miercuri, 3 iulie 2013

3 iulie 2013 by Viorica Crainic

Bine v - am regăsit!

"Curajul este scara pe care urcă toate celelalte virtuţi."

(Clare Booth Luce)

 

FELICITĂRI!

Record de medalii de aur pentru Romania, la Balcaniada de Matematică.


Elevii romani au câştigat 4 medalii de aur şi două de argint la Balcaniada de Matematică care s-a defăşurat anul acesta în Cipru în perioada 25 iunie-2 iulie.
Elevii care au obţinut următoarele medalii sunt: Aur: Marius Bocanu( din Piteşti), Andrei Bud(din Negreşti Oas), Simona Diaconu (Bucuresti- Liceul Intrenational de Informatică ), Omer Cerrahoglu (Colegiul Naţional Vasile Lucaciu, Baia Mare); Argint: Ştefan Spataru(Alexandria), Paul Musca ( originar din Iaşi, elev la Liceul internaţional de informatică din Bucureşti).
Potrivit unui comunicat al Societăţii Române de Matematică, în clasamentul neoficial pe medalii România este pe primul loc, la mare distanţă, de celelalte ţări participante.
Delegaţia României a fost însoţită de conf. univ. Cătălin Gheorghe de la Universitatea Bucureşti şi profesorul Marius Mainea de la Colegiul "Vladimir Streinu" din Găieşti. Delegaţia se intoarece miercuri 3 iulie în ţară.
La Balcaniada de Matematică au participat 11 ţări din Balcani şi 8 ţări invitate, printre care Italia şi Marea Britanie.

Mircea Cărtărescu a câştigat Spycher - Literaturpreis Leuk.

Scriitorul Mircea Cărtărescu a câştigat Spycher - Literaturpreis Leuk în Elveţia, distincţia urmând să îi fie înmânată la începutul lui septembrie, informează un comunicat al editurii Humanitas.
Ceremonia de decernare a premiului va fi organizată pe 1 septembrie, iar laudatio pentru Mircea Cărtărescu va fi rostit de Ernest Wichner, scriitor şi traducător german originar din România, directorul Literaturhaus Berlin.
"«Orbitor», trilogia fantastică a lui Mircea Cărtărescu, având o nemărginita fluiditate narativă, conciliază cu lumea amintirea autorului despre Bucureştiul socialist al copilăriei sale. Cărtărescu stăpâneşte toate registrele şi tonalităţile şi foloseşte cu măiestrie toate mijloacele preluate de la clasici precum Swift sau Proust până la elemente fantasy şi horror pentru a crea un univers artistic de o mare expresivitate a limbii, în centrul căruia se află tânărul de odinioară", se arată în motivaţia juriului.

Preşedintele Traian Băsescu :  Vizită de lucru la Berlin.

Preşedintele Traian Băsescu şi ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu,  participa astăzi, la Berlin, la o masă rotundă organizată de Ministerul Federal al Muncii şi Afacerilor Sociale din Germania pe tema "Promovarea ocupării tinerilor în Europa",  în vederea adoptării unui document comun în cadrul căruia să fie identificate măsurile care se impun pentru implementarea, la nivelul UE, a "Garanţiei pentru tineri".informează, Ministerul Muncii.
Gazda conferinţei este cancelarul german Angela Merkel, la reuniunea la nivel înalt participând şi preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, preşedintele PE, Martin Schulz, preşedintele Băncii Europene de Investiţii, Werner Hoyer, precum şi şefii de stat şi de guverne ai ţărilor membre, cum ar fi preşedintele Franţei, Francois Hollande.
"Tot miercuri, în prezenţa cancelarului federal Angela Merkel, a preşedintelui României, Traian Băsescu, precum şi a ambasadorului României la Berlin, Lazăr Comănescu, ministrul Câmpeanu va participa la o conferinţa de presă ţinută la Cancelaria federală", se mai arată în comunicat.
Administraţia Prezidenţială a transmis, ieri, că preşedintele Traian Băsescu va face o declaraţie de presă înainte de plecarea la Berlin, aceasta fiind programată la ora 11.45 în salonul oficial al Aeroportului Internaţional "Henri Coandă", iar la ora 15.15 (ora României), va participa la Conferinţa privind ocuparea tinerilor care va avea loc la Berlin, la Cancelaria Federală.

Monica Macovei : Statul de drept rămâne în pericol.

