sâmbătă, 22 iunie 2013

22 iunie 2013 by Viorica Crainic

Bine v - am regăsit!

"Nu răutatea face cel mai mult rău, ci prostia." (Alexandre Dumas fiul)

 

Preşedintele Traian Băsescu a promulgat Legea de aprobare a OUG nr. 71/2012.

Conform unui comunicat al Administraţiei prezidenţiale, preşedintele Băsescu a semnat, vineri, Decretul privind promulgarea Legii pentru aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 71/2012 privind desemnarea Ministerului Sănătăţii ca unitate de achiziţii publice centralizată.Curtea Constituţională a respins, miercuri, sesizarea formulată de partidele din opoziţie asupra proiectului de lege de aprobare a OUG 71/2012.
Liderul grupului PDL din Cameră, Mircea Toader, a anunţat în 22 mai că PDL, UDMR şi PPDD au depus la CC sesizarea asupra proiectului de lege de aprobare a OUG nr. 71/2012 privind desemnarea Ministerului Sănătăţii ca unitate de achiziţii publice centralizată. El a arătat atunci că în sesizarea depusă la Curte s-a contestat faptul că printr-un proiect de lege din categoria legilor ordinare, care aprobă Ordonanţa 71, se modifică două legi organice, respectiv Legea bugetelor locale şi Legea reformei în sănătate."Orice achiziţie trebuie să aibă în spate un suport financiar, ori Ministerul Sănătăţii nu are suport financiar pentru a deschide o astfel de licitaţie publică", a spus Toader.
El a susţinut că prin această ordonanţă Ministerul Sănătăţii nu mai este obligat, contrar prevederilor Constituţiei, să specifice sumele în baza cărora realizează achiziţii, urmând să le preia de la administraţia publică.Fostul ministru al Sănătăţii Cseke Attila a declarat, în 14 mai, corespondentului MEDIAFAX, că, la iniţiativa UDMR, PDL, PPDD şi Uniunea vor ataca la Curtea Constituţională legea de aprobare a Ordonanţei de Urgenţă privind desemnarea Ministerului Sănătăţii ca unitate de achiziţii publice centralizată, deoarece "contravine mai multor legi, principii şi prevederi constituţionale".
Ordonanţa a fost adoptată cu 226 voturi "pentru", 78 "împotrivă" şi 6 abţineri.Ordonanţa 71/2012 prevede desemnarea Ministerului Sănătăţii ca unitate de achiziţii centralizată pentru sistemul sanitar, care încheie contracte de achiziţie publică cu acorduri-cadru, în numele şi pentru unităţile sanitare publice cu pături din reţeaua ministerului şi a autorităţilor administraţiei publice locale. Guvernul susţine că scopul acestei măsuri îl reprezintă gestionarea eficientă a resurselor financiare alocate, achiziţionarea de produse şi servicii de calitate şi stabilirea unor variaţii mai mici de preţuri.

Mihai Răzvan Ungureanu: Ponta punctează la capitolul imagine cu realizările mele şi ale lui Boc.

