marți, 18 iunie 2013

18 iunie 2013 by Viorica Crainic

Bine v - am regăsit!

"Caracterul, voinţa de a învinge şi voinţa de a excela sunt cele care rezistă în timp."(Vince Lombardi)


Preşedintele Traian Băsescu - Declaraţie de presă, luni 17 iunie 2013.

Preşedintele Traian Băsescu a susţinut, luni, o declaraţie de presă pe marginea avizului favorabil acordat de Comisiile juridice din Senat referendumului de modificare a structurii Parlamentului. De asemenea, preşedintele a vorbit şi despre vizita secretarului de securitate al Federaţiei Ruse, Nicolae Patruaşev, dar şi despre şedinţa Consiliului Suprem de Apărare al Ţării (CSAT).
Despre referendum :

 - Înţeleg că la comisia juridică s-a aprobat referendumul, sper să fie un vot şi în plen, indiferent cum va fi, dar m-aş bucura să fie pozitiv, numai pentru bună cooperare dintre preşedinte şi Parlament.
-- Referendumul va fi declanşat după ce se întâmplă două lucruri: adoptarea noii legi a referendumului şi adoptarea de către Parlament a Constituţiei revizuite. În acest interval voi lua decizia cu privire la data.
- - Nu există, din punctul meu de vedere, diferenţe între referendum validat cu 30% sau cu 50%, voi declanşa referendumul în ambele condiţii, dacă Parlamentul nu va respecta referendumul din 2009.
Despre şedinţa CSAT :
- Analiza stării industriei de apărare, aici s-a stabilit că în trimestrul III guvernul să prezinte în CSAT o strategie de revitalizare a unor ramuri care sunt necesare armatei în timp de pace şi de război. De ce atunci, atunci se face proiectul pentru buget 2014 - 2015 - 2016.
- Măcar ştim din 2014 ce se poate aloca pentru patru componente vitale ale Armatei. S-a aprobat numărul de militari ce pot fi trimişi în teatre de operaţii, 30369 militari, cu 351 mai puţini decât în 2013, aceştia având şi ei două încadrări: 1364 dislocaţi în teatre de operaţii, ţinând cont de reducerea participării în Afganistan, iar 1675 la dispoziţie.
- Ministerul Administraţiei şi Internelor va avea disponibili 1089 jandarmi şi poliţişti pentru misiuni ONU, ale NATO, UE sau OSCE care implică participarea acestor structuri.
- A fost aprobată Cartea albă a Apărării, ce va fi trimisă spre analiză şi aprobare Parlamentului.
A fost aprobat planul de înzestrare al Armatei pentru 2013 - 2022. CSAT a aprobat raportul centrului de răspuns la incidentele de securitate cibernetică.
Despre întâlnirea cu Nicolae Patruşev, secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei.
 - După cum ştiţi Nicolae Patruşev este secretarul de securitate al Federaţiei Ruse şi principalul obiectiv al vizitei sale a fost semnarea unui memorandum care vizează colaborarea între CSAT şi Consiliul de Securitate al Federaţiei Ruse.
- În interiorul memorandumului, s-a stabilit cooperarea pe mai multe paliere: cooperare în lupta contra terorismului, combaterea traficului de fiinţe umane, lupta împotriva spălării banilor şi a criminalităţii, combaterea răspândirii actelor de distrugere în masă.
- Cam acestea au fost subiectele din memorandum. În afara acestui memorandum, am avut discuţii pe politică şi securitate. Am discutat despre violenţele din Nordul Africii, cu o atenţie deosebită pentru Libia, Egipt, Tunisia.
- Am discutat şi despre situaţia din Siria. Trebuie ca ţările să se abţină să aprovizioneze cu arme cele două tabere din Siria.  (....)
- De asemenea, am discutat despre scutul anti- rachetă şi am subliniat că România nu va accepta niciodată pe teritoriul său un sistem ofensiv. Sistemul antirachetă din România este un sistem defensiv.
- Nu puteam să  nu discutăm despre securitatea R. Moldova şi  situaţia din Transnistria.
- Cam acestea au fost subiectele discutate cu domnul Patruşev.
- I-am spus domnului Patruşev să îi transmită preşedintelui Putin deschiderea noastră către cooperare.

