vineri, 10 mai 2013

10 mai 2013 by Viorica Crainic

Bine v -am regăsit!

"Regii s-au cam dus. Au rămas însă bufonii." ( Vasile Ghica)

Ziua Regalităţii, sărbătorită în absenţa Regelui Mihai.

Sute de români au trecut, vineri dimineaţă, pe la statuia Regelui Carol I din Piaţa Palatului Regal din Bucureşti, unde se depun coroane de flori. La statuia Regelui Carol I din Piaţa Palatului Regal au depus flori, şi principesa moştenitoare Margareta, principele Radu şi principele Nicolae. Un grup  de persoane a scandat mesaje pro-monarhiste şi a fluturat steaguri tricolore cu stema regală.
Anul acesta, Regele Mihai va lipsi de la tradiţionalul Garden Party de la Palatul Elisabeta, din pricina stării de sănătate a soţiei sale, Regina Ana.
Cu ocazia Zilei Regalităţii va avea loc ceremonia de investire a Regelui Mihai cu titlul de doctor honoris causa al Universităţii Naţionale de Apărare "Carol I". La eveniment, regele Mihai va fi reprezentat de principesa moştenitoare Margareta.

Preşedintele Traian Băsescu a primit, la Palatul Cotroceni, delegaţia Băncii Mondiale.

"În cadrul întrevederii, preşedintele Băncii Mondiale, domnul Jim Yong Kim, a apreciat reformele pe care România le-a întreprins de la începutul crizei, dar şi faptul că, datorită acestor reforme, ţara noastră se află astăzi în poziţia de a avea creştere economică şi de a ieşi din procedura de deficit excesiv. Totodată, domnul Jim Yong Kim a precizat că Banca Mondială ar putea juca rolul de consultant strategic în zonele rămase încă nereformate în contextul noii strategii de ţară care urmează a fi elaborată în acest an", informează Administraţia Prezidenţială într-un comunicat.
"În acelaşi timp, preşedintele României, domnul Traian Băsescu, a afirmat că expertiza Băncii Mondiale poate fi foarte valoroasă în domenii în care România înregistrează deficienţe majore, cum sunt sănătatea, educaţia şi capacitatea administrativă. De asemenea, în cadrul întrevederii, şeful statului a mai susţinut şi că asistenţa tehnică oferită de Banca Mondială ar trebui să fie direcţionată către asigurarea unei creşteri economice sustenabile pentru România, având în vedere că reformele structurale implementate în ultimii ani au început să dea roade", mai precizează Administraţia Prezidenţială.

Preşedintele Traian Băsescu îi retrage lui Cătălin Voicu Ordinul "Virtutea Militară".


"Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, a semnat joi, 9 mai a.c., decretul prin care se retrage Ordinul «Virtutea Militară» - în grad de Cavaler, cu însemn pentru militari, acordat prin Decretul nr. 981 din 29 noiembrie 2002, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 911 din 14 decembrie 2002, domnului Cătălin Voicu având în vedere Decizia Penală nr. 86 din 22 aprilie 2013 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a României", se arată întrun comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

Preşedintele Traian Băsescu  participă la slujba de la mănăstirea "Izvorul Tămăduirii".

Conform unui anunţ al Administraţiei prezidenţiale, vineri, de la ora 10.00, preşedintele Traian Băsescu participă, la Salva, judeţul Bistriţa-Năsăud, la slujba religioasă de la Mănăstirea "Izvorul Tămăduirii", prilejuită de sărbătorirea hramului bisericii mănăstirii.
Mănăstirea Salva a fost ctitorită în 1994, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Arhiepiscop şi Mitropolit Bartolomeu, la dorinţa credincioşilor din comună Salva şi a preotului paroh. La început a fost ridicată o biserică mică, pentru oficierea sfintelor slujbe, care a primit hramul "Sfântului Ioan Botezătorul".
Mănăstirea are trei hramuri: "Izvorul Tămăduirii", sărbătorit în vinerea de după Paşte, "Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul", celebrat de Sânziene, pe 24 iunie, precum şi "Sfinţii Martiri Năsăudeni - Atanasie Todoran din Bichigiu, Vasile din Mocod, Grigore din Zagra şi Vasile din Telciu", în 12 noiembrie. Acest din urmă hram a fost atribuit întrucât aşezământul este situat în apropierea locului unde aceştia au fost martirizaţi.

