duminică, 9 iunie 2013

9 iunie 2013 by Viorica Crainic

Bine v - am regăsit!

"Dacă libertatea cuvântului chiar înseamnă ceva, ea este dreptul de a le spune oamenilor ceea ce nu vor să audă." (George Orwell)


Preşedintele Traian Băsescu : Compromisuri transparente şi nu vă lăsaţi în mâna presei.


La întrevederea cu susţinătorii săi de pe Facebook, Preşedintele Traian Băsescu i -a sfătuit pe tineri :

 "Un tânăr nu trebuie să se ferească de nimic pentru a reuşi în politică. De asemenea, în politică trebuie să fii un om liber. Tentaţiile în politică sunt mari, dar atunci când va exista un om care va putea să spună «I-am dat bani» sau să spună «Cu mine ai făcut compromisul ăla»... Aici un om politic care vrea să aibă viitor nu pune mâna pe bani. Face compromisuri transparente, spune public «Asta am făcut»".
"E o chestiune vitală pe care foarte mulţi oameni politici nu au înţeles-o de au ajuns să li se spună «Eu te-am făcut, trustul media cutare», sau «Noi v-am adus la putere», sau «Când te chem în emisiune, vii, domnul ministru, sau domnul preşedinte de Cameră sau domnul prim-ministru, vii, că noi te-am făcut»", a spus Băsescu. El a adăugat că politicienii trebuie să aibă un parteneriat cu presa.
Un om politic protejează procurorii şi judecătorii fără să spună «Lasă-l pe ăla!», «Ia-l pe ăla!», pentru că atunci s-a compromis. Un tânăr poate face carieră politică de succes dacă nu face lucruri care să-l compromită, iar când face compromisuri le spune public, pentru că un om politic, când face un compormis, trebuie să aibă jutificare, altfel nu are justificare - vezi compromisul cu procurorii pe care l-am făcut", a spus Băsescu.
"Eu sunt 50% reuşită şi nereuşită. Nu întotdeauna reuşeşti, pentru că ştii despre un tânăr că e inteligent, puternic, dar nu ştii până la capăt cât e de moral. Un om politic în vârstă trebuie să înţeleagă că nu i se datorează recunoştinţă pentru că a promovat un tânăr. Până la urmă, tânărul poate să aibă altă viziune decât a celui care l-a promovat şi atunci drumurile lor se despart", a mai spus Băsescu.

Peter Imre : Presa nu poate să fie independentă.

Directorul trustului de presă Adevărul Holding, Peter Imre, a declarat referitor la relaţia jurnaliştilor cu "mogulii" şi etica profesională, dar şi despre implicarea politicului în presă :

"Presa nu poate să fie independentă. Este dependentă de finanţări, de jocurile din spatele culiselor, din spatele banilor de publicitate, de politic, în bună parte... în proporţie de 100%". "Cred că răspunderea în fiecare companie comercială, inclusiv în mass-media, trebuie împărţită foarte serios între toţi cei care participă la actul de conducere al unei societăţi. Mass-media are două direcţii diferite, două componente mari: partea comercială şi partea editorială, respectiv produsul editorial şi produsul comercial. E greu, până acum nimeni nu a reuşit să responsabilizeze patronii de presă, respectiv cei care sunt implicaţi în zonă comercială şi în zona editorială. Dacă eşti responsabil pentru ceea ce scriu jurnaliştii, ai dreptul să te implici în partea editorială, cu certitudine nu. Dacă eu îmi asum resposabilitatea financiară pentru ce scriu jurnaliştii, atunci pot să văd articolele înainte să apară?" ."Jurnalistul nu ar trebui să ţină cont niciodată de ce-i cere patronul".

Nemeth Zsolt: : Noi credem în învăţământul în limba maghiară din Transilvania.

Subsecretarul de stat în Ministerul de Externe ungar Nemeth Zsolt a fost, sâmbătă, invitatul de onoare al festivităţii centrale dedicate absolvenţilor de la Universitatea Sapientia, organizate la Târgu Mureş, ocazie cu care a primit Premiul "Bocskai Istvan" - după numele unui principe al Transilvaniei din secolul XVII - constând într-o plachetă şi o diplomă.
Rectorul Universităţii Sapientia, David Laszlo, a declarat că distincţia i-a fost acordată lui Nemeth Zsolt în semn de recunoaştere a eforturilor şi muncii depuse în interesul unităţii de învăţământ, în timp ce vicepreşedintele Fundaţiei Sapientia, Szilagy Pal, a accentuat contribuţia acestuia la înfiinţarea unităţii de învăţământ şi în ridicarea sediilor de la Miercurea Ciuc, Târgu Mureş şi Cluj-Napoca.
Nemeth Zsolt a afirmat că reprezentanţii statului ungar cred în învăţământul în limba maghiară din Transilvania, iar cetăţenii ungari care "cred că acele surse materiale care ajung în Transilvania sunt, de fapt, luate de la ei” trebuie să înţeleagă că sprijinul acordat de statul ungar Universităţii Sapientia reprezintă o investiţie în viitor.