Despre acuzaţiile preşedintelui Camerei Deputaţilor Valeriu Zgonea, referitoare la creşterea numărului de angajaţi din cadrul Administraţiei Prezidenţiale :

-  În 2004, preşedinţia avea 260 de locuri alocate în schema de angajaţi. În 2013, numărul de salariaţi din schema preşedinţiei este tot 260.
-  Preşedinţia funcţionează cu 203 salariaţi, din care 52 sunt personal muncitor: curăţenie, lumini, electricieni, care trebuie să stea zi-noapte etc.
-  Faţă de 2004, sunt cu 17 salariaţi mai puţin. Ca să închidem, şi frământările bugetare: 6.3 mil euro a fost bugetul în 2004, calculat la o rată de 3,93 lei/euro.
 - În 2013, bugetul este de 5,9 mil euro, deci cu 400.000 euro mai puţin, în 2004 bugetul era 0,0001% din PIB.
-  În 2013, bugetul preşedinţiei reprezintă 0,000045. Este la jumătate din 2004 faţă de PIB.

NU  PENTRU REFERENDUMUL PREŞEDINTELUI TRAIAN BĂSESCU!

Senatul şi Camera Deputaţilor au respins, marţi, cu 191 voturi "pentru", 123 de voturi "împotrivă" şi 69 de abţineri, hotărârea care avizează favorabil solicitarea preşedintelui Traian Băsescu privind organizarea unui nou referendum pentru Parlamentul unicameral cu 300 de aleşi, informează Mediafax.
Senatorul PNL Puiu Haşotti a precizat că solicitarea preşedintelui nu a trecut. Liderul grupului PDL, Mircea Toader, a contestat votul şi a cerut un vot uninominal.
La rândul său, deputatul PDL Ioan Oltean a declarat pentru Mediafax că prin votul dat de Parlament s-a respins avizul favorabil al Comisiei juridice la solicitarea preşedintelui de a organiza referendum, dar nu s-a răspuns solicitării şefului statului.
"Prin acest vot s-a respins avizul favorabil al Comisiei juridice. Prin acest vot nu avem niciun răspuns, nici favorabil, nici nefavorabil", a spus Oltean.
În timpul dezbaterilor, reprezentanţii puterii au criticat această solicitare a preşedintelui Traian Băsescu privind un nou referendum referitor la Parlamentul unicameral cu maximum 300 de parlamentari, în timp ce parlamentarii PDL au susţinut-o.
Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu a susţinut, de la tribună, că demersul preşedintelui este "unul pur de câştig de capital politic" şi a spus că ar trebui respins.
"Noi, liberalii, cred că ar trebui să avem curajul să spunem: «Nu, domnule Băsescu, Parlamentul trebuie să fie dimensionat ca în orice ţară civilizată europeană de dimensiune medie în raport cu populaţia, nu cât vreţi dumneavoastră în mod artificial - 300»", a spus Tăriceanu.
El a arătat că "Parlamentul nu se numără cu sută".
"De ce 300 şi nu 200, de ce 200 şi nu o sută, poate mai bine Parlament cu zero membri? E mult mai simplu, n-ar mai exista dezbateri între majoritate şi minoritate. (...) Avem o problemă serioasă de înţelegere a democraţiei cu actualul preşedinte", a spus Călin Popescu Tăriceanu.
"Dacă punem problema banilor, care mi se pare jenantă, penibilă, nu avem de-a face aici decât cu un demers demagogic şi populist", a mai spus Tăriceanu care a arătat că este o dovadă de desconsiderare solicitarea de a se organiza un referendum cu o săptămână înaintea referendumului de revizuire a Constituţiei.

