joi, 28 martie 2013

28 martie 2013 by Viorica Crainic

Bine v -am regăsit!

"Destinul conduce o jumătate din viaţa fiecărui om, iar caracterul cealaltă jumătate."

                                                                                                                        (Alfred de Vigny)

Traian Băsescu a semnat decretul prin care Victor Ponta preia interimatul la Justiţie.


Preşedintele Traian Băsescu a semnat, astăzi, decretele prin care constată încetarea mandatului Monei Pivniceru la Ministerul Justiţiei şi prin care funcţia de ministru al Justiţiei este preluată, interimar, de premierul Victor Ponta.

În premieră, MAPA PROFESIONALĂ A PROCURORULUI PONTA.

Dosarele investigate de Victor Ponta nu au nici pe departe anvergura sau complexitatea dosarelor trimise în judecată de procurorii DNA, DIICOT sau ai Parchetului General în ultimii şapte ani. În arhivele Parchetului General au fost găsite şase rechizitorii semnate de Victor Ponta, majoritatea vizând infracţiuni economice, între ele fiind înşelăciuni cu file CEC. Mapa profesională a procurorului Ponta arată că a ajuns în trei ani, din simplu procuror de sector, procuror la Parchetul General cu derogare de la fostul ministru al Justiţiei Rodica Stănoiu."Cel mai bun procuror general aş fi eu. Am şi experienţă şi... Dar nu iau în calcul numirea mea. Restul, o să vedem", a spus Ponta. Premierul a preluat şi interimatul Ministerului Justiţiei şi cel mai probabil va propune procurorii pentru Parchetul General şi DNA.

Traian Băsescu: Afirmaţia lui Oprescu cu încălzirea gratuită intră la categoria autostrăzi suspendate.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri seara, că afirmaţia primarului general Sorin Oprescu privind încălzirea gratuită pentru bucureşteni în doi ani dacă ELCEN-RADET va avea manager privat "intră la categoria autostrăzi suspendate." "Experienţa dobândită în Ministerul Transporturilor nu poate fi acoperită de Primăria Capitalei. Eu am fost primar şi venind de la Ministerul Transporturilor am spus că nu vreau să aud de Metrou la Capitală ştiind complexitatea problemelor pe care le ridică metroul. Vă pot spune că dacă la Metrou s-ar opri pompele de extracţie a apei infiltrate în tunel, în două zile aţi avea apă în staţii. Deocamdată la Capitală noi nu luăm apa de pe străzi, darămite să ţii un asemenea gigant, pentru că e un gigant. Plus că personalul nu ar trece la Primărie", a argumentat Băsescu.

Preşedintele Curţii Supreme, judecătoarea Livia Stanciu: Nimeni nu trebuie să fie mai presus de lege.

Magistratul Livia Stanciu, a afirmat că, uneori, corupţii şi corupătorii mizează pe „nepăsarea, teama, tăcerea şi uneori pe complicitatea celor din jur”, iar „mulţi corupţi şi corupători încearcă să acuze pe toată lumea de corupţie".Instanţa supremă a înţeles că trebuie, prin hotărârile pe care le adoptă, să aplice sancţiunile prevăzute de lege, inclusiv pentru cele mai grave fapte de corupţie, inclusiv pentru acele fapte de corupţie care se localizează la cel mai înalt nivel al organizării statale”, a declarat, astăzi, judecătoarea Livia Stanciu, în cadrul conferinţei privind implementarea Strategiei Naţionale Anticorupţie (SNA).Livia Stanciu, "ca practician al  dreptului de peste 33 de ani", a spus că singura soluţie viabilă pentru recăpătarea încrederii cetăţenilor în instituţiile statului care au atribuţii în domeniul combaterii corupţiei este "scoaterea la iveală, aducerea la lumină a celor mai ascunse şi, eventual, protejate fapte de corupţie şi adoptarea unor soluţii împotriva celor care încalcă legea cât mai corecte, drepte şi cât mai intransigente"."Nimeni nu trebuie să fie mai presus de lege, nimeni nu poate şi nu trebuie să fie protejat dacă intră în impact cu legea, indiferent de natura faptei pe care o săvârşeşte".

Autostrada Transilvania nu va mai fi construită de la buget. Ministerul MARILOR PROIECTE nu are bani.

Ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură de Interes Naţional şi Investiţii Străine, a făcut un anunţ şoc la Cluj: Autostrada Transilvania nu va mai fi finanţată de la bugetul de stat. “Având în vedere care este nivelul PIB-ului şi care sunt estimările pe anii viitori eu vă spun că Statul Român nu va avea bani, cel puţin în următorii 4-5 ani, ca să finanţeze din resurse bugetare, Autostrada Transilvania. De aceea, am luat această decizie radicală de a întrerupe contractul cu Bechtel pentru a putea găsi o soluţie ca să facem Autostrada Transilvania”, a declarat Dan Şova, în cadrul unei conferinţe de presă la Cluj.

Liviu Dragnea, anchetat de DNA, face un cod anti-corupţie pentru administraţia locală.

Conferința anuală anticorupție organizată la Palatul Parlamentului în 28 și 29 martie cu sprijinul Ambasadei Britanice la București, are printre invitați mulți procurori DNA. Președintele Agenției Naționale de Integritate, Horia Georgescu, prezent la conferință a ținut să precizeze un lucru care ar fi trebuit să fie cunoscut și de deja fostul ministru al Justiției Mona Pivniceru. "Ne-am plâns de subiecte noi în Mecanismul de Cooperare și Verificare. Dar cei care au introdus subiecte noi în MCV am fost chiar noi, România", a declarat Horia Georgescu.Liviu Dragnea, în cadrul conferinței spune că ministerul său va sprijini Ministerul Justiției, că deja are un acord cu Ministerul Justiţiei. Zice că va selecta trei experți din țări nordice să facă ghiduri de etică. Aduce mulțumiri lui Alexandru Cumpănașu, reprezentantul unui ONG cu care se implementează integritatea în ministerul condus de Dragnea. Vice-premierul mai amintește că își îndeplinește angajamentele luate față de români, în interesul cetățenilor. Alături de alte personalități din lumea Justiției, la conferință participă mai mulți procurori ai Direcției naționale Anticorupție, astfel că nu este exclus că anchetatorul lui Liviu Dragnea în dosarul Referendumului să primească lecții de la anchetatul aflat în prezidiu! Acest lucru este o premieră!

Liviu Dragnea: În curând vom face angajări "unu la unu" în administraţia locală.

 "Trebuie să adoptăm rapid măsura asta, pentru că sunt foarte multe instituţii locale care nu mai au suficient personal. S-a ajuns la situaţii nepermise, sunt primării de comună care mai au trei sau patru angajaţi, cu primar cu tot. Nu va fi o măsură singulară, lucrăm la un pachet în aşa fel încât să putem debloca angajările unu la unu, dar în acelaşi timp să continuăm procesul început la nivel central de scădere a cheltuielilor cu personalul şi cu bunurile şi serviciile", a spus Dragnea.

Proteste disperate la Oltchim și Mechel Câmpia Turzii.

A treia zi de proteste pe platforma chimică Oltchim Râmnicu Vâlcea. Peste 1.500 de oameni din toate cele trei sindicate existente în fabrică, Sindicatul Liber, Victoria şi Unirea  au ieşit în stradă şi-au blocat două drumuri naţionale,  DN64 Râmnicu Vâlcea Drăgăşani şi DN67 Râmnicu Vâlcea – Horezu. Pe lângă vuvuzele şi  petarde, muncitorii au venit la protest cu mulţime de pancarte cu mesaje pentru guvernanţi “România , trezeştete!”, “voi cu milioane, noi murim de foame”, “v-am votat, ne-aţi uitat”, “Ponta, murim de foame”, “e uşor din Parlament să decizi un faliment”. Unul dintre muncitori şi-a adus şi căţelul la proteste. "nu se mai poate, ne-a ajuns cuţitul la os, murim de foame", a spus protestatarul Angajaţii Oltchim cer plata la zi a salariilor restante pe trei luni, dar şi acordarea plăţilor compensatorii prevăzute de contractul colectiv de muncă în cazul concedierilor. Protestatarii sunt atât angajaţi ai combinatului de la Vâlcea, cât şi ai combinatului Petrochimie de la Piteşti. Ieri, salariaţii de la Oltchim au blocat timp de două ore DN64 Râmnicu Vâlcea - Slatina.

Sindicaliştii din cercetare-proiectare au încheiat mitingul organizat în Piaţa Victoriei.

