duminică, 10 martie 2013

10 martie 2013 by Viorica Crainic

Bine v -am regăsit!!

"Celui ce s-a revoltat peste măsură îi este dat să nu mai aibă putere decât pentru dezamăgire."     ( Emil Cioran)

Târgu - Mureş : Peste 2.500 de persoane, aşteptate la miting.

Organizatorii mitingului pentru autonomie, programat astăzi după-amiază,  la Târgu Mureş, au anunţat că aşteaptă la manifestare peste 2.500 de persoane, autorităţile din judeţul Mureş luând măsuri suplimentare de pază a unor obiective culturale, româneşti, maghiare şi evreieşti. Manifestarea va începe la ora 17.00 la Monumentul Secuilor Martiri - ridicat pe locul execuţiei secuilor care au complotat contra Imperiului Austro-Ungar, în 10 martie 1854 - unde vor avea loc o serie de alocuţiuni susţinute de europarlamentarul Laszlo Tokes, liderul Consiliului Naţional Secuiesc, de Izsak Balazs, de un preot pensionar, Santha Imre din judeţul Covasna, de preşedintele Partidului Civic Maghiar, Biro Zsolt, şi de un delegat al Cataloniei şi alţii.
Protestatarii vor ajunge în centrul oraşului în jurul orei 19.00-19.30, iar în clădirea Prefecturii vor intra 10 persoane printre care şi europarlamentarul Laszlo Tokes, care vor înmâna ofiţerului de serviciu un document care să fie înaintat Guvernului. După ora 19.30, în Palatul Culturii din Târgu Mureş va avea loc o festivitate pentru decernarea premiilor 'Gabor Aron', la care se va intra doar pe bază de invitaţie, iar restul participanţilor la miting vor pleca spre case.  "Vor fi prezente mai multe formaţiunii politice şi non politice din ţară şi din străinătate, din Ungaria în special, din ţară de la Covasna, Harghita şi Mureş, în special, probabil vor veni şi din alte judeţe. Semnificative deplasări de personal nu vor fi (...) Se apreciază, după spusele organizatorilor, până în 2.500 de oameni, care vor preda prefectului un înscris în care se consemnează existenţa de facto a Ţinutului Secuiesc, cu capitala la Târgu Mureş, pentru a fi transmis Guvernului. Am luat toate măsurile ca să preîntâmpinăm şi să evităm în totalitate orice evenimente care ar putea să ducă la manifestări neconforme cu ceea ce doresc organizatorii, cu liniştea pe care şi-o doresc locuitorii şi, de ce nu, în conformitate cu autorizaţia care a fost eliberată', a arătat prefectul judeţului Mureş.

Monica  Macovei: Intrarea României în Schengen a rămas pe agenda JAI datorită intervenţiei lui Băsescu.

"Corlăţean, un mare diplomat, suţinut de Ponta şi de Antonescu, a spus că nu-l interesează Schengen. A decis pentru toţi românii că nu vrem în Schengen, să stăm acasă supăraţi şi când vor vrea ei să ne ia, să ne sune. Asta este ţâfnă şi aplicarea proverbului că -" Prostul nu e prost destul până nu e şi fudul", a spus europarlamentarul PDL.
"A rămas pe agenda JAI din decembrie 2013, după următorul raport MCV, la intervenţia şi insistenţa preşedintelui Băsescu. Altfel era scos de pe agendă", a spus Macovei. "Primul vinovat pentru cele două rapoarte critice este Guvernul USL. Din cauza acestor două rapoarte critice, discutarea intrării României în Schengen a fost amânată. E foarte clar. Guvernul Ponta este vinovat pentru amânarea intrării României în Schengen", a spus Macovei. "Ponta şi USL îşi protejează baronii împotriva interesului ţării pentru că interesul ţării este să intrăm în Schengen. Cât îi lua lui Ponta să scape de Fenechiu şi de Dragnea? Îi lua câteva minute să facă o cerere de revocare pe care să o trimită la Preşedinţie. O astfel de dovadă de bună credinţă din partea României ar fi însemnat foarte mult pentru decizia de joi", a spus Macovei.