Astăzi se împlineşte un an de la şedinţa Parlamentului care a spulberat pentru o perioadă de timp statul de drept în România. O avalanşă de ilegalităţi, gândită şi pusă în practica de USL, ne-a dus la un pas de dictatura.
Vara lui 2012 a produs răni adânci în democraţia românească şi a lovit instituţiile statului, dar multe dintre cele puse la încercare au rezistat. A trecut un an, însă pericolul pentru statul de drept nu a trecut definitiv, tot din cauza USL. USL face acum o nouă mişcare: schimba Constituţia, schimba din nou regulile în timpul jocului, reducând cvorumul pentru referendum la 30% după ce a început procesul de revizuire, ca să o poată trece mai uşor; modifica legea de funcţionare a DNA, reducând atribuţiile procurorilor anticorupţie şi dând ocazia multor parlamentari să îşi îndeplinească visul ciopârţirii DNA; a vrut un procuror general fără rezultate profesionale notabile, dar care are certificat de revoluţionar, pentru că în decembrie 89 a fost pe turnul Televiziunii şi a tras în „terorişti” (care terorişti?), aşa cum a spus chiar el în cererea pentru certificat (aici şi aici), şi care, din întâmplare, se cunoaşte cu Victor Ponta din studenţie.
La fel de grav, USL elimină principiul suveranităţii poporului definit în prezent la articolul 2 alin 1 din Constituţie (“Suveranitatea naţională aparţine poporului român, care o exercită prin organele sale reprezentative, constituite prin alegeri libere, periodice şi corecte, precum şi prin referendum”). Căci asta înseamnă decizia USL de a ignora referendumului în care romanii au spus că vor maximum 300 de parlamentari şi o singură cameră.
În schimb, USL vrea ca Parlamentul, în care deţine peste 70% din locuri, să devină o super-putere, care să nu mai poată fi controlată de Curtea Constituţională şi în faţa căreia să se plece toţi cetăţenii, care pot fi chemaţi la audieri oricând; vrea ca preşedintele ţării să facă doar figuraţie, iar miniştrii să nu mai poată fi urmăriţi penal decât dacă vor parlamentarii.
Dacă am trecut cu greu, dar cu respectarea legii, de vara lui 2012, îmi doresc ca noi, românii, să răspundem la fel şi acum, când USL vrea să ia puterea de la oameni, contrar Constituţiei. Nu trebuie să uităm trecutul, pentru a avea un viitor prosper şi european.

Victor Ponta : Ne -am dori un parteneriat strategic cu China.


 "Ne-am dori - anul viitor sunt 65 de ani de relaţii diplomatice - să avem un parteneriat strategic şi cu China. Un asemenea parteneriat strategic presupune multe domenii, pornind de la colaborarea politică, evident cea economică care este cea de substanţă, dar şi culturală, educaţie şi alte domenii", a spus Ponta, aflat la Beijing.
El a adăugat că ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură şi Investiţii Străine va semna un memorandum de parteneriat cu Banca de Dezvoltare a Chinei.

Regiile autonome şi companiile naţionale la care statul este acţionar absolut sau majoritar au fost scoase din categoria structurilor obligate care să atribuie contracte prin licitaţii.

