sâmbătă, 23 martie 2013

23 martie 2013 by Viorica Crainic


Bine v -am regăsit!

"Lăsaţi adevărul să se lupte cu eroarea; cine a văzut vreodată, într-o luptă liberă şi deschisă, ca adevărul să fie biruit?"(John Milton)

Traian Băsescu : Nu poţi să spui că vrei în Schengen când ai miniştri cu dosare penale.


Preşedintele Traian Băsescu a declarat astăzi, la Convenţia PDL : "Un alt obiectiv fundamental pe care îl am ca şef al statului român este acela de a crea condiţii în ţară ca România să fie apărată în interiorul UE. Nu poţi să spui că vrei în Schengen când tu ai miniştri cercetaţi penal. De aceea, lupta mea nu este cu un ministru, este cu un principiu pe care voi, la guvernare, l-aţi respectat. (...) România nu poate face paşi înapoi. Voi n-aţi tolerat miniştri cu dosare penale în Guvern, n-aţi respins punerea sub urmărire penală a unor parlamentari". În ciuda solicitării de sprijin, Băsescu i-a avertizat pe membrii PDL că el este cel care va alege încotro să se îndrepte după încheierea mandatului la Cotroceni.  "Am spus că voi reveni în politică şi voi reveni având ca obiectiv 2016 - dreapta la putere. Să nu vă gândiţi că îmi trece prin cap să mă aşez în fruntea vreunui partid. Voi fi acela care cu experienţa mea, cu autoritatea mea şi sper eu cu credibilitatea cu care îmi voi termina mandatul voi putea să ajut această construcţie", a spus Traian Băsescu.

Victor Ponta rămâne cu titlul de doctor.

Ministerul Educaţiei a respins cererea Universităţii Bucureşti de a-i retrage lui Victor Ponta titlul de doctor în drept penal obţinut în 2003 cu lucrarea "Curtea Penală Internaţională", lucrare coordonată de fostul premier Adrian Năstase. Pe 18 octombrie anul trecut, Universitatea Bucureşti a transmis Ministerului Educaţiei concluziile sale şi a cerut indirect retragerea titlului de doctor în drept penal.Într-un răspuns oficial transmis Ministerul Educaţiei precizează că Direcţia Juridică a Ministerului Educaţiei a aprobat pozitiv raportul CNE. Altfel spus, Ministerul Educaţiei condus de Remus Pricopie a oficializat decizia de neplagiat pentru premierul Ponta.

Valeriu Zgonea: Proiectul din 2011 de revizuire a Constituţiei este ilegitim politic.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat, vineri, la Bistriţa, că preşedintele Traian Băsescu nu trebuie să stabilească agenda Parlamentului, care este suveran, adăugând că proiectul din 2011 de revizuire a Constituţiei este "ilegitim politic". "Există o diferenţă foarte clară. Noi am câştigat alegerile pe 9 decembrie pentru că cetăţenii au vrut o altfel de guvernare, un alt mod de a face guvernare în România. Acel proiect este ilegitim, al unei majorităţi ilegitime, construit pentru interesul domnului preşedinte Traian Băsescu, nediscutat cu nimeni, nici cu societatea civilă, nici cu zona academică, nici cu mass-media, nu mai vorbesc de politicieni, şi care nu a întrunit niciodată suportul de a fi trecut, aşa cum se trece proiectul de revizuirea Constituţiei, cu două treimi în fiecare Cameră. A fost trecut ca un proiect de lege şi au constatat că la comisia specială nu vrea nimeni să vină, nici cei care erau în actul guvernamental ilegitim construit prin şantaj şi prin ameninţare. Şi atunci noi am spus că în mandatul 2008-2012 datorită unui Guvern ilegitim, susţinut de majoritate ilegitimă din Parlament care nu era rezultatul voinţei electoratului din 2008, o discuţie despre modificarea Constituţiei este fără fond şi fără formă", a declarat Valeriu Zgonea.

Deputatul PSD Mihai Sturzu şi câteva zeci de tineri au protestat la Convenţia PDL.

