marți, 2 iulie 2013

2 iulie 2013 by Viorica Crainic


Bine v - am regăsit!

"Undeva spre limita disperării, eu am găsit totdeauna speranţa." (Octavian Paler)

MITING : Astăzi, între orele 17:00 şi 20:30, în faţa muzeului Antipa, din Piaţa Victoriei.



Un miting de protest faţă de "actuala putere politică" este programat astăzi, 2 iulie, între orele 17:00 şi 20:30, în faţa Muzeului Antipa din Piaţa Victoriei din Capitală. Apelul la miting a fost lansat pe Facebook de "un grup de simpli cetăţeni", care subliniază că "acest miting nu este organizat de niciun partid politic. În consecinţă, la acest miting nu vor exista şi nu vor fi admise pancarte sau/şi afişe ce poarta sigla/insemnele vreunui partid politic! Acest miting nu promovează niciun partid politic, ci doar interesele tuturor acelor romani care sunt nemulţumiţi de incompetenţa actualei puteri politice din România".

Preşedintele Traian Băsescu propune semnarea unui pact pentru agricultură privind perioada 2014-2030.

Preşedintele Băsescu a propus partidelor semnarea în septembrie, împreună cu organizaţiile din domeniul agro-alimentar, a unui pact pentru dezvoltarea agriculturii în perioada 2014-2030, care să preia obiectivele raportului comisiei prezidenţiale de specialitate, lansat luni în dezbatere publică.
"Invit toate partidele ca, după ce se finalizează procesul de adoptare a acestui raport, să semnăm cu toţii, partide şi instituţii, producători şi beneficiari, să semnăm Pactul pentru agricultură. Ar fi un angajament politic pe termen lung, pentru că toată munca Comisiei la asta s-a referit, de a crea o viziune până în 2030, având ca fundament exerciţiul bugetar 2014-2020 al UE", a declarat, luni, preşedintele Traian Băsescu, la începutul dezbaterii organizate la Palatul Cotroceni pe tema raportului menţionat.
"Va trebui să urmăm soluţia pe care am urmat-o la raportul comisiei prezidenţiale pentru educaţie", a spus Băsescu.
"Prin atingerea obiectivelor, România ar putea să exporte produse alimentare în valoare de la 40-50 miliarde de euro", a spus şeful statului, adăugând că în 2012 toate exporturile României au fost de 53 de miliarde de euro.
"Trebuie să dăm şi bunăstarea celor care trăiesc în mediul rural. Trebuie să vină şi bunăstarea în mediul rural, certitudinea de bunăstare în mediul rural", a afirmat preşedintele la dezbaterea organizată la Palatul Cotroceni cu ocazia lansării documentului strategiei de dezvoltare a agriculturii pentru perioada 2014-2020.
Şeful statului a arătat că pentru exerciţiul 2014-2020 România are circa 19 miliarde de euro alocate prin PAC, cu 4,5 miliarde mai mult decât în 2007-2013, respectiv 12 miliarde pentru subvenţii prin plăţi directe, iar 7 miliarde pentru dezvoltare rurală, însă Guvernul român poate decide cu privire la transferul între cei doi piloni a circa 25% din această sumă.

Preşedintele Traian Băsescu cere reexaminarea legii de aprobare a Memorandumului între statul român şi Rompetrol.

Preşedintele Traian Băsescu cere reexaminare a Legii privind aprobarea Memorandumului de înţelegere încheiat între statul român şi The Rompetrol Group N.V. semnat la Bucureşti la 15 februarie 2013. Potrivit acordului, statul român ar încasa 200 milioane dolari pentru 26% din acţiunile Rompetrol Rafinare. Preşedintele susţine că afacerea nu este decât o înţelegere ce nu ar fi trebuit parafată printr-o iniţiativă legislativă.

