marți, 5 martie 2013

5 martie 2013 by Viorica Crainic

 Bine v -am regăsit!!

"Bunul simţ este un instinct al adevărului". (Max Jacob)

Preşedintele României Traian Băsescu: Intrarea în Schengen e un obiectiv fundamental al României.


Preşedintele a afirmat :  "Poziţia corectă este să se ia notă şi să stabilim un alt termen în care să discutăm accesul în Schengen (...) Trebuie să obţinem o altă dată, poate fi septembrie, poate fi decembrie". El a menţionat că, dacă nu obţinem o altă dată în Consiliul JAI, trebuie "să urcăm" din nou în Consiliul European cerinţa către Consiliul JAI să reintroducă o dată în privinţa intrării în Schengen". Traian Băsescu a mai spus că intrarea în Schengen e mai importantă, din punct de vedere politic, decât trecerea la moneda euro. Şeful statului a insistat asupra importanţei integrării în spaţiul Schengen, afirmând că mutarea graniţei UE de pe frontiera cu Ungaria la frontierele noastre de est şi nord reprezintă un obietctiv de interes naţional. Preşedintele a amintit şi costurile de până în prezent legate de pregătirile pentre integrarea în spaţiul Schengen: 470 de milioane de euro de la Uniunea Europeană (nerambursabili) şi 88 de milioane de euro de la bugetul de stat."Eu nu am cum să îmi asum neintrarea României în Schengen. Eu nici nu am votat menţinerea corupţilor în Parlament, nici nu am adoptat Statutul parlamentarilor, nici nu am pus presiuni pe justiţie. Când a fost să îmi asum, mi-am asumat. De data asta, nu am ce să îmi asum. Când s-au luat măsurile de salvare naţională, mi le-am asumat. Nu am ce greşeli să-mi asum legat de Schengen. Căutaţi responsabili în altă parte", a răspuns Băsescu.

Ambasada Germaniei : Condiţiile pentru aderarea României la SCHENGEN.

Ambasada Germaniei la Bucureşti afirmă : "Aderarea integrală a României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen rămâne un obiectiv principal al Guvernului federal. Pentru aceasta, trebuie să existe toate condiţiile tehnice, administrative şi cele care caracterizează statul de drept. Prin ridicarea controalelor la frontierele interne, un stat membru îşi asumă o mare responsabilitate în relaţia cu partenerii Schengen"."Nu este vorba de liberă circulaţie a cetăţenilor români, ci de întrebarea dacă România poate asigura protecţia frontierelor externe UE, de pildă protejarea de intrare frauduloasă a unor cetăţeni din afara UE"."Ultimul raport MCV din ianuarie a evidenţiat progrese în domeniile statului de drept şi cel al combaterii corupţiei, dar şi deficienţe".

Crin Antonescu către Ambasada Germaniei: România este stat de drept, nici un ambasador nu poate nega asta.


"România, o repet, este un stat de drept. România este un stat de drept, nu cred că ambasadorul vreunei ţări din Uniunea Europeană poate să nege asta", a afirmat Antonescu. "Eu cred că din însăşi declaraţia ministrului de Interne german, singura declaraţie publică în care s-a spus clar că cineva se împotriveşte intrării în Schengen acum a României, se descriu foarte clar motivele. Sigur, avem şi declaraţia ambasadorului german în România, care construieşte un context ceva mai larg şi care în acelaşi timp nuanţează nişte lucruri, salut preocuparea ambasadorului german pentru ca în România această poziţie a ministrului de Interne german să nu fie percepută ca ostilă, nici nu trebuie să fie percepută ca ostilă", a spus Antonescu.

Victor Ponta: Povestea cu şapte state care ni s-ar opune la Schengen nu există, să nu ne luăm după bârfe.