Deputatul PSD Mihai Sturzu şi câteva zeci de tineri au protestat, astăzi, în incinta complexului Romexpo, unde are loc Convenţia Naţională a PDL. Deputatul PSD Mihai Sturzu a înmânat,Elenei Udrea şi Elenei Băsescu câte o scrisoare în care se arăta "că interesul naţional nu se negociază cu Tokes şi Orban", cerându-le să o transmită europarlamentarilor PDL şi spunându-i lui Udrea că speră ca ea să ajungă preşedintele PDL. Mihai Sturzu a precizat că scrisoarea sa este adresată europarlamentarilor PDL Monica Macovei şi Cristian Preda, cărora le cere să-i transmită lui Victor Orban şi lui Laszlo Tokes că interesul naţional al României şi al Ungariei este mai presus de prieteniile politice în PPE."Nu reprezint PSD, suntem nişte oameni de pe Facebook. Nu are nicio încărcătură politică", a susţinut Sturzu.

Bucureşti : Expoziţia "The Human Body".

 Cea mai de succes expoziţie ştiinţifică din lume poate fi văzută  până pe 30 iunie la Muzeul Antipa din Bucureşti. Expoziţia include peste 200 de exponate care, prin disecţiile la nivelul organelor şi ţesuturilor oferă o perspectivă tridimensională fidela asupra structurii şi funcţionării corpului omenesc.  Expoziţia este structurata în galerii care prezintă : sistemele osos şi muscular; aparatul respirator; sistemul digestiv; sistemul nervos; sistemul cardiovascular; sistemul reproducător şi aparatul urinar; dezvoltarea fetusului. Ultima galerie, "Privire către viitor", prezintă modul în care tehnologia modernă îimbunatateste calitatea vieţii.

Au început înscrierile la cea de a treia ediţie Career Leader.

Fundaţia Româno-Americană găzduieşte în luna aprilie cea de a treia ediţie a Career Leader, proiect Akcees care oferă participanţilor şansa de a acumula experienţă profesională de calitate lucrând alături de experţi şi companii de top din diferite industrii. Career Leader oferă tinerilor şansa de a depăşi impasul în care se regăsesc din cauza lipsei de experienţă. Mai mult, evenimentul îi ajută să înţeleagă dacă un anumit domeniu li se potriveşte sau nu şi le dă ocazia să interacţioneze în mod direct cu profesionişti şi angajatori importanţi din România. Ne bucură să vedem că evenimentul ajunge la cea de a treia ediţie şi le recomandăm tinerilor să profite de această oportunitate şi să aplice!", a declarat Giorgiana Ene, Vice-Preşedinte Marketing Akcees şi coordonator proiect Career Leader. Career Leader reprezintă o punte de legătură între tinerii talentaţi şi angajatori importanţi din România, iar fiecare zi a evenimentului deschide perspective profesionale într-un domeniu diferit. Pentru ediţia din luna aprilie, amatorii de experienţe de învăţare inedite pot alege unul dintre cele trei domenii: IT, consultanţă, sau banking.

Franţa : A cincea ţară în care vor fi organizate cursuri de Limbă, cultură şi civilizaţie românească.


Franţa va fi a cincea ţară, după Spania, Italia, Belgia şi Olanda, în care vor fi organizate cursuri de Limbă, cultură şi civilizaţie românească pentru elevii de origine română, dar şi pentru ceilalţi şcolari interesaţi de acest program, a declarat  ministrul Educaţiei, Remus Pricopie. Ar fi o noutate pentru elevii români din Franţa, dar nu şi pentru sistemul naţional de educaţie, întrucât acest curs a fost implementat de Institutul Limbii Române din 2007 în ţări precum Spania, Italia, Belgia şi Olanda. Franţa ar deveni astfel a cincea ţară unde elevii români, dar nu numai, ar putea studia la şcoală Limba, cultura şi civilizaţia românească", a spus Remus Pricopie.

Anglia : Aproximativ jumătate dintre cei care au ocupat ilegal clădiri nelocuite la Londra sunt romani.

