joi, 21 martie 2013

21 martie 2013 by Viorica Crainic

Bine v -am regăsit!

"Libertate înseamnă, înainte de toate, autonomie, certitudinea că ești bine înfipt în realitate, în viață, iar nu în spectre sau dogme".(Mircea Eliade)   

Traian Băsescu: România, gata să se implice în proiecte importante de infrastructură în Bosnia şi Herţegovina.

Şeful statului l-a primit la Palatul Cotroceni pe preşedintele acestei ţări, Nebojša Radmanović, aflat într-o vizită de stat la Bucureşti. "România este gata să se implice în proiectele importante din Bosnia Herţegovina, fie că vorbim de infrastructură, dezvoltarea turismului sau de dezvoltare a capacităţilor hidroenergetice ale Bosniei Herţegovina", a afirmat Băsescu, într-o declaraţie de presă susţinută după întrevederea cu liderul de la Sarajevo.
"Este posibil să facem paşi noi în cooperarea economică, dar şi în relaţiile politice. Am încheiat acordul de dezvoltare economică pentru a accelera schimbul de bunuri şi eventuale investiţii româneşti în Bosnia şi Herţegovina", a afirmat şi preşedintele Radmanović.
Schimburile comerciale dintre România şi Bosnia şi Herţegovina s-au ridicat în 2011 la 142,7 milioane de dolari, dintre care 114,8 milioane exporturi româneşti constând în principal în maşini şi mijloace de transport.

Secretarul general al Consiliului Europei, despre Băsescu: Protectorul Constituţiei şi al statului de drept.


Preşedintele Băsescu l-a decorat miercuri şi pe Thomas Markert, secretarul Comisiei de la Veneţia (Comisiei Europene pentru Democraţie prin Drept) cu Ordinul Naţional "Serviciul Credincios" în grad de comandor pentru "pentru contribuţia remarcabilă în adoptarea în ţara noastră a unor legi fundamentale la nivelul standardelor europene, precum şi pentru promovarea valorilor democratice, a drepturilor omului şi statului de drept".
"Este o onoare să primesc această decoraţie din partea dumneavoastră. Vă consider un bun prieten al meu şi al Consiliului Europei şi o persoană care a servit România şi, pot să spun, (care este n.r.) cu cel mai mare nivel de integritate protectorul Constituţiei şi statului de drept în această ţară", a afirmat oficialul Consiliului Europei, după primirea decoraţiei.

CE reclamă România la Curtea de Justiţie pentru preluarea incompletă a normelor UE privind piaţa energiei.

CE propune sancţionarea României cu o penalizare zilnică de 30.228,48 euro de la data unei eventuale decizii a Curţii în acest sens până la transpunerea directivelor în legislaţia naţională, se spune într-un comunicat al Executivului european. "Nivelul acestei penalităţi este stabilit ţinând cont de durată şi de gravitatea încălcării (...) Curtea va decide valoarea finală a penalităţilor zilnice", se arată în comunicat. Directivele în cauză ar fi trebuit implementate integral până la 3 martie 2011, fiind preluate numai parţial de România în legislaţia naţională.
Dintre elementele care nu au fost transpuse, CE menţionează drept priorităţi prevederi privind protecţia consumatorilor şi definirea clară a sarcinilor autorităţilor de reglementare în domeniul energiei.

Victor Ponta: Numirea procurorilor-şefi depinde de semnătura preşedintelui Băsescu.



Premierul Victor Ponta a afirmat,  că nu poate da un termen pentru numirea procurorului general şi a şefului DNA : "Ştiţi de ce nu vă pot da acest termen? Pentru că depinde totul, în final, de semnătura preşedintelui Traian Băsescu şi nu este un om foarte previzibil, ca să vă spun: 'Da, domne', mâine se va rezolva'. Eu sper cât mai repede să avem procuror general, procurori-şefi, adjuncţi, şefi de secţii, pentru că sunt, totuşi, instituţii fundamentale care trăiesc în provizorat şi asta nu poate să fie normal pentru nimeni".

Ministrul Sănătăţii: Guvernul a introdus coplata.

 Pacienţii urmează să plătească, începând cu 1 aprilie a acestui an, o sumă modică (coplata), cuprinsă între 5 şi 10 lei, pentru serviciile de spitalizare, cu excepţia celor de urgenţă. Introducerea taxei a fost aprobată prin hotărâre de Guvern, a declarat ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolaescu. El a explicat ca pacienţii vor plăti între 5 şi 10 lei o singură dată la externare, indiferent de perioada spitalizării, iar medicii de familie vor primi 50% pentru pacienţii înscrişi pe liste şi 50% pentru servicii.

Adriea Videanu: Cei interesaţi de hoţiile lui Ponta, inclusiv DNA, să îi studieze declaraţiile de avere.

