'' Romanii au iesit in strada si au readus lumina in procesul democratic.'' Klaus Iohannis

sâmbătă, 10 august 2013

La multi ani ! ... Tamara Buciuceanu-Botez

Tamara Buciuceanu Botez si Stela Popescu la "Profesionistii"





Tamara Buciuceanu (alternativ Tamara Buciuceanu-Botez) (n. 10 august 1929Tighina) este una dintre cele mai apreciate actrițe române de teatrufilm și televiziune din generația de aur


Între 1948-1951 frecventează Institutul de Teatru „Vasile Alecsandri” din Iași, însă în anul IV de studii se transferă la București, la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică la clasa profesorului Ion Bălțățeanu (asistentă Sorana Coroamă-Stanca). Tamara Buciuceanu termină studiile în 1952. Este una din reprezentantele generației de aur a teatrului românesc. Este supranumită "Doamna comediei românești", fiind una dintre figurile legendare ale teatrului de comedie. A jucat în peste 25 de filme, personajul său emblematic fiind profesoara Isoscel din seria "Liceenii". În anul 2009 a împlinit venerabila vârstă de 80 de ani și 57 de ani de cariera impresionantă în teatru și film.


Momente de aur - Tamara Buciuceanu Botez partea 1 din 2



Momente de aur - Tamara Buciuceanu Botez partea 2 din 2



A jucat pe scenele marilor teatre ale capitalei precum: GiuleștiBulandraNaționalTeatrul de comedie etc. A interpretat-o pe Coana Chirița pe scena Teatrului Național din Iași.
A avut roluri importante în teatru în piese precum "Coana Chirița", "Romeo și Julieta la început de noiembrie", "Scaunele", "Cumetrele", "Doctor fără voie", "Nepotul", "Așteptând la arlechin", "Domnișoara Nastasia", "Mamouret" etc. Cartea de vizită a carierei sale rămâne fără îndoială personajul Vicăi Delcă din piesa "Dimineață pierdută" după Gabriela Adameșteanu. De asemenea Tamara Buciuceanu a făcut o cariera impresionantă și în Televiziune, memorabile fiind cupletele sale din programele de Revelion. TVR Media a lansat în 2006 DVD-ul "Tamara Buciuceanu" ce cuprinde o selecție din aparițiile sale memorabile în programele de divertisment ale Televiziunii Române.
A fost căsătorită din 1962 cu medicul anestezist Alexandru Botez (decedat în 1996). Nu are copii.

Filmografie (selectiv)

  • Titanic vals (1964)
  • Anecdota (1972) - film TV
  • Scorpia (1973) -film TV
  • Vegetarian (1973)
  • La spațiul locativ (1975) - film TV
  • Doctor fără voie (1976) - film TV
  • Ma-ma (1976)
  • Ultimele zile ale verii (1976)
  • Domnișoara Nastasia (1976) - film TV
  • Premiera (1976)
  • Serenadă pentru etajul XII (1976)
  • Toate pînzele sus (serial TV, 1977) - ep. 2, 12
  • Vis de ianuarie (1978)
  • Melodii, melodii (1978)
  • Ion: Blestemul pământului, blestemul iubirii (1979) - Maria Herdelea
  • Cântec pentru fiul meu (1980)
  • Alo, aterizează străbunica!... (1981)
  • De ce trag clopotele, Mitică? (1981)
  • Grăbește-te încet (1981)
  • Înghițitorul de săbii (1981)
  • Șantaj (1981)
  • Prea tineri pentru riduri (1982)
  • Chirita in provincie (1982) - teatru TV
  • Sfantul Mitica Blajinu (1982) - teatru TV
  • Bocet vesel (1983)
  • Declarație de dragoste (1985) - Isoscel
  • Cuibul de viespi (1986)- adaptare cinematografica dupa piesa "Gaitele"
  • Liceenii (1986) - Isoscel
  • Primăvara bobocilor (1987) - Varvara
  • Punct și de la capăt (1987)
  • Extemporal la dirigenție (1988) - Isoscel
  • Dimineața pierdută (1990) - teatru TV
  • Liceenii Rock'n'Roll (1991) - Isoscel
  • Titanic vals (1993) - film TV
  • Liceenii în alertă (1993) - Isoscel
  • Paradisul în direct (1994)
  • Dublaj de voce la seria animată Povești cu Mac-Mac, în rolul doamnei Bentina Beakley, în original vocea aparținându-i lui Joan Gerber (1996)
  • Sexy Harem Ada-Kaleh (2001)
  • Agenția matrimonială (2005) - serial TV
  • Cuscrele (2005) - serial TV
  • Nunta mută (2008)
  • Dublaj memorabil de voce, record de dublaj Disney (interpretare la 81 de ani, și 58 de ani în activitate), la filmul Prințesa și Broscoiul, în rolul Mamei Odie, în original vocea aparținându-i lui Jeniffer Lewis (2010)

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Va rog sa va spuneti parerea , fiecare parere conteaza , doar o singura rugaminte am pastrati limbajul decent , fara cuvinte urate injuraturi , instigare la rasism ,xenofobie si jignire a celui caruia va adresati ( vom modera doar aceste comentarii ),va multumesc si asteptam cu interes comentariile dumneavoastra. .

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More