luni, 24 iunie 2013

24 iunie 2013 by Viorica Crainic


Bine v - am regăsit!

"Eşecul ne semnalează uneori că este momentul pentru o schimbare de direcţie."( John C. Maxwell)


Cristian Preda : Dezastrul trebuie să poarte un nume.

 Consiliul Partidului Socialiştilor Europeni (PES) s-a reunit, sâmbătă, la Sofia. Printre altele, a fost luată decizia desemnării actualului preşedinte al Parlamentului European, Martin Schulz, drept candidat la Preşedinţia Comisiei Europene în 2014.

"Martin Schulz a fost desemnat candidatul socialiștilor la șefia Comisiei Europene. Dezastrul trebuia să poarte un nume. Cel care susține, surâzător, un premier plagiator dovedit în România și un guvern socialist în Bulgaria, instalat cu sprijinul extremiștilor rasisși de la Attaka, e port-stindardul socialismului la scară europeană", a scris Cristian Preda pe blog.
Potrivit acestuia, "Schulz & co." vor "să distrugă economia liberă, să elimine orice reper moral din politică și să îngăduie autocrației din Rusia să acționeze liber în Europa". "O victorie a socialiștilor ar echivala cu un cutremur etico-politic pentru Uniune. Asta vreți?", continuă europarlamentarul.

Crin Antonescu:  La rectificarea bugetară nu pot fi alocate sume considerabile pentru sănătate.

Liderul PNL Crin Antonescu a declarat, că, "din păcate", cu ocazia rectificării bugetare nu vor putea fi alocate "sume considerabile" pentru sistemul de sănătate, în ciuda faptului că "nemulţumirea medicilor are o bază reală", dar nu-l consideră pe Eugen Nicolăescu vinovat de aceasta.
În legătură cu sprijinul, PNL îşi sprijină toţi miniştrii, în egală măsură, atâta vreme cât nu-i schimbă. Dacă la un moment, partidul consideră că un ministru, din diverse motive, nu mai poate sau nu mai trebuie sprijinit cu tot ceea ce poate sprijini un ministru pe care l-a trimis într-un guvern, atunci sigur că îl schimbă, deci nu se pune problema. (…) În sensul acesta nu avem niciun fel de reţinere în a-l sprijini pe domnul Eugen Nicolăescu, iar în privinţa alocărilor, chestiunilor de buget şi deciziilor bugetare sume considerabile mă tem că nu va primi nimeni. Ce înseamnă sume considerabile? Bugetul României, din câte ştiu, din câte discutăm şi cu domnul ministru şi cu ceilalţi miniştri, nu este în situaţia în care la rectificare acum să facă alocări în plus, spectaculoase într-un domeniu. Situaţia nu este în această privinţă deloc roz. Ştim foarte bine că bugetul rămâne unul neîndestulător. Cum se vor alcătui aceste priorităţi, că sănătatea ar trebui să fie una dintre ele sunt întru totul de acord", a spus liderul PNL.
 "Nu se poate peste noapte, nu se poate în cursul acestui an să avem o creştere considerabilă a veniturilor în sănătate, din păcate", a precizat Antonescu.

Victor Ponta şi Plamen Oresarski  : Discuţii despre construcţia unei noi hidrocentrale  pe Dunăre.

Premierul Victor Ponta, a participat, sâmbătă, la Sofia, la Consiliul PES, el având o întrevedere cu omologul bulgar, Plamen Oresarski, în care s-a discutat şi despre construirea unei noi hidrocentrale pe Dunăre.
"Împreună susţinem proiectul Nabucco, dar avem deja şi alte proiecte de transport de energie, dinspre România spre Turcia, de exemplu, şi spre zona Balcanilor de Vest. Am vorbit şi despre proiectele realizate prin fonduri europene, Strategia Dunării şi despre câteva investiţii concrete pe care le putem face, o noua hidrocentrală pe Dunăre, infrastructura spre noul pod de la Calafat-Vidin care a fost inaugurat, dar care trebuie evident sa fie însoţit de infrastructură", a declarat Victor Ponta.
Premierul a adăugat că în septembrie va avea o întâlnire mai amplă cu partea bulgară, cel mai probabil în format de şedinţă comună a celor două guverne.
După întâlnirea cu Victor Ponta, premierul bulgar a spus că acest summit româno-bulgar va avea loc cel mai probabil la Varna, la sfârşitul verii sau la începutul toamnei.
De asemenea, premierul Ponta s-a întâlnit şi cu ministrul Afacerilor Externe din Bulgaria, ministrul de Interne şi vicepremierul bulgar, însărcinat cu Afaceri Europene şi Fonduri Europene.

