miercuri, 12 iunie 2013

12 iunie 2013 by Viorica Crainic

Bine v - am regăsit!

"Unii oameni au demnitatea ambiţiei lor, alţii a situaţiei lor, cei mai puţini demnitatea persoanei lor." ( Nicolae Iorga)

 

Preşedintele Traian Băsescu  îi cheamă pe români la referendum.


„Misiunea mea este să apăr interesele poporului român până la capăt. Este obligaţia mea să utilizez toate mijloacele că democraţia să învingă, în interesul celor 22 de milioane de români, nu a celor 588 de parlamentari”, a spus Traian Băsescu.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat că a declanşat procedurile unui referendum pe două teme: Parlamentul unicameral şi reducerea numărului de aleşi la 300. Şeful statului a anunţat că a declanşat procedura unui nou referendum pe această temă, după ce Comisia pentru revizuirea Constituţiei a ignorat, în elaborarea proiectului, rezultatele referendumului din 2009.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat,astăzi,  înainte de plecarea sa la Bratislava, că speră ca dezbaterea publică pe tema revizuirii Constituţiei şi referendumului să nu continue în termenii "scandal" şi "mahalagism", cum au fost catalogate de liderii USL afirmaţiile sale.

Cristian Preda: Băsescu dă șah majorității USL.

Într-o postare pe propriul blog, europarlamentarul PDL Cristian Preda scrie că Traian Băsescu revine în jocul politic, după ce adversarii credeau că a devenit un simplu spectator.
„Băsescu revine astfel în jocul politic, după ce adversarii ajunseseră să îl considere un simplu spectator, drept pentru care se şi gândiseră să constituţionalizeze noul profil al funcţiei. Vor muta oare Ponta şi Antonescu la fel, în partida de şah angajată? Decizia de azi a preşedintelui nu e doar un test pentru regim, ci şi unul pentru USL”, a scris Preda.  El mai apreciază că ideea unui parlament unicameral, cu doar 300 de deputați, continuă să fie mai populară decât sprijinul de care s-a bucurat vreodată USL.

Liviu Negoiță: PDL susține iniţiativa preşedintelui Traian Băsescu.

Prim-vicepreședintele PDL Liviu Negoiţă a declarat că partidul său susţine iniţiativa preşedintelui Traian Băsescu privind organizarea unui referendum pe tema Parlamentului unicameral, dar îşi exprimă "rezervele" că USL va respecta rezultatele unei noi consultări populare.
"Susţinem iniţiativa preşedintelui, dar ne exprimăm rezervele că actuala coaliţie, USL, va respecta rezultatul unui nou referendum pe această temă. Preşedintele îşi manifestă un drept constituţional insistând cu un nou referendum pe această temă în faţa unei coaliţii de guvernare care a demonstrat încălcarea principiilor statului de drept", a spus Liviu Negoiţă
„PDL insistă pentru respectarea referendumului din 2009, referendum valid prin care poporul şi-a exprimat voinţa pentru un Parlament unicameral şi pentru reducerea numărului de parlamentari la 300. Nu avem nimic împotriva organizării unui nou referendum pe această temă, dar este de presupus că actuala coaliţie de guvernare, USL, nu va respecta rezultatul unui nou referendum, aşa cum nu îl respectă pe cel din 2009, ignorând statul de drept şi manifestând un total dispreţ faţă de voinţa poporului”, a mai spus Negoiţă.

Valeriu Zgonea: Este o manevră tipică președintelui Băsescu.

Președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, a declarat, că decizia președintelui de a organiza un referendum referitor la parlamentul unicameral este o hotărâre „unilaterală” a șefului statului, care poate fi sancționată doar la vot.
"E o manevră tipică a președintelui. Ne-am obișnuit cu el din 2005 încoace. Este un atribut constituțional pe care îl are, nu contează resursele principale pe care le alocăm. Nu avem cum să interferăm. Conform Constituției, în acest moment, nu putem să interferăm în această decizie a președintelui. Este un act unilateral, pe care nu putem să îl sancționăm decât la urne”, a afirmat Zgonea. Potrivit lui Valeriu Zgonea, președintele Traian Băsescu ar încerca, prin convocarea referendumului, să amâne „pentru anul viitor sau pentru niciodată” modificarea Constituției.

