duminică, 24 februarie 2013

24 februarie 2013 by Viorica Crainic

 Bine v -am regăsit prieteni!

Preşedintele României Traian Băsescu: Mesaj către comunitatea evreiască cu ocazia sărbătorii Purim.

"Îmi face o deosebită plăcere să transmit tuturor membrilor Comunităţilor evreieşti din România urările mele cele mai calde cu prilejul sărbătorii Purim, o sărbătoare a prieteniei, a credinţei şi a comuniunii.Celebrare a primăverii şi a înnoirii, Purim semnifică în acelaşi timp, triumful credinţei şi al speranţei într-un nou început. Dacă de-a lungul istoriei unui popor, momentele de încercare se împletesc cu evenimentele luminoase, Purim este cea mai strălucitoare evocare a purităţii şi a solidarităţii cu semenii, întruchipate de împărăteasă Estera. Am speranţa că această zi atât de importantă pentru comunitatea dumneavoastră şi pentru identitatea poporului evreu, atât prin evenimentul istoric pe care-l rememorează, cât şi prin înalta sa dimensiune spirituală, vă va aduce înţelegerea şi bucuria comuniunii. Doresc să reînnoiesc preţuirea mea faţa de contribuţia comunităţii evreieşti la binele societăţii româneşti şi să vă transmit urările mele cele mai calde de prosperitate şi încredere în viitor.
Hag Purim Sameah!"

România :  Primul loc la Balcaniada indoor de la Istanbul.

 FELICITĂRI!!  România, cu o echipă tânără, de perspectivă, a câştigat primul loc la Campionatul balcanic de atletism indoor disputat sâmbătă în sala Asli Ciakir, din Istanbul, totalizând în ierarhia generală, neoficială, 222 puncte, urmată de formaţia ţării gazdă, Turcia, cu 208 puncte.
La feminin, româncele au fost pe primul loc, cu 118,5 puncte, în timp ce la masculin băieţii s-au situat pe locul secund - 93,5 puncte, după Turcia, cu 104 puncte. De asemenea, atleţii români au cucerit 3 medalii de aur, 3 de argint şi 10 de bronz. Cele mai bune rezultate le-au obţinut noile campioane balcanice Andreea Ogrăzeanu, la 60 m plat, cu timpul de 7"39/100, Angela Moroşanu - 52"68/100 la 400 m, timp cu care şi-a îndeplinit, chiar la acest concurs baremul impus de federaţie pentru a putea fi selecţionată pentru Campionatele europene de la Goteborg (28 februarie-3 martie) şi Mirela Lavric, câştigătoare la 800 m, în 2'09"10/100. Medaliată cu argint, cu 1,91 m la înălţime (record personal), Daniela Stanciu şi-a făcut, de asemenea, rezultatul care îi permite selecţia la CE. Tot medalii de argint au obţinut la Istanbul Ancuţa Bobocel, la 3.000 m (9'03"56/100), Carmen Toma, la triplusalt (13,64 m), iar cu medalii de bronz se întorc acasă Florina Pierdevară, la 1.500 m (4'19"68/100), Ionuţ Zăizan, 1.500 m (3'46"10/100), Cristian Vorovenci, 3.000 m (8'19"34/100), Ana Maria Nesteriuc (60 m garduri - 8"63/100), Lavinia Scurtu, la săritura cu prăjina (3,90 m - record naţional de tineret), Bogdan Popă (prăjină, 5,00 m, record personal), Alina Rotaru (lungime, 6,29 m), Andrei Sasca (lungime, 7,34 m), George Baciu (triplusalt, 16,24 m) şi Andreea Huzum Vitan (greutate, 15,30 m).

România : Echipa care va participa la cel mai greu concurs de programare.

SUCCES!  Trei studenţi la informatică de la Universitatea din Bucureşti şi cei doi antrenori şi profesori ai lor se pregătesc ca între 30 iunie şi 4 iulie să participe la cel mai important concurs internaţional de programare pentru studenţi,  la Sankt Petersburg, în Rusia. Adrian Budău, Şerban Stan şi Mihai Calancea sunt medaliaţi la olimpiadele naţionale şi internaţionale, iar antrenorii lor, Marius Dumitran şi Andrei Grigorean au fost la Google şi Twitter. Cei cinci încearcă să lupte cu sistemul din România şi să se bată cu ruşii, bieloruşii şi polonezii pentru „gloria“ olimpică la informatică.

