marți, 12 martie 2013

12 martie 2013 by Viorica Crainic

Bine v -am regăsit!!

" Adevărata moralitate nu constă în a urma cărarea bătătorită ci în a descoperi adevărata cale pentru noi înşine şi a o urma fără teamă."(Mahatma Gandhi)

Preşedintele Traian Băsescu: România are un singur drum - spre Vest.

Traian Băsescu a ajuns la Parlament unde a fost întâmpinat doar de preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, nu şi de Crin Antonescu, preşedintele Senatului, care a anunţat că nu participa la discurs.
"Dincolo de menţinerea standardului tehnic deja atins, avem de făcut câteva lucruri ce ţin de decizii politice. Desemnarea conducerii Parchetului General şi DNA în cel mai scurt timp. Îndepărtarea miniştrilor cu dosare penale în instanţă. Nu acuz pe nimeni, să fie foarte clar, dar pentru unele state e greu de înţeles de ce nu reuşim să punem în afara Executivului un cetăţean care are probleme cu justiţia şi să-l aducem înapoi imediat ce o instanţă se pronunţă în favoarea lui. Un Statut al parlamentarilor care să-i aşeze pe picior de egalitate în faţa legii cu orice alt cetăţean", a declarat Băsescu.
"Cel mai important lucru este însă politic: intrarea în Schengen înseamnă că România e credibilă, în care celelalte state au încredere că va fi un străjer corect al frontierelor UE".
"Semnificaţia politică e deosebită pentru noi: mutarea frontierei reale a UE pe Prut".
"Unele state leagă accesul de luptă anticorupţie şi existenţa unui stat de drept".
"Dincolo de menţinerea standardului tehnic deja atins, avem de făcut câteva lucruri ce ţin de decizii politice:
- desemnarea conducerii Parchetului General şi DNA în cel mai scurt timp
- îndepărtarea miniştrilor cu dosare penale în instanţă. Nu acuz pe nimeni, să fie foarte clar, dar pentru unele state e greu de înţeles de ce nu reuşim să punem în afara Executivului un cetăţean care are probleme cu justiţia şi să-l aducem înapoi imediat ce o instanţă se pronunţă în favoarea lui
- un Statut al parlamentarilor care să-i aşeze pe picior de egalitate în faţa legii cu orice alt cetăţean".

Kelemen Hunor despre participarea UDMR la discursul lui Băsescu: Nu e un subiect pentru care să luăm o decizie.

"Nu este un subiect pentru care trebuie să luăm o decizie", a spus Kelemen. Întrebat dacă personal va participa la şedinţă, Hunor Kelemen a spus: "Cred că da!". La rândul său, viceliderul deputaţilor UDMR, Marton Arpad a precizat că şedinţa Parlamentului în cadrul căreia preşedintele Traian Băsescu va avea un discurs face parte din programul Camerei, aprobat de Biroul Permanent, motiv pentru care parlamentarii trebuie să fie prezenţi.

Crin Antonescu: Absenţa de la mesajul lui Băsescu nu ţine de muncă sau nemuncă, e gest politic.

"Nu e vorba aşadar de faptul că aş avea o altă treabă, sau mi-aş găsi un pretext, sau că aş fi ocupat, sau aşa cum văd că înţeleg unii «nu aş dori să vin la muncă», citez, oricât ar fi de jenant, ci este vorba de faptul că e un moment politic şi un gest politic al cărui înţeles mi-l asum pe deplin", a mai susţinut preşedintele Senatului.
Totodată, Antonescu a comentat faptul că Traian Băsescu doreşte să se adreseze parlamentarilor pe tema politicii externe, menţionând că nu doreşte să mai asculte "lecţii ipocrite de politică externă".

Eugen Nicolăescu: Casele de asigurări de sănătate, desfiinţate în următoarele zile!

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a anunţat, astăzi, că direcţiile de sănătate publică judeţene şi casele de asigurări de sănătate publică judeţene vor fi desfiinţate în următoarele zile.
Nicolăescu i-a acuzat pe "cei de la Casă" că în ultimii ani şi-au bătut joc de oameni, şi-au perpetuat locul lor de muncă, au "hingherit" pacientului, de aceea îi trimite acasă.
"Ce au făcut cei de la Casă în ultimii ani? Au făcut o nenorocire, şi-au bătut joc de oameni, sunt nişte birocraţi care trebuie să plece acasă. De-aia îi trimit acasă. Ei nu au făcut altceva decât să-şi perpetueze locul lor de muncă, să ia bani pe ce? Hingherind pacientul, omul! Acasă cu ei !'', a spus Nicolăescu. Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolaescu, a anunţat astăzi ca în perioada următoare cele 40 de Case judeţene de Asigurări de Sănătate şi Direcţiile de Sănătate Publica vor fi transformate în instituţii regionale.

