luni, 8 aprilie 2013

8 aprilie 2013 by Viorica Crainic

Bine v -am regăsit!

"Democraţia este arta şi ştiinţa de a conduce circul din cuşca maimuţei." ( H.L. Mencken)

ANIVERSARE : USL  11 luni de guvernare.

 Scandalurile şi scumpirile au ţinut capul de afiş în ultima lună de guvernare USL, după majorările de taxe de la începutul anului. Pe 7 aprilie s-au împlinit unsprezece luni de când USL guvernează în România. Primul guvern USL s-a născut pe 7 mai 2012, fiind urmat de un al doilea, imediat după alegerile parlamentare. În total, 11 luni de guvernare “diferită”. În total, în cele 11 luni, au fost  identificate 162 de măsuri şi efecte ale guvernării USL. Dintre acestea, 11 sunt incerte (au atât efecte pozitive, cât şi negative, fără să se încline balantă definitiv), 22 sunt măsuri bune, iar… 129 au fost măsuri cu impact negativ asupra României. În această ultimă lună, doar două lucruri bune au făcut guvernanţii USL, unul dintre acestea fiind nominalizarea Codrutei Kovesi la şefia DNA.( Sursa Econtext.)

Victor Ponta: Retragerea lui Morar e un gest normal.

"Primul-ministru Victor Ponta, în calitate de ministru al Justiţiei, consideră că anunţul făcut de domnul Daniel Morar este un gest normal, ţinând cont de lipsa unei prevederi legale care să asigure statutul său de conducere a Ministerului Public. Această situaţie era de natură să pericliteze grav activitatea instituţiei şi să creeze un blocaj cu efecte instituţionale profund negative. Premierul Victor Ponta îşi exprimă disponibilitatea de a colabora de urgenţă cu CSM pentru rezolvarea situaţiei de la conducerea Parchetului General, în aşa fel încât să se asigure stabilitatea acestei instituţii importante a statului", transmite Guvernul printr-un comunicat.

Adriana Săftoiu s-a înscris în PDL şi va fi noul purtător de cuvânt al partidului.

Preşedintele PDL, Vasile Blaga, a anunţat, astăzi, că Adriana Săftoiu s-a înscris în formaţiunea democrat-liberală şi va ocupa funcţia de purtător de cuvânt. Preşedintele PDL a subliniat că Adriana Săftoiu este membru al partidului, şi  a negat faptul că numirea Adrianei Săftoiu în funcţia de purtător de cuvânt al PDL ar putea fi un gest de frondă faţă de Traian Băsescu, având în vedere că aceasta a fost consilier prezidenţial în primul mandat de preşedinte al lui Traian Băsescu. "Nu am avut niciodată în gând această nominalizare cu această intenţie. Nici pe departe. Dimpotrivă, discutăm despre o persoană foarte serioasă, despre care am convingerea că va aduce plus valoare partidului în tot ceea ce înseamnă sistemul nostru de comunicare care a avut de suferit în ultima perioadă şi împreună cu Negoiţă (Liviu Negoiţă - n.r.) vor face o echipă foarte bună", a precizat liderul democrat-liberal.

Vasile Blaga: Mişcarea Populară, făcută la nervi.

"Mişcarea Populară este o fundaţie. Eu nici nu i-aş fi pomenit numele, că nu prea mă interesează, ca să fiu foarte clar, (...). Eu am văzut şi ieri o fundaţie care desigur are obiective de centru-dreapta declarate asumate. Am văzut cine era pe scenă", a precizat Blaga.
"Nu mă deranjează decât un singur lucru, spune liderul acestei construcţii, construcţie, să fim serioşi, făcute la nervi, pentru că nu şi-a găsit să critice acolo USL-ul, dacă tot este o fundaţie de centru-dreapta, critica PDL-ul, că PDL are criterii de integritate, dar nu a avut criterii de competenţă. Păi pe scenă erau trei miniştri propuşi de PDL, susţinuţi de PDL, care acum sunt consilieri prezidenţiali, respectiv domnul Funeriu, domnul Drăgoi şi domnul Lăzăroiu. Atunci am avut criterii?", a mai spus Blaga.

Adriana Săftoiu: Dacă Iliescu făcea Mişcarea Populară la Cotroceni, Băsescu s-ar fi legat cu lanţuri de gard.