Crin Antonescu: Băsescu este un personaj politic care continuă să aibă puterea de a distruge.

Crin Antonescu, a susţinut marţi seara că preşedintele Traian Băsescu este un "personaj politic care continuă să aibă, oarecum reîncărcat, puterea de a distruge".

"Noi ţinem cont de angajamentele noastre, noi ne urmărim proiectul nostru de Constituţie, proiectul de regionalizare, noi urmărim să mişcăm economia românească, noi facem tot cea ce trebuie şi în sensul acesta pare nedreaptă lovitura la premier chiar în această vreme, când face eforturi speciale ca lucrurile să meargă bine şi nu mă interesează dl Băsescu. Domnul Băsescu poate să convoace şi în fiecare zi un referendum. Iată de exemplu de ce alt punct care a scandalizat galeria băsistă cum am acceptat sau cum am pus în viitoarea Constituţie că dreptul preşedintelui sau a 250.000 de cetăţeni de a iniţia un referendum, solicitarea lor, trebuie să treacă printr-o decizie a Parlamentului. Păi iată că să nu mai avem preşedinţi care în fiecare săptămână să nu fi făcut un referendum, uneori pe o chestiune care s-a mai propus", a spus Antonescu
Întrebat dacă Traian Băsescu poate să dea de "pământ" ceea ce USL urmăreşte, el a răspuns că acesta este în poziţia de a încerca şi că nu ascunde acest lucru. "Este un personaj politic care continuă să aibă oarecum reîncărcat puterea de a distruge, dar marea noastră preocupare este cum facem în această ţară. Eu când am folosit un termen dur în vara trecută şi anume cel de epavă politică nu l-am folosit pentru a-l jigni pe dl Băsescu, poate că astăzi înţelegem cum acest om nu poate să privească spre viitor, nu poate să încerce să spună bine, zece ani mi-am făcut de cap în România, haideţi să aibă şi oamenii aceştia, poporul acesta o şansă să înceapă ceva nou. Nu, până la ultimele puteri va face aceste lucruri. Că unii îl ajută poate, că nu trebuia să fie în poziţia în care este acum, că nu trebuie să fie umflat ca o minge sau dopat ca un atlet fraudulos, asta este altceva. (...) Nu mai avem treabă cu Băsescu, pentru mine Băsescu nu există", a afirmat Antonescu.

Victor Ponta : S-a votat pentru un Parlament bicameral.

"Nu ştiu dacă aţi remarcat, dar trebuie să mai şi muncim în ţară. Că scandaluri am avut în ultimi ani, în rest ce vrea domnul preşedinte spune şi domnia sa, este cetăţean al României. Este foarte bine, eu cred că la referendumul pentru Constituţie noi vom îndemna sigur cei care ne susţin să vină să voteze 'Da', domnul preşedinte Băsescu îi va îndemna pe susţinătorii săi să vină să voteze 'Nu' şi vedem, tragem linie şi vedem dacă au fost mai mulţi de 'Da' decât de 'Nu'. Este cel mai democratic", a explicat liderul social-democrat.
El a spus că USL are un program pe termen mediu şi lung şi merge "cu tenacitate, pas cu pas".

"Am câştigat alegeri locale, alegeri generale, guvernăm, modificăm Constituţia, facem regionalizare, o să avem preşedintele USL, avem dezvoltare economică, în rest sigur că în fiecare zi apar alte probleme de zi cu zi, dar din ceea ce ne-am propus pe 5 februarie 2011 nu ne-am abătut de la traseu şi nici nu ne abatem în anii care urmează. Important este că acest traseu să fie unul bun pentru România", a declarat Victor Ponta, informează Agerpres.
Premierul Victor Ponta a declarat miercuri că în Comisia pentru revizuirea Constituţiei s-a votat deja în favoarea unui Parlament bicameral şi că USL rămâne ferm în această privinţă.
Întrebat dacă USL rămâne ferm pe poziţie privind tipul de Parlament, Victor Ponta a răspuns: "rămânem fermi, am modificat deja" şi a spus că nu vor exista două referendumuri privind modificarea Constituţiei.
"Şi dacă nu sunt 50% dintre români să vină la vot (n.r. referendum), o să tai din bugetul preşedintelui banii de referendum? Ce vrea domnul preşedinte, treaba lui. Noi avem foarte multe lucruri de făcut, nu de vorbit. Este dreptul domnului preşedinte să facă ce referendumuri doreşte. Guvernul guvernează, nu dă din gură pe la televizor despre ce am vrea şi ce nu am vrea", a spus Ponta, după întâlnirea cu preşedintele Senatului, Crin Antonescu.
Întrebat dacă preşedintele Traian Băsescu doreşte să fie organizat un referendum, Ponta a răspuns: "Să îl facă. Facem referendumuri câte vrea domnul preşedinte. Sincer să fiu, cred că avem lucruri mult mai importate de făcut şi oamenii aşteaptă de la noi alte lucruri decât scandaluri, aşa încât pe mine nu o să reuşească domnul preşedinte în niciun fel să mă atragă într-un scandal", a afirmat premierul.