Victor Ponta : Nu am văzut acesta modificări.
"Nu am văzut aceste modificări, nu ştiu care este forma adoptată de Parlament, o să mă informez imediat ce ajung la Bucureşti. Dacă este însă vorba de forma plecată de la Guvern, vă asigur că acea formă a fost negociată şi acceptată de Comisia Europeană şi nu voi ezita nici în viitor să iau toate acele măsuri legislative care să facă procedurile de achiziţie şi de accesare a fondurilor europene mai puţin birocratice şi să dureze mai puţin", a spus Ponta.
PSD : Noi judecăm oportunitatea.
Vicepreşedintele Comisiei de Industrii a Camerei, deputatul PSD Eduard Martin, a declarat, marţi, că s-a considerat oportun ca anumite regii autonome şi companii naţionale să nu mai fie obligate să atribuie contracte prin licitaţii, întrucât activitatea lor poate fi blocată.
El a explicat astfel votul dat în Comisia de Industrii asupra unui amendament la Ordonanţa de Urgenţă adoptată de Guvern la sfârşitul anului trecut privind modificarea sistemului de achiziţii publice reglementat de Ordonanţa de Urgenţă 34/2006.
Martin a spus că amendamentul a întrunit o largă majoritate în rândul deputaţilor din Comisia de Industrii.
"Vă dau un exemplu: fabricile de armament. Au fost mai multe motivaţii date, dar am dat acest exemplu al fabricilor de armanent care trebuie să se aprovizioneze cu componente. Au contracte să producă armament şi trebuie să se aprovizioneze cu componente pentru a produce acest armament, de anumită calitate, cu anumite cantităţi - o fişă tehnică foarte elaborată. Aceste fabrici se pot bloca. Sunt companii naţionale strategice care se pot bloca, şi nu numai de armament. Am dat doar acest exemplu care a fost invocat atunci, la momentul dezbaterii", a spus Martin.
"Una este când o primărie, un minister, o regie de drumuri trebuie să facă investiţii şi scoate la licitaţie investiţia respectivă, construirea investiţiei respective, şi una este când o fabrică de armanent trebuie să producă rapid armanent pentru nu-ştiu-ce contract. Vă daţi seama că sunt foarte puţini ofertanţi care ar putea să dea o asemenea fişă tehnică pentru componentele necesare pentru armament. Noi judecăm oportunitatea şi eu persoanl am considerat că este oportun să fie aşa", a spus Martin.
PNL  : A fost o greşeală care a fost remediată.
Liderul deputaţilor PNL, Andrei Gerea, a declarat, marţi, referitor la modificările introduse în Parlament la sistemul achiziţiilor publice  : "Ideea este clară. Practic s-a revenit la situaţia anterioară, când noi, undeva la începutul anului, s-a băgat obligativitatea ca toată lumea să intre pe SEAP şi companii gen TAROM, de exemplu, brusc s-au blocat din cauză că ele nu activau până atunci pe SEAP şi sunt într-un mediu concurenţial în care totul trebuie mişcat rapid şi nu au cum să facă faţă la procedura asta de achiziţie publică", a precizat Gerea. "A fost o greşeală care a fost remediată. Deci, practic s-a revenit la situaţia anterioară în cazul acestor companii, pentru genul acesta de companii", a spus Gerea, referindu-se la amendamentul susţinut de deputaţi liberali.
PDL : Nu este o mare eroare, este un mare aranjament.
Liderul grupului PDL din Camera Deputaţilor, Mircea Toader, a declarat, marţi, că prin eliminarea obligativităţii ca anumite companii naţionale şi regii autonome să organizeze licitaţii se deschide poarta "aranjamentelor pe sub masă".
"Am votat împotriva legii, ca decizie politică. Este clar că un asemenea amendament nu putem să-l agreăm şi vă dau şi motivaţia. A fost o discuţie şi este o problemă referitor la managementul privat pentru companii, dar o companie care are structură de monopol, cum sunt marea majoritate a companiilor, Transgaz, Romgaz, Tarom, CFR, care vreţi, nu lucrează în regim concurenţial, lucrează în regim de monopol. Şi atunci toată susţinerea asta e o aberaţie", a spus Toader.
"Din contră, deschizi o poartă a aranjamentelor pe sub masă, categoric. Deci, este nu o mare eroare, este un mare aranjament", a spus Toader.
"Ştiţi foarte bine, conducerile acestor companii de stat şi regii întotdeauna, de când vin la putere, PSD îşi pune oamenii lui cu o singură condiţie - să-şi rezolve clientela politică. Dar pe fond, ca economie de piaţă, este o aberaţie, fiindcă aceste companii lucrează în regim de monopol. Lucrând în regim de monopol, nu sunt subordonate unui principiu de piaţă, adică eu sunt singur şi fac ce vreau şi atunci nu mai există niciun fel de control", a spus Toader.

Vasile Blaga: Consiliul Legislativ ne dă dreptate.

Consiliul Legislativ a dat un aviz favorabil proiectului de revizuire a Constituţiei, însă cu o serie de observaţii.

"Cum ne aşteptam, o mare parte dintre observaţiile pe care noi le-am făcut, PDL, se regăsesc în poziţiile Consiliului Legislativ. Noi discutam de o Constituţie revanşardă, de faptul că preşedintele este scos din puterea executivă, că practic discutăm de o republică parlamentară - eu îi spun semi-parlamentară doar pentru faptul că le-a fost frică să treacă la alegerea preşedintelui prin vot direct - pentru că atribuţiile i le-au scos. De la desemnarea premierului, de la responsabilităţile pe care le are un preşedinte în situaţiile de conflict cu justiţia, miniştri ai Guvernului şi aşa mai departe. Cel mai important, faptul că l-au scos din puterea executivă", a declarat Blaga.
"Referirile la referendum, nu poate Parlamentul să treacă peste voinţa populară până la urmă, că şi Parlamentul este ales tot de popor, deci nu poţi să nu ţii cont de voinţa poporului atunci când sute de mii de oameni se pronunţă în dorinţa de a organiza un referendum, să vii tu pur şi simplu să spui că nu pot să desfăşoare acest referendum", a mai spus liderul PDL.