Mihai Răzvan Ungureanu a declarat ieri, la Sfântu Gheorghe, că premierul Victor Ponta "punctează la capitolul imagine" cu realizările sale şi ale guvernului Boc, dând ca exemplu începerea lucrărilor la gazoductul Iaşi-Chişinău şi autostrada Bucureşti-Ploieşti, transmite Agerpres.
"V-aţi uitat pe lista realizărilor lui Ponta? Trei sferturi sunt lucruri începute pe vremea guvernului Boc sau pe vremea mea. Ponta se umflă în pene (...) spunând că sunt realizările lui, dar de fapt ar trebui să spună că le-a dus la bun sfârşit. E cel puţin caraghios (...) Nu mi se pare cinstit", a afirmat Ungureanu. El a subliniat că actul pentru construirea gazoductului Iaşi-Chişinău a fost semnat în martie anul trecut de premierii Ungureanu şi Filat, cu prilejul şedinţei comune de guvern România-Republica Moldova, iar fondurile pentru realizarea lucrării au fost deblocate înainte de căderea fostului executiv de la Bucureşti în urma moţiunii de cenzură. Cât priveşte autostrada Bucureşti-Ploieşti, Ungureanu a spus că aceasta era finalizată în proporţie de peste 95% la jumătatea lunii aprilie 2012, prin urmare Ponta, care a inaugurat-o, nu a avut nicio contribuţie. Ungureanu a afirmat că premierul ar fi avut, într-adevăr, un merit dacă împreună cu primarii USL din Capitală ar fi realizat conexiunea autostrăzii cu Bucureştiul.
Guvernul Ungureanu a căzut, printre alte subiecte ale moţiunii de cenzură, şi pe seama exploatării ori neexploatării gazelor de şist, ca, după un an de zile, premierul Ponta să-şi dea seama că exploatarea oricărei resurse energetice fosile la care avem acces ca stat contribuie la asigurarea independenţei energetice a României, deci la îndeplinirea unui obiectiv strategic (...) Chestiunea gazelor de şist este o ipocrizie perfectă", a susţinut liderul Forţei Civice.

Grupul independenţilor din Camera Deputaţilor va fi în opoziţie faţă de Guvernul USL.


"Suntem în opoziţie, nu suntem un grup parlamentar balama. Puterea are foarte mulţi parlamentari care nu-şi fac treaba, în timp ce opoziţia e firavă şi nu reuşeşte să facă mare lucru", a spus deputatul Ion Şcheau. Întrebat dacă există discuţii şi cu alţi deputaţi pentru a trece la grupul independenţilor, Şcheau a răspuns: "Purtăm astfel de discuţii şi sperăm să cooptăm noi aleşi în acest grup".La rândul său, deputatul de Iaşi Viorel Blăjuţ a precizat că grupul independenţilor nu va face compromisuri cu puterea pentru a-şi promova propriile iniţiative şi că deputaţii din acest grup nu-şi vor vinde votul.
"Vom avea propunerile noastre. Ştim că n-o să ne fie uşor, dar vom încerca să sensibilizăm societatea civilă asupra proiectelor noastre. Vom pune presiune şi dacă va fi nevoie vom veni şi cu pancarte în plenul Camerei Deputaţilor", a afirmat Viorel Blăjuţ

Florin Popescu: USL este groparul sistemului de sănătate.

USL este groparul sistemului de sănătate. Greva generală şi demisia în bloc a medicilor, un pericol mortal pentru România. Cer Guvernului şi tuturor factorilor politici să se implice pentru rezolvarea uneia dintre cele mai grave crize din sănătate din ultimii ani'', spune Popescu în comunicat.
Parlamentarul PDL afirmă că Guvernul trebuie să rezolve urgent problemele din sectorul de sănătate.
''Medicii din România nu mai înghit pe nemestecate lozincile şi promisiunile deşarte ale USL, ameninţă că îşi vor da demisia în bloc şi că va intra într-o grevă generală care va paraliza sistemul sanitar. Spitalele din România ar putea fi închise dacă guvernanţii nu încetează cu bătaia de joc la adresa celor din sistemul de sănătate. Medicii se plâng de tratamentul umilitor la care sunt supuşi, acuză umilinţele şi prigoana cărora le cad victime'', precizează deputatul PDL Florin Popescu.

Crin Antonescu: Sperăm că Fenechiu va fi declarat nevinovat .


Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat vineri că speră ca pe 4 iulie, la termenul de judecată, Relu Fenechiu să fie declarat nevinovat, precizând că atunci este atât ziua de naştere a ministrului, precum şi ziua SUA, dar şi că-şi menţine declaraţiile privind consecinţele condamnării.
"Eu ştiu că dumneavoastră vă este dragă ipoteza aceasta şi chiar mă gândesc că aţi putea să uitaţi că pe 4 iulie este ziua SUA şi ziua de naştere a domnului Fenechiu. Se pare că pe 4 iulie unii se pregătesc să serbeze altceva. Eu nu doresc să fac niciun fel de comentariu. Sigur că ne interesează şi pe noi, este colegul nostru, este un ministru excelent, cu un mandat exemplar până la acest moment şi de aceea ne-am dorit să fie şi lung. Nu avem altceva decât să sperăm că justiţia va fi dreaptă şi că această justiţie dreaptă îl va declara nevinovat. Mai mult nu avem ce să comentăm."
"Noi nu am făcut nici cel mai mic sau cea mai mică declaraţie pentru a influenţa justiţia. Apreciez că uriaşa propagandă dezlănţuită pe acest subiect, editoriale care spun negru pe alb că Relu Fenechiu trebuie condamnat ca să intre România în Schengen, şi alte aberaţii de felul acesta, pot fi ele interpretate ca o uriaşă presiune asupra justiţiei", a mai apreciat Antonescu.

Nivelul de trăi din România, cel mai scăzut din Uniunea Europeană.

Preţurile la alimente din România reprezintă două treimi din media la nivelul UE, apropiindu-se chiar de medie la brânză, lapte şi ouă, în timp ce nivelul de trăi este la jumătate faţă de Europa.
Dintr-un raport prezentat miercuri de Eurostat reiese că nivelul de trăi din România, măsurat prin indicele consumului individual real per capiţa, este cel mai scăzut din UE, reprezentând 48% din medie.
  Românii plătesc pentru pâine şi cereale 63% din preţul mediu înregistrat în UE, iar carnea costă 57% faţă de media UE. Laptele, brânza şi ouăle au preţuri apropiate de nivelul din Europa, reprezentând 93% din media UE. Preţurile alimentelor şi băuturilor non-alcoolice variază semnificativ pe teritoriul Uniunii Europene, de la mai puţin de 70% din media UE în Polonia, România şi Bulgaria, la 143% în Danemarca, 124% în Suedia sau 120% în Austria, potrivit Eurostat

Peste 5.000 de proiecte UE transmise în trecut autorităţilor de management au rămas sigilate.


Cifra acestor proiecte a fost prezentată de către Adrian Ciocănea, secretar de stat în Ministerul Economiei, în reuniunea organizată vineri la Guvern pe tema absorbţiei fondurilor europene, după ce premierul a întrebat câte proiecte au fost moştenite de la "faimoşii miniştri ai Economiei de dinainte", care nici măcar nu au fost deschise. Potrivit datelor prezentate de către secretarul de stat, la nivelul tuturor autorităţilor de management au fost identificate aproximativ 5.000 de proiecte nedeschise, dintre care 2.000 la Ministerul Economiei.
Prezenţi la şedinţă, ministrul Societăţii Informaţionale, Dan Nica, a precizat că în instituţia sa a găsit 3.000 de proiecte nedeschise, iar ministrul IMM-urilor, Maria Grappini, a afirmat că şi ea a găsit 1.700 astfel de proiecte.

Preţul electricităţii livrate populaţiei scade de la 1 iulie.

"Începând cu 1 iulie 2013, preţul la energia electrică livrata consumatorilor finali se va micşora în medie cu 1,3%", se arată într-un comunicat transmis de ANRE.
 Decizia a fost luată în urma unei analize semestriale realizată de Comitetul de reglementare din instituţie şi se va aplica atât consumatorilor casnici, cât şi consumatorilor non-casnici care nu au optat pentru schimbarea furnizorului de energie. Cea mai recentă modificare a preţurilor reglementate ale electricităţii a avut loc în 1 ianuarie, când tarifele finale au crescut cu 10%. Din total, 6% a fost impactul costului energiei, iar 4% efectul sprijinului acordat de stat producţiei energiei din surse regenerabile.

Guvernul va negocia cu FMI salarii mai mari.

