sâmbătă, 15 iunie 2013

15 iunie 2013 by Viorica Crainic

Bine v - am regăsit!

"Parlamentul nu este reprezentantul poporului, ci este sluga poporului, care trebuie să execute ce a decis poporul". (Prof. de drept constituţional Gheorghe Iancu)

 

Preşedintele Traian Băsescu  susţine acceptarea de către România a jurisdicţiei obligatorii a Curţii Internaţionale de Justiţie.

 "Domnul preşedinte Traian Băsescu s-a declarat un susţinător al deciziei de acceptare a jurisdicţiei obligatorii a Curţii Internaţionale de Justiţie, având în vedere şi justeţea acestei opţiuni dovedită în modul de soluţionare a disputei teritoriale cu Ucraina în Marea Neagră", menţionează un comunicat de presă transmis vineri MEDIAFAX despre întâlnirea de la Palatul Cotroceni.
Şeful statului "a evocat importanţa acceptării de către România a jurisdicţiei obligatorii a Curţii şi, prin aceasta, a alăturării României unui grup majoritar de state membre ale Uniunii Europene care favorizează respectarea strictă a normelor de drept internaţional în relaţiile dintre state pe plan mondial".
Preşedintele Băsescu a mulţumit oficialului CIJ pentru implicarea cu imparţialitate şi profesionalism în soluţionarea echitabilă a cauzei privind delimitarea platoului continental şi a zonelor economice exclusive în Marea Neagră între România şi Ucraina.
Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ), cu sediul la Haga, este organul principal judiciar al ONU şi una dintre cele mai prestigioase, importante şi respectate instanţe internaţionale. A fost înfiinţată în 1945, în baza Cartei ONU.

Johannes Hahn  : Continuarea descentralizării va îmbunătăţi implementarea proiectelor cu fonduri europene.

"Continuarea procesului de descentralizare va contribui la o mai bună implementare a proiectelor finanţate din fonduri europene", a declarat vineri comisarul european pentru politică regională, Johannes Hahn, aflat în vizită în România.

"Am spus-o cu mai multe ocazii la Bucureşti, preferăm - şi acesta este de asemenea un lucru pe care l-am discutat - cât mai curând posibil continuarea descentralizării, pentru că aşa cum am constatat şi în alte părţi ale Europei, dacă oferi oportunităţi regiunilor, de îndată ce primesc competenţe administrative şi materiale, acest lucru contribuie la o mai bună implementare a proiectelor. Am înţeles că acesta este un subiect care se discută în Guvern, dar, în principiu, direcţia ar trebui să fie, atunci când e posibil, descentralizarea, într-o manieră adecvată", a precizat oficialul european, în cadrul unei declaraţii de presă susţinute la Palatul Victoria.
"Comparativ cu situaţia cu care ne confruntăm cu câteva luni în urmă, am reuşit să reducem la jumătate numărul programelor operaţionale sectoriale presuspendate. Următorul program care va fi deblocat este programul de transport. Nu pot anunţa deblocarea finală astăzi, pentru că trebuie să soluţionăm câteva formalităţi de ordin administrativ. Sunt foarte încrezător că în cursul săptămânii următoare vom putea face anunţul final", a precizat comisarul.

MAE :  România a fost aleasă vicepreşedinte al Adunării Generale ONU.

"România a fost aleasă astăzi, 14 iunie 2013, în cadrul unei reuniuni plenare a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite din New York, prin Reprezentantul Permanent al său la ONU, ambasador Simona Miculescu, în postul de vicepreşedinte al Adunării Generale pentru cea de-a 68-a sesiune, care va avea loc în luna septembrie 2013. Evenimentul reprezintă un moment de referinţă la nivel internaţional, oferind României un important capital de imagine şi oportunitatea de a orienta discuţiile în cel mai înalt for al diplomaţiei multilaterale", se arată într-un comunicat MAE.
România va deţine această funcţie până în luna septembrie 2014 şi, din această poziţie, va asista pe Preşedintele Adunării Generale în prezidarea reuniunilor, orientarea discuţiilor şi formularea unei părţi a agendei Adunării Generale.

Claudiu Lukacsi : Consul general la New York.