Daniel Constantin : Nu există protocol de funcţionare a ACD în 28 de judeţe.

Preşedintele PC, Daniel Constantin, a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă la Bistriţa, că, în 28 de judeţe, nu există protocol de funcţionare a Alianţei de Centru-Dreapta (ACD), iar PC "ia de pe umerii" PNL sarcina de a negocia aceste protocoale.
"Eu mi-am exprimat regretul că proiectul acesta politic nu a funcţionat aşa cum ne-am fi dorit. E o constatare pe care am făcut-o şi eu, şi domnul Antonescu. Nu e nicio supărare. Cred că acesta este mesajul cel mai important pentru cetăţeni: că USL funcţionează, va funcţiona în continuare, pentru că e mai mult o obligaţie. În primul rând este o obligaţie pe care o avem către cetăţeni. Cetăţenii ne-au dat încredere, avem o majoritate solidă, avem toate atuurile şi nu avem niciun fel de scuză să nu ducem mai departe acest proiect şi programul de guvernare cu care a fost validat proiectul USL", a declarat Daniel Constantin.

 Martin Harris : Românii vor fi trataţi pe piaţa britanică a muncii la fel ca restul europenilor.

Ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, Martin Harris, a declarat că din 2014 românii şi bulgarii vor fi trataţi pe piaţa britanică a muncii la fel ca restul cetăţenilor europeni, el arătând că la finalul lui 2013 vor fi ridicate restricţiile de muncă.
"M-aş referi atât la declaraţiile lui David Liddington, din martie, de la Bucureşi, precum şi, foarte important, la discursului premierului nostru, David Cameron, pe tema migraţiei, susţinut în aprilie. David Cameron a subliniat trei aspecte: în primul rând, vom ridica restricţiile de pe piaţa muncii la finalul acestui an, ceea ce înseamnă că, din 2014, românii şi bulgarii vor fi trataţi pe piaţa britanică a muncii la fel ca restul cetăţenilor europeni", a spus Harris.
"În al doilea rând, David Cameron a subliniat aportul muncitorilor români la economia britanică. A spus că, în general, românii muncesc din greu, îşi plătesc taxele şi sunt preţuiţi de agajatorii lor. Al treilea lucru pe care l-a spus primul-ministru este că trebuie să dăm un răspuns îngrijorărilor care transpar dinspre populaţia britanică - îngrijorări care există şi în alte ţări - anume că dreptul la liberă circulaţie trebuie respectat, dar nici să nu existe abuzuri în virtutea acestui drept", a adăugat Harris.
Referitor la acordul pe care România îl are cu FMI, ambasadorul a declarat :  "Ceea ce aş vrea să spun este că sunt un mare susţinător al acestui acord cu FMI. Cred că s-au obţinut multe pe această cale. Cel mai important lucru este că s-a obţinut stabilitate macroeconomică şi este foarte important că, în vremuri dificile, într-o economie europeană turbulentă, România a înregistrat asemenea progrese în această zonă", a spus Harris.

Titus Corlăţean : Anulează participarea la  reuniunile miniştrilor afacerilor externe şi ai afacerilor europene, la Bruxelles.

Ministrul român de Externe, Titus Corlăţean, şi-a anulat participarea la reuniunile CAE şi CAG din Luxemburg, urmând să plece la Podgoriţa pentru a coordona la faţa locului activităţile echipei operative din România, în cooperare cu autorităţile locale, pentru asistenţa victimelor accidentului.
Ministrul Titus Corlăţean l-a informat pe omologul său muntenegrean că a luat decizia anulării participării la CAE şi CAG de la Luxemburg şi că urmează să efectueze de urgenţă deplasarea de la Luxemburg la Podgoriţa.

Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, trebuia să  participe, astăzi şi mâine, la reuniunile miniştrilor afacerilor externe (CAE) şi ai afacerilor europene (CAG) din statele membre ale UE, care se vor desfăşura la Luxemburg.
Agenda reuniunii Consiliului Afaceri Externe include o serie de subiecte de interes major pentru politica externă europeană. Miniştrii vor avea oportunitatea de a purta o discuţie aprofundată asupra evoluţiilor recente din cadrul Parteneriatului Estic, în pregătirea reuniunii ministeriale din luna iulie 2013 şi a Summit-ului de la Vilnius din luna noiembrie 2013. Vor fi analizate aspecte privind acţiunea externă a UE în domeniul schimbărilor climatice, situaţia din Sudul Mediteranei, cu accent pe acţiunile UE în contextul Primăverii Arabe, ultimele evoluţii din Siria în perspectiva Conferinţei Geneva II, precum şi stadiul Procesului de Pace în Orientul Mijlociu, precizează MAE.
Miniştrii afacerilor externe vor avea un prim schimb de opinii asupra evoluţiilor recente din Balcanii de Vest, în pregătirea discuţiilor privind extinderea şi procesul de stabilizare şi asociere, ce se vor purta în cadrul reuniunii Consiliului Afaceri Generale de a doua zi, precum şi la Consiliul European din 27-28 iunie 2013.

Austria creşte cheltuielile publice pentru a susţine economia.

"În astfel de perioade, întrucât criza este departe de a se fi încheiat, trebuie să menţinem o politică hotărâtă şi să luptăm pentru fiecare loc de muncă.  Vom creşte investiţiile în economie cu 500 de milioane de euro, la 5 miliarde de euro ", a declarat cancelarul Werner Faymann.
Suplimentarea cheltuielilor se va face utilizând diverse fonduri de rezervă şi va viza asigurarea de locuinţe sociale, sprijin pentru îngrijirea copiilor, extinderea reţelei de cale ferată şi siguranţa tunelurilor din ţară.
Austria are cel mai redus şomaj din UE.

Marea Britanie : Economia britanică iese de la terapie intensivă.

Economia britanică iese de la "terapie intensivă", se arată într-un discurs pregătit de ministrul de Finanţe al Marii Britanii, George Osborne, pentru un eveniment care va avea loc miercuri şi obţinut de presă. Ministrul va prezenta miercuri o evaluare a finanţelor guvernului şi informaţii despre planuri pentru reducerea cheltuielilor cu 11,5 miliarde de lire sterline (13,5 miliarde de euro).
"Marea Britanie trece de la faza de salvare la cea de recuperare. Economia iese de la terapie intensivă, dar trebuie să consolidăm această recuperare", se arată în discurs.
"Economisim bani de la ajutoare sociale şi de unde se face risipă pentru a investi în drumuri, căi ferate şi educaţie, care vor ajuta economia în viitor".

Şomajul din Grecia va depăşi 30% anul viitor.

Şomajul va urca la 28,5% anul acesta şi la 30,4% anul următor, avertizează centrul de cercetare elen, citat de cotidianul Kathimerini. Creşterea continuă a şomajului va agrava şi mai puternic criza din Grecia.
"Este inevitabil având în vedere reducerea activităţii economice", arată raportul.
Centrul de cercetare estimează o contracţie de 4,09% a economiei în acest an, al şaselea consecutiv de declin al PIB, şi de 0,6% anul următor, în timp ce guvernul anticipează o scădere de 4,5% pentru acest an, dar o revenire pe creştere, cu 0,6%, în 2014.

BNR cumpara servicii de telefonie mobila si date pentru o perioada de 4 ani. 

Banca Naţională a României (BNR) a lansat o licitaţie deschisă pentru achiziţia de servicii de telefonie mobilă şi date, contract a cărui valoare estimată este cuprinsă între 480.000 euro şi  570.000 euro (fără TVA), potrivit unui anunţ publicat vineri, 21 iunie, în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP). Pentru atestarea calităţii reţelei de date mobile 3G, ofertanţii trebuie să facă dovada că în ultimele 12 luni au fost certificaţi pentru calitatatea serviciilor de date mobile de la un organism independent.

