duminică, 17 februarie 2013

Săptămâna politică (8) by Viorica Crainic

Bine v –am regăsit dragi prieteni! 


Călin Netzer: Ursul de Aur confirmă valoarea cinematografiei româneşti.




“Este un premiu foarte important pentru cariera mea, pentru România şi confirmă valoarea cinematografiei româneşti. Este unul dintre cele mai mari premii din cinematografia românească, este un eveniment", a mai spus Călin Netzer.La rândul ei, producătoarea peliculei, Ada Solomon, a declarat pe scena Berlinalei: "Sunt mai obişnuită să fiu o luptătoare decât să câştig. Mulţumesc actriţei noastre principale, Luminiţa Gheorghiu, acest premiu este în mare parte şi premiul ei. Desigur, îi mulţumesc lui Călin Peter Netzer care a făcut acest film"."Politicienii români ar trebui să fie mai atenţi faţă de cinematografia română şi de cineaştii români, care sunt nişte ambasadori extraordinari pentru România", a adăugat Ada Solomon.


Cristian Preda: Limitarea funcţiei prezidenţiale la un mandat.


“Deocamdată, PDL a reacţionat modest: a numit în comisia parlamentară mai mulţi reprezentanţi cvasi-necunoscuţi şi a propus public un singur proiect, şi anume cel care decurge din referendumul din toamna lui 2009. Ar fi trebuit, cred eu, angajaţi în comisia de revizuire deputaţi şi senatori cu notorietate, ar fi fost, de asemenea, util să fie reluate toate punctele din Raportul Stanomir, şi revăzute opţiunile asumate de guvernul Boc. Ar fi fost binevenită şi o întâlnire cu experţi constituţionali, inclusiv cu cei care au participat la elaborarea textului din 1991 sau a revizuirii din 2003. Consultarea unor constituţionalişti din afara României ar putea aduce cu siguranţă un plus definirii poziţiei îmbrăţişate", susţine Preda.“În ceea ce mă priveşte, am avansat cu câtva timp în urmă două propuneri, care ar merita să fie introduse în dezbatere, fie şi pentru a lua pulsul societăţii politice. Am în vedere ideea introducerii votului de la 16 ani (mai întâi în alegerile locale şi euro-parlamentare, apoi la cele generale şi prezidenţiale), ca şi ideea de a limita la un singur mandat funcţia prezidenţială. Dacă prima propunere corespunde unei nevoi de a ne sincroniza cu evoluţia din plan european, a doua idee ar fi justificată de criticile aduse preşedinţilor post-decembrişti, cum că ar abuza de putere tocmai pentru a se realege", spune Preda.



Titus Corlăţean: Ambasadorul român în Finlanda, chemat pentru explicaţii.




“În Finlanda avem o capitală importantă, unde avem părţi bune, dar avem şi dificultăţi, gen mai avem conaţionali care mai sunt pe acolo şi generează nişte reacţii din partea finlandezilor. Mai e şi o atitudine constantă - în ultima vreme nu atât de vizibilă - pe chestiunea legată de Schengen. Or, o astfel de capitată trebuie tratată profesionist din punctul de vedere al reprezentării diplomatice. Şi de acolo ne-au venit cel puţin câteva chestiuni care m-au uimit profesional", a spus Corlăţean.“O cerere din partea ambasadorului de a renunţa la comunicarea pe cifru, de exemplu, m-a uimit. Înseamnă fie că nu are obiectul muncii şi nu are ce face şi nu are ce scrie. În orice capitală europeană pot apărea lucruri pe care nu le dai în clar, pe inforgramă, le dai pe un cifru. Şi atunci are o mare problemă profesională. Şi o altă chestiune, care iarăşi m-a uimit: s-a opus la trimiterea ataşatului de muncă din partea Guvernului României. Ministerul Muncii a decis că avem nevoie, avem probleme cu românii de acolo, trebuie să fie un om, aşa cum există şi în alte capitale europene, care să se ocupe de reinserţia socială, de relaţia cu autorităţile respective, pe problemele sociale, muncă. Or, nu avea competenţa să îndrăznească să se opună la aşa ceva", a spus ministrul.


Titus Corlăţean :  Aşteaptă reacţia Parlamentului român.

