joi, 27 iunie 2013

27 iunie 2013 by Viorica Crainic


Bine v - am regăsit!

"Nu există ceva mai imoral decât purtarea acelora care caută să apară ca oameni de treabă, tocmai atunci când sunt mai necinstiţi." (Cicero)

 

Preşedintele Traian Băsescu  participă la lucrările Consiliului European.


Preşedintele Traian Băsescu va participa, astăzi şi  mâine, la lucrările Consiliului European de vară de la Bruxelles, pe agenda căruia se află cadrul financiar multianual 2014-2020, discutarea Semestrului european, locurile de muncă pentru tineri, finanţarea economiei UE, extinderea Uniunii.
Şeful statului va participa joi seară, de la ora 18.15 (ora României), la prima parte a reuniunii Consiliului European, la care va fi prezent şi preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, urmată de o altă discuţie, în cursul serii, în cadrul dineului de lucru, potrivit unui anunţ al Administraţiei Prezidenţiale.
Vineri dimineaţă, preşedintele Băsescu va participa la cea de-a doua sesiune de lucru a Consiliului, după care, în jurul orei 14.00 (ora României), va susţine şi o declaraţie de presă cu privire la rezultatele lucrărilor.
Potrivit scrisorii de invitaţie transmise de preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, principalele teme ale acestei reuniuni vor fi combaterea şomajului în rândul tinerilor şi îmbunătăţirea finanţării economiei UE, abordate în cursul sesiunii de joi seară, la care vor fi prezenţi şi preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, şi preşedintele Băncii Europene de Investiţii (BEI), Werner Hoyer.

CC: Pragul de 30% la referendum e constituţional.

"Curtea Constituţională, cu majoritate de voturi, decide: respinge obiecţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului şi constată că dispoziţiile legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului sunt constituţionale în măsura în care nu se aplică referendumurilor organizate în decurs de un an de la data intrării în vigoare a legii".
CC precizează că decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică preşedintelui României şi se publică în Monitorul Oficial Partea I.

Valeriu Zgonea : Decizia CC este  raţională.

Preşedintele Camerei Deputaţilor a declarat, miercuri, că hotărârea Curţii Constituţionale a României (CCR) privind reducerea pragului electoral la referendum este o decizie raţională, iar oamenii vor fi motivaţi să meargă la vot, dacă vor simţi că proiectul le va îmbunătăţi viaţa.
Caleriu Zgonea a afirmat că decizia CCR de a reduce pragul electoral pentru referendumul de demitere al preşedintelui de la 50% plus unu la 30% este o măsură aplicată în celelalte „state democratice”.
Şeful Camerei Deputaţilor a adăugat că hotărârea Curţii „nu se comentează, se aplică”, fiindcă este o decizie bazată pe legile în vigoare. Zgonea a menţionat că „legea se va aplica într-un an”, însă "toate variantele sunt plauzibile, inclusiv amânarea deciziei".
„Cetăţenii sunt greu de adus la vot, pentru orice echipă politică”, a mai precizat Zgonea.
Preşedintele Camerei Deputaţilor a menţionat că o primă problemă o reprezintă listele electorale, întrucât, deşi „sunt permanent actualizate, nu oferă o situaţie concretă”.

Vasile Blaga: Decizia CC, o primă şi majoră înfrângere a USL şi a PNL.

Preşedintele PDL, Vasile Blaga, a declarat, joi, că decizia Curţii Constituţionale pe tema referendumului este "o primă şi majoră înfrângere a USL în primul rând şi a PNL", transmite Mediafax.

"Hai să fim clari: este o primă şi majoră înfrângere a USL decizia Curţii Constituţionale şi spun acest lucru pentru că ei îşi făceau planuri ca foarte rapid, chiar la sfârşitul lunii august, să treacă prin Camere proiectul de Constituţie şi în luna octombrie să organizeze referendum. Lucrul acesta nu mai este posibil în acest moment. Sigur că vor fi schimbări majore şi aceasta este o înfrângere majoră a USL în primul rând şi a PNL, pentru că, până la urmă, preşedintele acestei comisii este Crin Antonescu, în primul rând", a spus Vasile Blaga.
Vasile Blaga a mai spus că el se va întâlni vineri cu Mihail Neamţu şi va încerca să discute pe acestă temă şi cu persoanele "cu care PDL a fost de aceeaşi parte a baricadei" în vara trecută.
Vasile Blaga a menţionat faptul că noua Constituţie propusă de USL este "revanşardă", pentru că jumătate din amendamentele USL s-au referit la prerogativele preşedintelui ţării, că USL "vrea să instaureze ce nu a reuşit" în vara anului 2012, adică "o republică parlamenatară".

