luni, 11 martie 2013

11 martie 2013 by Viorica Crainic

Bine v -am regăsit!

" E dificil să eliberezi proştii de lanţurile pe care le venerează"( Voltaire)

PROCLAMAȚIA DE LA TIMIȘOARA!

Astăzi, 11 martie 2013, se împlinesc 23 de ani de la redactarea "Proclamaţiei de la Timişoara". A doua zi "Proclamaţia" avea să fie adoptată. Un document fundamental pentru istoria contemporană.
Proclamaţia de la Timişoara" este, mai presus de orice, un puternic manifest anticomunist. Legitimat tragic de sângele vărsat în Timişoara şi apoi în toată ţara în decembrie 1989.
În aceste zile:
- când România a ajuns din nou scenă de luptă geostrategică;
- când Moscova se zbate să-şi recucerească vechea sferă de influenţă;
- când Legea lustraţiei este respinsă (a câta oară?) în Parlament, sub bagheta unui fost colaborator al Securităţii;
- când stângismul maoist a revenit "la modă" în Occident, mai agresiv şi mai periculos decât în anii '60;
- când Comisia de la Veneţia consideră că interzicerea simbolurilor comuniste este o încălcare a Drepturilor Omului, transformând astfel Proclamația într-un document subversiv,
este esenţial să ne întoarcem la rădăcinile din 1989. Să vedem de unde am plecat, ce am greşit şi să înţelegem de ce peste noi vin azi toate puhoaiele de nenorociri: pentru că acum 23 de ani nu am avut curajul şi puterea de a merge până la capăt!
(evz.ro :  Adrian Pătruşcă)

Petiţia prin care se cere autonomia Ţinutului Secuiesc nu a fost semnată de autori.

"Această mapă a şi ajuns în Bucureşti. Sigur că eu m-aş bucura ca ea să fie şi semnată de oamenii responsabili şi personalităţi ale vieţii culturale şi politice maghiare care au fost în Târgu Mureş, mai ales că acest document - eu sunt sigur că cei care l-au redactat au avut nu numai un temei emoţional, ci şi istoric - or un document nesemnat rămâne o anonimă. O anonimă. Probabil că din viteză ...dar aşteptam să fie şi semnat. Pentru noi are însă aceeaşi importanţă şi va fi şi este tratat cu importanţa cuvenită', a arătat Grosu. "Ştiţi foarte bine că atunci când căutăm în istorie lucrurile de autentică valoare istorică ne uităm a cui este semnătura, ce sigilii sunt aplicate, unde este înregistrat. A rămas un document înregistrat la noi şi la Guvern, dar - să mă ierte organizatorii, hai să îi critic puţin - pentru aceasta el (documentul!) are importanţa lui, pentru că nu a venit de la unul sau altul, ci a venit din partea celor care aseară au fost în Târgu Mureş şi au fost aproape 7.000 de oameni', a susţinut Corneliu Gros, prefect de Mureş.Corneliu Grosu a mai spus că pe parcursul manifestării nu s-a produs nici un incident.

Raport SAR: Corupţia este principala ameninţare pentru relansarea economică.

"Clientelismul politic şi corupţia au dus de râpă bugetul României şi reprezintă cea mai mare ameninţare pentru creşterea economică", susţine un nou raport al SAR care va fi lansat joi, 14 martie, la sediul Reprezentanţei Comisiei Europene din România . Raportul prezintă  dovezi pe baza datelor Eurostat că ţări cu corupţie semnificativă, ca Italia, Grecia sau România cheltuiesc banul public pe un tipar cu totul opus ţărilor scandinave, cele mai bine guvernate de pe continent. Banii sunt cheltuiţi pe proiecte discreţionare, stadioane, catedrale sau parcuri, în vreme ce domenii cheie pentru dezvoltare, ca sănătatea şi educaţia rămân cronic subfinanţate.
Raportul arată dovezi statistice că ţările cele mai corupte au cele mai mari investiţii guvernamentale, cel mai mic buget pentru sănătate şi şanse mai mari să aibă o balanţă negativă de plăţi, dat fiind că şi colectarea taxelor e semnificativ mai mică în ţările corupte. În România chiar în aceste zile are loc un conflict între baronii locali şi Ministerul de Finanţe, dat fiind că ministul bugetului, Liviu Voinea, a refuzat orice finanţare suplimentară a administraţiilor locale care nu îşi plătesc datoriile din trecut.

