luni, 20 mai 2013

20 mai 2013 by Viorica Crainic

Bine v - am regăsit!

"Că suntem români, că suntem unguri, că suntem greco-catolici, că suntem ortodocşi, suntem cu toţii în aceeaşi ţară. Trăim cu toţii acelaşi destin şi, doar cei care vor să ne dezbine, abia aceia sunt adevăraţii trădători. Iar iertarea, că este trădare de sine, că este trădare de neam, este un semn de intoleranţă." (Corneliu Coposu)

Preşedintele Traian Băsescu l-a decorat pe medicul Irinel Popescu.


  Comunicatul Preşedinţiei:
"Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, a semnat luni,
20 mai a.c., decretul de decorare a mai multor medici.

Astfel, în semn de recunoaştere deosebită a valorii profesionale, abnegaţiei şi devotamentului fata de pacienţi, pentru rezultatele de excepţie obţinute în perfecţionarea actului medical, domnul preşedinte Traian Băsescu a conferit Ordinul Naţional "Steaua Romaniei" - în grad de Mare Cruce domnului profesor dr. Irinel Popescu, preşedintele Academiei de Ştiinţe Medicale, şi domnului academician dr. Ioanel Sinescu, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" din Bucureşti, Ordinul Naţional "Steaua Romaniei" - în grad de Mare Ofiţer domnului profesor dr. Radu Deac, domnului profesor dr. Mihai Lucan şi domnului profesor dr. Dan Tulbure, precum şi Ordinul Naţional "Steaua Romaniei" - în grad de Cavaler doamnei profesor dr. Margit Şerban.
Decorarea a fost făcută la propunerea ministrului Sănătăţii, domnul Eugen-Gheorghe Nicolaescu."

Victor Ponta: Eu nu vreau să coabitez cu Antonescu.

 Preşedintele PSD, premierul Victor Ponta, a declarat, astăzi :

"Eu cu Crin Antonescu nu vreau să coabitez. Noi suntem parteneri. Coabitezi cu cel pe care nu-l susţii şi cu care nu ai ce face. Şi Băsescu, credeţi că coabitează de plăcere cu mine? Am câştigat alegerile pe 9 decembrie şi a trebuit să accepte. Eu la fel - trebuie să accept până la anul. Deci povestea e închisă".
"USL funcţionează pe bază de necesitate. USL trebuie să funcţioneze în continuare. România trebuie să fie guvernată stabil şi nu poate fi guvernată stabil decât de USL. Nicio altă variantă nu cred că este o variantă stabilă şi serioasă. Sunt convins că după aceste zile fiecare dintre noi a înţeles şi a luat nişte decizii".
"Nu s-a pus problema ruperii protocolului nicio secundă. S-a pus problema că în mod evident va trebui să facem o echipă de negociere şi să discutăm protocolul, să îl updatăm. Sunt lucruri acolo care nu mai sunt necesare" .
"Am primit garanţii, dar trebuie puse şi în practică, pentru că aveam scris şi până acum în acord că nu se întâmplă, şi uite s-a întâmplat şi nu a păţit nimeni nimic. Deci importante sunt faptele de acum încolo, nu declaraţiile. Noi mergem mai departe, dar până nu se restabileşte acel protocol înseamnă că, practic, cum să spun, e suspendat, nu?"

Crin Antonescu:  Nu mai e criză în USL.

Liderul PNL, Crin Antonescu, a declarat, astăzi, la sosirea la şedinţa liberalilor, că "episodul Roşca Stănescu este închis" şi că în opinia sa nu mai e criză în USL. Crin Antonescu a fost întrebat dacă în USL criza se menţine : "Nu, după părerea mea nu. Dacă vă referiţi la episodul Roşca Stănescu v-am spus la timpul potrivit că este un episod închis", a declarat Antonescu.
Întrebat dacă Victor Ponta i-a transmis că renunţă la solicitarea de sancţionare a lui Roşca Stănescu, Antonescu a afirmat :   "Mie îmi pare că, după discuţiile pe care le-am avut, după declaraţiile pe care premierul le-a dat, după declaraţiile pe care preşedintele executiv al PSD, domnul Dragnea, le-a dat - am văzut şi aseară - cred că lucrurile sunt foarte, foarte clare pentru toată lumea, oricât de greu ar înţelege unii".