"Cred că Traian Băsescu are dreptate atunci când spune că se desparte de PDL. E păcat că o face doar la sfârşit de mandat, pentru că asta înseamnă că intră în litera Constituţiei, care spune că un preşedinte se desparte de partid în momentul în care devine preşedintele României", a precizat, luni, noul purtător de cuvânt al PDL, Adriana Săftoiu, întrebată de ziarişti dacă numirea ei în această funcţie adânceşte ruptura dintre PDL şi Traian Băsescu.
 "Nu am multe de comentat aici, dar am avut o curiozitate în momentul în care am reintrat în dialog cu foştii mei colegi: i-am întrebat ce ar fi făcut Traian Băsescu în perioada 2000-2004 dacă Ion Iliescu ar fi făcut o Mişcare Populară la Cotroceni şi toţi consilierii s-ar fi înscris. Răspunsul a fost: s-ar fi legat de zidurile Cotroceniului. Şi a fost foarte bine că Traian Băsescu a decis să se despartă nu de PDL, de partidele politice".

Iuliu Winkler: UDMR cere Guvernului revenirea la TVA de 19%.


Iuliu Winkler, care este şi preşedintele Consiliului Economic al UDMR, a declarat, astăzi : "UDMR cere Guvernului României revenirea la TVA de 19 la sută, dintr-o motivaţie foarte simplă. În momentul deciziei creşterii TVA la 24 la sută, acum trei ani, măsura a fost una tranzitorie, introdusă pentru a trece peste cele mai dure momente ale crizei economice. Din păcate, au lipsit două lucruri după această măsură, şi anume eficientizarea administraţiei fiscale, în condiţiile în care, în prezent, evaziunea fiscală se ridică la 40 la sută din PIB, şi stimularea activităţii economice. S-a trecut cu bine peste acele momente dificile din 2010 şi, chiar dacă se află într-o situaţie economică nefavorabilă, România este, totuşi, într-o situaţie economică stabilă şi nu este în pericol de a ajunge în situaţia Greciei sau a Ciprului. În plus, în momentul în care s-a majorat TVA cu cinci procente, colectarea TVA s-a înrăutăţit, scăzând de la 60-62 la sută către 54 la sută, care înseamnă o colectare foarte proastă, astfel încât jumătate din TVA-ul exigibil din România nu se mai colectează. Cu alte cuvinte, jumătate din companii lucrează la negru".

Dosarul Zambaccian a fost amânat la ICCJ.

Judecarea recursurilor din dosarul "Zambaccian", în care Adrian Năstase a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare pentru şantaj şi a fost achitat pentru luare de mită, trebuia să înceapă luni, la completul de la instanţa supremă format din preşedintele Rodica Aida Popa şi judecătorii Ioana Bogdan, Angela Dragne, Luminiţa Livia Zglimbea şi Cristina Rotaru.
Cei cinci magistraţi au constatat că la dosar au fost depuse două cereri de amânare a judecării cauzei de către Adrian şi Daniela Năstase, o a treia cerere fiind făcută în sală de către Irina Paula Jianu.
Procurorul Direcţiei Naţionale Anticorupţie prezent la şedinţa de judecată a fost de acord cu cererile celor trei, iar instanţa le-a admis, cu menţiunea că este singurul termen ce se acordă pe motivul angajării de apărători şi pentru pregătirea apărării. Astfel, instanţa a amânat judecarea pentru 13 mai, dată până la care a solicitat că viitorii apărători ai celor care au făcut recurs în cauză să depună la dosar motivele contestaţiilor.

Pacienţii vor plăti consultaţiile la stomatolog.


Potrivit unui anunţ postat pe site-ul Casei de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti (CASMB), întrucât Casa Naţională de Asigurări de Sănătate nu a alocat fonduri în aprilie pentru asistenţa stomatologică, nu vor fi încheiate acte adiţionale pentru această perioadă şi nici pentru restul anului. "Având în vedere faptul că, prin adresa Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate din 29 martie, nu s-au alocat fonduri aferente lunii aprilie 2013 pentru «Asistenţa medicală stomatologică - activitate curentă», vă comunicăm imposibilitatea de a încheia acte adiţionale pentru luna aprilie 2013 la acest tip de asistenţă. Totodată, vom suspenda procesul de contractare pentru aceast tip de asistenţă pentru anul 2013, până la primirea unor precizări suplimentare din partea CNAS", se arată în anunţul postat de CASMB.

