sâmbătă, 5 ianuarie 2013

Memento partea intai..... by Florina Claudia Tudica

Adunate despre statul de drept


Mai jos, veți observa câteva din momentele marcante ale anului trecut; momente care m-au făcut să mă gândesc, să analizez, să îmi pun diferite întrebări.

Că să nu plitisesc cu un articol mult mai lung, voi reveni cu un update al situației din prezent ca o continuare a acestei postări.





<Principiul sepărării puterilor în stat stă la baza guvernării oricărui stat democratic din zilele noastre.
A fost folosit întâi de gânditorul politic francez Charles de Secondat, Baron de Montesquieu, în epoca iluminismului.
Ce presupune: divizarea puterilor și independența acestora. Astfel s-a ajuns la forma tripartită care cuprinde puterea legislativă, executivă și judecătorească.
În lecțiile primare despre istorie am învățat acest lucru. Sunt sigură că și alții au invățat, doar că în ultima vreme suferă de amnezie sau poate că lecțiile lor de istorie nu s-au ridicat la nivelul orelor mele simple, dintr-o scoala normală, fără pretenția de a crea beizadele pe bandă rulantă.Să revenim.Astăzi, articolul 1, pct. 4 din Constituția României este garantul respectării principiului separării puterilor în stat sau cel puțin așa trebuie să se întâmple. Articolul spune: „Statul se organizează potrivit principiului separaţiei şi echilibrului puterilor – legislativă, executivă şi judecătorească – în cadrul democraţiei constituţionale.” Ca o paranteză: garantul respectării Constituției este Curtea Constituțională a României.
Responsabilitatea puterii legislative este aceea de a analiza și aproba legile, executivul se ocupă strict de executarea legilor și administrează birocrația de stat, pe când puterea judecatorească este învestită cu puterea legală de a soluționa și judeca conflictele apărute între oameni, între persoane și stat.
Puterea judecătorească, pe teritoriul României, este reprezentată de Înalta Curte de Casație și Justiție; legislativul prin Parlament și iar activitatea executivul este condusă de Guvern.
După aceste mici clarificări – ce ne pot garanta în continuare înîelegerea următoarele evenimente ce vor fi expuse în acest articol – voi merge mai departe.
Să ne amintim câteva momente.
Ziarul Adevărul spunea: Atribuţiile CCR înaintea „ordonanţei Ponta”. Până ieri, potrivit Legii privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, instituţia se pronunţa „asupra constituţionalităţii regulamentelor Parlamentului, a hotărârilor plenului Camerei Deputaţilor, a hotărârilor plenului Senatului şi a hotărârilor plenului celor două Camere reunite ale Parlamentului, la sesizarea unuia dintre preşedinţii celor două camere, a unui grup parlamentar sau a unui număr de cel puţin 50 de deputaţi sau de cel puţin 25 de senatori”. Limitarea atribuţiilor CCR  conform „ordonanţei Ponta”. Ordonanţa de Urgenţă semnată de premierul Victor Ponta a modificat articolul 27 al Legii CCR, care are acum următorul cuprins: „Curtea Constituţională se pronunţă asupra constituţionalităţii regulamentelor Parlamentului, la sesizarea unuia dintre preşedinţii celor două camere, a unui grup parlamentar sau a unui număr de cel puţin 50 de deputaţi sau de cel puţin 25 de senatori”.Aşadar, în forma modificată a legii, CCR se mai poate pronunţa doar asupra constituţionalităţii regulamentelor Parlamentului, nu şi asupra hotărârilor emise de cele două camera. (http://www.adevarul.ro/actualitate/eveniment/Curtea_Constitutionala-blocata_prin_-abuz_de_putere_0_730727340.html)
Mai mult de atât, articolul 147 din Constituție, punctul 4 subliniază: „ Deciziile Curţii Constituţionale se publică în Monitorul Oficial al României. De la data publicării, deciziile sunt general obligatorii şi au putere numai pentru viitor.”
O dată: limitarea puterii CCR și apoi mutarea Monitorului Oficial în subordinea Guvernului, fiind scos astfel de sub aripa Camerei Deputaților – una din cele două camere a Parlamentului -  printr-o OUG.Cu alte cuvinte, totul la degetul mic de la mâna stângă al celui mai cinstit Guvern.Deciziile CCR nu au mai fost publicate în Monitor și prin urmare nu au mai fost validate.Legea 24/2000 specifică momentul în care o ordonanță de urgență intră în vigoare și anume: în momentul publicării în Monitor. (http://www.monitoruloficial.ro/docs/260_lg24.pdf)
În subordinea cui se află Monitorul oficial mă întreb?!Să acordăm câteva minute și domnului Valer Dorneanu, noul Avocat al Poporului, instituție ce conform Constituției, cap. IV, art. 60, trebuie să ocrotească drepturile și libertățile cetățenilor, precum să vegheze și asupra legii – tace tace tace. Probabil este încă un pion pe tablă de șah a cuplului Ponta – Antonescu.
Manipularea clară a domnului Ponta în ceea ce privește OUG din ultima vreme și ignorarea completă a Curții Constituționale este explicată pe larg de către Monica Macovei.
Citez: „A doua solutie, pe care din nou Ponta a omis sa o spuna la Bruxelles, este: atacarea la Curtea Constitutionala a celor doua OUG de catre Avocatul Poporului, ceea ce nu implica nici sedinta de Guvern si nici convocarea Parlamentului, ci numai o sesizare scrisa, copiata din motivarea deciziilor Curtii Constitutionale, adica ar dura tot vreo 5 minute (“copiat” ar trebui sa fie de acum un termen familiar pentru gasca lui Ponta). Dar Avocatul Poporului Valer Dorneanu (deputat PSD 2000-2008) tace de cand a fost numit. Si continua sa taca si dupa ce Curtea Constitutionala a luat decizii care arata ca cele doua OUG nu sunt in acord cu prevederile constitutionale, ceea ce ar trebui sa duca la revocarea sa din functie. Dar nici aici nu se intimpla nimic. Se pare ca acum “a nu face nimic” a devenit politica gastii Ponta..
(http://www.monica-macovei.ro/blog/?p=1443)
Dar noi continuăm să punem mâna la ochi.>

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Va rog sa va spuneti parerea , fiecare parere conteaza , doar o singura rugaminte am pastrati limbajul decent , fara cuvinte urate injuraturi , instigare la rasism ,xenofobie si jignire a celui caruia va adresati ( vom modera doar aceste comentarii ),va multumesc si asteptam cu interes comentariile dumneavoastra. .

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More