PDL : Convenţie Naţională pe 23 martie 2013, cu 5.000 de delegaţi.

Consiliul Naţional de Coordonare (CNC) al PDL a votat, sâmbătă, ca data pentru Convenţia Naţională Extraordinară a partidului să fie 23 martie, locul desfăşurării - pavilionul expoziţional ROMEXPO iar numărul delegaţilor să fie de 5.000. Propunerile, adoptate prin vot în CNC, pentru cei nouă membri ai comisiei de organizare a CNE sunt: Alin Popoviciu, Mircea Toader, Costică Canacheu, Sulfina Barbu, Traian Igaş, Ion Bălan, Alin Tişe, Bogdan Cantaragiu şi Marian Zlotea.
Monica Macovei candidează pentru şefia PDL. Eurodeputatul PDL Monica Macovei şi-a anunţat candidatura la şefia partidului.  Moțiunea pe care aceasta o va prezenta odată cu candidatura se numește "Reformiștii" și se adreasează "clasei de mijloc, României vrednice". "Vrem să fim un exemplu pentru clasa politică românească. Vrem să facem o opoziție puternică, nu una tovărășească. PDL nu trebuie să se livreze stângii", a declarat aceasta. "PDL nu poate fi condus de oameni care nu sunt o speranță pentru viitor, care nu sunt credibili, care nu au viziunea și capacitatea de a atrage electoratul căruia ne adresăm, România vrednică". Monica  Macovei a mai declarat că va demisiona din Parlamentul European dacă va câștiga alegerile interne.

UDMR :   Congres pe 25 mai 2013.


Consiliul Reprezentanţilor Unionali (CRU), reunit sâmbătă la Târgu Mureş, a hotărât cu unanimitate de voturi organizarea celui de-al XI-lea Congres al UDMR în data de 25 mai, la Miercurea Ciuc.
CRU a decis ca de organizarea congresului să se ocupe actualul secretar general al UDMR, Peter Kovacs, a hotărât modul în care vor fi formate cele două comisii ce vor lucra la modificarea programului organizaţiei şi a statutului şi modul în care se vor stabili delegaţiile. "Nu poţi să ai procentajul celor care participă la congres mai mic decât procentul celor care sunt delegaţi din oficiu. Şi de aceea va fi cel mai mare congres ca număr, pentru că şi primarii vor intra automat ca membri în congres. Atunci vom avea circa 750-760 de delegaţi. Deci va fi un echilibru între zona secuimii şi diaspora, unde locuiesc maghiari mai puţini", a declarat vicepreşedintele UDMR, Laszlo Borbely.

Crin Antonescu: Băsescu ne-a scris mie şi lui Ponta cu privire la numirea procurorului general şi şefului DNA.

"Astăzi, preşedintele ţării, domnul Băsescu, îi scrie lui Victor Ponta, primului-ministru, îmi scrie mie ca preşedinte al Senatului, punându-ne în vedere că dacă nu punem mai repede procurorii, procurorul general şi şeful DNĂ, cei doi procurori, o să fim vinovaţi de neintrarea în Schengen, ignorând complet faptul că nu numai eu, ca preşedinte al Senatului, dar chiar şi primul-ministru, nu avem niciun fel de atribuţie în această privinţă. Mecanismul este foarte bine cunoscut: ministrul Justiţiei propune, CSM-ul avizează", a declarat preşedintele PNL. "Noi am încercat, în toată această perioadă, să punem capăt amestecului politicienilor în sistemul judiciar, numai că ne-am pomenit cu altceva, la fel de grav. Cu faptul că anumite instituţii, anumiţi oameni din vârful lor au început să facă ei politică", a mai spus Crin Antonescu.

Angela Merkel : Vizită în Turcia.


