sâmbătă, 23 februarie 2013

23 februarie 2013 by Viorica Crainic

Bine v --am regăsit prieteni!


Traian Băsescu : Decizia pe Schengen nu trebuie legată de MCV.

 Preşedintele Traian Băsescu a primit vineri, la Cotroceni, o delegaţie condusă de preşedintele Senatului olandez, Fred de Graaf, reamintind că România şi-a îndeplinit angajamentele tehnice de securizare a frontierelor şi că decizia pe Schengen nu trebuie legată de considerente politice sau de MCV.
“Domnul preşedinte Traian Băsescu a ţinut să reamintească interlocutorilor săi faptul că România şi-a îndeplinit toate angajamentele tehnice legate de securizarea frontierelor şi că decizia privitoare la integrarea în spaţiul Schengen nu trebuie să fie legată de considerente politice sau de evaluările din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV)”, se arătă  într-un comunicat al administraţiei prezidenţiale.

Consiliul  Naţional  de  Coordonare  al  Partidului Democrat Liberal.

Democrat-liberalii s-au reunit, din nou, astăzi, la Parlament, în cadrul Consiliul Naţional de Coordonare (CNC). Principalii contracandidați la șefia partidului, Elena Udrea și Vasile Blaga s-au criticat reciproc, Blaga disculpându-se totodată pentru rezultatele slabe ale PDL la alegerile parlamentare. La reuniune a sosit și primarul Clujului, Emil Boc. Și acesta, dar și Monica Macovei, susțin propunerea Elenei Udrea privind organizarea unei Convenții Naționale cu un număr cât mai mare de reprezentanți.
Elena Udrea nu crede că nu va câştiga alegerile pentru şefia PDL.Chiar dacă va pierde bătălia, deputatul PDL nu intenţionează să plece din partid. Totodată, Udrea i-a cerut colegului său Cezar Preda să-şi ceară scuze pentru că a afirmat că în PDL se conduce nu cu pumnul în masă cum a spus ea, ci "cu banii pe masă". "Este foarte urât lucrul acesta. Domnul Preda trebuie să spună exact unde a văzut bani pe masă la partid. Dimpotrivă, eu am înţeles că mai avem datorii. Domnul Preda, dacă vorbeşte de demagogie, se referă la propria situaţie, pentru că dânsul, deşi pierde permanent alegerile, rămâne în conducerea partidului, ba este şi prim-vicepreşedinte. (...) Eu accept, şi colegii din sală, cu toţii, noi ne bucurăm să avem un schimb de experienţă cu cei care au câştigat voturi, care au câştigat alegerile de-a lungul timpului, dar nu de la colegi ca Cezar Preda care pierd cam toate bătăliile în care intră. Sper că dânsul a făcut o greşeală şi aştept fie să-şi ceară scuze, fie să spună exact la ce s-a referit când a spus că partidul se conduce cu banii pe masă", a spus Udrea.
Adrian Papahagi:
Am venit în partidul ăsta la greu, în momentul cel mai disperat, şi nu fiindcă m-aş fi băgat eu, ci fiindcă am fost chemat să vorbesc pe nişte scene alături de Traian Băsescu, pe care văd că începem să-l cam uităm aici, doamnelor şi domnilor, pe Traian Băsescu care a făcut acest partid să fie mare, pe Traian Băsescu care, iată, în mod paradoxal este încă în încredere peste acest partid.

Congresul  Partidului Naţional Liberal.

