luni, 1 aprilie 2013

1 aprilie 2013 by Viorica Crainic

Bine v -am regăsit!

"Poţi fi bogat sau sărac, sănătos sau bolnav, poţi fi umil sau puternic, urât sau iubit, dar nu poţi trăi fără onoare." (Alberto Vasquez-Figueroa)

Marian Preda, decanul Facultăţii de Sociologie din Universitatea Bucureşti, este preşedintele Fundaţiei Mişcarea Populară.

 

Marian Preda, decanul Facultăţii de Sociologie din Universitatea Bucureşti, este preşedintele Fundaţiei Mişcarea Populară. Marian Preda a condus Comisia Prezidenţială Pentru Analiza Riscurilor Sociale şi Demografice.




PDL va depune moţiune pe tema situaţiei grave din industria laptelui.

Gheorghe Flutur, fost ministru al Agriculturii, a declarat că PDL a decis să depună o moţiune pe tema situaţiei grave din industria laptelui, în şedinţa de luni a conducerii partidului urmând să fie stabilite detaliile privind acest demers. "Cauza principală a situaţiei din industria laptelui este refuzul asumării responsabilităţilor de către USL. Dacă pentru diverse posturi de conducere sau pentru controlul unor sectoare economice se duce o bătălie dură în USL, de responsabilităţile pentru problemele grave fuge toată lumea", a spus Flutur.
El consideră că "incompetenţa" USL loveşte grav cetăţeanul "în calitatea lui de consumator de alimente". Liderul PDL a acuzat Guvernul Ponta că a adus industria laptelui în pragul falimentului prin "gestionarea timidă şi târzie" a scandalului şi prin tentativele de muşamalizare a responsabilităţilor din sistemul sanitar-veterinar. "Guvernul nu a făcut niciun efort pentru a recâştiga încrederea consumatorului şi nu a venit nici cu măsuri de sprijinire a producătorilor loviţi de scăderea vânzărilor", a mai declarat Flutur. El consideră că USL nu e doar incapabilă să stimuleze dezvoltarea agriculturii, dar nu reuşeşte nici s-o susţină pe cea care deja există.

Mihai-Răzvan Ungureanu: Alianţa DA este deschisă colaborărilor politice, inclusiv cu PDL.


Preşedintele partidului Forţa Civică, senatorul Mihai Răzvan Ungureanu, ia în calcul, alături de PNŢCD, o colaborare pe zona de centru-dreapta cu PDL, mai ales că în opinia sa clasa politică din România are deocamdată un handicap de unitate. "PNŢCD şi Forţa Civică au făcut primul pas şi au demonstrat că se poate unitate politică, deci este posibil acest lucru fără să ne împiedicăm în mize, în orgolii. Nu suntem în situaţia de a fi concurenţii cuiva. Noi dorim că Alianţa D.A. să devină cu adevărat reprezentativă pentru electoratul de centru-dreapta, să reunească electoratul care nu se simte reprezentat", a declarat duminică la Braşov Ungureanu, care a comentat astfel pe tema proiectului iniţiat împreună cu PNŢCD de coagulare a forţelor de dreapta şi de revitalizare a Alianţei DA.
"Ne bucurăm că Fundaţia Mişcarea Populară a preluat un model pe care noi l-am construit anul trecut şi anume, proiectul pilot Iniţiativa Civică de centru-dreapta care a funcţionat începând cu iulie 2012, până acum, al cărui proiect politic este proiectul numit Forţa Civică şi credem că din acest punct de vedere semnalul pe care l-am dat la jumătatea anului trecut relativ la nevoia de a coagula în jurul unor forţe politice reprezentative din jumătatea de centru-dreapta a spectrului politic pe cei care nu sunt hotărâţi în votul lor, dar care ar vota împotriva PSD. Credem că acest proiect şi-a dovedit viabilitatea de vreme ce este reluat azi. Viaţa politică din România duce lipsă de reprezentativitate reală la nivelul cetăţeanului, iar proiectul nostru comun Forţa Civică - PNŢCD este de a readuce în atenţia publică şi în viaţa politică imediată dialogul politic cu cetăţenii", a subliniat Mihai Răzvan Ungureanu.

