miercuri, 27 martie 2013

27 martie 2013 by Viorica Crainic

Bine v -am regăsit!

 "Căci mersul vieții e departe de a fi numai fapta noastră, ci este produsul a doi factori: a șirului întâmplărilor și a șirului hotărârilor noastre,care se țes unele în altele și se modifică unele pe altele."  (Arthur Schopenhauer)   

Emil Boc: Băsescu este liderul de facto al dreptei din România.

"Nu ştiu multe date, în Cristian Diaconescu am încredere, îl ştiu un om responsabil, de dreapta, şi de aceea a rupt contactul cu PSD. Mi-am dat seama încă de când era în Guvern că avea o atitudine mult mai de dreapta, europeană şi deschisă decât restul miniştrilor PSD din Guvern şi este o bilă albă. Nu ştiu detalii despre program şi mă voi informa în perioada următoare. Cert este că Traian Băsescu este liderul de facto al dreptei din România, este cel mai important om politic care s-a afirmat ca om de dreapta. Acest lucru nu poate fi ignorat de niciun proiect politic din România. Nu mă întrebaţi de modalităţi, de forme de colaborare, este prea devreme, dar acest lucru nu trebuie uitat şi ignorat de nimeni", a spus Emil Boc.

Vasile Blaga: Am propus alegeri interne în PDL pentru desemnarea candidatului la Preşedinţie.

"Am propus alegeri interne în partid pentru candidatul la Preşedinţie", a spus Blaga la "Gândul Live", precizând că PDL a acceptat ideea să. Întrebat dacă el doreşte să candideze la Preşedinţie, Blaga a evitat să răspundă tranşant, precizând că doreşte să vadă echipa cu care urmează să lucreze în fruntea partidului. "Să văd Biroul cu care stau de vorbă. Eu sunt un om de echipă", a spus Blaga. Preşedintele PDL a precizat că, spre deosebire de colegi de-ai săi de partid, el nu are o listă scurtă de posibili candidaţi la Preşedinţie.

Elena Udrea: Subiectul contestaţiilor e închis, rămân în partid.

Deputatul PDL Elena Udrea a spus, astăzi, în Colegiul Director al PDL, că rămâne în partid, că subiectul contestaţiilor este închis şi că trebuie să existe "respect reciproc" între iniţiatorii moţiunilor, au declarat surse democrat-liberale.


Sorin Frunzăverde: "Dacă vom plăti salariile şi pensiile, să fim fericiţi!".

Sorin Frunzăverde a declarat marţi la Reşiţa : „Nu văd sensul acestei întrebări. Ştim cu toţii că banii nu ajung, dar acestea sunt posibilităţile. În ţară situaţia este dezastruoasă. Nu ştim dacă vom putea plăti următoarea tranşă de rambursare a împrumutului de la FMI. Dacă vom plăti salariile şi pensiile, să fim fericiţi! În aceste condiţii, întrebarea dumneavoastră, domnule Ştefănescu, este retorică”.

Victor Ponta îl contrazice pe Frunzăverde: Avem bani de salarii şi de pensii.

"Sunt mesaje iresponsabile şi îmi doresc ca din partea presei ori de câte ori aveţi vreo nelămurire să apelaţi la cei responsabili din această ţară", a reacţionat primul ministru, în deschiderea şedinţei săptămânale de guvern, adăugând. Premierul Victor Ponta a declarat, astăzi, că există fonduri pentru salarii şi pensii, după ce preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Sorin Frunzăverde, a afirmat că e "dezastru" în ţară şi că nu mai sunt bani pentru salarii, pensii şi pentru plata tranşei de împrumut la FMI."Poate la Caraş-Severin să nu fie bani de pensii şi de salarii", a spus Ponta.

Eduard Hellvig cere demisia consilierilor prezidenţiali implicaţi în Mişcarea Populară.

