marți, 10 septembrie 2013

Cristian Pațurcă născut 10 septembrie 1964

Va mai amintiți ... desigur ? Dar pentru ce au murit acei eroi  în 1989 va mai amintiți ?  

Cristian Pațurcă (n. 10 septembrie 1964 - d. 18 ianuarie 2011București) a fost un cântărețcompozitor, revoluționar și prodemocrat român. Este autorul "Imnului Golanilor" precum și al altor piese cântate la Manifestațiile din Piața Universității, în perioada aprilie - iunie 1990.







Pațurcă a murit pe 18 ianurie 2011 la vârsta de 46 de ani, după o lungă bătălie cu tuberculoza. A fost înmormântat[3] la Cimitirul Bellu, pe Aleea Artiștilor, fiind vecin cu Tatiana Stepa, Florian Pittiș și Adrian Pintea. A lăsat în urmă un fiu.

Cristian Paţurcă făcea parte din Asociaţia 21 Decembrie, membrii acesteia, printre care şi Teodor Mărieş, deplasându-se la marţi la căpătâiul colegului lor de organizaţie. Numele lui Cristian Paţurcă este legat de manifestaţia din Piaţa Universităţii din 1990, el fiind nu numai autorul "Imnului Golanilor", ci şi un activist al acestei mişcări. Ultima apariţie publică notabilă a lui Cristian Paţurcă a fost în iunie 2010, când a susţinut un concert aniversar şi când şi-a lansat cartea "Mi-e greu titlul de erou".
În 27 aprilie 2010, Cristian Paţurcă a primit Crucea Naţională "Serviciul Credincios - clasa a III-a", distincţie acordată acestuia de preşedintele Traian Băsescu la 20 de ani de la manifestaţia din Piaţa Universităţii. De altfel, preşedintele Traian Băsescu l-a vizitat pe Cristian Paţurcă şi în spital, în februarie 2010, pentru a se interesa de starea de sănătate a acestuia. Tot în 2010, Paţurcă a primit certificatul de revoluţionar preschimbat şi a fost înştiinţat că va primi o indemnizaţie reparatorie lunară de aproximativ 2.000 de lei, a cărei valoare nu se impozitează, şi care se acordă numai luptătorilor care au un salariu mai mic decât salariul mediu brut. Cristian Paţurcă a primit această indemnizaţie şi retroactiv, începând din ianuarie 2005.
După evenimentele din Piaţa Universităţii, Cristian Paţurcă a fost prezent foarte rar în viaţa publică, apariţiile sale fiind legate mai ales de campaniile electorale. Paţurcă a anunţat încă din 2009 apariţia unui album pe care nu a mai apucat să îl lanseze şi care s-ar fi numit "La majorat". În schimb, anul trecut a înregistrat un CD cu colinde intitulat "Tu eşti iarna", în memoria eroilor căzuţi în timpul Revoluţiei din decembrie 1989. Cristian Paţurcă a fost "unul din ultimii romantici ai Revoluţiei şi tranziţiei postcomuniste", a declarat, pentru Mediafax, fostul preşedinte Emil Constantinescu, precizând că îi este recunoscător acestuia pentru sprijinul "mereu spontan şi dezinteresat". Constantinescu a menţionat că nu a ştiut întotdeauna cum să îi întoarcă sprijinul lui Paţurcă.
"Cristian Paţurcă a fost unul din ultimii romantici ai Revoluţiei şi tranziţiei postcomuniste. Şi-a aflat locul firesc în Piaţa Universităţii, care l-a şi proiectat în conştiinţa şi în memoria noastră. Acolo destinele noastre s-au intersectat şi apoi ne-am reîntâlnit în momente şi mai bune şi mai rele ale ultimelor două decenii", a susţinut Constantinescu.
Fostul preşedinte a ţinut să-şi exprime recunoştinţa pentru "sprijinul" pe care l-a primit de la Cristian Paţurcă: "Îi sunt profund recunoscător pentru sprijinul mereu spontan şi dezinteresat, pe care n-am ştiut întotdeauna să-l întorc cum şi cât trebuia". El a precizat că, "entuziast şi rebel, greu de înregimentat în alt sistem decât al libertăţii, absolute", Cristian Paţurcă "şi-a legat numele de Imnul golanilor care va rămâne simbolul unor vremi în care oamenii au fost gata să lupte şi chiar să moară pentru un ideal". "O sete teribilă de iubire, de prietenie, de veselă petrecere, temător de singurătate, a trebuit să înfrunte boala, nepăsarea altora şi propria sa viaţă. A cântat cum a trăit şi a trăit cum a cântat. Poate că acum îşi va găsi liniştea şi în cer se va aprinde o stea. O stea a celor care îşi risipesc clipele şi talentul, dăruite în această lume, pentru a-i ilumina pe ceilalţi", a conchis fostul şef de stat.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Va rog sa va spuneti parerea , fiecare parere conteaza , doar o singura rugaminte am pastrati limbajul decent , fara cuvinte urate injuraturi , instigare la rasism ,xenofobie si jignire a celui caruia va adresati ( vom modera doar aceste comentarii ),va multumesc si asteptam cu interes comentariile dumneavoastra. .

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More