duminică, 17 martie 2013

17 martie 2013 by Viorica Crainic

Bine v -am regăsit!!

PAPA FRANCISC, prima slujbă la Vatican.

Noul Papă Francisc va oficia astăzi prima sa liturghie. Ceremonia religioasă va avea loc la ora 13, ora României.La prânz (1100 GMT), Papa - găzduit încă în reşedinţa Sf. Marta, rezervată cardinalilor electori - va apărea pentru prima dată la balconul apartamentului său privat de la etajul al treilea al Palatului Apostolic, unde se va muta definitiv în următoarele săptămâni. Ca de obicei, imaginea Papei va fi difuzată pe ecrane gigant.
Slujba Angelus va fi cea de-a doua intervenţie publică a Papei Francisc în faţa credincioşilor de la alegerea sa ca Suveran Pontif miercuri seară.

Informatica românească, premiată la Londra.

FELICITĂRI!

Trei proiecte realizate de informaticienii romani au fost premiate de juriul European IT & Software Excellence Awards 2013. Gala de decernare a premiilor a avut loc miercuri seara, la Hotel Lancaster din Londra. În finala competiţiei au intrat 64 de companii din 15 ţări.
SIVECO România a primit 5 nominalizări pentru implementările soluţiilor sale de eLearning, eAgriculture, Enterprise Resource Planning şi eBanking. "A fost o mare bucurie pentru mine să fiu invitat de trei ori pe scena festivităţii Galei European IT & Software Excellence Awards 2013 pentru ca în numele SIVECO România să primesc cele trei trofee. Le mulţumesc tuturor colegilor mei care au lucrat cu multă pasiune la toate proiectele, şi cele nominalizate şi cele care au obţinut în final marele premiu la categoria unde am concurat. Trei premii într-o mare competiţie care valorizează excelentă în IT ne reconfirma ca ceea ce facem în SIVECO are valoare. Suntem singura companie românească premiata şi singura companie europeană triplu laureata. Pentru câteva ore, la Londra s-a vorbit româneşte şi am fost foarte mândru de asta", a declarat imediat după decernarea premiilor Radu Jugureanu, AeL eContent Manager SIVECO România.

Şeful ANI : Unii politicieni ne AMENINŢĂ.

Preşedintele ANI, Horia Georgescu, întrebat cum reacţionează demnitarii când sunt verificaţi de ANI, Horia Georgescu a relatat: "unii sunt corecţi, aduc acte şi dovezi în sprijinul lor. Sunt demnitari care, prin vicii de procedură, nu vor să primească informările ANI. Uneori, inspectorii de integritate sunt ameninţaţi, există recomandări voalate, "ai grijă ce faci, ANI s-ar putea să se desfiinţeze, nu se ştie ce se întâmplă cu tine". Cei care ne ameninţă pot fi şi înalţi funcţionari, pot fi şi politicieni”. Georgescu a evitat însă să dea nume, limitându-se la a preciza că există cazuri relatate şi de presă. "Cu siguranţă vor mai apărea dosare, dar nu vreau să dau naştere la speculaţii. Vă spun că Agenţia lucrează", a mai spus Georgescu. Şeful ANI a subliniat că multe sesizări sunt primite de la cetăţeni. "Asta arată că oamenii au început să aibă încredere în noi, cetăţenii, entităţile private sesizează Agenţia cu privire la anumite nereguli", a arătat el.

Monica Macovei: PDL se poate rupe dacă alegerile pentru şefia partidului nu sunt corecte.