Claudiu Lukacsi a fost numit consul general şef al Consulatului General al României la New York, Statele Unite ale Americii, potrivit unei hotărâri semnate de premierul Victor Ponta şi publicate, vineri, în Monitorul Oficial.
De asemenea, a fost publicată o decizie referitoare la numirea lui Trandafir Florin Vasiloni drept consul general, şef al Consulatului General al României la Gyula, Ungaria, informează Agerpres.


Preşedintele BERD va vizita România.

Preşedintele Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), Suma Chakrabarti, va vizita România în perioada 17-18 iunie pentru întrevederi cu oficiali de la Bucureşti, parteneri de afaceri şi cu reprezentanţi ai societăţii civile.
"BERD este un partener puternic şi de încredere pentru România. Ţara dă semne clare de redresare economică după ani extremi de grei, iar BERD îşi menţine angajamentul de a susţine eforturile României de a reveni la o creştere economică sustenabilă în viitor", a declarat Chakrabarti.
BERD derulează, împreună cu Banca Mondială şi Banca Europeană de Investiţii, un program de investiţii de 30 miliarde euro pe o perioadă de doi ani, pentru a sprijini redresarea economică în Europa Centrală şi de Sud-Est.
Contribuţia BERD de 4 miliarde de euro va fi dedicată în mare parte Europei de Sud-Est, inclusiv României, unde instituţia a angajat peste 600 milioane euro anul trecut.
De la începutul activităţii sale, BERD a investit aproximativ 6,2 miliarde euro în peste 330 de proiecte în România, mobilizând pentru aceste proiecte peste 12 miliarde euro din alte surse de finanţare.

Crin Antonescu: Reducerea numărului de parlamentari nu e soluţia pentru creşterea încrederii populaţiei.

"Ne-am obişnuit să spunem aproape automat câteva lucruri despre Parlament: că este forul reprezentativ suprem, că este instituţia cheie a democraţiei pentru că reprezintă multitudinea opiniilor şi intereselor unei societăţi, că este un spaţiu de dezbatere şi decizie. A venit momentul să privim mai adânc, dincolo de aceste cuvinte, să scoatem discuţia despre Parlament din clişee şi s-o ancorăm în realitate. Într-o Europă care s-a confruntat cu o criză profundă, această realitate înseamnă scăderea încrederii în instituţia Parlamentului, creşterea autorităţii Executivului în raport cu legislativul şi, nu în ultimul rând, tentaţia populismului", a spus Antonescu, citat de Agerpres, în debutul discursului susţinut la prima sesiune a ASE intitulată "Relaţiile dintre Camerele superioare şi Camerele inferioare".
"Atunci când vorbim despre criză în Europa, ne gândim automat la măsuri economice, la austeritate, bugete sau mişcări sociale. Dar una dintre consecinţele nevăzute sau poate prea puţin sesizate ale acestei stări de fapt este profund politică. Ea vizează întărirea guvernelor, creşterea puterii lor în materie de legiferare, în detrimentul Parlamentului. În faţa crizei a fost nevoie de măsuri rapide, de multe ori impopulare, care trebuiau asumate politic imediat. Iar acest lucru nu putea fi decât apanajul Guvernului. De aici şi până la eludarea Parlamentului sau slăbirea rolului său nu e decât un pas. Guverne mai puternice şi parlamente mai slabe, un alt tip de raport între puteri, acesta este unul din efectele crizei. Nu judecăm această realitate în termeni valorici, de bine sau rău, dar este necesar s-o privim cu luciditate şi să decidem ce fel de viitor ne dorim", a afirmat Crin Antonescu.

PDL: Ponta să înceteze să mai dea comenzi politice justiţiei.