"Trebuie să accentuez că nu este vorba despre sprijin material, este vorba despre o investiţie - o investiţie în comunitatea maghiară, o investiţie în comunitatea europeană, în tinerime, în viitor. Numai răuvoitorii şi cei invidioşi nu cred în aceste principii. Dragi absolvenţi, stimaţi părinţi, în ciuda obstrucţiilor, am reuşit. Sunt persoane care sunt împotriva învăţământului maghiar, dar noi credem în învăţământul în limba maghiară din Transilvania”, a spus Nemeth Zsolt.
"Suntem europeni cu toţii, suntem oameni cu toţii şi cred că ţinuturile noastre europene, inclusiv Ungaria şi România, au valori culturale – şi una dintre marile valori ale acestor comunităţi este multiculturalitatea. Culturile trebuie să trăiască în respect reciproc şi trebuie să credem în această convieţuire, în această comunitate”, a spus Nemeth Zsolt.

Economia subterană a României, una dintre cele mai mari din UE.


Economia subterană a reprezentat anul trecut în România 29,1% din PIB, potrivit datelor Comisiei Europene, faţă de un nivel 33,5% din PIB în 2002, după cum arată un raport publicat recent de Institute of Economic Affairs (IEA). În aceeaşi perioadă PIB-ul României exprimat în dolari, la preţuri curente, a crescut de peste trei ori, de la 46 miliarde de dolari la 170 miliarde de dolari, potivit datelor FMI. Atât datele CE, cât şi raportul IEA se bazează pe studiile profesorului Friedrich Schneider, de la Universitatea Johannes Kelper din Linz, Austria, unul dintre cei mai importanţi specialişti pe astfel de probleme. Fenomenul economiei subterane reprezintă acum aproape 30% din PIB, cu mult peste nivelurile întâlnite în Cehia, Slovacia, Ungaria sau Portugalia.La nivelul UE şi al zonei euro, economia subterană reprezintă aproximativ 15% din PIB, arată datele Comisiei Europene la nivelul anului 2012.
Principalele direcţii generale de acţiune recomandate de experţi sunt încurajarea plăţilor electronice, creşterea conformării la plată şi o mai bună aplicare a legii.

Victor Ponta : România este un stat greu de guvernat.

"Nu pot spune că România este neguvernabilă, dar pot să fiu total de acord, acum după un an de zile, că România are un aparat administrativ foarte greu guvernabil. Şi nu e o chestiune de un an, doi, sau că l-am moştenit eu de la guvernul Boc, ci e o chestie care s-a perpetuat. Nu ştiu dacă din perioada comunistă, dar în mod sigur după 1990, există un conservatorism şi o reticenţă a aparatului administrativ faţă de orice schimbare", a declarat Ponta pentru Deutche Welle.
Premierul a adăugat că a reuşit totuşi să schimbe câte ceva, la Hidroelectrica, la RA-APPS, Regia care administrează casele de protocol. "Când nu o să mai cred că pot, las rapid pe altcineva", a conchis premierul.

Ministrul Agriculturii : Nu putem acorda la infinit despăgubiri.