Şeful ANL :  Suspectat de fraude în achiziţii publice.

"Membrii grupării sunt suspectaţi că au realizat beneficii financiare din obţinerea unor contracte de achiziţie publică de la o unitate spitalicească din Bucureşti, pentru executarea unor lucrări de reparaţii şi construcţii", se arată într-un comunicat de presă al Poliţiei Române.Membrii grupării ar fi produs  Spitalului Obregia un prejudiciu estimat la 3.800.000 de lei şi bugetului de stat de 1.400.000 de lei.

Valer Dorneanu şi Mona Pivniceru vor fi susţinuţi de USL pentru a fi numiţi judecători la Curtea Constituţională .


Valer Dornenu a declarat: "Au existat discuţii dar câtă vreme nu există o propunere oficială în acest sens nu doresc să fac comentarii". Mona Pivniceru nu a putut fi contactată.
Mandatul a trei judecători expiră în iunie. Este vorba Axinte Gaspar, care a fost numit de Preşedinţie, Aspazia Cojocaru şi Ion Predescu, din partea Senatului. Conducerea Parlamentului a stabilit ca până pe data de 18 martie fiecare grup parlamentar să facă propuneri la Comisia juridică, până pe data de 21 martie se vor discuta propunerile  iar până la sfârşitul lunii martie să fie numiţi de către Parlament.

Victor Ponta: Îl aştept pe Băsescu să spună adevărul în Parlament despre reuniunea JAI pentru Schengen.

"Domnia sa, ca şi mine, după şedinţa JAI am avut acces, prin natura funcţiilor, la ce s-a întâmplat exact acolo, avem din interior toate discuţiile, şi mă aştept ca preşedintele Băsescu să spună adevărul despre ce a fost la JAI. În Consliul JAI a fost Germania împotrivă şi au fost două ţări, Olanda şi Finlanda, care au spus să se mai discute în decembrie. În schimb, au fost 13 ţări, şi toate celelalte după aceea, care au luat cuvântul şi au spus că este incorect ce i se întâmplă României, că nu e normal să se folosească de România şi Bulgaria pentru probleme interne", a spus Ponta.

Crin Antonescu: Băsescu e un preşedinte ilegitim, nu mi se pare de cuviinţă să-l întâmpin şi să-l ascult.

"Nu-l consider pe domnul Băsescu preşedinte legitim al acestei ţări. Asta înainte de toate. Şi doi - pentru că ceea ce presupun că va spune şi mâine a spus în ultimele zile în repetate rânduri. Mi se par lucruri profund incorecte nu numai în raport cu Guvernul, dar în raport cu România. Nu consider de cuviinţă să-l întâmpin şi să-l ascult ca parlamentar".
"Grupurile PNL vor discuta în şedinţele de azi dacă adoptă o linie de conduită în raport cu acest moment sau dacă fiecare în marja de interes se prezintă sau nu. Eu am vorbit de o decizie individuală", a spus Antonescu.

Valeriu Zgonea : Dacă dl Antonescu pleacă, cine conduce şedinţa? Cineva trebuie să şi muncească.