Crin Antonescu: "Vom decide la nivelul USL în privinţa unei date privind organizarea referendumului pentru revizuirea Constituţiei"

Preşedintele PNL Crin Antonescu a afirmat că o decizie privind organizarea referendumului pentru revizuirea Constituţiei va fi luat la nivelul USL.

"O decizie va fi luată în numele USL şi am formulat punctul de vedere că modificarea Constituţiei este ceva serios. Nu ne batem joc de oamenii care vin la vot .(...) Vom decide să facem referendumul atunci când vom considera că nu chemăm cetăţenii degeaba la vot. Nu putem organiza din trei în trei luni alegeri", a spus liderul PNL.
Liderul PNL s- arătat deranjat şi de decizia CCR , spunând că cetăţenii României au fost batjocoriţi de judecătorii Curţii Constituţionale.
Sunt oameni care se substituie şi îşi excedează atribuţiile. Cetăţenii României, opt milioane şi jumătate au fost batjocoriţi de aceeaşi CCR", a mai precizat Antonescu.

Liviu Dragnea: Nu trebuie să renunțăm la ideea de a schimba Constituția în această toamnă.

Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat, joi, că în pofida deciziei Curţii Constituţionale de a se aplica referendumul cu prag electoral de 30% peste un an, nu renunţă la ideea de a organiza referendumul pentru modificarea Constituţiei în această toamnă.
„Eu nu sunt dispus să spun astăzi că noi renunţăm total la ideea de a organiza referendum la modificarea Constituţiei în acest an. După decizia Curţii de ieri este prea devreme să ne pronunţăm, dar eu vă spun că eu nu cred că trebuie să renunţăm imediat la ideea de a organiza referendum pentru modificarea Constituţiei în această toamnă”, a declarat Dragnea.
„Mai multe zile la referendum nu pot fi neconstituţionale pentru că este o decizie a Curţii de anul trecut care a spus că referendumul poate fi organizat în mai multe zile. Deci, eu cred că modificările la Constituţie şi regionalizarea reprezintă două proiecte de ţară uriaşe şi trebuie să identificăm toate posibilităţile legale şi toate mecanismele administrative legale care pot fi utilizate pentru ca în toamnă să putem modifica Constituţia. Nu vă pot spune acum exact cum, dar eu nu renunţ la idee”, a anunțat Dragnea.

Camera Deputaţilor.

A adoptat Legea privind achiziţia avioanelor multirol.

Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, cu 261 de voturi "pentru" şi 6 abţineri, proiectele de lege care prevăd achiziţia a 12 avioane multirol F16 şi, respectiv, eliberarea unor frecvenţe militare care vor asigura suma de 97 milioane de euro pentru plata primei tranşe pentru aceste avioane, informează Mediafax.
Secretarul de stat în MApN Vasile Costea a precizat că prin această ordonanţă s-a identificat suma de 97 milioane de euro pentru a se putea plăti prima tranşă la achiziţionarea avioanelor multirol.
"Această ordonanţă prevede eliberarea unor frecvenţe şi a unor sume pentru plata avioanelor multirol care sunt în discuţii şi în negocieri în momentul de faţă", a precizat el.
Liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader, a spus că acest proiect este o "mostră a modalităţii în care MApN a găsit soluţii pentru achiziţionarea de avioane multirol". El a spus că procedurile de licitaţie a frecvenţelor militare eliberate au început din timpul Guvernului Boc şi că lipsa acestor frecvenţe nu creează probleme de securitate.
Reprezentanţii tuturor grupurilor parlamentare au spus că adoptarea acestor proiecte este un moment important pentru ţară. Liderul deputaţilor PNL, Andrei Gerea, a spus că achiziţionarea acestor avioane este cea mai bună soluţie pe care România o putea găsi, că dotarea cu avioane F16 duce la intrarea armatei române într-un program de înzestrare de elită. Deputatul minorităţilor naţionale Niculae Mircovici a adăugat că nu trebuie uitat şi rolul preşedintelui Traian Băsescu în acest program de achiziţie de avioane F16..
Senatul a adoptat marţi aceste proiecte, iar Camera Deputaţilor este decizională.