Andreas von Mettenheim Ambasadorul Germaniei : Nu cerem României să devină un paradis.


"Nu cerem României să devină un paradis, pentru că nici Germania sau alte ţări europene nu sunt. Aceste puncte pe care noi le considerăm foarte importante (... ).Nu e vorba de faptul că unii politicieni au fost deja condamnaţi definitiv. Simpla existenţă a unor asemenea acuzaţii, în Germania, duce la depunerea mandatului şi la retragerea din funcţie. E o diferenţă de cultură politică. Această punte trebuie construită”, a afirmat von Mettenheim, explicând de ce Germania se opune aderării României la spațiul Schengen.
„Raportul recent al Comisiei Europene vorbeşte detaliat despre acest lucru. E greu să evidenţiem un punct anume. Unul pe care l-aş enunţa este faptul că încă sunt parlamentari, deputaţi sau senatori care au pe rol dosare penale. E valabil şi pentru guvern”, a spus von Mettenheim, precizând că este vorba despre "acei politicieni cu un trecut penal, iar parlamentul nu a găsit încă o soluţie satisfăcătoare pentru a elucida şi a clarifica rapid astfel de cazuri”.

Victor Ponta : Standarde să fie aplicate în mod egal atât pentru România cât şi pentru ţările care au inventat democraţia în Europa.

Premierul Victor Ponta a declarat, sâmbătă, că este de acord cu demersul anunţat de patru ţări care cer introducerea unui mecanism pentru protejarea şi respectarea valorilor fundamentale ale UE dacă o ţară încalca principiile statului de drept, dar a adăugat că doreşte ca aceste standarde să fie aplicate în mod egal atât pentru România cât şi pentru ţările care au inventat democraţia în Europa şi care încalcă aceste principii. "Susţin standarde europene clare, cuantificabile, este un lucru foarte bun pentru România şi atunci fripturiştii vor rămâne fără multă muniţie în declaraţiile lor", a motivat premierul, adăugând că sunt romani care fac mai mult rău României prin declaraţii politice decât alţi politicieni din afara ţării.

Titus Corlăţean: Putem lua în considerare mecanismul privind statul de drept în anumite condiţii .

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a declarat sâmbătă că România ar putea lua în considerarea propunerea făcută de patru state UE privind instituirea unui mecanism privind statul de drept, dar cu condiţia reducerii curentelor populiste şi creşterii solidarităţii.

Victor Ponta: Administraţia centrală poate să cheltuiască mai puţin şi să fie mai eficientă.


"Administraţia centrală poate să cheltuie mai puţin şi să fie mai eficientă", a declarat, sâmbătă, premierul Victor Ponta, care a anunţat o primă estimare săptămâna viitoare asupra reducerilor de 15 % a cheltuielilor cu personalul, cu bunurile şi serviciile.
"Miercurea viitoare va fi o primă estimare. Nu se va reduce nimic la sănătate şi educaţie. În schimb, în restul administraţiei centrale, cred că ar mai fi vreo doi-trei oameni care n-au ce face pe acolo, cred că pot fi două, trei cheltuieli care pot fi reduse. De altfel, am un consilier al primului ministru special care cu asta se ocupă, cu standardele de cost ale fiecărei instituţii, face un audit al fiecărei instituţii şi după aceea mă informează în primul rând pe mine cam cât ar trebui să coste acea instituţie, cam câţi oameni ar trebui să aibă, şi primele rezultate sunt semnificative ca să spun aşa", a mai precizat premierul Victor Ponta.

Monica Macovei : PDL are nevoie mai întâi de un şef cu o bună viziune, apoi găseşti şi un bun organizator.

