sâmbătă, 5 ianuarie 2013

De ce búgetă nervos Victor Ponta?


~motto: "Búget, deci exist" (cugetare fesenistă de la începutul anilor '90)~

Aşa cum am explicat în debutul rubricii Revista presei - lucru pe care nu-l facem în 99% dintre cazuri, Victor Ponta vrea să revoluţioneze statistica statului român probabil pentru că nu pricepe nimic din acest domeniu.

Confuzat, Ponta se intreabă
când va afla de la Statistică
ce anume face azi.
Premierul nu pricepe poate că Institutul Naţional de Statistică, aşa cum explică foarte corect Răzvan Orăşanu, face întâi o estimare-semnal, apoi una provizorie si abia ulterior o dă pe cea definitivă, care este mai exactă. Mai exactă, pentru că şi aceasta este tot o estimare.

Aceasta este deci cea mai acurată, dar ea vine cu foarte multă întârziere: uneori peste un an. Am aflat aceste lucruri când ne-am confruntat cu primul buletin statistic (obligaţi de meserie, bat-o vina) şi ne-am exprimat revolta că avem acum unele date statistice vechi faţă de pretenţiile noastre jurnalistice.

Până şi un student la Drept în anul II înţelege aceste lucruri dacă i le explici, aşa că am înţeles şi noi. Când faci bugetul unei ţări în vremuri de criză - pe de altă parte, aşa cum rectificările bugetare sunt negative, pentru că la recesiune economică bugetele se contractă, asemeni estimarea finală (aia care vine revoltător de târziu) dă rezultate cu minus.

Uneori dramatice. Şi aici ajungem la nervozitatea lui Victor Ponta, care probabil că, şi după ce i s-a explicat că s-a supărat pe Vergil Voineagu degeaba, tot a decis să ţină strâns hăţurile statisticii oficiale, ca să nu-i mai joace "asta" feste, cu hachiţele ei cu tot... citeşte tot aici

1 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Va rog sa va spuneti parerea , fiecare parere conteaza , doar o singura rugaminte am pastrati limbajul decent , fara cuvinte urate injuraturi , instigare la rasism ,xenofobie si jignire a celui caruia va adresati ( vom modera doar aceste comentarii ),va multumesc si asteptam cu interes comentariile dumneavoastra. .

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More