Victor Ponta : Vreau să-i dăm afară pe funcţionarii care se cred mai deştepţi decât Guvernul.

"Văd că adoptăm în Guvern acte normative şi, după aia, se publică altfel. Vreau să trag un semnal de alarmă foarte serios pentru toţi miniştrii: noi degeaba decidem în şedinţa de guvern, că ne conduc funcţionarii. Am în faţă textul decis în Guvern: «Prin excepţie de la prevederile privind Codul Fiscal, cota de impozit de 85% pentru veniturile reprezentând sume compensatorii, cu ocazia încetării contractului de muncă, angajaţilor cu funcţii de conducere şi persoanelor care sunt numite în calitatea de membru în consilii de conducere din cadrul ASF şi din cadrul autorităţilor care se reorganizează prin ordonanţa de înfiinţare a ASF». Deci, asta am adoptat noi în şedinţa de guvern, la Monitorul Oficial a mers altceva.  Aveţi mare grijă, vreau să şi dăm afară pe cine dintre funcţionari se crede mai deştept decât Guvernul, dar să ştiţi că nu e un caz izolat: e valabil şi în Secretariatul General al Guvernului, şi la dumneavoastră. Vreau să vă conduceţi ministerele, să vă faceţi ordine, să-i supravegheaţi şi să-i daţi afară, că Legea funcţionarului public permite, din păcate, să faci o mulţime de gafe şi tot să rămâi în funcţie, dar sunt convins că există şi posibilităţi legale de a-i sancţiona pe cei care ne pun în situaţii penibile ", a spus Ponta miniştrilor, în şedinţa de guvern.
"Vorbim de cele trei comisii care au existat până la momentul la care s-au unit în ASF, şi anume CŞĂ, CNVM şi Pensii Private. Acel impozit de 85% se aplică la cei care au făcut parte din aceste trei comsiii şi care şi-au votat singuri 20 sau nu ştiu câte zeci de salarii compensatorii. Asta am discutat în şedinţa de Guvern, asta am aprobat", a spus Ponta.
"Dacă mai departe cineva, fie de la SGG, fie de la Ministerul de Finanţe, a modificat decizia Guvernului - azi Corpul de Control asta verifică - şi o să-i dăm afară şi oricum în Parlament forma Ordonanţei este foarte clară - se aplică pentru cei care au făcut parte din cele trei comisii care s-au reunit sub egida ASF", a afirmat  Ponta.

Moscova : Mii de persoane manifestează  împotriva lui Putin.

Câteva mii de persoane s -au adunat  miercuri, la îndemnul opoziţiei, pentru a cere eliberarea persoanelor deţinute după o manifestaţie organizată în momentul revenirii lui Vladimir Putin la Kremlin, în urmă cu un an.
 Peste 5.000 de manifestanţi de toate vârstele s-au reunit deja, până la prânz, în Piaţa Kaluga, în centrul Moscovei, pentru a participa la o manifestaţie numită "Marşul pentru libertatea voastră şi a noastră", potrivit unei estimări făcute de AFP.
Organizatorii speră să adune până la 30.000 de persoane.
Participanţii, din diverse curente politice, flutură afişe cu diverse sloganuri, şi anume "Libertate deţinuţilor din 6 mai", "Putin, ruşinea Rusiei" sau "Jos autocraţia prezidenţială".
Opozantul numărul unu al preşedintelui rus, Aleksei Navalnîi, judecat pentru deturnare de fonduri, este prezent la manifestaţie, alături de oficiali ai mişcărilor liberale Solidarnost şi Parnas, Ilia Iaşin şi Mihail Kasianov.

