vineri, 24 mai 2013

24 mai 2013 by Viorica Crainic

 Bine v - am regăsit!

"Un neam trăieşte în veşnicie prin concepţia de viaţă sănătoasă şi curată, prin onoarea şi cultura lui. Prin urmare, nu pâine cu orice preţ, ci onoare cu orice preţ, onoare apreciată după scara valorilor dată nouă de Dumnezeu."

(Justin Pârvu)


Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, în vizită oficială în România.

Preşedintele României l-a primit, vineri, la Cotroceni, pe secretarul general NATO, Anders Fogh Rasmussen, aflat în vizită oficială în România. La final, cei doi au susţinut o declaraţie de presă comună.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat : 

"Priorităţi în interiorul NATO, sunt problemele legate de tranziţia din Afganistan, o altă prioritate este legată de estimarea noastră că după 2014 va exista o reducere a activităţilor operaţionale ale NATO şi cum poate fi privită această perioadă de după 2014".

"Am avut discuţii consistente legate de Afganistan, unde, conform planificării, România va începe să-şi reducă efectivele începând cu vara acestui an, dar România va rămâne şi după 2014 să fie printre statele care contribuie la procesele de instruire în sistemele de securitate ale statului afgan".

"Am avut discuţii cu privire la, şi aici, a fost un subiect pe bună dreptate ridicat de secretarul general NATO legat de bugetul Apărării ;  România nerespectând în ultimii ani obligaţia asumată prin Tratatul de Aderare de a asigura 2% din PIB ca buget al Apărării în fiecare an. L-am informat pe secretarul general că vom avea o creştere de 0,3 procente anul viitor faţă de anul acesta şi în 2016 vom reintra în obligaţiile asumate la intrarea în NATO".

"L-am informat pe domnul secretar general despre proiectul Deveselu şi am dezavuat unele declaraţii care amplifică riscurile pentru România şi le vedem că apar pe la diverse posturi, ce-i drept din afara României, apar tot felul de declaraţii belicoase".

Secretarul general NATO, Anders Fogh Rasmussen a declarat :

"Suntem într-o perioadă în care trebuie să facem toţi alegeri dificile, iar bugetele trebuie să fie echilibrate. Ştim că apărarea nu poate fi scoasă din discuţie, dar există o limită minimă cu privire la cât de puţin putem înveşti în apărare. În Europa am ajuns la această limită minimă. Avem nevoie să ne revenim şi să începem să investim mai mult pe măsură ce economiile noastre se redresează. De aceea, salut cu căldură decizia României de a creşte cheltuielile de apărare în scopul de a ajunge la 2% din PIB până în 2016".

PNL şi PC încearcă să pună presiune pe ANI.

Parlamentari şi miniştri din PNL şi PC încearcă din nou să forţeze mâna Agenţiei Naţionale de Integritate, prin solicitări care încalcă legea, după ce preşedintele PNL, Crin Antonescu, a fost înregistrat spunând că ANI ţinteşte cu precădere lideri liberali şi că ar trebui luate măsuri în ceea ce priveşte agenţia.
Cel mai recent demers îi aparţine senatoarei PC Cristiana Anghel, fosta învăţătoare care a făcut greva foamei şi care este în prezent verificată de ANI pentru conflict de interese, în urma unor suspiciuni că ar fi decontat la Parlament bani pe care, de fapt, i-ar fi folosit fiica sa. Limbajul interpelării este cel puţin ciudat pentru un membru al Parlamentului. “Aţi vrut război. Aveţi război. Pe viaţă şi pe moarte. Pentru că mie îmi puteţi închide gură doar cu pământ. ‘Căci nu-i totuna leu să mori/ Ori câine-nlănţuit’” – aşa începe mesajul adresat lui Georgescu.
Senatoarea spune că agenţia s-a sesizat în cazul ei în urma unui articol publicat în Evenimentul Zilei. “Prin urmare, cetăţeanul român vă plăteşte, cu zeci de milioane de lei pe lună ca să citiţi, culmea, în timpul programului ziare de scandal!” (n.r. – punctuaţia aparţine învăţătoarei Anghel)
Anghel îi cere lui Georgescu publicarea pe site-ul ANI, în decurs de o săptămână, informaţii despre inspectorul de integritate care o verifică: ce funcţie ocupă această în cadrul Agenţiei şi ce cheltuieli din banii publici a făcut în ultimii trei ani. Această solicitare poate fi interpretată ca o presiune politică asupra inspectorului, după modelul folosit de alţi parlamentari verificaţi de ANI.
“Vreau să ştiu şi dacă de obicei cereţi interceptarea convorbirilor telefonice ale persoaenlor cărora le-aţi deschis dosare. Vreau să ştiu totul. În numele meu şi al celor 39.000 de cetăţeni care m-au votat”, îşi încheie Anghel interpelarea.