Monica Macovei a participat, sâmbătă, la Iaşi, alături de Cristian Preda şi Teodor Baconschi, la prezentarea moţiunii "Reformiştii" în faţa membrilor PDL Iaşi, la întrunire fiind prezenţi aproximativ 130 de membri democrat-liberali din judeţ. "Mă voi bate pentru şefia PDL, indiferent de condiţii şi piedici. PDL are nevoie mai întâi de un şef cu o bună viziune, apoi găseşti şi un bun organizator. (...) Un partid mare presupune personalităţi puternice, nu le poţi pune pumnul în gură, mai ales cum se întâmplă cu noi, cei care susţinem această moţiune", a declarat Monica Macovei.
Întrebată de un membru PDL prezent la discuţii dacă va pleca din partid, în cazul în care va pierde alegerile interne, Macovei a răspuns: "Uitaţi-vă cine pleacă din partid. Sunt susţinătorii mei sau cei ai lui Blaga?".

Cătălin Ivan : Preşedinte al PSD sector 1, Bucureşti.

Europarlamentarul Cătălin Ivan a fost ales, sâmbătă, preşedinte al filialei PSD Sector 1, fiind singurul candidat la funcţie. Votul pentru Cătălin Ivan a fost deschis şi nu au fost înregistrare voturi împotrivă. Totodată, cu această ocazie a fost ales şi consiliul de conducere al organizaţiei. Europarlamentarul a anunţat faptul că a fost informat de către Adrian Năstase că, în momentul în care se va întoarce în partid, se va transfera de la organizaţia din Prahova la cea de la Sectorul 1. La conferinţa PSD sector 1 au luat parte preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, primarul sectorului 5, Marian Vanghelie, primarul sectorului 3, Robert Negoiţă, dar şi fostul ministru al Educaţiei, Ecaterina Andronescu.

Partidul Socialist Ungar, acuzat de trădare pentru că l-a invitat pe Ponta la Budapesta.

Vicepreşedintele Partidului Naţionalist Ungar Jobbik, Zoltan Balczo, a acuzat Partidul Socialist (de opoziţie) de înaltă trădare pentru că l-a invitat la Budapesta pe premierul Victor Ponta. Într-un discurs rostit la un miting organizat în faţa Palatului Sporturilor "Papp Laszlo" din Budapesta, unde a avut loc reuniunea Partidului Socialist Ungar, Zoltan Balczo a declarat că, prin toate deciziile sale, premierul României a acţionat împotriva etnicilor maghiari. Balczo a spus în faţa simpatizanţilor Jobbik că manifestaţia spontană este organizată pentru că Ţinutul Secuiesc să primească autonomie teritorială. Istvan Szavay, liderul Jobbik responsabil de comunităţile maghiarilor din străinătate, a declarat că mitingul nu este împotriva poporului român, ci "împotriva celor care trădează interesele naţiunii ungare". Mitingul s-a încheiat fără incidente violente.

Timişoara : Capitala Earth Hour 2013.

Şeful Direcţiei de Mediu din cadrul Primăriei Timişoara, Adrian Bere, a declarat, sâmbătă, că Timişoara a câştigat competiţia "Capitală Earth Hour 2013 România", timişorenii adunând 3.580 de kilograme de deşeuri, aduse în centrul municipiului, în Piaţa Operei. "Noi am adunat, la Timişoara, 3.580 de kilograme, Botoşani a adunat 2.900 de kilograme, iar Ploieşti 2.700 de kilograme de PET-uri", a declarat Adrian Bere.

                                             Luni 11  martie 2013.


Deşi valorile termice vor marca o scădere, vremea se menţine mai caldă decât în mod obişnuit la această dată. Cerul va fi mai mult noros şi va ploua temporar în majoritatea regiunilor. La munte şi, trecător, în nordul Moldovei, precipitaţiile vor fi şi sub formă de lapoviţă şi ninsoare. Izolat cantităţile de apă pot fi mai importante, cu precădere în zona de munte. Vântul va sufla slab şi moderat. Temperaturile maxime vor fi cuprinse de la 4 grade în nordul Moldovei până la 18 grade în sudul Bărăganului şi al Dobrogei, iar cele minime se vor situa între -1 şi 8 grade.Presiunea atmosferică va mai scădea uşor în prima parte a intervalului.