Robert Cazanciuc : Să clarifice tot ce înseamnă dosare ale Revoluţiei.

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a declarat că speră ca procurorul Ion Vasilache, avizat pozitiv de CSM pentru şefia Secţiei Parchetelor Militare din Parchetul instanţei supreme, să clarifice cât mai repede posibil dosarele Revoluţiei.
"Ion Vasilache este un procuror cu foarte multă experienţă ca procuror militar, şi cred că astăzi a arătat că are şi o viziune de dezvolatre a sistemului Parchetelor Militare care probabil în ultimul timp se află într-un oarecare con de umbră. Procurarul Vasilache ne-a arătat astăzi, în audieri, că sunt lucruri noi de făcut, sunt lucruri care pot să dinamizeze această activitate a parchetului.  Din punctul meu de vedere, dincolo de prezentarea generală şi răspunsuri foarte corecte la întrebări, are şi un obiectiv ambiţios care evident nu este doar al procurorului Vasilache, ci el trebuie să fie al întregului sistem, şi anume ca în acest mandat să calrifice tot ce înseamnă dosare ale Revoluţiei. Sper să facă acest lucru, nu într-un interval de trei ani de zile, ci cât mai repede posibil ", a precizat Ministrul Justiţiei.
Ion Vasilache a fost avizat pozitiv cu unanimitate de voturi de CSM pentru şefia Secţiei Parchetelor Militare din PICCJ, după susţinerea proiectului de management şi a unui interviu în faţa membrilor Secţiei pentru procurori.

CNA: Spoturile publicitare pentru margarina Rama, interzise de la difuzare pe posturile TV.


Membrii CNA au considerat că spoturile pentru margarina Rama au încălcat articolul 120, alineatele 2 şi 3 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, potrivit căruia "Nu se vor atribui alimentelor proprietăţi pe care acestea nu le posedă. În publicitatea pentru alimente adresată minorilor este interzisă folosirea celebrităţilor, personalităţilor sau medicilor. Publicitatea la alimente adresată minorilor este definită în conformitate cu codul de autoreglementare al Consiliului Român pentru Publicitate, depozitar al Codului etic pentru publicitatea adresată copiilor referitoare la produse alimentare".

Christine Lagarde, în vizită la Bucureşti.

Directorul general al Fondului Monetar Internaţional (FMI), Christine Lagarde, se va afla în vizită în România în perioada 15-16 iulie, urmând să susţină la Bucureşti un discurs despre identificarea unei "noi paradigme de creştere" economică în regiune.
 "La Bucureşti, Lagarde va susţine un discurs despre România şi Europa de Est, concetrându-se asupra identificării unei noi paradigme de creştere pentru regiune", se arată într-un comunicat transmis de FMI.
 "În timpul vizitelor - primele în aceste două ţări de la preluarea funcţiei de şef al FMI în iulie 2011 - Lagarde se va întâlni cu autorităţi, precum şi reprezentanţi ai sectorului privat, societăţii civile şi mediului academic, pentru a discuta perspectivele economice şi provocările care urmează pentru fiecare din cele două ţări" , se arată în comunicat.

Ambasadorii statelor UE se reunesc pentru a discuta despre programele americane de spionaj.

Ambasadorii celor 28 de state membre ale Uniunii Europene se vor reuni joi pentru a discuta despre acuzaţiile referitoare la programele americane de interceptare a comunicaţiilor unor instituţii europene, afirmă surse diplomatice.
Reuninea de joi va permite Serviciului European pentru Acţiuni Externe să prezinte detalii despre această situaţie. "Dar nu credem că este posibil să se ajungă la o poziţie oficială comună", a declarat o sursă europeană.
Preşedintele Franţei, François Hollande, a insistat pentru adoptarea unei "poziţii coordonate a Europei" faţă de acuzaţiile la adresa Statelor Unite. Însă preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a lansat un apel la reţinere: "Trebuie să avem toate informaţiile înainte de a lansa acuzaţii".

Egipt : Proteste de proporţii.