"Legea are ca obiect aprobarea Memorandumului de înţelegere încheiat între statul român, în calitate de proprietar al acţiunilor deţinute în cadrul S.C. „Rompetrol Rafinare” - S.A. şi The Rompetrol Group N.V. Astfel, cele două părţi semnatare îşi asumă un angajament de cumpărare din partea The Rompetrol Group N.V. a unui pachet minoritar de acţiuni reprezentând 26,6959% din capitalul social al Rompetrol Rafinare S.A., deţinut în prezent de Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI) în schimbul a 200 de milioane dolari SUA. Ca o premisă a implementării tranzacţiei mai-sus amintite, OPSPI va face demersuri utile şi necesare pentru ca toate procesele aflate pe rolul instanţelor judecătoreşti şi măsurile administrative iniţiate împotriva S.C. „Rompetrol Rafinare” - S.A. să înceteze. De asemenea, cele două părţi stabilesc constituirea unui fond de investiţii kazah-român, sub forma unei societăţi cu structura acţionariatului 80% The Rompetrol Group şi 20% statul român, care va înveşti în proiecte din domeniul energetic. Aşadar, legea supusă reexaminării are un caracter individual, ea fiind concepută nu pentru aplicarea ei la un număr nedeterminat de cazuri concrete, ci într-un singur caz prestabilit expres, pentru realizarea tranzacţiei cu The Rompetrol Group N.V., o societate cu sediul în Strawinskylaan 807, Amsterdam, Olanda. Această soluţie legislativă nu reglementează o relaţie socială generală, ci o prealabilă înţelegere, adică un acord de voinţă între The Rompetrol Group N.V. şi Guvern", se arată în comunicatul postat pe site-ul Administraţiei Prezidenţiale.

Consiliul Legislativ :  Probleme în proiectul de revizuire privind Parlamentul, referendumul şi preşedintele.


"Precizăm că soluţia calificării Parlamentului drept «for suprem de decizie al naţiunii» implică acordarea acestui organ reprezentativ a unei poziţii superioare (supreme) în ceea ce priveşte exercitarea suveranităţii naţionale, în raport cu voinţa poporului exercitată prin referendum. Avem în vedere faptul că art. 2 alin 1 potrivit căruia suveranitatea naţională aparţine poporului român, care o exercită prin organele sale reprezentative, precum şi prin referendum, nu instituie o ierarhie a celor două modalităţi prin care poporul român îşi exercită suveranitatea", precizează Consiliul Legislativ.
"Norma propusă (...) potrivit căreia pe parcursul legislaturii nu se pot constitui grupuri parlamentare noi nu ţine seama de textul noului alin 2, litera e) al art 70, care stabileşte drept cauză de încetare a calităţii de deputat sau senator demisia din partidul politic sau formaţiunea politică din partea căreia a fost ales sau înscrierea acestuia într-un alt partid politic sau altă formaţiune politică. Aşadar, în condiţiile încetării calităţii de parlamentar, nu mai este posibilă constituirea de grupuri parlamentare noi pe parcursul legislaturii, motiv pentru care norma ar trebui eliminată", susţine Consiliul Legislativ.
"Semnalăm că textul propus (...) referitor la prerogativa Preşedintelui României de a dizolva Parlamentul, este în contradicţie cu reglementările propuse la (...) procedura de învestire a Guvemului. Astfel, potrivit acestor noi texte, Preşedintele României ar urma să procedeze la dizolvarea Parlamentului numai după respingerea a trei solicitări de învestitură, nu a unei singure solicitări, astfel cum s-a reţinut în text", se arată în avizul citat.
"În acest context, precizăm că şi textul propus la pct. 85, potrivit căruia Preşedintele dizolvă Parlamentul dacă o hotărâre în acest sens este adoptată cu votul a două treimi dintre membrii fiecărei Camere, este greşit, având în vedere, pe de o parte, faptul că cele două Camere nu pot adopta o hotărâre în acest sens, adică pentru dizolvare, întrucât atribuţia de dizolvare aparţine şefului statului, iar pe de altă parte, Camerele adoptă o hotărâre prin care se respinge solicitarea votului de învestitură, hotărâre care însă se adoptă în şedinţa comună a celor două Camere, nu cu votul a două treimi dintre membrii fiecărei Camere, aşa cum s-a reţinut prin proiect. Se impune, de aceea, revederea şi corectarea corespunzătoare a textului, realizându-se astfel concordanţa textelor propuse", apreciază Consiliul Legislativ.
"Semnalăm că norma propusă (...) potrivit căreia referendumul este valabil dacă la acesta participă cel puţin 30% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale se aplică numai pentru referendumul organizat în condiţiile art. 90, adică pentru consultarea poporului cu privire la probleme de interes naţional, întrucât numai această categorie de referendum este reglementată prin acest articol, neputând fi considerată ca având caracter de generalitate", reţine documentul.