Comisia pentru aderarea la Schengen, adoptată de plenul Parlamentului. 


Plenul reunit al Parlamentului a adoptat astăzi, cu unanimitate de voturi, proiectul de hotărâre privind constituirea Comisiei speciale comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru aderarea României la spaţiul Schengen. Proiectul de hotărâre a fost vizat de Birourile Permanente reunite.
Din Comisia specială comună vor face parte 19 membri propuşi de către grupurile politice parlamentare.
Conducerea Comisiei va fi asigurată de către :
 - preşedinte, senatorul Mircea Geoană
 - vicepreşedinte, deputatul Laurenţiu Tigăeru - Roşca
 - secretar, senatorul Traian Igaş

Membrii Comisiei sunt următorii: Florian Bodoc, Mihai Viorel Fifor, Natalia Elena Intotero, Ana Birchal, Ioan Vulpescu, Dorel Căprar, Nelu Tătaru, Cătălin Boboc, Gigel-Sorinel Ştirbu, Daniel Budurescu, Cezar Preda, Haralambie Vochițoiu, Mario Caloianu, Borbely Laszlo, Ovidiu Ganţ şi Dănuţ Cristian Mihai.

PC contestă candidatura lui Biro Albin, propus de UDMR, pentru Consiliul ASF.

PC contestă candidatura lui Biro Albin, propus de UDMR, pentru Consiliul ASF, conservatorii depunând în acest sens o adresă la Birourile permanente reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor. PC argumentează contestaţia prin faptul că nu s-a respectat argumentul politic la desemnarea candidaţilor pentru Consiliul ASF.
 De asemenea, conservatorii mai arată că Biro Albin a încasat sume compensatorii în valoare de 210.000 de Euro, la 25 aprilie 2013, ca urmare a plecării din funcţia de membru al CA al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor.
PC propune Birourilor permanente reunite reluarea procedurii de avizare a membrilor neexecutivi ai Consiliului ASF, considerând că este "incorect şi ilegal" ca Biro Albin să mai poată ocupa o funcţie de membru neexecutiv, în condiţiile în care nu a respectat procedura de depunere a declaraţiei privind îndeplinirea condiţiilor de eligibilitate şi incompatibilitate prevăzute în lege.

 Lipsa fondurilor şi dezinteresul instituţiilor de stat.

Lipsa fondurilor, dezinteresul instituţiilor de stat şi întârzierea fondurilor europene sunt principalele probleme cu care se confruntă societatea civilă din România, 87%  dintre organizaţiile neguvernamentale mizând pe susţinerea financiară a companiilor private, rezultă dintr-un studiu.
Studiul Cult Market Research arată că 74 % dintre organizaţiile chestionate au identificat ca problemă principală lipsa fondurilor, 39 % - dezinteresul instituţiilor de stat, iar 36 la sută - întârzierea finanţărilor europene.
"Cu toate că procentele sunt în scădere faţă de anul precendent, ordinea a rămas aceeaşi. Noutatea pentru 2013 este interesul pentru domeniul antreprenoriatului social, considerat de 88 %  dintre entităţile chestionate ca o oportunitate de dezvoltare şi autosusţinere a organizaţiei. Antreprenoriatul social este o afacere care, pe lângă scopul de a face profit, adresează şi o cauză socială", arată iniţiatorii studiului, într-un comunicat remis agenţiei MEDIAFAX.
În ceea ce priveşte vizibilitatea pe agenda publică, aproape jumătate dintre ONG-uri au afirmat că interesul mass-media faţă de activitatea lor este în creştere faţă de anul trecut, la fel şi cel al populaţiei generale, cel mai important mediu de promovare fiind cel online pentru 82 %  dintre cei chestionaţi.
Cea mai cunoscută şi accesibilă metodă prin care orice cetăţean poate susţine activitatea sectorului ONG este prevederea doi la sută din Codul Fiscal, care permite oricărui contribuabil persoană fizică să redirecţioneze până la doi la sută din impozitul pe venit către o organizaţie neguvernamentală (asociaţie sau fundaţie).