Sute de mii de oameni au participat ieri,  la manifestaţii organizate în centrul oraşului Cairo şi cer demisia preşedintelui islamist Mohamed Morsi.
Forţele opoziţiei denunţă atitudinea autoritaristă a preşedintelui Mohamed Morsi şi starea economiei. Morsi este acuzat că s-a îndepărtat de la obiectivele revoltei soldată cu înlăturarea lui Hosni Mubarak, concentrându-se doar pe atingerea intereselor formaţiunii islamiste Fraţii Musulmani, potrivit Al-Arabiya.
În pofida avertismentelor opoziţiei şi discuţiilor cu preşedintele SUA Barack Obama, Mohamed Morsi a respins ultimatumul de 48 de ore dat de armată pentru onorarea "revendicărilor poporului". Ultimatumul expiră miercuri.
 În cursul nopţii, 16 persoane au murit într-un atac  comis împotriva unei reuniuni a islamiştilor pro-Morsi în apropierea universităţii din Cairo, a anunţat Ministerul Sănătăţii. Alte şapte persoane au fost ucise în alte confruntări din capitală.
Adresându-se televiziunii pe un ton combativ, preşedintele islamist a declarat că "va continua să îşi asume responsabilitatea ţării", prezentând "legitimitatea" sa, drept "singura garanţie împotriva vărsării de sânge" şi răspunzând astfel implicit celor care apreciază că plecarea sa ar permite rezolvarea tensiunilor care afectează ţara.
El a avertizat, de asemenea, împotriva "capcanei" unor violenţe "fără sfârşit", în timp ce acestea au provocat deja moartea a 47 de persoane într-o săptămână de manifestaţii.

ŞTIRI METEO

JOI   4  IULIE  2013.


Vremea se va menţine apropiată de regimul termic normal, dar va fi uşor instabilă. În jumătatea de est a ţării vor fi înnorări temporar accentuate şi pe arii relativ extinse, mai ales după-amiaza şi noaptea, se vor semnala averse, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului. Izolat, cantităţile de apă pot fi însemnate. În restul teritoriului cerul va fi variabil, iar ploile vor fi posibile doar izolat. Temperaturile maxime se vor încadra între 22 şi 32 de grade, uşor mai scăzute în Moldova, iar cele minime între 11 şi 21 de grade. Presiunea atmosferică nu va avea variaţii semnificative.

PERSONALITĂŢI

Franz Kafka

Franz Kafka (n. 3 iulie 1883, Praga - d. 3 iunie 1924, Viena) a fost un scriitor evreu de limbă germană, originar din Praga.
Reprezentant remarcabil al prozei moderne, a exercitat o influență covârșitoare asupra literaturii postbelice. Romanele sale se caracterizează printr-o viziune halucinantă, grotescă, stranie asupra realității, marcată de expresionism și suprarealism, în care condiția tragică a omului este reprezentată parabolic.
Franz Kafka s-a născut la Praga, pe atunci capitala Regatului Boemiei, care făcea parte din Imperiul Austro-Ungar, într-o familie evreiască, fiu al comerciantului Hermann Kafka și al Juliei Kafka, născută Löwy. Limba maternă a lui Kafka, în care a și scris mai târziu, a fost germana, vorbită în acea vreme ca limbă maternă de aprox. un sfert din populația orașului Praga. În anul 1880 ponderea populației evreiești la Praga era de 10,3%, iar cea a populației germane de 22%. După absolvirea liceului german, Kafka a studiat dreptul, și-a luat doctoratul, apoi a lucrat un timp la tribunalul din Praga și ulterior ca avocat la compania de asigurări Assicurazioni Generali (1908-1922). A părăsit rareori Praga, a călătorit în Italia, Germania, Austria și a vizitat orașul Arad, trăind într-un "cerc strâmt" până către sfârșitul vieții.
În 1909, Kafka a debutat literar cu primele schițe de proză publicate în revista literară Hyperion, care apărea la München. A întreținut o corespondență asiduă, pe durata a circa patru ani, cu Felice Bauer și apoi și cu Milena Jesenska, o cunoscută scriitoare cehă, care i-a tradus în limba cehă câteva povestiri. Scriitorul a lăsat și un jurnal intim, atipic și greu de clasificat.Concepția sa de viață, influențată de filozofia lui Kierkegaard, își găsește expresia într-o modalitate artistică originală, în care elemente de suprarealism se îmbină cu o formă de exprimare proprie expresionismului. Prezentând strivirea personalității în societate, Kafka înfățișează destinul fără perspectivă al omului într-o viziune halucinantă, grotescă, impregnată de anxietate. Romanele și nuvelele sale exprimă fie sentimentul tragic, împins la paroxism, al individului expus presiunii destructive al unui monstruos aparat birocratic (Procesul, 1925; Colonia penitenciară, 1919), fie imposibilitatea omului de a descifra sensul existenței sale civice (Castelul, 1926), fie dezintegrarea relațiilor interumane (Metamorfoză, 1915). Impresia de coșmar și tensiunea dramatică, specifice scrierilor lui Kafka, sunt sugerate prin suprapunerea logicului cu absurdul, într-o formă parabolică, obsesivă. Kafka a exercitat o puternică influență asupra literaturii contemporane.
Inițial, Kafka a suferit de o depresie cronică, fapt demonstrat de majoritatea scrisorilor trimise părinților, surorii sale Ottla și prietenului său Max Brod. A încercat să se vindece de depresie recurgând la soluția medicinii naturiste. Îmbolnăvindu-se de tuberculoză (1917), pe fundalul unui regim vegetarian, care includea și lapte nepasteurizat, Kafka a fost internat într-un sanatoriu din Italia. Starea sănătății i s-a agravat și, începând din 1922, nu a mai putut lucra. Un nou tratament în sanatoriul din Kierling, lângă Viena, nu a dat roade. Franz Kafka a murit la 3 iunie 1924 în brațele prietenului său, doctorul Robert Klopstock, și ale ultimei sale iubite, Dora Dymant.
Post-mortem, opera sa literară, rămasă în cea mai mare parte inedită, a fost publicată de poetul Max Brod, prietenul și legatarul său testamentar, cel care nu a dus la îndeplinire rugămintea lui Kafka să ardă manuscrisele.