FRUMUSEŢI  ALE NATURII

                                                      Deşertul Sahara.

Sahara cu cele 9.000.000 km² este deșertul cel mai mare de pe Pământ. Deşertul  cuprinde o treime din Africa, aproximativ suprafața Statelor Unite ale Americii, sau de 26 ori mai mare decât suprafața Germaniei. Acest deșert uscat se întinde de la țărmul Oceanului Atlantic până la Marea Roșie alcătuind un trapez cu o lățime în vest de 4.500 - 5.500 km, iar în nord-sud cu latura de 1500 - 2.000 km. Cea mai mare parte a pustiului este stâncoasă (Hamada) cu pietriș (Serir), pustiul de nisip (Erg) ocupând o suprafața mai redusă.Clima este tropical-deșertică, cu temperaturi medii ridicate (38 °C), deosebit de fierbinte și uscată. Variațiile mari de temperatură de la zi la noapte care au atins în unele cazuri 45°C(noaptea 5°C - ziua 50°C) au determinat formarea deșertului. Iarna, pe timpul nopții temperatura scade până la -10 grade, pe când vara atinge în timpul zilei 58 de grade Celsius. Precipitațiile sunt reduse (20-200 mm/an) și amplitudini termice diurne foarte mari (30 °C în aer și 70 °C pe sol).Munții din Sahara sunt: Hoggar, Tassili n'Ajjer și Tibesti cu vârful Emi Koussi (3415 m), și sunt de asemenea gropi (cratere) făcute de meteoriți, cea mai mare atingând diametrul 31km. Vegetația este xerofilă, rară și cuprinde circa 1000 de specii. Fauna este foarte săracă: scorpioni, șopârle, şerpi, vulpi de deșert, struți. Spre margini pătrund uneori animale de deşert.Populația rară a Saharei constă în special din arabi, berberi, mauri; pe lângă aceștia sunt neamurile tubu și tuaregilor (60%).

PERSONALITĂŢI

Corneliu Baba

Corneliu Baba (n. 18 noiembrie 1906, Craiova - d. 28 decembrie 1997, București) a fost un pictor român, cunoscut mai ales pentru portretele sale, dar și pentru alte tipuri de tablouri și ilustrații de cărți.
Prin originalitatea, măiestria și realismul ei profund, arta lui Baba și-a câștigat o mare prețuire în țară și peste hotare.Puțin după debutul său oficial la Salonul de Artă din București cu o pictură numită Jucătorul de șah, a fost arestat și închis pentru scurtă vreme la închisoarea Galata din Iași. Anul următor a fost suspendat fără explicații din postul său de la facultate și mutat de la Iași la București.Deși a avut o relație nu prea ușoară cu autoritățile comuniste, care îl denunțau ca fiind formalist, Baba a reușit să se impună ca un ilustrator și artist. În 1958, Baba a fost numit Profesor de Pictură la Institutul de Arte Frumoase Nicolae Grigorescu din București și a primit titlul de Maestru Emerit al Artelor. Acum, problemele anterioare cu autoritățile comuniste par să dispară. În următoarea decadă, el și cu tablourile sale vor călători în toată lumea participând la expoziții în locuri diverse precum Cairo, Helsinki, Viena și New Delhi, culminând cu o expoziție personală avută la Bruxelles în 1964. În 1962, guvernul român îi va acorda titlul de Artistul poporului, anul următor devenind membru corespondent al Academiei Române, iar în 1964 va fi membru al Academiei de Arte Frumoase din Berlinul de Est.Aproape toate operele lui Corneliu Baba au rămas în România, abia dacă există vreun muzeu mai important din țară care să nu aibă măcar o operă de-a sa. Una dintre puținele opere din afara României este tabloul impresionist numit Frica, aflat la Muzeul Szepmuveszeti din Budapesta. Printre cele mai importante opere sunt o serie de portrete care au determinat criticii să-l compare cu Francisco Goya. Deși ar fi putut fi considerat relativ demodat pentru un pictor care picta în secolul XX, Baba lucra în tradiția Marilor Maeștri, nefiind nici în legătură cu realismul socialist din blocul comunist, nici cu modernismul popular din vest. Chiar dacă anumite opere ale sale arată o influență impresionistă puternică, cele mai bune opere amintesc de Marii Maeștri Spanioli, printre care Francisco Goya. A fost de asemenea fascinat de peisajele venețiene și spaniole.Cu puțin timp înainte de moartea sa în 1997, Baba și-a publicat memoriile sale, "Notele unui artist din Europa de est". A primit, postum, premiul de excelență al Fundației Culturale Române.

