luni, 4 martie 2013

4 martie 2013 by Viorica Crainic

 Bine v -am regăsit!!


În memoria celor care au dispărut la cutremurul din 4 martie 1977!



Andrei Roşu : Primul român care a terminat un ultratriatlon. 

Felicitări! Andrei Roşu a devenit primul roman care încheie un ultratriatlon.  "Double Iron" s-a desfăşurat în Florida şi a constat în parcurgerea a 7,6 km înot, 360 km pe bicicletă şi 84 km alergare.
Andrei a ocupat locul 22 din 38 la general, cu un timp de 35 de ore, 8 minute şi 50 de secunde. "Am terminat concursul şi m-am încadrat în termenul limită de 36 de ore! Timp final: 35 ore, 8 minute şi 50 de secunde. M-am clasat pe locul 18 (din 31) la masculin, locul 22 (din 38) la general. Rata de abandon a concursului (la masculin) a fost de 33 la sută. Sunt viu, sănătos şi (culmea!) pot să merg pe picioarele mele…"a declarat Andrei Roşu.

George Maior : Scandalul  implicării  în campania PSD. 

Scandalul implicării şefului SRI, George Maior, continuă: clipul în care face campanie socialiştilor este difuzat în continuare pe Internet, informează Realitatea.net.
Purtătorul de cuvânt al Serviciului Român de Informaţii, Sorin Sava, a declarat : "Nu ni s-a cerut punctul de vedere, acordul, ceea ce consider că e inadmisibil. O să luăm măsurile (adecvate) inclusiv în justiţie dacă o să fie cazul pentru asemenea situaţii". Premierul Victor Ponta a comentat,astăzi, apariţia directorului Serviciului Român de Informaţii, George Maior, în spoturile publicitare ce promovează social-democraţia : "E o campanie care arată unde ajung cei care fac sau au făcut parte din PSD".

Cristian Diaconescu: A ostiliza românii împotriva comunităţii europene este o crimă şi o ruşine.

Cristian Diaconescu, şeful cancelariei preşedintelui Traian Băsescu, afirmă : "A ostiliza poporul român împotriva comunităţii europene, a cărei parte legitimă este, e o crimă şi o ruşine. Nu cred că există în Europa un guvern care ar fi capabil să încurajeze aşa ceva".
"Toate guvernele nefrecventabile ale lumii, fără nici măcar o singură excepţie, îi consideră pe criticii din exterior «ostili şi ignoranţi». (...) Acest episod îmi aduce aminte de momentul în care îl auzeam pe un fost şef de stat spunând că «România cedează (la data aceea) ultimă palmă de pământ». Deschideţi bine ochii şi vedeţi «cine» şi «ce» vorbeşte în numele vostru!", mai comentează Diaconescu, fost ministru de Externe, despre "declaraţiile din ultimele zile referitoare la abandonul obiectivului Schengen".

Daily Express : Declaraţiile lui Titus Corlăţean sunt şocante.

Oficiali britanici ar fi asigurat Guvernul român, în secret, că imigranţii români vor putea primi ajutoare sociale în Marea Britanie după anularea restricţiilor impuse pe piaţa britanică a muncii, potrivit unor surse, relatează Daily Express în ediţia electronică de astăzi. Potrivit publicaţiei, ministrul român a declarat că a "primit asigurări oficiale din partea Guvernului britanic" potrivit cărora Marea Britanie va "respecta" directivele UE în domeniu. Însă informaţiile pe surse despre asigurări oferite în secret sunt, în opinia Daily Express, "şocante", în contextul în care David Cameron a promis săptămâna trecută că Marea Britanie va fi "cea mai dură" ţară în privinţa ajutoarelor sociale.

Mircea Duşa : România nu poate sta cu capul plecat pe tema Schengen.

 Ministrul Apărării, Mircea Duşa, a declarat astăzi, înaintea şedinţei USL: "Cred că nu trebuie să mai stăm cu capul plecat. România este o ţară a UE cu drepturi depline. Trebuie să ne apărăm demnitatea şi onoarea (...) România şi-a făcut temele privind aderarea la Schengen". "De la o clipă la alta unii se schimbă şi pe considerente pe care nu le înţeleg, subiective, ne spun că se vor opune primirii noastre în Schengen. România a făcut eforturi deosebite şi financiare şi umane să-şi securizeze frontierele, a făcut eforturi deosebite pentru a avea cel mai modern sistem de supraveghere a frontierelor şi Centrul naţional de supraveghere este cel mai modern din Europa, care va fi compatibil în câteva luni cu centrul european de la Varşovia",

Susanne Kastner: Aderarea la Schengen nu trebuie să devină nadă populistă de atras voturi.

Într-un comunicat de presă remis Deutsche Welle, Susanne Kastner, preşedintele grupului parlamentar de prietenie germano-român în Bundestag, a criticat deopotrivă pe ministrul de Interne german Hans-Peter Friedrich cât şi partea română, în speţă pe ministrul de externe Titus Corlăţean. Aderarea la Schengen nu trebuie să devină nadă populistă de atras voturi, susţine Susanne Kastner. Kastner insistă asupra respectării planului în două trepte a aderării României la Schengen şi îl critică dur şi pe şeful diplomaţiei române: „Ameninţările şi învinuirile exprimate de ministrul de externe Titus Corlăţean sunt contraproductive”. „Sper ca până joi să se calmeze spiritele de ambele părţi, astfel încât o discuţie obiectivă la adăpost de jocuri populiste să devină posibilă.”