Turcia - Ultimele confruntări în Piaţa Taksim.

Forţele de ordine au intervenit marţi seară, cu gaze lacrimogene şi tunuri de apă pentru evacuarea Pieţei Taksim din Istanbul. Miile de manifestanţi ce se aflau acolo au ripostat, utilizând la rândul lor petarde şi cocktailuri Molotov împotriva forţelor de ordine.
La scurt timp după ora 05.00 (05.00 ora României), în timp ce apelul la rugăciune se auzea pe străzile care duc spre Bosfor, mai multe camioane care colectează gunoiul terminau de strâns cartuşele de gaze lacrimogene, reziduurile şi rămăşiţele baricadelor care, timp de opt zile, au blocat orice acces în piaţa Taksim şi în parcul Gezi, spaţiul verde aflat la originea protestelor manifestanţilor. Maşinile de măturat ale primăriei au umplut piaţa Taksim, în timp ce serviciile administraţiei străzilor curăţau bitumul din piaţă.
Calmul a revenit, în noaptea de marţi spre miercuri, în piaţa Taksim, din centrul Istanbulului, după 20 de ore de confruntări între poliţie şi manifestanţi.

Grecia a pierdut statutul de economie dezvoltată.

Grecia a devenit prima piaţă dezvoltată retrogradată la statutul de piaţă emergentă de către furnizorul de indici bursieri MSCI, deoarece nu mai îndeplineşte criteriile de calificare după scăderea principalului indice al bursei de la Atena cu 83% din 2007.
Grecia nu se mai încadrează în criteriile privind obligaţiunile şi facilităţile de creditare, vânzările în lipsă şi transferabilitatea, a anunţat MSCI, cel mai mare furnizor de indici bursieri din lume, a cărui bază de clienţi cuprinde investitori cu active în valoare totală de 7.000 miliarde de dolari, transmite Bloomberg. Guvernul elen nu a mai fost prezent pe piaţa obligaţiunilor din luna aprilie a anului 2010. De atunci, Grecia a intrat în două acorduri de finanţare externă cu UE şi FMI în valoare totală de 240 miliarde de euro, însoţite de măsuri dure de austeritate, iar implementarea reformelor structurale a fost întârziară de tensiunile politice şi de protestele populaţiei faţă de reducerea pensiilor şi salariilor.
Economia elenă este în recesiune de şase ani, pierzând aproximativ 20% din PIB.

Guvernul grec a anunţat şi a pus imediat în aplicare măsura de închidere a canalelor televiziunii publice ERT, într-o demonstraţie de forţă inedită împotriva sindicatelor, la presiunea creditorilor săi internaţionali. Decizia a fost anunţată în cursul după-amiezii de purtătorul de cuvânt al Guvernului, Simos Kedikoglou. "Difuzarea ERT se va opri la încheierea programelor de seară", a declarat purtătorul de cuvânt.
ERT constituie "un caz excepţional de lipsă de transparenţă şi cheltuieli incredibile. Iar toate acestea se încheie acum", a afirmat purtătorul de cuvânt.
"ERT aparţine poporului grec (...) este singurul organism independent şi singura voce publică, ce trebuie să rămână în domeniul public (...) condamnăm această decizie bruscă", a declarat într-un comunicat sindicatul GSEE.
"Este ilegal. Guvernul a oprit principalul post de emisie. Seamănă mai mult cu guvernarea lui Ceauşescu decât cu o democraţie", a declarat pentru AFP preşedintele principalului sindicat al salariaţilor televiziunii, Panayotis Kalfayanis.

Iran: Drepturile femeilor, neglijate de majoritatea candidaţilor la preşedinţie.