Aştept şi eu o reacţie din partea conducerii Parlamentului României, nu în sensul de a fi mai încinşi la minte decât sunt cei de la Jobbik, sau cei care agită spiritele la Budapesta, dar în sensul unei demnităţi a poziţiei şi în sensul unui semnal foarte clar. Şi aici sunt de acord cu ceea ce spunea domnul Năstase", a spus Corlăţean.Fostul premier Adrian Năstase a scris, recent, pe blog, că este nevoie de o reacţie la gestul Parlamentului ungar. "Da, dar calmă. Gestul preşedintelui Parlamentului ungar (şi al parlamentarilor care au participat) este un gest neprietenesc. Din acest motiv, cred că ar fi nevoie de o reacţie a Parlamentului României, prin care să se constate acest gest inamical şi să se decidă îngheţarea acţiunilor parlamentare bilaterale (inclusiv ale “grupului de prietenie”) până la revenirea la situaţia de normalitate", a scris Năstase.Titus Corlăţean a mai spus că aşteaptă întâlnirea cu omologul ungar, pe care o va avea în curând şi a precizat că oficialul ungar este temperat şi raţional, putându-se discuta cu acesta politic şi diplomatic.



Elena Udrea: În PDL se dau mesajele puterii.


Nu mai există comunicare demult în PDL. (...) În interiorul PDL se dau mesajele puterii, ale USL. Sunt aceleaşi critici la adresa PDL şi la adresa fostei guvernări pe care le formulează şi actuala putere. (...) Noi ne criticăm foştii miniştri, ne dezicem de foştii miniştri. Sunt mesajele pe care le dă actuala conducere. Nu poţi să-ţi negi propriul guvern. Sigur, am făcut şi greşeli. De ce nu vorbeşte actuala conducere a PDL de Oltchim, de şomajul în creştere? Ceea ce se întâmplă acum... se atacă partidul. (...) Sunt organizaţii care sunt scindate în acest moment'', a arătat Udrea.“Este nevoie să se schimbe modul în care acest partid funcţionează. Important este mesajul pentru electorat. PDL nu mai comunică cu electoratul activ. Au venit la vot doar 42%. Unde sunt ceilalţi 58%? Pe ei trebuie să îi aducem, propunându-le dialog şi sprijin prin ceea ce facem. Deocamdată, în teritoriu, sub pretextul unor analize, se înlocuiesc conducerile. (...) Se pun conduceri care se simt obligate să răspundă pentru nominalizare cu un vot în Convenţie. Cum să schimbi o conducere în timpul campaniei (n.r. - pentru alegerea preşedintelui partidului)? Sunt dispusă să susţin orice persoană (n.r. - la conducerea PDL) care poate să conducă PDL spre succesul pe care îl aşteptăm cu toţii'', a adăugat deputatul democrat-liberal.



Andrei Chiliman şi Vlad Moisescu vorbesc despre "o alegere crucială pentru viitorul liberalismului în România".



Primarul liberal al Sectorului 1, Andrei Chiliman, şi fostul vicepreşedinte PNL Vlad Moisescu au anunţat că au propus zece amendamente pentru modificarea Statutului partidului, astfel încât PNL "să nu fie subordonat intereselor şi obiectivelor unei singure persoane". "Congresul PNL nu este şi nu trebuie să fie o adunare care votează orbeşte în favoarea intereselor unei singure persoane", a susţinut Andrei Chiliman.




Ministerul Educaţiei: Modificări în Planul  - cadru pentru învăţământul primar.


Ministerul Educaţiei supune dezbaterii publice până la data de 19 februarie 2013 un nou proiect de plan-cadru pentru învăţământul primar. Documentul a fost publicat pe edu.ro.







Ştiri meteo.  Luni 18 februarie 2013.



Valorile termice se vor situa în jurul celor normale pentru aceastã datã, exceptând nord-estul şi parţial centrul ţãrii, unde vremea va fi uşor mai rece decât în mod obişnuit. Temperaturile maxime se vor încadra între -4 grade în nordul Moldovei şi 8 grade în regiunile sud-vestice, iar cele minime vor fi cuprinse între -10 şi 1 grad. Cerul va fi temporar noros, în zona de munte, local va ninge slab, iar în restul teritoriului vor fi fulguieli trecãtoare, cu precãdere în estul şi centrul ţãrii. Vântul va sufla slab pânã la moderat. În zonele joase vor fi condiţii de ceaţã. Presiunea atmosferica va fi în scãdere uşoarã.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Va rog sa va spuneti parerea , fiecare parere conteaza , doar o singura rugaminte am pastrati limbajul decent , fara cuvinte urate injuraturi , instigare la rasism ,xenofobie si jignire a celui caruia va adresati ( vom modera doar aceste comentarii ),va multumesc si asteptam cu interes comentariile dumneavoastra. .

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More