Ioan Oltean : PDL va ataca Legea referendumului la Curtea Constituţională.

"Am constatat că, deşi actuala putere are o prezenţă parlamentară copleşitoare, deşi a fost susţinută la votul din decembrie 2012 de o majoritate a populaţiei, încearcă să modifice legislaţia în aşa fel încât să creeze o stare de instabilitate şi, în opinia mea, să pună în pericol articolul 2 din Constituţia României în care se spune că poporul este suveran şi îşi manifestă suveranitatea prin reprezentanţii aleşi, adică prin Parlament, şi prin referendum. Or, modul în care USL a gândit şi modificat Legea referendumului, în sensul că un referendum este valid dacă se prezintă la vot 30 la sută din numărul celor înscrişi în listele electorale şi dintre aceştia 25 la sută votează favorabil, se îndeplinesc şi condiţiile de participare şi condiţiile de validare, este neconstituţional", a declarat Ioan Oltean.
"PDL categoric respinge şi nu susţine un asemenea act normativ. Din punctul nostru de vedere, actul normativ în sine este neconstituţional", a afirmat Oltean.
Liderul PDL a mai susţinut că este "condamnabil" faptul că USL încearcă să dezinformeze populaţia spunând lucruri "care nu corespund realităţii", referindu-se la declaraţiile senatorului Toni Greblă, care spunea că nicio ţară UE nu are un cvorum de participare şi de validare.
"E incorectă informaţia. Cehia are cvorum de participare de 50 la sută, Letonia, Lituania - 50 la sută, Polonia are cvorum de validare de 50 la sută, Portugalia are cvorum de validare şi de participare de 50 la sută, Slovacia de asemenea, România la fel", a spus el.

Crin Antonescu: Destinul PNL este strâns legat de evoluţia României şi de parcursul european.

Cu prilejul împlinirii a 138 de ani de la înfiinţarea Partidului Naţional Liberal, Crin Antonescu a transmis vineri,  un mesaj : "Istoria acestui partid se confundă cu istoria democratică a României. Modernizarea instituţională a statului român, etapele de progres economic, de prosperitate, toate acestea sunt legate de guvernările PNL şi de oamenii de excepţie care s-au aflat în fruntea sa. Partidul Naţional Liberal este partidul Independenţei României, al Marii Uniri, este partidul reformei agrare. Partidul Naţional Liberal este partidul primei constituţii democratice a României Mari - Constituţia din 1923. Înaintaşii liberali sunt, alături de întreaga elită politică românească interbelică, martirii libertăţii care au dat jertfa supremă în închisorile comuniste. PNL este cel mai vechi partid din familia liberalilor europeni. Este singurul partid care nu şi-a schimbat numele, care nu şi-a schimbat culorile, care nu şi-a schimbat doctrină, programul, valorile şi conduita politică. PNL este singurul partid autentic de dreapta de pe scena politică românească actuală". "Aşa cum s-a întâmplat de atâtea ori în istoria sa, PNL a fost chemat din nou să îşi aducă contribuţia la modernizarea României. Astăzi, Partidul Naţional Liberal este mai puternic decât oricând după 1989, iar responsabilitatea majoră pe care o are este pe măsura forţei sale. PNL s-a angajat să readucă economia pe un trend ascendent, să combată efectele crizei şi ale guvernărilor defectuoase din perioada precedentă, alături de partenerii săi actuali. România este acum guvernată în mod responsabil şi în interesul cetăţeanului. România are acum o stabilitate politică incontestabilă, un guvern solid şi legitim, în care PNL este o componentă esenţială".
"Votul din decembrie 2012 a demonstrat că Partidul Naţional Liberal este respectat atât pentru blazonul său şi pentru tradiţia sa istorică, cât şi pentru viziunea sa asupra dezvoltării României, pusă în practică de reprezentanţii liberali din administraţia publică, locală sau centrală", spune Antonescu.