PDL : Guvernul să prezinte în Parlament actualizarea strategiei energetice naţionale.

"PDL îşi manifestă disponibilitatea de a participa la oricâte sesiuni parlamentare extraordinare ar fi necesare pentru legiferarea acestei strategii de bază pentru orice dezvoltare economică şi socială a ţării", a precizat Bode, într-o conferinţă de presă.
El a arătat că PDL mai solicită Cabinetului Ponta să prezinte cauzele "ce au dus la eşecul proiectului Nabucco", dar şi programele ce vizează energia pentru următorul exerciţiu financiar european 2014-2020. Lucian Bode a făcut aceste precizări după ce a apreciat că Victor Ponta "arde gazul de pomană în fotoliul de premier" şi "se joacă cu focul atunci când vine vorba de securitatea energetică a României".
"Proiectul Nabucco este deja istorie. România a ratat şansa de a reduce dependenţa de gazul rusesc. România a arătat şansa de a deveni un jucător important pe piaţa energetică regională. Prin nerealizarea acestui proiect, România pierde miliarde de euro: 2,5 miliarde de metri cubi gaz ieftin, 1,5 miliarde euro investiţii directe, respectiv sute de milioane de euro anual din taxele de tranzit", a adăugat Lucian Bode.

Vasile Blaga : Probabil 2-3 nopţi în toamnă, aici sunt specialişti cei din USL




Preşedintele PDL, Vasile Blaga, a declarat, luni, întrebat despre variantele USL privind organizarea referendumului pentru Constituţie:  "Probabil două-trei nopţi în toamnă, că aici sunt specialişti cei de la USL, că noaptea se pot întâmpla multe. Eu ştiu că ei nu au fost de acord cu comasarea alegerilor, cu comasări de genul ăsta, dar iată că şi-au schimbat punctul de vedere. Ce să comasăm, un referendum odată cu alegerea noului preşedinte care pur şi simplu nu mai are atribuţii? ".
Preşedintele PDL, Vasile Blaga, a adresat, luni, o scrisoare preşedintelui Comisiei de la Veneţia, Gianni Buquicchio, solicitând o întâlnire săptămâna aceasta pentru a semnala "gravele derapaje de la normele democratice impuse în proiectul de revizuire a legii fundamentale" ; "PDL are convingerea că, în fapt, Constituţia USL este o reluare a atacului la statul de drept dat de aceeaşi alianţă în vara anului trecut şi pe care toate instituţiile europene l-au sancţionat cu maximă severitate. De data aceasta, situaţia este şi mai gravă, pentru că amputarea unor prerogative instituţiilor garante ale democraţiei riscă să fie stipulate în legea fundamentală a României", precizează preşedintele PDL, Vasile Blaga, în scrisoarea adresată preşedintelui Comisiei de la Veneţia.
"Dar proiectul USL nu se rezumă numai la a trata cu indiferenţă voinţa românilor. El răstoarnă echilibrul puterilor din România făcând din majoritatea parlamentară instanţa supremă peste care nimeni nu trece - nici poporul, nici justiţia. Curtea Constituţională este lipsită, prin chiar legea fundamentală a României, de dreptul de a se pronunţa asupra hotărârilor Parlamentului. Preşedintele ţării, cel mai reprezentativ ales al poporului român, este transformat de USL într-un om lipsit de putere executivă. Nu în ultimul rând, justiţia primeşte acces restrâns, prin Constituţie, la demnitari ai statului", scrie Blaga.


Tineretul Social Democrat (TSD) :  "Guvernul Tinerilor"

Potrivit unui comunicat, procedura de înscriere se face exclusiv pe pagină web a proiectului www.guvernultinerilor.ro. Perioada de înscriere va fi de 3 luni, urmând ca pe parcursul lunii octombrie să se facă selecţia câştigătorilor. Pentru fiecare minister în parte, câte doi dintre cei mai inspiraţi tineri înscrişi în "Guvernul Tinerilor" vor fi invitaţi să participe la o şedinţă de Guvern, în cadrul cărora vor fi dezbătute temele alese.
Proiectul "Guvernul Tinerilor" are ca obiectiv principal atragerea tinerilor valoroşi către politică şi administraţie, iar participanţii vor avea şansa să îşi prezinte ideile şi chiar să facă parte pentru o zi din echipa de guvernare. Proiectul face parte din strategia de profesionalizare a tinerilor USL, precum şi din strategia de recrutare de noi membri şi este o ocazie fără precedent la nivelul Executivului, ce oferă tinerilor interesaţi posibilitatea să-şi aleagă ministrul căruia doresc să-i facă propuneri, se arată în comunicatul citat.