Membrii Federaţiei Sindicatelor Lucrătorilor din Cercetare-Proiectare din România (FSLCPR), care au participat astăzi, la un miting de protest în Piaţa Victoriei,  încheiat, la ora 13:45.Lucrătorii din cercetare şi proiectare solicită reînfiinţarea Ministerului Cercetării Ştiinţifice şi Tehnologiei, ca autoritate coordonatoare a domeniului, respectarea prevederilor Cartei europene a cercetătorului, precum şi analiza modului de utilizare a fondurilor europene şi a celor provenite de la bugetul de stat destinate domeniului cercetării ştiinţifice şi dezvoltării tehnologice. De asemenea, oamenii doresc revenirea la sectorul de activitate cercetare ştiinţifică-dezvoltare tehnologică, precum şi trecerea institutelor naţionale de cercetare dezvoltare şi a altor instituţii de profil, cu excepţia celor ale Academiei, în coordonarea ministerului propus a fi înfiinţat', a afirma tpreşedintelui FSLCPR, Radu  Minea.

Baricada Universitară: Revendicăm Universitatea ca spaţiu liber al dezbaterii.

Baricada Universitară, un grup format din studenţi, profesori, alumni şi simpatizanţi şi-a exprmat, astăzi, într-un comunicat de presă, solidaritatea faţă de acţiunea din această săptămână a unor studenţi din Cuj de a ocupa sala ”Nicolae Iorga” din Corpul Central al Universităţii Babeş Bolyai, ca o modalitate de revendicare a unui spaţiu liber de dezbatere. "Înfuriaţi de faptul că universitatea nu îşi îndeplineşte misiunea care constă în cunoaştere, cercetare şi responsabilitate civică/socială, de faptul că, în ultimii 23 de ani, educaţia nu a fost tratată de clasa politică ca o prioritate naţională, cu responsabilitate, precum şi de faptul că universitatea nu este un spaţiu liber al dezbaterii, am considerat necesar să luăm atitudine", se arată în comunicat. "De asemenea, prin acest protest, ne opunem supra-securizării nejustificate a spaţiului academic, pe care o interpretăm ca un simptom al închiderii sistemului nostru educaţional, lipsit de spirit critic şi supus multor tipuri de presiuni politice şi academice. În acest fel ne manifestăm solidaritatea faţă de mişcarea de ocupare a colegilor noştri de la Cluj", mai precizează în document Baricada Universitară.

Personalităţile care se leapădă de Institutul de Cercetare a Crimelor Comunismului.

 Opt cercetători, angajaţi şi foşti angajaţi ai Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER), au cerut demisia directorului Andrei Muraru, nemulţumiţi de modul în care acesta conduce instituţia. Contestării susţin că activitatea institutului  s-a deteriorat. „Atmosfera este total îngheţată, psihotică. Comitetul director nu s-a mai întrunit din mai 2012, Consiliu Ştiinţific nu mai există, iar Muraru se foloseşte în continuare, pe site-ul instituţiei, de numele unor profesori prestigioşi din străinătate care şi- au dat demisia din boardul ştiinţific”, a declarat pentru Rl, Corina Doboş. „În timpul lui Vladimir Tismăneanu, caracteristica principală a modului de management era dialogul instituţional şi nu politica pumnului în masă, a abuzurilor şi presiunilor psihice abordate de domnul Andrei Muraru şi acoliţii săi. Cei mai mulţi dintre membri au demisionat în semn de protest faţă de politica domnului Muraru, au reacţionat faţă de folosirea abuzivă a numelor lor de către actualul preşedinte executiv”, adaugă şi cercetătorul Dumitru Lăcătuşu.

Noi reglementări în Codul audiovizual pentru protejarea minorilor.

Membrii Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) au votat astăzi, în unanimitate o decizie pentru a diminua transmiterea de imagini cu violenţe din şcoli, care modifică şi completează Decizia 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual.Potrivit Deciziei, posturile de televiziune nu vor mai putea difuza imagini cu violenţe între minori în şcoli şi nu vor putea preciza adresa paginii de internet în care sunt postate asemenea imagini. Secvenţele violente din unităţile de învăţământ vor fi difuzate numai împreună cu punctul de vedere al conducerii şcolii şi cu acordul părinţilor, făcând excepţie situaţia în care radiodifuzorul acţionează în interesul superior al copilului când este necesar doar acordul părinţilor sau al reprezentanţilor legali ai acestuia, astfel încât să nu fie afectată imaginea publică sau dreptul la viaţa intimă, privată a minorului.

Vladimir Putin ordonă, subit, vaste manevre militare în Marea Neagră.

 Preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat începerea, astăzi, a unor manevre militare de amploare în Marea Neagră, a anunţat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de agenţia Itar-Tass, relatează AFP.În total, 36 de nave staţionate la Sevastopol, baza navală rusă din Crimeea (Ucraina), şi la Novorosiisk (sudul Rusiei) şi până la 7.000 de persoane vor participa la aceste manevre, a precizat Peskov. Ordinul preşedintelui rus de a demara manevre militare a fost transmis ministrului rus al Apărării, Serghei Şoigu, joi la ora locală 04.00 (02.00 ora României). Manevrele "neplanificate" au ca obiectiv testarea capacităţii de luptă şi nivelul de cooperare între diferitele unităţi ale armatei ruse, a explicat Peskov. El a mai adăugat că Rusia nu a informat în prealabil partenerii străini cu privire la aceste manevre, precizând că acest lucru nu a fost necesar deoarece numărul militarilor care participă la exerciţiu este mai mic de 7.000, potrivit agenţiilor ruse.

ŞTIRI METEO

VINERI  29 martie 2013

Vremea va continua să se încãlzească uşor, astfel că maximele termice vor fi cuprinse între 0 grade în nordul Moldovei şi vestul Olteniei şi 11 grade în Dealurile de Vest, iar cele minime se vor situa între -4 şi 7 grade. Cerul va fi mai mult noros şi vor cădea precipitaţii pe arii extinse, exceptând sud-estul unde acestea se vor semnala izolat. Precipitaţiile vor fi mai ales sub formă de ninsoare în zona de munte, mixte în Moldova, Oltenia şi nordul Munteniei şi predominant sub formă de ploaie în celelalte regiuni. În vest şi în nord-vest izolat cantităţile de apã vor fi mai însemnate. Vor fi condiţii de polei. Vântul va sufla moderat, cu intensificări la munte, în vestul, nord-estul ţării şi doar izolat în rest. Izolat vor fi condiţii de ceaţă. Presiunea atmosferică va fi în scădere.
În Bucureşti
Vremea va continua să se încălzească uşor, astfel cã temperatura maximă va fi de 5...6 grade, iar cea minimă de 0...1 grad. Cerul va fi mai mult noros şi trecător vor fi condiţii de precipitaţii slabe, predominant sub formă de ploaie. Vântul va sufla slab şi moderat. Presiunea atmosferică va fi în scădere.

PERSONALITĂŢI

Marc Chagall

Marc Chagall (n. 7 iulie 1887, Vitebsk/Belarus - d. 28 martie 1985, Saint-Paul-de-Vence/Franța) a fost un pictor modern. Stilul său de pictură este considerat ca deosebit de original și poetic, sub influența fanteziei și al melancoliei, și strâns legat de cultura ebraică. Ea reprezintă o temă care revine permanent în creația sa, la fel ca și orașul provincial bielorus Vitebsk, în care artistul și-a petrecut copilăria. Părinții lui Chagall au fost oameni săraci și foarte credincioși. Viața de familie s-a desfășurat  în ritmul sărbătorilor religioase în cartierul destinat de autoritățile țariste evreilor. Părinții sunt analfabeți, dar fiul învață să scrie, să citească și să cânte la vioară. Primele cunoștințe le primește la școala evreiască, apoi va urma o școală laică. Dorește să devină pictor, la început însă lucrează ca ucenic la un fotograf (1906), dar reușește să meargă timp de două luni în atelierul lui Iehuda Pen, de la care primește primele lecții de pictură. Înfruntând multe greutăți, în anul următor pleacă la St. Petersburg, unde în 1907 devine elevul lui Nicolai Roerich, director al Academiei de Arte Frumoase. Chagall își va continua studiile mai târziu cu Lev Bakst, la Școala Svansev, care îi reunea pe reprezentanții avangardei ruse.  Marc Chagall a intrat în istoria picturii fără să-și fi creat propria școală. Până în ziua de azi nu se cunoaște un alt artist care să se fi raportat la creația lui. Poezia sentimentală a tablourilor sale, onirismul lor care își are rădăcinile în folclorul evreiesc și în spiritul poporului rus, culorile strălucitoare care ar fi putut fascina pe mulți artiști nu și-au găsit adepți. Chagall nu a încercat să schimbe cursul istoriei picturii. A dorit pur și simplu ca, în felul său original, să ilustreze povești minunate, născute din propriile experiențe, să-și exprime propriul misticism care poartă mai mult însemnele poeziei decât ale religiei.

S- A ÎNTÂMPLAT ÎN 28 MARTIE.....

