vineri, 17 mai 2013

17 mai 2013 by Viorica Crainic


 Bine v - am regăsit!

"Trebuie multă ţărână ca să îngropi o ţară… Multă nepăsare şi neputinţă sau doar lăcomie, trădare, ură pentru a fi pusă şi ţinută în genunchi." 

( Mariana Fulger ) 

 

 

Preşedintele Traian Băsescu : Înfiinţarea unei agenţii cu drept de prim cumpărător al pământurilor.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, la conferinţa naţională a agricultorilor : "Aş mai ridica o problemă legată de vânzarea pământului. În mod categoric acest lucru ţine şi de Guvern, şi de proprietarii de pământ. Dacă tot ne place să spunem că nu ne vindem ţara, aş vrea să văd că românii nu-şi vând pământul. Este prima condiţie ca pământurile să nu fie vândute - să nu existe ofertă de vânzare". "Categoric, statul are obligaţia să creeze o agenţie care să aibă dreptul de prim cumpărător atunci când proprietarii doresc să-şi vândă pământul. Este, cred eu, o soluţie care să prevină scăparea de sub control a producţiei agricole".
"Nu ştiu câte autoturisme vom vinde peste 100 de ani, pe pieţele externe, dar ştiu sigur că, dacă va exista o marfă care se va vinde de acum în 1000 de ani, ea este hrana. Şi, după ce ne rezolvăm prioritatea acoperirii nevoii de alimente a populaţiei României, trebuie să ne propunem să valorificăm potenţialul pe care România îl are prin export de hrană, dar nu neapărat grâu şi porumb"

Regionalizarea României.

Noile regiuni, numărul lor, calculul pentru capitalele de regiune şi modul în care regionalizarea României va influenţa viaţa locuitorilor sunt abordate într-un document de 56 de pagini emis de către CONREG.  "Construirea regionalizării din 2013 în România şi prin raportare la modelul polonez statuat prin reforma din 1998 trebuie să aibă în vedere nu numai situaţiile de similaritate, ci şi pe cele de diferenţiere contextuală între cele două ţări", scrie în raport.
Raportul prezintă o nouă hartă a României regionalizate, cu 7 sau 8 regiuni, în funcţie de modul în care Bucureştiul va fi repartizat.
Conform acestui raport, România va fi împărţită în:

1. Muntenia Sud, regiune care ar putea cuprinde şi regiunea Bucureşti (Regiunea 8)
2. Dunărea de jos (Regiunea Sud-Est)
3. Moldova de Nord (Regiunea Nord-Est)
4. Transilvania Centrală (Regiunea Centru)
5. Transilvania de Nord Vest (Regiunea Nord Vest)
6. Banat Vest (Regiunea Vest)
7. Oltenia


"Analiza pricipalelor fluxuri de migraţie indică în mod clar principalele centre ale regiunilor funcţionale. Decizia pentru locul de plasare a centrelor administrative ale noilor regiuni nu decurge, însă, automat, din această constatare. Este necesară o abordare separată în care să fie luate în seamă şi alte criterii : centralitatea geografică a oraşului capitală în regiune; infrastructura care îl leagă de restul judeţelor; starea infrastructurii locale pentru comunicare; spaţii publice pentru instituţiile administraţiei." "Oricum, în afara unei grile de criterii care să ducă la o decizie întemeiată nu poate fi rezolvată problema localizării centrelor administrative ale regiunilor. O decizie strict politică pe această temă este puţin probabilă să fie viabilă", precizează raportul.

Mihai Răzvan Ungureanu  : Regionalizarea nu trebuie să fie conservarea sărăciei.

"Principial, regionalizarea în momentul de faţă este mai curând un proiect propagandistic al USL şi mult mai puţin un proiect real. Sunt câteva chestiuni de care ar trebui să fim cu toţii conştienţi, în primul rând că regionalizarea este necesară, principial nu se poate face în momentul în care ai buzunarul gol. Iar bugetul statului este practic adus la zero în momentul de faţă. Regionalizarea este o etapă importantă în reforma structurală a statului, este un proces care nu se încheie într-o zi şi nu poate fi definit printr-o simplă asumare de răspundere şi ale cărui consecinţe se văd în ani de zile".(...)"Cred că regionalizarea trebuie să ţină cont de polii de dezvoltare urbană, trebuie să ţină cont de felul în care sunt definite zonele metropolitane, pentru care există deja o lege referitoare la Bucureşti în momentul de faţă, cred că într-un proiect de regionalizare bine făcut, bine construit nu încap calcule de genul «un oraş, da, alt oraş trebuie să moară»",  a afirmat Ungureanu.
"Eu văd în primul rând regionalizarea ca o şansă de progres, nu ca o şansă de regres sau de conservare a sărăciei", a arătat el.