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, spune că fiecare suprafaţă de teren afectată de fenomenele meteo este o pagubă pentru fermieri, însă statul român nu va putea acorda despăgubiri "la infinit", precizând că ministerul vrea să înfiinţeze un fond mutual care i-ar putea despăgubi pe agricultori.
"Trebuie, în primul rând, să facem o analiză pentru că orice hectar, orice suprafaţă care este afectată este o pagubă pentru fermierii respectivi. Îmi amintesc că la Matca au fost, de-a lungul timpului, numai de când sunt eu ministru, anul trecut am acordat despăgubiri pentru căderile de zăpadă care au distrus serele şi solariile de acolo. După aceea au fost probleme cu grindină, iată că acum sunt probleme cu inundaţiile. Trebuie să vedem puţin şi care sunt cauzele astfel încât să putem să prevenim. Nu o să putem la infinit să acordăm de la stat despăgubiri", a spus Daniel Constantin.
"Soluţia pe care trebuie să o luăm este înfiinţarea unui fond mutual. Noi vom avea până la sfârşitul acestei luni la Ministerul Agriculturii legislaţia pregătită pentru a înfiinţa un fond mutual. Sigur că, după aceea, va depinde foarte mult şi pe ce structură, dacă se înfiinţează pe structura unei asociaţii, dacă se înfiinţează cu ajutorul agenţiilor de plăţi... Deci, vom vedea exact care va fi structura, dar, odată ce va fi înfiinţat fondul mutual unde va contribui şi statul cu o anumită sumă, şi fermierul, dar şi Comisia Europeană, într-o proporţie importantă - la un euro Comisia Europeană poate acorda despăgubiri de 1,65 de euro - deci, după ce se va înfiinţa, aceasta va fi soluţia pentru fenomene extreme neacoperite de poliţele de asigurare, cum ar fi secetă sau grindină sau eventualele inundaţii", a susţinut Daniel Constantin.

Liviu Dragnea: România va fi regionalizată până în 31 decembrie.

Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă  :

"O Românie regionalizată sper că vom avea la 31 decembrie 2013, o Românie descentralizată cred că vom avea la 1 ianuarie 2014. Cetăţenii vor resimţi începând de anul viitor, vor începe să vadă efectiv proiecte regionale în faţa casei, în faţa curţii", a spus Dragnea.
"Preşedintele regiunii va fi ales, cel mai probabil, de cetăţeni. În 2016 preşedinţii de regiuni vor fi aleşi la alegerile locale. Pentru 2014 intenţia ar fi să se facă alegeri directe tot de către cetăţeni pentru preşedinte şi consilierii regionali. Dacă adoptăm legislaţia în timp scurt, vom putea organiza alegeri, dar dacă se prelungesc dezbaterile în Parlament, atunci vom încerca să mergem pe un sistem în care să voteze aleşii locali", a afirmat Dragnea.

Întrebat care sunt criteriile principale în funcţie de care va fi împărţită România în regiuni Dragnea a spus :

"În primul rând într-o regiune este important să ai cât mai multe slujbe non-agricole, ăsta este un criteriu obligatoriu pentru dezvoltare. Dacă numărul de slujbe agricole într-o regiune este mai mare decât celelalte, este clar o reţetă pentru nedezvoltare" În al doilea rând, el a susţinut că regiunile trebuie să aibă capacitatea ca fluxurile de comunicaţie şi de mobilitate a mărfurilor şi persoanelor, transportul şi infrastructura să le aducă dezvoltare.
De asemenea, vicepremierul a afirmat că este "foarte important" ca într-o regiune să nu existe judeţe de acelaşi fel, cum este cazul Teleorman, Giurgiu, Călăraşi şi Ialomiţa, care este "o soluţie foarte proastă".
"Ar însemna că sunt judeţe numai agricole şi această regiune va avea şanse foarte mici pentru dezvoltare", a mai susţinut Dragnea.
Dragnea a susţinut că fondurile din bugetul de stat alocate regiunilor vor fi stabilite în continuare prin legea bugetului, iar structurile regionale vor distribui judeţelor fonduri pentru dezvoltare prin două modalităţi.
"Jumătate din sumă să meargă către judeţe în funcţie de capacitatea financiară – adică ăsta e principiul solidarităţii – cei care au bani mai puţini să primească puţin mai mult, iar cealaltă jumătate să fie accesibilă prin depunerea de proiecte pe un sistem similar cu fondurile europene, dar nu cu atât de multă birocraţie", a explicat vicepremierul.
Dragnea a mai precizat că preşedinţilor de consilii judeţene vor rămâne cu aceleaşi competenţe în urma regionalizării, iar forurile pe care le conduc cu aceleaşi fonduri de la buget la care se vor adăugat bani suplimentari
Totodată, el a afirmat că va fi înfiinţată instituţia prefectului regional, care va fi în subordinea Guvernului, iar în cazul judeţelor vor rămâne subprefecţi.
În ceea ce priveşte Consiliul Regional, vicepremierul a declarat că rolul principal al acestuia va fi acela de a coordona activităţile consiliilor judeţene în domeniul dezvoltării regionale.
În cazul reşedinţelor- capitală a regiunilor, Dragnea a susţinut că acestea vor fi decise în ultimă instanţă deoarece va fi "cel mai tensionat lucru şi va genera cea mai multă patimă".

Elena Udrea: Fitilul etnic aprins de politicieni le-a făcut rău celor din Covasna, Harghita şi Mureş.