Ion Iliescu: Nu compromiţi USL pentru un om care tulbură apele ca să iasă în faţă.

Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat, astăzi : "Nu compromiţi un act politic de majoră importanţă pentru ţară, pentru PSD, de un om care tulbură apele de dragul de a ieşi în faţă", a spus Iliescu, referindu-se la Sorin Roşca Stănescu. "PSD e deranjat de nişte ieşiri şi declaraţii inoportune. Dar el e un om cunoscut, aşa, eu am avut cu el de-a face cu ani în urmă, dacă vă amintiţi. L-am dat şi în judecată atunci. Acum e membru de partid la PNL, e reprezentantul lui în Parlamernt, aşa că PNL ar trebuie să judece", a spus Iliescu.

Vasile Blaga: PDL nu se rupe.

Preşedintele PDL, Vasile Blaga, a declarat, astăzi, că PDL nu se va rupe, că a avut şi va avea discuţii cu toţi democrat-liberalii şi că nu vede în acest moment necesară o măsură de excludere a unor membri. "Nu, nu se rupe. Avem acţiuni foarte clare, aţi participat săptămâna trecută la lansarea programului pentru agricultură în Călăraşi, joi lansăm la Galaţi programul pentru mediul de afaceri şi vineri la Reşiţa dezvoltarea durabilă".
Întrebat dacă există riscul ca unele persoane din PDL să fie excluse din partid, Blaga a spus că nu vede în acest moment necesară o astfel de măsură. "Nu văd în momentul ăsta necesară o astfel de măsură, dar dacă cineva din partid va sabota, avem un statut, un program politic care trebuie dus la îndeplinire. Sper să nu ajungem în situaţia asta", a adăugat Vasile Blaga.

Eugen Nicolăescu: Mi-aş fi dorit ca multe din aşteptările cetăţenilor şi medicilior să se îndeplinescă în 2013.

"În fiecare an, pe 19 mai, oamenii îşi aduc aminte mai mult de medicină de familie, precum şi de medicii care o servesc, iar mulţi dintre cetăţeni transmit un gând de recunoştinţă celor care şi-au pus profesia în apărarea, deseori chiar salvarea vieţii, prilej oferit de Ziua Internaţională a Medicinei de Familie. În România, medicina de familie a căpătat în decursul anilor un statut tot mai important, iar pe măsura ce prevenţia a avut un rol mai bine promovat şi medicul de familie a fost mai prezent în comunitate. Medicul de familie este astăzi cel mai apropiat exponent al sistemului sanitar de cetăţean, fie că este pacient, fie că este un simplu om care are nevoie de ajutor profesionist atunci când sănătatea lui este în pericol", se arată în mesajul Eugen Nicolăescu, potrivit unui comunicat transmis duminică de Ministerul Sănătăţii.
"Mi-aş fi dorit ca multe din aşteptările cetăţenilor şi medicilor să se îndeplinească în mare măsură încă din 2013, dar un buget redus nu ne-a permis, însă pentru anii următori construim programe de prevenţie, de integrare a serviciilor medicale, de accentuare a rolului medicului de familie", susţine Eugen Nicolăescu.

Centralele hidroelectrice o ameninţare pentru Munţii Carpaţi.