 Congres UDMR  :  Miercurea Ciuc - Sâmbătă 25 mai 2013.

Potrivit unui comunicat de presă transmis joi de organizatorii celui de-al XI-lea Congres al UDMR, la evenimentul care va avea loc sâmbătă la Miercurea Ciuc vor fi adoptate un nou stătut şi un nou program ale Uniunii, dar şi documente pe teme considerate prioritare, precum modificarea Constituţiei, Ţinutul Secuiesc şi alegerile pentru Parlamentul European.
"Vom asista la evenimentul de cea mai mare amploare din cei 24 de ani de existenţă a UDMR, întrucât sunt invitate să participe peste 1.000 de persoane, dintre care 777 de delegaţi, 100 de invitaţi şi peste 100 de reprezentanţi ai presei. În cadrul lucrărilor Congresului urmează a fi adoptate noul stătut şi program ale UDMR. Documentele au fost elaborate de specialiştii Uniunii în baza propunerilor înregistrate cu ocazia consultărilor publice din ultimele luni cu organismele asociate, respectiv cu organizaţiile judeţene ale UDMR. Vor fi prezentate şi documentele elaborate conform noilor scopuri şi directive ale UDMR, în subiecte prioritare pentru UDMR în următorii şapte ani, precum modificarea Constituţiei, Ţinutul Secuiesc, diaspora internă, alegerile pentru Parlamentul European, economie şi Iniţiativa Civică Europeană", a arătat, în documentul citat, secretarul general al UDMR, Kovács Péter, care este şi comisarul-şef al Congresului.
Potrivit acestuia, la Congresul UDMR au confirmat participarea politicieni din România şi Ungaria, printre ei aflându-se şi lideri ai partidelor de guvernământ din cele două state.
Congresul UDMR se va desfăşura între orele 10.00 şi 18.00, la Sala Sporturilor din Miercurea Ciuc.

Horia Cristian : Mandatul parlamentarului traseist să înceteze prin referendum sau prin votul grupului.

Deputatul PNL Horia Cristian a depus, vineri, la Comisia de revizuire a Constituţiei, un amendament potrivit căruia calitatea de parlamentar a celui care a părăsit partidul pentru care a candidat încetează ca urmare a unui referendum sau prin votul majorităţii calificate a grupului parlamentar. Amendamentul depus de deputatul liberal modifică articolul 70 (2) din actuala Constituţie, care ar urma să aibă următorul text: "Calitatea de deputat sau de senator încetează la data întrunirii legale a Camerelor nou alese sau în caz de demisie, de pierdere a drepturilor electorale, de incompatibilitate, de deces ori ca urmare a rezultatului unui referendum iniţiat de Prefectură prin Hotărâre de Guvern, la solicitarea a 25% din electorii din colegiu, în cazul părăsirii formaţiunii politice pe listele căreia a candidat şi a obţinut mandatul său prin votul majorităţii calificate a grupului parlamentar".
Totodată, deputatul Horia Cristian a depus un alt amendament la Legea fundamentală care ar permite sancţionarea unui ministru sau a Guvernului în ansamblu pentru neaplicarea soluţiilor cuprinse în moţiunile simple care au fost adoptate de una dintre Camere.

Kelemen Hunor : Nu se pune problema intrării UDMR la guvernare.

