joi, 14 martie 2013

14 martie 2013 by Viorica Crainic

Bine v -am regăsit!!

Preşedintele Traian  Băsescu :  Mesaj Papei Francisc.

Preşedintele Traian Băsescu a transmis joi un mesaj Papei Francisc, cu prilejul alegerii ca Suveran Pontif al Bisericii Catolice, informează Administraţia Prezidenţială.

"Sanctitatea Voastră,
Îmi revine onoarea de a Vă adresa în numele poporului român cele mai calde felicitări cu prilejul alegerii istorice a Sanctității Voastre ca Episcop al Romei, Succesor al Apostolului Petru și Suveran Pontif al Bisericii Catolice.
Este un moment de mare însemnătate din viața Bisericii Catolice, pe care am deosebita bucurie de a-l saluta solidar cu credincioșii catolici din România și din întreaga lume, și cu deplina încredere în dezvoltarea relațiilor existente între România și Sfântul Scaun pe temeiul valorilor comune și în spiritul dialogului fratern dintre creștinii catolici și ortodocși, inspirat și susținut de predecesorii Sanctității Voastre, Fericitul Ioan Paul al II-lea și Sanctitatea Sa Benedict al XVI-lea.
Îmi exprim, totodată, convingerea în continuarea cooperării noastre pentru promovarea demnității persoanei umane, precum și pentru construirea unei civilizații a binelui și a păcii, care să asculte vocea celor care au nevoie de solidaritate, de încredere și speranță.
Asigurându-Vă de profunda prețuire a României, Vă rog să primiți, Sanctitatea Voastră, urările de împlinire a înaltei și nobilei misiuni pe care o îndepliniți, sub semnul spiritual al Sfântului Francisc, în Biserica Catolică și pentru întreaga lume.
Cu aleasă considerație,
Traian Băsescu
Președintele României"

Victor Ponta: Termenul de "baroni" folosit la adresa preşedinţilor de CJ, incorect şi neîntemeiat.

"Nu consider corect şi întemeiat ceea ce deja se împământeneşte prin ziarele pe la care Nicuşor dă toată ziua interviu şi se trece baronul Nicuşor Constantinescu, baronii. Eu cred că sunteţi oamenii care, alături de primarul general al Capitalei, de câţiva primari de mari muncipii, aveţi cea mai mare legitimitate obţinută prin votul direct al cetăţenilor pe care îi reprezentaţi", a spus premierul.
"Şi acest lucru nu vi-l poate lua absolut nimeni, indiferent de denumirea pe care o primiţi, baroni, conte, cum ar spune domnul Cosma, sau orice alt titlu nobiliar. Sunteţi cei care obţineţi cel mai mare număr de voturi dintre aleşii locali şi aveţi cea mai mare legitimitate dată de vot. Din acest punct de vedere, consider UNCJR ca una dintre cele mai legitime şi reprezentative structuri din statul român", a spus Ponta.

Victor Ponta a pierdut avionul spre Bruxelles.

"Am ratat şansa unui zbor foarte de dimineaţă, la Bruxelles, dar cred că merită UNCJR acest sacrificiu", a spus Ponta în debutul reuniunii UNCJR, la care presa a avut acces. "Vedeţi, asta mi se pare extrem de amuzant, singura ştire astăzi era că sunt cu domnul preşedinte (Traian Băsescu, n.r) în avion. N-a spus nimeni şi unde mergem noi cu avionul ăla, pentru ce plecăm cu avionul. Domnul preşedinte Băsescu merge la Consiliul European, unde probabil principala temă va fi negocierea cu Parlamentul European, eu mă duc la întâlnirea premierilor social-democraţi", a spus Ponta.

UDMR l-a reclamat pe Radu Banciu la CNCD şi CNA.