 Premierul  a declarat, ieri seară : "Nu există aşa ceva. Nu aveţi cum să ştiţi nici măcar de două. Când vorbim de poziţia unor ţări ale Uniunii Europene, nu putem să vorbim aşa, după bârfe la colţul străzii. Eu ştiam de o anumită reţinere a Germaniei, dar nu am vorbit niciodată în public despre acest lucru până când ministrul de interne german, pe care îl apreciază foarte tare domnul preşedinte Băsescu, nu şi-a spus o poziţie oficială. Povestea asta cu şapte state...va fi greu de dumirit la cine se referă preşedintele şi mă bucur că nu le-a individualizat, că eram într-o situaţie ridicolă. Când vorbim de lucruri importante pentru România, iar ajungem la bârfe şi la datul la gioale românesc ".

Protestele muncitorilor din companiile româneşti.

4 martie, Hidroserv: Peste o sută de angajaţi ai Hidroserv Porţile de Fier au protestat, ieri, la Drobeta Turnu Severin, nemulţumiţi că le-au fost tăiate  drepturi salariale şi că nu mai au lucrări care să le confere siguranţa locului de muncă . Cei peste o sută de salariaţi ai Hidroserv  Porţile de Fier s-au strâns, ieri, începând cu ora 15.00, în faţa sediului unităţii din Drobeta Turnu Severin, afişând pancarte cu textul "Vrem să muncim în  Porţile de Fier!" şi scandând lozinci împotriva administratorului judiciar al Hidroelectrica, Remus Borza, pe care îl acuză că vrea să închidă unităţile  Hidroserv din ţară. Angajaţii susţin că în ultimele luni le-au fost afectate drepturile salariale cu peste 30 la sută şi că lucrează doar patru zile din  cinci, pentru că nu au lucrări.
4 martie, Mechel: Peste 50 de angajaţi disponibilizaţi de la combinatul Mechel Câmpia Turzii au protestat, ieri, în faţa societăţii, faţă de neplata  salariilor compensatorii. Liderul de sindicat, Ioan Pascu, a declarat că dacă nu vor intra banii până luni va fi depusă o plângere în instanţă pentru  recuperarea sumelor. Protestatarii au spus că vor protesta în fiecare zi a săptămânii între orele 9.00 şi 13.00, nemulţumiţi de faptul că nu au primit cele  trei salarii compensatorii la care aveau dreptul. Ei au precizat că nu cred în promisiunile noului acţionar al Mechel potrivit căruia se va încerca  efectuarea plăţilor până în 15 martie.
5 martie, Metrorex: Salariaţii Metrorex au anunţat că vor organiza, miercuri, un marş de protest. Aceştia se opun trecerii salarizării  în sistem bugetar şi transferul Metrorex din subordinea Ministerului Transporturilor în subordinea Primăriei Capitalei. Potrivit sindicatelor, prin trecerea  la sistemul bugetar, angajaţii vor câştiga mai puţin pentru că toate drepturile câştigate prin contractul de muncă ar fi pierdute. De asemenea, prin  transferul la Primăria Capitalei, s-ar reduce finanţările. În aceste condiţii, sindicatele Metrorex vor organiza, miercuri, în centrul Capitalei un marş de  protest.

Camera Deputaţilor : A respins moţiunea simplă intitulată "Guvernul Ponta - fabrică de şomeri".





Camera Deputaţilor a respins, astăzi, moţiunea simplă iniţiată de PDL pe tema Oltchim, intitulată "Guvernul Ponta - fabrică de şomeri", fiind înregistrate 78 de voturi "pentru", 189 "împotrivă" şi 18 abţineri.



Varujan Vosganian: Nu Ponta trebuie să ceară scuze salariaţilor Oltchim, ci Boc şi Ungureanu.


Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a declarat, că moţiunea PDL privind Oltchim este un eseu de responsabilitate din care lipseşte perioada când PDL a fost la guvernare, arătând că nu Victor Ponta trebuie să ceară scuze salariaţilor de la Oltchim, ci Emil Boc şi Mihai Răzvan Ungureanu.

Constantin Niţă : Intrarea în PNL, un troc fără jenă.

