sâmbătă, 25 mai 2013

25 mai 2013 by Viorica Crainic

 Bine v - am regăsit!

"Viaţa e ansamblul forţelor care rezistă vieţii." (Francois Xavier Bichat)

 

Fundaţia "Mişcarea Populară" devine partid.

Conform unui comunicat al fundaţiei remis sâmbătă agenţiei MEDIAFAX, în urma consultărilor membrilor Fundaţiei "Mişcarea Populară", care au avut loc în perioada 20-24 mai, pe site-ul său, s-au constatat următoarele rezultate: 58% doresc să existe şi fundaţie şi partid, 31% doar partid, 11% doar fundaţie.
"Ca urmare a acestor rezultate, membrii-fondatori au decis începerea formalităţilor legale pentru înfiinţarea unui partid de centru-dreapta. Partidul se va numi Partidul Mişcarea Populară", precizează sursa citată.
"În mod evident, acest partid, Mişcarea Populară, îşi doreşte alianţe cu partide de dreapta. Nici PSD, nici PNL nu sunt partide de dreapta. A, că sunt părţi din zona liberală, din zona PNL, care şi-au păstrat în ciuda alianţei cu PSD, orientarea de centru-dreapta, asta e o chestiune adevărată, dar şi PNL şi PSD sunt partide de stânga şi, după cum se vede, e bine să eviţi alianţele astea eterogene în care vine şi stânga şi dreaptă şi nu mai ştii care din ce familie face parte", a mai spus consilierul prezidenţial. "Acum am început primii paşi, procesul e de durată. Am început practic cu strângerea semnăturilor, dar poate să dureze şi din cauza asta i-am dat drumul foarte repede, pentru că nu ştim. În general înregistrarea unui partid durează destul de mult", a spus consilierul prezidenţial.

 CONGRESUL  UDMR : Au participat peste o mie de persoane.

Congresul UDMR, la care participă peste o mie de persoane, a început, sâmbătă dimineaţă, la Sala Sporturilor din Miercurea Ciuc, unde au ajuns, între alţii, premierul Victor Ponta, liderul PNL, Crin Antonescu, şeful PDL, Vasile Blaga, şi cel al Forţei Civice, Mihai Răzvan Ungureanu.
UDMR vrea promovarea "năzuinţelor din secuime" la nivel internaţional şi susţine poziţionarea regiunii secuieşti în context european, prin programul "Secuimea Capitală Culturală Europeană". Potrivit unui document intitulat "Secuime conştientă, puternică" şi adoptat, sâmbătă, la Congresul UDMR de la Miercurea Ciuc, obiectivul Uniunii este ca autonomia din secuime să ajungă în centrul dezbaterii sociale privind această regiune.

Primarul din Miercurea Ciuc, Robert Raduly, a declarat, în deschiderea Congresului UDMR:

 "A venit momentul că România, în final, să soluţioneze situaţia secuimii, aşa încât să ne liniştim şi noi. (...) Trebuie să ne reîntoarcem la declaraţia de la Alba Iulia. Autonomia rămâne în continuare singurul ţel şi singura soluţie. În spiritul de la Alba Iulia, asigurarea autonomiei este o soluţie de onoare. Noi vrem autonomie culturală şi autonomie teritorială. Nu sau autonomie teritorială, ci şi autonomie teritorială. Autonomie culturală pentru toţi maghiarii din Transilvania, autonomie teritorială pentru secuime".
Raduly Robert a spus că această cauză a autonomiei este importantă pentru Miercurea Ciuc şi pentru această regiune.
Preşedintele UDMR, Hunor Kelemen : "Miza Congresului este mare fiindcă noi vom modifica Statutul. Aducem câteva modificări, spun eu, importante. Va creşte numărul membrilor din Consiliul Permanent, for de conducere important, vor intra în acest for mai mulţi aleşi locali. (...) Vom reduce numărul de membri în Prezidiul UDMR, fiindcă trebuie să facem în aşa fel încât deciziile operative, deciziile care nu necesită dezbateri strategice să le luăm cât mai repede. Vom face o clarificare în ceea ce priveşte platformele noastre interne, în aşa fel încât să accentuăm rolul lor şi să dăm o greutate mai mare platformelor ideologice".
Vicepreşedintele politic al UDMR, Laszlo Borbely, a declarat sâmbătă, la Congresul Uniunii:
"În următorii doi ani cea mai mare provocare pentru noi este să formulăm, să elaborăm viziunea noastră privind formele de autonomie din Transilvania şi să o prezentăm comunităţii maghiare. Asta este marea provocare pentru noi, să formulăm cum să mergem mai departe".
Potrivit acestuia, UDMR ar trebui să urmeze modelul din Tirolul de Sud, comunitatea germană din această regiune a Italiei având nevoie de 37 de ani pentru obţinerea autonomiei.
Preşedintele partidului Forţa Civică, Mihai-Răzvan Ungureanu, a declarat sâmbătă, la congresul UDMR de la Miercurea Ciuc:"... a avut o relaţie foarte bună cu UDMR în perioada cât a fost prim-ministru, reamintind că Uniunea nu a votat moţiunea de cenzură care a dus la căderea Guvernului Ungureanu şi nu a "trădat" pentru că "a înţeles mai bine decât alţii" care este interesul naţiunii şi implicit al comunităţii maghiare.
"Vă sunt dator cu mulţumire pentru că aţi făcut o politică europeană", a spus Mihai-Răzvan Ungureanu. În context, el s-a referit la faptul că, dacă Legea învăţământului ar fi fost pusă în aplicare, acum nu s-ar mai fi vorbit ca de o "problemă" despre Facultatea de Medicină cu predare în limba maghiară de la Târgu Mureş. Ungureanu a făcut un apel la colaborare către UDMR, spunând că trebuie depăşit momentul simplei "coabitări".