Întrebat, joi, la Cluj-Napoca, într-o conferinţă de presă, dacă UDMR ar intra la guvernare în cazul în care ar apărea o asemenea ocazie, Kelemen Hunor a răspuns că Uniunea este în opoziţie şi nu a discutat cu nimeni despre această posibilitate.
"Nu se pune această problemă. Suntem în opoziţie, nu am discutat cu nimeni, coaliţia e mare, are peste 70 la sută. În fiecare coaliţie au fost discuţii, au fost conflicte, vor fi şi în continuare, dar nu am eu în acest moment elementele aşa cum le aveţi dumneavoastră despre această coaliţie că s-ar destrăma", a spus Kelemen. Referitor la propunerea PNL privind interzicerea ocupării demnităţilor publice de către foştii preşedinţi, Kelemen Hunor a declarat : "Noi nu am depus o astfel de iniţiativă, nu ne-am gândit la aşa ceva fiindcă nu credem că este cazul. E propunerea lor, dacă întrunesc majoritatea de două treimi în Parlament atunci se va adopta, dacă nu, nu. Nu cred că este cazul să faci astfel de restricţii pentru foştii preşedinţi", a spus Kelemen.

MAE a propus diplomaţi de carieră pentru funcţiile de ambasadori în SUA, Rusia, Israel.

Ministerul Afacerilor Externe a propus deja preşedintelui Traian Băsescu înlocuitorii ambasadorilor României rechemaţi din SUA, Rusia, Israel, fiind în toate cazurile diplomaţi de carieră.

"Propunerile pentru cele trei capitale importante, dar şi pentru celelalte posturi de ambasadori vacantate recent, se află deja pe masa preşedintelui. În toate cazurile este vorba de diplomaţi de carieră". La acest moment ne aflăm într-un proces de consultări interinstituţionale cu privire la ocuparea poziţiilor care, iată, peste câtăva vreme, vor fi vacantate de ambasadorii rechemaţi. Anunţurile numelor atât ale ambasadorilor în momentul numirii lor, cât şi ale rechemării lor, revine, este atributul Administraţiei Prezidenţiale", a mai afirmat purtătorul de cuvânt al MAE.

Bundesbank: UE trebuie să lase statele cu probleme financiare să intre în faliment.

"Uniunea Europeană (UE) trebuie să permită intrarea în faliment a statelor cu probleme financiare, a declarat Jens Weidmann, şeful băcii centrale a Germaniei şi membru în consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene (BCE).Consolidarea bugetară prin reduceri de cheltuieli susţine creşterea economică, încrederea investitorilor şi reducerea dobânzilor"(...)" Pe de altă parte, niveluri prea ridicate ale îndatorării publice ar afecta creşterea". (...)"De asemenea, îndatorarea publică prea mare poate distrage atenţia băncilor centrale de la obiectivul menţinerii stabilităţii preţurilor", a spus Jens Weidmann.

Referinţa BNR a urcat la 4,3625 lei/euro, un nou maxim din ultimele cinci săptămâni.

Cotaţiile leului au revenit peste 4,36 lei/euro până la jumătatea zilei, astfel că Banca Naţională a României (BNR) a publicat un curs de referinţă în creştere cu 0,14 bani, la 4,3625 lei/euro, ajungând astfel la un nou maxim din ultimele aproape cinci săptămâni. O paritate mai mare decât cea de vineri, de 4,3663 lei/euro, a fost anunţată de banca centrală în data de 19 aprilie. În sesiunea precedentă, rată a fost de 4,3611 lei/euro.
Leul a recuperat din terenul pierdut în raport cu francul elveţian, iar rata de referinţă a coborât de la 3,5056 lei/franc la 3,4865 lei/franc.

Vladimir Putin a respins un proiect de amnistie a celor închişi pentru infracţiuni economice.