Preşedintele PDL Cluj, Daniel Buda : Dragnea duce România spre falimentul democraţiei.

Potrivit unui comunicat de presă transmis, marţi, de PDL Cluj şi semnat de Daniel Buda, propunerea vicepremierului Liviu Dragnea conform căreia referendumul privind revizuirea Constituţiei să dureze trei zile "este una care va duce România spre falimentul democraţiei".
"După cum bine ştim, Liviu Dragnea este unul dintre marii «specialişti» ai României, mai ales în domeniul referendumurilor, iar acum, în comparaţie cu referendumul din 2012 pentru demiterea preşedintelui TrTraian Băsescu Liviu Dragnea doreşte să se asigure că va exista suficient timp pentru ca listele electorale să fie fraudate după bunul său plac, iar ţara noastră să fie arătată cu degetul din nou de întreaga Europă. Mâna dreaptă a premierului Victor Ponta, Liviu Dragnea a demonstrat ani de zile cum se conduce un judeţ spre faliment, iar acum doreşte să demonstreze că poate duce şi democraţia României spre faliment, cu un referendum de trei zile", a arătat Buda în documentul citat.

Titus Corlăţean :  Întrevedere cu omologii din Kuweit, EAU, Arabia Saudită, Qatar, Bahrain şi cu liderul CCG.

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a avut, duminică, la Manama, în marja reuniunii Uniunea Europeană - Consiliul de Cooperare al Golfului (CCG), întrevederi separate cu omologii din Kuweit, Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită, Qatar, Bahrain şi cu secretarul general al CGG, potrivit MAE.
"Ministrul român a evocat relaţiile bune de cooperare existente între cele două ţări şi a exprimat interesul pentru intensificarea contactelor politico-diplomatice. În acest context, a exprimat intenţia de a da curs invitaţiei de a vizita EAU şi totodată i-a adresat ministrului emiratez invitaţia de a efectua o vizită oficială la Bucureşti. Cei doi demnitari au reiterat dorinţa ţărilor lor de extindere a relaţiilor bilaterale, în diferite domenii, valorificând imensul potenţial de cooperare de care dispun, mai ales în sectoarele energiei, agriculturii, comerţului, turismului şi infrastructurii", precizează MAE.

Daniel Funeriu : Salt spectaculos al rezultatelor la Evaluare Naţională 2013.

  "Toţi elevii care au luat note mari şi profesorii lor trebuie felicitaţi; Dacă rezultatele reflectă realitatea, atunci înseamnă că avem un salt spectaculos al rezultatelor. Ceea ce ar fi foarte bine; Dacă subiectele au fost manipulate astfel încât procentajele de reuşită să fie artificial de mari atunci ne aflăm în faţa unei fraude instituţionale comandată politic; Notele de la evaluarea naţională sunt luate în considerare pentru intrarea la liceu. Deci este vorba despre un concurs şi nu doar despre un simplu examen. Aşadar subiectele nu trebuie numai să verifice nivelul de cunoştinţe dar şi să stabilească o ierarhie" .
 În replică, purtătorul de cuvânt al PSD, Cătălin Ivan, afirmă că discuţiile declanşate în spaţiul public de fostul ministru al Educaţiei, Daniel Funeriu, cu privire la gradul de promovabilitate la examenul de Evaluare Naţională denotă "rea-credinţă fără limite şi dorinţă de a manipula opinia publică".
"Domnul Funeriu dă dovadă de rea-credinţă fără limite şi dorinţă de a manipula opinia publică, fără a avea niciun fel de ruşine pentru ceea ce face. Pur şi simplu fostul ministru al Educaţiei pare furios că nu sunt mai mulţi copii picaţi la acest Examen. Mă întreb dacă în perioada de mandat a domnului Funeriu nu se cerea cumva intenţionat să fie făcute subiecte foarte grele, pentru a pica cât mai mulţi elevi, aşa cum s-a întâmplat la examenele de Bacalaureat", a afirmat Cătălin Ivan.