28 martie este a 87-a zi a calendarului gregorian.
Evenimente

    1776: A fost fondat „Balșoi Teatr" (Moscova).
    1791: „Supplex Libellus Valachorum" – cel dintâi program politic al românilor din Transilvania – este trimis Curții din Viena.
    1882: În Franța, școala devine obligatorie.
    1915: La Ateneu a avut loc prima audiție a Simfoniei a II-a de George Enescu, dirijată de compozitor.
    1923: Este promulgată prin decret regal Constituția României Mari, votată de Parlamentul României la 26 martie 1923, una dintre cele mai avansate și democratice constituții din Europa acelui timp.
    1930: Orașele turcești Constantinopol și Angora și-au schimbat denumirea în Istanbul și, respectiv, Ankara
    1947: A fost creată Comisia Economică ONU pentru Europa.
    1948: Primele alegeri parlamentare de după instaurarea puterii comuniste. Alegerile sunt câștigate de către FDP.
    1974: Marea Adunare Națională instituie funcția de președinte al Republicii Socialiste România, în care este ales Nicolae Ceaușescu.
    1983: Consiliul de Stat a adoptat Decretul privind declararea animalelor, înstrăinarea și tăierea bovinelor și cabalinelor, prin care se interzice crescătorilor de animale sacrificarea acestora pentru consumul propriu.
    1983: Consiliul de Stat a adoptat Decretul privind regimul aparatelor de multiplicat, materialelor necesare reproducerii scrierilor și al mașinilor de scris, prin care se introduce controlul polițienesc asupra folosirii acestor aparate.
  
S - a născut.....
   
    1799: Karl von Basedow, medic german (d. 1854)
    1817: Francesco de Sanctis, istoric și critic literar italian (d. 1883)
    1849: Constantin Dumitru Olănescu, dramaturg, poet și traducător român (d. 1908)
    1862: Aristide Briand, primi-ministru al Franței, laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 1926.      1868: Maxim Gorki, scriitor rus (d. 1936)
    1871: Willem Mengelberg, dirijor olandez (d. 1951)
    1888: Alexandru Kirițescu, dramaturg român (d. 1961)
    1890: Paul Whiteman, dirijor american de jazz simfonic (d. 1967)
    1892: Corneille Heymans, medic belgian, laureat Nobel (d. 1968)
    1895: Ștefan Bârsănescu, pedagog și eseist român, membru corespondent al Academiei Române
    1903: Rudolf Serkin, pianist austriac (d. 1991)
    1908: Mihai C. Băcescu, zoolog și oceanolog român, membru al Academiei Române
    1911: John Langshaw Austin, filosof britanic (d. 1960)
    1915: Septimiu Bucur, scriitor român (d. 1964)
    1930: Jerome Isaac Friedman, fizician american
    1932: Alexandru Întorsureanu, director de imagine, profesor și inovator al tehnicilor de filmare.        1936: Mario Vargas Llosa, scriitor peruan, laureat Nobel
   
Decese

    1661: Vasile Lupu, domn al Moldovei, ctitor al Bisericii „Trei Ierarhi” din Iași
    1712: Jan van der Heyden, pictor olandez (n. 1637)
    1794: Marquis de Condorcet, matematician, filosof francez (n. 1743)
    1878: Alexandru Ioan Lapedatu, poet, prozator și publicist român (n. 1844)
    1881: Modest Petrovici Musorgski, compozitor rus (n. 1839)
    1926: Thoma Ionescu, medic,  membru al Academiei Române (n. 1860)
    1941: Virginia Woolf, scriitoare britanică (n. 1882)
    1943: Serghei Rahmaninov, compozitor rus (n. 1873)
    1944: Petru Bogdan, chimist român
    1949: Grigoraș Dinicu, compozitor și violonist român
    1957: Gheorghe Tătărăscu, politician român (n. 1886)
    1985: Marc Chagall, pictor, scenograf, ilustrator de carte francez de origine rusă (n. 1887)
    1994: Eugen Ionescu, dramaturg, eseist, poet român, stabilit în Franța (n. 1909)
    2001: Ion Băncilă, geolog român, membru al Academiei Române (n. 1901)
    2002: Billy Wilder (Samuel Wilder), regizor, laureat a șase premii Oscar (n. 1906)

Sărbători

    Ziua internațională pentru comemorarea victimelor accidentelor de muncă
    Ziua profesorului în (Cehia și Slovacia)





"Ce dacă vine primăvara
Atâta iarna e în noi
Ca martie se poate duce

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Va rog sa va spuneti parerea , fiecare parere conteaza , doar o singura rugaminte am pastrati limbajul decent , fara cuvinte urate injuraturi , instigare la rasism ,xenofobie si jignire a celui caruia va adresati ( vom modera doar aceste comentarii ),va multumesc si asteptam cu interes comentariile dumneavoastra. .

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More