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a respins un proiect de amnistie a persoanelor închise pentru comitere de infracţiuni economice, argumentând că printre acestea există falsificatori de bani şi traficanţi de arme, în cadrul unei reuniuni cu oamenii de afaceri, relatează AFP. O iniţiativă în favoarea unei amnistii a fost lansată recent de către delegatul rus pentru apărarea antreprenorilor, Boris Titov, întrebarea fiind, mai ales, dacă de aceasta ar putea beneficia fostul patron al grupului petrolier Iukos, Mihail Hodorkovski, închis din 2003. Întrebat cu privire la această iniţiativă joi seara, în cadrul unei reuniuni cu oameni de afaceri, la Voronej (600 de kilometri sud-est de Moscova), Vladimir Putin a redus speranţele interlocutorilor săi, apreciind că proiectul nu este încă definitivat. "Există diferite categorii printre cei 240.000 de condamnaţi pentru infracţiuni economice. Se găsesc şi falsificatori de bani, şi cei care au fost condamnaţi pentru trafic de materiale care ar putea fi utilizate la fabricarea armelor, şi chiar arme de distrugere în masă", a declarat preşedintele.
"Propun să analizăm toate acestea şi să tragem concluzii împreună cu voi, cu experţii, Parchetul General, cu scopul de a lua o decizie echilbrată", a adăugat Putin.

ŞTIRI  METEO  

SÂMBĂTĂ   25  MAI 2013

Vremea se va încălzi uşor în cea mai mare parte a ţării, dar va fi în general instabilă. Cerul va prezenta înnorări temporare şi, mai ales în cursul zilei, vor cădea averse, însoţite de descărcări electrice în vestul, nord-vestul şi centrul ţării şi la munte şi pe arii mai restrânse în celelalte regiuni. Izolat cantităţile de apă pot depăşi 15...20 l/mp. Vântul va avea intensificări la munte, dar trecător şi în timpul ploilor. Temperaturile maxime vor avea valori de la 16...18 grade în Maramureş şi în Dealurile de Vest pânã la 28 de grade în sud-estul teritoriului, iar cele minime vor fi cuprinse între 6 şi 15 grade, mai ridicate pe litoral. Presiunea atmosferică nu se va modifica semnificativ.

PERSONALITĂŢI

ION CARAION

Ion Caraion s-a născut în comună Rușavăț (azi Viperești), satul Pălici, județul Buzău, într-o familie de țărani. Între 1935-1942 urmează cursurile Liceului „B. P. Haşdeu” din Buzău, unde, din 1941, împreună cu Alexandru Lungu, redactează revista de poezie Zarathustra. Urmează cursurile Facultății de Litere și Filozofie din București și lucrează la ziarele Timpul (1942-1943) și Ecoul (1943-1944).
Debutează în 1939 în Universul literar și în 1940 în Curentul literar cu versuri și recenzii. Volumul de versuri Panopticum (Editura Prometeu) este confiscat de cenzură. Din 1945 este secretar general de redacție la revistă Lumea (director G. Călinescu), în 1947 este numit șef de presă la Editura Fundațiilor Regale (directorul editurii Al. Rosetti). Editează, împreună cu Virgil Ierunca, revista de poezie în cinci limbi Agora, în care publică poeți și eseiști prestigioși din țară și străinătate (revistă a fost interzisă după primul număr).Finanțarea a fost obținută de Octavian Neamțu din bugetul prestigioasei Edituri a Fundațiilor Regale.
Publică două articole virulente: Criza culturii și Criza omului în ziarul Jurnalul de dimineață. Între 1950 și 1955 face închisoare la Canalul Dunăre-Marea Neagră și minele de plumb de la Cavnic și Baia Sprie, în urma unei condamnări politice.
Până în martie 1958 este redactor al publicației Limbă și literatură. Arestat din nou în 1958, este condamnat la moarte pentru „trădare”, apoi, prin comutare, la muncă silnică pe viață. Este eliberat în 1964, împreună cu alți deținuți politici. Își reîncepe activitatea literară în 1966 cu volumul de versuri Eseu. Scrie și publică într-un tempo uluitor pentru a „recupera anii ce i s-au furat” prin pușcării.
n 1981, familia Caraion primește azil politic în Elveția și se stabilește la Lausanne, unde scriitorul editează revistele internaționale Don Quijote și Correspondances. Atacă vehement „comunismul cu față fascistă”, demască un regim detestat, pe conducătorii și torționarii săi într-un volum întitulat Insectele tovarășului Hitler. În acești ultimi ani ai activității sale, Caraion a fost ajutat de prieteni credincioși, printre care mai ales Ion Solacolu, care i-a deschis coloanele revistei Dialog, din Germania federală, și ale suplimentului ei literar. În iunie 1986, Solacolu începe publicarea primului din cele șase Caiete Caraion, în care acesta figurează cu Apa de apoi, poeme inedite, și Prima carte a exilului.
Rupt de țară și de rădăcinile poeziei sale, Caraion a exprimat anxietatea expatrierii într-un eseu elocvent, Cuvintele în exil. El găsește totuși mijlocul de comunicare nemijlocit cu țara, grație redacției române a postului de radio BBC, care-i difuzează multe eseuri și profile literare. Paralel are loc o campanie contra persoanei lui Ion Caraion, vizibil organizată de organele de dezinformare din publicațiile comuniste din țară, orchestrate în primul rând de Eugen Barbu, ca și de cele de extremă dreaptă sau pretins naționaliste din exil.
De remarcat este activitatea prestigioasă de traducător a lui Ion Caraion din, printre alții, Guillaume Apollinaire, Charles Beaudelaire, Albert Camus, André Gâde, André Malraux, Saint-John Perse, Ezra Pound, Rainer Maria Rilke, Anna Ahmatova etc.
Ion Caraion s-a stins din viață la Lausanne, la 21 iulie 1986.