UDMR a depus, miercuri, la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) un denunţ împotriva realizatorului TV Radu Banciu, pe care îl acuza că are, în emisiunea de la B1 TV, "o retorică antimaghiara jignitoare şi propagandistica prin care atacă dur şi vădit maghiarimea, instigând la ura". "În baza unei sesizări semnalate la serviciul de asistenta juridică a Uniunii, UDMR a făcut un denunţ la CNCD împotriva realizatorului de emisiuni TV, Radu Banciu. Jurnalistul, în emisiunea sa din 12 martie, difuzata pe postul B1TV şi intitulata "Lumea lui Banciu", a folosit o retorică antimaghiara jignitoare şi propagandistica prin care a atacat dur şi vădit maghiarimea din România, instigând populaţia majoritară la ura naţională. UDMR, în calitate de protector al intereselor comunităţii maghiare din România, considera că este de datoria să civica şi morală de a atrage atenţia autorităţilor asupra manifestărilor şovine şi discriminatoare şi solicită CNCD să investigheze acest caz, respectiv adoptarea măsurilor necesare, sancţionând realizatorul emisiunii având vedere prevederile OG nr. 137 /2000", arata în comunicat secretarul general al UDMR, Kovacs Peter.

PDL Teleorman: 60 de organizaţii ameninţă cu boicotarea

 alegerilor din 23 martie.

Peste 60 de organizaţii ale PDL Teleorman sunt hotărâte să boicoteze Convenţia Extraordinară de pe 23 martie în care se va alege viitorul preşedinte al Partidului Democrat Liberal, lista delegaţilor PDL Teleorman la Convenţie a fost contestată.


Eurodeputaţii USL au cerut în Parlamentului European calendar de încheiere a monitorizării MCV.

Eurodeputaţii USL Corina Creţu şi Ioan Mircea Pascu (PSD), Norica Nicolai şi Cristian Buşoi (PNL) au cerut în intervenţiile lor ca din partea Comisiei Europene (CE) să fie prezentat un calendar cu termen clar de încetare a monitorizării MCV. "MCV este o excepţie de la regulile de funcţionare ale UE, criteriile după care sunt judecate România şi Bulgaria sunt tot mai relative", a afirmat Corina Creţu, care a cerut pe lângă un calendar privind încetarea MCV şi că din partea Comisiei Europene să fie mai multă transparenţă şi o consultare mai bună a părţii române cu privire la concluziile din rapoarte. "Solicit Comisiei Europene să elaboreze o metodologie de lucru şi mai ales un calendar clar de închidere a acestui mecanism care a devenit mai degrabă unul de verificare decât de cooperare, un mecanism intens politizat şi o sursă de atacuri politice", a afirmat şi eurodeputatul PNL Cristian Buşoi.

Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene : Noua conducere, Marian Oprişan - preşedinte.

Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene şi-a ales, astăzi, noua conducere, în funcţia de preşedinte al UNCJR fiind validat Marian Oprişan, iar pentru funcţiile de vicepreşedinte şefi de consilii judeţene din partea PNL, PSD şi UDMR.În funcţiile de vicepreşedinte UNCJR au fost aleşi Silvian Ciupercă (PSD), Constantin Nicolescu (PSD), Tiberiu Marc (PSD), Titu Bojin (PSD), Ion Prioteasa (PSD), Horea Uioreanu (PNL), Marian Petrache (PNL), Cristian Adomnitei (PNL), Vasile Mustatea (PNL) şi Borboly Csaba (UDMR).

IRES: Românii se consideră apropiaţi faţă de maghiari, dar nu şi faţă de liderii UDMR.

Cercetarea IRES a fost realizată în cursul lunii martie, pe un eşantion reprezentativ de 1.267 de persoane şi cu o marjă de eroare de 2,8%. şi relevă : Românii nu sunt ostili faţă de maghiari, majoritatea dintre ei fiind de acord să aibă colegi de muncă maghiari (85%), vecini maghiari (78%), prieteni maghiari (80%) şi chiar membri ai familiei maghiari (71%). Românii sunt mai rezervaţi în ceea ce priveşte reprezentarea politică de către lideri maghiari, 51% nu ar accepta să aibă reprezentanţi politici maghiari. 50% dintre participanţii la studiu consideră că rolul UDMR în politica românească este unul negativ, şi doar 39% cred că acesta este unul pozitiv. 48% dintre participanţii la studiu consideră că este bine, iar 45% că este rău că cetăţenii români de etnie maghiară să sărbătorească Ziua Ungariei", se arată în concluziile studiului.