Elena Udrea: Încercăm să facem opoziţie.

"Colegii mei şi cu toţii încercăm să facem opoziţie, însă, din păcate, nu este prea vizibilă opoziţia pe care PDL o face. Văd că sunt colegi foarte determinaţi să se poziţioneze critic la adresa USL, se străduiesc, avem moţiunile simple, o încercare de moţiune de cenzură, apariţii la televizor, dar, din păcate, nu este suficient de mult probabil pentru presă, pentru că nu prea suntem preluaţi. O acţiune cum a fost cea de miercuri, prezentarea Cărţii Negre a Guvernării USL din păcate a beneficiat de atenţie mediatică zero şi s-a ratat un bun moment de a critica guvernarea USL", a susţinut Udrea.
"Cred în continuare că o eroare care s-a făcut, este îndepărtarea de preşedinte, care e cel mai vizibil şi credibil lider politic al dreptei şi aţi văzut câtă relevanţă publică are discursul şefului statului chiar şi în acest moment. Cred că a fost o greşeală", a menţionat Udrea.

Vasile Blaga:  Cine spune că nu face opoziţie PDL este ipocrit.

"Nu sunt tensiuni în PDL. Cine spune că nu face opoziţie PDL este ipocrit", a precizat Blaga.
Vasile Blaga a vorbit despre acţiunile PDL aflat în opoziţie, menţionând cele patru moţiuni simple depuse de democrat-liberali în Parlament şi lansarea, miercuri, a "Cărţii negre a guvernării USL".


Gabriel Oprea: Ce fac eu la Guvern? Îl păzesc pe Victor Ponta .

Vicepremierul Gabriel Oprea a vorbit, despre relaţia sa cu fostul premier Adrian Năstase, dar şi despre cea pe care o are acum cu primul-ministru Victor Ponta.
"Adrian Năstase e un om foarte autoritar, care a învăţat cum se face meseria- Impunea şi impune respect. Cu domnul Victor Ponta - mă întrebaţi ce fac eu acolo la Guvern - îl păzesc pe Victor Ponta! Evident că glumesc, îl cunosc foarte bine dar îl respect foarte mult pe premier. Prin tot ce pot să fac eu, vreau să-i întăresc autoritatea premierului Victor Ponta", a declarat Oprea.

Românii nu sunt de acord cu renunţarea la moneda naţională.

"Criză economică din ultimii cinci ani a fost evenimentul cel mai important al perioadei care a livrat publicului un set larg de frici colective legate inclusiv de stabilitatea monetară. Tema 'trecerea la euro în criză este periculoasă' a avut ecou la public, fiind susţinută de analişti, dar şi de diverşi oficiali. În plus, teama de o eventuală schimbare pare justificată: trecerea la leul greu a fost totuşi un succes după ce în anii '90 economia de piaţă debutase cu valuri de inflaţie şi devalorizări ale monedei şi ale puterii de cumpărare care au creat veritabile traume colective. Populaţia nu este pregătită să rişte o schimbare a monedei în condiţiile în care Uniunea Europeană nu a fost capabilă să convingă de faptul că a reuşit să evite criza", afirmă sociologul Darie Cristea, coordonator proiecte INSCOP.

Guvernul majorează ajutoarele sociale din iulie.

