duminică, 6 ianuarie 2013

Haosul pune stapanire pe guvernarea USL, by Stefan Vlaston

Domnul Stefan Vlaston ne-a trimis un mesaj personal prin care a dat permisiunea ca articolele scrise de dansul pe contributors, ziare.com,  si blogul personal, pot fi preluate , deci punind ghilimelele de rigoare am preluat un articol de pe ziare .com   ( apasind pe titlu pus mai jos veti ajunge la sursa ) :

Stefan Vlaston: Haosul pune stapanire pe guvernarea USL





 ,,  Abia acum afla USL ca negocierea functiilor si schimbarea structurii unui guvern e altceva decat schimbarea meniului de Revelion.
Marul discordiei, ministrii delegati. Crescuti de la sase la noua. Sunt un fel de ministri papagali, fara buget, ca nu sunt ordonatori de credite, fara semnatura pe contracte babane, in consecinta fara comision. Sunt, de fapt, secretari de stat, botezati mai pretentios sa satisfaca orgoliile si CV-urile viitoare.

Trebuie sa stea cu mana intinsa la ministrii plini, care, atunci cand se supara partidele intre ele, harsti, le iau secretarele, masinile si soferii, lasandu-i cu inima franta si masina personala.

Alta cearta si bataie pe agentii importante, ANAF, CNADNR, autostrazile-despartite de CNADNR etc.

Ministerele sa fie monocolore, sa nu se certe Fenechiu cu secretarii de stat ai PSD. Sau, mai grav, acestia sa afle comisioanele ce vin din contracte.

Lista poate continua cu multe probleme de acest fel.

Grav e altceva. Pornirea unui guvern cu structura schimbata pretinde promovarea a zeci de acte normative, care sa specifice atributii, organigrame, resurse umane, materiale (sedii, masini, birotica), financiare. Si care sa nu intre in coliziune intre ele si cu restul legislatiei de mii de acte normative. Si nici cu legislatia europeana, prevalenta asupra celei romanesti. 

Si nici cu structura Autoritatilor de Management pentru absorbirea banilor europeni, pentru ca altfel trebuie reluata acreditarea acestora de la zero.

Asta e munca de cateva luni, de zeci de juristi care sa munceasca stil ocna. Nu de fusereala de cateva zile, cum isi imaginau mai marii USL. Ca ei se ocupa cu impartirea cascavalului, restul vine de la sine.

Asa ca nu se stie cand si daca se vor impaca PSD si PNL pe impartirea functiilor, cine, cui va preda ce, saptamana viitoare, cu sarmaua de Craciun in gat si cu biletele de Revelion arzand prin buzunare.

Aripa Voiculescu nu mai pare dispusa sa inghita ceva. Ii sta si acum in gat Pactul semnat de Ponta cu Basescu, care face aproape imposibila suspendarea acestuia, daca va fi respectat. La numirea sefilor parchetelor, se prevede in Pact, presedintele va avea cuvantul final, ceea ce a cazut iarasi extrem de greu penalilor si puscariabililor din USL, inclusiv lui Voiculescu.

Dragnea sare la gatul dnei Campeanu, ministrul Muncii, Rosca Stanescu sare la gatul lui Ponta, iar Antena 3 transmite muzica simfonica.

Audierea ministrilor s-a amanat de joi pentru vineri, nu se stie cand va fi votat Guvernul in Parlament si cand va depune juramantul la Cotroceni.

Mai este o problema grava. Daca incompatibilii, Andronescu, Pop, Silaghi, Hellvig, au fost retrasi pe tusa, Dragnea si, mai ales Fenechiu, urmarit penal, respectiv trimis in judecata, se vor regasi in Guvern.

Doar ca art. 109 din Constitutie spune ca ministrii cu astfel de probleme sunt suspendati automat sau de catre presedinte.

Discutia este: daca infractiunile imputabile sunt faptuite inainte de a ajunge in pozitia de ministru, nu se pun la socoteala. Adica, poti sa omori un om, sa fii pedofil, daca le-ai facut inainte de numirea in functie de ministru, esti fain-curat, numai bun sa conduci o tara.

Juristul PSD, Toni Grebla, spune si el ca e aberanta interpretarea aceasta. Oricum, presupun ca presedintele Basescu va cere un punct de vedere CCR.

In concluzie, PNL-Voiculescu a inghitit broasca pactului Ponta-Basescu, PSD-Ponta a inghitit si el broscoiul UDMR, neprimit de catre aliati la guvernare, acum, sa inghita si "porcul" ministrilor delegati, e prea mult.

Si n-am ajuns la aplicarea programului de guvernare, care contine aberatii fara studii de impact si de fezabilitate, ce impact are asupra bugetului si deficitelor structurale.

Actuala guvernare porneste, daca porneste, cu stangul. Moldova este sub zapezi, vin sarbatorile, lumea se aduna pe la case sa pregateasca cele necesare meselor festive si politicienii se bat pe functii. Pana vor ramane singuri pe acolo, pe culoarele Puterii.

"Guvernul de penali, de sfertodocti si de incompetenti, pus pe picioare in toata splendoarea sa de catre Victor Ponta". Nu, nu spun asta basistii, ci un ziar de stanga din Germania, extrem de influent, Suddeutsche Zeitung.

O fi si acesta infiltrat de securistii lui Ceausescu? "

sursa : ziare.com :

Stefan Vlaston: Haosul pune stapanire pe guvernarea USL

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Va rog sa va spuneti parerea , fiecare parere conteaza , doar o singura rugaminte am pastrati limbajul decent , fara cuvinte urate injuraturi , instigare la rasism ,xenofobie si jignire a celui caruia va adresati ( vom modera doar aceste comentarii ),va multumesc si asteptam cu interes comentariile dumneavoastra. .

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More