Guvernul va negocia cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) un sistem special de salarizare pentru funcţionarii din autorităţile de management implicaţi în atragerea fondurilor UE, care să îmbine surse de la buget şi din alocări europene, pentru a majora salariile acestora, a anunţat premierul Ponta.
"După ce am deblocat programele, funcţionarii din autorităţile de management trebuie plătiţi cât de cât mai bine", a spus Ponta.
Premierul a adăugat în acelaşi timp că acei funcţionari care au contribuit prin activitatea lor la blocarea şi suspendarea programelor operaţionale finanţate de UE ar trebui "promovaţi de unde au venit".

Concursul pentru şefia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a stabilit în şedinţa de joi calendarul estimativ pentru procedura de ocupare a funcţiilor de conducere vacante de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, perioada de depunere a candidaturilor fiind între 17 iulie şi 19 august.
Potrivit site-ului CSM, pe 17 iulie vor fi publicate pe pagina de internet a Consiliului şi a instanţei supreme funcţiile de conducere vacante de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), iar în perioada 17 iulie - 19 august vor fi depuse candidaturile la CSM.
În perioada 19 august - 4 septembrie, Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) va verifica dacă judecătorii care şi-au depus candidaturile au făcut parte din serviciile de informaţii înainte de 1990 sau au colaborat cu acestea şi va comunica rezultatele verificării.
Potrivit calendarului estimativ al concursului, pe data de 22 august vor fi publicate pe site proiectele de candidatură, iar între 19 august şi 4 septembrie Direcţia resurse umane şi organizare va verifica înscrisurile depuse la dosarele de candidatură şi vă solicita completarea acestora, după caz.
Conform site-ului CSM, în perioada 4 - 6 septembrie va fi elaborată nota de prezentare a candidaturilor şi a documentelor ataşate în susţinerea acestora de către Direcţia resurse umane şi organizare.
În perioada 9 - 10 septembrie 2013 va avea loc analizarea candidaturilor de către Secţia pentru judecători a CSM şi formularea propunerilor de numire în funcţiile de conducere vacante de la ICCJ.
Mandatul Liviei Stanciu, preşedintele ICCJ, şi al Aidei Popă, vicepreşedintele instanţei supreme, expiră în luna septembrie.

ŞTIRI METEO

DUMINICĂ 23  IUNIE  2013

Vremea va fi în continuare cãlduroasã în cea mai mare parte a ţãrii, în special în regiunile sudice, unde dupã-amiaza pe arii restrânse va fi caniculã, iar indicele temperaturã-umezealã (ITU) va atinge şi depãşi uşor pragul critic de 80 al disconfortului termic. Gradul de instabilitate atmosfericã se va accentua treptat în vestul, nord-vestul şi centrul ţãrii, precum şi în zona de munte, unde mai ales în a doua parte a zilei şi noaptea, vor fi înnorãri, averse, descãrcãri electrice şi intensificãri de scurtã duratã ale vântului. Vor fi condiţii de grindinã, iar cantitãţile de apã pot fi izolat mai însemnate. În restul teritoriului cerul va fi variabil, iar astfel de fenomene se vor manifesta pe spaţii restrânse, cu precãdere în cursul serii. Temperaturile maxime vor fi cuprinse, în general, între 28 şi 36 de grade, iar cele minime se vor situa între 13 şi 23 de grade. Presiunea atmosferică nu va avea variaţii semnificative.

PERSONALITĂŢI

Alexandru Ghika

Alexandru Ghika (n. 22 iunie 1902, București - d. 11 aprilie 1964, București) a fost un matematician și pedagog român, fondatorul școlii românești de analiză funcțională.
A introdus în învățământul românesc studiul analizei funcționale - disciplină până atunci nouă pe plan mondial. A introdus, în această specialitate, o serie de noțiuni noi, așa cum ar fi puncte periferice și puncte interstițiale, preluate apoi în tratate din întreaga lume.
A fost membru corespondent al Academiei Române din 1948 și membru titular din 1963.
A fost membru corespondent al Academiei de Științe din România începând cu 21 decembrie 1935 și membru titular începând cu 28 mai 1938.