La zece ani de la semnarea convenţiei pentru protejarea Carpaţilor, mii de proiecte de centrale hidroelectrice ameninţă fauna şi flora acestui masiv muntos din Europa de est, a avertizat luni Fondul Mondial pentru Natură (WWF). Afacerea se bazează pe subvenţiile generoase date pentru energile regenerabile, culmea, pentru salvarea mediului. "Planul de a construi mii de centrale hidroelectrice în Munţii Carpaţi reprezintă o ameninţare imediată pentru sutele de cursuri de apă, precum şi pentru faună şi floră", subliniază într-un comunicat organizaţia nonguvernamentală pentru apărarea mediului. "Riscul este deosebit de ridicat în Ucraina şi în România", a indicat pentru AFP directorul de comunicat al WWF pentru programul Dunăre-Carpaţi, Konstantin Ivanov.
În România, peste 430 de microcentrale hidroelectrice sunt în faza de proiectare sau construcţie, dintre care peste un sfert în sau în apropierea unor zone protejate, denunţă WWF.
Şapte ţări - Bulgaria, Polonia, Republica Cehă, România, Slovacia şi Ungaria - au semnat acum zece ani o convenţie pentru protejarea Carpaţilor, un masiv muntos unic ce adăposteşte unele din cele mai importante populaţii de urşi, lupi şi râşi din Europa. Convenţia a permis dinamizarea cooperării, înregistrându-se unele succese în ce priveşte gestionarea durabilă a pădurilor, notează WWF.

Bucureşti : Reuniune a Comitetului Nabucco.

Marţi, 21 mai 2013, va avea loc, la Bucureşti, la Hotelul Crowne Plaza, reuniunea Comitetului Nabucco, structură de coordonare a statelor şi companiilor implicate în dezvoltarea gazoductului Nabucco, ce urmăreşte implementarea acestui important proiect energetic regional. Întâlnirea este organizată de Ministerul Afacerilor Externe, Departamentul pentru Energie şi SNTGN Transgaz SA. La reuniune vor participa înalţi oficiali din România, Austria, Ungaria, Bulgaria şi Turcia, reprezentanţi ai companiilor membre în acţionariatul Nabucco şi ai unor instituţii financiare internaţionale. Proiectul Nabucco urmăreşte accesarea gazelor naturale din faza a doua de exploatare a zăcământului Shah Deniz şi transportul acestora pe piaţa europeană. România participă activ în implementarea acestui proiect prin compania SNTGN Transgaz S.A., precum şi la nivel guvernamental, prin semnarea Acordului Interguvernamental privind dezvoltarea proiectului Nabucco (13 iulie 2009), respectiv a Acordului de sprijin al proiectului (8 iunie 2011).

 Marea Britanie : Cazurile de pojar în creştere.

După ce cu peste un deceniu în urmă părinţii a peste un milion de copii din Marea Britanie au refuzat să-i vaccineze împotriva pojarului de teamă ca vaccinul să nu provoace autism, astăzi responsabilii din domeniul sănătăţii se zbat să ţină în frâu o epidemie a acestei boli foarte contagioase: până acum, în ţara în care existau doar câteva zeci de cazuri pe an, în 2013 au fost înregistrate peste 1200 de cazuri, după un număr record de aproape 2000 anul trecut, ceea ce a propulsat Marea Britanie pe locul al doilea în Europa din acest punct de vedere, depăşită doar de România, notează luni agenţia Associated Press. Majoritatea celor care se îmbolnăvesc - dintre care un număr semnificativ de copii cu vârste mai ridicate şi adolescenţi - nu au fost vaccinaţi niciodată. Aproape 20 din cei peste 100 de copii care s-au îmbolnăvit grav au fost spitalizaţi şi 15 au suferit complicaţii, între care pneumonie şi meningită. Un adult bolnav de pojar a murit, dar nu este clar dacă pojarul a fost motivul decesului.

ŞTIRI  METEO  

MARŢI  21  MAI 2013

În sudul şi estul ţării vremea va fi în continuare mult mai caldă decât în mod obişnuit în această perioadă din an, în timp ce în restul teritoriului valorile termice vor fi apropiate de normele climatologice. Pe parcursul zilei cerul va fi variabil, cu unele înnorări şi pe arii restrânse averse şi descărcări electrice, în special după - amiaza, în regiunile estice şi în zona montană. Noaptea nebulozitatea se va accentua temporar în jumătatea de vest, unde va ploua local. Ploile vor fi însoţite de intensificări de scurtă durată ale vântului, izolat cantităţile de apă pot fi mai însemnate şi vor fi condiţii de grindină. Temperaturile maxime vor fi de la 21...23 de grade în Maramureş şi în Dealurile de Vest pânã la 32 de grade în Lunca Dunării, iar cele minime se vor încadra în general între 7 şi 17 grade. Presiunea atmosferică va fi în scădere