"Partidul Democrat Liberal îi cere imperativ lui Victor Ponta să înceteze definitiv să mai dea comenzi politice justiţiei cu scopul personal de a-şi regla conturile politice cu lideri ai PDL. Minciuna agresivă a lui Victor Ponta, care joi folosea instituţia Guvernului pentru a trimite un comunicat de presă în care anunţa că doctorul Lucian Duţă, lider al PDL, este cercetat penal de DNA cu scopul de a bloca numirea unui profesionist într-o instituţie a statului, a fost devoalată sec de Direcţia Naţională Anticorupţie", se arată într-un comunicat PDL remis, vineri, agenţiei MEDIAFAX.
"Victor Ponta stă la masă cu miniştri şi parlamentari ai USL aflaţi la un pas de a fi condamnaţi pentru corupţie, dar caută vinovaţi în PDL. PDL îi cere lui Victor Ponta să înveţe odată ce înseamnă să fii premier într-un stat european şi să renunţe la atitudinea de revanşă politică dominată de angoase personale", se mai arată în comunicatul PDL.

PRM: Se cere schimbarea  lui Vadim de la şefia partidului.

30 de lideri de filială ai PRM se întâlnesc astăzi la Bucureşti pentru a-l schimba din funcţie chiar pe Corneliu Vadim Tudor, după ce aceştia contestă modul în care este condus în prezent partidul. În acelaşi timp, Vadim Tudor are o şedinţă separată cu restul membrilor şi ameninţă că "îi va târî în instanţă" pe cei care vor să îl destitue. Nemulţumiţii îi reproşează fondatorului PRM că a îngropat partidul şi acum îi vor capul, fiind deranjaţi de modul în care Vadim Tudor conduce organizaţia politică. Conform acestora, partidul "a ajuns pe linie moartă" şi nu mai are niciun rezultat în ultima perioadă, mai ales din cauza destituirilor pe care fondatorul le-a făcut în cursul acestui an. Cele mai multe şanse pentru postul de preşedinte le are Gheorghe Funar, liderul din Cluj, reprezentanţii dorind să îl voteze în cursul congresului pe care vor să îl organizeze în luna octombrie.
Cu toate acestea, Vadim a ameninţat că îi va da în judecată pe cei care vor să îl destituie, dat fiind faptul că el este liderul fondator. În acelaşi timp, liderul PRM are o şedinţă în care discută cu restul partidului.

Turcia : Protestele  nu se vor opri.

 Ocupanţii parcului Gezi din Istanbul, de unde a pornit mişcarea de contestare populară fără precedent în Turcia din 2002, au anunţat astăzi,  că vor continua protestul lor început acum două săptămâni, transmite AFP, citată de Agerpres.
'Vom continua rezistenţa noastră împotriva oricărei nedreptăţi din ţara noastră (...) Aceasta nu este decât începutul, lupta noastră continuă!', indică un comunicat al Solidarităţii Taksim, un colectiv format din 116 partide şi asociaţii care animă mişcarea din parcul Gezi.
'Astăzi, suntem mai puternici, mai organizaţi şi mai optimişti decât acum 18 zile', când un mic grup de militanţi ecologişti a început să se instaleze în parc pentru a se opune proiectului de amenajare iniţiat de autorităţi, subliniază Solidaritatea Taksim în comunicatul publicat după o noapte de dezbateri între ocupanţi.
Sute de protestatari din parcul Gezi cer totodată eliberarea manifestanţilor arestaţi de poliţie în cadrul vastei mişcări de mobilizare ce a cuprins întreaga ţară şi care s-a soldat cu patru morţi şi peste 7.500 de răniţi.

Belgrad : Acordul de normalizare a relaţiilor cu Pristina începe să se pună în aplicare.

 "Comisariatul de poliţie de la Leposavici (nordul Kosovo), a fost închis astăzi în confirmitate cu acordul încheiat între Belgrad şi Pristina", la 19 aprilie, la Bruxelles, sub egida UE, a declarat pentru AFP comandantul poliţiei din nordul Kosovo, Radenko Nedeljkovici, refuzând să ofere mai multe detalii.
Acordul de la Bruxelles se referă la gradul de autonomie acordat celor 40.000 de sârbi care locuiesc în nordul Kosovo, o regiune sprijinită de Serbia, care scapă practic controlului Priştinei.
Punerea  în aplicare a acestui acord, este o condiţie principală impusă Serbiei în vederea aderării la UE, pentru stabilirea unei date de începere a negocierilor de aderare la blocul comunitar.
O sursă din cadrul poliţiei a precizat pentru AFP că alte trei comisariate ale poliţiei sârbe din această regiune ar trebui să fie închise până la 20 iunie.
În virtutea acordului, a cărui versiune neoficială a fost publicată de presă, sârbii vor numi şeful poliţiei regionale şi vor gestiona tribunalele, acolo unde sunt majoritari, totul "funcţionând în cadrul instituţiilor legale din Kosovo".