Camera Deputaţilor va cumpăra 50 de autoturisme.

Camera Deputaţilor va achiziţiona 50 de autoturisme pentru a înlocui maşinile uzate care au peste 13 ani vechime şi peste 700.000 de kilometri parcurşi, Valeriu Zgonea argumentând achiziţia prin costurile ridicate de întreţinere, care ar fi mai mari, pe an, decât contravaloarea unui autoturism nou.
"Se vor face achiziţii de automobile pentru a le înlocui pe cele care au peste 13 ani şi care costă mai mult decât o maşină nouă, în fiecare an. Vor fi achiziţionate în jur de 50 de maşini", a spus preşedintele Camerei Deputaţilor.
"Mergem pe variantă pe care am discutat-o şi cu ministerul de Finanţe la momentul respectiv (...). Sper să putem să găsim o soluţie să dăm de muncă la cetăţenii români, indiferent unde lucrează ei", a spus Zgonea, sugerând că maşinile care vor fi achiziţionate vor fi româneşti sau produse în România.

CONFERINŢA MEDIAFAX.

Conferinţa "Mediafax Talks about Health Reform", aflată la ediţia a V-a, este organizată în Bucureşti de agenţia de presă MEDIAFAX, în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii. Evenimentul reuneşte aproximativ 250 de participanţi - reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii, Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Colegiului Medicilor din România, producătorilor de medicamente, reprezentanţi din domeniul asigurărilor medicale, directori de spitale, medici pe diverse specializări, reprezentanţi ai organizaţiilor de pacienţi, precum şi presă generalistă şi de specialitate.

Ministrul Sănătăţii Eugen Nicolaescu a declarat joi, la Conferinţa "Mediafax Talks about Health Reform" : "E nevoie de multe miliarde de euro pentru a avea o infrastructură la nivel acceptabil, România nu poate să-şi permită aşa ceva, voi suporta eu şi Guvernul toate criticile mass-media (...) Ăştia sunt banii pe care îi are România, alţi bani nu avem de unde să aducem. Sigur, noi vom încerca şi vom face toate eforturile ca banii din sănătate să fie utilizaţi cât mai chibzuit, să fie feriţi de fraude, să fie duşi acolo unde este nevoie".
"Prioritatea numărul unu este boală oncologică. Trebuie să facem pentru asta eforturi mari de investiţii, încercăm să vedem care sunt cele mai necesare investiţii în domeniu, să facem licitaţii, acordul cadru pe câţiva ani şi apoi să ne străduim pe bugete prin contracte subsecvente anuale să completăm necesarul de investiţii", a mai spus Nicolaescu.
"Cu toate neajunsurile, nemulţumirile, ţipetele din partea unora şi altora, trebuie să punem frână la consumurile din spitale, încercând să creştem finanţarea către medicina primară", a adăugat Nicolăescu.
Robert Popescu, preşedintele ADRFR şi CEO A&D Pharma : "Nu există date concrete referitor la faptul că pacienţii au dificultăţi majore cu accesul la medicamente. Să nu vorbim pe impresii, ci pe date. După ce măsurăm realitatea, avem propuneri administrative, nu de preţuri, pentru accesul pacienţilor la medicamente".
"Avem situaţii în care din cauza preţurilor reduse medicamentele nu mai sunt furnizate de producători", a spus Popescu.
Preşedintele CNAS, Cristian Buşoi, a declarat că,  proiectul cardului de sănătate a trenat foarte mult timp şi este foarte necesar pentru sistemul de sănătate, pentru că odată ce va fi implementat va exista o imagine mai clară a ceea ce se întâmplă în sistem şi se vor pune în ordine anumite zone, iar fraudarea va fi mult redusă.
Cristian Buşoi a arătat că dosarul electronic al pacientului trebuie terminat până la sfârşitul acestui an, arătând că se ocupă cu prioritate de acest document, dar că există probleme cu mentenanţa sistemelor electronice, care este deja depăşită.
Cristian Buşoi a declarat, că are două obiective clare în acest mandat: îmbunătăţirea modului de a comunica public cu asiguraţii dar şi cu mediul politic şi eficientizarea cheltuirii banilor şi eliminarea metodelor de fraudare.