"Se solicită, cantitativ, un pachet complet de servicii, lunar, variabil din punct de vedere valoric, ce se va presta în mod regulat, pentru un termen de 48 luni, prin încheierea şi derularea a 4 contracte subsecvente consecutive de prestări de servicii, a câte 12 luni, fiecare", se menţionează în anunţul licitaţiei.

ŞTIRI METEO


"Du-te, Soare, vino, Lună
Sânzienele îmbună,
Să le crească floarea – floare,
Galbenă, mirositoare,
Fetele să le adune,
Să le prindă în cunune,
Să pună la pălărie,
Floare pentru cununie,
Babele să le rostească,
Până-n toamnă să nuntească."

MARŢI 25 IUNIE  2013

Vremea va fi în general instabilă. Valorile de temperatură vor continua să scadă în regiunile intracarpatice, în timp ce în restul teritoriului disconfortul termic se va menţine ridicat. Vor fi înnorări, averse, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului, ce vor lua trecător şi aspect de vijelie, în prima parte a zilei în vest, centru şi nord, precum şi în zona de deal şi de munte, apoi mai ales în centru, sud şi est. Ploile vor avea şi caracter torenţial şi pe arii restrânse va cădea grindină. Cantităţile de apă vor depăşi 20 l/mp şi izolat 40...50 l/mp. Temperaturile maxime vor avea valori de la 22 de grade în Dealurile de Vest, până la 35 de grade în sudul Munteniei, iar cele minime se vor situa între 11 şi 22 de grade. Indicele temperatură -umezeală va atinge şi va depăşi uşor pragul critic de 80 al disconfortului termic, local în Oltenia, Muntenia şi Dobrogea şi izolat în Moldova. Presiunea atmosferică va fi în creştere.



PERSONALITĂŢI

LA MULŢI ANI!

Sânziana Pop






Sânziana Pop  s -a născut la 24 iunie 1939, Cluj-Napoca, este prozatoare și publicistă.
A absolvit  Liceul German din Brașov (1950-1953), apoi  Liceul nr. 3 din același oraș (1953-1956) și  Facultatea de Filologie la Universitatea din București (1956-1960). După o perioadă de colaborări la „Gazeta literară", „Scânteia tineretului" și „Luceafărul", se angajează redactor la „Luceafărul", unde în 1964 devine șef de secție. Debutează editorial cu volumul "Nu te lăsa niciodată", apărut în 1966 și distins cu Premiul Uniunii Scriitorilor. În 1990 înființează revista „Formula AŞ", care devine repede un fenomen de succes, comercial, dar și sociocultural, atingând un tiraj puțin obișnuit. Sânziana Pop este unul dintre cei mai înzestrați reporteri literari ai perioadei 1970-1980, formându-se la școala (și în fascinația) lui F. Brunea-Fox și Geo Bogza. Cea mai mare parte a scrisului i-a rămas în paginile revistelor. Reportajele din coloanele „Luceafărului" anilor '70 (multe semnate în colaborare cu Gabriela Melinescu) erau adevărate sărbători sociostilistice, descoperind fețele sensibile ale realității, universul poetic inocent al copiilor handicapați, lumea pescarilor din Deltă (ființe fabuloase, din specia personajelor lui Panait Istrati și Ștefan Bănulescu), a oamenilor de la munte (îndeosebi din regiunile Brașovului, Făgărașului, din defileul Rucăr-Bran).
Deși uneori corodată de exigențele propagandistice ale ceaușismului, formula reportajului scris de Pop rezistă cu succes la proba timpului, în special grație substanței sufletești a autoarei: romantică, frumoasă, pe cât de suavă, pe atât de energică, ziarista adoră drumețiile, peisajul viforos și amalgamat, știe să extragă ce e de preț în peisajul uman, stilul este cald, alert, proaspăt și franc, nerefuzându-și patetismul de calitate.