S- A ÎNTÂMPLAT ÎN 24 MAI..... 

Evenimente.

    1844: Samuel Morse a transmis prima telegramă în codul Morse de la Washington DC
    1875: A fost constituit Partidul Național Liberal, printre membrii fondatori fiind: Ion C. Brătianu, M. Kogălniceanu, M.C. Epureanu.
    1883: Podul Brooklyn, celebrul pod peste East River din New York, este deschis traficului după 14 ani de construcție, unindu-se astfel Brooklyn-ul de Manhattan.
    1908: A fost inaugurată noua clădire a Muzeului de Istorie Naturală Grigore Antipa din București, în prezența regelui Carol I.
    1915: Primul Război Mondial: Italia declară război Austro-Ungariei.
    1943: Holocaust: Josef Mengele devine ofițerul șef medical la Auschwitz.
    1962: Astronautul american, Scott Carpenter, a orbitat de trei ori în jurul Pământului în capsula spaţială Aurora 7.
    1976: Avioanele Concorde aflate sub pavilion englez și francez au efectuat primele zboruri comerciale.
    1990: A luat ființă, la București, Teatrul „Masca”, singurul teatru de gest, pantomimă și expresie corporală din România, condus de actorul și regizorul Mihai Mălaimare.
    2004: Explozia de la Mihăilești, accident soldat cu 18 morți, 13 răniți și importante pagube materiale.

S - a născut în......

    1686: Daniel Gabriel Fahrenheit, fizician german (d. 1736)
    1794: William Whewell, filosof englez (d. 1866)
    1905: Mihail Șolohov, scriitor rus, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură (1965)
    1923: Ion Caraion, poet, traducător, eseist român (d. 1986)
    1940: Iosif Brodski, poet rus, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură (1987) (d. 1996)

Decese

    1543: Nicolaus Copernicus, astronom, a elaborat și fundamentat teoria heliocentrică (n. 1473)
    1974: Duke Ellington, jazzman american (n. 1899)
    1993: Tibor Cseres, scriitor, ziarist, critic și istoric literar maghiar (n.1915)
    2011: Fănuș Neagu, nuvelist, romancier, dramaturg român (n. 1932)


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Va rog sa va spuneti parerea , fiecare parere conteaza , doar o singura rugaminte am pastrati limbajul decent , fara cuvinte urate injuraturi , instigare la rasism ,xenofobie si jignire a celui caruia va adresati ( vom modera doar aceste comentarii ),va multumesc si asteptam cu interes comentariile dumneavoastra. .

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More