Victor Ponta: Procurorii nu se pun nici la PSD, nici la PNL.

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, luni, la începutul şedinţei BPN al PSD, la care presa a avut acces, că pe ordinea de zi nu figurează şi subiectul privind numirea procurorilor, el arătând că procurorii nu se pun nici la PSD, nici la PNL şi adăugând: "Dacă e, îi punem la Antena3". "O să o dezamăgesc pe colega nostră de la Antena 3, dar nu vorbim la şedinţă despre procurori, că procurorii nu se pun nici la PSD, nici la PNL. Dacă e, îi punem la Antena 3, dar la PSD nu punem procurori şi nici la PNL şi deci nu avem subiectul ăsta pe ordinea de zi. Am văzut că era o îngrijorare mare şi am vrut să o lămuresc de acum" , a spus Ponta. "Eu nu am pus niciodată problema ruperii USL. Şi nu o să pună niciodată cineva din PSD. Noi suntem nişte parteneri foarte serioşi", a spus Ponta, răspunzând unei întrebări legate de afirmaţiile liderului PNL, Crin Antonescu, privind "varianta" ruperii USL în situaţia în care Kovesi va fi numită la şefia DNA.

Liviu Dragnea: Eventuala numire a Codruţei Kovesi la DNA nu va rupe USL.


Întrebat cum vede nemulţumirea exprimată de preşedintele PNL, Crin Antonescu, faţă de o eventuală propunere a Laurei Codruţa Kovesi la şefia DNĂ, Liviu Dragnea a spus că „Victor Ponta este ministrul interimar al Justiţiei, are toate competenţele stabilite de lege să facă aceste propuneri şi noi am luat decizia că nu discutăm în partid care să fie propunerile pe care să le facă Victor Ponta”. El a precizat că disputa din USL pe tema eventualei desemnări a Codruţei Kovesi la şefia DNA nu este suficient de puternică pentru a duce la ruperea Uniunii.
"USL a fost construită acum doi ani şi ceva de zile, e o structură politică puternică, o alianţă politică care s-a aşezat bine şi s-a întărit bine în toate judeţele şi funcţionează în regulă, nu cred că pentru un asemenea subiect se poate rupe USL", a mai spus Dragnea.

Eugen Nicolăescu: „Nu vom mai exporta medicamente oncologice până la sfârşitul anului 2013”.


Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, va semna astăzi un ordin prin care limitează exporturile paralele de citostatice din România spre alte ţări din Europa până la sfârşitul anului. Măsura vine în sprijinul pacienţilor care au nevoie de medicamente oncologice, susţine acesta.

Sistem de vot electronic pentru congresul PSD.

PSD a pregătit pentru congresul din luna aprilie un sistem de vot electronic în care fiecare delegat îşi va scana buletinul de vot, prin intermediul unui cod de bare, la un terminal care înregistrează opţiunea acestuia, rezultatul votului fiind stabilit imediat după finalizarea procedurii."Emoţiile la noi o să ţină destul de puţin (cu numărarea voturilor - n.r.), adică atunci când votează ultimul delegat o să ştim rezultatele, şi lucrul ăsta, dincolo de alte elemente de desfăşurare a congresului, vreau să arate că PSD rămâne în continuare principalul factor de modernizare a politicii româneşti, şi la nivel de doctrină, şi la nivel de proceduri, şi la faptul că suntem partidul cel mai unit şi cel mai responsabil în ceea ce face" , a declarat Ponta.

Crin Antonescu: Băsescu, ca agresor al sistemului democratic, nu mai poate fi un partener.