Daily Express : Un număr de 41 de persoane din cele 92 care au încălcat noua lege, adoptata în septembrie, sunt de origine română, reprezentând 45 la sută din total, scrie cotidianul, în ediţia electronică de sâmbătă.  Polonezii formează următorul grup, cu 16 persoane, în timp ce britanicii sunt în număr de 13. Aceste cifre vor spori îngrijorările privind afluxul de români şi bulgari aşteptat în Marea Britanie în momentul eliminării restricţiilor de pe piaţa muncii, la sfârşitul anului, adauga cotidianul britanic. Noile statistici, publicate de Poliţia Metropolitană în baza legii privind libertatea de informare, furnizează primele date despre respectarea legii privind ocuparea clădirilor nelocuite. De la intrarea în vigoare a legii, au fost înregistrate 75 de infracţiuni comise de 92 de persoane în Londra.

Grecia : Atena a început procedura de preluare a filialelor băncilor cipriote din Grecia.

Atena a început procedura de preluare a filialelor băncilor cipriote prezente în Grecia, Bank of Cyprus, Cyprus Popular Bank (CPB) şi Hellenic Bank, a aunţat vineri ministerul grec al Finanţelor, citat de AFP."Procedura de achiziţie a băncilor cipriote în Grecia de către un grup bancar grec a început" în cooperare strânsă cu banca centrală a Ciprului, precizează un comunicat al ministerului.
Această evoluţie garantează "stabilitatea" sistemului bancar grec şi "depozitele cetăţenilor tarii în băncile cipriote", potrivit sursei citate. Această decizie a venit în urma unei discuţii telefonice intre premierul grec, Antonis Sămăraş, şi preşedintele cipriot, Nicos Anastasiades, dând undă verde "separării agenţiilor greceşti ale băncilor cipriote" care vor fi recapitalizate de băncile greceşti, ele însele susţinute de Europa, a indicat o sursă bancară greacă.Potrivit unui comunicat al preşedinţiei cipriote publicat de guvernul grec, "dl. Anastasiades i-a mulţumit dl Sămăraş pentru susţinerea deplină a oamenilor politici şi a poporului grec în orele dificile pe care le traversează Ciprul".

ŞTIRI METEO


DUMINICĂ  24 martie 2013

Vremea se va menţine deosebit de rece pentru această dată, geroasă dimineaţa şi noaptea în nordul, nord-estul şi centrul ţării. Cerul va fi temporar noros. Vor cădea precipitaţii slabe, local ninsori în zona de munte şi predominant ninsori dar numai pe arii restrânse, mai ales noaptea, în vestul, centrul şi sudul teritoriului. Vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificări ziua în est, iar noaptea în regiunile sudice. Temperaturile maxime vor avea valori de la -7...-6 grade în nordul Moldovei până în jur de 7 grade în sudul Olteniei şi al Banatului, iar cele minime se vor situa, în general, între -15 şi -3 grade. Dimineaţa şi noaptea local se va produce brumă.Presiunea atmosferică nu va avea variaţii semnificative.

TENDINŢE ÎN MODĂ....


Pe lângă trendurile noi ale primăverii, se menţin în atenţia designerilor şi a publicului şi câteva tendinţe din sezoanele trecute. Fustele lungi sunt unele dintre aceste piese vestimentare pe care le vei putea purta în continuare, în perioadele când temperaturile vor reîncepe să crească. Iată care sunt cele mai populare modele de fuste lungi. Culorile aprinse au intrat în modă în urmă cu câteva sezoane şi se pare că vor rămâne în continuare vedetele sezonului cald. Fustele lungi în nuanţe sau imprimeuri neon sunt
uşor de asortat şi reprezintă exact pata de culoare de care o ţinută are nevoie pentru a ieşi în evidenţă. În funcţie de materialul fustei, o poţi purta fie în outfituri color blocking, fie în combinaţii cu articole neutre. În săptămânile care urmează, poartă fusta maxi neon cu pulovere lejere, ghete sau cizme şi jachete din piele sau denim.  La fel de populare ca şi fustele neon, cele în nuanţe nude sau în tonuri prăfuite îţi asigură un look deosebit. Întrucât culorile sunt atât de delicate, combinaţiile contrastante sunt preferatele designerilor. Poartă fusta nude în ţinute lejere, cu influenţe boho chic. Cizmele şi ghetele cu talpa joasă pot fi o variantă perfectă de asortare, alături de pulovere cu croială largă şi jachetele aviator sau biker. La vară poţi purta fustele lungi în nuanţe nude sau prăfuite cu sandale cu talpa joasă sau platforme, tricouri lejere sau maieuri cu croială simplă. Fustele maxi cu printuri de dimensiuni mai mari oferă un plus de eleganţă ţinutelor. Asortează-le deci cu încălţăminte cu toc, bluze sau cămăşi din materiale de calitate, cu un aspect chic şi feminin. Poţi opta fie pentru bluze în nuanţe neutre, fie pentru unele în culori ce se regăsesc pe imprimeul fustei. Indiferent de opţiunea ta, nu ai cum să dai greş.