Întrebat dacă va participa la şedinţa Parlamentului în care preşedintele Traian Băsescu îşi va prezenta mesajul pe teme europene, în condiţiile în care preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a spus că nu va fi prezent, Zgonea a răspuns: "Păi dacă domnul preşedinte Antonescu pleacă, cine conduce şedinţa? Şi dacă toţi vicepreşedinţii de la PSD ar pleca, cine ar conduce şedinţa?".
"Trebuie să fie un vinovat de serviciu. Nu v-aţi obişnuit că eu sunt vinovatul de serviciu? Cineva trebuie să şi muncească", a adăugat Zgonea."Grupurile decid. Avem o discuţie şi cu preşedintele Ponta şi la Cameră, şi la Senat. Opiniile sunt împărţite. O parte sunt pentru păstrarea relaţiei instituţionale cu Traian Băsescu, nu văd oportunitatea discuţiei de genul acesta. Cealaltă parte vrea să arătăm că suntem un Parlament responsabil, atât de responsabil încât să venim în fiecare zi la serviciu atunci când suntem obligaţi", a spus Zgonea.

Tudor Chiuariu : Scuze pentru a igonora referendumul din 2009.

Întrebat cum va respecta Uniunea Social Liberală voinţa populară exprimată în 2009 pentru unicameral şi 300 de parlamentari, Chiuariu a răspuns că "voinţa populară este intermediată de reprezentanţii legitimi în Parlament, probabil că dacă am face mâine un referendum privind desfiinţarea Parlamentului s-ar putea să avem un rezultat surprinzător. Asta nu înseamnă că a doua zi vom desfiinţa Parlamentul”. Liberalul a adăugat că tema privind menţinerea bicameralismului la momentul revizuirii Constituţiei a fost prezentată în campania pentru parlamentare din 2012.
Chiuariu susţine că alegerile din toamnă lui 2012 au anulat efectele referendumului din 2009 pentru că „asta este ultima exprimare populară în sensul în care noi am spus, da, vom revizui Constituţia, da, vrem un Parlament bicameral”.

Forumul Românilor cere Ministerului Educaţiei destituirea a doi directori de la Direcţia Minoriţi.

Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş (FCRCHM) protestează, într-un comunicat de presă transmis astăzi, faţă de un document emis de Direcţia Minorităţi a Ministerului Educaţiei Naţionale, mai exact faţă de răspunsul la petiţia unui cetăţean român din judeţul Harghita prin care se solicita "un punct de vedere privitor la folosirea manualului de Istoria secuilor în şcolile din judeţul Harghita". Potrivit sursei citate, în documentul semnat de directorul general Szőcs Domokos şi directorul Szepsi Alexandru este menţionat faptul că, deşi "nu este considerat manual (...), Cartea de Istorie a Secuilor, care conţine pe copertă înscrisul îndrumător metodic şi manual recomandat elevilor din clasele a VI-a şi a VII-a, corespunde din punct de vedere ştiinţific şi realităţii istorice, unităţile şcolare care au introdus acest opţional au respectat procedura elaborată de Inspectoratele Şcolare Covasna şi Harghita pentru introducerea unei discipline opţionale şi că (...) prin conţinuturile dezvoltate în cadrul acestui opţional se urmăreşte atingerea idealului educaţional al şcolii româneşti, aşa cum prevede Legea Educaţiei Naţionale". Având în vedere gravitatea şi consecinţele unei asemenea atitudini din partea unor înalţi funcţionari publici ai statului român, FCRCHM solicită conducerii Ministerului Educaţiei Naţionale destituirea imediată a domnilor Szőcs Domokos şi Szepsi Alexandru şi comunicarea poziţiei oficiale a conducerii Ministerului Educaţiei Naţionale faţă de folosirea acestui «opţional» în şcolile din România şi dacă prin astfel de «manuale» înţelege ministerul român să contribuie la «atingerea idealului educaţional al şcolii româneşti», cum cu atâta cinism s-au exprimat cei doi oficiali ministeriabili", se arată în comunicat.

Mechel Câmpia Turzii: Noi  proteste.