Angela Merkel a început astăzi,  o vizită oficială în Turcia, care va include o călătorie la graniţa cu Siria, unde Bundeswehr-ul participă la o misiune NATO pentru protecţia Turciei în eventualitatea unor atacuri cu rachete dinspre Siria. Luni, cancelarul german se va întâlni cu preşedintele Abdullah Gül şi cu premierul Recep Tayyip Erdogan. Merkel se va întâlni luni la Ankara cu preşedintele Abdullah Gül şi cu premierul Recep Tayyip Erdogan. Înainte de plecarea sa, Merkel s-a declarat în favoarea deschiderii unui nou capitol în negocierile cu Turcia în vederea aderării sale la UE. ''Noi purtăm negocieri fără ca rezultatul să fie fixat dinainte. Aceste negocieri au stagnat în ultima vreme şi eu sunt favorabilă deschiderii unui nou capitol pentru a putea avansa puţin'', a afirmat cancelarul.

Baroneasa Emma Nicholson : Vizită la Jilava la Adrian Năstase.

 Baroana Emma Nicholson i -a făcut  astăzi  o vizită fostului premier Adrian Năstase, aflat în închisoare la Jilava. Emma Nicholson a fost raportorul Uniunii Europene pentru România în aceeași perioadă în care Adrian Năstase a fost premier, 2000 - 2004. 
Valeriu Zgonea: "Vizita este una absolut normală. Doamna Nicholson este un europarlamentar cunoscut. (...) E un gest normal şi trebuie să-l vedem ca un gest absolut normal într-o Românie normală"."Eu nu am fost, nu am avut timp, dar am transmis salutările mele şi i-am trimis domnului preşedinte Adrian Năstase şi câteva cărţi pe care le-a apreciat şi am primit înapoi câteva cărţi cu dedicaţie din partea sa". "Eu nu mă dezic niciodată de prietenii şi colegii mei care mi-au fost aproape şi la bine şi la rău în PSD", a spus Zgonea.

Bulgaria: Zeci de mii de protestatari în stradă. 

 Peste 10.000 de manifestanţi au mărşăluit la Sofia în această dimineaţă, potrivit unei estimări a AFP, fluturând drapelul naţional şi scandând "Mafia", "Afară cu partidele", "Suntem mulţi, suntem puternici". Poliţia n-a oferit date cu privire la numărul demonstranţilor. Protestatarii au agitat de asemenea pancarte cu mesaje precum "Unitate împotriva jafului" sau "Stop mafiei".
Preşedintele bulgar Rosen Plevneliev, venit în faţa manifestanţilor, a fost întâmpinat cu un val de fluierături, în timp ce acesta le-a mulţumit pentru "atitudinea lor civilă activă". Plevneliev i-a invitat pe reprezentanţii manifestanţilor, împreună cu cei ai sindicatelor şi patronatelor, să "discute problemele importante ale ţării" săptămâna viitoare, la Preşedinţie.

Italia: Alegătorii  italienii votează duminică şi luni în cadrul scrutinului legislativ.

 Alegătorii italieni sunt aşteptaţi la vot duminică, 24 februarie şi luni, 25 februarie, în cadrul scrutinului legislativ, în vederea reînnoirii celor două camere ale Parlamentului - Camera Deputaţilor şi Senatul. Alegerile au fost organizate în urma dizolvării anticipate a Camerelor parlamentare, pe 22 decembrie 2012, cu patru luni înainte de încheierea naturală a celei de-a 16-a legislaturi, odată cu demisia premierului Mario Monti cauzată de decizia partidului de dreapta Poporul Libertăţii (PdL) de a retrage sprijinul acordat guvernului tehnocrat, care a înlocuit precedentul guvern de dreapta condus de fondatorul PdL, Silvio Berlusconi, în noiembrie 2011.

ŞTIRI METEO.

Luni 25 februarie 2013.

Mâine,  vremea va fi  închisă, dar caldă pentru această perioadă a  lunii februarie. Precipitaţiile se extind din nou peste cea mai mare parte a ţării, dar se vor semnala pe arii mai extinse în sud-vest şi sud unde şi cantităţile de apă vor fi mai însemnate.  Precipitaţii de tot felul, de la ploi, iar  la limită cu zona deluroasă, şi la peste 1400....1500 m predominant ninsori. Vântul va avea intensificări în jumătatea sudică a teritoriului. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 1 şi 13 grade. În Bucureşti, vremea va fi închisă. Temporar va ploua, iar vântul va fi activ. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 8 grade.