Konrad Zuse

Konrad Zuse ( n. 22 iunie 1910, Berlin, d. 18 decembrie 1995, Hünfeld lângă Fulda) a fost un inginer german, pionier al informaticii. S-a înscris apoi la Technische Hochschule Berlin-Charlottenburg și a studiat o vreme ingineria și arhitectură, trecând apoi la ingineria construcțiilor și absolvind în 1935. O vreme, a lucrat la compania Ford, folosindu-și talentul artistic pentru compunerea de reclame.[2] A lucrat apoi ca inginer proiectant la fabrica de avioane Henschel din Berlin-Schönefeld. Acolo, munca sa implica efectuarea manuală a unui volum mare de calcule de rutină, ceea ce el considera a fi extrem de plictisitor, și l-a condus la a se gândi la construirea unei mașini care să efectueze calculele. Lucrând în apartamentul părinților săi în 1936, prima sa încercare, denumită Z1, a fost un calculator mecanic cu unitate binară în virgulă mobilă, cu o programabilitate limitată, care își citea instrucțiunile de pe un film de 35 mm perforat.[2] În 1937, Zuse a cerut două patente care anticipau o arhitectură a calculatoarelor similară celei von Neumann. Z1 a fost terminat în 1938 și conținea circa 30.000 de piese metalice; el nu a funcționat niciodată corect, din cauza insuficientei precizii a componentelor mecanice. Z1 și proiectul său inițial au fost distruse în timpul celui de al Doilea Război Mondial.
Între 1987 și 1989, Zuse a recreat Z1, proces care a costat 800.000 DM, și a trebuit să fie asamblat de trei persoane (inclusiv Zuse). Finanțarea acestui proiect a fost furnizată de Siemens și de un consorțiu de cinci companii.
În 1939, Zuse a fost chemat în serviciul militar, unde a primit resursele pentru a construi Z2.[5] Zuse a construit Z2, o versiune revizuită a lui Z1, cu relee telefonice. În același an, a înființat o companie Zuse Apparatebau (Zuse Apparatus Engineering), pentru a-și fabrica mașinile.
Îmbunătățind proiectul mașinii Z2, a construit Z3 în 1941, un proiect secret al guvernului german.[6] Acesta era un calculator în virgulă mobilă binar pe 22 de biți a cărei programabilitate era bazată pe bucle dar fără salturi condiționate și a cărei memorie și unitate de calcul se bazau pe relee telefonice. Releele telefonice utilizate în mașini erau în mare parte colectate din stocurile date la casat. În pofida absenței salturilor condiționate, Z3 era un calculator Turing complet. Turing-completitudinea să nu a fost însă un obiectiv al lui Zuse (care se gândea doar la aspectele practice) și a fost demonstrată abia în 1998.
Z3, primul calculator electromecanic complet operațional, a fost finanțat parțial de guvernul german prin Deutsche Versuchsanstalt für Luftfahrt, care avea nevoie de automatizarea unui volum mare de calcule. O cerere de finanțare guvernamentală, din partea colegului său Helmut Schreyer, care l-a ajutat pe Zuse să construiască prototipul Z3 în 1938,[7] în scopul realizării unui succesor al lui Z3 a fost refuzată deoarece nu avea importanță strategică.
În 1937, Schreyer îl sfătuise pe Zuse să folosească tuburile electronice ca elemente de comutație; acesta din urmă a considerat ideea una nebunească (Schnapsidee, s-a exprimat el). Compania lui Zuse (cu Z1, Z2 și Z3) a fost distrusă în 1945 de un atac aerian al Aliaților. Calculatorul pe bază de relee denumit Z4, parțial terminat, început de Zuse în 1942,[8] fusese mutat anterior într-un loc mai sigur. Lucrul la Z4 nu putea continua în condițiile privațiunilor extreme ale Germaniei postbelice, și abia în 1949 a reușit să reia lucrul. El l-a arătat matematicianului Eduard Stiefel de la Institutul Federal Elvețian de Tehnologie Zürich (Eidgenössische Technische Hochschule (ETH) Zürich) care a comandat un exemplar în 1950. La 8 noiembrie 1949, s-a înființat Zuse KG. Z4 a fost livrat la ETH Zürich la 12 iulie 1950, și s-a dovedit a fi foarte fiabil.[2]
În timp ce lucra la calculatorul Z4, Zuse și-a dat seama că programarea în cod mașină este prea complicată, astfel încât a proiectat un limbaj de nivel înalt, denumit de el Plankalkül, în 1945/6, publicându-l parțial în 1948[2] și integral în 1972. Contribuția sa a fost una pur teoretică, deoarece limbajul nu a fost implementat în timpul vieții lui și nu a influențat direct limbajele ce i-au urmat. Unul din inventatorii limbajului ALGOL (Heinz Rutishauser) scria: „Prima tentativă de a gândi un limbaj algoritmic a fost efectuată în 1948 de K. Zuse. Notația sa era una destul de generală, dar propunerea să nu a beneficiat de considerația pe care o merita.” Abia în 2000, o echipă de la Universitatea Liberă Berlin a scris un compilator de Plankalkül.
În 1967 Zuse a sugerat că universul însuși rulează pe un grid de calculatoare; în 1969, a publicat cartea Rechnender Raum, iar ideile sale au atras atenția altor autori, între care Edward Fredkin (anii 1980), Juergen Schmidhuber (anii 1990), Stephen Wolfram (A New Kind of Science) și alții.
După pensionare, Zuse s-a concentrat pe hobby-ul său, pictura. A murit la 18 decembrie 1995 la Hünfeld, Germania, lângă Fulda.