Victor Ponta: Respect steagul secuiesc.

"Vreau să vă explic că am un mare respect faţă de acest steag, deoarece membri ai comunităţii dumneavoastră mi-au povestit istoria lui, că acum 400 de ani secuii aliaţi cu Mihai Viteazul pentru libertate au purtat acest steag şi trebuie respectat. Nu am vrut să fie, ca să nu se creadă că e steagul PNL, altfel... nu era nicio ştire pentru presă", a afirmat Ponta.
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a pledat, de la tribuna congresului UDMR: "Dacă noi, majoritatea românească, vrem o Românie puternică, asta înseamnă şi o comunitate maghiară puternică, pentru că au plecat germanii şi România este mai slabă, au plecat evreii şi România este mai slabă. Trebuie să înţelegem că o Românie mai puternică înseamnă o comunitate maghiară puternică. (...) Nimeni nu trebuie să aibă stupiditatea să impună altcuiva o altă identitate, o altă limbă, o altă istorie"

  Vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt a declarat, la Congresul UDMR de la Miercurea Ciuc: "Un alt element este dreptul la autonomie. În privinţa Ardealului, maghiarii din Ardeal trebuie să se gândească ce cred ei că e mai important ca să se poată păstra şi acest concept va fi susţinut de statul ungar. Este important să conştientizăm în noi şi în majoritate că maghiarii nu au revendicat ceva ce nu e în UE. Dacă alţii pot avea, să se poată şi pentru noi. Dacă alte comunităţi din UE pot avea autonomie teritorială, putem avea şi noi, pentru că nu suntem mai prejos decât altă naţiune. Dacă vom accepta ideea că există lucruri pe care le pot avea unii în Europa şi noi nu, atunci suntem consideraţi cetăţeni de rangul doi, atunci ne merităm soarta. Ceea ce e legitim pentru alţii e legitim şi pentru noi - folosirea limbii materne, simbolurile, dreptul la grădiniţe, la şcoli. (...) Vocaţia noastră este să ne păstrăm valorile, naţiunea maghiară este specială".

Sebastian Lăzăroiu: Doamne fereşte să se rupă USL-ul.

"Doamne fereşte să se rupă USL-ul până la alegerile europarlamentare! Vorbesc foarte serios. Şi am mai spus-o: ar fi grav pentru România să avem o criză politică, pentru că asta ar însemna ruperea USL-ului. Nu ar fi o criză politică de proporţiile celei din vara anului 2012, dar cu siguranţa ar fi o criză politică care ar afecta economia României şi eu mă rog la Dumnezeu să rămână împreună până în 2016 sau măcar până când vremurile vor fi suficient de bune din punct de vedere economic încât să permită să se facă şi jocuri din astea politicianiste', a spus Lăzăroiu.
"Înţeleg că PSD-iştii nu sunt foarte fericiţi ca la alegerile prezidenţiale să susţină candidatul altui partid. Vorbesc de PSD-işti nu de domnul Ponta care vrea să-l susţină pe domnul Antonescu, pentru că numai pe el l-am auzit", a comentat Lăzăroiu.