În pofida unui statut de invidiat faţă de alte ţări cu aceeaşi religie, femeile se confruntă în Iran cu legi ce datează de la Revoluţia Islamică din 1979 care le dezavantajează în ceea ce priveşte căsătoria, divorţul sau moştenirea.
Occidentalii şi organizaţiile neguvernamentale străine denunţă tristul bilanţ iranian în materie de statut al femeii. Iar Consiliul societăţilor civile, care regrupează mai multe organizaţii neguvernamentale iraniene, a cerut recent suprimarea "politicilor discriminatorii" faţă de femei.
Alegerile prezidenţiale de vineri le oferă femeilor iraniene ocazia să revendice mai multe drepturi, neglijate timp de opt ani de guvernarea lui Ahmadinejad, deşi le-au fost făcute puţine promisiuni în timpul campaniei, apreciază militantele.
 "Alegerile sunt o ocazie" de a promova statutul femeilor, afirmă Minu Mortazi, o militantă care le cere iranienelor să voteze, chiar fără convingere.
"Chiar un candidat care promite ameliorarea situaţiei femeilor în propriul cămin, prin garantarea unei siguranţe financiare, merită un vot", afirmă ea. "Este o platformă care se construieşte şi care le permite femeilor să acceadă la mai multe drepturi".
Fereshteh Rouhafza, membră a campaniei candidatului conservator Said Jalili, a preconizat recunoaşterea că loc de muncă oficial a statutului de "femeie casnică" şi de a promova femeile ca "mame şi soţii". Pentru candidatul reformatorilor Hassan Rohani, "discriminările faţă de femei nu sunt tolerabile". "În prezent, avem nevoie de progrese în societate şi de aceea trebuie să le acordăm atenţie femeilor".

ŞTIRI METEO

AVERTIZARE HIDRO : Cod galben de inundaţii

Hidrologii au emis o avertizare cod galben, în intervalul 12.06.2013 ora 13:00 – 13.06.2013 ora 18:00,  pe râurile din bazinele hidrografice: Vişeu, Iza, Lăpuş (judeţul Maramureş), Tur (judeţul Satu Mare), Someşul Mare (judeţul Bistriţa Năsăud), Crasna, Barcău, Crişul Repede, Crişul Negru (judeţele Sălaj, Satu Mare, Bihor), Desnăţui (judeţul Dolj), Jiu superior şi afluenţi (judeţele Hunedoara, Gorj şi Mehedinţi), afluenţii Oltului superior din judeţul Covasna, afluenţii Oltului inferior din judeţele Gorj, Vâlcea şi Olt, pe râurile din bazinele hidrografice superioare şi mijlocii ale: Vedei, Argeşului, Dâmboviţei, Ialomiţei şi Prahovei (judeţele Olt, Teleorman, Argeş, Dâmboviţa şi Prahova) şi pe râurile mici din bazinele hidrografice: Suceava, Moldova, Bistriţa (judeţul Suceava) şi Putna (judeţul Vrancea).

JOI 13   IUNIE 2013

Vremea va fi în continuare instabilă în sudul, estul şi centrul ţării, precum şi în zona de munte, unde mai ales după-amiaza şi la începutul nopţii temporar înnorările vor fi accentuate şi pe arii extinse se vor semnala averse, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului. Pe arii restrânse vor fi căderi de grindină, iar cantităţile de apă vor depăşi local 20...25 l/mp şi izolat 40...50 l/mp. În restul teritoriului cerul va fi variabil, cu înnorări trecătoare şi izolat ploi slabe de scurtã durată, însoţite de fenomene electrice. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 21 şi 28 de grade, iar cele minime se vor situa între 9 grade în depresiuni şi 20 de grade în Delta Dunării. Presiunea atmosferică va fi uşor variabilă.

PERSONALITĂŢI

Armando Anthony "Chick" Corea

Armando Anthony "Chick" Corea (n. 12 iunie 1941, Chelsea, Massachusetts, S.U.A) este un muzician american.
A câștigat în numeroase rânduri premiul Grammy la secțiunile pianist/keyboardist și compozitor de jazz american. A ajuns foarte cunoscut prin activitatea lui din anii '70, promovând stilul jazz fusion sau jazz-rock cum era denumit la vremea respectivă. Se poate spune că a contribuit direct la nașterea acestui stil de jazz. A făcut parte din celebra trupă ˝Miles Davis Band˝ luând parte la legendarele înregistrări ale lui Miles Davis de la sfârșitul anilor '60, începutul anilor '70. În anii '70 și-a format propriul grup de jazz ˝Return to Forever˝, grup cu care a continuat să exploreze sonoritățile fusion. În anii 80' și '90 a avut numeroase alte colaborări explorând variate stiluri musicale.
În 2010 a fost numit doctor honoris causa al Universității tehnico-științifice a Norvegiei (NTNU) din Trondheim.