 Eduard Hellvig : Un referendum pentru Constituţie ar putea exista cel mai repede.


Eduard Hellvig a spus, că referendumul pentru Constituţie ar putea fi organizat cel mai repede la alegerile prezidenţiale din 2014 : "Este o părere strict personală, cred că cel mai repede ar putea exista un referendum cu aprobarea Constituţiei la alegerile prezidenţiale din 2014. E un punct de vedere strict personal. Pentru că timpul nu ne permite, în sensul că avem oarecum o interdicţie de un an, asta înseamnă că după europarlamentare, ceea ce înseamnă că cel mai repede poate să se realizeze în toamna lui 2014, însă după cum ştim în 2014, sfârşitul toamnei, avem prezidenţiale". Întrebat dacă USL se teme de un referendum organizat în forma actuală, Hellvig a răspuns că ar fi foarte dificilă validarea unui referendum cu 50 la sută plus 1, poate doar organizat în două zile.
"Să fim serioşi, cu 50 la sută plus 1 am avut anul trecut suspendarea preşedintelui, oamenii au venit la vot, au venit într-un număr foarte mare. Este foarte dificil, doar dacă faci două zile în sensul acesta. Este o decizie pe care o vom lua în USL săptămânile viitoare, dar, dacă mă întrebaţi pe mine, referendumul poate fi organizat poate chiar cu prezidenţialele pentru că prezidenţialele aduc foarte multă dezbatere publică, foarte multă comunicare politică serioasă, pentru că este vorba de destinul unei naţiuni pe viitorii patru-cinci ani, cine conduce acea ţară, şi cred că ar putea avea loc şi o discuţie serioasă şi pe reforma constituţională în perioada electorală pentru prezidenţiale. De aceea am spus că din punctul meu de vedere ar putea fi la momentul alegerilor prezidenţiale", a spus Hellvig.
Referitor la alianţa USL, secretarul general al PNL, Eduard Hellvig, a declarat:  "Asta este o preocupare permanentă a presei, înainte de a ne constitui, ruperea USL-ului. Mi-aduc aminte că în 2011 toată lumea spunea că USL nu va exista pentru că nu au cum să stea la masă două partide care au ideologii complet diferite. Am reuşit să facem USL-ul, am spus că vom merge împreună atât la locale, cât şi la generale, cât şi la prezidenţiale şi le vom câştiga pe toate. Am mers la locale împreună, am reuşit să dăm jos un guvern, am mers şi la parlamentare şi vă garantez că până în 2016 USL va exista. Vom merge împreună în 2014 la prezidenţiale, în 2016, dacă mă întrebaţi pe mine, probabil că partidele noastre vor merge, tot din raţiuni tactice la data aceea, separat, dar asta nu exclude o guvernare USL după 2016, PNL-PSD", a spus Hellvig.

Varujan Vosganian : La CupruMin lucrurile s-au complicat puţin.

"În ceea ce priveşte CupruMin, joi voi avea o discuţie cu primul ministru, chiar acum mă întorc pentru a face ultimele calcule privind nivelul investiţiilor. Lucrurile s-au complicat puţin din cauza evoluţiei preţurilor la cupru. Preţurile au scăzut la un prag care se situează la nivelul de rentabilitate. Nu putem să angajăm un contract pe termen lung cu un posibil investitor luând în calcul ipoteza unui preţ care continuă să scadă, de aceea trebuie să găsim o formulă de garantare a unui preţ minim, dar asta va trebui să o prezint primului ministru şi să convenim împreună asupra unei soluţii", a spus Vosganian.
"Vom vedea în ce măsură investitorii care s-au anunţat în prima etapă, dintre care patru erau între primii zece traderi ai pieţei mondiale a cuprului, vor accepta oferta noastră sau vor negocia cu noi, de aceea e posibil să avem şi o fază de negociere preliminară în care să vedem pentru termenii finali ai contractului până unde putem merge cu oferta noastră. În anunţul preliminar, 9 companii au prezentat scrisori de intenţie, dintre care 4 erau în primii zece traderi din lume", a spus oficialul.

Ion Vasilache  :  Propus şef la Parchetele Militare!