Doru Bădescu, şeful Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate : Nu e momentul prielnic pentru regionalizarea caselor judeţene de asigurări de sănătate .

"Nu are nici o analiză, nici un studiu de impact, iar decizia va fi politica, pe baza unui proiect asumat de guvern", a spus Doru Bădescu. El a adăugat că nu este "momentul prielnic" pentru această decizie, întrucât se apropie data de 1 aprilie şi începe perioada de contractare, iar activitatea în casele judeţene de asigurări de sănătate va fi focalizata asupra acestui subiect. În legătură cu angajaţii, Bădescu a spus că numărul maxim aprobat este de 3.281 posturi bugetate prin bugetul din 2012 iar la sfârşitul anului 2012 numărul angajaţilor era de 3.020. CNAS şi casele judeţene au dreptul la 3% cheltuieli de administrare din fondul de asigurări de sănătate, a spus acesta. "Aceasta regionalizare trebuia discutată după o analiză administrativ-financiara, după regionalizarea care ar avea loc la nivelul tării, altfel, poate duce la nemulţumiri şi convulsii sociale ale asiguraţilor", a susţinut preşedintele CNAS.

Curtea Constituţională : Un articol din Legea reformei sănătăţii este neconstituţional.

 

 Curtea Constituţională a decis că este neconstituţional articolul din legea reformei în domeniul sănătăţii referitor la stabilirea unei contribuţii lunare a persoanei asigurate cumulata cu cea datorată veniturilor din cedarea folosinţei bunurilor, din dividende şi dobânzi, drepturi de proprietate.


Marian Vanghelie: Adrian Năstase e "o instituţie", nu are nevoie de o funcţie în mod deosebit în PSD.

 

Nu vreau să vorbesc foarte mult de Adrian Năstase, cred că locul lui e în acest partid, organizaţia de Bucureşti are datoria să spună că îl aşteptăm în organizaţie, să putem să începem o activitate politică împreună, cum a mai existat. Adrian Năstase nu are nevoie de o funcţie în mod deosebit, Adrian Năstase e o instituţie", a spus Vanghelie."Să vă spun un secret, am fost acum două săptămâni la el în vizită cu Bejinariu (Eugen Bejinariu, n.r.), mi-a dat ultima carte pe care a scris-o, m-am uitat un pic pe ea, Adrian Năstase e într-adevăr o instituţie", a adăugat Vanghelie.

TOPUL NOILOR DEPUTAŢI DUPĂ SALARIILE PE CARE LE PRIMESC.

După ce a câştigat alegerile, premierul Victor Ponta spunea că, deşi avem mai mulţi deputaţi şi senatori ca în legislatura 2008 – 2012, fondul lor salarial va rămâne la acelaşi nivel.
El promitea ca fondurile alocate pentru cheltuielile parlamentarilor (salarii, diurne, transport, cazare, etc.) vor rămâne la acelaşi nivel ca cele ale foştilor deputaţi şi senatori, ca aceste cheltuieli nu vor fi majorate. Din păcate, de la vorbe la fapte este o distanţă enormă. Iar realitatea este următoarea: salariile deputaţilor au crescut în luna ianuarie a acestui an comparativ cu ianuarie 2012, ianuarie 2011 sau ianuarie 2010! Cu mult! Dar bani pentru deputaţi se pare că s-au găsit. În medie, în ianuarie 2013, salariile noilor deputaţi au crescut cu circa 700 de lei fata de legislatura trecută, fata de ianuarie 2012. Cât un salariu minim! Cel mai mare salariu îl are în acest moment Valeriu Zgonea (PSD), preşedintele Camerei Deputaţilor. El a primit în luna ianuarie 2013 o indemnizaţie netă de 6.188 de lei. Cu 426 mai mult decât în octombrie 2012, când era tot preşedintele Camerei! Zgonea a primit o indemnizaţie de 5.762 lei la finele anului trecut, cât a fost şeful deputaţilor. Pe locurile următoare la salarii se plasează Eduard Hellvig (PNL), Viorel Hrebenciuc (PSD), Miron Mitrea (PSD) şi Ioan Oltean (PDL), vicepreşedinţii Camerei, toţi cu câte 5.700 de lei. Hrebenciuc înregistrează şi una dintre cele mai mari creşteri fata de anul trecut. În prima lună din acest an, Hrebenciuc a primit cu aproape 1100 lei mai mult în comparaţie cu ianuarie 2012. Dar sunt şi alţi baroni din Camera Deputaţilor care stau mult mai bine la bani ca în legislatura anterioară.