Annelies Marie „Anne” Frank

Annelies Marie „Anne” Frank (n. 12 iunie 1929, Frankfurt am Main - d. martie 1945, Bergen-Belsen, Germania) a fost o fată evreică germană, care și-a pierdut cetățenia germană în exilul olandez, și care a căzut victimă genocidului nazist din al Doilea Război Mondial. Este cunoscută datorită jurnalului pe care l-a ținut în ascunzătoarea din Amsterdam, înainte de a fi arestată.
Jurnalul, publicat după război de către tatăl ei, care supraviețuise, este considerat un document istoric al holocaustului, autoarea devenind o figură-simbol a victimelor naziștilor.
Anne a fost a doua fiică a lui Otto Frank și a lui Edith Frank (născută Holländer). A avut o soră care era cu trei ani mai mare, Margot Frank. Familia Frank, evrei reformați, locuia într-un cartier cu oameni de diferite credințe, Anne având prietene romano-catolice, protestante și evreice. Familia nu era strictă în ceea ce privește tradițiile religioase. Cea mai religioasă dintre ei era mama, Edith, iar Otto, care avea o bibliotecă vastă, se ocupa mai ales de educația fetelor, îndemnându-le să citească.
După ce naziștii au venit la putere în Germania, Otto Frank s-a hotărât să deschidă o filială a firmei pe care o avea, „Opekta”, la Amsterdam, în Olanda. În mai 1940 Olanda a fost ocupată de Germania nazistă, rezultatul fiind că regina Wilhelmina a plecat la Londra în exil, Olanda capitulând.
La început naziștii au fost mai puțin agresivi față de evreii din Olanda, dar acest lucru nu a durat mult timp. Legi antisemite au fost decretate una după alta, interzicerea evreilor de a merge la cinematograf afectând-o pe Anne cel mai tare, deoarece avea plăcerea de a colecționa fotografii ale actorilor și actrițelor de film. Totodată a fost nevoită să se transfere la o școală pentru evrei, iar puțin mai târziu toți evreii au fost obligați să poarte steaua lui David. Pentru a ocroti firmele de controlul strict nazist, Otto a predat pro forma conducerea lor colaboratorilor săi arieni Johannes Kleiman și Victor Kugler.
Pe data de 12 iunie 1942, cu ocazia zilei de naștere de 13 ani, Anne a primit un jurnal cu carouri alb-roșii, cu cheie. În el, făcea confidențe unei prietene imaginare, Kitty, pe teme de religie, dragoste și sexualitate.
La sugestia lui Kleiman, Otto Frank pregătise o ascunzătoare în locuința din Prinsengracht 263, de ca. 50 m², a cărei intrare era camuflată cu o bibliotecă. Otto o rugase pe secretara să, Miep Gies, să îi ajute. Cu toate că știa că riscă condamnarea la moarte dacă ar fi fost descoperiți, aceasta a acceptat imediat, ea și soțul ei, Jan Gies, plus colegii de serviciu Kluger și Kleiman, precum și un anume Bep Voskuijl ajutând familia Frank cu alimente și alte lucruri necesare tot timpul cât au stat ascunși.
Pe data de 5 iulie 1942, Margot, sora lui Anne, a primit o înștiințare că va fi trimisă într-un lagăr de muncă. În caz de neprezentare, toată familia Frank urma să fie arestată. De aceea, famila Frank s-a hotărât să se ascundă mai repede decât planificaseră inițial. Pentru a deruta autoritățile, își lăsaseră locuința în dezordine, cu un bilet care lăsa impresia că ar fi fugit în Elveția. După o săptămână, li s-a alăturat în ascunzătoare familia van Pels, iar în noiembrie 1942 Fritz Pfeffer.
Pe data de 4 august 1944, naziștii au venit la locuința din Prinsengracht după ce cineva îi trădase sunând Gestapo-ul. Kleiman și Kugler au fost arestați (primul fiind eliberat ulterior din motive de sănătate, iar celui de al doilea reușindu-i pe 28 martie 1945 să evadeze din lagărul unde era ținut). Miep Gies a folosit haosul care s-a produs în legătură cu arestarea celor ascunși și a încuiat jurnalul lui Anne într-un sertar, intenționând să i-l dea înapoi după război. Cei ascunși au fost duși la sediul Gestapo-ului, unde au fost ținuți peste noapte, iar a doua zi au fost transferați în închisoarea Huis van Bewaring, iar după alte două zile în lagărul de tranziție Westerbork.
Pe 2 septembrie 1944, familiile Frank și van Apell au fost anunțate la apel că vor fi trimiși la Auschwitz. Pe 3 septembrie, a plecat ultimul tren spre Auschwitz (cu 1.019 evrei), unde a ajuns după două zile. La rampă, femeile și bărbații s-au văzut pentru ultima oară. Anne împlinise 15 ani cu trei luni înainte de sosirea la Auschwitz, scăpând astfel de o moarte imediată, deoarece 549 de pasageri, inclusiv toți cei sub vârsta de 15 ani, au fost trimiși direct la camerele de gazare.
Cei 258 de bărbați și 212 de femei care scăpaseră de prima selecție au fost dezbrăcați, dezinfectați, rași și tatuați cu un număr.
Anne, Margot și Edith Frank au fost trimise la blocul 29 din lagărul de femei Birkenau, unde au stat până pe 28 octombrie 1944, când au fost transferate la lagărul de concentrare Bergen-Belsen.
În martie 1945 lagărul a avut o epidemie de tifos, care se pare a omorât 17.000 de prizonieri. Printre victime s-au aflat și Anne și Margot. Se pare că Margot a murit cu câteva zile înainte de Anne.
Pe 15 aprilie 1945, trupe britanice au eliberat lagărul de concentrare.
Otto Frank a fost singurul care a supraviețuit dintre cei care se ascunseseră în Prinsengracht 263. După eliberarea pe 27 ianuarie 1945 (de către trupele sovietice) a lagărului de la Birkenau, a locuit până în 1953 la Amsterdam. După aceea, s-a mutat la Basel, Elveția, unde locuia sora sa. Acolo s-a recăsătorit cu Elfriede Markovits, care își pierduse la rândul său soțul și fiul la Auschwitz. Până la moartea sa, pe data de 19 august 1980, Otto a locuit la Birsfelden lângă Basel, dedicându-se publicării jurnalului lui Anne.