Generalul magistrat Ion Vasilache, şef al Parchetelor Militare, deşi nu a avut rezultate, ci a înregistrat cel mai mare rateu postdecembrist din Justiţie, a fost propus, din nou, şef la Secţia Parchetelor Militare de ministrul Justiţiei Robert Cazanciuc  şi este marţi audiat de Secţia de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii pentru al doilea mandat.
Vasilache a devenit cunoscut pentru că i-a reţinut fără probe şi apoi a tot obţinut arestări preventive pentru mai mulţi sodaţi nevinovaţi, pe care în 2009 i-a acuzat de furtul  a 62 de arme –mitraliere, pistoale, inclusiv un aruncător de rachete - de la depozitul  AMpN de la Ciorogârla. Vasilache a cerut arestarea lor chiar dacă n-a găsit nici o armă din cele furate, dar instanţele au acceptat menţinerea în arest luni în şir a nevinovaţilor chiar şi fără aceste probe ( arma furată) pentru ca să nu fie apoi acuzate că lasă nişte “terorişti” în libertate care, cu arsenalul furat, pot face măcel. Dacă, după vreo nouă luni, procurorul civil Codruţ Olaru, pe atunci şef DIICOT, nu-i prindea pe adevăraţii hoţii - Clanul Sportivilor- , recuperând şi armele, amărâţii de soldaţi nevinovaţi ar fi fost şi acum în puşcărie. Imediat, Vasilache s-a internat la spital, iar scandalul a murit în faşă.

USL : Legea achiziţiilor publice periată.

Invocând „necesitatea adoptării unor măsuri urgente pentru perfecţionarea şi flexibilizarea sistemului achiziţiilor publice“, Guvernul Ponta s-a apucat să modifice în 2012, pe ici, pe colo, sistemul de achiziţii publice. A rezultat Ordonanţa de Urgenţă nr. 77/2012, de modificare şi completare a OUG nr. 34/2006 privind atribuirea contractelor de achiziţie publică, a contractelor de concesiune de lucrări publice şi a contractelor de concesiune de servicii. Schimbările cu adevărat grele nu au fost însă operate de Executiv, pentru a nu sări probabil în ochi, ci au fost lăsate la îndemâna parlamentarilor USL, care le-au introdus subtil în legea de aprobare a ordonanţei, profitând de dezbaterile din comisii. Guvernului nu i-a mai rămas apoi decât să se declare de acord cu amendamentele propriilor parlamentari şi, astfel, România a ajuns să aibă, începând de astăzi, o legislaţie mult mai permisivă în domeniul achiziţiilor publice. Aceasta în condiţiile în care este bine ştiut faptul că statul, prin instituţiile şi companiile sale, e cel mai mare cumpărător.

Grecia  : Discuţiile  pentru o tranşă de 8 mld. euro.

Guvernul grec a reluat atăzi, la Atena, discuţiile cu oficialii Comisiei Europene, Băncii Centrale Europene şi FMI privind măsurile de austeritate necesare pentru a obţine o nouă tranşă, de 8,1 miliarde euro, din programul de finanţare externă.
Grecii sunt îngrijoraţi că instituţiile financiare internaţionale vor impune noi "tăieri" pentru a asigura respectarea ţintelor privind finanţele publice convenite în acord.
Totodată, instituţiile financiare internaţionale fac presiuni pentru a determina guvernul să continue reforma sectorului bugetar, unde s-a angajat să concedieze 15.000 de angajaţi până la sfârşitul anului 2015.

ŞTIRI METEO

MIERCURI  3  IULIE  2013.

Vremea va fi predominant frumoasă şi apropiată de regimul termic normal. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporare după-amiaza la munte, iar noaptea în estul ţării, unde izolat vor fi averse slabe şi posibil descărcări electrice. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificări trecătoare ziua în regiunile estice. Temperaturile maxime se vor încadra între 23 şi 31 de grade, iar cele minime între 9 şi 19 grade, uşor mai scăzute în depresiuni. Presiunea atmosferică nu va avea variaţii semnificative.