Europarlamentarul Monica Macovei, candidat la preşedinţia PDL, a declarat astăzi, că există riscul ruperii PDL dacă alegerile pentru şefia partidului nu vor fi corecte şi a susţinut că pentru democrat-liberali ''corectitudinea alegerilor este vitală".''Nu noi vrem ruperea partidului. (...) Noi suntem ameninţaţi cu excluderea, noi n-am ameninţat pe nimeni cu excluderea. Acum, haideţi să ne gândim la cine vrea ruperea partidului şi să ne uităm la declaraţii în primul rând şi la acte şi la fapte, cine şi unde pleacă. Dacă se pune problema ruperii partidului, asta se poate întâmpla dacă alegerile nu sunt corecte. Sunt convinsă că poporul partidului, oamenii din partid nu vor fi de acord cu alegeri incorecte şi eu trebuie să vă spun că avem asemenea experienţe proaste şi semne de alegeri incorecte. Am dat exemplul prezentării moţiunii la Suceava, care are 180 de delegaţi. Am întrebat câţi delegaţi sunt în sală, s-au ridicat circa 15 mâini şi oricum mi s-a spus că nici cei 15 s-ar putea să nu fie delegaţi. Ori scopul prezentării moţiunii e de a te adresa celor care vor vota, nu vorbesc cu unii şi votează alţii. Şi în alte oraşe s-a întâmplat asa'', a declarat Monica Macovei.

Elena Udrea: Boc, Ungureanu, Predoiu, Diaconescu, Videanu - posibili candidaţi PDL la Preşedinţie.

Liderul PDL Elena Udrea a declarat, ca USL va avea 2 candidaţi la Preşedinţie, pe Victor Ponta pentru PSD şi pe Calin Popescu Tariceanu pentru PNL, ea precizând şi ca actualul preşedinte al PNL este într-o scădere de popularitate accelerată. Udrea a mai spus că Emil Boc, Mihai Răzvan Ungureanu, Cătălin Predoiu, Cristian Diaconescu şi Adriean Videanu sunt posibili candidaţi la Preşedinţie pe care PDL i-ar putea sprijini. Întrebata şi dacă a discutat cu aceştia, Udrea a răspuns că o astfel de discuţie se face după ce partidul "îşi găseşte drumul" la Convenţia din 23 martie. Pe de altă parte, întrebata dacă ea ar putea candida în 2016 la Primăria Capitalei, Udrea a răspuns: "Cred că în 2106 ar putea candida din nou la Primăria Capitalei Adriean Videanu".  "Păi în opinia mea, dacă USL se rupe, şi se va rupe inevitabil, pentru că vin alegerile europarlamentare şi prezidenţiale şi vor candida separat, atunci nici domnul Antonescu nu mai rămâne în fruntea PNL, pentru că dansul este într-o scădere de popularitate accelerată după evenimentele de asta vara şi după ce a reuşit să demonstreze incapacitatea de a fi un lider cu adevărat european şi un lider care să aibă idee despre ce înseamnă principiile democraţiei".

Hidroserv Porţile de Fier : Reacţii dure ale angajaţilor.

Zeci de angajaţi ai Hidroserv Porţile de Fier s-au manifestat zgomotos, sâmbătă, la întâlnirea cu administratorul judiciar al Hidroelectrica Remus Borza, nemulţumiţi că nu au fost lăsaţi să participe la discuţiile programate cu acesta, în cele din urmă fiind lăsaţi să asiste liderii de sindicat. Întâlnirea programată pentru sâmbătă între angajaţii Hidroelectrica Porţile de Fier şi administratorul judiciar Remus Borza a fost organizată la sediul Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare din Drobeta Turnu Severin, dar au venit şi zeci de angajaţi ai Hidroserv Porţile de Fier, curioşi să afle care este soarta locurilor lor de muncă, în condiţiile în care au fost anunţate disponibilizări la toate cele opt unităţi Hidroserv din ţară.
"Suntem Sindicatul Porţile de Fier şi ni se interzice dreptul legal de a participa la discuţii. Domnul Borza a pus angajaţii să nu mi se dea voie să intru în sală. Am fost ameninţat că nu am voie să intru în sală", a spus preşedintele Sindicatului Porţile de Fier, Cristinel Popescu.În cele din urmă, la discuţiile cu Remus Borza a fost primit liderul Sindicatului Porţile de Fier, ceilalţi angajaţi fiind lăsaţi să aştepte afară, Remus Borza explicând că întâlnirea era programată cu angajaţii Hidroelectrica Porţile de Fier, şi nu cu cei ai Hidroserv.

Timişoara: Aproximativ o sută de membri ai organizaţiei Noua Dreapta au protestat faţă de FMI.