S -A ÎNTÂMPLAT ÎN  22 IUNIE ...........

Evenimente


    1462: Atacul nereușit al lui Ștefan cel Mare, domnul Moldovei, asupra cetății Chilia, apărată de o garnizoană maghiară
    1815: Armatele aliate ale Rusiei, Austriei, Prusiei și Angliei au impus abdicarea pentru a doua oară și exilul lui Napoleon I, împărat al Franței (1804-1814 și 1815), pe Insula Sfânta Elena.
    1940: S-a creat Partidul Națiunii, care a înlocuit Frontul Renașterii Naționale.
    1941: Al doilea război mondial:
        Sovieticii încep execuții în masă la închisoarea Brygidki, Lwów (Polonia). Execuțiile se vor opri la 28 iunie. Dintre cei 13.000 prizonieri, majoritatea polonezi, doar 600 au fost cruțați. 3.000 dintre prizonieri erau ucrainieni.
        Germania începe Operațiunea Barbarossa, reprezentând atacul asupra URSS. Declarația lui Winston Churchill cu privire la spijinirea URSS de către Marea Britanie în lupta împotriva Germaniei
       1995: La Paris, România remite oficial cererea de aderare la Uniunea Europeană

S -a născut în.............

    1805: Giuseppe Mazzini, politician italian (d. 1872)
    1887: Julian Sorell Huxley, biolog și filosof, primul director general al UNESCO (d. 1975)
    1902: Alexandru Ghika, matematician român, membru al Academiei Române(d. 1964)
    1910: Konrad Zuse, cercetător german, inventatorul primului calculator (d. 1995)

    1927: Vlad Mugur, regizor român de teatru (d. 2001)

Decese

    1913: Ștefan Octavian Iosif, poet român (n. 1875)
    1974: Ion Conea, geograf român (n. 1902)
    1987: Fred Astaire, (Frederick Austerlitz), actor și dansator american (n. 1899)
    1990: Ilia Mihailovici Frank, fizician rus, laureat al Premiului Nobel (n. 1908)
   



  

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Va rog sa va spuneti parerea , fiecare parere conteaza , doar o singura rugaminte am pastrati limbajul decent , fara cuvinte urate injuraturi , instigare la rasism ,xenofobie si jignire a celui caruia va adresati ( vom modera doar aceste comentarii ),va multumesc si asteptam cu interes comentariile dumneavoastra. .

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More