PERSONALITĂŢI

Hermann Hesse

Hermann Hesse (n. 2 iulie 1877, Calw, Germania – d. 9 august 1962, Montagnola, Elveția) scriitor german, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură pe anul 1946. Este faimos pentru romanele sale Der Steppenwolf (Lupul de stepă), Das Glasperlenspiel (Jocul cu mărgele de sticlă) și Siddhartha.
S-a născut în Calw, un mic orășel în Württemberg, azi Baden-Württemberg, în sudul Germaniei, în familia unor misionari protestanți. Părinții săi s-au cunoscut în India. Tatăl său, Johannes Hesse, era originar din Estonia (născut acolo în 1847, ca fiu al unui medic). Copilăria și tinerețea lui Hesse au fost caracterizate prin precocitate, entuziasm și rebeliune. Până prin anul 1893 viața lui Hesse a fost un șir de transferuri de la o școală la alta, datorate "comportamentului rău" și caracterului ireductibil. Părinții săi au perceput că nu au un copil obișnuit încă din anul 1881. Fiindcă nu mai făceau fața precocității și energiei lui, părinții s-au gândit chiar să îl instituționalizeze sau să îl trimită de acasă.
La începutul Primului Război Mondial a plecat în Elveția unde a primit cetățenia elvețiană (1923).
Singurătatea spirituală a artistului și izolarea de lumea modernă sunt teme frecvente în operele lui Hesse. Romanele sale, majoritatea psihoanalitice și simbolice, includ Peter Camenzind (1904), Unterm Rad (Sub roată) (1906), Rosshalde (1914) și Demian (1919).
Lupul de stepă (1927), unul dintre cele mai cunoscute și mai complexe romane ale sale, descrie natura duală a umanității. Aceeași temă se regăsește și în Narziss und Goldmund (Narcis și Gură de aur) (1930). Între scrierile sale se regăsesc Jocul cu mărgele de sticlă (1943) și Siddhartha, povestea unui tânăr indian, fiu de brahman, plasată în timpul vieţii lui Gautama Buddha, în timp ce acesta își propovăduia învățăturile. Cartea a fost publicată în 1922 și a constituit un roman ilustrativ pentru interesul lui Hesse în studierea budismului. Finețea și calitatea lirică a prozei lui se regăsesc și în versurile pline de melancolie din Gedichte (Poeme) (1922) și Trost der Nacht (1929). Eseurile sale sunt adunate în Betrachtungen (1928) și Krieg und Frieden (Dacă războiul va continua) (1946).
În 1946 îi este decernat Premiul Nobel pentru Literatură pentru lucrarea „Jocul cu mărgele de sticlă”.
Hesse a editat publicațiile März (1907 - 1912) și Vivos voco (1919 - 1923).

Octavian Paler

Octavian Paler (n. 2 iulie 1926, Lisa, județul Făgăraș, actualmente în județul Brașov — d. 7 mai 2007, București) a fost un scriitor, jurnalist, editorialist și om politic român.
Fiul lui Alexandru și al Anei, Paler a urmat școala primară în satul natal, în anul 1937, după care a fost admis bursier la Colegiul Spiru Haret din București. În vara anului 1944, cu o săptămână înaintea încheierii cursurilor clasei a VII-a de liceu, a avut o altercație cu George Șerban, directorul școlii, care era chiar unchiul său (fratele mamei), și a fost obligat să părăsească școala, mutându-se la Liceul Radu Negru din Făgăraș pentru a urma, în anul școlar 1944-1945, ultima clasă de liceu, clasa a VIII-a, secția literară. Aici s-a remarcat, mai ales la obiectele filosofie, latină, elină. În anul 1945, la terminarea ultimei clase de liceu, o clasă cu 44 elevi, a fost declarat Promovat cu laudă. În același an, a susținut examenul de bacalaureat la Sibiu. În continuare, urmează cursurile Facultății de Litere și Filosofie și simultan și pe cele ale Facultății de Drept din București. Între 1949 și 1961 a fost redactor de programe culturale la Radiodifuziunea Română. În 1964 a fost timp de trei luni corespondent Agerpres la Roma.
Căsătorit în anul 1951, are un fiu, care a absolvit cursurile universitare (ASE- Facultatea de Comerț Exterior) în anul 1979.
Activitatea politică :
     1965–1970: Vicepreședinte al Comitetului de Radiodifuziune și Televiziune
     1976: Președinte al Consiliului Ziariștilor
     1970–1983: Redactor-șef al cotidianului central România Liberă
     1974–1979: Membru supleant al Comitetul Central al Partidului Comunist Român
     1980–1985: Deputat de Vaslui în Marea Adunare Națională, Parlamentul monocameral al României comuniste
A debutat în 1958, cu versuri editorial, din 1970, cu volumul de poezii Umbra cuvintelor. Vor urmă de-a lungul timpului alte volume care l-au consacrat. 