Ministrul delegat pentru Energie, pesedistul Constantin Niţă, a lansat un atac dur la adresa mai noului său coleg de alianţă, liberalul Klaus Johannis:" Domnul Johannis a declarat, zilele trecute, cu o seninătate şi cu o îndrăzneală extraordinare că unul dintre scopurile  principalele pentru care a intrat în PNL este să ajute Sibiul să devină capitala Regiunii Centru în urma împărţirii administrative, iar dumnealui, implicit, să devină guvernator. Pe scurt: „Scopul scuză mijloacele”. De altfel, a ţinut şi să-şi ceară scuze în faţa sibienilor că a făcut un lucru atât de „ruşinos” şi a intrat în politică. Este de neacceptat o astfel de poziţie din partea dlui. Johannis din mai multe motive: După ce am asistat patru ani la tipul de politică impus de PDL, în care mulţi au intrat în politică pentru a obţine o funcţie, o asemenea mărturisire pare făcută fără nici un fel de jenă. Ştiu că poate să sune populist, dar, în politică, dacă eşti un om cu oarecare conduită morală, intri mânat de anumite principii şi valori pe care doreşti să le promovezi. În nici un caz pentru că vrei să obţii o funcţie sau să faci lobby pentru un anumit proiect. Sibiul nu va putea deveni capitală regională atât timp cât există Braşovul. Toţi indicatorii economici ai Braşovului îi sunt superiori", susţine Constantin Nită.

LaszloTokes :  Îi cere lui Ponta daune morale de 100.000 de lei.


Avocatul Kincses Elod, care îl reprezintă pe Tokes, a declarat, astăzi, într-o conferinţă de presă, că europarlamentarul l-a mandatat cu introducerea acţiunii împotriva premierului Victor Ponta, pentru declaraţiile pe care acesta le-a făcut în 25 februarie împotriva sa, daunele morale pretinse ridicându-se la suma de 100.000 de lei. . Kincses a arătat că, deşi sunt întrunite toate elementele infracţiunii de calomnie, Victor Ponta are imunitate parlamentară, aşa că "nu este cazul" să deschidă o acţiune penală. "Sunt întru totul de acord cu declaraţia preşedintelui Băsescu, care a spus că, fără probe, cum poţi să faci asemenea declaraţii. Sunt foarte curios ce înţelege prin «limbaj horthyst» primul-ministru, fiindcă niciodată nu a solicitat, niciun politician din Ardeal şi nici Tokes Laszlo, retrocedarea Ardealului. (...) În condiţiile actuale, când toată lumea este în UE, fireşte că nu se mai pune problema graniţelor. Numai cei care vor să creeze atmosferă antimaghiară ridică această problemă, care este o irealitate absolut vădită", a spus Kincses.

Victor Ponta: Dacă eu aş cere daune pentru toate aberaţiile lui Tokes, ne-am înbogăţi cu toţii.

"Acum, dacă eu aş cere daune pentru toate aberaţiile pe care le-a spus domnul Tokes nu despre mine doar, ci despre România în ansamblu, ne-am înbogăţi cu toţii pe seama domnului Tokes. Important este că nu îmi schimb în niciun fel, şi e o poziţie pe care am avut-o înainte să fiu prim-ministru, domnul Tokes şi doamna Macovei au acţionat tot timpul împotriva intereselor României. De ce o fac ? Ei ştiu cel mai bine", a spus Ponta.

Dorin Lazăr Maior : Condamnare la  închisoare cu executare pentru şantaj.

Judecătoria Târgu Mureş a decis, luni, condamnarea  preşedintelui  Blocului Naţional al Revoluţionarilor, Dorin Lazăr Maior la şapte ani de închisoare cu executare, în acelaşi dosar fiind condamnaţi şi omul de afaceri din Zărneşti Ovidiu Tition, care a primit cinci ani cu executare şi Florina Aprofira - patru ani de închisoare cu executare. " Din probele administrate până în prezent a rezultat că inculpatul Maior Lazăr Dorin şi inculpatul Tition Ovidiu au exercitat în cursul lunilor noiembrie - decembrie 2006 mai multe acţiuni de intimidare fizică şi psihică, inclusiv ameninţări cu darea în vileag a unor fapte reale, asupra a doi administratori de societăţi comerciale şi a unui director de bancă, sprijiniţi fiind de învinuita Aprofirei Florina, în scopul obţinerii unui fals material injust", se precizează  într-un comunicat al DNA Braşov.