Deputatul PDL Elena Udrea a declarat  într-o conferinţă de presă la Sfântu Gheorghe : "Eu cred că este greşit să fie invocat criteriul etnic. Important pentru oamenii care trăiesc în Covasna, Harghita şi Mureş, indiferent de etnie, este să aibă un nivel de trai decent şi autorităţi capabile să crească acest nivel de trai".
"Cred că fitilul etnic, care este aprins tot timpul de politicieni, nu a făcut decât rău celor care trăiesc în judeţele Covasna, Harghita şi Mureş pentru că nu a ajutat la prosperitatea lor. Oamenii au nevoie de lideri care să se gândească la modalităţile prin care să ajute oamenii să trăiască mai bine, nu să incite la conflicte etnice. Eu cred că nu acesta ar trebui să fie mărul discordiei şi elementul de la care ar trebui să pornească discuţia privind regionalizarea în cele trei judeţe. Mai degrabă, cei din Covasna, Harghita şi Mureş ar trebui să se vrea într-o regiune cu Braşov, cu Sibiu, care sunt judeţe mult mai dezvoltate, astfel încât distribuirea beneficiilor economice din cele două judeţe să ajungă şi aici".
 În opinia deputatului democrat-liberal, USL nu va reuşi să facă regionalizarea "aşa cum ar fi util să fie făcută", iar dacă nu se simplifică administraţia şi vor creşte costurile, se va genera doar o suprastructură pentru baronii locali.
"Bătălia se va da în interiorul USL exact pe acest aspect, respectiv pe cine va conduce o regiune, în loc să se pornească de la necesitatea de a reduce birocraţia, de a oferi o administraţie mai suplă, de a omogeniza din punct de vedere economic şi social şi de a face posibilă o relaţionare directă între regiuni şi Comisia Europeană", a conchis Elena Udrea.

Referitor la elaborarea Constituţiei , Elena Udrea a declarat: "Îşi bat joc, alte ţări au constituţii simple, dar la noi trebuie să scriem acolo şi ce au voie să mănânce parlamentarii. Plus că mi se pare că Parlamentul merge în forţă. Atâta aroganţă din partea unora care au intrat în Parlament, fără să îi ştie nimeni, oameni cu dosare penale.... parlamentari care au muncit 36 de zile în şase luni. E o instituţie fără credibilitate din cauza activităţii pe care o desfăşoară şi acum vine şi încearcă să se impună în faţa voinţei poporului".
"Am avut o astfel de experienţă, în 2003, când Năstase şi-a făcut propria Constituţie. Acum, USL practică exact acelaşi tip de acţiune, respectiv încearcă să facă o Constituţie după interesul său de moment".
"Sunt şi alte articole cuprinse în proiectul de Constituţie care se referă fie la îngrădirea drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti, fie sunt prevederi inutile, care sunt introduse doar pentru că unii vor să fie iniţiatori de articole. Cert este că este o acţiune derizorie a USL. Pentru proiectul pentru care s-au angajat reprezentanţii puterii, este jenant modul în care se lucrează", a afirmat politicianul democrat-liberal.
Comisia de revizuire a Constituţiei a respins, joi, amendamentul formulat de PDL pentru introducerea noţiunii de Parlament unicameral în Legea fundamentală, majoritatea membrilor acestui for exprimându-se pentru menţinerea sistemului bicameral.
Amendamentul PDL - "Parlamentul este alcătuit dintr-o singură Cameră" - a întrunit un singur vot "pentru", al deputatului PDL Valeria Schelean, două abţineri din partea membrilor PPDD şi 15 voturi "împotrivă", ale PSD, PNL, UDMR şi minorităţilor naţionale.

CCR : 3 noi judecători vor depune jurământul de învestitură.