PERSONALITĂŢI

Stendhal

Stendhal, pe numele său adevărat Henri-Marie Beyle (23 ianuarie 1783, Grenoble – 23 martie 1842, Paris), a fost un scriitor francez renumit pentru finețea analizei sentimentelor personajelor sale și pentru lipsa intenționată de sensibilitate a stilului său. Se crede că Stendhal și-a ales pseudonimul literar ca un omagiu adus lui Johann Joachim Winckelmann, fondatorul arheologiei moderne, născut în localitatea Stendal, Saxonia-Anhalt (Germania). Stendhal a participat la războaiele care au urmat Revoluției franceze și din perioada Primului Imperiu Napoleonian ca ofițer de dragoni și ca intendent militar. Începând cu anul 1821, Stendhal începe să frecventeze saloanele literare, își înființează propriul cenaclu și are chiar un discipol în persoana lui Prosper Mérimée. El scrie pentru publicații periodice, publică primul său roman, "Armance", urmat în 1830 de Roșu și Negru, influențat în parte de Revoluția din iulie 1830, acest al doilea roman obținând un important succes. După revoluție, este numit consul la Civitavecchia, în Italia.La Civitavecchia, scriitorul se plictisește și face dese călătorii, nereușind să încheie operele începute (Amintirile unui egoist, Lucien Leuyen...). După ce termină ultima sa capodoperă, Mânăstirea din Parma, în 1839, Stendhal moare de o criză cardiacă în noaptea de 22 spre 23 martie 1842 și este înmormântat în Cimitirul Montmartre din Paris.


S- A ÎNTÂMPLAT ÎN 23 MARTIE.....


23 martie este a 82-a zi a calendarului gregorian.
Evenimente


    1821: Revoluția de la 1821: Se ajunge la un acord cu boierii rămași în București (jurământul reciproc de credință). În virtutea acestuia, Tudor Vladimirescu recunoaște vremelnica stăpânire a țării, alcătuită din boierii patrioți acceptând să conducă țara împreună cu ei. Boierii declară că pornirea slugerului Tudor nu este rea. Are loc legitimarea acțiunilor lui Tudor de către clasa politică.
    1847: Un incendiu uriaș distruge 20% din orașul București.
    1898: Se adoptă Legea învățământului secundar și superior, elaborată de Spiru Haret și C. Dimitrescu-Iași, care instituie învățământul secundar de opt clase, în două cicluri (inferior și superior) și în secții (modernă, reală și clasică), gimnazii și școli normale și organizează mai temeinic învățământul superior.
    1917: Proclamația regelui Ferdinand I, prin care se promite pământ și vot universal.
    1919: Benito Mussolini fondează, la Milano, „Fasci di Combattimento" (partidul fascist italian).
    1921: Crearea Reichswehr-ului, armata Republicii de la Weimar.
    1933: Reichstagul adoptă o lege prin care se acorda guvernului lui Hitler împuterniciri speciale.
    1939: Semnarea Acordului economic româno-german, Tratatul asupra promovării raporturilor economice dintre Regatul României și Reichul German, care deschidea calea subordonării economiei românești intereselor politicii hitleriste.
    1942: Al Doilea război Mondial: În Oceanul Indian, forțele japoneze capturează Insulele Andaman.
    1945: Legiferarea reformei agrare. Au fost expropriate proprietățile mai mari de 50 ha, fiind împroprietărite peste 900.000 de familii de țărani.
    1956: Pakistanul devine prima republică islamică din lume. Ziua națională.
    1968: În încercarea de a calma neliniștile statelor membre ale Tratatului de la Varșovia, Alexander Dubček, la întâlnirea de la Dresda, a dat asigurări secretarului general al PCUS, Leonid Brejnev, președintelui Consiliului de Miniștri al URSS, Alexei Kosîghin, altor lideri ai țărilor membre, că mișcarea Primăvara de la Praga nu va modifica poziția Cehoslovaciei în blocul estic.
    1983: Propunerea președintelui american Ronald Reagan de a realiza un sistem de apărare antirachetă cu bază în spațiu, cu ajutorul unor noi tehnologii, Iniţiativa de Apărare Strategică, supranumită și războiul stelelor.
    1998: Pelicula „Titanic" a adunat nu mai puțin de 11 trofee Oscar, egalând filmul „Ben-Hur", care stabilise recordul pentru cele mai multe premii câștigate.
    1999: Javier Solana, secretar general al NATO, dă ordinul de lansare a operațiunilor aeriene în Republica Federală a Iugoslaviei. Președintele american Bill Clinton a declarat: superputerea mondială trebuie să se îndrepte împotriva purificărilor etnice.
    2001: Pictorului Ion Irimescu i-a fost decernat Premiul pentru Excelență în Cultura Română.
    2001: Stația orbitală MIR, cântărind 140 de tone, s-a dezintegrat în atmosferă, deasupra Pacificului de sud, încheind cei 15 ani de orbitare în jurul Pământului.