Akis Tsochatzopoulos : Condamnare  pentru că nu şi-a declarat corect averea.


Fostul ministru grec al Apărării Tsochatzopoulos a fost judecat de o instanţă din Atena pentru că nu şi-a declarat în mod adecvat averea în ultimii ani. Fostul ministru a fost găsit vinovat de completarea frauduloasă a declaraţiilor de avere în perioada 2006 - 2009. Tsochatzopoulos a omis să declare venituri în valoare de 47.000 de euro în 2006, 33.000 în 2007 şi 20.000 în 2008. De asemenea, nu a informat autorităţile fiscale că achiziţionase, împreună cu soţia sa, o vilă de lux în Acropolis.




ŞTIRI METEO. 

 Miercuri  5 martie 2013

Vremea se va încălzi în toată ţara, astfel cã temperaturile maxime vor fi cuprinse între 6 şi 16 grade, iar cele minime vor avea valori de la -10 ...-8 grade în depresiunile din estul Transilvaniei până la 7 ... 8 grade în Dealurile de Vest. Cerul va fi variabil ziua, temporar noros în cursul nopţii. Spre dimineaţă cu totul izolat în sud-vestul ţării vor fi condiţii de ploaie. Vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificări în zona montană înaltă, iar trecãtor şi în regiunile estice şi vestice. Noaptea şi dimineaţa în zonele joase izolat va fi ceaţă. Presiunea atmosferică va continua să scadă.

FRUMUSEŢI  ALE NATURII

Peştera Albastră

 Una dintre cele mai frumoase peşteri din România, fără însă a fi deosebit de spectaculoasă, e Peştera Albastră. Cercetată pentru prima dată în 1872, ea este situată lângă Pietroasa, la 12 km de Făget, în judeţul Timiş. Faima, dar şi frumuseţea peşterii se datorează culorii albastre ce domină pereţii şi care a fost numită şi „albastru de Pietroasa”. Cu o acustică deosebită, caverna este locul de desfăşurare a unor concerte simfonice deosebite.


Cheile Turzii  alcătuiesc o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a IV-a IUCN (rezervație naturală de tip mixt), aflată în județul Cluj, la o distanță de 6 km vest de municipiul Turda, de-a lungul văii Hășdate. Au o lungime de 1.300 m și o înălțime a pereților de până la 200 m. Cheile ocupă o suprafață de 324 ha și s-au format prin erodarea rocii de calcar jurasic de către râul Hășdate. Cheile Turzii oferă un peisaj carstic de o rară sălbăticie: stânci înalte și abrupte, ascuțite, turnuri de piatră, vâlcele pietroase, grohotișuri, arcade etc. Se întâlnesc, peste 1.000 de specii de plante, animale, fluturi, unele reprezentând elemente rare, ca usturoiul sălbatic, acvila de stâncă, șogârțul de baltă, tisa, scorușul, garofița albă, fluturașul de stâncă.

PERSONALITĂŢI ROMÂNEŞTI.