Şase studente ale Universităţii din Bucureşti au câştigat cele mai importante premii ale Programului European NetAware 2013. 

FELICITĂRI!!
Şase studente ale Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine din cadrul Universităţii din Bucureşti au câştigat cele mai importante premii la Programul Intensiv European NetAware, desfăşurat la Katowice, în Polonia. Reprezentantele universităţii au câştigat cele două locuri 1 şi cele două locuri 2 - maximum posibile -, precum şi două locuri 3, informează Universitatea din Bucureşti printr-un comunicat .
Concursul s-a desfăşurat în perioada 23 februarie - 8 martie 2013. Cele şase reprezentante ale Universităţii din Bucureşti, masterande în programul Cultura şi Limbajul Organizaţiilor Europene al Departamentului de Limbi Moderne Aplicate, sunt:
    Locul 1 - Andreea Hompoth şi Liliana Mocanu
    Locul 2 - Iulia Andreea Drăghici şi Aida Carmen Vladut
    Locul 3 - Madalina Elena Isac şi Dora Iuliana Petre
Delegaţia a fost însoţită de conf. dr. Diana Ioniţă, prof. dr. Magdalena Iordache-Platis şi lect. dr. Daria Protopopescu.

Gabriela Adameşteanu debutează în Germania.

FELICITĂRI!!

În perioada 12-15 martie 2013, Gabriela Adameşteanu va participa la Berlin şi Leipzig la patru evenimente dedicate apariţiei în limba germană a romanului "Drumul egal al fiecărei zile" / Der gleiche Weg an jedem Tag, la Editura Schoffling din Frankfurt, în traducerea lui Georg Aescht. Evenimentele sunt organizate şi susţinute de Editura Schoffling, Literaturhaus din Berlin, Forumul Romano-German şi Institutul Cultural Roman din Berlin. "Drumul egal al fiecărei zile" este primul volum al Gabrielei Adameşteanu tradus în Germania. În Berlin, romanul va fi prezentat astăzi, 12 martie, ora 20.00, la sediul Literaturhaus (director Ernest Wichner), în prezenţa redactorului de carte, Sabine Baumann, şi a autoarei. Moderatorul intinirii va fi Georg Aescht. "Drumul egal al fiecărei zile" a apărut la Cartea Românească în 1975 şi a primit  Premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor din România şi premiul Academiei.

ŞTIRI METEO

 

Miercuri  13  martie 2013.
Vremea se va menţine mai caldă decât în mod normal pentru aceast[ dată. Cerul va fi temporar noros şi va ploua local în regiunile vestice şi la munte şi pe arii restânse în rest. În zona montană înaltă vor fi precipitaţii mixte. Izolat, cantităţile de apă pot fi mai însemnate în nord-vest şi în zona Munţilor Banatului. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificări temporare la munte, în sud-vest şi nord-est. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 7 şi 17 grade, iar cele minime se vor încadra, în general, între -1 şi 9 grade. Presiunea atmosferică va fi uşor variabilă.

FRUMUSEŢI  ALE NATURII

DEŞERTUL GOBI

Deșertul Gobi (în mongolă, mai demult denumit și Șamo, este un deșert în Asia centrală fiind ca mărime al doilea din lume după deșertul Sahara; se deosebește de acesta prin absența aproape completă a dunelor de nisip (3%). Din această cauză deșertul Gobi este considerat de către unii geografi ca semideșert.Întiderea deșertului depășește 2000 km lungime, lățimea pe direcția nord-sud atinge 800 km , iar altitudinea medie este în jur de 1000 m. În regiunea de vest a deșertului se întâlnesc dune de nisip ce ating o înălțime de 400 m (cele mai înalte dune de nisip din lume). Printre dunele de nisip se găsesc circa 100 de lacuri sărate considerate lacuri sfinte de populația locală, mongolii Torgod. Climatul deșertului Gobi, este continental cu schimbări rapide de temperatură, nu numai în timpul anului dar și în decusul unei singure zile. Astfel, diferența de temperatură într-un interval de 24 de ore poate atinge 32 °C . Deșertul Gobi datorită Imperiului Mongol și Drumului Mătăsii (situat în sudul deșertului) a devenit mai cunoscut.