S -A ÎNTÂMPLAT ÎN  23 IUNIE ...........

Evenimente

    1901: Prima expoziție de pictură a spaniolului Pablo Picasso, la Paris
    1918: A fost inaugurată prima cursă poștală, pe calea aerului, între Montreal și Toronto
    1927: Înființarea Legiunii Arhanghelul Mihail, cunoscută și sub denumiră de Garda de Fier
    1926: Inaugurarea primei linii aeriene naționale civile, pe ruta București-Galați
    1941: Al doilea război mondial: 2.000 prizonieri polonezi sunt evacuați din închisoarea Wilejka de către mai multe sute de colaboratori și de NKVD. Prizonierii sunt împușcați și trași în baionetă de către escortele lor și atacați apoi de către avioanele germane. Aproximativ 547 de prizonieri lipsesc cinci zile mai târziu.
    1948: Blocada Berlinului; reforma monetară, ce urma să introducă o singură monedă pentru cele trei zone occidentale de ocupație, a provocat blocadă totală asupra Berlinului de Vest de către sovietici care au întrerupt complet comunicațiile cu zona occidentală pe uscat și pe apă; de la 26 iunie 1948, pentru aprovizionarea orașului, a început să funcționeze un „pod aerian" american; blocada a fost ridicată la 11 mai 1949
    1991: Parlamentul României a declarat nul Pactul Ribbentrop-Molotov din 23 august 1939
    1995: Alpiniștii Constantin Lăcătușu și Sorin Daciu escaladează culmea Batian (5.199 m) din Kenya, iar la 4 februarie realizează cea de-a doua ascensiune românească pe vârful Kibo (5.895 m) din masivul Kilimanjaro din Africa.
    A fost adoptată, la Roma, Convenția privind bunurile culturale furate sau exportate ilegal (a intrat în vigoare la 22 iulie 1998; România a depus instrumentele de ratificare la 21 ianuarie 1998)

S -a născut în.............. 

    1700: Inocențiu Micu-Klein, iluminist român, episcop al Bisericii Române Unite cu Roma (greco-catolică) din Transilvania, militant pentru drepturile românilor ardeleni (d. 1768)
    1818: Ion Ionescu de la Brad, agronom și economist, întemeietorul școlii românești de agronomie, membru al Academiei Române; a organizat primul serviciu de statistică din Moldova (d. 1891)
    1883: Victor Hess, fizician austriac (d. 1964)
    1927: Ion Pavalache, dirijor român (d. 2007)
    Martin Lewis Perl, fizician american
    1939: Sânziana Pop, prozatoare română
    1945: Bujor Voinea, poet român

Decese

    1768: Maria Leszczyńska, soția regelui Ludovic al XV-lea al Franței (n. 1703)
    1915: Matilda Coxe Evans, etnolog american (n. 1849)
    1987: Virgil Teodorescu, poet și eseist român, membru  al Academiei Române ( 1909)
    1988: Mihai Beniuc, poet, prozator și psihologromân, membru al Academiei Române (n. 1907)
    2002: Pierre Werner, politician luxemburghez (n. 1913)
    2009: Matei Călinescu, critic și teoretician literar român, stabilit în Statele Unite al Americii          (1973) (n. 1934)

Sărbători

    Nașterea Sf. Ioan Botezătorul ; Sf. Niceta de Remesiana; Aducerea moaștelor Sf. M. Mc. Ioan cel Nou de la Suceava (calendar ortodox)
    Nașterea Sf. Ioan Botezătorul (calendar romano-catolic)
    Sânzienele (Drăgaica) – este una dintre cele mai cunoscute serbări câmpenești, Drăgaica fiind o zeiță agrară, protectoare a holdelor semănate și a femeilor măritate (România)



0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Va rog sa va spuneti parerea , fiecare parere conteaza , doar o singura rugaminte am pastrati limbajul decent , fara cuvinte urate injuraturi , instigare la rasism ,xenofobie si jignire a celui caruia va adresati ( vom modera doar aceste comentarii ),va multumesc si asteptam cu interes comentariile dumneavoastra. .

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More