CFR : Federaţia Mecanicilor de Locomotivă cere oprirea privatizării CFR Marfă.

Federaţia Mecanicilor de Locomotivă va picheta, începând de astăzi, sediul Ministerului Transporturilor, cerând oprirea privatizării CFR Marfă, întrucât în timpul acestei proceduri au intervenit schimbări în structura societăţii, au declarat luni lideri sindicali.
Vicepreşedintele Confederaţiei Naţionale Sindicale "Cartel Alfa", Liviu Apostoiu, a declarat că privatizarea CFR Marfă a devenit şi pentru actualul Guvern "o chestiune de a se supune orbeşte unor directive venite din exterior", iar sindicatele cer stoparea procedurii şi reluarea ei în condiţii normale.
Sindicaliştii au spus că suma pentru care ar urma să fie vândută compania CFR Marfă este foarte mică şi cer ca vânzarea să se facă la valoarea de piaţă, adică peste un miliard de euro.
"Dacă vrei să o dai pe o asemenea sumă şi cu dedicaţie, pentru că aşa se pare, noi trebuie să luăm partea salariaţilor şi cerem Guvernului să păstreze măcar locurile de muncă pe care le-a moştenit. Dorim o privatizare normală, care să respecte regulile stabilite", a mai spus Apostoiu.
 Federaţia Mecanicilor de Locomotivă reclamă că, săptămâna trecută, anumite active ale CFR Marfă, în valoare de 63.803.393 de lei, au fost transferate către Societatea de Administrare Active Feroviare, dar şi faptul că s-a decis ştergerera datoriilor societăţii către bugetul de stat, de peste 1,5 miliarde de lei.
"Aceste două intervenţii întreprinse de conducerea Ministerului Transporturilor au dus în prima fază la diminuarea capitalului social al societăţii, iar în a doua fază la majorarea sa cu sume importante (de peste 1,5 miliarde lei), lucru din care rezultă că valoarea societăţii supusă privatizării acum, stabilită la 180 de milioane de euro, nu mai reprezintă realitatea", a declarat preşedintele federaţiei, Iulian Măntescu.

Siveco România,  în topul european.

Siveco România este în clasamentul european al furnizorilor de eLearning EdTech 20, fiind singura firmă din Europa Centrală şi de Sud-Est aflată în acest top, care reuneşte cele mai inovatoare şi dinamice companii de e-learning la nivel european.
Potrivit unui comunicat Siveco dat publicităţii luni, clasamentul continental al liderilor în furnizarea de soluţii educaţionale este dominat de firme din Marea Britanie şi din ţările nordice, topul realizat de Edxus Group, compania de tehnologie în educaţie şi IBIS Capital, specializată în consultanţă şi investiţii media, clasamentul EdTech promovând exemplele de "best-practices" în domeniul eLearning.
În evaluarea firmelor, juriul a avut în vedere: inovaţia, impactul asupra pieţei, dimensiunea proiectelor derulate şi performanţa financiară înregistrate la nivelul anului trecut de fiecare furnizor european de eLearning.
"Faptul că suntem singura firmă din Europa Centrală şi de Sud-Est nominalizată în acest top este absolut remarcabil. Practic, în afară de o firmă din Rusia, toţi nominalizaţii vin din Marea Britanie, Germania, Danemarca, Irlanda, Islanda. Avem astfel cea mai corectă imagine asupra pieţei europene de eLeaning, în care echipa noastră concurează de la egal la egal cu cele mai mari nume din domeniul informatizării educaţiei", a declarat Irina Socol, preşedinte şi director general SIVECO România.

Turcia : O nouă formă de protest.