Aproximativ o sută de membri ai organizaţiei Noua Dreapta s-au adunat, ieri după-amiază, în fata Parcului Copiilor din Timişoara, pentru a protesta faţă de Fondul Monetar Internaţional şi a clasei politice. Ulterior, participanţii la miting au pornit într-un marş pe mai multe străzi din zona centrală a municipiului Timişoara până într-un parc de lângă Catedrala Mitropolitană, purtând drapele tricolore, dar şi steaguri cu însemnele organizaţiei. De asemenea, unii au avut pancarte pe care scria "Acordul cu FMI: Crimă împotriva naţiunii", "Nu vrem să fim cobaii FMI" sau "Stop dictaturii FMI" şi au strigat, printre altele, "Libertate naţională", "Noi suntem romani, aici suntem stăpâni", "FMI nu uita, România nu-i a ta", "PDL, USL fura prin rotaţie". Unul dintre liderii Noua Dreapta, Cătălin Duta, a afirmat că "FMI este un instrument de tortură". "Cine sunt, de fapt, liderii politici din ţara noastră? Sunt plagiatori, interlopi, aventurieri, manipulatori. România a devenit o haită condusă de hiene (...) FMI este un instrument de tortură pentru a pune ţările pe butuci. Fiecare ţară care a luat bani de la FMI a fost pusă pe butuci", a spus Duta. Protestul reprezentanţilor Noua Dreapta s-a încheiat după aproximativ o oră, fără să fie înregistrate incidente.

Ministerul Educaţiei : Clasa pregătitoare şi clasa I, înscrierea începe pe 2 aprilie.

Anul acesta, copiii vor fi înscrişi la clasa pregătitoare în două etape, fata de patru anul trecut: prima - părinţii pot opta atât pentru şcolile de circumscripţie, cât şi pentru celelalte şcoli, a doua etapă - copiii pot fi înscrişi doar la şcolile cu locuri rămase libere. Înscrierile încep pe 2 aprilie. Pentru cei care se înscriu la şcolile din afara circumscripţiei, se aplică întâi criteriile generale (grad de handicap, orfan, existenţa unui frate înmatriculat la acea şcoală), apoi criteriile specifice stabilite de şcoală.

Ministerul Sănătăţii : 8 autorităţi regionale de sănătate, 8 servicii regionale de ambulanţă.

Ministerul Sănătăţii a lansat în dezbatere publică,  un proiect de hotărâre de guvern privind reorganizarea instituţiei.Potrivit proiectului, în subordinea Ministerului Sănătăţii, vor funcţiona  opt autorități regionale de sănătate publică, opt servicii regionale de ambulanță, Agenția Națională de Programe de Sănătate, Agenția Națională de Infrastructură Sanitară, Dispozitive Medicale și Achiziții Centralizate și alte instituții publice, care vor fi înființate prin hotărâre a Guvernului.

Cipru : În schimbul pachetului de bailout, trebuie să se reţină până la 10% din depozitele bancare interne.

Membrii zonei euro au ajuns sâmbătă la un acord pentru acordarea unui ajutor financiar Ciprului în valoare de 10 miliarde de euro, însă a cerut în schimb că statul să reţină până la 10% din banii depuşi în băncile cipriote, în pofida riscului de a provoca un exod al banilor din ţară, informează Reuters. Măsura solicitata de ministii de Finanţe din zona euro, care ar trebui să aducă 6 miliarde de euro la bugetul de stat, este însă una fără precedent în pachetele anterioare de salvare şi a stârnit nelinişte şi nemulţumire în rândul ciprioţilor. Nicolae Cinteza, directorul direcţiei de Supraveghere din BNR, a declarat  că o asemenea măsură este valabilă doar pe teritoriul ţării respective şi nu ar viza depozitele din România ale sucursalei Bank of Cyprus.

China : Noul preşedinte - China va continua să lupte pentru cauza socialismului.