PERSONALITĂŢI

CORNELIU COPOSU

 Corneliu (Cornel) Coposu (n. 20 mai 1914, Bobota, Sălaj - d. 11 noiembrie 1995, București) a fost un om politic român, președinte al Partidului Național Țărănesc Creștin Democrat (1990 - 1995), senator, lider al opoziției din România postcomunistă. A fost deținut politic sub regimul comunist.Între 1937 și 1940 a activat ca secretar personal al lui Iuliu Maniu, pe care l-a însoțit în toate misiunile sale politice. În 1940 a primit funcția secretar politic al lui Iuliu Maniu. În 1945 a devenit președinte al filialei PNȚ Sălaj. Pe 14 iulie 1947 a fost arestat împreună cu întreaga conducere a PNȚ, în ceea ce s-a numit Înscenarea de la Tămădău. Până în 1956 a fost ținut în arest preventiv, fără să fie judecat. În 1956 i s-a înscenat un proces pentru "înaltă trădare a clasei muncitoare" și pentru "crimă contra reformelor sociale". A fost condamnat la muncă silnică pe viață. Până în 1962 a fost închis într-un regim sever de izolare la penitenciarul Râmnicu Sărat. În aprilie 1964 a fost pus în libertate după 17 ani de detenție. A fost angajat ca muncitor necalificat la Întreprinderea de Construcții-Montaj București, atelierul de tâmplărie mecanic. În ianuarie 1990 reînființează Partidul Național Țărănesc sub titulatura Partidul Național Țărănesc Creștin Democrat, al cărui președinte va fi până la moarte. Este unul din inițiatorii Convenției Democrate Române, alianță de partide creată în 1992 cu scopul de a contracara guvernarea de stânga a lui Ion Iliescu. În mai 1995 a fost numit Ofițer al Legiunii de Onoare, cea mai înaltă distincție acordată de Republică Franceză cetățenilor străini. Pe 6 octombrie 1995 a avut loc la sediul Ambasadei Franței la București ceremonia înmânării înaltei distincții. Moartea sa în noiembrie 1995 a generat un imens val de simpatie populară pentru forțele politice anticomuniste din România. Deși nu a beneficiat de funeralii naționale, la înmormântarea să au participat sute de mii de oameni, veniți din întreaga țară. Acest curent de simpatie a contribuit la victoria Convenției Democrate la alegerile generale din 1996.

  S -A ÎNTÂMPLAT ÎN 12 MARTIE...