Un bărbat stătea în picioare, în Piaţa Taksim din Istanbul, fără să vorbească şi fără să se mişte, de mai multe ore, o acţiune paşnică, într-un loc în care autorităţile turce au interzis reuniuni, el intrigând şi fascinând sute de persoane care îl priveau, dar şi poliţia.
El a venit luni seara şi s-a instalat în mijlocul pieţei, la câţiva zeci de metri de Parcul Gezi. Parcul, locul de unde a pornit o mişcare de contestare a premierului Recep Tayyip Erdogan, este păzit de zeci de poliţişti, în urma operaţiunii dure, sâmbătă seara, a unor unităţi antirevoltă, care au golit-o de mii de manifestanţi cu ajutorul gazelor lacrimogene şi tunurilor cu apă.
După cinci ore, bărbatul se afla în continuare acolo, cu mâinile în buzunare, un rucsac şi sticle cu apă la picioare. El priveşte fix un portret al fondatorului Turciei moderne, Mustafa Kemal Atatürk, instalat pe sediul unui fost centru cultural. Vestea acţiunii sale s-a propagat cu mare viteză pe reţele de socializare.  Autorul acestei acţiuni inedite la Istanbul, care vizează să evite interdicţia de a manifesta şi ocuparea Pieţei Taksim, în urma evacuării Parcului Gezi, se numeşte Erdem Gunduz. Acest coregraf din Istanbul este ajutat de prieteni, care împiedică sute de persoane prezente să se apropie de el şi care îi dau apă.
"Vrem să evităm orice provocare. Trebuie să fie singur în mijlocul pieţei, altfel poliţia, sub pretextul unei reuniuni, va dispersa pe toată lumea", declară Asma, o tânără care încearcă să împingă mulţimea înapoi.
Treptat, un lanţ uman închide un cerc imens în jurul lui. Îndemnurile de a părăsi piaţa se multiplică. Tineri se ceartă, din cauza dezacordului cu privire la strategia de adoptat.
Obiectivul coregrafului este să stea acolo timp de o lună, alternând 24 de ore de imobilitate cu trei ore de odihnă, timp în care va fi înlocuit de unul dintre prietenii săi. Acţiunea sa crează imitatori. O mână de tineri stau în picioare ca el şi privesc fix portretul lui Atatürk

Bulgaria : Premierul este aşteptat vineri la Bruxelles, pentru a da explicaţii  CE.

Premierul bulgar Plamen Oreşarski, criticat pentru nominalizări controversate, este aşteptat vineri la Bruxelles, pentru a da explicaţii Comisiei Europene (CE) în legătură cu nemulţumirea care macină societatea bulgară.

 "O reuniune între preşedintele Jose Manuel Barroso şi premierul Plamen Oreşarski este prevăzută vineri, aici, la Bruxelles", a anunţat un purtător de cuvânt al Comisiei, Olivier Bailly.
"Manifestaţiile care au avut loc în Bulgaria la sfârşitul acestei săptămâni au arătat încă o dată îngrijorările majore ale societăţii bulgăre în ceea ce priveşte situaţia statului de drept" în ţară, a declarat purtătorul de cuvânt, exprimându-se în numele Comisiei.
Comisia Europeană, a adăugat el, este abilitată să "controleze şi să urmărească reformele judiciare şi să atace corupţia şi crma organizată".
"Controversa apărută în urma numirii la şefia Agenţiei Naţionale de Securitate (DANS) ilustrează necesitatea reformelor", a spus Bailly, insistând asupra "competenţelor" persoanelor numite în posturi de responsabilitate.

Cursul BNR a urcat la 4,48 lei/euro.