Liviu Dragnea: Problema datoriilor s-a rezolvat.

Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat, ieri, că situaţia arieratelor care a creat nemulţumirea liderilor locali s-a rezolvat printr-o Ordonată de Guvern.Situaţia este rezolvată atunci a fost o comunicare proastă. Chiar în ziua în care erau acele nemulţumiri şi comentarii se aprobase în Guvern o orodonaţă care a reglementat posibilităţile prin care arieratele pe care le au autorităţile locale să poată fi rezolvate prin mai multe mecanisme. (...) Localităţile care au făcut arierate făcând sau sugerând unor companii să continue lucrările ştiind că foarte clar că nu au prevedere bugetară să acopere acele investiţii, acele arierate nu vor fi stinse. Nu puteam să luăm banii de la cei care au fost corecţi şi au respectat legea în toţi anii ăştia şi care acum când trebuie să primească bani nu-i primesc pentru că banii care trebuia să ajungă la comunităţile lor, trebuie să achite nişte datorii locale ale altor colegi. Pentru localităţile care au arierate din banii care îi primesc din cota de 20% nu-i pot folosi decât pentru plătirea datoriiilor cu prioritate dar pentru o localitate care nu are arierate şi ea primeşte din cota de 20% şi îi foloseşte pentru coofinanţarea proiectelor locale", a explicat Dragnea.

Sindicatele din educaţie Noi prerogative. 

Guvernul a publicat pe 13 martie în Monitorul Oficial OUG nr. 14/2013 privind modificarea şi completarea Legii Educaţiei.
Sindicatele din învăţământ au de acum înainte atribuţii de monitorizare şi evaluare a calităţii învăţământului. Prevederea face parte dintr-o ordonanţă de urgenţă de modificare a legii educaţiei care a fost publicată în Monitorul Oficial pe 13 martie. Conform acesteia, "persoanele desemnate de federaţiile sindicale reprezentative din învăţământ, ca urmare a participării la procesul de monitorizare şi evaluare a calităţii sistemului de învăţământ", pot fi degrevate parţial de normă didactică. Sindicatele vor desemna lideri de sindicat pentru monitorizarea şi evaluarea calităţii în învăţământ, iar aceasta este o atribuţie nouă a sindicatelor, a declarat pentru HotNews.ro preşedintele FSLI, Simion Hancescu. Aceeaşi ordonanţă scoate posibilitatea ca directorii sau sindicaliştii să fie degrevaţi total de post sau norma didactica, prevăzută iniţial în proiectul acestei ordonanţe. Personalul degrevat parţial de normă îşi păstrează salariul şi celelalte sporuri şi indemnizaţii pentru funcţia în care este încadrat.

Tribunal Bucureşti: Judecata în cauzele Dan Voiculescu-ICA şi Adrian Năstase nu va fi amânată.

Preşedintele Tribunalului Bucureşti, Laura Andrei, a declarat astăzi,  că judecarea recursului procurorilor în cazul deciziei de eliberare condiţionată a lui Adrian Năstase şi dezbaterile din dosarul privind modul de privatizare a Institutului de Cercetări Alimentare (ICA) vor fi judecate la termenele stabilite, fiecare secţie având asigurat un complet de permanentă pentru situaţii neprevăzute, şi nu vor fi amânate după reţinerea judecătoarelor Viorica Dinu şi Antonela Costache, care trebuiau să dezbată aceste cauze.

Judecătoarele reţinute de DNA au fost suspendate din funcţii.