Liderul PDL Adriean Videanu susţine că Victor Ponta nu va scăpa de plata pagubelor produse prin intrarea în insolvenţă a Hidroelectrica, el îndemnându-i pe cei interesaţi de "hoţiile evidente" ale premierului, inclusiv DNA, să îi studieze liderului PSD declaraţiile de avere dintre anii 2006 şi 2009.
"De un an de zile, România este condusă de un mitoman fără precedent care, deşi ocupă funcţia de premier, este obsedat doar de propria imagine şi nu de problemele reale ale românilor, aşa cum îi cere poziţia pe care, temporar, o ocupă. Pentru că nu îl interesează, îi spun eu care sunt problemele reale ale românilor: situaţia dezastruoasă a muncitorilor de la Oltchim, a muncitorilor de la Mechel, a muncitorilor de la Hidroelectrica, a agricultorilor, a IMM-urilor, a bugetarilor, a pensionarilor, într-un cuvânt, a tuturor românilor. Practic, Victor Ponta umileşte 22 de milioane de români. Cu o mână îi mângâie pe creştetul capului, cu alta îi fură", susţine Videanu, într-un comunicat remis MEDIAFAX."După aproape un an de guvernare USL, răspunsul este evident: NU, nu îl interesează nici soarta românilor, nici a României. Victor Ponta va fi primul prim-ministru al României care, în curând, va fi scos cu pietre de români din Palatul Victoria. El simte acest lucru, motiv pentru care caută vinovaţi imaginari, aşa cum face, în mod laş, de un an de zile. În ceea ce priveşte Hidroelectrica, în mandatul meu, compania a fost condusă de cel mai bun manager, paradoxal, membru al PSD, dar care a făcut din Hidroelectrica o companie puternică şi profitabilă. Ce a făcut Victor Ponta când a venit la putere? Prin deciziile luate, a adus Hidroelectrica în pragul falimentului. Victor Ponta, nu vei scăpa de plata pagubelor produse prin intrarea în insolvenţă a Hidroelectrica. Aşa cum nu vei scăpa de plata banilor pe care i-ai furat de la complexele energetice Turceni şi Rovinari. Pe cei interesaţi de hoţiile lui Victor Ponta, şi mă gândesc inclusiv la DNĂ, îi îndemn să studieze declaraţiile de avere ale acestuia din anii 2006-2007-2008-2009. Hoţiile lui sunt evidente", mai afirmă Videanu.

Horia Georgescu: Forma statutului parlamentarilor adoptată miercuri, limitează atribuţiile ANI.

 "Prin forma statutului membrilor Parlamentului adoptată miercuri este vulnerabilizată procedura de evaluare a incompatibilităţilor şi a conflictelor de interese pentru deputaţi şi senatori, deoarece sintagma "orice prevedere contrară se abrogă" introdusă de deputatul UDMR Marton Arpad va crea grave confuzii juridice şi va fi folosită în vederea limitării atribuţiilor ANI", a declarat, pentru MEDIAFAX, preşedintele Agenţiei Naţionale de Integritate, Horia Georgescu. În opinia lui Georgescu, acest demers "este menit să submineze mecanismul de verficare al incidentelor de integritate având şi o componentă neconstituţională, deoarece abrogarea articolelor de lege se face în mod expres şi nu poate avea caracter general".

Liderul deputaţilor PSD a dat indicaţii greşite pentru votul la Statutul parlamentarilor.

Liderul deputaţilor PSD, Marian Neacşu, a indicat în mod eronat la votul parlamentarilor social-democraţi în cazul Statutului parlamentarilor, fiind adoptat astfel amendamentul propus de UDMR, contrar solicitării lui Valeriu Zgonea, au declarat, surse parlamentare. Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, că regretă modul în care a fost modificat Statutul parlamentarilor, prin amendamentul UDMR, şi că speră să găsească soluţii pentru remedierea situaţiei, poziţia PSD fiind alta la nivelul Comisiei de fond. Vreau să-mi exprim regretul că statutul deputaţilor şi senatorilor a fost adoptat în această formă de către plenul reunit al Parlamentului. Nu sunt de acord şi vreau să mă delimitez foarte clar de modificările aduse în plus, faţă de ceea ce trebuia să facem în urma motivării deciziei Curţii Constituţionale. Eu am susţinut fără echivoc poziţia PSD-PC, care a votat în Comisia de statut împotriva amendamentului introdus de colegii de la UDMR. Sper ca în cel mai scurt timp să găsesc soluţiile necesare pentru remedierea acestei probleme, pentru că avem nevoie cât mai urgentă de un statut al parlamentarilor, în deplin acord cu normele şi exigenţele europene", a susţinut Zgonea.