Elena Farago

Elena Farago s-a născut la 9 martie 1878 la Bârlad, într-o familie de origine greacă - Francisc şi Anastasia Paximade. A urmat clasele primare la pensioanele Varlaam şi Drouhet din urbea natală. La vârsta de 12 ani, după ce terminase numai două clase secundare, îşi pierde mama şi este nevoită să renunţe la studii. După ce şi tatăl ei se stinge, situaţia Elenei (în vârstă de doar 17 ani) şi a fraţilor ei devine critică. Ajunge la Bucureşti, unde este angajată ca guvernantă de către Ion Luca Caragiale. În casa lui Caragiale, Elena găseşte căldură sufletească, atmosferă de idei şi bună-dispoziţie, o bibliotecă bogată şi încurajare către cele spirituale.
Începuturile literare ale poetei stau sub semnul epigramelor din copilărie. După un reportaj (din 1898) despre Slănic-Prahova, Elena Farago debutează în revista „România muncitoare” cu poezia „Gândul trudiţilor” (în 1902). Poezia este retipărită, cu titlul „Munca”, în volumul „Versuri” din 1906, debutul său editorial încurajat de Nicolae Iorga. Scrie şi publică mult, în „Adevărul”, „Epoca”, „Zeflemeaua”, sub pseudonimele Ileana, Fatma, Andaluza. Devine faimoasă pentru îndrăgitele sale poezii pentru copii: Căţeluşul şchiop, Gândăcelul, Cloşca, Sfatul degetelor, Motanul pedepsit etc.Versurile Elenei Farago sunt premiate de mai multe ori de către Academia Română: în 1908 volumele „Şoapte din umbră“ şi „Traduceri libere”, iar în 1920 „Şoaptele amurgului“ şi „Din traista lui Moş Crăciun“. În 1931, regele Carol al II-lea îi conferă medalia „Bene Merenti“ clasa I, pentru merite culturale şi ordinul „Meritul Cultural“ Cavaler clasa a II-a, pentru litere şi opere literare.Se stinge din viaţă la 4 ianuarie 1954.
Fără cuvinte

Şi nu-i ştiută şoaptă a gândului – ci când
Stăpân se-nalţa dorul tăcerilor din minte,
E-un cântec ce nu-şi are nici nume, nici cuvinte
Nu-i rugă, şi nici jale, şi-i totuşi trist şi blând.

Şi nu ma-ncerc vreo vorbă să-i potrivesc, mă tem -
Că l-aş preface-n gânduri, şi gândurile dor,
Că-s răzvrătiri nebune adesea-n graiul lor,
Pe când supusa sorţii aşa-s şi doar te chem…

Îşi creşte vremea stavili pe drumul dintre noi
Şi tot mai greu le număr, şi-s tot mai ne-ndurate…
Ce bine le mai ştie tăcutul cânt pe toate
Şi nu ştiu cine-mi spune că îl asculta doi.

 Ştefan Luchian

 
Ştefan Luchian s-a născut la 1 februarie 1868, la Ștefănești, un sat (azi oraș) din Botoșani.În 1873 familia se mută la București. Ștefan Luchian se înscrie în 1885 la clasa de pictură a Școlii Naționale de Arte Frumoase, pe care o absolvă în 1889, obținând medalia de bronz pentru un Cap de expresie și un Studiu după natură. Maestru nedisputat i-a fost, în această perioadă de formare, Nicolae Grigorescu.
Între 1885 şi 1889, Ştefan Luchian a studiat la Şcoala de Belle Arte din Bucureşti, apoi la Munchen, unde, timp de un an, a fost student al Academiei Regale de Arte Frumoase. Şi-a desăvârşit studiile la Academia Julian din Paris, între 1891 şi 1892. Încă din 1892, Luchian se afirmă că unul dintre cei mai valoroşi pictori din epoca, expunând la societatea Tinerimea artistică, al cărei scop era dezvoltarea artei dincolo de convenţiile academice. Anul 1896 marchează Expoziţia artiştilor independenţi, organizată în ţară, împreună cu alţi colegi de breaslă. Doi ani mai târziu, este membru fondator al societăţii artistice Ileana. Când, la vârsta de treizeci şi trei de ani, din cauza bolii, peisajele îi devin inaccesibile, Luchian îşi concentrează întreaga atenţie asupra florilor, pastelurile sale ajungând la o măiestrie inegalabilă.
Din 1909 până la sfârșitul vieții va fi țintuit în fotoliu. Fixase însă în memorie "splendorile scânteietoare" ale peisajului românesc, pe care îl va reda într-o serie întreagă de opere, adevărate miracole de simplitate și de finețe, de sinteză cromatică și arhitecturală a formelor, de colorit strălucit și delicat totodată. Tehnicii uleiului Luchian îi alătură, pentru peisaj și pentru multe dintre naturile moarte cu flori, pastelul, cu care ajunge la o măiestrie neegalată. Fluiditatea contururilor, delicatețea catifelată a petalelor, le-a evocat cel mai bine prin intermediul pastelului. Luchian începuse să picteze flori mai dinainte, dar abia din 1908 el își concentrează în această direcție toată energia creatoare, toată pasiunea pentru natură, toată dragostea pentru viață și pentru frumos. Iată de ce "florile" lui Luchian au acea intensitate aproape dramatică a sentimentului, acea lumină interioară, acea simplitate gravă care fac din multe dintre ele - este de ajuns să menționăm Anemonele - adevărate capodopere. Către sfârșitul vieții nu mai putea ține penelul cu degetele paralizate. Punea pe cineva să i-l lege de încheietura mâinii. Artistul a trecut în eternitate în noaptea de 27 spre 28 iunie a anului 1916, la Bucureşti, fiindu-i conferit, post-mortem, titlul de membru de onoare al Academiei Romane.