Don Fox : Apreciere pozitivă a activităţii ANI.

Horia Georgescu, preşedintele Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), s-a întâlnit, marţi cu omologul său american, Don Fox, directorul adjunct al al Biroului de Etică din cadrul Guvernului Federal al SUA, se arată într-un comunicat remis, miercuri, redacţiei. Pe agenda discuţiilor din cadrul întâlnirii, au fost abordate teme precum transparenţa declaraţiilor de avere şi de interese, identificarea punctelor comune ale celor două instituţii omoloage, rezultatele obţinute de ANI în materia prevenirii şi combaterii corupţiei prin mijloace administrative, sistemul sancţionator al conflictelor de interese în România şi Statele Unite.
În urma dezbaterilor, „directorul adjunct al Biroului de Etică din Statele Unite a apreciat pozitiv activitatea şi impactul ANI în consolidarea climatului de integritate în România”, se mai arată în comunicat. Dezbaterile au avut loc în prezenţa conducerii ANI,  a inspectorilor de integritate, precum şi a reprezentanţilor Ambasadei Statelor Unite la Bucureşti.
Instituţia reprezentată de Don Fox este o instituţie autonomă, cu competenţe similare Agenţiei Naţionale de Integritate, parte a ramurei executive din cadrul Guvernului Federal al Statelor Unite ale Americii. Atribuţiile principale ale Biroului de Etică includ prevenirea conflictelor de interese, elaborarea politicilor publice privind sistemul de declarare a averilor, pregătirea profesională a celor 6.000 de consilieri de etică din sistemul public.

ANCOM : Tarifele în roaming scad la 1 iulie.

Operatorii care asigură servicii de roaming în reţele publice de comunicaţii mobile în UE sunt obligaţi să aplice, de la 1 iulie, noi tarife maxime, mai mici decât cele actuale, potrivit ANCOM. Noile tarife sunt conforme cu prevederile Regulamentului 531/2012 al Parlamentului European şi al Consiliului privind roaming-ul în reţelele publice de comunicaţii mobile în interiorul Uniunii.
"Aplicarea noilor tarife se face automat şi în mod gratuit pentru utilizatorii care au activat serviciul roaming şi utilizează planurile tarifare de bază, adică cele cărora li se aplică Eurotarifele pentru servicii de voce, SMS şi date, neimplicând încheierea unui abonament suplimentar sau alte costuri, aceste planuri tarifare putând fi combinate cu oricare alte planuri tarifare disponibile la operatori. Aceste tarife maximale constituie plafonul pe care furnizorii sunt obligaţi să îl respecte, dar ei pot în acelaşi timp să pună la dispoziţia clienţilor proprii şi alte oferte. Furnizorii au mai multe oferte comerciale referitoare la serviciul de roaming, cu preţuri diferite, şi există adesea oferte speciale pentru perioadele de vacanţă. Din acest motiv, este recomandat ca utilizatorii să analizeze oferta furnizorului propriu înainte de a pleca în călătorie, pentru a alege planul tarifar care se potriveşte cel mai bine nevoilor sale", se arată într-un comunicat al ANCOM. Tariful pentru trimiterea unui mesaj text (SMS) în roaming nu va depăşi valoarea de 0,08 euro (fără TVA), în timp ce primirea unui SMS este gratuită.
Totodată, tariful pentru utilizarea serviciilor de date (inclusiv accesul la internet) este de 0,45 euro/MB (fără TVA).

Guvernul României :  A propus companiei petroliere SOCAR să preia combinatul Oltchim.


Guvernul a propus companiei petroliere azere de stat SOCAR să preia combinatul Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT), aflat în insolvenţă de la începutul acestui an, reprezentanţii potenţialului investitor afirmând însă că vor analiza situaţia înainte de a lua o decizie. Subiectul Oltchim a fost abordat într-o discuţie avută de premierul Victor Ponta, aflat în vizită oficială în Azerbaidjan, cu conducerea SOCAR. Combinatul Oltchim se află în insolvenţă din luna ianuarie a acestui an, iar privatizarea a eşuat anul trecut întrucât Dan Diaconescu, câştigătorul licitaţiei pentru preluarea pachetului majoritar de acţiuni, nu a plătit suma la care s-a angajat, respectiv 45 milioane de euro.
La începutul acestui an, compania petrolieră azeră de stat SOCAR a anunţat că a ajuns la o reţea de 14 benzinării în România şi va continua să deschidă noi unităţi, în oraşele Bacău, Focşani şi Roman.
Compania azeră de stat are reţele de benzinării în Elveţia, România, Ucraina şi Georgia şi produce anual 60 de milioane de tone de petrol şi 30 de miliarde metri cubi de gaze naturale.