S -A ÎNTÂMPLAT ÎN  12 IUNIE ..........

 Evenimente

    1839: A avut loc primul meci de baseball
    1934: La Londra au fost inaugurate trecerile de pietoni
    1964: Nelson Mandela, militant al luptei împotriva apartheid-ului din Africa de Sud, a fost condamnat la închisoare pe viață
    1995: Republicile baltice au semnat acordurile de asociere la U.E.
    1999: În Kosovo s-au constituit Forțele din Kosovo (KFOR), conduse de NATO, cu scopul menținerii păcii în provincie
    2005: Bienala de la Veneția (12 iunie - 6 noiembrie 2005)

S -a născut în.........

    1915: David Rockefeller, bancher și filantrop american
    1916: Alexandru Balaci, critic și istoric literar român, membru al Academiei Române (d. 2002)
    1929: Anne Frank (Annelies Marie Frank), autoare a unui celebru jurnal scris în lagărul de exterminare (d. 1945)
    1941: Chick Corea, pianist american

Decese

    1969: Józsi Jenõ Tersánszky, scriitor, dramaturg maghiar născut în Baia Mare (n. 1888)
     1982 - A murit Karl von Frisch, fiziolog şi naturalist austriac, laureat al Premiului Nobel pentru fiziologie şi medicină, împreună cu Konrad Lorenz şi Nikolaas Tinbergen, pentru cercetările sale în domeniul psihologiei instinctive comparate
    1995: Arturo Benedetti Michelangeli, pianist italian (n. 1920)
    2003: Gregory Peck, actor american (n. 1916)
    2012: Elinor Ostrom, politolog american, laureat al Premiului Nobel (n. 1933)

Sărbători   

    Marea Britanie: Sărbătoare națională
    Republica Filipine: Ziua națională. Declararea independenței.
    Federația Rusă: Ziua națională
    Brazilia: Ziua Îndrăgostiților (Dia dos Namorados)





0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Va rog sa va spuneti parerea , fiecare parere conteaza , doar o singura rugaminte am pastrati limbajul decent , fara cuvinte urate injuraturi , instigare la rasism ,xenofobie si jignire a celui caruia va adresati ( vom modera doar aceste comentarii ),va multumesc si asteptam cu interes comentariile dumneavoastra. .

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More