ŞTIAŢI CĂ.........

Transfăgărăşanul (DN 7C), al doilea cel mai înalt drum asfalat din România, însă cel mai spectaculos, a fost construit între anii 1970 şi 1974, are 92 de kilometri în lungime şi urcă până la altitudinea de 2074m ? Face legătura directă între oraşele Piteşti şi Sibiu. Drumul este închis din octombrie până în iunie, datorită zăpezii. A fost construit după ce URSS a invadat Cehoslovacia, Ceauşescu vrând astfel să aibă acces rapid peste munţi, în Transilvania. Puncte de atracţie accesibile de pe Transfagarasan: Vârful Molodoveanu, Vârful Negoiu, oraşul Sibiu, oraşul Piteşti, Bălea Lac, Bălea Cascadă, Curtea de Argeş, numeroase viaducte, 5 tuneluri (neluminate), Cetatea Poienari, Barajul şi lacul Vidraru, Sâmbătă de Sus, Sâmbătă de Jos, biserica Voivodeni, . Traseul prezintă o mare atracţie datorită peisajelor fascinante create de relieful glaciar, cu multe curbe periculoase, diferenţe mari de nivel, stânci şi prăpăstii, cel mai lung tunel din ţară (neluminat), precum şi cascade abrupte.

Sistemul de poduri de la Cernavodă.

 Sistemul de poduri de la Cernavoda, proiectat şi construit între 1890 şi 1895, de remarcabilul inginer roman Anghel Saligny, născut pe 19 aprilie 1854 în comună Şerbăneşti, Judeţul Tecuci (actualmente Judeţul Galaţi) a fost la vremea să cel mai lung sistem de poduri din Europa? Cei aproximativ 4090 de metri de poduri formau la acea vreme cel mai lung complex de poduri construit în România şi al treilea în lume. Deschiderea podului de peste Dunăre, de 190 de metri era la acea oră, cea mai mare de pe continentul european. Înălţimea fata de apă este de 30 de metri, permintand trecerea vaselor cu catarge dintre cele mai înalte. Acest sistem de poduri, o capodoperă de inginerie, a trecut cu brio testul timpului, făcându-şi datoria vreme de 100 de ani, din 1895 până în 1987, când a fost construit un alt pod, în paralel cu cel vechi. Podul poate fi admirat şi în prezent, deşi dezafectat.

Biserica Neagră.
Biserica Neagră din Braşov, monument de arhitectura gotică început în 1384 şi finalizat în anul 1477 de către saşi, poartă acest nume de când a fost parţial distrusă în incendiul din 1689? În clopotniţă se află cel mai mare clopot din spaţiul românesc, un clopot din bronz care cântăreşte 6 tone.

  S -A ÎNTÂMPLAT ÎN 5 MARTIE...