A treia săptămână de proteste la Oltchim.

Angajaţii societăţii Oltchim vor participa, marţi, la un miting de protest în fata sediului Guvernului, reprezentanţii sindicaliştilor solicitând şi o întâlnire de urgenţă cu premierul Victor Ponta, a anunţat, astăzi, Confederaţia Naţională Sindicala "Cartel Alfa". Protestul, organizat de Sindicatul Liber Oltchim, va avea loc între orele 11:00 şi 15:00, fiind aşteptaţi aproximativ 1.000 de angajaţi ai societăţii. La Râmnicu Vâlcea, 200 de salariaţi Oltchim au ieşit şi azi- dimineaţa în fata combinatului, intrând în cea de-a treia săptămână de proteste. Oamenii sunt nemulţumiţi de faptul că nu s-a rezolvat nicio revendicare în ceea ce priveşte reluarea activităţii combinatului chimic.
"Mâine vom merge la Bucureşti, poate ca vocea a 1.000 de oameni va fi ascultată de actualii guvernanţi. Aceştia trebuie să realizeze că în spatele celor 1.000 de oameni stau alţi 10.000 pentru care închiderea, falimentul OLTCHIM înseamnă dezastru, înseamnă o cădere în lanţ a altor agenţi economici, înseamnă Valea Plângerii aici la Râmnicu Vâlcea. România ar trebui să fie guvernata, dar dacă ne uitam la Vâlcea sau la Mechel vedem că aşteptările noastre sunt prea mari în raport cu ce poate clasa noastră politică face", a precizat liderul Sindicatului Liber OLTCHIM, Mihai Diculoiu.

Marş al respectului organizat de romi, în Botoşani.

Aproximativ 50 de copii de etnie romă au participat, luni, la un marş al respectului pe străzile municipiului Botoşani, acţiunea fiind organizată de Agenţia de Dezvoltare Comunitară 'Inter-Activă' Botoşani, cu prilejul Zilei internaţionale a romilor.
"Vrem ca prin acest marş să arătăm că suntem în stare să ne încadrăm în societate şi să îi determinăm pe aceşti copii să fie mai civilizaţi', a afirmat liderul din municipiul Botoşani al Partidei Romilor, Sigrefild Borcoi.
"Nu este un protest, ci o acţiune prin care cerem dreptul la respect. Noi nu am ieşit cu tobe şi cu zgomote, ci am vrut să atragem atenţia că existăm şi că suntem ca toţi ceilalţi', a spus Balan.

Bucureşti : Primarii de sector vor referendum.

Primarii de sector, reuniţi duminică în Asociaţia Primarilor de Sector, au respins ideea desfiinţării administraţiilor locale, ca entităţii autonome, şi gestionarea problemelor Capitalei doar de la nivelul unei singure primării. "A mai încercat şi altcineva acum trei ani şi există tot felul de instrumente care pot fi folosite, inclusiv referendumul bucureştenilor ca să vedem ce îşi doresc de fapt bucureştenii. Până la sfârşit, orice lege pe care un legiuitor, indiferent care este el, se face în interesul cetăţenilor şi nu în interesul unor persoane sau unor grupuri de persoane. Şi dacă bucureştenii, pe sondajele făcute, ar fi votat 70% că vor ca sectoarele să aibă autonomie financiară aşa cum o au acum, cei care au iniţiat proiectul în trecut au fost obligaţi să îl retragă. Nu cred că astăzi mai există mulţi oameni care îşi doresc să centralizeze atribuţii şi aşa mai departe. Cei care doresc lucrul ăsta nu cred că stau cu picioarele pe realitate, pe lucruri serioase şi solide", a afirmat Chiliman, cu ocazia constituirii Asociaţiei Primarilor de Sector.

Peste 7.000 hectare de suprafeţe agricole, afectate de fenomenele hidrometeorologice din ultimele zile.


Peste 7.000 hectare de suprafeţe agricole, 3.000 hectare de păşuni şi peste 1.000 hectare de păduri au fost afectate de fenomenele hidrometeorologice din ultimele zile, potrivit unui comunicat al MAI remis duminică.



Topul obezității la nivel mondial. România și Franța, singurele în rândul țărilor ”subnutrite”.