"Nu vorbim de bunul compromis, care este secretul şi constantă vieţii democratice - noi vorbim de faptul că cu Traian Băsescu nu prea avem ce compromis să facem. Respectând proporţiile, că nu vreau să îl fac chiar terorist acum, dar ştiţi cum e, da? În America vorbim de sharing power, vorbim de compromis, dar vorbim, ăsta e principiul, şi în Washington, şi peste tot: nu se negociază cu teroriştii. Respectând proporţiile, respectând, scoţând termenul, Băsescu, ca agresor al sistemului democratic din România, vreme de opt anişori, zi de zi, nu mai poate fi un partener, nicio secundă, de compromis în sensul curent, în sensul bun, în sensul democratic. Şi atunci eu nu am a-i spune lui Victor Ponta: 'Hai să mai facem şi asta şi după aia te opreşti' - în niciun caz. Pentru că eu nu sunt de acord nici cu acest compromis", a spus Antonescu.
Antonescu a susţinut că semnarea Pactului de coabitare de către premierul Victor Ponta cu preşedintele Traian Băsescu a reprezentat "un pas foarte rău". "Nu aveam nevoie de aşa-numitul Pact de coabitare. Se puteau găsi formule minim funcţionale, de natură statală, de natură instituţională, dar nu trebuie acceptată cu nici un chip condiţionarea aplicării sentinţei date de votul popular de o relegitimare a lui Traian Băsescu, împotriva căruia din punct de vedere politic în principal votaseră oamenii aceia, şi nu pentru că eram noi frumoşi, cu viitorul în faţă", a completat Antonescu.

Asociaţia Magistraţilor îi critică pe Băsescu şi pe Ponta că s-ar fi înţeles privind numirile la Parchetul General şi DNA.


Asociaţia Magistraţilor din România îi critică pe preşedintele Traian Băsescu şi pe premierul Victor Ponta, interimar la Ministerul Justiţiei, în legătură cu o posibilă înţelegere "meschină" privind numirile la Parchetul General şi DNA."Asociaţia Magistraţilor din România urmăreşte cu interes dezbaterile publice referitoare la numirile în funcţii la nivelul parchetelor şi precizează că nu înţelege să achieseze la poziţia adoptată de factorul politic în această problemă, urmând să efectueze de îndată toate demersurile pe care le găseşte de cuviinţă, în situaţia în care justiţia va face obiectul unor tranzacţii ori altor înţelegeri inacceptabile pentru conduita unui stat de drept, aşa cum se doreşte să rămână România", se arată în comunicatul Asociaţiei Magistraţilor din România. "AMR solicită preşedintelui României şi Primului Ministru revenirea asupra declaraţiilor de intenţie în ceea ce priveşte procedura de numire în funcţiile de conducere la nivelul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, întrucât orice implicare politică a justiţiei, fundamentată pe înţelegeri meschine, dincolo de orice închipuire, raportat şi la timpurile pe care avem pretenţia că le trăim, nu face decât să genereze, pe plan intern, un dezechilibru între puterile statului şi un blocaj instituţional, iar în plan internaţional va condamna – pentru totdeauna – România la o lipsă de respect şi de recunoaştere a sa ca stat de drept", potrivit documentului citat.

Ion Jinga: România are nevoie că lucrătorii săi să rămână acasă.

România consideră Marea Britanie unul dintre cei mai de încredere parteneri, prieteni şi aliaţi din Europa. Cooperarea dintre România şi Regatul Unit progresează rapid, stimulând comerţul bilateral, afacerile şi investiţiile, alături de întărirea schimburilor culturale şi pe linie de educaţie, notează ambasadorul României la Londra, Ion Jinga, care semnează un articol preluat de publicaţiile ''This îs Money'' şi Daily Mail.  "După criză economică şi ratele negative ale creşterii în 2009 şi 2010, România a reuşit să revină la o cale stabilă şi durabilă a creşterii economice iar perspectivele pe termen mediu sunt încurajatoare. Rata şomajului la sfârşitul anului trecut a fost de 6,5% la nivel naţional şi doar 2% în capitala Bucureşti. Ţara mea este a şaptea piaţă cea mai mare în cadrul UE şi cea mai mare din Europa de Sud-Est. Acest lucru înseamnă că există un potenţial imens pentru proiecte de investiţii şi cooperare economică bilaterală cu firme britanice...(...).Pentru noi, ceea ce este în joc acum este cum să convingem medicii români, asistentele medicale, profesorii, studenţii, cercetătorii şi lucrătorii în construcţii care trăiesc în Marea Britanie să se întoarcă acasă şi să-şi folosească competenţele în economia românească.