Secretarul general al PNL, Eduard Hellvig, susţine  :  "Cred că acei consilieri prezidenţiali care doresc să îl sprijine pe domnul Băsescu în cariera sa politică de după Cotroceni ar trebui să-şi dea demisia din funcţiile publice pe care le ocupă (chiar dacă legea nu le impune) şi apoi să construiască dreapta sau stânga, depinde cum vor mai simţi la acel moment". De asemenea, secretarul general al PNL susţine că alegătorii sunt în postura de a fi "luaţi de proşti de o gaşcă de şmecheri de stângo-dreapta", în timp ce "Traian Băsescu încearcă din nou să manipuleze publicul, să fure startul şi să fraudeze o competiţie".

Mircea Toader, ales lider al grupului PDL din Camera Deputaţilor.

Grupul parlamentar al PDL din Camera Deputaţilor l-a ales, marţi, pe Mircea Toader drept lider de grup, cu 25 de voturi favorabile şi 22 împotrivă, contracandidatul acestuia, Gheorghe Tinel, cunoscut susţinător al Elenei Udrea, obţinând cu trei voturi mai puţin.Gheorghe Tinel a declarat, la rândul său, că a pierdut la "vreo trei voturi", dar l-a felicitat pe Mircea Toader, ceea ce înseamnă un semnal de complementaritate şi de unitate pe care îl dă grupul parlamentar. El a spus că nu a contestat rezultatul şi că acest rezultat înseamnă că grupul are alternativă.

Guvernul a aprobat comasarea RADET cu ELCEN.


Guvernul a aprobat, astăzi, prin memorandum, comasarea Regiei Autonome de Distribuţie a Energiei Termice (RADET) cu Electrocentrale Bucureşti (ELCEN), astfel încât activităţile de producţie şi distribuiţie să fie integrate. ELCEN este controlată de compania de stat Termoelectrica, iar RADET funcţionează în subordinea Primăriei Capitalei.

Panoul 'Ţinutul Secuiesc' a fost luat din faţa Prefecturii Covasna.

 Prefectul Dumitru Marinescu a declarat, astăzi, că salută gestul UDMR de a retrage acest panou, catalogându-l drept 'un pas spre normalitate şi o mai bună înţelegere'. Panoul de culoare albastru deschis pe care sunt inscripţionate cuvintele 'SIC-Terra Siculorum' ('Ţinutul secuiesc' în limba latină -n.r) a fost amplasat în faţa Prefecturii din Sfântu Gheorghe în luna noiembrie a anului trecut, cu puţin timp înainte de începerea campaniei electorale. Liderii UDMR Tamaş Sandor şi Antal Arpad, preşedintele Consiliului Judeţean, respectiv primarul municipiului Sfântu Gheorghe, au declarat la acea vreme că panoul reprezintă un semn de protest faţă de acţiunile fostul prefect Codrin Munteanu, care "a jignit comunitatea maghiară şi a desconsiderat' simbolurile lor naţionale şi identitare.

Conferinţa de lansare a Programului Fondul ONG - Mecanismul Financiar SEE în România.

Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile, împreună cu Fundaţia pentru Parteneriat şi Centrul de Resurse pentru Comunităţile de Romi, organizează în perioada 18 – 19 aprilie 2013, la Bucureşti, Conferinţa de lansare în România a Fondului ONG, parte a Mecanismului Financiar al Spaţiului Economic European 2009 - 2014. La conferinţa vor participa reprezentanţi ai societăţii civile din România, Norvegia şi Islanda. Vor fi prezentate principalele direcţii de finanţare ale Programului şi activităţile pe care consorţiul din România le va organiza în următoarea perioadă în sprijinul organizaţiilor aplicante. Va fi oferit un spaţiu de informare şi dezbatere care să genereze idei de proiecte în parteneriat, ţinând cont de domeniile vizate de program. Programul de finanţare Fondul ONG este parte a schemei mai largi de finanţare, granturile SEE şi norvegiene 2009 – 2014, care îşi propune să reducă disparităţile economice şi sociale în Europa şi să întărească relaţiile bilaterale dintre România şi statele donatoare – Norvegia, Islanda şi Liechtenstein. Aproximativ 30.000.000 Euro sunt puşi la dispoziţia organizaţiilor  neguvernamentale din România pentru proiecte în domenii prioritare legate de democraţie, drepturile omului inclusiv cele ale minorităţilor, dezvoltare durabilă, combaterea discursului instigator la ura, bună guvernare şi transparenta, servicii sociale şi servicii de bază pentru grupurile vulnerabile, activităţi ce vizează copiii şi tinerii şi nu numai.