S -A ÎNTÂMPLAT ÎN  10 MARTIE...

1628 - S-a născut Marcello Malpighi, medic şi fiziolog italian, inventatorul anatomiei microscopice. A utilizat printre primii microscopul, descoperind astfel vasele capilare şi glomerulele renale care îi poartă numele (m.29.11.1694).
1788 - S-a născut scriitorul german Joseph von Eisendorff .
1833 - S-a născut Dimitrie A. Sturdza-Miclăuşanu, istoric şi om politic liberal, preşedinte al PNL şi al Consiliului de Miniştri. A fost membru şi preşedinte al Academiei Române (m.08.10.1914).
1835 - Teodor Diamant, socialist utopic, pune bazele primului falanster de tip fourierist din ţara noastră, la Scăieni-Prahova, intitulat “Societatea agronomică şi manufacturieră” sau “Colonia soţilor agronomi”. Societatea a fost desfiinţată de autorităţi un an mai târziu.
1855 - Se inaugurează linia telegrafică Bucureşti-Giurgiu.
1871 - Faţă de continuarea manifestărilor antigermane, Carol I convoacă guvernul şi ia hotărârea de a părăsi ţara chiar a doua zi. Renunţă la ideea abdicării cu condiţia constituirii unui guvern care să obţină votarea bugetului şi să rezolve problema concesionării căilor ferate. Guvernul liberal condus de Ion Ghica demisionează. Lascăr Catargiu îşi ia răspunderea noului guvern.
1872 - A murit omul politic italian Giuseppe Mazzini (n.22.06.1805).
1920 - Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române hotărăşte că în Ziua Înălţării Domnului să se oficieze slujba parastasului şi pomenirea eroilor în toată ţara. Pomenirea eroilor va fi interzisă din 1921 - S-a născut soprana Arta Florescu (m.06.07.1998).
1927 - A fost înfiinţată Societatea de Chimie.
1936 - A murit dramaturgul A. de Herz, membru fondator al Societăţii Scriitorilor Români
1936 - A murit Garabet Ibrăileanu, critic, istoric şi teoretician literar, membru de onoare post-mortem al Academiei Române. A fondat, împreună cu Constantin Stere, revista “Viaţa Românească”
1937 - S-a născut actriţa franceză Marina Vlady.
1940 - A murit Mihail Bulgakov, prozator şi dramaturg rus (romanul “Maestrul şi Margareta”)
1953 - A murit Gheorghe Baba, zugrav de biserici, tatăl pictorului Corneliu Baba (n.14.12.1863).
1955 - S-a născut Adi Ordean, chitarist, vocalist şi compozitor român (Roşu şi Negru, Compact).
1957 - S-a născut, în Arabia Saudită, Osama Ben Laden, şeful grupării teroriste “Al Quaida”, autorul atentatului din 11.09.2001 asupra Statelor Unite ale Americii. Considerat cel mai amplu atac terorist din istorie, s-a soldat cu mii de morşi şi a distrus, pe lângă alte clădiri, ansamblul World Trade Center de la New York, unul dintre simbolurile Americii.
1969 - A murit compozitorul Emil Scarlat Skeletti (n.1888).


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Va rog sa va spuneti parerea , fiecare parere conteaza , doar o singura rugaminte am pastrati limbajul decent , fara cuvinte urate injuraturi , instigare la rasism ,xenofobie si jignire a celui caruia va adresati ( vom modera doar aceste comentarii ),va multumesc si asteptam cu interes comentariile dumneavoastra. .

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More