Tribunalul Bucureşti : Ultimul termen în dosarul ICA al lui Dan Voiculescu.

Tribunalul Bucureşti a stabilit astăzi, că dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare (ICA), în care Dan Voiculescu este judecat pentru fapte de corupţie, să aibă termenul final în 29 august.
Instanţa a  arătat că singurul termen pe care îl mai acordă acestui dosar este 29 august, solicitând avocaţilor să-şi pregătească pledoariile finale pentru această dată.

Mircea Duşa: Militarii operaţionali se retrag din Afganistan.

"În momentul de faţă avem 1.600 de militari în Afganistan, urmează ca în partea a doua a anului să reducem efectivele undeva la 1.100, iar la sfârşitul anului viitor să rămână undeva la 200 de militari, dar nu militari care să facă parte din trupele operaţionale, ci doar ofiţeri de comandă, specialişti în domeniu care să se ocupe de pregătirea armatei afgane la nivel de instrucţie", a declarat Mircea Duşa.

Italia  :  Primarul oraşului Vicenza îngrijorat de românii care ocupă clădiri abandonate.

Primarul a luat legătura şi cu ambasadorul României în Italia, Dana Manuela Constantinescu, căreia i-a explicat problema. "Suntem pregătiţi să suportăm costurile pentru repatrierea românilor. Dacă aceşti cetăţeni comunitari au venit în Italia pentru a găsi de lucru, s-au înşelat. Mai bine revin în ţara lor, situaţia este mai bună acolo. Vicenza şi regiunea Veneto nu mai sunt eldorado-ul de acum câţiva ani, nu mai sunt locuri de muncă. Noi îi putem ajuta să meargă acasă", a subliniat primarul. În acelaşi timp, Primăria din Vicenza a decis să îi oblige pe proprietarii clădirilor abandonate să blocheze toate intrările pentru a împiedica ocuparea imobilelor de către imigranţi.

ŞTIRI METEO

VINERI 28  IUNIE  2013

Vremea va fi în general instabilă la munte, în Maramureş, Transilvania, Moldova, Dobrogea şi Muntenia unde temporar înnorările vor accentuate şi pe arii relativ extinse vor fi averse, descărcări electrice şi intensificări de scurtã durată ale vântului. Cantităţile de apă izolat mai pot fi însemnate, în special în zonele de deal şi de munte şi vor fi condiţii de grindină. În restul teritoriului cerul va fi variabil, iar astfel de fenomene se vor semnala pe spaţii restrânse. Temperaturile maxime se vor încadra între 21 şi 31 de grade, iar cele minime între 9 şi 19 grade, mai ridicate pe litoral şi în deltă. Presiunea atmosferică va continua să scadă uşor, mai ales în sud-est.