Două tabere de romi au luat foc în Franţa.


Duminică în jurul prânzului au luat foc patru caravane şi patru cabane la Hellemmes, lângă Lille. 36 dintre cele 60 de persoane care locuiau în tabăra de romi au fost evacuate. Incendiul demostrează condiţiile precare în care trăiesc aceşti oameni, au spus autorităţile. O altă tabără de romi a ars la Bobigny, în Seine-Sain- Denis. Incendiul a izbucnit în jurul orei 21, în circumstanţe care nu au fost stabilite. Focul a fost stins repede, însă au ars 12 cabane.

Bank of Cyprus închide temporar sucursalele din România.

Bank of Cyprus suspendă operaţiunile din România pentru o săptămână, începând de la 1 aprilie, a anunţat luni banca, potrivit Mediafax. Banca Centrală a Republicii Cipru a luat această decizie pentru a identifica o soluţie de vânzare a sucursalei de la Bucureşti. Pe durata închiderii sucursalelor Bank of Cyprus din România, clienţii pot retrage bani de la bancomate. Bank of Cyprus are 12 sucursale în România.

Preşedintele UE: Decizia privind Ciprul nu stabileşte un precedent.


"Miniştrii de Finanţe din zona euro "au luat o decizie nefericită" când au aprobat planul iniţial de taxare a depozitelor bancare aflate sub pragul garantat în UE, de 100.000 de euro, a arătat Van Rompuy, transmite Bloomberg.Planul, respins de Parlamentul din Cipru, şi acordul ulterior de a impune pierderi depozitelor mari de la primele două bănci din ţară nu reprezintă un pericol pentru alte naţiuni, a afirmat Van Rompuy.
"Cipru este un caz special, din cauza mărimii, structurii şi caracteristicilor sectorului financiar", a arătat oficialul european, care a reiterat că deponenţii asiguraţi sunt protejaţi de legislaţia comunitară.

Coreea de Sud anunţă exerciţii militare combinate cu Marina americană.

Oficiali militari de la Seul au declarat că militarii americani vor fi invitaţi să participe la discuţii tactice în unităţile din prima linie sud-coreene, cu privire la provocările militare în creştere venite din partea Coreii de Nord. Phenianul a anunţat recent că este în 'stare de război' cu Coreea de Sud şi că evaluează situaţia militară din peninsulă pe această bază. În prima săptămână din aprilie, marinarii militari sud-coreeni şi americani vor verifica situaţia pregătirii pe timp de pace şi de război, iar până la finalul lunii aprilie forţele Coreii de Sud şi SUA staţionate în Marea Galbenă vor desfăşura exerciţii de tragere aeriene şi navale.
Coreea de Sud are 655.000 de militari cărora li se adaugă 28.000 de soldaţi americani, 3 milioane de rezervişti, 2.400 de tancuri ( plus 50 de tancuri americane), 2.600 blindate (plus 110 americane), 5.200 de tunuri, 200 de lansatoare de rachete, 6.000 de mortiere, 460 de avioane de luptă (plus 90 americane), 680 de elicoptere (plus 120 americane), 19 vase de comandă, 11 nave de război şi patrulare, 23 de submarine şi 41 de nave de desant.
Forţele armate nord-coreene numără 1,2 milioane de persoane, la care se adaugă 5-7,7 milioane de rezervişti. Coreea de Nord dispune de 4.100 de tancuri, 2.500 de blindate, 8.500 de tunuri, 5.100 de lansatoare de rachete, 7.500 de mortiere, 820 de avioane militare din care 620 operaţionale, 300 de elicoptere, 3 vase de comandă, 383 de vase de război şi patrulare, 70 de submarine şi 130 de nave de desant.