"Începând cu data de 1 iulie, suntem capabili de a majora ajutoarele sociale pentru a compensa creşterea preţurilor la energie. Astfel, venitul minim garantat va creşte în medie cu 13%, în două tranşe, iar alocaţia pentru susţinerea familiei va creşte în medie cu 30%. Un alt program extrem de important şi în care am avut întârzieri nepermise este cel referitor la modernizarea infrastructurii sistemului de justiţie. Aici avem un grad de utilizare a creditului de sub 50% şi în mod sigur pentru justiţia din România finalizarea acestui proiect va reprezenta nu doar necesitate ci şi un real ajutor", a spus Ponta.
"Lucram împreună cu Banca Mondială la modernizarea programelor de asistenţă socială", a mai spus premierul.

Peste 1.500 de angajaţi ai Hidroelectrica vor ieşi în stradă pe 18 mai.

"Pe data de 18 mai, între orele 11.00-14.00, peste 1.500 de angajaţi de la Hidroelectrica şi de la hidroservurile din ţară vor ieşi în stradă, locul cel mai probabil al protestului fiind în faţa Muzeului Grigore Antipa din Piaţa Victoriei. Iniţial, am dorit ca mitingul să aibă loc în Piaţa Universităţii, însă Primăria Capitalei nu a fost de acord, şi, ca atare luni, 13 mai, vom propune municipalităţii spaţiul din Piaţa Victoriei că loc de desfăşurare a acţiunii de protest", a afirmat Decebal Sulea, preşedintele sindicatului Hidrosind.
"Până la sfârşitul lunii mai a.c., de la Hidroelectrica urmează să plece încă 150-200 de oameni, iar hidroservurile din ţară ar urma să rămână fără încă 500 de oameni. De asemenea, dacă domnul Borza va rămâne în funcţie până pe data de 26 iunie a.c., ar urma să intre în reorganizare şi sucursalele Hidroelectrica, ceea ce s-ar traduce prin plecarea a încă 300 de oameni. Este vorba de sucursalele de la Târgu-Jiu, Caransebeş, Oradea, Sibiu, Sebeş şi Buzău. Nu în ultimul rând, dacă se vor vinde cele 107 microhidrocentrale din ţară, ar trebui să mai plece încă 300 de oameni", a mai spus preşedintele Hidrosind.

900 de salariaţi ai Oltchim vor fi concediaţi începând de săptămâna viitoare.

"Vor fi disponibilizate, probabil, 900 de persoane, limită pe care am stabilit-o este 1.050 de persoane, calculată în funcţie de sumă minimă necesară ca reducere a costurilor cu salariile, care este un milion de euro pe luna. Cei care pleacă vor primi plati compensatorii, conform Contractului Colectiv de Muncă, dar în principal vor primi acel venit minim de completare care a fost votat în 30 aprilie şi care este pus concret  printr-o hotărâre de guvern", a declarat Gheorghe Piperea, administratorul judiciar al Oltchim.

Companiile care s-au înscris pentru a cumpăra 51% din acţiunile CFR Marfa :