Grecia : O nouă tranşă de ajutor.

Potrivit unor surse citate de Reuters şi Euronews, Grupul de lucru al zonei euro a acceptat vineri acordarea noii tranşe, măsura fiind facilitată de hotărârea Guvernului elen de închidere şi restructurare a radio-televiziunii publice ERT, care are drept consecinţă disponibilizarea a 2.656 de angajaţi.
 Noua tranşă, de 3,3 miliarde de euro, fusese aprobată luna trecută de miniştrii Finanţelor ai statelor din zona euro, care condiţionaseră împrumutul de noi eforturi pentru combaterea corupţiei.
Troica formată din Comisia Europeană, BCE şi FMI a promis Greciei un ajutor financiar de 240 de miliarde de euro, pentru perioada 2010-2014, destinat măsurilor de stabilizare macroeconomică. În schimbul ajutorului financiar, Atena a promis că va disponibiliza 4.000 de angajaţi din sectorul bugetar până la sfârşitul anului 2013.
Tot vineri, procurorii greci au iniţiat o anchetă care vizează presupuse decizii ilegale de acordare a unor contracte de către radio-televiziunea publică elenă (ERT) în ultimii zece ani.
Sute de angajaţi ai radio-televiziunii publice ERT, închisă în mod intempestiv marţi, printr-o decizie a partidului condus de premierul conservator Antonis Sămăraş, care a intrat în dezacord cu partidele de coaliţie, continuă să ocupe sediul din Atena al instituţiei, vineri, a patra zi consecutiv.
"Vom continua să ocupăm sediul până la redeschiderea ERT şi până la retragerea actului legislativ prin care radio-televiziunea a fost închisă", a declarat, pentru AFP, Nikos Tsimpidas, un reprezentant al sindicatului angajaţilor radio-televiziunii publice din Grecia. După întreruperea emisiei ERT marţi seară, ca urmare a deciziei guvernamentale semnate doar de premierul conservator Antonis Sămăraş şi de ministrul elen de Finanţe Yannis Stournaras, angajaţii ERT şi câteva mii de persoane s-au adunat în sediul central al radio-televiziunii din Atena.

Londra : Zeci de romi de origine română, evacuaţi.

Autorităţile britanice au intervenit vineri şi au evacuat aproximativ 70 de romi origine română staţionaţi în zona Park Lane din Londra, informează ziarul The Standard, în ediţia online.
 Poliţia a intervenit şi a confiscat saltelele şi cutiile de carton folosite de imigranţii care dorm în zona Park Lane. Aproximativ 70 de nomazi au fost evacuaţi, informează The Standard.
Autorităţile suspectează că nomazii din zona Park Lane fac parte din reţele de cerşetorie şi furturi din buzunare. În ultimele luni, autorităţile londoneze au fost sesizate de mai multe ori de localnicii deranjaţi de imigranţii care dorm în zone publice din capitala Marii Britanii.

ŞTIRI METEO

 DUMINICĂ 16  IUNIE 2013

Valorile de temperatură vor fi în creştere, vremea devenind călduroasă în zonele de câmpie. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporare în regiunile estice, iar după-amiaza şi în zona de munte, unde vor mai fi ploi de scurtă durată, însoţite de descărcări electrice. Vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificări în Delta Dunării. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 26 de grade în nordul Moldovei, pe litoral şi în depresiuni şi 33 de grade în regiunile sudice. Temperaturile minime se vor situa, în general, între 12 şi 20 de grade.Presiunea atmosferică nu va avea variaţii semnificative.