 Congresul PNL a adoptat, ieri, modificările propuse la Statutul PNL de către delegaţia permanentă, cu 1424 de voturi "pentru" şi 3 "împotrivă", iar amendamentele formulate de fostul lider PNL Călin Popescu Tăriceanu nu au mai fost supuse votului.
Tăriceanu a solicitat ieri  modificarea Statutului PNL prin introducerea votului uninominal în cazul alegerii conducerii partidului şi a organizării alegerilor interne pentru desemnarea prezidenţiabilului. Cele două amendamente propuse  de Tăriceanu nu au fost supuse votului Congresului de către preşedintele PNL, Crin Antonescu.
 Lista completă a conducerii PNL.
Congresul ordinar al PNL a început, astăzi, la Palatul Parlamentului, delegaţii urmând să aleagă preşedintele partidului, funcţie pentru care există o singură candidatură, cea a actualului lider liberal, Crin Antonescu.
Lista lui Antonescu:
- Klaus Johannis pentru funcţia de prim-vicepreşedinte;
- Eduard Hellvig - secretar general;
- Daniel Chiţoiu -vicepreşedinte executiv cu atribuţii privind coordonarea activităţii guvernamentale şi a comisiilor de specialitate ale PNL;
- Radu Stroe - vicepreşedinte executiv cu atribuţii de aplicare a Statutului şi a hotărârilor partidului;
- Eugen Nicolăescu - vicepreşedinte executiv cu atribuţii privind resursele umane;
- Norica Nicolai - vicepreşedinte executiv cu atribuţii în domeniul afacerilor europene, relaţiile cu ALDE şi Internaţionala Liberală şi coordonarea grupului parlamentar din PE;
- Mihai Voicu - vicepreşedinte executiv cu atribuţii în domeniul comunicării;
- Relu Fenechiu - vicepreşedinte executiv cu atribuţii privind relaţia cu partidele politice;
- Varujan Vosganian - vicepreşedinte executiv cu atribuţii privind programele şi politicile sectoriale;
- Puiu Haşotti - vicepreşedinte executiv cu atribuţii de coordonare a activităţii grupurilor parlamentare;
- Dan Motreanu - vicepreşedinte executiv cu atribuţii de coordonare a reţelei electorale;
- Rareş Mănescu - vicepreşedinte executiv cu atribuţii de coordonare a Consiliului de Coordonare a Municipiului Bucureşti;
- Marcel Vela - vicepreşedinte executiv cu atribuţii privind administraţia publică;
- Tudor Chiuariu - vicepreşedinte executiv cu atribuţii privind afaceri constituţionale, politici legislative, drepturi şi libertăţi fundamentale;
- Mircea Diaconu - vicepreşedinte executiv cu atribuţii privind relaţiile cu societatea civilă şi minorităţi;
- Ovidiu Silaghi - vicepreşedinte executiv cu atribuţii privind relaţiile externe;
- Florin Alexe - vicepreşedinte executiv cu atribuţii de coordonare a organizaţiilor speciale (TNL, OFL, CSL).
 Cei 16 propuşi pentru funcţiile de vicepreşedinte sunt:

- Cristian Adomniţei, Cristinel Bîgiu, Ilie Bolojan, Aristotel Căncescu, Ciprian Dobre, Răducu Filipescu, Sorin Frunzăverde, Mircea Moloţ, Marian Petrache, Cornel Popă, Nicolae Robu, Dan-Radu Ruşanu, Marius Stan, Romeo Stavarache, Florin Ţurcanu, Horea Uioreanu.

Călin Popescu Tăriceanu: Constituţia trebuie să plece de la principii, nu de la persoane.

"Documentul care a fost prezentat în mapă, sub titlul de 'Rezoluţie privind viziunea PNL asupra revizuirii Constituţiei', are cel puţin o formulare care pe mine mă pune pe gânduri. Şi anume, la capitolul IV, este scris că "preşedintele este şeful statului". Vreau să atrag atenţia că această formulă nu este în Constituţia actuală, dar este extrem de des folosită de actualul preşedinte, căruia îi place să se creadă şeful statului. Ei bine, preşedintele României nu trebuie să fie şeful statului, pentru că, dacă el rămâne şeful statului sau consacrăm această formulă, atunci garantăm că ceea ce s-a întâmplat până acum se va repeta în viitor. Garantez că acest lucru se va întâmpla de îndată ce la Preşedinţia României se va instala nu un preşedinte liberal, cu o viziune democratică (...), ci un preşedinte, aşa cum avem şi astăzi, care înţelege să tranforme instituţia prezidenţială în altceva decât a fost ea gândită şi scrisă în Constituţie. Pentru acest lucru cred că trebuie să pornim de la descrierea unei arhitecturi care să evite pe viitor apariţia unor astfel de conflicte, să elimine din viaţa politică toate riscurile care decurg din formulări câteodată ambigue şi sigur că nu trebuie să ne gândim că în perspectiva în care un reprezentant al PNL ar ajunge preşedinte al României conflicte de genul celor pe care le-am văzut nu se vor mai repeta. Trebuie să înţelegem că o lege fundamentală cum este Constituţia trebuie să plece de la principii, nu de la persoane", a spus Tăriceanu.