Potrivit legii fundamentale, Curtea Constituţională are nouă judecători, numiţi pentru un mandat de nouă ani, care nu poate fi prelungit sau înnoit. Trei judecători sunt numiţi de Camera Deputaţilor, trei, de Senat şi trei, de Preşedinte. Curtea se înnoieşte cu o treime din judecători, din trei în trei ani. 
Până pe 8 iunie, Curtea a fost formată din patru judecători numiţi la propunerea PSD şi PNL şu patru la propunerea PDL, UNPR şi a lui Traian Băsescu. Cel care înclina balanţa în luarea deciziilor era reprezentantul UDMR. Ca urmare a înlocuirii a trei dintre membrii CCR, raportul de forţe se modifică: astfel, Curtea va funcţiona cu trei judecători numiţi la propunerea PNL-PSD, unul numit la propunerea UDMR, trei numiţi prin decret de Traian Băsescu, unul de PDL şi un altul, de UNPR.
Daniel Morar, Mona Pivniceru şi Valer Dorneanu iau locurile lăsate libere de Acsinte Gaspar, Ion Predescu şi Aspazia Cojocaru. Ultimii doi au fost în atenţia opiniei publice vara trecută, la referendumul pentru demiterea preşedintelui. Cu votul Aspaziei Cojocaru, referendumul a fost invalidat. Presa a redat o declaraţie a lui Ion Predescu, care ar fi dezvăluit cum s-a dat votul în plenul Curţii.
Curtea Constituţională a rămas singura instituţie care mai poate răsturna deciziile majorităţii deţinute de USL în Parlament. Potrivit legii, nicio autoritate publică nu poate contesta competenţa Curţii. USL se pregăteşte însă ca, odată cu revizuirea Constituţiei, să modifice şi modul de desemnare a judecătorilor la CCR.

Guvernul sesizează  nereguli în cheltuirea banilor la "e-Romania 2", în 2010-2011.

Proiectul, componentă a "Programului național e-Romania" , a avut ca obiectiv principal dezvoltarea unui portal cu informații despre toate localitățile din România.
Inspectorii Corpului de control al primului-ministru au idenificat nereguli în organizarea licitaţiei pentru atribuirea contractului şi cheltuirea fondurilor. Din Fondul de rezervă bugetară au fost alocate 11,9 milioane lei acestui proiect, valoarea totală a contractului fiind de 49,9 milioane lei cu TVA. Conform constatărilor, atribuţiile de coordonare au fost delegate secretarului general al Ministerului Comunicaţiilor, care nu a aprobat însă caietul de sarcini. Valoarea estimată a cotractului a fost determinată netemeinic, fără precizarea unităţilor de măsură şi a cantităţilor de servicii contractate, iar ofertei depuse de firma Omnilogic i-au fost acordate puncte nejustificat.
Omnilogic a fost înfiinţată în 1992 şi este unul dintre cei mai mari distribuitori IT&C de pe piaţa românească, cu afaceri de 234,35 milioane de lei în 2011, potrivit datelor Ministerului Finanţelor.
Asociaţii firmei sunt GT Holding GmbH Austria - 50% şi Camps Bay Înveşt AG (Liechtenstein) - 50%.
Inspectorii susţin că din verificările efectuate au rezultat indicii privind falisificarea unui document referitor la desfăşurarea procedurii de atribuire şi înlocuirea unei file din oferta declarată câştigătoare, legată de un număr de înregistrare fals pentru o notă justificativă care trebuia întocmită înainte de transmiterea anunţului de participare spre publicare în SEAP şi fila din ofertă privind serviciile de mentenanţă, nesemnată de ofertant şi fără antet.

Dan Şova :  Decizia de a spune da sau nu, nu este o chestiune de curaj.

Ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură, Dan Şova, a declarat, sâmbătă, la Blaj, că dezbaterea privind aprobarea proiectului minier de Roşia Montană ajunge în Parlament şi va fi o decizie economică sau o decizie asumată de întreaga clasă politică din România "cu da sau nu".
Dan Şova a spus că proiectul trebuie să respecte condiţiile de mediu şi pe cele impuse de Ministerul Culturii pentru conservarea siturilor arheologice, iar dacă va respecta aceste condiţii, va fi promovat în Parlament un proiect de lege.

"Decizia de a spune da sau nu nu este o chestiune de curaj, este o chestiune de obligaţie atunci când mergi la muncă. Noi de asta mergem la Guvern ca să fim capabili să spunem da sau nu. Acum sunt nişte chestiuni foarte simple care sunt legate de respectarea condiţiilor de mediu şi de respectarea condiţiilor impuse de Ministerul Culturii în privinţa conservării siturilor arheologice. Dacă din proiect va rezulta că toate acestea pot fi respectate, atunci se va promova cu siguranţă un proiect de lege în Parlament în aşa fel încât în cadrul dezbaterilor la comisiile parlamentare şi în plenul Parlamentului să existe posibilitatea de exprimare a tuturor opiniilor. Se va merge pe transparenţă totală şi va fi o decizie economică sau o decizie asumată de întreaga clasă politică din România cu da sau nu", a afirmat ministrul.
"Părerea mea este foarte simplă: dacă se pot crea locuri de muncă sau se pot face investiţii directe sub condiţia respectării condiţiilor de mediu, a condiţiilor de conservare a siturilor arheologice şi de dezvoltare ulterioară a zonei după ce se termină exploatarea, se poate lua în discuţie. Dacă aceste condiţii preliminare nu sunt respectate, nu poate exista nicio discuţie.