PERSONALITĂŢI

CORNELIU COPOSU

Corneliu (Cornel) Coposu (n. 20 mai 1914, Bobota, Sălaj - d. 11 noiembrie 1995, București) a fost un om politic român, președinte al Partidului Național Țărănesc Creștin Democrat (1990 - 1995), senator, lider al opoziției din România postcomunistă. A fost deținut politic sub regimul comunist. Tatăl său, Valentin Coposu, a fost protopop greco-catolic al Șamșodului, doctor în teologie, președintele Ligii antirevizioniste, prieten și colaborator cu Iuliu Maniu.[1] Valentin Coposu a fost închis pentru înaltă trădare de autoritățlie austro-ungare la Vaț, Seghedin și Budapesta, de unde a fost eliberat în anul 1919 de către generalul Traian Moșoiu odată cu intrarea trupelor române în Ungaria. La data de 15 septembrie 1919, fiind neastâmpărat,[2] la vârsta de 5 ani, Corneliu Coposu a fost înscris la școala confesională română unită, pe care a terminat-o la 28 martie 1923. A intrat la Colegiul Sf. Vasile din Blaj, doar după ce a urmat clasa a cincea în particular și după ce a obținut o dispensă de vârstă. La numai 16 ani a intrat la Facultatea de Drept și Științe de Stat din Cluj. După absolvire, în 1934, s-a înscris la doctorat, pe care l-a obținut după 3 ani. În această perioadă a devenit campion de haltere în cadrul Clubului Sportiv Universitar. În 1933 înființează filiala Cluj a PNȚ iar în 1935 a fost ales președinte al Uniunii Studenților Democrați din Univesitatea Cluj și președinte al Tineretului Național Țărănesc. În 1937, în urma procesului Skoda în care Romulus Boilă a fost acuzat de corupție în cadrul unui contract de armament, Coposu este condamnat la 3 luni și o zi de închisoare, pentru lezmajestate, fiind acuzat pentru posesia unor documente
Între 1937 și 1940 a activat ca secretar personal al lui Iuliu Maniu, pe care l-a însoțit în toate misiunile sale politice. În 1940 a primit funcția secretar politic al lui Iuliu Maniu. În 1945 a devenit președinte al filialei PNȚ Sălaj. Pe 14 iulie 1947 a fost arestat împreună cu întreaga conducere a PNȚ, în ceea ce s-a numit Înscenarea de la Tămădău. Până în 1956 a fost ținut în arest preventiv, fără să fie judecat. În 1956 i s-a înscenat un proces pentru "înaltă trădare a clasei muncitoare" și pentru "crimă contra reformelor sociale". A fost condamnat la muncă silnică pe viață. Până în 1962 a fost închis într-un regim sever de izolare la penitenciarul Râmnicu Sărat.
În aprilie 1964 a fost pus în libertate după 17 ani de detenție. A fost angajat ca muncitor necalificat la Întreprinderea de Construcții-Montaj București, atelierul de tâmplărie mecanică.
În ianuarie 1990 reînființează Partidul Național Țărănesc sub titulatura Partidul Național Țărănesc Creștin Democrat, al cărui președinte va fi până la moarte. Este unul din inițiatorii Convenției Democrate Române, alianță de partide creată în 1992 cu scopul de a contracara guvernarea de stânga a lui Ion Iliescu. În mai 1995 a fost numit Ofițer al Legiunii de Onoare, cea mai înaltă distincție acordată de Republică Franceză cetățenilor străini. Pe 6 octombrie 1995 a avut loc la sediul Ambasadei Franței la București ceremonia înmânării înaltei distincții.
Moartea sa în noiembrie 1995 a generat un imens val de simpatie populară pentru forțele politice anticomuniste din România. Deși nu a beneficiat de funeralii naționale, la înmormântarea să au participat sute de mii de oameni, veniți din întreaga țară. Acest curent de simpatie a contribuit la victoria Convenției Democrate la alegerile generale din 1996.
Este înmormântat în Cimitirul Bellu Catolic. Numeroase locuri publice îi poartă numele. În Piața Palatului din București a fost dezvelit un monument în amintirea lui Corneliu Coposu, monument așezat față în față cu cel al lui Iuliu Maniu, ale cărui idealuri le-a dus mai departe