Ce s-a ales de simbolurile protestelor din ianuarie 2012?


Alexandru Gheorghe, locotenentul care şi-a făcut apariţia în Piaţa Universităţii la protestele din ianuarie 2012 îmbrăcat în uniforma militară, motiv pentru care a fost dat afară din armată, este de la 1 martie consilierul unui senator PSD cunoscut pentru poziţiile anti-americane. Învăţătoarea Cristiana Anghel este senator PC şi se declară "dezamăgită" de aproape tot. "Stegarul dac" Cezar Avramuţa este membru PNL.  În fine, Adrian Sobaru, al patrulea "erou" al luptei împotriva "regimului Băsescu-Boc", anunţă că vrea să plece din ţară.

Concluziile anchetei Autorităţii sanitare în industria laptelui.

5% dintre cele 1.335 de probe prelevate de Autoritatea sanitar - veterinară din ferme, centre de colectare, unităţi de procesare şi automate de distrubuire a laptelui pentru populaţie au prezentat un procent de aflatoxina mai mare decât limita maximă autorizată de Uniunea Europeană (0,05%), a anunţat joi ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, care a reafirmat ca toate produsele care se afla în prezent în rafturi sunt bune pentru consum.34 de probe pozitive au provenit de la ferme, 5 de la centrele de colectare a laptelui şi 8 de probe automatele de lapte.

ŞTIRI METEO

Vineri 22  martie 2013.

Vremea se va răci în toată ţara, iar cerul va fi mai mult noros. În vestul, centrul şi nordul teritoriului vor predomina ninsorile, iar vântul va avea intensificări, cu viteze de 55...60 km/h şi peste 80...90 km/h la munte, viscolind şi spulberând temporar zăpada. În sud şi sud-est vor fi precipitaţii sub formă de ploaie ziua şi mixte noaptea, iar rafalele vor depăşi local 60...70 km/h. În Moldova ninsorile se vor extinde dinspre nordul regiunii, vântul se va intensifica până la tare, iar spre seară şi noaptea va fi viscol. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 0 şi 9 grade, uşor mai ridicate în sud-est, iar cele minime în general între -10 şi 0 grade. Presiunea atmosferică va creşte.

MINUNI ALE NATURII

Lacul Mono, California

Lacul Mono este un lac cu apă alcalină sărată situat la est de Parcul Național Yosemite, statul California, SUA, între lanțurile montane Sierra Nevada și White Mountains. Pe malul de sud al lacului se află un sat mic „Lee Vining”. Lacul este un biotop pentru numeroase specii de păsări. Craterul vulcanic Mono se află la sud de lac, aici se pot vedea cupolele de riolit. Insula Negit este o insulă de natură vulcanică de o vechime de cca. 2000 de ani cu roci de culoare închisă, pe când insula Pahoa este o insulă mai mare cu roci de culoare deschisă.Din acest lac ies nenumărate "turle" din calcar, numite turnuri tufă. În mod normal, acestea sunt structuri subacvatice, dar au devenit vizibile din 1951, de când nivelul lacului a început să scadă.

Insula Socotra, Yemen

Insula Socotra, situată la gura Golfului Aden, se află undeva la 240km de Coasta Africii și 380km sud de Peninsula Arabică, este locul cel mai nepământesc de pe Terra. Insula măsoară 132 de kilometri în lungime și 49,7 kilometri în lățime.O treime din plantele care cresc aici se găsesc numai în acest loc, iar multe dintre ele arăta cu adevărat straniu. Cel mai ciudat este arborele numit "sângele dragonului", care are o răşină de culoare roşu închis

PERSONALITĂŢI

Imre Nagy 

Imre Nagy (n. 25 iulie 1893, Jigodin - d. 22 august 1976, Miercurea Ciuc) a fost  pictor.
A studiat la Academia de Artă din Budapesta, iar în 1924 se întoarce în satul lui natal, unde pictează   peisajele secuiești și oamenii  care trăiesc în acest peisaj. Trăiește într-o simplă casă țărănească, cu trei camere, pe care o extinde în 1966 cu un atelier. Lucrează zilnic 6 ore, și când e trecut de 80 de ani. Ca recunoaștere  primește premiul grafic "Zichy Mihály" în 1939, iar în 1957 premiul de Maistru al Artei. În 1973 se construiește lângă casa lui natală Galeria, în aniversarea împlinirii a 80 de ani al artistului. După moartea lui Imre Nagy în această clădire s-a amenajat o expoziție permanentă din tablourile pictorului, care depășesc ca număr 6.000 de exemplare. Pictura lui intitulată "Spre arca lui Noe" a inspirat pe poetul Sándor Kányádi la scrierea unei poezii, cu notă "pe spatele picturii lui Imre Nagy". A fost contemporanul lui István Nagy, Jenő Gyárfás și Ferenc Márton. Are multe picturi în galeria din Târgu Mureș și în Muzeul Național Secuiesc din Sfântu Gheorghe. Osemintele pictorului sunt în peretele atelierului din casa natală în august 1976; în casa lui sunt expuse lucrurile lui personale, inclusiv mobilierul și cărțile lui. Merită menționat și colecția lui de pălării din pai, ultimele două autoportrete desenate și compoziția neterminată de pe cadrul suport.