ŞTIRI METEO

MARŢI  2 APRILIE 2013

Vremea se va încălzi şi în regiunile intracarpatice, devenind caldă pentru această dată în cea mai mare parte a ţării, cu temperaturi maxime cuprinse între 9 grade în nordul Moldovei şi 21 de grade în Lunca Dunrii. În cursul zilei cerul va fi variabil, cu înnorări după-amiază şi seara îndeosebi în zona de munte, Banat, Oltenia, sudul Crişanei şi vestul Munteniei, unde pe arii restrânse va ploua, iar la altitudini de peste 1 800 m vor fi şi lapoviţe sau ninsori. Noaptea aria precipitaţiilor va cuprinde treptat jumătatea vestică a ţării, iar local vor fi şi în restul teritoriului. Ploile vor fi şi sub formă de averse, se vor semnala descãrcări electrice şi vor fi condiţii de grindină. Începând de după-amiază şi până la sfârşitul nopţii, cantităţile de apă vor depăşi local 15...20 l/mp, iar izolat, în special în Carpaţii Occidentali şi Meridionali, 30...35 l/mp. Vântul va avea intensificări temporare cu precădere în sudul şi centrul teritoriului, precum şi la munte.Temperaturile minime se vor situa între 3 şi 10 grade. Dimineaţa izolat vor fi condiţii de ceaţă. Presiunea atmosferică va fi în scădere.

PERSONALITĂŢI

Octavian Goga

 

Octavian Goga (n. 1 aprilie 1881, Rășinari — d. 7 mai 1938, Ciucea) a fost un poet român, ardelean, politician de extremă dreaptă, (pro-nazist, mason și antisemit) și prim-ministrul României de la 28 decembrie 1937 până la 11 februarie 1938. Membru al Academiei Române din anul 1920.Goga a intrat în publicistica literară cu recomandări din partea lui Ilarie Chendi, Sextil Pușcariu, Nicolae Iorga, Ion Gorun, Vasile Goldiș, Eugen Lovinescu.În 1905 a apărut la Budapesta volumul Poezii, reeditat apoi de editura „Minerva”, la București în 1907 și la Sibiu în 1910. Poeziile din acest volum sunt socotite „creațiuni geniale” și cei mai valoroși critici „înțeleg rosturile sociale, naționale și estetice ale acestei apariții în istoria liricii românești”. Prin acordarea la 21 martie 1906 a Premiului „Năsturel-Herescu” pentru volumul de debut, creația poetică a lui Octavian Goga a primit consacrarea Academiei Române. Raportul de  către plenul Academiei Române, pentru premierea volumului Poezii a fost prezentat în februarie 1906 de Titu Maiorescu. În 1920, Goga a fost ales membru al Academiei, discursul de recepție fiind intitulat Coșbuc. În 1924, poetul a primit Premiul Național de poezie și premiul Mihail Sadoveanu pentru proză.

Revedere


Tu, minunată poezie,
Uitatul meu ostrov de flori,
Îmi mai deschizi azi poartă mie,
Când mă întorc din pribegie,
Străin cu paşi rătăcitori?

Îmi tremură durerea-n gene
Cum calc pe vechiul drum bătut;
Sărmane crânguri şi poiene,
Vă năpădiră buruiene
De când noi nu ne-am mai văzut...

Ca un drumeţ din altă ţară
În cale mă opresc ş-ascult:
Aş vrea-n grădina solitară
Un glas să-mi reînvie iară
Din praznicele de demult.

Dar val de neguri mă-mpresoară,
Furtuni au bântuit pe-aici,
Nu-s stelele de-odinioară,
Pe urma lor abia mai zboară
Un roi plăpând de licurici...

Printre cărări dărăpănate
Cresc spini, iar flori de-mi mai răsar,
Se-nclină toate-nrourate
Cu lacrimile adunate
În drum de bietul grădinar.