Compania americană OmniTRAX este una dintre cele mai mari companii feroviare private din America de Nord, operând 16 reţele feroviare din 10 state americane şi trei provincii canadiene, conform datelor de pe site-ul propriu. Compania, membră a The Broe Group, are sediul central în Denver, Colorado, şi oferă de asemenea şi soluţii de dezvoltare industrială şi de real-estate.
Grup Feroviar Român (GFR) este o societate cu capital social integral privat şi parte a grupului Grampet, controlat de omul de afaceri Gruia Stoică. GFR este lider naţional în domeniul transportului feroviar de produse petroliere, cel mai mare operator feroviar privat din ţară, efectuând transporturi naţionale pe toate liniile din România, conform datelor de pe site-ul companiei.
Cele mai recente date de la Ministerul de Finanţe indică faptul că în 2011, GFR a obţinut o cifră de afaceri de 761,05 milioane lei şi un profit net de 28,9 milioane lei. Compania avea în 2011 datorii de 481,3 milioane lei, iar numărul mediu de angajaţi era de 2386 de salariaţi.
Asocierea dintre Transferoviar Grup (TFG) şi Donau-Finanz GmbH & Co KG Austria :
Transferoviar Grup este o companie înfiinţată în 2003, al cărei obiect de activitate este asigurarea serviciilor de transport/logistică feroviară şi manevra feroviară de marfă, gestionarea de infrastructură feroviară, construcţia de căi ferate, drumuri şi autostrăzi. De asemenea, prin accesarea de fonduri europene, societatea este implicată în dezvoltarea infrastructurii feroviare private, în acest moment având în execuţie terminalul de containere din Aiud. Societatea activează atât pe piaţa din România cât şi la nivel internaţional.
Cela mai recente date de la Ministerul de Finanţe arată că TFG a avut în 2011 o cifră de afaceri de 87,6 milioane lei şi un profit net de 13,4 milioane lei. Compania avea un număr mediu de salariaţi de 355 de angajaţi şi datorii de 91,4 milioane lei
Donau-Finanz GmbH & Co KG Austria este un fond de investiţii de tradiţie din Austria fondat în 1957, administrând active de peste 2 miliarde de EUR în domenii cum ar fi managementul activelor, investiţii, fuziuni şi achiziţii, restructurări, dezvoltare rezidenţială, conform datelor de pe site-ul Transferoviar Grup. Donau-Finanz are o experienţă vastă în domeniul dezvoltării, asistentei şi gestionarii durabile centrelor comerciale, hoteluri şi facilităţi de petrecere a timpului liber, atât pe plan naţional în Austria, cât şi internaţional. Donau-Finanz este calificat în faza finală a procesului de privatizare a unităţii de transport de marfă a Căilor Ferate Bulgare (BDZ) – BDZ Freight Services.

Chestorul Gheorghe Popa, demis cu scandal în 2008 de la conducerea Poliţiei Române.

Chestorul Gheorghe Popa, demis în 2008 de la conducerea Poliţiei Române, în urma scandalului privind achiziţia unor maşini pentru IGPR, va fi, începând de luni, adjunct al şefului Poliţiei, în locul lui Viorel Vasile. Oficiali din Ministerul Afacerilor Interne au declarat vineri, pentru Mediafax, că, Gheorghe Popa va ocupa de luni funcţia de adjunct al şefului Poliţiei Române, în locul lui Viorel Vasile, căruia urma să îi expire împuternicirea. Vasile Viorel a solicitat să îi înceteze mai devreme împuternicirea, din motive personale. Potrivit surselor citate, Gheorghe Popa va avea în subordine Direcţia de Investigaţii Criminale şi Direcţia de Investigare a Fraudelor.

ŞTIRI  METEO  

 

SÂMBĂTĂ 11  MAI 2013

Vremea va fi predominant frumoasă şi mai caldă decât în mod normal la această dată, iar cerul va fi mai mult senin. Pe parcursul nopţii, în regiunile vestice şi sud-vestice, vor fi unele înnorări, însă doar izolat se vor semnala averse şi descărcări electrice. Vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificări la începutul intervalului în deltă. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 21 şi 30 de grade, iar cele minime între 7 şi 17 grade, mai coborâte în depresiuni, până spre 2 grade.Presiunea atmosferică va scădea.