S- A ÎNTÂMPLAT ÎN 21 MARTIE.....


21 martie este a 80-a zi a calendarului gregorian.

Evenimente

    1556: Thomas Cranmer, arhiepiscop de Canterbury, a fost ars pe rug sub acuzația de erezie.
    1804: În Franța, intră în vigoare codul civil, Codul lui Napoléon.
    1844: Începe Calendarul Bahá'í. Aceasta este prima zi a primului an din calendarul Bahá'í; este sărbătorită anual de către membrii credinței Bahá'í ca Anul Nou Bahá'í sau Náw-Rúz.
    1871: Otto von Bismarck este numit Cancelar al Imperiului German.
    1871: Jurnalistul american Henry Morton Stanley își începe călătoria în Africa în căutarea exploratorului britanic David Livingstone.
    1919: Se proclamă Republică Sovietică Ungaria care devine prima guvernare comunistă formată în Europa după Revoluția din Octombrie din Rusia.
    1939: Ultimatum german adresat Poloniei prin care se cerea cedarea Gdanskului (Danzig) și deschiderea unui coridor spre Prusia Orientală.
    1944: C.I.C.Brătianu și Iuliu Maniu adresează mareșalului Ion Antonescu o scrisoare în care cer ieșirea României din război.
    1945: A luat ființă Universitatea Muncitorească a PCR, devenită ulterior Academia de învățământ social-politic Ștefan Gheorghiu de pe lângă CC al PCR.
    1963: Vestita închisoare Alcatraz de lângă Golden Gate din San Francisco și-a închis oficial porțile.
    1980: Președintele Jimmy Carter anunță că Statele Unite vor boicota Jocurile Olimpice de Vară de la Moscova pentru a protesta față de invazia sovietică în Afghanistan.
    1990: România a solicitat aderarea la Consiliul Europei, cerere acceptată la 7 octombrie 1993.
    1999: Balonul Breitling Orbiter 3, la bordul căruia s-au aflat francezul Bertrand Piccard și britanicul Brian Jones, a reușit să aterizeze în Egipt, după ce a făcut înconjurul Terrei, fără escală, în aproape 20 de zile.

S - a născut....
    1685: Johann Sebastian Bach, compozitor, organist german (d. 1750)
    1768: Jean Baptiste Joseph Fourier, matematician francez (d. 1830)
    1839: Modest Petrovici Musorsgki, compozitor rus (d. 1881)
    1866: Octavian Smigelschi, pictor și grafician român (d. 1912)
    1871: N. Gr. Mihăescu-Nigrim, epigramist român (d. 1951)
    1928: Valentin Gheorghiu, compozitor și pianist român
    1956: Ioan Lăzureanu, pictor român
    1960: Ayrton Senna, pilot brazilian de Formula 1 (d. 1994)
  
Decese

    1729: John Law, economist scoțian (n. 1671)
    1762: Nicolas Louis de Lacaille, astronom francez (n. 1713)
    1804: Louis-Antoine-Henri de Bourbon-Condé (executat) (n. 1772
    1882: Constantin Bosianu, jurist și om politic, prim-ministru al Principatelor Române (n. 1815)
    1913: Constantin Erbiceanu, critic literar român (n. 1838
    1975: Constantin Fântâneru, poet, prozator și critic literar român (n. 1907)
    1977: Andrei Oțetea, istoric român (n. 1894)
    2000: Mircea Zaciu, critic, istoric literar și prozator român (n. 1928)
   
Sărbători

    Ziua mondială a teatrului de păpuși
    Ziua internațională a poeziei
    Ziua internațională a copiilor străzii
    Ziua internațională a Sindromului Down
    Ziua internațională de luptă pentru eliminarea discriminării rasiale
    Ziua internațională de combatere a insomniei
    Ziua Independenței Namibiei

  





0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Va rog sa va spuneti parerea , fiecare parere conteaza , doar o singura rugaminte am pastrati limbajul decent , fara cuvinte urate injuraturi , instigare la rasism ,xenofobie si jignire a celui caruia va adresati ( vom modera doar aceste comentarii ),va multumesc si asteptam cu interes comentariile dumneavoastra. .

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More