Varujan Vosganian : Suntem captivi în Uniunea Europeană.

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, susţine că România trebuie să îşi intensifice exporturile, dar să se deschidă şi spre alte pieţe, iar acest demers este unul pe care îl vor face toate ţările din Uniunea Europeană.
"România are câţiva paşi foarte importanţi de făcut în privinţa exporturilor. S-a spus că România vinde fier vechi, lemn şi grâne şi doar atât, nu e adevărat, trei sferturi din exporturile româneşti sunt produse manufacturate din care aproape 50 la sută automobile, piese auto şi diverse alte componente. Exporturile sunt de circa 45 de miliarde de euro faţă de un PIB de 140 de miliarde de euro, s-ar zice că e mult, nu e adevărat pentru că exporturile nu pot fi comparate cu PIB-ul, PIB-ul e valoare adăugată, exportul e valoarea întreagă, trebuie să ne raportăm la cifra de afaceri din economie.""Noi suntem captivi în Uniunea Europeană. A fost o captivitate care a fost necesară la un moment dat, e o captivitate cu zăbrele de aur, dar e totuşi captivitate. Noi suntem în Uniunea Europeană, toate ţările, într-un fel de sinergie a crizei, atunci când o ţară are criză celelalte ţări nu o atenuează, ci se contaminează. Toate ţările Uniunii Europene au acum această sarcină de a se deschide către terţe pieţe, veţi vedea din toamnă acestui an câteva programe care pentru a fi înţelese de toată lumea se vor chema Go to Vietnam, Go to Indonesia, Go to Latin America, dar care în esenţă vor încerca să extindă relaţiile noastre externe cu terţe pieţe. Acum semnăm şi un parteneriat cu Camera de Comerţ a României şi cu Uniunea Naţională a Camerelor de Comerţ în care reprezentanţele pe care ei le-au creat vor deveni parte a structurilor noastre, deci noi acceptăm iniţiativele sectorului privat ca parte a reţelei comerciale româneşti", a afirmat ministrul Economiei.

Poşta Română : Ofertele pentru privatizarea vor fi depuse până la 30 iunie 2014.

 "Ministerul pentru Societatea Informaţională (MSI) anunţă că data limită de depunere a documentelor de participare şi a ofertelor preliminare şi neangajante pentru procesul de privatizare a Companiei Naţionale Poşta Română (CNPR), stabilită la data de 28 mai 2013, ora 12:00, se prelungeşte până la data de 30 iunie 2014, ora 12.00", se aratã într-un anunţ al ministerului.
Şeful Poştei, Ion Smeeianu, a afirmat că situaţia financiară negativă a companiei şi datoria calculată de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) au îndepărtat potenţialii investitori.
La finele lunii mai, datoriile totale ale Poştei însumau 650 milioane de lei.
Numărul celor care fi disponibilizaţi se va ridica la 3.650 de salariaţi, respectiv 11,4% din personalul Poştei, conform unui anunţ al companiei.
Potrivit unui act normativ adoptat recent de Guvern, orice companie de stat va putea fi privatizată în termen de până la doi ani. În baza noii scheme adoptate de Executiv, care a modificat legislaţia privatizării societăţilor comerciale, Poşta Română poate fi astfel vândută, cel mai târziu până în octombrie 2015.

Blaj : Bosch a inaugurat  încă o unitate de producţie pentru industria auto.

Nouă unitate de producţie, a treia din municipiul Blaj, a fost inaugurată, sâmbătă, la evenimente fiind prezenţi reprezentanţii concernului german Bosch în România, ai administraţiei locale din Blaj, dar şi reprezentanţii administraţiei judeţene, în frunte cu preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Ion Dumitrel.
Nouă unitate de producţie a fost realizată pe o suprafaţă de 21.000 de metri pătraţi şi în cadrul acesteia vor fi create până la sfârşitul anului 2013 circa 300 de noi locuri de muncă, numărul angajaţilor Bosch de la Blaj ajungând în total la 900.
"Începând cu luna iunie a anului 2013, la Blaj vor fi fabricaţi senzori de turaţie pentru sistemele de control al şasiului, dedicaţi industriei auto. Rolul acestor senzori este de a transmite către sistemul electronic de bord informaţii legate, de exemplu, de viteză de rotaţie a roţii, informaţii esenţiale pentru buna funcţionare a sistemelor de asistare, cum ar fi ABS şi ESP" se arată într-un comunicat de presă remis, sâmbătă, de Bosch.