PERSONALITĂŢI

ELVIRA POPESCU

Elvira Popescu (Popesco) (n. 10 mai 1894, București - d. 11 decembrie 1993, Paris), a fost actriță româncă de teatru și film, directoare de scenă, care a făcut o strălucită carieră în Franța.
A absolvit cu brio Conservatorul de Artă Dramatică din București și a fost angajată la Teatrul Național, unde i s-au dat încă de la începutul carierei sale roluri principale. Întemeiază Teatrele Mic și Excelsior, împreună cu actorii Ion Manolescu și respectiv Ion Iancovescu. Autorii francezi au ocupat un loc de predilecție în repertoriul ei, dintre care Louis Verneuil, la vremea aceea unul din cei mai spirituali și în vogă autori de vodeviluri, a fost favoritul ei.
Cariera teatrală a Elvirei Popescu a durat neîntrerupt timp de 65 de ani. Pentru o atât de lungă perioadă de timp, repertoriul pieselor interpretate de ea a fost totuși relativ restrâns. În afară de piesele lui Louis Verneuil, a mai jucat în creațiile lui Henry Bernstein, André Roussin, Sacha Guitry. Explicația repertoriului relativ redus este simplă, toate piesele în care Elvira Popescu era protagonistă țineau afișele cu anii, fiind extrem de solicitată de public. Unele dintre ele au depășit 2000 de spectacole, ceea ce rămâne o performanță rareori egalată de alți actori și/sau actrițe. Cariera cinematografică a actriței se întinde pe o perioadă cuprinsă între anii 1920 și 1970, cu o activitate mult mai intensă în anii 1930 și 1940. Chiar dacă Elvira Popescu a fost considerată de critică ca neegalând în calitate de protagonistă a ecranului triumfurile teatrale, actrița a creat totuși și pe memoria de celuloid anumite personaje remarcabile. A jucat în filmele "La Présidente", "Ils étaient neuf célibataires", "Austerlitz", "Plein Soleil", etc.
La o vârstă foarte înaintată, fără să-și piardă farmecul, a continuat să țină un salon deschis în apartamentul său din Avenue Foch, frecventat de toată protipendada literară, artistică, financiară și politică (de toate nuanțele) a Parisului. André Roussin, Guy de Rothschild, Jacques Chirac, Pierre Cardin, Valéry Giscard d'Estaing, precum și mulți alții, se numărau printre cei care o priveau și o ascultau fermecați. A fost distinsă cu premiul "Molière" pentru cea mai bună actriță, decernat de asociația actorilor francezi, și de două ori cu ordinul Legiunea de Onoare, una dintre cele mai înalte dinstincții ale statului francez. A încetat din viață la venerabila vârstă de 99 de ani, la Paris. Este înmormântată într-un splendid cavou în marmură (no. 119), pe o alee lăturalnică, aproape de ieșirea din Cimitirul Père-Lachaise din Paris.

FRED ASTAIRE

Fred Astaire (n. 10 mai 1899, Omaha, Nebraska - d. 22 iunie 1987, Los Angeles, California), după numele lui de botez Frederick Austerlitz, a fost un actor, dansator și cântăreț american.
Primul film în care a dansat a fost Dancing Lady (1933). La un an, a fost distribuit în producția muzicală RKO, Flying Down to Rio. A întâlnit-o în film pe dansatoarea Ginger Rogers. Cei doi au realizat un număr de dans, numit "The Cariocă". Flying Down to Rio a fost un mare succes, salvând compania de producție de la faliment. Fanii filmului au vrut să-i vadă dansând iar pe cei doi, iar RKO a realizat în 1934 The Gay Divorcee, bazat pe unul din succesele din trecut ale lui Astaire pe Broadway. Au mai urmat Night and Day și laureatul Oscar The Continental. Astaire și Rogers erau buni prieteni, dar fiecare dorea să fie apreciat individual. După 6 filme făcute împreună, Astaire are șansa de a juca singur în Damsel în Distress (1937), ce a fost un eșec, cei de la RKO refăcând cuplul Astaire-Rogers în Carefree (1938).
După The Story of Vernon și Irene Castle (1939), Astaire decide să joace iar singur, iar după câteva eșecuri, o întâlnește pe cea despre care a spus mai târziu că a fost partenera sa favorită : Rita Hayworth, cu care apare în You'll Never Get Rich (1942) și You Were Never Lovelier (1946). A mai avut și alte partenere, printre care Audrey Hepburn (Funny Face - 1957), Lucille Bremer, Judy Garland, Betty Hutton, Jane Powell, Cyd Charisse și Barrie Chase, dar cu nici una nu a mai înregistrat succesele pe care le-a avut cu Ginger Rogers. Cei doi mai joacă împreună în 1949 în The Barkeleys of Broadway, arătând câtă nevoie au unul de celălalt.
După ce câștigă câteva premii Emmy în anii 1950 - 1960, Astaire pune dansul pe locul doi, încercând să se concentreze mai mult pe cariera de actor. A avut roluri în multe filme, printre care : On the Beach (1959) și The Towering Inferno (1974), pentru care a fost nominalizat la Premiul Oscar. În 1981, la aproape 10 ani de când nu a mai dansat în public, Astaire a primit un premiu pentru întreaga activitate din partea Institutului American de Film. A încetat din viață în anul 1987 ca urmare a unei pneumonii.