CURIOZITĂŢI.

Cea mai frumoasă cascadă din lume - Cascada Bigăr - România.


Una dintre cele mai frumoase şi neobişnuite cascade din lume se află în România, după cum relevă un clasament întocmit de un portal de specialitate. Cascada Bigăr este spectaculoasă prin modul în care curge apa, în şuvoaie subţiri, creând ceea ce seamănă cu un efect de umbrelă.

Valurile de piatră - Arizona SUA

În Arizona, în ţinuturile Navajo se găseşte un  monument geologic extrem de bizar şi de atrăgător totodată. Celebre printre căţărători şi fotografi, valurile de piatră din acest colţ de lume par rupte dintr-un peisaj extraterestru, ele formându-se în urmă cu circa 190 de milioane de ani din dune de nisip deşertic care s-au solidificat sub acţiunea ploilor şi a vântului. Calcifierea s-a produs atât pe orizontală cât şi pe verticală, transformând dunele preistorice în formaţiuni ce amintesc de valurile unui ocean. Chiar şi astăzi, stratul solid este încă extrem de subţire, turiştii fiind sfătuiţi să calce cu atenţie pentru a nu sfărâma marginile sensibile ale dunelor. Cel mai bun moment al zilei pentru a fotografia valurile de piatră este la amiază, atunci când umbră se reduce până aproape de dispariţie iar dunele capătă o culoare roşiatică, asemănătoare solului marţian.

 S -A ÎNTÂMPLAT ÎN  24 FEBRUARIE   ..........

1582 - Papa Grigore al XIII-lea introduce o reformă a calendarului, care, în noua structurare, comportă o eroare de o zi la 3000 de ani ("Calendarul gregorian").

1856 - Se înfiinţează, la Iaşi, Facultatea de Drept.

1870 - S-a inaugurat, oficial, Monetăria Statului, care a bătut primii bani de aur (20 de lei) şi de argint (1 leu) în ţara noastră.

1908 - S-a născut Harry Brauner, etnomuzicolog şi compozitor (m.11.03.1988).

1926 - Se aprobă Legea privind dobândirea şi pierderea cetăţeniei.

1937 - S-a născut biologul Maya Simionescu, membru al Academiei Române.

1939 - Al doilea război mondial. Ungaria aderă la Pactul Anti-Comintern, înscriindu-se pe axa Roma-Berlin.

1942 - Inaugurarea postului de radio american "Vocea Americii".

1943 - S-a născut George Harrison, fost membru al formaţiei "Beatles" (m .29.11.2001).

1945 - Guvernarea Rădescu. A avut loc, la Bucureşti, o violentă demonstraţie, în cursul căreia grupuri provocatoare de bolşevici au deschis focul asupra armatei şi a demonstranţilor. Acest eveniment a permis ca A.I.Vâşinski, ministrul adjunct de Externe al URSS şi preşedinte al Comisei Aliate de Control pentru România, să impună, prin forţă, guvernul Groza.

1948 - Demiterea abuzivă a lui Lucreţiu Pătrăşcanu din funcţia de ministru al Justiţiei. Demiterea este urmată de arestarea şi judecarea lui Pătrăşcanu. În 1954, a fost executat.

1957 - S-a născut artistul fotograf Csaba Balási.

1972 - Vizită oficială de prietenie în România a delegaţiei de partid şi de stat ungare, condusă de Janos Kádár, prim-secretar al CC al PMSU. Cu acest prilej, a fost semnat Tratatul de prietenie, colaborare şi asistenţă mutuală între România şi Ungaria (24.02-26.02.1972).

1984 - C.P.Ex. al CC al PCR analizează din nou problema natalităţii, cerând "să se pună cu desăvârşire capăt practicilor nejustificate şi abuzive privind întreruperile de sarcină".

1987 - Steaua a câștigat Supercupa Europei.

2 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Va rog sa va spuneti parerea , fiecare parere conteaza , doar o singura rugaminte am pastrati limbajul decent , fara cuvinte urate injuraturi , instigare la rasism ,xenofobie si jignire a celui caruia va adresati ( vom modera doar aceste comentarii ),va multumesc si asteptam cu interes comentariile dumneavoastra. .

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More