Judecătoarele Viorica Dinu și Antoanela Costache, ambele de la Secția Penală de la Tribunalul București, reţinute de DNA pentru trafic de influenţă şi luare de mită, au fost, astăzi, suspendate din funcţii, de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Potrivit avocatului uneia dintre judecătoare, Cristi Ene, cele două sunt acuzate că ar fi intervenit în trei dosare. În plus, el a precizat că în materialele pe care i le-au prezentat procurorii a văzut numele lui Dinel Staicu. Ele ar fi primit mită aproximativ 150.000 de euro, iar la ele ar fi intervenit şi omul de afaceri Dinel Staicu, pentru a fi scos din arest. La domiciliile judecătoarelor procurorii au efectuat, miercuri seara, percheziţii. În același timp procurorii au percheziționat domiciliul și a doi lideri ai Clanului Duduianu - Pian și fratele acestuia, precum și a avocaților Daniel Costel Petre și a sorei acestuia - cei doi fiind cei care intermediau legătura dintre interlopi și judecători. Procurorii DNA urmează să decidă în cursul zilei de joi, 14 martie, dacă formulează  propunere de arestare preventivă pe numele celor implicați în anchetă.Judecătoarele  ridicate sunt foarte cunoscute, ele soluționând câteva dosare importante. Viorica Dinu spre exemplu l-a condamnat pe Sorin Ovidiu Vântu în dosarul în care acesta era trimis în judecată pentru favorizarea infractorului - Nicolae Popă, și avea în prezent spre soluționare dosarul de corupție al fostului senator Dan Voiculescu.

Oana Mizil : Cercetată penal pentru conflict de interese.

 Potrivit ANI, "Oana Niculescu - Mizil -Ştefănescu Tohme, deputat în Parlamentul României, a propus angajarea și a avizat contractul individual de muncă privind angajarea mamei sale, Lidia Niculescu - Mizil -Ştefănescu, începând cu data de 29.04.2009 - prezent, în cadrul Biroului Parlamentar deţinut în Circumscripţia electorală nr. 42 București, încălcând, astfel, prevederile Legii nr. 161 din 19 aprilie 2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei". ANI a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, cu privire la posibila săvârşire de către Oana Niculescu - Mizil -Ştefănescu Tohme, a infracţiunii de conflict de interese.

ŞTIRI METEO

Vineri   15  martie 2013.

Vremea se va răci, mai accentuat în regiunile vestice, şi doar în est şi sud-est se va menţine uşor mai caldă decât în mod obişnuit pentru această dată. Cerul va fi mai mult noros în regiunile vestice, nordice şi centrale unde vor cădea precipitaţii, predominant sub formă de ninsoare. În restul teritoriului cerul va fi temporar noros şi va ploua slab, pe arii restrânse. Mai ales în cursul zilei, vântul va prezenta intensificări în majoritatea regiunilor, iar la munte va sufla tare, spulberând zăpada. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între -3 grade în Dealurile de Vest şi 16 grade în Moldova şi Dobrogea, iar cele minime se vor situa între -11 şi 2 grade. Presiunea atmosferică va creşte.

FRUMUSEŢI  ALE NATURII


Insulele Hawai

Insulele Hawai au fost pentru prima dată locuite de imigranţi asiatici acum 1000 de ani, dar probabil au rămas necunoscute până când Căpitanul James Cook a ajuns la insule în 1778. El le-a numit Insulele Sandwich în onoarea patronului, John Montagu, al patrulea conte de Sandwich. În 1796 regele Kamehameha I a unit insulele într-un singur regat. În 1893 monarhia s-a răsturnat şi Hawai a devenit o republică în 1894, o posesie a Statelor Unite în 1898 şi un teritoriu al Statelor Unite în 1900. În timpul celei de-a doua jumătate a secolului al XIX-lea, Hawai şi-a dezvoltat economia bazată pe cultivarea zaharului şi, mai târziu, a ananasului pentru export. Mii de imigranţi, în mare parte asiatici, au venit să lucreze pe plantaţii. În secolul al XIX-lea numele „Hawai" a fost dat întregului arhipelag. Hawai este cel mai sudic stat al Statelor Unite. Statul Hawai este alcătuit din insule şi alte câteva ostroave situate în apropierea centrului Pacificului de Nord. Statul este format din 8 insule principale şi 124 ostroave, recife şi bancuri de nisip. Honolulu este cel mai mare oraş şi totodată capitala statului Hawai. Statul „Aloha", cum a fost poreclit oficial Hawai devenind cel de-al 50 stat al Statelor Unite pe 21 august, 1959, ocupa o suprafaţă aproape în întregime de origine vulcanică. Mici arii situate deasupra nivelului mării sunt alcătuite din calcar derivate din recife de coral. Aceste recife s-au format în perioada când nivelul mării era mai sus decât acum. Diversitatea peisajelor din Hawai includ şi munţi care se ridica la 4000 m deasupra nivelului mării; plaje aurite înconjurate de palmieri; faleze magnifice şi canioane; păduri dese şi teritorii acoperite cu arbuşti ţepoşi.Locul statului Hawai în istoria lumii moderne a fost stabilit pe 7 decembrie, 1941, când un atac aerian masiv japonez asupra flotei Statelor Unite de la Pearl Harbor şi alte baze militare din Hawai, au grăbit intrarea Statelor Unite în cel de-al doilea Război Mondial.  Hawaii, acest “Paradis al Pacificului” continua să fie un loc al imortalizării soarelui şi al valurilor, un loc al încântărilor exotice scăldat în lumina soarelui şi în apa cristalină, un loc încântător pentru milioane de oameni veniţi din toate părţile, care doresc să-şi petreacă o vacanţa cu totul deosebită.