Ion Brăduț Covaliu

Născut la Sinaia în 1924 (d. 29 mai 1991, Bucureşti), şi format la Academia de Arte Frumose din Bucureşti, unde l-a avut ca profesor pe Jean Al. Steriadi, artistul Brăduţ Covaliu s-a impus încă de la primele sale manifestări artistice, printre mai marii picturii româneşti, cu o creaţie pusă sub semnul lirismului specific contemplării, al tendinţelor abstracţioniste ce-i apropie arta de cea a lui Klee sau Kandinski, al echilibrului cromatic, din care nu lipsesc brunurile, ocrul şi verdele ce ne introduc într-o atmosferă de armonie caldă.
Construită pe o dominantă de gri, nuanţele transparente de verde, roşu şi galben pun câte un accent mai puternic în masa de culoare a operei „Acvariu”. Liniile curbe ale desenului construiesc o compoziţie circulară, configurată de lumi ce izvorăsc necontenit, într-un spaţiu ce pare infinit, punând astfel în evidenţă o fervidă aspiraţie a artistului către vastitatea cosmosului. A participat la numeroase expoziţii de artă românească organizată peste hotare, la Bienala de la Veneţia (în 1962, cu 24 de lucrări). A lucrat ca redactor la revista „Arta plastică”, în 1963 a fost ales secretar al Uniunii Ariştilor Plastici din România, iar în 1968 a fost ales preşedinte al aceluiaşi for. Din 1960 a desfăşurat activitate didactică la Institutul Pedagogic din Bucureşti apoi la Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu”. A publicat volumele „Rugul de taină” (poezii, Editura pentru literatură, Bucureşti, 1969) şi „Pe ţărmurile artei” (eseuri, Editura Meridiane, Bucureşti, 1977). A fost distins cu Premiul „Ion Andreescu” al Academiei Române (1962), Ordinul Meritul Cultural, cls. a II-a (1968), Ordinul Steaua Republicii Socialiste România (1971), Marele Premiu al U.A.P. (1981), Grand premio internaţionale „Trionfo”, Premiul „Oamgio a Picasso”, Roma (1981) etc.

S- A ÎNTÂMPLAT ÎN 1 APRILIE.....