Mihnea Costoiu: Ministerul Educaţiei pregăteşte  un pachet de măsuri pentru ca elevii buni să rămână în ţară. 

"Zilele trecute am pregătit un proiect, deja aflat în dezbatere publică, pentru a creşte sprijinul financiar acordat olimpicilor. În curând veţi vedea pachete speciale acordate pentru studenţi odată cu admiterea la facultate şi proiecte de susţinere a lor în timpul facultăţii. Ieri am avut o întâlnire cu reprezentanţii Ligii Studenţilor Romani din Străinătate (LSRS), vor să se întoarcă mulţi acasă şi am stabilit un stagiu de pregătire pentru ei în MEN şi în universităţi. Pentru tinerii inteligenţi creşterea cuantumului burselor cu aproximativ 40%. Pachetele se referă la măsuri pentru accesul facil a acestor tineri în universităţi, foarte repede, sumele de burse acordat universităţilor vor fi sume destinate exclusiv acestor tineri", a spus Costoiu.

George Maior: Nu există ofiţeri acoperiţi în Parlament.

"Nu există ofiţeri acoperiţi printre parlamentari , există şi posibilitatea de a controla acest lucru. M-a întrebat un parlamentar din Comisia de control asupra SRI cum putem să ştim acest lucru. Dacă îmi trimite o scrisoare sau mă întreabă în cadrul oficial al comisiei şi eu spun că nu, acest răspuns are şi o valoare juridică clară", a afirmat George Maior, precizând că poate răspunde inclusiv în scris despre acest lucru. Întrebat dacă aceasta înseamnă că deputatul PSD Sebastian Ghiță nu este ofiţer acoperit al SRI, Maior a răspuns: "Eu am spus ce am avut de spus, cred că logica pur aristotelică spune acest lucru".

Legea bugetului de stat pe 2013 a fost publicată în Monitorul Oficial.

Legea bugetului de stat pe anul 2013 şi decretul de promulgare a ei, semnat de preşedintele Traian Băsescu, au fost publicate ieri  în Monitorul Oficial. Comisia Europeană: PIB-ul României va creşte modest în 2013 şi cu 2,5% în 2014. Conform previziunilor CE, investiţiile vor contribui cel mai mult la creştere, deşi ritmul acestora vă încetini în comparaţie cu 2012 din cauza activităţii generale scăzute din UE. Creşterea determinată de consumul privat ar urma să accelereze, deşi aceasta va fi afectat de necesitatea de a remedia deficitul intern.Conform documentului citat, în România inflaţia anuală va fi de 4,6% în 2013 şi 3,3% în 2014, faţă de 3,5% în 2012.Rata şomajului va scădea de la 7% în 2012 la 6,9% şi apoi 6,8% în 2014, însă aceasta ar urma să urce din nou până la 7,4% în 2014.

CURIOZITĂŢI.