PERSONALITĂŢI

Alexandru A. Macedonski



Alexandru A. Macedonski (n. 14 martie 1854, București, d. 24 noiembrie 1920, București) a fost  poet, prozator, dramaturg și publicist român. Supranumit poetul rondelurilor, inspirându-se din literatura franceză, este primul reprezentant al simbolismului în literatura română. Inițiatorul cenaclului și revistei literare "Literatorul", a susținut modernizarea poeziei românești, fiind într-o continuă polemică cu junimiștii. Aceste polemici i-au afectat serios carieră literară și viața și au rămas notabile polemicile sale cu Vasile Alecsandri, Mihai Eminescu și Ion Luca Caragiale. Pe de altă parte, Alexandru Macedonski a încurajat, la începuturile activității lor scriitoricești, numeroși tineri talentați, printre care George Bacovia și Tudor Vianu, pe care i-a publicat în revista să "Literatorul", iar în revista "Liga ortodoxă" debutează, printre alții, Tudor Arghezi și Gala Galaction.Până în 1890 Macedonski a scris poeme ample, de factură romantică, cu versuri lungi și cu un pronunțat caracter satiric, ca de exemplu ciclul Nopților, caracterizat și printr-un abundent retorism romantic, inspirat din volumul Nopțile al poetului romantic francez Alfred de Musset. După 1890 lirica lui Alexandru Macedonski trece printr-un proces de esențializare. În această perioadă scrie Rondelurile; discursul liric este rezultatul unui efort de sinteză și se bazează pe o metaforă concretă. Poetul renunță la retorismul primei etape, poezia devenind sugestie și muzicalitate. Spre exemplu, acum scrie Rondelul rozelor ce mor, Rondelul apei din grădina japonezului, Rondelul crinilor, Rondelul lucrurilor. Macedonski este unul dintre puținii autori români de rondeluri. Spre sfârșitul vieții a scris celebrele cicluri Rondelurile pribege, Rondelurile celor patru vânturi, Rondelurile rozelor, Rondelurile Senei și Rondelurile de porțelan. Cele cinci cicluri au fost publicate în volumul postum Poema Rondelurilor (1927). A publicat un volum de versuri în limba franceză intitulat Bronzes. Singura traducere în limba engleză a operei lui Alexandru Macedonski este volumul de poezii If I knew („De-aș ști”), o ediție bilingvă (în română și engleză) care cuprinde 50 de poeme selectate de traducătorul volumului, Valentin Petcu.
Alexandru Macedonski a fost ales (în 2006) membru post-mortem al Academiei Române.

Rondelul rozelor ce mor

E vremea rozelor ce mor,
Mor în grădini, şi mor şi-n mine --
Şi-au fost atât de viaţă pline,
Şi azi se sting aşa uşor.