PERSONALITĂŢI

Samson Bodnărescu

Samson Bodnărescu, poet, prozator şi dramaturg roman, s-a născut pe 27 iunie 1840 în satul Voitinel, judeţul Suceava. După absolvirea liceului şi obţinerea diplomei de bacalaureat în 1865, Samson Bodnărescu ocupa postul de profesor şi pedagog la Institutele Unite din Iaşi. În această perioadă devine şi membru al societăţii culturale Junimea, condusă de Titu Maiorescu.
Din 1986 urmează la Viena, apoi la Berlin şi Giessen, studii universitare de filozofie. După patru ani petrecuţi la studii în străinătate, revine la Iaşi în 1870 cu diploma de doctor în filosofie, urmând să ocupe postul de bibliotecar la Biblioteca Universităţii şi, ulterior, la direcţia Şcolii Normale Vasile Lupu. Samson Bodnărescu a început să scrie versuri de la vârsta de douăzeci şi unu de ani, compunând poezii patriotice, de dragoste şi pasteluri. A debutat în 1867 cu o povestire, în paginile revistei Convorbiri literare. A mai scris poeme cu caracter filosofic idealist, epigrame, elegii şi piese de teatru.
Sub influenţa romantismului german a scris nuvelele “Suferinţe” şi “Mici escursiuni”. Bodnărescu a arătat şi o pasiune constanta pentru teatru, considerând că aceasta este adevărata sa vocaţie. Încă din timpul liceului a început să scrie o piesă de teatru în cinci acte, „Roman şi Viorica sau Voinţa e puterea vieţii”, pe care a abandonat-o în favoarea piesei “Rienzi”, la care a început să lucreze în aceeaşi vreme şi pe care a publicat-o în „Convorbiri literare" în 1868.
O alta scriere importantă din opera lui Bodnărescu este drama “Lapusneanu-Voda”, apăruta tot în Convorbiri Literare (1878-1879). Activitatea literară a scriitorului s-a sfârşit cu drama istorică “Ilie Voda”, apărută în 1897. În anul 1879 Samson Bodnărescu este numit director al Institutului Anastasie Basota din Pomârla, judeţul Botoşani unde a activat până la sfârşitul vieţii. Scriitorul s-a stins din viaţa pe 3 martie 1902, la Botoşani.

"Stau vremurile trecute cu cele viitoare
În cumpănire dreaptă a vieţii-mi trecătoare
Spre una şi spre alta privirea mea se-ndreaptă,
Şi amintiri trecute în suflet îmi deşteaptă,
Şi întrebări asupra unui biet viitor,
Acoperit ce zace sub vălul vremilor.
Şi greu mai pot cunoaşte ce-a fost, iar ce va fi,
Cu mintea-mi omenească nu pot descoperi.
Nu pot, dar ştiu, desigur, că binele învins
De rău, de neomenie, e pentru mine stins;
Că lacrimi după dânsul din ochiul meu n-oi şterge;
Altora de li place, ei după el alerge,
Căci daruri mai înalte decât lumescul bine
A pregătit ursita în lume pentru mine.
O! ne-ntrecute daruri! în loc de amărâre
Sădi în al meu suflet tot ce-i mai sfânt... iubire!
Pe-această o voi duce în inima-mi, ce geme,
Pe calea vieţii mele în viitoarea vreme.
Ş-aşa la întrebarea: ce-a fi? îmi spun cu drag:
Voi fi cu-a mea iubire până pe-al morţii prag."

Charles Glover Barkla

Charles Glover Barkla s-a născut pe 27 iunie 1877 la Widnes, Lancashire, Anglia, unde tatăl său, JM Barkla, a fost secretar al Chemical Company Atlas. El a fost educat la Institutul Liverpool și a intrat University College, Liverpool, în 1894 pentru a studia matematica şi fizica, acesta din urmă sub Oliver Lodge. A absolvit cu First Class Honours în Fizică în 1898 și în anul următor a obținut diploma de master. De asemenea, în 1899, el a primit o bursă de cercetare de către comisarii Royal pentru expoziția din 1851 și a plecat la Trinity College, Cambridge, pentru a lucra în Laboratorul Cavendish cu JJ Thomson. El a migrat la Kings College în 1900 și în 1902 a revenit la Liverpool ca Oliver Lodge Fellow. În perioadă, 1905-1909, el a fost succesiv drive test, asistent universitar în fizică şi lector special în energie electrică , iar în 1909 a reușit HA Wilson ca Wheatstone profesor de fizică la Universitatea din Londra.  În timpul anilor de colegiu, Barkla a devenit interesat de fenomenul de raze X. La acea vreme, oamenii de ştiinţă au fost nesiguri cu privire la natura acestor raze. Acesta a precizat că razele X ar trebui să se comporte într-un mod similar ca undele electromagnetice transversale în lumină vizibilă. A fost nevoie de doi ani, pentru ca el să adune echipament adecvat și de a obține un rezultat clar, la sfârșitul anului când a reușit în polarizare, împrăștiate radiografii. Încercând în același timp să verifice teoria eter-puls, Barkla a dat peste o descoperire mult mai importantă. În timp ce utiliza diferite probe de gaze pentru a împrăștia razele X , el a observat că diferite gaze afectau intensitatea razelor diferit, și că intensitatea de schimbare a fost proporțională cu poziția de gaz pe tabelul periodic al elementelor (și, prin urmare, proporțională la greutatea sa atomică). Până în acest moment, erau puţine informaţii despre proprietățile elementelor sau semnificația numerelor lor atomice, concluziile lui Barkla, au devenit piatra de temelie pentru o mai bună înţelegere a structurii atomice. Mai târziu, cercetările lui Barkla, au servit ca  punct de plecare pentru Niels Bohr și modelul atomic cuantic a lui Arnold Sommerfeld.
Cercetările sale au realizat progrese importante în spectroscopia, împrăștierea și propagarea razelor X în materie. A studiat spectrele de radiații X ale elementelor chimice și în 1906 a demonstrat experimental că diferitele elemente chimice dau spectre de radiații specifice.
În 1917, Barkla a primit Premiul Nobel pentru Fizică pentru descoperirea relației dintre raze X și structura atomică. Întotdeauna cunoscut ca un fizician mare, dar un teoretician slab, Barkla a început să ignore activitatea revoluţionara a altor oameni de ştiinţă. El a respins teoria cuantică introduse de către Albert Einstein şi Max Planck.În cele din urmă, el şi - a dedicat timpul pentru urmărirea unui "fenomen J" mitic în radiații. Totuși, Barkla este recunoscut ca un pionier în experimentare X-ray.
Barkla,  membru al Royal Society, a avut mai multe diplome de onoare, el a fost numit Bakerian Lector (Royal Society), în 1916 și a fost distins cu Medalia Hughes, în anul următor.
Barkla a murit în Braidwood, Edinburgh, la 23 octombrie 1944.