Victor Ponta este de acord cu dizolvarea Parlamentului dacă suspendarea preşedintelui eşuează.

"Preşedintele este ales direct, dar desemnează primul ministru de la grupul parlamentar care a obţinut cel mai mare număr de mandate, nu îşi face majoritate la al doilea. Parlamentul are voie să-l suspende pe preşedinte, dar eu sunt de acord, dacă l-a suspendat şi dacă la referendum a câştigat preşedintele, trebuie dizolvat Parlamentul. Există în Constituţia Austriei, acolo unde există şi suspendarea şi demiterea preşedintelui", a spus primul ministru.
"Modificările principale sunt două, ca să rezum: să punem regiunile în Constituţie, că altfel vorbim degeaba de regiuni, şi să stabilim foarte clar, pe baza experienţelor triste din ultimii ani ce face preşedintele, ce face premierul, ce face Parlamentul, să nu se mai încalece", a declarat Ponta. "Avem de clarificat nişte puteri ale preşedintelui, puteri pe care de fapt, din punctul meu de vedere nici nu le avea în Constituţie, dar pe care preşedintele Băsescu în timp, şi cu ajutorul Curţii Constituţionale, şi le-a asumat. Şi atunci reclarificăm", a mai spus el.

Crin Antonescu: Nu vrem ca USL să eşueze ...

"Experienţa tristă a coaliţiilor care au mai existat, de la CDR până la marea sau nu mai ştiu cum se numea chestiunea aia cu PDL şi PSD - prima formă a coabitării, ca să spun aşa, cu domnul Boc atunci - nu vrem să eşuăm aşa cum au eşuat acele coaliţii", a spus Antonescu. "Prima modalitate, prima formă de efort este să avem grijă la sensibilitatea celuilalt, la faptul că lucruri pe care nu le putem rezolva între noi nu se vor rezolva nici în comunicare publică. Eforturile constau în grija pentru ceea ce formulăm din punct de vedere public". "Punctul nostru de vedere este ferm şi unanim în PNL: suntem absolut hotărâţi şi decizia BPN de azi este ca acel articol, prevedere din protocolul USL care interizice atacurile publice reciproce la adresa colegilor, a partenerilor din coaliţie, să fie unul asupra căruia vom fi extrem de atenţi şi îl vom aplica fără ezitare. Aşadar,  cu alte cuvinte, în chip categoric, noi considerăm că oricine mai încalcă atât de clar articolul respectiv,  va trebui să se despartă de partidul din care face parte sau de USL", a spus Antonescu.
Articolul 1.1.4. din protocolul USL prevede: "Conflictele publice între membrii partidelor, precum şi atacurile publice împotriva unor colegi sau a unui partid din Alianţă nu sunt permise".

Klaus Johannis: USL va deveni tot mai vulnerabilă.

"USL va deveni din ce în ce mai vulnerabilă prin simplul fapt că apare eroziunea prin guvernare. Şi atunci este nevoie de foarte multă înţelepciune politică pentru a păstra USL ca şi o forţă care poate să mişte lucrurile în România", a spus Johannis.
El a afirmat că "nu e nicio noutate" că există voci în USL care vorbesc despre despărţire, având în vedere că "din prima zi au fost mai mulţi care au vrut despărţirea decât unirea".

Cardinalul Lucian Mureşan : Scrisoare deschisă preşedintelui PDL, Vasile Blaga.

Şeful Bisericii Greco-Catolice din România, cardinalul Lucian Mureşan, i-a transmis o scrisoare deschisă preşedintelui PDL, Vasile Blaga :"Biserica Greco-Catolică a aflat despre iniţierea unui nou proiect legislativ, anti greco-catolic, de către vicepreşedintele PDL Ioan Oltean, care stârneşte deosebită îngrijorare şi nelinişte în rândul comunităţii noastre. Proiectul respectiv caută prin toate mijloacele să oprească retrocedarea proprietăţilor greco-catolice confiscate în 1948 şi date de către comunişti Bisericii Ortodoxe, chiar şi când acestea sunt câştigate în instanţă definitiv şi irevocabil. Acest proiect de lege consfinţeşte epurarea culturală şi religioasă a comunităţii greco-catolice din România începută de către comunişti".
"Soluţia practică propusă de Biserica Greco-Catolică pentru rezolvarea situaţiei proprietăţilor greco-catolice aflate în posesia Bisericii Ortodoxe a fost folosirea alternativă a bisericilor greco-catolice de ortodocşi şi greco-catolici. Acelaşi lucru se practică şi în Occident, unde Biserica Catolică pune la dispoziţia Bisericii Ortodoxe sute de biserici catolice pentru ca ortodocşii români să aibă unde se ruga şi nu e nici o problemă. Din păcate, soluţia practică propusă de Biserica Greco-Catolică a fost refuzată constant de Biserica Ortodoxă în cadrul acestor comisii de dialog, iar din 2004 Biserica Ortodoxă a sistat unilateral dialogul cu Biserica Greco-Catolică. Din cauza faptului că greco-catolicii sunt opriţi să se roage în propriile biserici, există comunităţi greco-catolice care şi astăzi se roagă în condiţii improprii, în case particulare ori săli de clasă, în şcoli", se mai arată în scrisoarea transmisă".