Liviu Dragnea: Regiunea Mării Negre va deveni un punct important de conexiune al UE.

"Inevitabil, regiunea Mării Negre va deveni un punct important de conexiune a UE din punct de vedere energetic. Aici practic se va realiza legătura dintre rezerva uriaşă de hidrocarburi din zona Mării Caspice şi capacităţile industriale şi economice din UE. România şi Bulgaria vor avea în calitate de state membre ale UE un rol major în realizarea acestui palier de conexiuni energetice între zona Caspică şi Europa occidentală', a declarat vicepremierul Liviu Dragnea în deschiderea celei de-a III-a sesiuni a seminarului internaţional organizat de Conferinţa Regiunilor Periferice Maritime din Europa (CRPM).
"În Sinergia Mării Negre trebuie să avem o abordare similară cu cea a Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării. În măsura în care programele operaţionale regionale şi cele de cooperare transfrontalieră vor include obiective privind dezvoltarea infrastructurii energetice, de transport, de mediu, obiective care să întărească siguranţa frontierei şi combaterea crimei organizate la Marea Neagră, vom putea vorbi despre un câştig substanţial de ambele părţi - UE va putea spune că această regiune contribuie serios la obiectivele pe care şi le-a asumat în cadrul Sinergiei Mării Negre, iar pe de altă parte România şi Bulgaria îşi vor îmbunătăţi rata de absorbţie a fondurilor europene', a mai spus viceprim-ministrul Liviu Dragnea.

Bucureşti: Protest faţă de organismele modificate genetic.

Câteva zeci de persoane, în majoritate tineri, s-au adunat sâmbătă după-amiază, în zona Eroilor din Capitală, pentru un protest faţă de organismele modificate genetic (OMG), unul dintre participanţi fiind dus la Poliţie după ce a agresat verbal o echipă de jurnalişti şi a refuzat să se legitimeze.
"Este un prim protest, care are în vedere informarea. Vrem etichetarea produselor la raft astfel încât să putem afla dacă vreunul dintre ingrediente a fost modificat genetic. Avem acest drept şi nu vom renunţa la el", a declarat unul dintre organizatori, Alexandru Alexe, potrivit căruia acţiunile viitoare contra OMG vor consta şi în iniţiative la nivel parlamentar şi petiţii adresate autorităţilor. Ulterior, protestatarii s-au oprit la parcul de lângă Operă, unde au afişat cartoane cu mesaje că ""Vrem natură naturală", "Poftă bună la prânzul modificat genetic!", "Ana are mere mutante", "OMG ne modifică genetic" şi "Ştiulete modificat genetic".

Papa Francisc: "Nu există sărăcie mai mare decât aceea de a nu putea să-ţi câştigi pâinea".

Papa Francisc şi-a exprimat sâmbătă preocuparea faţă de creşterea sărăciei ca urmare a extinderii şomajului în Occident, spunând că 'nu există sărăcie mai mare decât aceea de a nu putea să-ţi câştigi pâinea şi de a fi lipsit de demnitatea unui loc de muncă', informează sâmbătă EFE.
'Şomajul, lipsa şi pierderea locului de muncă, este un fenomen care s-a extins în multe zone ale Occidentului şi care se propagă îngrijorător pentru limitele sărăciei', a spus papa. 'Solidaritatea nu este un cuvânt bine văzut de lumea economică, trebuie să-i redăm acestui cuvânt meritata dimensiune socială', a subliniat el.
Pe de altă parte, suveranul pontif a precizat că actuala criză nu este doar economică şi financiară, ea îşi are "rădăcinile într-o criză etică şi antropologică". El a insistat prin urmare asupra centralităţii omului, a unei viziuni mai etice în activităţile lui şi a unor relaţii mai umane

Românca Valerica Ţarcă candidează la alegerile locale pentru Primăria Romei.