1 aprilie este a 91-a zi a calendarului gregorian.
Evenimente

    1778: A fost creat simbolul dolarului american ($), de către designerul Oliver Pollock (New Orleans)
    1784: Audiența lui Horea la împăratul Iosif al II-lea, în cadrul căreia îi prezintă situația țărănimii din Transilvania
    1859: Dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Munteniei și Moldovei a fost recunoscută de Franța, Marea Britanie, Rusia, Prusia și Regatul Sardiniei, în cadrul Conferinței reprezentanților puterilor garante de la Paris
    1866: S-a înființat Societatea Literară Română, care, din 1/13 august 1867 s-a transformat în Societatea Academică Română, iar din 30 martie 1879 a devenit Academia Română
    1878: Mihail Kogălniceanu înaintează consulului general al Rusiei la București, D.F. Stuart, o notă de protest în legătură cu ocuparea de către trupele țariste care participaseră la războiul ruso-româno-turc a unor localități din România
    1891: William Wrigley înființează compania producătoare de gumă de mestecat care-i poartă numele (Wm. Wrigley Jr. Company)
    1904: România aderă la Convenția internațională cu privire la unitatea tehnică a drumurilor de fier, încheiată la Berna, la 3 mai 1866
    1918: Înființarea Royal Air Force în Marea Britanie
    1919: România: Trecerea la calendarul gregorian (calendarul pe stil nou), adoptat prin Decretul-lege din 5 martie 1919. Ziua de 1 aprilie (stil vechi) devenea 14 aprilie (stil nou).
    1921: Înființarea Operei Române din București.
    1924: Întemeierea Societății de Radiodifuziune Sud-Vest la Frankfurt și a Societății de Radiodifuziune de la München.
    1924: Sunt pronunțate sentințele în procesul participanților la Puciul din noiembrie (1923) de la München: cinci ani închisoare și amendă pentru Hitler și alți acuzați, achitarea generalului Ludendorff.
    1939: Spania: Sfârșitul războiului civil spaniol și începutul dictaturii lui Franco.
    1945: Al doilea război mondial: Bătălia navală de la Okinawa; trupele americane cuceresc insula de la japonezi, după lupte violente, începând, astfel, ofensiva finală împotriva Japoniei.
    1948: Forțele sovietice din Germania blochează căile de comunicație către sectoarele de ocupație american, britanic și francez din Berlin, declanșând prima criză a Războiului Rece.
    1960: NAŞA lansează primul satelit meteorologic.
    1976: Fondarea companiei Apple Computers, în Silicon Valley, de către Steve Jobs și Steve Wozniak, care va lansa în anii '80 computerul personal Macintosh.
    1996: Prima Competiție Mondială de Speologie. România a fost invitată să participe.
    1997: Cometa Hale–Bopp, clasată printre primele opt ale secolului ca mărime și luminozitate, s–a aflat cel mai aproape de Soare, la 138 milioane de km și a atins un maxim de luminozitate.
    1998: Președintele Rusiei, Boris Elţân, îi primește pe miniștrii energeticii din țările puternic dezvoltate. Aceștia s-au întâlnit pentru prima oară la Moscova, în cadrul "Grupului celor 8".
    2000: Cercetătorii din România protestează în fața ambasadelor din București și solicită vize.
    2001: Fostul președinte iugoslav Slobodan Miloșevici (1997-2000) se predă forțelor poliției, pentru a fi trimis în fața Tribunalului internațional pentru crime de război de la Haga..
    2002: Olanda a devenit prima țară din lume unde eutanasia a fost legalizată
    2003: Orașul Constanța a devenit port liber.
    2003: S–a constituit, la Sfântu Gheorghe, Mișcarea Civică Maghiară, organizație înființată la inițiativa unor membri ai aripii reformiste din cadrul UDMR Covasna.

S - a născut......
    1697: Abatele Prevost, scriitor francez (d. 1763)
    1753: Joseph de Maistre, scriitor și filosof francez (d. 1821)
    1776: Sophie Germain, matematiciană franceză (d. 1831)
    1815: Otto von Bismarck, cancelar al Reichului german, în timpul împăratului Wilhelm I (d. 1898)
    1819: Theodor Codrescu, traducător, prozator român (d. 1894)
    1865: Ștefan Cicio Pop, politician român, ministru de Externe și președinte al Camerei Deputaților
    1873: Serghei Rahmaninov, compozitor, pianist rus (d. 1943)
    1881: Octavian Goga, poet, publicist, om politic român (d. 1938)
    1888: Mircea Florian, filosof român (d. 1960)
    1915: Tibor Cseres,scriitor,ziarist,critic și istoric literar maghiar (d.1993)
    1919: Joseph E. Murray, medic chirurg american, laureat al Premiului Nobel
    1924: Ion Brăduț Covaliu, pictor român (d. 1991)
    1929: Milan Kundera, scriitor francez de origine cehă
    1933: Claude Cohen-Tannoudji, fizician francez, laureat al Premiului Nobel
  Decese
    1962: Camil Ressu, pictor român (n. 1880)
    1968: Lev Landau, fizician rus, laureat al Premiului Nobel (n. 1908)
    1976: Max Ernst, sculptor german (n. 1891)
    1988: Augustin Z. N. Pop, folclorist, istoric literar român (n. 1910)
    2008: Sabin Bălașa, pictor, regizor și scriitor român (n. 1932)
Sărbători
    Ziua păcălelilor
    Ziua păsărilor


  
   

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Va rog sa va spuneti parerea , fiecare parere conteaza , doar o singura rugaminte am pastrati limbajul decent , fara cuvinte urate injuraturi , instigare la rasism ,xenofobie si jignire a celui caruia va adresati ( vom modera doar aceste comentarii ),va multumesc si asteptam cu interes comentariile dumneavoastra. .

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More