TAJ MAHAL

Taj Mahal este un monument unic, incredibil. A fost construit în secolul XVII de către Shah Jahan, împăratul mogul al Indiei şi este de fapt un mormânt pentru soţia să Mumtaz. Povestea spune că Shah Jahan a fost îndrăgostit de soţia să Mumtaz cu care s-a căsătorit când ea avea 17 ani. În cei 17 ani de căsnicie, ea a născut de nu mai puţin de 16 ori, iar la ultima naştere, probabil epuizată de atâtea naşteri – condiţiile sanitare din acei ani nu erau prea moderne chiar şi pentru un împărat de puterea şi bogăţia lui Shah Jahan, a murit. La auzul ştirii, Shah Jahan a avut un şoc,  contemporanii spun că deşi avea părul negru ca pana corbului, într-un minut după aflarea ştirii a albit pe loc. Zeci de zile, Shah Jahan a rămas închis în casă, jelindu-şi soţia şi apoi s-a hotărât să construiască cel mai frumos mormânt din lume, un adevărat templu al iubirii lui pentru Mumtaz, Taj Mahal-ul. Taj Mahal este construit în întregime din marmură albă iar frumuseţea sa este mai presus de orice descriere în cuvinte, mai ales la răsărit şi apus. De asemenea, monumentul pare că străluceşte atunci când este lună plină. În dimineţile în care se lasă ceata, turiştii pot fi martorii unei privelişti uimitoare. Construcţia monumentului a durat 22 de ani şi la ridicarea sa au lucrat 20.000 de muncitori. Edificiul a fost finalizat în anul 1648 având un cost de 32 de milioane de rupii. Documentele construcţiei care au supravieţuit timpului arată că arhitectul a fost Ustad Isa, un renumit arhitect iranian. Aceste documente conţin numele celor angajaţi şi inventarul materialelor folosite la construcţie, dar şi originea lor. Au fost angajaţi meşteri foarte buni din Delhi, Qannauj, Lahore, şi Multan. Pentru alte sarcini foarte calificate au fost angajaţi meşteri din  Bagdad, Shiraz şi Bukhara. Taj Mahal este un simbol al dragostei eterne ce fascinează privitorul în peisajul roşcat din jur. Acest monument impresionant era descris de Rabindranath Tagore ca o lacrimă pe obrazul timpului. De o frumuseţe uluitoare, Taj Mahal se numără cu siguranţă printre cele mai importante obiective turistice din lume.

TROVANŢII.

Trovanții sunt formațiuni de tipul concrețiunilor grezoase, create în straturi de nisipuri, legate între ele printr-un ciment carbonatic, datorită apelor calcaroase. În principiu, trovanții sunt gresii cu o textură mai dură decât a stratului în care se dezvoltă. Tendința lor este de creștere spontană,  din centru către periferie, cu o rată de depunere care poate atinge 4-5 cm în 1200 ani. Apar sub forma unor agregate minerale nodulare, sferoidale, elipsoidale, discoidale, cilindrice sau dendritice cu structură masivă, concentrică sau plană (stratificată), având dimensiuni de la câțiva milimetri la câțiva metri. Sunt incorect cunoscuți  sub numele de "pietre care cresc". 

În România, trovanții se găsesc în mai multe locuri:


    -Muzeul Trovanților din Costești, județul Vâlcea.
    -Dealul Feleacului de lângă Cluj-Napoca.
   - În Munții Buzăului la Ulmet.
    -Lângă Sibiu pe teritoriul satului Caşolţ.
   - În Hunedoara la cariera de nisip de la Hășdat.
    -În județul Bacău pe malul stâng al Tazlăului, la vărsarea acestuia  în Trotuș.
   - În judeţul Călăraşi aproape de malul Dunării.
   - În nivele nisipoase-argiloase din Munții Mezeș.

ŞTIRI METEO.

Duminică 24 februarie 2013.


Duminică , deşi vă fi vreme caldă pentru această dată, vântul va fi activ, iar soarele destul de scump la vedere. În regiunile extracarpatice va fi o nouă zi mohorâtă cu burniţe şi ploi slabe, iar lapoviţa şi ninsoarea  preferă zonele montane şi trecător nordul Moldovei. În sud-vest cantităţile de apă ar putea fi importante. Vântul va  sufla cu putere în sudul Banatului şi pe crestele munţilor. Temperatura aerului continuă să crească, astfel la amiază vor fi între 1 grad la Suceava şi 13...14 grade la Timişoara şi Oradea.
Bucureşti :
Locuitorii capitalei trebuie să suporte încă o zi mohorâtă, cu nori mulţi, trecător burniţă sau ploaie slabă. Temperatura aerului mai creşte uşor faţă de astăzi, spre o maximă de 7...8 grade.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Va rog sa va spuneti parerea , fiecare parere conteaza , doar o singura rugaminte am pastrati limbajul decent , fara cuvinte urate injuraturi , instigare la rasism ,xenofobie si jignire a celui caruia va adresati ( vom modera doar aceste comentarii ),va multumesc si asteptam cu interes comentariile dumneavoastra. .

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More