1824 - S-a născut Gustav Robert Kirchhoff, fizician german, descoperitorul legilor care îi poartă numele şi al analizei spectrale (m.17.10.1887).
1832 - S-a născut Charles Boycott, proprietar irlandez împotriva căruia ţăranii de pe moşia sa au organizat, pentru prima dată în istorie, o formă de protest numită de atunci “boicot” (sistare organizată, totală sau parţială, a relaţiilor cu o persoană sau organizaţie, în semn de protest faţă de anumite acţiuni ale sale) (m.19.06.1897).
1838 - Apare, la Braşov, din iniţiativa şi sub conducerea lui George Bariţiu, “Gazeta de Transilvania”, primul ziar politic românesc din Transilvania. Şi-a încetat apariţia în 1946, datorită presiunilor comuniste.
1848 - Proclamaţia lui Simion Bărnuţiu prin care românii din Transilvania sunt chemaţi să se ridice la luptă pentru drepturile lor naţionale.
1863 - S-a înfiinţat agenţia diplomatică română de la Belgrad. Era prima agenţie diplomatică înfiinţată de România având caracter oficial, recunoscut atât de statul de reşedinţă, cât şi de celelalte puteri care aveau reprezentanţi la Belgrad.
1863 - S-a născut Gabriele d’Annunzio, poet, romancier şi dramaturg italian (romanele: “Inocentul”, “Triumful morţii”) (m.05.03.1938).
1863 - S-a născut V. I. Vernadski, naturalist, mineralog şi cristalograf rus, a pus bazele ştiinţei despre biosferă (m.06.01.1945).
1885 - S-a născut scriitorul Mateiu I. Caragiale ("Craii de Curtea Veche", "Remember") (m.17.01.1936).
1890 - S-a născut balerinul rus Vaslav Nijinsky (m.08.04.1950).
1907 - Răscoala ţăranilor atinge apogeul în Muntenia şi Oltenia. Demisia guvernului conservator prezidat de Gh. Gr. Cantacuzino. Se formează un guvern liberal, în frunte cu Dimitrie A. Sturdza (cu I.I.C. Brătianu la Ministerul de Interne şi cu generalul Al. Averescu la Ministerul de Război).
1914 - Constantin Brâncuşi are prima expoziţie personală, la New York (12.03-01.04.1914).
1918 - Moscova a devenit capitala Rusiei.
1925 - A murit Sun Yi–xian (Sun Yat–Sen), democrat revoluţionar şi om de stat. Fondator şi prim preşedinte al Republicii China între anii 1911 şi 1912, Sun Yat–Sen a promovat o politică de unitate şi democratizare a acestei ţări pe calea revoluţiei naţionaliste, a iniţiat reforme sociale şi economice care aveau în vedere modernizarea societăţii chineze. Doctrina să, sunyatsenismul, a stat la originea celor două căi pe care s–a dezvoltat ulterior societatea chineză divizată, a Republicii Populare Chineze şi a statului–insulă Taiwan (n.12.11.1866).
1934 - S-a născut Maria Manoliu-Manea, lingvist, filolog, membră de onoare a Academiei Române. Din 1979, este profesor la Universitatea din California.
1940 - S-a născut Virgil Nemoianu, critic literar, eseist, filosof, membru al Academiei Europene de Arte şi Ştiinţe. Din 1975, este stabilit în SUA.
1940 - S-a născut Bartholomeu I, patriarh ecumenic de Constantinopol, liderul spiritual al ortodocşilor din întreaga lume (ales la 22.10.1991).
1945 - A murit Anna Frank, autoarea unui celebru jurnal, “Jurnalul Annei Frank”, în care a descris istoria familiei sale în timpul ocupaţiei hitleriste în Olanda (n.12.06.1929).
1946 - S-a născut actriţa şi cântăreaţa americană Liza Minnelli, fiica actriţei Judy Garland şi a regizorului Vincente Minnelli (filmele “Cabaret”, “New York, New York”).
1947 - Preşedintele Harry Truman, în mesajul adresat Congresului SUA, prezintă programul politicii externe, cunoscut sub denumirea “Doctrina Truman”.
1948 - S-a născut istoricul Andrei Nicolae Pippidi.
1950 - A murit scriitorul german Heinrich Mann (romanul “Îngerul albastru”) (n.27.03.1871).
1965 - A murit George Călinescu, critic şi istoric literar, dramaturg, poet, prozator, importantă personalitate a culturii româneşti (n.19.06.1899).
1966 - A murit Victor Brauner, pictor suprarealist. Stabilit din 1938 în Franţa (n.15.06.1903).
1990 - A fost adoptată ”Proclamaţia de la Timişoara”, în cadrul manifestaţiei populare din Piaţa Operei din Timişoara, începută la 11.03.1990.
1999 - A murit violonistul Yehudi Menuhin, elev al lui George Enescu (n.22.04.1916).
1999 - Polonia, Cehia şi Ungaria devin membre cu drepturi depline în NATO. Este a cincea extindere din istoria Alianţei Nord-Atlantice şi prima de după “războiul rece”.
2000 - Într-un act istoric fără precedent, Papa Ioan Paul al II-lea a cerut iertare pentru păcatele comise de Biserica Catolică de-a lungul existenţei sale milenare.
2001 - A murit jurnalistul Alecsandru Nedelcu.
2003 - A fost asasinat Zoran Djindjici, fostul premier sârb. (n.1.08.1952).

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Va rog sa va spuneti parerea , fiecare parere conteaza , doar o singura rugaminte am pastrati limbajul decent , fara cuvinte urate injuraturi , instigare la rasism ,xenofobie si jignire a celui caruia va adresati ( vom modera doar aceste comentarii ),va multumesc si asteptam cu interes comentariile dumneavoastra. .

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More