S- A ÎNTÂMPLAT ÎN 20 MAI.....

Evenimente   

    1498: Expediția lui Vasco da Gama a atins țărmul indian, deschizând un nou drum maritim.
    1865: A fost inaugurată, la București, prima expoziție națională de produse agricole și industriale românești, organizată din inițiativa lui Ion Ionescu de la Brad și a lui Petre S. Aurelian.
    1875: A fost semnată, la Paris, Convenția Metrului, tratat prin care s-a promovat Sistemul Internațional de Unități de Măsură (tratat la care România va adera la 10/22 martie 1883).
    1882: Se formează „Tripla Alianță" între Germania, Austro-Ungaria și Italia.
    1883: Krakatau: încep semnele prevestitoare ale celei mai distrugătoare erupții din istoria omenirii.
    1920: S-a inaugurat Opera Română din Cluj, cu opera Aida, de Giuseppe Verdi.
    1927: Charles Augustus Lindberg, pilot din Detroit, a efectuat primul zbor fără escală peste Oceanul Atlantic, la bordul unui avion monoplan.
    1940: Holocaust: Primii prizonieri sosesc în noul lagăr de concentrare la Auschwitz.
    1990: Au avut loc primele alegeri libere și democratice în România de după cel de-Al Doilea Război Mondial. Electoratul s-a pronunțat asupra președintelui țării (prin vot direct) și a celor două Camere ale Parlamentului, Camera Deputaților și Senatul (vot proporțional pe liste).
    2005: La cea de-a 58-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Cannes, filmul lui Cristi Puiu, „Moartea domnului Lăzărescu" a obținut premiul „Un Certain Regard".

S -a născut în ...........

    1799: Honoré de Balzac, scriitor francez (d. 1850)
    1806: John Stuart Mill, filosof englez (d. 1873)
    1822: Frédéric Passy, economist francez, laureat Nobel (d. 1912)
    1851: Emile Berliner, inventator germano-american, inventatorul gramofonului (d. 1929)
    1860: Eduard Buchner, chimist german, laureat al Premiului Nobel (d. 1917)
    1882: Sigrid Undset, scriitoare norvegiană, laureată a Premiului Nobel (d. 1949)
    1916: Corneliu Coposu, politician român (d. 1995)
    1918: Edward B. Lewis, genetician american, laureat Nobel (d. 2004)

Decese   

    1506: Cristofor Columb, explorator italian (n. 1451)
    1896: Clara Schumann, pianistă și compozitoare germană (n. 1819)
    1920: Emil Ábrányi, poet, jurnalist, traducător și politician maghiar (n. 1850)
    1940: Verner von Heidenstam, poet și prozator suedez, laureat al Premiului Nobel (n. 1859)
    1947: Philipp Lenard, fizician german, laureat al Premiului Nobel (n. 1862)
    1988: Ana Aslan, medic român (n. 1897)
    1989: John Hicks, economist englez, laureat Nobel (n. 1904)
    2002: Stephen Jay Gould, paleontolog, biolog evoluționist și istoric al științei american (n. 1941)
   




0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Va rog sa va spuneti parerea , fiecare parere conteaza , doar o singura rugaminte am pastrati limbajul decent , fara cuvinte urate injuraturi , instigare la rasism ,xenofobie si jignire a celui caruia va adresati ( vom modera doar aceste comentarii ),va multumesc si asteptam cu interes comentariile dumneavoastra. .

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More