PERSONALITĂŢI

Edvard Grieg

Edvard Hagerup Grieg (n. 15 iunie 1843, Bergen - d. 4 septembrie 1907, Bergen) a fost un compozitor și pianist norvegian.Grieg a crescut într-o familie cu tradiții muzicale. Edvard s-a înscris, la vârsta de 15 ani, la Conservatorul din Leipzig, condus în acei ani de renumitul pianist Ignaz Moscheles. În afară de Moscheles, i-a avut ca profesori, între alții și pe Ernst F. Wenzel și pe Carl Reineke. Nici la conservator Grieg nu a fost printre studenții cei mai disciplinați, dar a obținut note bune în majoritatea materiilor, o excepție fiind cursul de orgă. Și-a concentrat eforturile mai ales pe studiul pianului, și s-a delectat cu bogata viață muzicală a Leipzigului, cu numeroasele concerte și recitaluri. Acolo a fost expus mai ales influenței creației școlii romantice germane, în primul rând a lucrărilor lui Schumann și Mendelssohn. În primăvara anului 1860, la 17 ani, a contractat din nefericire o tuberculoză pulmonară care i-a pricinuit greutăți în tot cursul vieții. În 1861 și-a făcut debutul ca pianist de concert, la Karlshamn, în Suedia.În 1867 a devenit dirijor la societatea filarmonică din Oslo, în 1869 Concertul său pentru pian și orchestră în La minor, opus 16, a fost interpretat pentru prima oară la Copenhaga. Din 1875 a început să lucreze la muzica de scenă pentru drama lui Ibsen 'Peer Gynt'. A întreprins o serie de turnee în Danemarca, Germania și Olanda. În 1888 'Suita Peer Gynt I' a fost prezentată prima dată la Leipzig, aici Grieg i-a întâlnit pe Brahms și pe Ceaikovski. În anii următori Grieg va întreprinde turnee de concerte în toată Europa, cu orchestre renumite ca Filarmonica din Berlin sau orchestra Concertgebouw din Olanda. A fost ales membru al academiilor din Suedia, Paris, doctor onorific al universităților din Cambridge și Oxford. În 1904 a avut o întâlnire cu împăratul german Wilhelm al II-lea. În anul morții sale 1907 Edvard Grieg a mai susținut concerte la München, Berlin, Kiel, Oslo și Copenhaga.
Edvard Grieg este cel mai de seamă muzician din școala națională norvegiană și unul din reprezentanții de frunte ai muzicii romantice europene. Muzica lui a fost influențată de romanticii germani, ca de pildă Schumann, și de asemenea de muzica populară a poporului său, uneori și de cea a popoarelor scandinave vecine. Grieg a activat și ca pianist de concert până la sfârșitul vieții sale.

Victor Brauner

Victor Brauner (n. 15 iunie 1903, Piatra Neamț - d. 12 martie 1966, Paris) a fost un pictor și poet suprarealist evreu, originar din România.
Victor Brauner a fost fiu al unui fabricant de cherestea din Piatra Neamț și frate al folcloristului Harry Brauner, respectiv cumnat (târziu) al folcloristei și artistei plastice Lena Constante.
Victor Brauner urmează școala primară la Viena, unde familia se stabilește pentru câțiva ani. După revenirea familiei sale în țară, în 1914, Victor își continuă studiile la Școala evanghelică din Brăila; în această perioadă începe să-l pasioneze zoologia. Frecventează Școala de Arte Frumoase din București (1919 - 1921) și Academia Liberă de Pictură a lui Horia Igiroșanu. Începe să picteze peisaje "cezanniene". Apoi, după propria-i mărturisire, trece prin toate fazele: "dadaiste, abstracționiste, expresioniste". În 1924, la 26 septembrie, are loc prima sa expoziție personală, la București, la "Galeriile Mozart". În această perioadă îl întâlnește pe poetul Ilarie Voronca, cu care va înființa revista 75 HP, în care Victor Brauner publică manifestul "Pictopoezia" și un articol "Supra-raționalismul". Pictează și expune "Cristos la Cabaret" (în maniera pictorului Georg Grosz) și "Fata din fabrică" (în maniera lui Holder). Participă la expoziția "Contimporanul" (noiembrie 1924). În 1925 face primul voiaj la Paris, de unde se întoarce în țară, la București în 1927. În perioada 1928 - 1931 colaborează la revista "Unu", revistă de avangardă, cu concepții dadaiste și suprarealiste, în care publică reproduceri după majoritatea tablourilor și desenelor sale: "desene limpezi și portrete făcute de Victor Brauner prietenilor săi, poeți și scriitori".
În 1930 se instalează la Paris, unde îl întâlnește pe Brâncuși, care-l inițiază în arta fotografică. Tot în această perioadă se împrietenește cu poetul evreu Benjamin Fondane și îl întâlnește pe Yves Tanguy, care-l va introduce mai târziu în cercul suprarealiștilor. Victor Brauner participă la toate expozițiile suprarealiste.
La 12 martie 1966, Victor Brauner moare la Paris, în urma unei boli îndelungate. Mormântul său, aflat în cimitirul Montmartre, are ca epitaf o frază extrasă din Carnetele sale: „Peindre, c'est la vie, la vraie vie, mă vie”