The Sun: Imigranţii români ar putea aduce tuberculoza rezistentă la medicamente.


O bacterie TBC rezistentă la medicamente ar putea ajunge în Marea Britanie atunci când Regatul Unit îşi va deschide porţile pentru români, au avertizat marţi experţi britanici în TBC. Sărăcia şi asistenţa medicală precară au făcut din România capitală turberculozei din Europa, unde maladia pulmonară ucigaşă seceră sute de vieţi în fiecare an. Un reporter de la ziarul britanic The Sun s-a deplasat în România pentru a constata cum stă situaţia la faţa locului.În România, există între 30.000-35.000 de pacienţi cu TBC şi aproximativ 1.000 de cazuri noi diagnosticate cu MDR în fiecare an - multe dintre persoanele infectate circulă liber şi multe sunt nediagnosticate. Prin comparaţie, Marea Britanie a avut doar 58 de cazuri rezistente la medicamente în 2009, ajungând la 81 în 2011, în timp ce 24 de cazuri de XDR au fost constatate în ultimii doi ani. Între 2001 şi 2010, tuberculoza a ucis peste 4.800 de persoane în Marea Britanie. ''Health Protection Agency'' se teme că până în 2015 ar putea să existe mai multe cazuri în fiecare an decât în SUA. În această săptămână, revista medicală The Lancet a avertizat că o creştere a cazurilor de XDR ar putea duce la apariţia unei super-tulpini netratabile.


Paul Krugman, laureat al Nobel pentru economie, despre criza din Cipru.

 


"Da, Cipru ar trebui să părăsească zona euro, chiar acum. Motivul este simplu: rămânerea va însemna o recesiune incredibil de severă, care se va extinde pe durată mai multor ani, timp în care Cipru va încerca să construiască un sector bancar nou. Plecând din zona euro şi făcând posibilă o scădere a monedei locale, Cipru va accelera foarte mult această reconstrucţie", apreciază Krugman.


Coreea de Nord a întrerupt "telefonul roşu" militar cu Seul.

Coreea de Nord a anunţat miercuri că armata sa a întrerupt linia telefonică de urgenţă cu armata sud-coreeană, la mai multe zile după ce a suspendat "telefonul roşu" între cele două guverne şi şi-a ameninţat rivalul şi pe aliatul american al acestuia cu un atac nuclear. Lideri nord-coreeni urmează să se reunească în zilele următoare pentru a decide asupra unor probleme "importante", informează agenţia oficială nord-coreeană KCNA, care nu a precizat nici data şi nici natura subiectelor abordate, pe fondul unor tensiuni puternice în peninsulă.

Italia nu îşi poate forma Guvern.

Mişcarea 5 Stele (M5S) a fostului comic italian Beppe Grillo, care a obţinut peste 25% din voturile electoratului italian la ultimele alegeri generale de la sfârşitul lunii februarie, a refuzat miercuri, în cursul unei consultări avute cu liderul stângii, Pier Luigi Bersani, să sprijine printr-un vot de încredere formarea unui nou guvern italian, informează astăzi, ediţia online a cotidianului  La Repubblica."M5S va vota compactă împotriva unui vot de încredere, atât la Camera Deputaţilor, cât şi la Senat", a afirmat Vito Crimi, preşedintele senatorilor din Mişcarea 5 Stele, care deţine, în total, 163 de parlamentari. M5S a mai precizat că "revendică funcţia de viitor prim-ministru al Italiei şi posibilitatea de a forma un nou guvern", deoarece, a spus Crimi, "M5S este singura formaţiune politică credibilă la ora actuală în Italia", în timp ce partidele politice tradiţionale "au pierdut această credibilitate, în ultimii 20 de ani, în care au condus ţara fără a lua măsuri concrete în favoarea economiei italiene".