S -a născut....

    1749: Pierre Simon Laplace, astronom, matematician, fizician francez (d. 1827)
    1813: Cezar Bolliac, poet român (d. 1881)
    1847: Alexandru D. Xenopol, istoric, filosof, critic literar român (d. 1920)
    1881: Roger Martin du Gard, scriitor francez, laureat al Premiului Nobel (d. 1958)
    1881: Hermann Staudinger, chimist german, laureat al Premiului Nobel (d. 1965)
    1882: Romulus Cioflec, prozator și publicist român (d. 1955)
    1885: Duiliu Marcu, arhitect și urbanist român (d. 1966)
    1886: George Gregorian, poet român (d. 1962)
    1887: Prințul Felix Iusupov, nobil rus, asasinul lui Rasputin (d. 1967)
    1897: Max Arnold (Mendel Wechsler Arnold), pictor (d. 1946)
    1903: Alejandro Casona, dramaturg și poet spaniol (d. 1965)
    1925: Alexandru Elias, medic român
    1932: Casiu Valeriu Barbu, muzicolog român
    1939: Petru Arustei, poet și pictor român (d. 1984)
    1943: Valentin Ciucă, critic de artă și eseist român
    1947: Nicolae Aurel Alexi, artist plastic român
  
Decese

    1842: Stendhal (Henri Beyle), scriitor francez (n. 1783)cunoscut sub pseudonimul Stendhal, considerat un pionier al romanului modern francez prin operele “Roșu și negru” (1830) și “Mănăstirea din Parma” (1839)
    1880: Gheorghe Magheru, comandant militar român (n. 1848)
    1881: Nikolai Rubinstein, pianist și compozitor rus (n. 1835)
    1894: Theodor Codrescu, editor, traducător și prozator român (n. 1819)
    1946: Alexandru Zirra, compozitor român (n. 1883)
    1961: Alexandru Busuioceanu, eseist, poet, traducător român (n. 1896)
    1969: Tudor Teodorescu Braniște, prozator, publicist român (n. 1899)
 
Sărbători

    Ziua mondială a meteorologiei
    În calendarul romano-catolic: Sf. Turibiu de Mongrovejo, episcop (cca. 1538-1606)
   



0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Va rog sa va spuneti parerea , fiecare parere conteaza , doar o singura rugaminte am pastrati limbajul decent , fara cuvinte urate injuraturi , instigare la rasism ,xenofobie si jignire a celui caruia va adresati ( vom modera doar aceste comentarii ),va multumesc si asteptam cu interes comentariile dumneavoastra. .

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More