În tot, se simte un fior,
O jale e în orişicine.
E vremea rozelor ce mor --
Mor în grădini, şi mor şi-n mine.

Pe sub amurgu-ntristător,
Curg vălmăşaguri de suspine,
Şi-n marea noapte care vine,
Duioase-şi pleacă fruntea lor... --
E vremea rozelor ce mor.

S -A ÎNTÂMPLAT ÎN 14 MARTIE...

1681 - S-a născut Georg Philipp Telemann, compozitor, dirijor şi organist german (m.25.06.1767).
1803 - A murit poetul german Fr. Gottlieb Klopstock (“Mesiada”, “Moartea lui Adam”) (n.2.08.1724).
1804 - S-a născut Johann Strauss - tatăl, compozitor, violonist şi dirijor austriac (m.25.09.1849).
1837 - Apare, la Iaşi, “Alăuta Românească”, prima revistă literară din Moldova, supliment al gazetei “Albina românească”.
1854 - S-a născut Alexandru Macedonski, promotor al simbolismului în poezia românească, fondatorul revistei “Literatorul” şi al cenaclului cu acelaşi nume (m.24.11.1920).
1879 - S-a născut pictoriţa Cecilia Cuţescu-Storck. A realizat peisaje panoramice, compoziţii decorative cu figuri, picturi murale, dintre care cea mai importantă este „Istoria negoţului românesc", situată în aulă Academiei de Studii Economice din Bucureşti (m.29.10.1973).
1879 - S-a născut fizicianul german Albert Einstein. A formulat teoria relativităţii restrânse şi a relativităţii generalizate, conform căreia legile generale ale tuturor fenomenelor fizice sunt aceleaşi în toate sistemele din univers. Laureat al Premiului Nobel pentru Fizică în 1921. A emigrat în SUA, în 1933 (m.18.04.1955).
1881 - Parlamentul a votat Legea prin care România devenea regat.
1883 - A murit Karl Marx, filosof şi economist german.
1897 - S-a născut medicul Ionel S. Pavel, membru al Academiei Române şi al Academiei de Medicină din Franţa (m.06.03.1991).
1898 - S-a născut Ştefan Constantinescu, pictor, autor de lucrări monumentale: picturi murale la Mangalia, Geneva, Viena, decorarea pavilionului românesc la Expoziţiile Internaţionale de la Paris (1937) şi New York (1939) (m.22.02.1983).
1908 - S-a născut fizicianul Şerban Ţiţeica, membru şi preşedinte ad-interim al Academiei Române
1919 - S-a născut Alexandru Paleologu, scriitor şi om politic.
1933 - S-a născut Quincy Jones, muzician american.
1962 - Au început lucrările Comitetului pentru dezarmare de la Geneva, creat la 20.12.1961, ca urmare a Rezoluţiei celei de-a XVI-a sesiuni a Adunării Generale a ONU (din 1983, Conferinţa pentru dezarmare). La lucrări a participat şi România.
1966 - A avut loc premiera filmului “Răscoala”, după romanul omonim al lui Liviu Rebreanu, în regia lui Mircea Mureşan. Filmul a obţinut premiul “Opera prima”, la Festivalul de Film de la Cannes.
1992 - Sunt reînhumate, la Braşov, osemintele lui Nicolae Titulescu, aduse din Franţa.
1995 - A murit istoricul literar Gheorghe Hrimiuc-Toporaş, coautor al “Dicţionarului limbii române de la origini până la 1900” (Ed. Academiei, 1979) (n.01.01.1947).
2002 - A murit Rudolf Hell, considerat inventatorul faxului; în anul 1929, a conceput un dispozitiv, denumit „Hellschreiberg”, care transmitea textele pe cale electronică, permiţând expedieri rapide în toată lumea (n.19.12.1901).














0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Va rog sa va spuneti parerea , fiecare parere conteaza , doar o singura rugaminte am pastrati limbajul decent , fara cuvinte urate injuraturi , instigare la rasism ,xenofobie si jignire a celui caruia va adresati ( vom modera doar aceste comentarii ),va multumesc si asteptam cu interes comentariile dumneavoastra. .

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More