S -A ÎNTÂMPLAT ÎN  3 IULIE ...........

Evenimente

1608: Exploratorul francez Samuel de Champlain a înființat orașul Quebec (Canada). A fost numit "părintele Noii Frânte" și a ocupat funcția de guvernator până la moarte.
1886: Karl Benz dezvăluie oficial "Benz Patent Motorwagen", privit ca primul automobil, un vehicul conceput pentru a fi propulsat de un motor.
1898: Joschua Slocum devine primul navigator solitar care realizează înconjurul complet al Pământului.
1900: A avut loc prima ascensiune a unui dirijabil (zepelin). Ferdinand, conte von Zeppelin (1838–1917), constructor german de dirijabile, a fost primul care a folosit motorul cu combustie internă pentru propulsia dirijabilelor.
1928: John Logie Baird englez a enunțat, pentru prima dată, principiul televiziunii în culori.
1988: Podul Fatih Sultan Mehmet din Istanbul, Turcia este finalizat, oferind a doua conexiune între continentele Europa și Asia peste Bosfor.
1990: Adunarea generală a Academiei Române reprimește 72 de membri corespondenți (literați, istorici, oameni de știință) cărora li s–a retras această calitate sau care au fost privați de ea pe nedrept între 1948–1989.

S -a născut în..........

    1759: Petrus Sigerus, botanist din Transilvania (d. 1831)
    1883: Franz Kafka, scriitor evreu de limbă germană (d. 1924)
    1854: Leoš Janácec, compozitor, muzicolog, pedagog și cel mai important dirijor ceh
    1914: Florin Ciorăscu, fizician român (d. 1977)

Decese

       1933: Mihail Șuțu, istoric român, membru al Academiei Române (n. 1841)
       1935: André Citroën, inginer și om de afaceri francez, fondatorul Companiei Citroën (n. 1878)
       1969: Brian Jones, muzician englez, compozitor și producător (The Rolling Stones) (n. 1942)
       1971: Jim Morrison, solistul trupei The Doors (n. 1943)
       1977: Alexandru Melentievici Volkov, scriitor și matematician rus (n. 1891)
        2002: Irina Nicolau, scriitoare și folcloristă română (n. 1946)
        2004: Tomas "Quorthon" Forsberg, membru al trupei suedeze Bathory (n. 1966)







0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Va rog sa va spuneti parerea , fiecare parere conteaza , doar o singura rugaminte am pastrati limbajul decent , fara cuvinte urate injuraturi , instigare la rasism ,xenofobie si jignire a celui caruia va adresati ( vom modera doar aceste comentarii ),va multumesc si asteptam cu interes comentariile dumneavoastra. .

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More