Românca Valerica Ţarcă, în vârstă de 49 de ani, membră a Partidului Democrat italian (PD, de centru-stânga), candidează la Consiliul general al Primăriei Romei, la alegerile locale din 26-27 mai, susţinându-l pe Ignazio Marino, candidatul de centru-stânga la funcţia de primar al capitalei Italiei. Ea a explicat pentru AGERPRES de ce a luat această decizie şi ce aşteaptă de la aceste alegeri comunitatea românească, cea mai mare comunitate de străini din capitala Italiei.
Născută la Deva, rezidentă la Roma de 22 de ani/din 1991/, absolventă a Facultăţii de ştiinţe economice din Timişoara, Valerica Ţarcă lucrează ca broker de asigurări la o societate din Roma.
Înscrisă în Partidul Democrat (PD, de centru-stânga) din anul 2008, doamna Ţarcă face parte din conducerea regională a PD/în regiunea Lazio/şi este de asemenea membru al Forumului naţional pentru imigraţie (Forum Immigrazione).
Candidează pentru o funcţie în Consiliul general al Primăriei Romei, pe lista civică "Ignazio Marino primar'.

ŞTIRI METEO

 DUMINICĂ 26 MAI 2013

În vestul, nord-vestul şi centrul ţării vremea va fi rãcoroasă, cerul va fi mai mult noros şi pe arii extinse va ploua. În zona montană, la peste 1800 m altitudine, vor fi precipitaţii mixte. În restul teritoriului valorile termice vor fi în jurul celor obişnuite pentru ultima decadă a lunii mai, iar în Podişul Moldovei şi al Dobrogei şi în Bărăgan vor caracteriza chiar o vreme caldă; instabilitatea atmosferică se va manifesta după orele amiezei prin înnorări temporar accentuate, local averse ce vor avea şi caracter torenţial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului şi izolat vijelii şi căderi de grindiăã. Local în vest şi nord-vest şi pe arii restrânse în rest cantităţile de apă vor depăşi 20...25 l/mp. Temperaturile maxime vor fi de la 14...15 grade în Dealurile de Vest pânã la 26...27 de grade în sud-est, iar cele minime între 6 şi 16 grade. Presiunea atmosferică va fi în scădere ziua, apoi în creştere în cursul nopţii în regiunile vestice, iar în celelalte regiuni nu se va modifica semnificativ.