Persoanele propuse ca directori ai ICR din străinătate vor fi audiate pe 4 iunie, în Senat.

Preşedintele Comisiei pentru politică externă din Senat, Petru Filip, a declarat că persoanele propuse ca directori ai Institutelor Culturale Române (ICR) din străinătate vor fi audiate pe 4 iunie de comisiile pentru cultură şi politică externă din cadrul forului legislativ.
"Propunerile ICR şi MAE, pentru directorii direcţiilor externe vor fi prezentate în data de 4 iunie în cadrul comisiilor pentru cultură şi politică externă din Senat. Procedură este ca în cazul numirilor ambasadorilor, doar că votul din comisie nu este consultativ, ci obligatoriu", a declarat Petru Filip. Guvernul a adoptat, pe 13 iunie 2012, Ordonanţa de Urgenţă (OUG 27/2012) prin care ICR trece de sub autoritatea preşedintelui în subordinea Senatului, care numeşte atât conducerea operativă a institutului, cât şi membri ai consiliului de conducere.
"Numirea şi revocarea directorilor şi a directorilor adjuncţi se fac la propunerea preşedintelui Institutului şi cu avizul comun al Comisiei pentru cultură, artă şi mijloace de informare în masă şi al Comisiei pentru politica externă ale Senatului, prin ordin comun al ministrului Afacerilor Externe, al ministrului Culturii şi al preşedintelui Institutului, pentru un mandat de 4 ani, cu posibilitatea reînnoirii pentru încă un mandat; directorul Academia di Romania din Roma şi cel al Institutului Cultural Român şi de Cercetare Umanistică de la Veneţia sunt numiţi la propunerea preşedintelui Academiei Române", se arată în textul de lege privind funcţionarea Institutului Cultural Român.

 BNR : Cursul de referinţă a crescut la 4,3395 lei/euro.

Cursul de referinţă anunţat de Banca Naţională a României a crescut uşor, la 4,3395 lei/euro, şi a atins cel mai ridicat nivel din ultimele trei săptămâni, într-o piaţă unde cotaţiile au fluctuat în jurul nivelului de 4,34 lei/euro în cadrul unor tranzacţii cu volume reduse, potrivit dealerilor. Rata de referinţă este cu 0,2 bani peste cea publicată joi, de 4,3207 lei/euro. Un curs peste cel de vineri a fost afişat de banca centrală în data de 25 aprilie, când paritatea a fost de 4,3557 lei/euro. Cursul de referinţă a avansat de la 3,3696 lei/dolar la 3,3701 lei/dolar şi a atins cel mai ridicat nivel din ultimele cinci săptămâni. O rată mai mare a fost anunţată de BNR pe 10 aprilie, când dolarul a fost la 3,3817 lei.

George Friedman despre aderarea României la Zona Euro: Slavă Domnului că nu sunteţi acolo! Nu intraţi!

George Friedman, preşedintele companiei americane de consultanţă strategică Stratfor, a afirmat, joi, la Bucureşti, că România nu ar trebui să intre în zona Euro, care este un proiect eşuat din cauza diferenţelor structurale prea mari dintre economiile statelor membre.
"Slavă Domnului că nu sunteţi în Zona Euro! Nu intraţi!", a afirmat Friedman într-o conferinţă susţinută joi la BNR, întrebat când ar trebui România să adopte monedă comună europeană.
"Cred că proiectul Zonei Euro a eşuat, ceea ce nu înseamnă că şi alianţa europeană e în acelaşi stadiu. Trebuie să fie o mai bună înţelegere a noţiunii europene de suveranitate, a statului naţional aflat în competiţie cu celelalte ţări vecine. Câteva secole de istorie europeană şi-au pus amprenta", a afirmat Friedman.

ŞTIRI  METEO  

 SÂMBĂTĂ 18 MAI 2013

Vremea va fi caldă pentru această perioadă din an, chiar deosebit de caldă în sud şi în sud-est. Cerul va fi variabil, cu înnorări, averse, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului, în zonele de munte, local în nordul, centrul şi nord-estul ţării şi izolat în rest. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 20 şi 30 de grade, cu cele mai ridicate valori în Lunca Dunării, iar temperaturile minime se vor situa, între 5...6 grade în depresiuni şi 16...18 grade pe litoral. Presiunea atmosferică va fi relativ staţionară.