 Xi Jinping, în vârstă de 59 de ani, a susţinut discursul la finalul sesiunii anuale a Parlamentului care a permis, săptămâna aceasta, încheierea unei tranziţii la putere prevăzută de mai mulţi ani. Cea mai populată ţară din lume este condusă de-acum de o echipă împrospătată, cu un mandat de zece ani. China va "continua să lupte pentru cauza socialismului şi pentru a realiza visul unei mari renaşteri a naţiunii chineze", a declarat liderul celei de a două puteri mondiale în faţa membrilor Adunării Naţionale Populare (ANP). "Toţi militarii şi ofiţerii din cadrul Armatei Populare şi poliţiei militare chineze trebuie, îndrumaţi de Partid, să fie capabili să câştige lupte şi să aibă ca obiectiv o armată puternică şi disciplinată", a mai spus numărul unu în ierarhia Partidul Comunist Chinez (PCC), partid unic.

Italia : Vulcanul Etna erupe spectaculos.

 

Singurul vulcan activ din Europa a început să erupă sâmbătă noapte, după ce a mai aruncat lavă şi în luna februarie. Situaţia este monitorizată de autorităţile din Sicilia, dar experţii spun că, deocamdată, nu există nici un pericol pentru populaţie.

ZÂMBIŢI VĂ ROG!! 

Arta sculpturii în legume şi fructe necesită multă răbdare, atenţie sporită şi, evident, talent.


 

 

 

 

         

 ŞTIRI METEO

Luni   18  martie 2013. 
Vremea va intra într-un proces de încălzire, devenind normală din punct de vedere termic pentru această dată. În jumãtatea de vest a ţării cerul va fi mai mult noros şi, mai ales spre seară şi noaptea, local va ploua. În restul teritoriului cerul, variabil ziua, se va înnora în a doua parte a intervalului, iar ploile se vor semnala izolat. În zona montană şi în nordul Moldovei precipitaţiile, slabe cantitativ, vor fi şi sub formă de lapoviţă şi ninsoare. Vântul va avea intensificări în regiunile vestice şi estice, precum şi pe crestele înalte de munte. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 4 grade şi 12 grade, iar cele minime se vor situa între -3 grade şi 7 grade, uşor mai scăzute în depresiuni, spre -5 grade. Presiunea atmosferică va scădea accentuat.

PERSONALITĂŢI

Nicolae Titulescu

Nicolae Titulescu (n. 4 martie 1882, Craiova – d. 17 martie 1941, Cannes) a fost un diplomat, jurist, profesor și om politic român, în repetate rânduri ministru al afacerilor străine, ministru plenipotențiar, fost președinte al Ligii Națiunilor.Între 1893-1900 urmează cursurile Liceului „Carol I” din Craiova. Pe baza rezultatelor excelente obținute (premiul de onoare la examenul de bacalaureat) primește o bursă la Paris și timp de 5 ani va urma cursurile Facultății de Drept. În 1903 obține premiul „Ernest Beaumont” la un concurs organizat la toate Facultățile de Drept din Franța. La Paris își obține doctoratul cu teza Essai sur une théorie des droits éventuels. În această perioadă este inițiat în francmasonerie într-o lojă masonică din capitala Franței.În 1905 s-a întors în România ca profesor de drept la Universitatea din Iași, iar în 1907 se mută în București. Nicolae Titulescu intră în politică în 1909 și în anul 1912 câștigă un loc pe lista Partidului Conservator-Democrat condus de Take Ionescu, devenind astfel deputat de Romanați.În anii 1928 - 1936, Nicolae Titulescu a fost de mai multe ori Ministru al Afacerilor Străine.ncepând din anul 1921 a funcționat ca delegat permanent al României la Liga Națiunilor de la Geneva, fiind ales de două ori (1930 și 1931) președinte al acestei organizații internaționale.În 1936, regele Carol al II-lea, aliniindu-se presiunilor cercurilor de dreapta (pro-naziste) legionare dar și externe, îl îndepărtează din toate funcțiile oficiale și îl obligă să se exileze. Stabilit la început în Elveția, apoi în Franța, Nicolae Titulescu a propagat chiar și în exil, prin conferințe și articole de ziare, ideea prezervării păcii, anticipând pericolul unui nou război. Nicolae Titulescu moare la Cannes (sau Souvrettes, Elveția, după Petre Pandrea), după o lungă suferință, la data de 17 martie 1941. În 1992 rămășițele sale au fost aduse în țară și înhumate în curtea Bisericii „Sfântul Nicolae” din Șcheii Brașovului.

