vechiul regim nu a reusit sa va "distorsioneze" logica. Subscriu celor de mai sus si cred si eu ca vom avea o problema cu "masa critica". Haideti sa vedem, cati dintre cei care fac comentarii aici sunt pe aceeasi unda cu noi. V-as ruga, daca aveti timp si sunteti de acord, sa interactionam mai des, ceea ce a solicitat si d-na Magdalena Schubert ( pe FB de la ora 21). Sigur vom putea sustine un dialog constructiv . Va astept G.P.

@ Anonim, tinerele şi tinerii care simt că pot schimba ceva. Mai ales cei ce au dat un ochi pe "afară".
De la voi trebuie să vină nu numai dorinţa de a schimba ceva, nu numai lamentările, ci şi iniţiativa şi acţiunea. Cât de firavă. Picătură cu picătură se umple şi un ocean.
Attila a pus la dispoziţie acest vehicul. Folosiţi-l. Este vorba despre viitorul vostru, al copiilor voştri, al copiilor copiilor voştri. Nu lăsaţi să-l mai contureze orgoliile şi ambiţiile politice ale unuia sau altuia. Se poate! Aţi văzut pe unde aţi fost, acolo, "afară", că se poate şi aţi văzut şi cum. Aplicaţi acum! Dacă nici voi nu acţionaţi, nu va acţiona nimeni. Azi 3, mâine 6, poimâine 100.
Nu pot participa la "întrunirile" de le 21 pe FB, şi nici nu este nevoie. VOI, tinerii, trebuie să vă puneţi pe aceeaşi lungime de undă. De fapt sunteţi, mai trebuie doar lucrat la acordul fin. Tot ce pot să vă spun este - SE POATE! De voi depinde.
Vă aştept.

@Paul Ionescu Stimate domn, "acest vehicul" pus la dispozitie, trebuie folosit de toti cei care au ceva de spus in ceea ca priveste prezentul si viitorul nostru al tuturor. Dupa cum se vede, prea putini sunt activi chiar si pe acest blog. Eu si @Black Lion am alocat pe FB 3 ore pt. dialog cu semnatara acestui articol. Dvs. si altii ca dvs. nu isi fac timp, sau nu vor sa contribuie la acest dialog, zic eu, constructiv, pe considerentul ca nu ajungem la nici un rezultat incat sa putem schimba ceva, sau las ca fac altii pt. dansii. Ei bine, da , fac altii, sunt f. activi, dar acestia o fac doar in interes personal, si rezultatul il simtim cu totii. Daca suntem multumiti de cei care ne reprezinta , atunci va trebui sa ma multumesc si eu , ca doar n-o sa fac opinie separata . Cum ati spus, nu exista masa critica nici pt. a sustine un dialog, ceea ce inseamna ca ne declaram multumiti. G.P.

asa incet se deschide dialogul ...doar rabdare ...si perseverenta ...imi pare rau ca nu am putut intra mai mult pe dialog dar am avut multe de facut si mai am o perioada pina proiectul va incepe sa functioneze fara mari probleme ...dar din cind in cind promit ca voi intra !
Multumesc pentru intelegere !

de exemplu daca va uitati in colt v-am pus la dispozitie un nou instrument ...puteti lasa un mesaj vocal ...in curind va fii cht ...si skipe .... :)

Trimiteți un comentariu

Va rog sa va spuneti parerea , fiecare parere conteaza , doar o singura rugaminte am pastrati limbajul decent , fara cuvinte urate injuraturi , instigare la rasism ,xenofobie si jignire a celui caruia va adresati ( vom modera doar aceste comentarii ),va multumesc si asteptam cu interes comentariile dumneavoastra. .

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More