Moneda naţională s-a depreciat în prima parte a sesiunii interbancare de marţi, astfel că Banca Naţională a României (BNR) a publicat un curs de referinţă în creştere cu 2,2 bani, la 4,4801 lei/euro, după patru şedinţe consecutive de scădere.
 La deschiderea sesiunii interbancare, băncile au schimbat euro pentru 4,4500 - 4,4550 lei, cotaţii apropiate de cele de la finalul şedinţei precedente. Ulterior, cotaţiile au urcat treptat şi cu puţin timp înainte de ora 13:00 operaţiunile se realizau la cotaţii uşor peste 4,48 lei/euro. Valutele din regiune afişează de asemenea scăderi, iar bursele europene sunt pe minus, în aşteptarea şedinţei de politică monetară a Rezervei Federale a SUA. Dobânzile practicate marţi de băncile comerciale pentru plasamentele pe termen de o zi au rămas la un nivel redus, de 1,99 - 2,49% pe an, iar randamentele pentru plasamentele cu termen de o săptămână au urcat uşor, de la 2,48 - 2,98% la 2,78 - 3,28% pe an.

ŞTIRI METEO

MIERCURI 19  IUNIE 2013

Vremea va fi mai caldă decât în mod obişnuit la această dată, local caniculară după-amiaza în vestul şi sud-vestul ţării, unde indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge şi depăşi uşor pragul critic de 80 al disconfortului termic. Temperaturile maxime vor avea valori de la 25 de grade în extremitatea nord-vestică a Moldovei până la 36 grade în Banat şi sudul Olteniei. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporare mai ales ziua la munte, în Maramureş, nordul Transilvaniei şi cea mai mare parte a Moldovei, iar seara şi noaptea în Oltenia, Muntenia şi posibil în Dobrogea, regiuni în care local vor fi averse, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului şi condiţii de grindină. Temperaturile minime se vor încadra între 12 şi 22 de grade. Presiunea atmosferică va fi în creştere.

PERSONALITĂŢI

Lena Constante

Lena Constante (născută la 18 iunie 1909 - d. noiembrie 2005), a fost o artistă plastică și o folcloristă din România.
Urmează școala elementară de la Pitar Moș și Liceul Regina Maria din București, face studii universitare la Școala de Arte Frumoase, unde îl are profesor pe Dimitrie Guşti. Ca membră a echipelor monografice organizate de școala sociologică de la București în localitățile Cornova, Drăguș și Șanț, are posibilitatea să studieze arta populară românească din regiunile cele mai tradiționale. Din echipă făceau parte și Mircea Vulcănescu, Henri Stahl, N. Argintescu-Amza, Petru Comarnescu, Xenia Costaforu, Paul Sterian, Harry Brauner, cu care se va și căsători, mai târziu. A lucrat covoare cu motive populare stilizate în atelierul propriu având expoziții personale de tapiserie la București, în 1934, 1935, 1946, 1970, 1971, respectiv în 1947, la Ankara.
A fost o artistă binecunoscută pentru lucrările sale originale de tapiserie și activitatea folcloristică; a fost de asemenea scenografă a teatrului de păpuși și unul dintre fondatorii teatrului Țăndărică. În 1945, lucrează ca scenograf la Teatrul Ţăndărica din București, împreună cu Elena Pătrăşcanu, intrând astfel în cercul ministrului de justiție comunist, Lucrețiu Pătrășcanu, ceea ce duce la arestarea și condamnarea ei și a lui Harry Brauner la câte 15 ani de închisoare din care a executat 12. Este eliberată în 1962, iar în 1963 se căsătorește cu Harry Brauner. În 1968, la rejudecarea procesului Pătrășcanu, amândoi sunt găsiți nevinovați. A fost membră a Uniunii Artiștilor Plastici.
În închisoare „compune”, păstrând-o în memorie, o piesă de teatru în versuri, prezentată la Radio România Tineret abia după patru decenii: Zâmbete în floare, 1992. Îi apar târziu câteva lucrări literare pentru copii cu ilustrații realizate de ea, pe muzică de Harry Brauner. Una din ele amintește de Cartea cu jucării a lui Tudor Arghezi: O poveste cu un tată, o mamă și trei fetițe.
Devine cunoscută după Revoluția din 1989 în lumea occidentală prin două cărți care descriu experiența avută în închisorile comuniste. Literatura concentraționară a avut mare priză la public în 1989. Cu timpul însă, ea a ajuns să fie selectată. Opera Lenei Constante nu este doar o mărturisire, ea este un act estetic.
A fost soția folcloristului Harry Brauner (fratele pictorului suprarealist francez de origine română Victor Brauner), de asemenea condamnat la închisoare politică de către comuniști. A fost arestată în procesul grupului Lucrețiu Pătrășcanu alături de Bellu Zilber și soțul ei Harry Brauner. Bellu Zilber a inventat un soi de poveste pentru a scăpa de tortură și i-a asociat și pe cei doi viitori soți în povestea sa, deși aceștia au negat că ar fi luat parte la grupul respectiv.
A executat 12 ani de pușcărie politică în mai multe închisori pentru femei din țară. Cartea ei document, a doua după Evadarea tăcută se numește Evadare imposibilă, scrisă în original în limba franceză, a fost tradusă în limba engleză sub titlul The Silent Escape: Three Thousand Days în Romanian Prisons) (1995) și s-a bucurat de un mare succes de piață în câteva țări din Vestul Europei.[necesită citare] Cartea povestește doar primii 8 ani de încarcerare. Ea este cu atât mai dramatică cu cât abuzurile povestite sunt privite prin ochii unei femei.
I-a fost acordat "Premiul pentru un destin excepțional în cultura română", de către Fundația Culturală Română în decembrie 1999, iar traducerea franceză a cărții sale a obținut Prix Européen în 1992 , premiul Asociației Scriitorilor de limba franceză.