Turcia : A noua zi de proteste.


Poliţia turcă a utilizat gaze lacrimogene şi tunuri cu apă sâmbătă seară pentru a dispersa aproximativ 5.000 de manifestanţi în centrul Ankarei, în a nouă zi a unei mişcări de contestare a regimului islamo-conservator, a constatat un fotograf AFP. Forţele de ordine au pornit în urmărirea unor protestatari care s-au refugiat pe străduţe adiacente pieţei, un centru nevralgic al capitalei turce.
Mai multe persoane au fost rănite, potrivit unor posturi de televiziune.

Londra : Mii de persoane au manifestat  împotriva foametei în lume.

Un miting împotriva foametei în lume a reunit mii de persoane sâmbătă, în Hyde Park, la Londra, cu ocazia unei întâlniri internaţionale privind malnutriţia organizate sub egida premierului David Cameron.
 "Când îmi amintesc defilarea atleţilor cu steagurile lor", anul trecut, pe stadionul olimpic, "sunt îngrozit la gândul că în anumite ţări care au fost prezente (la Jocurile Olimpice), peste trei milioane de copii mor de foame anual", a spus mulţimii adunate în Hyde Park realizatorul Danny Boyle, care a conceput ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Londra. "Aşteptăm de la Guvern şi de la liderii din întreaga lume (...) să lupte până când vor reuşi să pună capăt malnutriţiei", a adăugat el, în contextul în care peste zece zile urmează să aibă loc un summit G8 în Irlanda de Nord.
Bill Gates a participat sâmbătă dimineaţa la reuniunea internaţională împotriva foametei, organizată de către David Cameron, care va prezida în perioada 17-18 iunie summitul marilor puteri - Statele Unite, Japonia, Germania, Franţa, Marea Britanie, Italia, Canada şi Rusia - la Ulster.Filantropul şi cofondatorul Microsoft Bill Gates a luat, de asemena, cuvântul. Este posibil "să fie rupt cercul (vicios al) malnutriţiei. deoarece, atunci când copiii cresc hrăniţi suficient, ei pot ulterior să contribuie la creşterea economiei ţării lor", a declarat el.
Reprezentanţi din 24 de ţări, dintre care 19 africane, din lumea ştiinţei, afacerilor şi societăţii civile, dar şi ai Uniunii Europene (UE) şi Băncii Mondiale (BM) au decis să se reunească pentru a-şi uni eforturile în acest sens.
Participanţii au semnat un "Pact pentru nutriţie şi creştere" până în 2020, cu o serie de obiective, între care ameliorarea alimentaţiei a 500 de milioane de femei însărcinate şi copii cu vârsta sub doi ani; reducerea cu 20 de milioane a numărului de copii cu vârsta sub cinci ani care suferă de rahitism; salvarea vieţii a aproximativ 1,7 milioane de copii prin favorizarea alăptării de către mamă şi o ameliorare a tratamentului cazurilor grave de malnutriţie.

ONU a aprobat un ajutor alimentar în valoare de 200 de milioane de dolari pentru Coreea de Nord.

Programul Mondial Alimentar (PAM) a aprobat sâmbătă un ajutor în valoare de 200 de milioane de dolari pentru Coreea de Nord, destinat persoanelor celor mai vulnerabile, în această ţară foarte săracă şi izolată din Asia de Est. Biroul Executiv al acestei Agenţii ONU a aprobat săptămâna aceasta un nou program, pentru o perioadă de doi ani în Coreea de Nord, începând de la 1 iulie, a anunţat Mărcuş Prior, un purtător de cuvânt al PAM. Acest program "va viza aproximativ 2,4 milioane de persoane - aproape toţi copii, femei însărcinate şi care alăptează - cu aproximativ 207.000 de tone de ajutoare alimentare, în valoare de 200 de milioane de dolari", a precizat el într-un e-mail pentru AFP.
Hrana urmează să fie produsă în Coreea de Nord, pe baza unor produse alimentare importate de către PAM, a precizat Prior.
"PAM este foarte îngrijorat de dezvoltarea intelectuală şi fizică a unor copii, în special a celor care sunt subnutriţi, a căror alimentaţie duce lipsă de proteine esenţiale, materii grase şi micronutrienţi", a adăugat el.
 Potrivit ONU, ajutoarele PAM au permis evitarea unei crize alimentare în Coreea de Nord anul acesta, însă două treimi dintre cei 24 de milioane de locuitori se află într-o situaţie precară. Aproximativ 28% dintre copiii cu vârsta sub cinci ani suferă de malnutriţie, iar 4% de carenţe grave.
Coreea de Nord se confruntă cu penurii alimentare cronice şi a fost afectată de o foamete, la mijlocul anilor '90, ce s-a soldat cu sute de mii de morţi.
Ajutorul internaţional, în special cel provenind din Statele Unite şi Coreea de Sud, a fost puternic redus în ultimii ani, din cauza tensiunilor cu privire la programul nuclear nord-coreean.