1431 - Menţionarea husiţilor în Moldova. Moldova este singurul stat medieval european unde husiţii au fost primiţi şi recunoscuţi ca o comunitate legală.
1608 - Sigismund Rákoczi s-a retras din d658 - Începe domnia lui Mihnea Radu în Ţara Românească (1658-1659).
omnie. A fost ales ca principe al Transilvaniei Gabriel Báthory.
1827 - A murit Pierre Simon Laplace, astronom, matematician şi fizician francez, celebru prin ipoteza să cosmogonică “Kant-Laplace”, conform căreia sistemul solar s-a născut dintr-o nebuloasă în mişcare (n.23.03.1749).
1827 - A murit fizicianul italian Alessandro Volta, inventatorul pilei electrice (n.18.02.1745).
1902 - Se adoptă “Legea pentru organizarea meseriilor”, cunoscută sub numele de Legea Missir.
1909 - S-a născut Alexandru Gregorian, scriitor şi ziarist, directorul Secţiei Româneşti a “Europei Libere” (1950-1954). Stabilit în Spania.
1910 - S-a născut Iustin Moisescu, al patrulea patriarh al Bisericii Ortodoxe Române (1977-1986) (m.31.07.1986).
1918 - Sfârşitul primului război mondial. S-a semnat, la Buftea, Tratatul preliminar de pace între România şi Puterile Centrale, pe baza căruia s-a definitivat Tratatul de pace de la Bucureşti.
1919 - Decret-lege privind adoptarea calendarului gregorian (calendarul de stil nou), începând de la 01.04.1919 (stil vechi), care a devenit 14.04.1919 (stil nou).
1938 - A murit Gabriele d’Annunzio, poet, romancier şi dramaturg italian (romanele: “Inocentul”, “Triumful morţii”) (n.12.03.1863).
1946 - Winston Churchill declara, la Fulton (Missouri), că de la Stettin, din Marea Baltică, până la Trieste, din Marea Adriatică, o cortină de fier a coborât, traversând continentul european.
1947 - S-a născut Eddie Hodges, cântăreţ şi actor american.
1947 - S-a născut Clodagh Rodgers, cântăreaţă irlandeză.
1953 - A murit Iuliu Maniu, preşedinte al Partidului Naţional Român, apoi al Partidului Naţional Ţărănesc, prim-ministru în mai multe rânduri, opozant al regimului comunist. După un proces înscenat, acuzat de complot împotriva statului, Iuliu Maniu este condamnat şi întemniţat la Sighet unde, la 80 de ani, moare în celula sa (n.08.01.1873).
1953 - A murit I.V. Stalin (Iosif Vissarionovici Djugaşvili), şef al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice (1924-1953), personaj stigmatizat al istoriei. În anul 1928, a lansat primul plan cincinal care viza independenţa economică a Rusiei faţă de celelalte state ale lumii şi care a reprezentat, de fapt, colectivizarea forţată a zeci de milioane de gospodării ţărăneşti. Cei care s-au opus, ca şi aşa numiţii “duşmani ai poporului”, membri de partid indezirabili, au fost arestaţi, deportaţi în coloniile penitenciare sau asasinaţi (n.09.12.1879).
1955 - A murit Hortensia Papadat-Bengescu, prozatoare şi autoare dramatică. A avut o contribuţie importantă la modernizarea romanului românesc, în special prin ciclul românesc, de influenţă proustiană, al familiei Halippa (“Fecioarele despletite”, “Concert din muzică de Bach”, “Drumul ascuns”, “Rădăcini”) (n.08.12.1876).
1960 - A murit scriitorul Asztalos Istvan (n.26.08.1909).
1970 - A intrat în vigoare Tratatul cu privire la neproliferarea armelor nucleare.
1999 - A murit pictoriţa şi graficiana Tia (Ernestina) Peltz (n.31.01.1923).
2001 - Vizita unei echipe a NATO de evaluare a Programului Naţional anual de pregătire a aderării României la NATO pe anul 2001.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Va rog sa va spuneti parerea , fiecare parere conteaza , doar o singura rugaminte am pastrati limbajul decent , fara cuvinte urate injuraturi , instigare la rasism ,xenofobie si jignire a celui caruia va adresati ( vom modera doar aceste comentarii ),va multumesc si asteptam cu interes comentariile dumneavoastra. .

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More