Barack Obama va nominaliza pentru prima dată o femeie la conducerea Secret Service.

Preşedintele american Barack Obama ar urma să nominalizeze prima femeie la conducerea Secret Service, poliţia de elită care se ocupă de protecţia sa, afectată de un scandal de prostituţie pe timpul unui summit în Columbia anul trecut.Un oficial american a confirmat nominalizarea pentru acest post a Juliei Pierson. Pierson a lucrat timp de 30 de ani pentru Secret Service care, în afară de protecţia preşedintelui şi familiei sale, este însărcinată cu anchetarea falsificării de bani şi fraudelor.

ŞTIRI METEO

 

JOI 28 martie 2013

Vremea se menţine şi joi mai rece decât în mod normal pentru această dată în majoritatea regiunilor, deşi temperatura aerului va marca o creştere uşoară faţă de zilele precedente, îndeosebi în vestul ţării. Cerul va fi temporar noros. Vor cădea precipitaţii mixte, ziua local în regiunile nord-vestice şi izolat în rest, iar noaptea în sud-vestul tarii unde vor fi condiţii de polei. În zona de munte va ninge. Vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificări în sudul Banatului şi pe crestele montane.Temperaturile maxime vor fi cuprinse între -1 grad în nordul Moldovei şi 8...9 grade în sudul Transilvaniei şi în Dealurile de Vest, iar cele minime se vor situa intre -8 şi 3 grade, mai coborâte în depresiuni şi în nordul Moldovei. Izolat, spre sfârşitul intervalului, vor fi condiţii de ceaţă. În Bucureşti, deşi temperatura aerului va creşte uşor, vremea va fi rece pentru sfârşitul lunii martie. Cerul va fi temporar noros, iar vântul va sufla slab până la moderat. Temperatura maximă va fi de 2...3 grade, iar cea minimă de -5...-3 grade.


PERSONALITĂŢI

Quentin Jerome Tarantino

 Quentin Jerome Tarantino (n. 27 martie 1963, Knoxville, Tennessee, Statele Unite ale Americii) este un regizor de film, scenarist, producător și actor american. Tânărul Tarantino a fost încă din adolescenţă un mare iubitor de filme şi chiar s-a angajat într-un magazin de unde se închiriau peliculele. Pasionat fiind de lumea filmului,era mereu atent la ce gen de filme închiriau oamenii, iar mai târziu a declarat că experienţa pe care a câştigat-o la acel loc de muncă l-a ajutat în cariera sa de regizor. „Când oamenii mă întreabă dacă am fost la şcoala de filme, le zic mereu că «nu, m-am dus la filme»“, a mărturisit talentatul regizor şi scenarist. Cariera sa a început la sfârşitul anilor 1980, când a regizat filmul „My Best Friend's Birthday“, al cărui scenariu a ajuns la baza peliculei „Iubire adevărată“. Începutul anilor ´90 l-a prins pe Tarantino în postura de cineast independent, datorită lăsării filmului „Profesioniştii crimei“ (1992), supranumit „cel mai bun film independent al tuturor timpurilor“ de revista „Empire“. Cu „Pulp Fiction“ (1994), un film neo-noir, cineastul a înregistrat un succes comercial fulminant, pelicula fiind considerată unul dintre cele mai bune filme ale tuturor timpurilor. A urmat după aceea succesul răsunător al filmelor „Kill Bill“ volumul 1 şi volumul 2, realizate prin combinarea elementelor din filmele chinezeşti cu arte marţiale, westernurilor în stil italian (spaghetti western) şi filmelor de groază italieneşti. Cel mai recent film al său este „Django dezlănţuit“, un western a cărui acţiune se desfăşoară în sudul Statelor Unite, înainte ca sclavia să fie abolită. Pelicula a fost foarte bine primită de critici, câştigând un premiu Oscar pentru Cel mai bun scenariu original. Filmele lui Tarantino au beneficiat de succes la critică, dar şi comercial. A primit multe premii importante, printre care două premii Oscar, două Globuri de Aur, două premii BAFTĂ şi un Palm D´Or, fiind numit de cineaşti „cel mai influent regizor al generaţiei sale“.Cele mai cunoscute creații ale sale sunt Reservoir Dogs (1992), Pulp Fiction (1994), Jackie Brown (1994), Kill Bill Vol. 1 (2003), Kill Bill Vol. 2 (2004), Death Proof (2007), Inglourious Basterds (Ticăloși fără glorie, 2009). Filmele realizate de Tarantino i-au adus acestuia premii la Oscar, Globul de Aur, BAFTĂ și Palme d'Or. În 2007, Total Film l-a clasat pe locul 12 în topul celor mai buni regizori din toate timpurile.