S- A ÎNTÂMPLAT ÎN 10 MAI.....

Evenimente
  

    1497: Amerigo Vespucci lasă Cádiz pentru prima sa călătorie în Lumea Nouă.
    1499: Este publicată prima hartă geografică a lui Amerigo Vespucci.
    1503: Cristofor Columb descoperă Insulele Cayman și le denumește Las Tortugas, datorită numeroaselor broaște țestoase care se găseau acolo.
    1824: Inaugurarea muzeul Naţional Gallery, Londra din Londra.
    1866: Carol I al României depune jurământul în fața Parlamentului României.
    1877: Senatul României votează proclamația de independență față de Imperiul Otoman, independență recunoscută prin Tratatul de la Berlin din 1878.
    1881: Carol I de Hohenzollern–Sigmaringen este încoronat Rege al României (1881–1914), după ce anterior fusese Principe al României (1866-1881).
    1906: A apărut, la București, ziarul „Neamul Românesc", sub conducerea lui Nicolae Iorga.
    1924: J. Edgar Hoover este numit director al Biroului Federal de Investigații (FBI), o agenție federală din SUA de combatere a criminalității, și va rămâne în această funcție timp de 48 de ani, până la moartea sa în anul 1972.
    1940: Winston Churchill devine prim-ministru al Marii Britanii în urma demisiei premierului Neville Chamberlain.
    1946: Prima lansare cu succes a rachetei americane V-2 la White Sands Proving Ground.
    1994: Nelson Mandela depune jurământul, devenind primul președinte de culoare al Africii de Sud.

S - a născut în...............
   

    1788: Jean Augustin Fresnel, fizician francez (d. 1827)
    1878: Gustav Stresemann, politician german, cancelar al Germaniei, laureat Nobel (d. 1929)
    1894: Elvira Popescu, actriță franceză de origine română (d. 1993)
    1899: Fred Astaire, dansator, coregraf, actor și cântăreț american (d. 1987)
    1902: David O. Selznick, producător american de film (d. 1965)
    1940: Wayne Dyer, psiholog și scriitor american
   
Decese

 
    1696: Jean de La Bruyère, scriitor francez (n. 1645)
    1798: George Vancouver, ofițer de marină și explorator englez (n. 1757)
    1829: Thomas Young, om de știință englez (n. 1773)
    1850: Joseph Louis Gay-Lussac, fizician și chimist francez (n. 1778)
    1904: Henry Morton Stanley, ziarist și explorator britanic (n. 1841)
    1950: Vasile Aftenie, episcop greco-catolic (n. 1899)
    1971: Mihail Jora, pedagog, pianist, compozitor și dirijor român (n. 1891)
 
Sărbători

    Ziua Regalităţii în România
    Ziua Independenţei României

 



0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Va rog sa va spuneti parerea , fiecare parere conteaza , doar o singura rugaminte am pastrati limbajul decent , fara cuvinte urate injuraturi , instigare la rasism ,xenofobie si jignire a celui caruia va adresati ( vom modera doar aceste comentarii ),va multumesc si asteptam cu interes comentariile dumneavoastra. .

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More