Printre acestea se numără:
Drumuri prin memorie: Egipt-Grecia (1972), Mitologii subiective (1975), Apărarea lui Galilei (1978), Scrisori imaginare (1979), Caminante (1980), Viaţa pe un peron (1981), Polemici cordiale (1983), Viaţa ca o coridă (1987), Vremea întrebărilor (1995), Desertul pentru totdeauna (2001), Autoportret într-o oglindă spartă (2004), Calomnii mitologice (2007). În 2005 a fost premiat de către Uniunea Scriitorilor.
Este persecutat de Securitate datorită viziunilor sale pro-occidentale și de critică la adresa PCR și a lui Nicolae Ceaușescu. I se stabilește domiciliul forțat și i se interzic diferite activităţi în lumea artistică.
După evenimentele din decembrie '89, fondează împreună cu Ana Blandiana, Gabriel Liiceanu ș.a. Grupul de Dialog Social, care se evidențiază prin pozițiile sale anti-comuniste. Devine, pe rând, director onorific și editorialist al ziarului România liberă, apoi editorialist la Cotidianul și Ziua. Rămâne un jurnalist și comentator apreciat. Participă la talk-show-ri, pe teme de politică, de moralitate etc, la diferite posturi de televiziune. În ultimii ani de viață, devine un critic acerb al clasei politice românești.
A realizat un film de televiziune dedicat satului natal, Lisa.
A încetat din viață la vârsta de 80 de ani, în urma unui stop cardio-respirator. A fost înmormântat, cu onoruri militare, în Cimitirul Sfânta Vineri.

S -A ÎNTÂMPLAT ÎN  2 IULIE ...........

Evenimente

  
    1838: A apărut, la Brașov, Foaie pentru minte, inimă și literatură, publicație condusă de George Barițiu, supliment literar al „Gazetei de Transilvania".
    1853: Armata rusă invadează Turcia; începutul războiului din Crimeea.
    1888: Ion Luca Caragiale este numit director al Teatrului Național din București.
    1934: Noaptea cuțitelor lungi se termină cu moartea lui Ernst Röhm.
    1937: Piloții americani Amalia Earhart și Fred Noonan, care au încercat să zboare în jurul lumii, au fost dați dispăruți deasupra Oceanului Pacific.
    2002: Bancherul american Steve Fossett a devenit primul om care a călătorit singur, nonstop, în jurul lumii într-un balon.

S -a născut în.......... 

    1862: William Henry Bragg, fizician și chimist englez, laureat al Premiului Nobel (d.1942)
    1877: Hermann Hesse, scriitor german, laureat al Premiului Nobel (d. 1962)
    1893: Luca Ion Caragiale, poet român, fiul lui I.L.Caragiale
    1906: Hâns Albrecht Bethe, fizician american (d. 2005)
    1919: Ștefan Fay, scriitor și genealogist român (d. 2009)
    1923: Wisława Szymborska, poetă poloneză, laureată a Premiului Nobel
    1926: Octavian Paler, scriitor și publicist român (d. 2007)

Decese

    1504: Ștefan cel Mare, domn al Moldovei (n. 1433)
    1566: Nostradamus, astrolog francez (n. 1503)
    1778: Jean-Jacques Rousseau, filosof elvețiano-francez (n. 1712)  
    1891: Mihail Kogălniceanu, politician, gazetar și scriitor român (n. 1817)
    1893: Georg Daniel Teutsch, episcop evangheic sas din Transilvania
    1914: Emil Gârleanu, scriitor, publicist român (n. 1878)  
    1941: George Valentin Bibescu, pilot român (n. 1880)
    1961: Ernest Hemingway, scriitor american, laureat al Premiului Nobel (n. 1899)
    1977: Vladimir Nabokov, scriitor de origine rusă (n. 1899)
    1997: James Stewart, actor american (n. 1908)
    2007: Beverly Sills, cântăreață americană de operetă (n. 1929)

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Va rog sa va spuneti parerea , fiecare parere conteaza , doar o singura rugaminte am pastrati limbajul decent , fara cuvinte urate injuraturi , instigare la rasism ,xenofobie si jignire a celui caruia va adresati ( vom modera doar aceste comentarii ),va multumesc si asteptam cu interes comentariile dumneavoastra. .

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More