Iosif Fekete

Iosif Fekete, cunoscut şi că Iosif Fekete Negrulea (n. 15 iulie 1903, Hunedoara - d. 1979) a fost un sculptor român de etnie maghiară.
La 15 iulie 1903 se naște la Hunedoara, József, al doilea fiu al lui Fekete József și al Fekete Julianna (n. Járdánházi).
Între 1909 şi 1912 urmează clasele primare în oraşul natal. Din 1913 până în 1917 urmează cursurile secundare ale liceului din Alba-Iulia. Din cauza războiului le continuă la Miercurea-Ciuc, Turda şi Odorheiul Secuiesc. Între 1919 şi 1921 este ucenic lăcătuş la uzinele de fier din Hunedoara.

Din 1921 până în 1927 urmează cursurile Şcolii de Belle Arte din Bucureşti avându-i ca profesori pe: Dimitrie Paciurea la sculptură şi pe Fritz Storck, C. Artachino şi G. D. Mirea la desen şi pictură.
În 1928 până în 1930 execută în colaborare cu Lidia Kotzebue Monumentul Aviatorilor din Bucureşti.
În 1929 la Salonul Oficial primeşte premiul pentru lucrarea „Diana”.
1930 – Primeşte premiu pentru lucrarea „Capitel” la Salonul de Arhitectură şi Artă Decorativă
1931 – Primeşte premiu pentru lucrarea „Sf. Francisc de Assisi”.
1932 – Primeşte premiu pentru lucrarea „Taurul” la Salonul Oficial.
1933 – La Salonul Oficial primeşte premiu pentru reliefurile portalului Ministerului de Justiţie. În acelaşi an se căsătoreşte cu Anisia Dumitru născută la 30 aprilie 1911 la Dobridor, Dolj.
Între 1931 – 1941 este angajat ca sculptor animalier la Institutul Naţional Zootehnic.
În 1934 este primit ca membru asociat, iar în 1935 ca membru definitiv al „Tinerimii artistice”.
În 1941 se stabileşte definitiv la Oradea unde va realiza cea mai mare parte a lucrărilor sale.

Saul Steinberg

Saul Steinberg s-a născut la 15 iunie 1914 la Râmnicu-Sărat. Bunicul său a fost croitor pentru armata română, la Buzău, tatăl său a deţinut o mică fabrică de cartonaj, iar unchii săi au fost librari, desenatori de firme, papetari sau librari. Saul Steinberg a trăit mai mult în Capitală, cât a stat în România. La Bucureşti a studiat şi filosofia, la Universitate, ca apoi să plece la Milano. Acolo s-a înscris la Politehnică şi a studiat arhitectura. Şi-a încheiat studiile în 1940, iar pe timpul cât a locuit în Italia a colaborat la publicaţia satirică Bertoldo. Artistul a părăsit însă destul de repede Italia forţat de legile antisemite date de guvernul acestei ţări de la acea vreme.
A aşteptat un an, în Republica Dominicană, pentru a obţine viza pentru SUA. În acea perioadă a contribuit cu mai multe lucrări la diverse publicaţii străine. În 1942, The New Yorker avea să-i sponsorizeze intrarea în Statele Unite, iar acela a fost şi momentul în care a început colaborarea artistului cu revista americană.
De-a lungul vieţii, Steinberg a publicat în The New Yorker aproape 90 de caricaturi de copertă şi peste 1.200 de alte desene. Cea mai cunoscută operă a sa se numeşte “Lumea văzută de pe 9th Avenue” şi este o hartă a lumii aşa cum o percep cei care locuiesc în Manhattan. Caricatura are în prim plan Manhattanul şi graniţele sale, apoi graniţele SUA şi, la mare depărtare, restul lumii: doar China, Japonia, Rusia. Desenul a fost coperta revistei The New Yorker din 29 martie 1976.
Artistul a murit la 12 mai 1999. Operele sale sunt prezente în mai multe muzee şi galerii din lume.În conformitate cu testamentul său, a fost înființată Fundația Saul Steinberg, cu scopul de “a facilita studiul și apercierea contribuției lui Saul Steinberg la arta secolului XX” și de “a servii ca resursă pentru comunitatea curatorială și educativă internațională precum și pentru marele public”