PERSONALITĂŢI

Sandro Botticelli


Sandro Botticelli - de fapt Alessandro di Mariano Filipepi - (n. 1 martie 1445, Florența - d. 17 mai 1510, Florența) a fost un pictor italian, unul din cei mai mari reprezentanți ai Renașterii italiene. Frumusețea și grația figurilor create de el, precizia liniilor și redarea mișcării fac din lucrările sale o operă ce simbolizează pictura epocii. Caracteristic artei lui Botticelli este și faptul că figurile pictate de el prezintă profunde sentimente umane. Personajele sale cu chipuri ușor melancolice au, în general, o expresie visătoare, Botticelli ne apare ca un cercetător atent al sufletului omenesc. Operele sale, inspirate de teoriile neoplatonice ale lui Marsilio Ficino, animator al "Academiei Florentine", atestă sensibilitatea deosebită și bogată viață lăuntrică a artistului. Lucrările artistului inspirate din mitologie au fost realizate la scară mare pentru a fi expuse în locuințele somptuoase ale nobililor italieni, lucru neobișnuit până în acel moment, subiectele mitologice jucând un rol minor în pictură. Vilele și palatele erau împodobite cu fresce și tapiserii, iar în secolul al XV-lea se practica expunerea tablourilor pe un fel de lambriuri (spalliera) sau deasupra obiectelor de mobilier, fapt care a influențat compoziția picturilor. Artistul nu era preocupat de redarea realistă a personajelor cu ajutorul umbrelor, respectând proporțiile și nici de redarea mișcării. Personajele sale sunt statice, sculpturale, apărând mai degrabă în fața peisajelor decât încadrate în peisaj, creând un efect de friză. Pentru redarea naturii, artistul folosește elemente decorative, la fel ca în tapiserie.  Lucrările lui Botticelli pierd din popularitae în ultimii ani ai vieții sale, împinse în planul al doilea de operele lui Leonardo da Vinci, Rafael Sanzio și Michelangelo. Creația marelui maestru florentin, uitată la începutul secolului al XVI-lea, este redescoperită decenii mai târziu, când se dezvoltă stilul cunoscut sub numele de manierism. Pictorii englezi din secolul al XIX-lea - Prerafaeliții - vor fi entuziasmați de frumusețea figurilor lui Botticelli. Îi fascinează tocmai acea neliniște și melancolie pe care le vor îmbogăți în propriile lor lucrări cu romantismul caracteristic epocii lor.



S- A ÎNTÂMPLAT ÎN 17 MAI.....

17 mai este a 137-a zi a calendarului gregorian.

Evenimente

    1673: Louis Joliet și Jacques Marquette încep explorarea fluviul Mississippi.
    1792: Înființarea bursei de pe Wall Street, cel mai important sediu al bursei mondiale.
    1814: Constituția Norvegiei este semnată și Prințul danez Christian Frederik este ales rege al Norvegiei de către Adunarea Constituantă norvegiană.
    1902: Arheologul grec Valerios Stais descoperă Mecanismul de la Antikythera, un calculator mecanic antic realizat pentru calculul pozițiilor astronomice.
    1940: Al doilea război mondial: Germania ocupă orașul Bruxelles, Belgia.
    1957: Regizorul Ion Popescu-Gopo a fost premiat la Cannes cu Marele Premiu Palme d'Or pentru scurt metraj, pentru filmul de desen animat „Scurtă istorie".
    1973: Afacerea Watergate: încep audierile televizate în Senatul Statelor Unite.
    1990: Organizația Mondială a Sănătăţii (OMS) a scos homosexualitatea din nomenclatorul bolilor.
    1995: Pentru prima dată, un român, Constantin Lăcătușu a reușit să ajungă pe cel mai înalt vârf al lumii, Everest (8.848 m.)
  
S -a născut în..................

  
    1821: Sebastian Kneipp, medic în științele naturii (d. 1897)
    1897: Odd Hassel, chimist norvegian, laureat Nobel (d. 1981)
    1904: Jean Gabin, actor francez (d. 1976)
    1920: Geo Dumitrescu, poet român (d. 2004)
    1936: Dennis Hopper, regizor și actor american (d. 2010)

Decese


    1510: Sandro Botticelli, pictor al Renașterii florentine (n. 1445)
    1729: Samuel Clarke, filosof englez (n. 1675

Sărbători

    Norvegia: Ziua națională. (1814)
    Ziua Internațională de Luptă Împotriva Homofobiei
    Ziua Mondială a Telecomunicaţiilor şi a Societăţii Informaţionale.






0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Va rog sa va spuneti parerea , fiecare parere conteaza , doar o singura rugaminte am pastrati limbajul decent , fara cuvinte urate injuraturi , instigare la rasism ,xenofobie si jignire a celui caruia va adresati ( vom modera doar aceste comentarii ),va multumesc si asteptam cu interes comentariile dumneavoastra. .

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More