ŞTIRI METEO

LUNI 10  IUNIE 2013

Vremea va continua să se încălzească în jumătatea de sud-est a ţării, dar va fi în general instabilă. Cerul va prezenta înnorări şi pe arii extinse vor fi averse, descărcãri electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului în regiunile din jumătatea de vest şi la munte. În restul teritoriului înnorările vor fi temporare şi astfel de fenomene se vor semnala local, după-amiaza şi noaptea. Pe arii restrânse cantităţile de apă vor fi mai însemnate şi izolat va cădea grindină. Temperaturile maxime se vor încadra între 22 şi 31 de grade, cu cele mai ridicate valori în Lunca Dunării, iar cele minime între 10 şi 19 grade.Presiunea atmosferică va fi în scădere.

S -A ÎNTÂMPLAT ÎN  9 IUNIE ............

Evenimente

    1598: Tratatul dintre împăratul Rudolf al II-lea și Mihai Viteazul, încheiat la Mănăstirea Dealu. Domnul Țării Românești recunoaște suzeranitatea împăratului, iar Rudolf al II-lea se obligă să-i asigure subsidii pentru întreținerea armatei și recunoaște caracterul ereditar al domniei
    1815: Semnarea actului final al Congresului de la Viena; Franța este redusă la granițele din 1792; Austria obține Galiția, Tirolul, Triestul, Dalmația, Ştiria, Lombardia și Veneția; Olanda primește Belgia
    1848: Începutul revoluției pașoptiste în Muntenia. Adunarea de la Islaz. Ion Heliade Rădulescu citește Proclamația de la Islaz, programul revoluției din Țara Românească
    1934: Personajul de desene animate, Donald, creat de Walt Disney, debutează pe ecrane în filmul „Găinușa cea înțeleaptă"
    1959: Este lansat la apă „George Washington", primul submarin dotat cu rachete balistice

    2005: Muzeul Memorial de la Sighet inaugurează o nouă sală ce va face cunoscută vizitatorilor „poezia din închisori" compusă de deţinuţii politici ai sistemului comunist:


"Întrebat-am vântul, zburătorul

Bidiviu pe care-aleargă norul
Către-albastre margini de pământ:
Unde sunt cei care nu mai sunt?
Unde sunt cei care nu mai sunt?

Zis-a vântul: Aripile lor
Mă doboară nevazute-n zbor.

"Întrebat-am luminata ciocârlie,
Candelă ce legană-n tărie
Untdelemnul cântecului sfânt:
Unde sunt cei care nu mai sunt?
Unde sunt cei care nu mai sunt?

Zis-a ciocârlia: S-au ascuns
În lumina celui nepătruns.
Întrebat-am bufniţa cu ochiul sferic,
Oarba care vede-n întuneric
Tainele necuprinse de cuvânt:
Unde sunt cei care nu mai sunt?
Unde sunt cei care nu mai sunt?

Zis-a bufniţa: Când va cădea
Marele-ntuneric, vei vedea." ( Nichifor Crainic)




S -a născut în.......

    1843: Bertha von Suttner, scriitoare austriacă, laureată a Premiului Nobel (d. 1914)
    1917: Eric Hobsbawm, istoric britanic (d. 2012)

Decese  

    1870: Charles Dickens, scriitor englez (n. 1812)
    1891: Ludvig Lorenz, fizician și matematician danez (n. 1829)
    1912: Ion Luca Caragiale, dramaturg, prozator român (n. 1852)
  

DESCOPERĂ       ROMÂNIA......................

 Lacul   Sfânta Ana                                                                                        Delta Dunării

 

 

 



Peştera Urşilor                                                                                      Maramureş

 








Lacul Bicaz                                                                                                  Sovata                                 


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Va rog sa va spuneti parerea , fiecare parere conteaza , doar o singura rugaminte am pastrati limbajul decent , fara cuvinte urate injuraturi , instigare la rasism ,xenofobie si jignire a celui caruia va adresati ( vom modera doar aceste comentarii ),va multumesc si asteptam cu interes comentariile dumneavoastra. .

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More