În jur de 50 de protestatari s-au adunat, astăzi , în jurul orei 9.00, în faţa combinatului Mechel Câmpia Turzii, având pancarte pe care scria "No job, no money, no problem?", "Fără bani, fără viitor, trăim din mila lor". Ei  au fluierat  şi scandat :  "Pe Valea Arieşului, ca pe Valea Jiului" şi "Vrem banii noştri, nu faceţi pe proştii".
Fostul lider de sindicat de la Laminorul 2 Dorin Vata a declarat : "Sper să ne strângem începând de azi, în fiecare zi, până vineri, măcar 300 – 400 de foşti angajaţi, să venim jumătate dacă nu toţi cei care am fost disponibilizaţi. Vrem banii noştri la care avem dreptul, cele trei plăţi compensatorii, nu dorim altceva".
Protestul este autorizat între orele 9.00 – 12.00.

New York Times: Germania luptă împotriva plagiatului. 

"Lista politicienilor germani acuzaţi că au plagiat în lucrarea lor de doctorat continuă să crească la doi ani după ce popularul politician Karl Theodor zu Guttenberg a fost nevoit să demisioneze din poziţia de ministru al apărării după ce s-a dovedit că a plagiat în teza sa de doctorat. Din martie 2011, zeci de politicieni au fost nevoiţi să renunţe la titlul de doctor”, scrie New York Times care arată că în societatea germană se doreşte o reexaminare urgentă a diplomelor academice dar şi o evaluare a rolului pe care un doctorat îl are atunci când un candidat aplică pentru o anumită poziţie pe piaţa muncii. "Ioan Mang, specialist în computere a fost forţat să demisioneze din poziţia de Ministru al Educaţiei după ce au existat suspiciuni că ar fi plagiat într-o lucrare ştiinţiifică apărută sub propria semnătură. A părăsit funcţia în mai anul trecut. Premierul Victor Ponta a refuzat să demisioneze în pofida acuzaţiilor de plagiat care i-au fost aduse în ceea ce priveşte redactarea tezei sale de doctorat”, aminteşte New York Times la finalul unui articol în care atrage atenţia că univeristăţile şi mediul academic german sunt pregătite să instituie reguli foarte dure pentru a împiedica apariţia de noi cazuri de plagiat. În România, guvernul a propus modificarea Art. 146 din Legea Educaţiei cu următoarea formulă: “Rectorul, cu aprobarea senatului universitar, poate solicita instanţei competente anularea unui certificat sau a unei diplome de studii atunci când se dovedeşte, prin acţiuni de control intern, control al Ministerului Educaţiei Naţionale sau o constatare a organelor abilitate ale statului, că s-a obţinut prin mijloace frauduloase sau prin încălcarea prevederilor Codului de etică şi deontologie universitară»”. “Aceast paragraf este văzut de fostul ministru al Educaţiei, Daniel Funeriu ca pe o “îngreunare a procedurilor, o concesie făcută mafiei diplomelor universitare, e un tertip pentru a face aproape imposibilă retragerea diplomelor frauduloase”.(RL : Petre Badica)

Euro s a apreciat la4,3643lei.

Banca Naţională a României (BNR) a anunţat astăzi un curs de referinţă de 4,3643 lei pentru moneda europeană, în creştere comparativ cu săptămâna trecută, când euro a fost cotat la 4,3544 lei.
Dolarul american a crescut în raport cu moneda naţională, BNR stabilind un curs de 3,3556 lei, faţă de 3,3174 lei în şedinţa precedentă.
Gramul de aur a fost cotat la 170,2412 lei, în creştere cu 1,6588 lei comparativ cu 168,5824, valoare stabilită săptămâna trecută.
Francul elveţian a fost cotat de BNR la 3,5306 lei, urcând de la 3,5208 lei, valoare anunţată tot săptămâna trecută.

ŞTIRI METEO

 

Marţi  12  martie 2013.