Henri de Toulouse-Lautrec


Henri de Toulouse-Lautrec s-a născut la data de 24 noiembrie 1864 în Albi, Franţa. Este unul dintre cei mai mari pictori reprezentanţi ai curentului impresionist. A murit la data de 9 septembrie 1901. Educaţia sa a fost una aleasă, studiind la prestigiosul liceu Fontanes din 1872. din cauza sănătăţii sale şubrede este obligat să îşi abandoneze studiile, petrecându-şi timpul în casa părintească plină de culoare şi de fel de fel de activităţi mondene şi de înaltă societate. La vârsta de 14 ani cade de pe scaun şi îşi rupe femurul drept. Accidentul se va repeta peste un an, acest lucru cauzându-i invaliditatea şi stagnarea din creştere, Henri rămânând la înălţimea de 1,52 m. Starea sa de sănătate nu îi cauzează disperarea, chiar acceptând-o cu seninătate. Se dedică astfel picturii, talentul său în acest sens începând să fie evident. Îşi ia bacalaureatul în 1881, dar decide să se dedice în întregime marii sale pasiuni- pictura.Decide să se mute în cartierul Montmartre în 1884. acest cartier sărac şi rău famat îşi pune după ceva vreme amprenta asupra pictorului care începe să frecventeze foarte des cafenelele, cabareturile şi casele de toleranţă. Toate acestea sunt bine oglindite în picturile sale. Aici sunt expuse viaţa de noapte, cabareturile, portretele de prostituate, alcoolici şi de muncitori. Elementele respective au dus la excluderea sa din înalta societate care era bulversată de toată această vulgaritate. Se îndrăgosteşte şi de cabaretul mereu prezent la Moulin Rouge, dar mai ales de casele de toleranţă. Începe să îşi expună tablourile şi treptat devine un pictor apreciat de criticii care l-au blamat la început, dar şi de marii colecţionari, de organizatorii de expoziţii şi de editori. După 10 ani petrecuţi în excese de toate felurile, starea sa de sănătate a cedat, fiind din ce în ce mai bolnav. Devenise de mult alcoolic şi avea chiar halucinaţii. Cu toate acestea, nu a încetat să picteze, toată suferinţa, durerea şi melancolia fiind văzute în lucrările sale. A încetat din viaţă pe 9 septembrie 1901.

S- A ÎNTÂMPLAT ÎN 27 MARTIE.....