S -A ÎNTÂMPLAT ÎN  27 IUNIE ...........

Evenimente

    1943: A fost inaugurat, în Cișmigiu, ansamblul de statui „Rondul Roman", reprezentând busturile unor scriitori de seamă ai literaturii române
    1950: Președintele american Harry S. Truman a ordonat forțelor militare aeriene să intervină în războiul dintre Coreea de Nord și Coreea de Sud
    1954: Prima centrală nucleară a fost inaugurată la Obninsk, în apropiere de Moscova, Uniunea Sovietică
    1967: Primul ATM (bancomat) din lume e instalat în Enfield, Londra
    1968: La Praga are loc „manifestul celor 2.000 de cuvinte", redactat de un grup de intelectuali, care cer instituirea unui regim liberal
    1989: În mod simbolic, miniștrii de externe al Austriei, Alois Mock și Ungariei, Gyula Horn taie la Şopron, între țările lor gardul de frontieră.
    1991: Slovenia, care își declarase independența cu două zile în urmă, este invadată de trupele iugoslave

S -a născut în.....

    1840: Samson Bodnărescu, poet român (d. 1902)
    1877: Charles Glover Barkla, fizician englez, laureat al Premiului Nobel (d. 1944)
    1921: Temistocle Popă, compozitor român
    1926: Nicolae Simionescu, medic român (d. 1995)
    1931: Martinus J. G. Veltman, fizician olandez, laureat al Premiului Nobel
    1936: Cristian Petru Bălan, prozator, poet și dramaturg român
    1941: Krzysztof Kieslowski, regizor polonez (d. 1996)
    1948: Ion Cărmăzan, regizor, scenarist și scriitor român

Decese

    1574: Giorgio Văsari, pictor, architect și istoric de artă italian (n. 1511)
    1793: Johann August Ephraim Goeze, zoolog german (n. 1731)
    1829: James Smithson, fondatorul „Institutului Smithsonian” (n. 1765)
    1831: Sophie Germain, matematiciană franceză (n. 1776)
    1844: Joseph Smith, Jr., fondatorul mormonismului (n. 1805)
    1976: Ion Dumitrescu, istoric literar român (n. 1914)
    1992: Corneliu Sturzu, poet și eseist român (n. 1935)

Sărbători   

    Ziua Mondială a Pescuitului
 

  
 

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Va rog sa va spuneti parerea , fiecare parere conteaza , doar o singura rugaminte am pastrati limbajul decent , fara cuvinte urate injuraturi , instigare la rasism ,xenofobie si jignire a celui caruia va adresati ( vom modera doar aceste comentarii ),va multumesc si asteptam cu interes comentariile dumneavoastra. .

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More