Publicația Fast Company a prezentat mai multe grafice pentru a evidenția problema obezității la nivel mondia
Când a venit vorba de greutate medie pe fiecare țară, în dreptul ”normalității” s-au aflat doar țări precum Somalia, Afghanistan, Kenia, Zambia, Burkina Faso, Togo – state cu o populație pe care o considerăm subnutrită. Pe această listă însă, se află și 2 țări europene:  România (BMI 24,7) și Franța (BMI 24,9). Cele mai multe țări europene se află în zona cu un BMI mediu de 25 până la 26,9, iar pe această listă sunt state precum Austria, Finlanda, Portugalia, Spania, Bulgaria etc. Un semn că aceste populații încep să se confrunte puternic cu probleme de greutate.  Tot ce depășește un BMI de 30 bifează obezitate. Chiar dacă niciun stat nu a depășit media de 30, multe se apropie. Țările cu probleme la acest capitol sunt, totuși, numeroase. Printre aceste se numără Statele Unite ale Americii, Kuweit, Argentina, Marea Britanie, Germania, Grecia, Australia sau Emiratele Arab.

Ambasada României la Phenian îşi continuă activitatea.

"În prezent în Ambasada de la Phenian se află 12 persoane, diplomaţi, personal auxiliar şi familiile acestora. Cu excepţia personalului ambasadei, în Coreea de Nord nu există alţi cetăţeni români" "În contextul actual, activitatea misiunii noastre diplomatice continuă", arată MAE. MAE afirmă că se află în permanent contact cu partenerii din UE care au reprezentare diplomatică la Phenian, în vederea menţinerii unor linii de conduită comune.

ŞTIRI METEO

MARŢI  9 APRILIE 2013

Vremea se va încãlzi uşor. Cerul va fi mai mult noros în vestul, centrul şi nordul ţãrii, unde pe arii extinse va ploua. În restul teritoriului înnorãrile vor fi temporare, iar ploile se vor semnala izolat. În zona montanã înaltã precipitaţiile vor fi sub formã de lapoviţã şi ninsoare. Vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificãri pe crestele montane. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 10 şi 16 grade, iar cele minime între -1 şi 7 grade.Presiunea atmosferică nu va avea variaţii semnificative.


PERSONALITĂŢI

Emil Cioran

Emil Cioran (n. 8 aprilie 1911, Rășinari; d. 20 iunie 1995, Paris) a fost un filozof și scriitor român stabilit în Franța, unde a trăit până la moarte fără să ceară cetățenia franceză. Emil Cioran s-a născut la Rășinari, aflat pe atunci în comitatul Sibiu. Tatăl său, Emilian Cioran, a fost protopop ortodox și consilier al Mitropoliei din Sibiu. Mama sa, Elvira Cioran (n. Comaniciu), era originară din Veneția de Jos, comună situată în apropiere de Făgăraș. Tatăl Elvirei, Gheorghe Comaniciu, de profesie notar, fusese ridicat de autoritățile austro-ungare la rangul de baron. Astfel, pe linie maternă, Emil Cioran se trăgea dintr-o familie din nobilimea transilvană.După studii clasice la liceul Gheorghe Lazăr din Sibiu, începe la 17 ani studiul filozofiei la Universitatea din București. A fost coleg cu Constantin Noica și elev al lui Tudor Vianu și Nae Ionescu. Bun cunoscător al limbii germane, a studiat în original pe Immanuel Kant, Arthur Schopenhauer, și mai ales pe Friedrich Nietzsche. Încă din tinerețe a arătat înclinație spre agnosticism, apărându-i evidentă "incoveniența existenței". În timpul studenției a fost în mod deosebit influențat de lectura lui Georg Simmel, Ludwig Klages și Martin Heidegger, precum și de filozoful rus Lev Șestov, care situase întâmplarea în centrul sistemului său de gândire. În 1933 obține o bursă, care îi permite să continue studiile de filozofie la Berlin, unde intră în contact cu Nicolai Hartmann și Ludwig Klages.
Emil Cioran a început prin a fi un gânditor torturat de sentimente și senzații violente. Preocupat de problema morții și a suferinței, este atras de ideea sinuciderii ca idee care ajută supraviețuirii. Tema alienării omului, temă existențialistă prin excelență, prezentă la Jean-Paul Sartre sau Albert Camus, este formulată astfel, în 1932, de tânărul Cioran: "Să fie oare pentru noi existența un exil și neantul o patrie?". Câteva teme mari străbat opera lui Emil Cioran: contingența ființei umane, păcatul originar, sensul tragic al istoriei, sfârșitul civilizației, amenințarea Răului, refuzul consolidării prin credință, obsesia absolutului, viața ca expresie a exilului metafizic al omului etc. Cioran a fost un gânditor pasionat de istorie, pe care o cunoaștea bine din vastele sale lecturi și mai ales din autorii și memorialiștii perioadelor de decadență, de unde reflecțiile marcat gnostice și antimoderniste, oarecum în linia spengleriană, asupra destinului omului și civilizației.