PERSONALITĂŢI

Ștefan Augustin Doinaș

Ștefan Augustin Doinaș (n. Ștefan Popa, 26 aprilie 1922, Cherechiu, județul Arad - d. 25 mai 2002) a fost un poet, eseist, traducător, deținut politic, academician, și politician român, senator în legislatura 1992-1996, ales în municipiul București pe listele partidului Partidului Alianța Civică. Senatorul Ștefan Popa l-a înlocuit pe senatorul René-Radu Policrat de la data de 22 februarie 1993.
Ștefan Augustin Doinaș (pseudonimul literar al lui Ștefan Popa) s-a născut la 26 aprilie 1922 în localitatea Cherechiu, comună Sântana din județul Arad (interbelic), "într-o casă de oameni înstăriți" (este expresia folosită chiar de poet, într-o convorbire din 1998 cu publicistul Emil Șimăndan).
Împrejurarea, norocoasă în perioada dinainte de război, se va dovedi nefastă după instaurarea comunismului ("Pe vremea represiunii comuniste părinții mei au fost declarați chiaburi. În fond, erau proprietarii a 16 ha de pământ!").
Viitorul poet urmează școala primară în satul natal ("în satul meu se făcea o școală extrem de serioasă..."), iar apoi Liceul Moise Nicoară la Arad (care "avea un extraordinar director, pe Ascaniu Crișan, profesor de matematici"). Profesorul de română care îl cucerește pe tânărul venit de la țară este Alecu Constantinescu (tatăl dramaturgului Paul Everac).
Încă din liceu, Ștefan Augustin Doinaș citește poezie (Vasile Alecsandri, Dimitrie Bolintineanu, Mihai Eminescu, Octavian Goga, George Coșbuc, dar și Tudor Arghezi, Ion Barbu, Stephane Mallarmé, Paul Valéry) și critică de poezie ("mențiunile critice ale lui Perpessicius... alături de el, adevăratul meu dascăl de poezie a fost Vladimir Streinu").
În toamna anului 1941, absolventul de liceu pleacă la Sibiu - unde se refugiase Universitatea clujeană, după trecerea Ardealului de Nord sub jurisdicție maghiară - și se înscrie la Medicină, dar încă din primul an frecventează și cursurile de la Litere și Filosofie.
În anul 1944 se și transferă la această facultate, unde îi are ca profesori pe Lucian Blaga, la istoria culturii, pe Liviu Rusu, la estetică, pe D.D. Roșca, la istoria filosofiei și la filosofia generală. Activează în cadrul Cercului literar de la Sibiu, alături de Ion Negoițescu, Radu Stanca, Ion Dezideriu Sârbu, Cornel Regman, Eugen Todoran, Ovidiu Cotruș, Radu Enescu ș.a.
În 1948 absolvă facultatea și se întoarce ca profesor în satul său natal; predă apoi româna la Hălmagiu și, în continuare, la Gurahonț, cheltuind în total cu profesoratul șapte ani (în această perioadă scrie o piesă de teatru, Brutus și fiii săi, un ciclu de sonete intitulat Sonetele mâniei etc.).
În 1955 renunță la învățământ și se stabilește la București, unde îi reîntâlnește pe unii dintre "cerchiști". Împreună cu ei își face iluzia că, după moartea lui Stalin și venirea la putere în URSS a lui Hrușciov, se va produce și în România un "dezgheț".
Trăiește din stilizări și reușește să publice și câte ceva din textele proprii, iar la 1 ian. 1956 se angajează ca redactor la revista Teatru, datorită intervenției lui Radu Stanca.
Arestat la 3 februarie 1957, este condamnat la un an de închisoare "pentru omisiune de denunț". ("... în redacția revistei Teatru - unde mă aflam cu I. D. Sârbu - a venit Marcel Petrișor, tot un arădean, un originar de pe meleagurile arădene, care ne-a informat despre revoluția din Ungaria. Ne-a spus că, în cazul în care va fi și la noi manifestație, armata va fi de partea noastră, după care vom cere scoaterea limbii ruse din învățământ și așa mai departe... După trei zile Marcel Petrișor a fost arestat, iar eu am fost ridicat după trei luni. De ce? Marcel Petrișor a fost bătut cu ranga ca să spună cu cine a mai stat de vorbă în legătură cu revoluția din Ungaria, aflându-se astfel și despre mine! [...] Eu am fost condamnat la un an, cu circumstanțe atenuante, pentru omisiune de denunț.").
La 5 februarie 1958 este eliberat, iar la 8 aprilie 1958 se căsătorește cu Irinel Liciu, primă balerină la Operă. Până în 1963 i se interzice să reintre în viața literară. Apoi, George Ivașcu îl angajează la revistă Lumea. Din 1969 începe să lucreze în redacția revistei Secolul XX (al cărei redactor-șef va deveni în 1992). A fost, în ultimul deceniu al vieții, directorul revistei Secolul XX, apoi președintele fundației cu același nume, care s-a transformat în Secolul 21. Publică numeroase cărți - de poezie, de critică literară - și traduce din mări scriitori ai lumii, remarcându-se printr-o înaltă ținută intelectuală și printr-o atitudine demnă în raport cu autoritățile. Activitatea sa literară acoperă toate genurile, meritele sale culturale și literare i-au fost recunoscute din plin, poetul devenind academician în anul 1992. În apropierea vârstei de 80 de ani, în 2000, debutează ca prozator, cu volumul T de la Trezor.
După 1989 devine membru al Academiei Române și senator (din partea Partidului Alianța Civică) în Parlamentul României. Face și publicistică politică, de pe o poziție anticomunistă intransigentă. A murit pe data de 25 mai 2002.

Doar tu
Când omul, prăbuşit, la început,
în iarba duşmănoasă şi-n ţărână
adulmecă-n ţârâşul greu, pe-o rană,
miresmele ce se-nălţau din lut
şi, nemaivrând ostatic să rămână
sub zarea strivitoare ca un scut,
se răsucea s-o urce, renăscut
şi se-agaţă de fulgere c-o mână,
acea cumplita smulgere din smoală
cu palma-ntoarsă ca o cupă goală
fu primul dans în care se zbătu,
elan de floare palidă, involtă,
vibrat pe scări de sunete spre bolta
pe care-n mers îl aminteşti doar tu.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Va rog sa va spuneti parerea , fiecare parere conteaza , doar o singura rugaminte am pastrati limbajul decent , fara cuvinte urate injuraturi , instigare la rasism ,xenofobie si jignire a celui caruia va adresati ( vom modera doar aceste comentarii ),va multumesc si asteptam cu interes comentariile dumneavoastra. .

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More