Vremea va rămâne mai caldă decât în mod normal pentru aceastã dată în cea mai mare parte a ţării, îndeosebi în regiunile sudice. Cerul va avea înnorări temporare şi local va ploua, în general slab, în majoritatea regiunilor. La munte şi în nordul Moldovei trecător vor fi precipitaţii şi sub formă de lapoviţă şi ninsoare. Vântul va sufla slab şi moderat. Temperaturile maxime se vor încadra între 3...4 grade în nordul extrem al Moldovei şi 16...17 grade în sudul Olteniei şi al Munteniei, iar cele minime vor fi cuprinse între -1 şi 7 grade.Presiunea atmosferică nu se va modifica semnificativ.

FRUMUSEŢI  ALE NATURII

Cascada Angel

Salto Angel sau Salto del Angel (Cascada Îngerului) se găsește în sud-estul Venezuelei, America de Sud fiind cu 978 m cea mai înaltă cascadă din lume, (având o treaptă de 805 m). Băștinașii au numit-o Kerekupai-Merú ce înseamnă "Săritura cea mai adâncă" fiind confundată până nu demult cu Churún-Merú.
Cascada este o parte din Parcul Național Canaima, iar cursul cascadei este un afluent al râului Rio Carrao.  Salto Angel cade de pe Auyan-Tepui un platou muntos (suprafață 700 km²). Pe timpul căderii apei, (805 m) mai ales în anotimpul secetos, apa este pulverizată, picăturile de apă se preling pe pereții stâncoși fiind colectate într-o vale adâncă într-un râu torențial, după un traseu scurt, urmează încă o cădere de apă de 200 m adâncime. Alimentarea cascadei cu apă, este realizată prin furtuni cu ploi torențiale, fiind colectate pe suprafața platoului, la marginea acestui platou găsindu-se cascada.

PERSONALITĂŢI 

LEONARDO DA VINCI


Om de spirit universal, în același timp artist, om de știință și inventator, Leonardo încarnează spiritul universalist al Renașterii și rămâne unul dintre oamenii cei mai importanți din acea epocă. Aportul său deschizător de drumuri în artele plastice și forța lui de anticipare, neegalată vreodată în întreaga desfășurare istorică a științei,[judecată de valoare] sunt caracteristice uriașei sale personalități, de care a fost permanent conștient. Primele desene ale lui au fost arătate de tatăl sau, sculptorului şi pictorului florentin Verrocchio, care-a fost entuziasmat şi la luat pe Leonardo în atelierul său. După doi ani e primit în corporaţia pictorilor şi-şi afirma talentul în Botezul Mantuietorului. Apoi Buna Vestire, Adoraţia magilor. Opera Fecioara între stânci, îl personalizează, scoate în evidenţă felul propriu de a desena, legătura între om şi natura, cu Leonardo începe pictura modernă. Descoperă valorile de culoare, sesizează jocul reflexelor  .A fost pictor şi sculptor, scriitor şi gânditor, inventator şi constructor, biolog şi anatomist, strateg şi inginer de fortificaţii, toate acestea în perioada în care Italia trecea printr-o perioadă greu frământată.  Leonardo a scris în însemnările sale, cu un an înaintea morții( 2 mai 1519), cuvintele cu vibrație de bronz: Io continuerò („Voi dăinui”).

  S -A ÎNTÂMPLAT ÎN 11 MARTIE...