"Oamenii politici ai Antichităţii se înconjurau adesea de filozofi; cei de azi preferă anturajul ziariştilor." ( Emil Cioran)

S- A ÎNTÂMPLAT ÎN 8 APRILIE.....

 8 aprilie este a 98-a zi a calendarului gregorian.
Evenimente
 
    1820: Este descoperită celebra statuie grecească Venus din Milo în Insula Milos din Marea Egee.
    1829: A apărut, la București, primul periodic din Țara Românească: „Curierul Românesc", editat de Ion Heliade Rădulescu.
    1880: A avut loc, la Teatrul Național din București, premiera piesei lui I.L. Caragiale, „D-ale Carnavalului".
    1909: Regele României,Carol I, adresează o scrisoare prințului Ferdinand de Saxa Coburg, prin care recunoaște independența și proclamarea regatului bulgar.
    1911: Fizicianul olandez Heike Kamerlingh Onnes descoperă supraconductibilitatea.
    1924: Lee de Forest obține în SUA patentul pentru pick-up.
    1967: Se constituie Automobil Clubul Român (ACR), care preia atribuțiile Asociației Automobiliștilor din România.
    1985: Mihail Gorbaciov anunță că URSS va suspenda instalarea rachetelor cu rază medie de acțiune (SS-20) în Europa și a cerut Statelor Unite să facă același lucru.
    1999: Mii de persoane formează scuturi umane pe trei poduri din Belgrad și Novi Sad pentru a le proteja împotriva raidurilor NATO.
    2005: Peste patru milioane de oameni participă la funerariile papei Ioan Paul al II-lea.

S - a născut.......

    1692: Giuseppe Tartini, compozitor italian (d. 1770)
    1802: Gheorghe Magheru, general și om politic, conducător al armatei revoluționare române din Muntenia, la 1848 (d. 1880)
    1859: Edmund Husserl, filosof austriac (d. 1938)
    1911: Emil Cioran, scriitor și filosof român, stabilit în Franța (1995)
    1912: Sonja Henie, patinatoare americană de origine norvegiană, campioană mondială la patinaj între anii 1927 și 1936 (d. 1969)
    1917: Florentin Delmar, compozitor, pianist și dirijor român (d. 1983)
    1921: Franco Corelli, tenor italian (d. 2003)
    1927: George Grigoriu, compozitor român (d. 1999)
    1929: Jacques Brel, cântăreț și actor belgian (d. 1978)
   
Decese

    1848: Gaetano Donizetti, compozitor italian (n. 1797)
    1866: Benjamin Guy Babington, medic englez, inventatorul laringscopului (n. 1794)
    1885: C.A. Rosetti, om politic român, participant la Revoluția română de la 1848, conducător de importante ziare și reviste (n. 1816)
    1950: Vaslav Nijinsky, balerin rus (n. 1890)
    1973: Pablo Picasso, pictor, sculptor, gravor și ceramist spaniol (n. 1881)
    1980: Ion Emil Bruckner, medic român, membru al Academiei Române (n. 1912)
    1984: Piotr Kapița, fizician rus, cercetător al atomului, distins cu Premiului Nobel pentru Fizică în anul 1978 (n. 1894)
    1994: Jean Georgescu, regizor, actor și scenarist român (n. 1901)
   
Sărbători
    Ziua Internațională a Rromilor (din 1971)

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Va rog sa va spuneti parerea , fiecare parere conteaza , doar o singura rugaminte am pastrati limbajul decent , fara cuvinte urate injuraturi , instigare la rasism ,xenofobie si jignire a celui caruia va adresati ( vom modera doar aceste comentarii ),va multumesc si asteptam cu interes comentariile dumneavoastra. .

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More