S -A ÎNTÂMPLAT ÎN  18 IUNIE ...........

 Evenimente

    1815: Bătălia de la Waterloo (Belgia), în urma căreia Napoleon I, împărat al Franței (1804-1814 și 1815), a fost înfrânt de armatele anglo-prusace și a pierdut definitiv tronul Franței.
    1925: S-a votat Legea pentru reglementarea repausului duminical și sărbătorilor legale.
    1940: Al doilea război mondial: Generalul francez Charles de Gaulle cere compatrioților săi, în cadrul unei emisiuni transmise de postul de radio BBC, să continue lupta (Apelul de pe 18 iunie).
    1951 A început deportarea în Bărăgan a persoanelor care locuiau la 25km de granița României cu Iugoslavia.
    2000: A fost fondat postul independent de radio "Vocea Basarabiei".

S -a născut în..........

    1799: William Lassel, descoperitorul sateliților planetelor Uranus (Ariel, Umbriel) și Neptun (Triton, Hyperion) (d. octombrie 1880)
    1855: Constantin C. Arion, politician român, membru al Academiei Române (d. 1923)
    1909: Lena Constante, artist plastic român (d. 2005)
    1929: Jürgen Habermas, filosof german

Decese   

    1898: Alexandru Papadopol-Calimah, istoric, publicist și politician român (n. 1833)
    1917: Titu Maiorescu, critic literar, eseist, estetician, filosof, pedagog, scriitor și politician român
    1936: Maxim Gorki, scriitor rus (n. martie 1868)
    1968: Sándor Földes, (pseudonim literar: Pál Ács), scriitor, poet, jurnalist maghiar (n. 1895)
    2002: Sorin Postolache, publicist și caricaturist român (n. 1947)
    2010: José Saramago, scriitor portughez (n. 1922)
    2011: Elena Bonner, militantă pentru drepturile omului (n. 1923)

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Va rog sa va spuneti parerea , fiecare parere conteaza , doar o singura rugaminte am pastrati limbajul decent , fara cuvinte urate injuraturi , instigare la rasism ,xenofobie si jignire a celui caruia va adresati ( vom modera doar aceste comentarii ),va multumesc si asteptam cu interes comentariile dumneavoastra. .

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More