1291 - Românii din Transilvania sunt menţionaţi pentru prima oară ca participanţi la Dietă specială convocată de regele Ungariei, Andrei al II-lea, la Alba Iulia
1291 - Prima menţiune documentară a cetăţii Făgăra
1544 - S-a născut poetul italian Torquatto Tasso (m.25.04.1595).
1722 - A murit filosoful irlandez John Toland (n.30.11.1670).
1867 - Premiera operei “Don Carlos” de Giuseppe Verdi, la Opera din Paris.
1871 - S-a născut Emanoil Davidescu, membru fondator al “Gazetei matematice” (m.28.08.1905).
1871 - Începe guvernarea cabinetului conservator prezidat de Lascăr Catargiu (“marea guvernare conservatoare”, până în 04.04.1876), care a pus bazele constituirii partidului politic conservator.
1908 - A murit prozatorul italian Edmondo de Amicis (“Cuore”, “Romanul unui învăţător”) (n.31.10.1846).
1931 - A murit Wilhelm Friedrich Murnău, regizor de film german (n.28.12.1888).
1932 - S-a născut dramaturgul Iosif Naghiu.
1938 - Ocuparea Austriei de către Germania hitleristă (Anschluss).
1954 - Prin HCM nr.337, se desfiinţează coloniile de muncă. Deţinuţii, cu excepţia celor care "au slujit interesele burgheziei", fiind eliberaţi.
1955 - A murit bacteriologul Alexander Fleming, laureat al Premiului Nobel pentru Medicină în 1945, descoperitorul penicilinei (n.06.08.1881).
1957 - S-a născut Ion Bogdan Lefter, poet, critic şi istoric literar, director al revistei “Observatorul cultural”.
1963 - A murit Ignat Bednarik, pictor şi desenator (n.08.03.1882).
1967 - Dick James, editorul The Beatles, anunţă că au fost înregistrate 446 versiuni ale melodiei "Yesterday".
1967 - S-a născut floretista Reka Szabo-Lazăr, campioană mondială la individual în 1994.
1975 - A murit fizicianul român Eugen Bădărău). A iniţiat în cadrul Institutului de Fizică, Universitatea din Cernăuţi, primele cercetări din ţara noastră cu privire la descărcările de gaze, devenind un pionier în domeniul fizicii plasmei; a fost fondatorul primei şcoli de descărcări în gaze şi de fizică plasmei; a fost membru fondator al Academiei de Ştiinţe din România şi membru al Academiei Române (n.19.09.1887).
1985 - Comitetul Central al PCUS îl alege pe Mihail Gorbaciov în funcţia de Secretar General. Alegerea să marchează începutul destinderii între Est şi Vest. Este debutul pentru “perestroika” şi “glasnost”.
1987 - A murit Ioan Coman, bizantinolog, teolog şi profesor (n.27.11.1902).
1988 - A murit Harry Brauner, etnomuzicolog şi compozitor (n.24.02.1908).
1990 - Începe manifestaţia populară din Piaţa Operei din Timişoara, la care a fost adoptată, la 12.03.1990, ”Proclamaţia de la Timişoara”.
1993 - A murit Dan Simonescu, bibliolog, istoric şi critic al literaturii române vechi (n.10.12.1902).
2006 - A murit Slobodan Miloşevici, ex-preşedinte al Serbiei şi Muntenegrului. Ales preşedinte al fostei Republici Iugoslavia, în 1992 dizolvă această republică - creaţie a lui I. B. Tito - şi înfiinţează Republica Federativă Iugoslavia, alcătuită din Muntenegru şi Serbia. Lui i se atribuie responsabilitatea pentru izbucnirea conflictului din Kosovo şi pentru bombardamentele NATO asupra Iugoslaviei; în anul 2000, preşedinţia republicii este preluată de Voislav Kostunita, Occidentul condiţionând acordarea oricărui sprijin financiar noii administraţii de la Belgrad de arestarea lui Miloşevici şi predarea lui către Tribunalul Penal pentru fosta Iugoslavie; la 12.02.2002, a început, la Haga, procesul fostului preşedinte iugoslav (n.20.08.1941).


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Va rog sa va spuneti parerea , fiecare parere conteaza , doar o singura rugaminte am pastrati limbajul decent , fara cuvinte urate injuraturi , instigare la rasism ,xenofobie si jignire a celui caruia va adresati ( vom modera doar aceste comentarii ),va multumesc si asteptam cu interes comentariile dumneavoastra. .

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More