S -A ÎNTÂMPLAT ÎN  15 IUNIE ...........

Evenimente

    1502: În timpul ultimei sale expediții Columb descoperă insula Martinica
    1839: Charles Goodyear (1800-1860), inventator, a descoperit vulcanizarea cauciucului, procedeu prin care acesta devine insensibil la variațiile de temperatură
    1875: S-a înființat, la București, Societatea de Geografie
    1940: Al doilea război mondial: a fost fondat lagărului de exterminare de la Auschwitz, destinat inițial oamenilor politici din Polonia
    1977: A fost inaugurat, la Paris, atelierul lui Brâncuși, reconstituit pe esplanada Beaubourg, într-o clădire separată de clădirea Muzeului de Artă Modernă. Spațiul cuprinde 148 de sculpturi și încearcă să redea atmosfera atelierului sculptorului din Impasse Ronsin
    1985: A avut loc, la Ploiești, ultimul spectacol al Cenaclului Flacăra, interzis de către autoritățile comuniste; înființat la 17 septembrie 1973 și condus vreme de 12 ani de poetul Adrian Păunescu, cenaclul a reprezentat un moment special în anii întunecați ai comunismului; Vasile Șeicaru, Alexandru Andrieș, George Nicolescu, Mircea Rusu sunt doat câțiva dintre artiștii români care și-au început carieră pe scena Cenaclului Flacăra
    2005: Casa Bloomsbury (Londra) scoate la licitație prima ediție a romanului autobiografic „Mein Kampf", semnat de Adolf Hitler

  S -a născut în............

    1594: Nicolas Paussin, pictor și desenator francez (d. 1665)
    1841: Dimitrie Grecescu, etnobotanist român (d. 1910)
    1843: Bergen Edvard Hagerup Grieg, compozitor, pianist și dirijor norvegian (d. 1907)
    1886: Alexandru Nicolae Donici, antropolog, etnograf, scriitor și publicist român
    1893: Ion Marin Sadoveanu, prozator, poet, dramaturg, eseist român (d. 1964)
    1903: Victor Brauner, pictor român (d. 1966)
              Iosif Fekete, sculptor român (d. 1979)

    1909: Virgil Teodorescu, poet și eseist român (d. 1987)
    1914: Saul Steinberg, caricaturist român
 

Decese

    1893: Ferenc Erkel, compozitor, pianist, dirijor și pedagog maghiar
    1889: Mihai Eminescu, poet, prozator și jurnalist român (n. 1850)
    1929: Traian Lalescu, matematician român (n. 1882)
    1938: Ernst Ludwig Kirchner, pictor german (n. 1880)
    1939: Nicolae Matei Condiescu, prozator, general român (n. 1880)
    1971: Wendell Stanley, biochimist american, laureat al Premiului Nobel (n. 1904)
    1996: Ella Fitzgerald, cântăreață americană de jazz (n. 1920)
  



0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Va rog sa va spuneti parerea , fiecare parere conteaza , doar o singura rugaminte am pastrati limbajul decent , fara cuvinte urate injuraturi , instigare la rasism ,xenofobie si jignire a celui caruia va adresati ( vom modera doar aceste comentarii ),va multumesc si asteptam cu interes comentariile dumneavoastra. .

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More