27 martie este a 86-a zi a calendarului gregorian.
Evenimente

    1446: Franța: S-a emis o ordonanță regală, care a plasat Universitatea sub jurisdicția Parlamentului.
    1697: Sinodul de la Alba Iulia, convocat de mitropolitul Teofil, a adoptat Unirea cu Roma, act care a pus bazele Bisericii Române Unite cu Roma.
    1703, Rusia: Împăratul Petru cel Mare a fondat orașul Sankt Petersburg.
    1849: La Frankfurt, în timpul Revoluției Germane 1848/49, Adunarea Națională a decis, numita Paulskirchenverfassung („Constituția de la Paulskirche”), prima constituție democratică în Germania. După anunț în ziua următoare intră în vigoare, însă nu poate fi aplicată.
    1850: Primul număr al revistei săptămânale Household Words, de Charles Dickens a fost publicat la Londra.
    1886: Celebrul luptător apaș, Geronimo, se predă armatei americane; se încheie faza principală a războaielor apașe.
    1899: Guglielmo Marconi a realizat prima legătură telegrafică fără fir între Anglia și Franța.
    1907: Aflat la Paris, Constantin Brâncuși, ucenic al sculptorului August Rodin, a hotărât să părăsească atelierul acestuia, rostind celebrele cuvinte: “Sub umbra unui stejar nu poate crește decât iarbă”. Tot din acel an, Brâncuși a renunțat la modelajul tradițional, lucrând direct în piatră.
    1914: A fost fondat Comitetul Olimpic Român, recunoscut în același an de Comitetul Internațional Olimpic.
    1918: Unirea Republicii Democratice Moldovenești cu România, prin decizia Sfatului Țării; acesta a fost începutul procesului de formare a României Mari.
    1977: Două aeronave aparținând Pan American și KLM, din cauza ceții, s-au ciocnit în Tenerife, ducând la moartea a 583 de pasageri.
    1994: La alegerile parlamentare din Italia, Partidul Forza Italia a lui Silvio Berlusconi a devenit o forță dominantă, care i-a permis să-și formeze un guvern de centru-dreapta.

S - a născut.....
  
    1797: Alfred Victor de Vigny, scriitor francez (d. 1863)
    1784: Sándor Kőrösi Csoma, filolog secui (d. 1842)
    1845: Wilhelm Conrad Röntgen, fizician german, laureat al Premiului Nobel (d. 1923)
    1871: Heinrich Mann, scriitor german (d. 1950)
    1901: Eisaku Sato, politician japonez, laureat al Premiului Nobel (d. 1975)
    1908: Șerban Țițeica, fizician român, membru al Academiei Române (d. 1985)
    1931: Virgiliu N. Constantinescu, inginer român, membru și președinte al Academiei Române (d. 2009)
    1963: Quentin Tarantino, regizor american
 

Decese

    1378: Papa Grigore al XI-lea (n. cca. 1336)
    1482: Maria de Burgundia (n. 1457)
    1613: Sigismund Báthory, principe al Ardealului (n. 1573)
    1625: Regele Iacob I al Angliei și Irlandei și Iacob VI al Scoției (n. 1566)
    1770: Giovanni Battista Tiepolo, artist italian (n. 1696)
    1854: Carol al III-lea, Duce de Parma (n. 1823)
    1875: Edgar Quinet, istoric francez (n. 1803)
    1879: Prințul Waldemar al Prusiei (n. 1868)
    1923: James Dewar, chimist, inventator și fizician scoțian (n. 1842)
    1952: Ion Alexandru Bassarabescu, scriitor român (n. 1870)
    1967: Jaroslav Heyrovský, chimist ceh, laureat Nobel (n. 1890)
    1968: Iuri Gagarin, cosmonaut rus, primul om în spațiu (n. 1934)
    1981: Mao Dun, scriitor chinez (n. 1895)
    1985: Pompiliu Marcea, critic și istoric literar (n. 1928)
    2008: George-Mihail Pruteanu, lingvist, eseist și politician român (n. 1947)

Sărbători
    Ziua solidarității artiștilor
    Ziua Mondială a Teatrului





0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Va rog sa va spuneti parerea , fiecare parere conteaza , doar o singura rugaminte am pastrati limbajul decent , fara cuvinte urate injuraturi , instigare la rasism ,xenofobie si jignire a celui caruia va adresati ( vom modera doar aceste comentarii ),va multumesc si asteptam cu interes comentariile dumneavoastra. .

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More