S- A ÎNTÂMPLAT ÎN 17 MARTIE.....

17 martie este a 76-a zi a calendarului gregorian.

  Evenimente...
    180: Mărcuş Aurelius moare lăsându-l pe Commodus împărat al Imperiului Roman.
    1756: La New York este celebrată pentru prima dată Ziua Sfântului Patriciu (St. Patrick's Day).
    1861: Italia: Statele peninsulei și Cele două Sicilii au fost unite de regele Victor Emmanuel ÎI.
    1866: A început să funcționeze Banca României, creată prin transformarea Băncii Imperiului Otoman sub numele de “Bank of Roumania”. Primul președinte al Consiliului de administrație a fost Ion Ghica.
    1901: Cele 71 de tablouri ale pictorului olandez Vincent van Gogh expuse la galeria Bernheim-Jeune din Paris la 11 ani de la moartea sa, au creat senzație.
    1939: Al Doilea Război Chino-Japonez: Începe Bătălia de la Nanchang între kuomintang și japonezi.
    1948: A fost semnat, la Bruxelles, actul de naștere al Uniunea Europei Occidentale - de către Belgia, Franța, Luxemburg, Olanda și Marea Britanie. UEO, singura organizație europeană cu componență de apărare înființată în perioada războiului rece, și care în prezent este formată din 28 de țări.
    1957: Președintele Filipine, Ramon Magsaysay, și alți 24 mor într-un accident de avion la Cebu, Filipine.
    1959: Tenzin Gyatso, al 14-lea Dalai Lama, liderul spiritual al Tibetului, fuge din țară, autoexilându-se în India, după o răscoală armată nereușită a populației tibetane.
    1969: Golda Meir devine prima femeie prim-ministru al Israel.
    1990: A fost inaugurată noua operă pariziană, Opéra Bastille.
    2003: Președintele american George W. Bush i-a dat un ultimatum lui Saddam Hussein de a părăsi țara în 48 de ore, pentru a evita atacurile militare preconizate de SUA.

S - a născut......
   
    1473: Regele Iacob al IV-lea al Scoției (d. 1513)
    1751: Anders Dahl, botanist suedez (d. 1789)
    1819: Alecu Russo, poet, prozator, eseist, critic literar român (d. 1859)
    1834: Gottlieb Daimler, inginer, inventator german (d. 1900)
    1881: Walter Rudolf Hess, fiziolog elveţian, laureat Nobel (d. 1973)
    1919: Nat King Cole, cântăreț american (d. 1965)
    1938: Rudolf Nureev, balerin și coregraf rus (d. 1993)

Decese

    180: Mărcuş Aurelius, împărat roman (n. 121)
    493: Sfântul Patriciu, patron al Irlandei
    1782: Daniel Bernoulli, matematician de origine germană (n. 1700)
    1845: Pierre François Marie Auguste Dejean, entomolog francez (n. 1780)
    1846: Friedrich Bessel, matematician și astronom german (n. 1784)
    1849: Willem al II-lea al Țărilor de Jos (n. 1792)
    1853: Christian Doppler, fizician, matematician austriac (n. 1803)
    1941: Nicolae Titulescu, om politic, diplomat român (n. 1882)
    1956: Irene Joliot-Curie, fiziciană, chimistă franceză, laureată a Premiului Nobel (n. 1897)
    1976: Luchino Visconti, regizor italian de film (n. 1906)
    1996: René Clement, regizor francez de film (n. 1913)
 
Sărbători

    Irlanda: Ziua națională
    În calendarul romano-catolic: Sf. Patriciu, episcop (cca. 385-461)



0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Va rog sa va spuneti parerea , fiecare parere conteaza , doar o singura rugaminte am pastrati limbajul decent , fara cuvinte urate injuraturi , instigare la rasism ,xenofobie si jignire a celui caruia va adresati ( vom modera doar aceste comentarii ),va multumesc si asteptam cu interes comentariile dumneavoastra. .

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More