Victor Ponta: Nu am nimic de reproşat Germaniei, ci celor din România care ne înjură şi vorbesc de rău în UE.

Premierul Victor Ponta a declarat, duminică seară, la sosirea la lansarea cărţii despre Ion Iliescu, cu ocazia zilei de naştere a fostului şef al statului. : "Nu am nimic de reproşat Germaniei. Eu am de reproşat celor din România care nu înţeleg că tot înjurând şi vorbind de rău România, pe la Bruxelles, pe la Berlin, fac rău ţării ăsteia, pentru că din păcate sunt şi ei în ţara asta"."Dacă noi de aici din România tot avem tot felul de fericiţi din ăştia, deştepţi care arătau găuri în barcă şi după aia se bucură că ne scufundăm, de parcă intrăm în Schengen numai Guvernul, sau numai USL? Nu intrau şi ei ăştia care tot ne pârăsc peste tot, ne anunţă de ce nu trebuie să intrăm. Asta e boala României, întotdeauna ai pe unii care se bucură dacă mor toate caprele, şi ale vecinului, şi ale lor. De acum încolo o să încercăm să îi ignorăm pe cât posibil şi să ne atingem obiectivele europene cu mai multă demnitate şi mai multă înţelepciune", a spus premierul.

Mihai Răzvan Ungureanu : USL ne doreşte în afara UE, la periferia civilizaţiei.

Mihai Răzvan Ungureanu a afirmat astăzi în conferinţa de presă: "USL ne doreşte în afara Europei. USL doreşte România în afara UE, la periferia civilizaţiei, lipsită de şansa economică, socială, de dezvoltare sau de prosperitate". E o atitudine criminală la adresa cetăţenilor României care anulează eforturile tuturor cetăţenilor României", de un "cinism revoltător", a acuzat Mihai-Razvan Ungureanu, care a solicitat demisia primului ministru şi a ministrului Afacerilor Externe.

Emil Boc : Nu putea opoziţia să ia măsurile în locul Guvernului.

"E o mare tâmpenie şi o prostie. În primul rând, ei sunt la guvernare şi aveau un raport MCV pe care l-au sfidat şi, în loc să se pună în acord cu UE şi să vadă acolo ce se poate face, erau două chestiuni de bun simţ: să nu ai superimunitate pentru palamentari, să nu ai miniştri penali în guvern, să nu ai conflicte de interese la nivelul guvernanţilor. Ei practic ce au făcut? Le-au sfidat pe toate acestea spunând că suntem noi mai tari ca Europa. Europa nu ne tolerează asemenea comportamente pe care le are USL", a spus fostul premier . "Ce-aţi fi vrut, noi din opoziţie să luăm măsurile în locul Guvernului? Guvernul e cel care trebuie să promoveze măsurile necesare legislative şi politice pentru a putea accede în Schengen. Că doar nu noi am pus miniştri penali în guvern, nu noi am creat superimunitate. Nu poţi să acuzi opoziţia pentru ceea ce nu a făcut puterea, hai să fim serioşi!", a mai spus Emil Boc.

ANI : Secretarul de stat Stelian Fedorca, găsit în stare de incompatibilitate.

Stelian Victor Fedorca, secretar de stat în Ministerul Educației, a fost găsit, luni, în stare de incompatibilitate, acesta fiind acuzat de cumul de funcții.
ANI : "Au fost identificate elemente în sensul încălcării legislației privind regimul juridic al incompatibilităților, deoarece, potrivit dispozițiilor art. 94), alin. (1) şi (2) lit. a)  din Legea nr.161/2003, "Calitatea de funcționar public este incompatibilă cu orice altă funcție publică decât cea în care a fost numit, precum și cu funcțiile de demnitate publică". " Funcţionarii publici nu pot deţine funcţii şi nu pot desfăşura alte activităţi, remunerate sau neremunerate (...) în cadrul autorităţilor sau instituţiilor publice", iar potrivit dispoziţiilor art. 84, alin. (1), lit. g) şi alin. (2), „Funcţia de membru al Guvernului este incompatibilă (...) calitatea de comerciant persoană fizică (...) Funcţia de Secretar de stat, funcţia de subsecretar de stat şi funcţiile asimilate acestora sunt incompatibile cu exercitarea altei funcţii publice de autoritate (...)", arată ANI.

Prefectul de Covasna a somat nouă primării să îndepărteze steagul secuiesc.

Prefectul de Covasna, Dumitru Marinescu, a declarat, lastăzi, într-o conferinţă de presă, că, la cererea sa, Corpul de Control al Prefecturii a făcut o verificare în judeţ pentru a vedea unde se încalcă legea privind arborarea drapelelor pe instituţiile publice, iar cu această ocazie s-a constatat că steagul secuiesc este arborat pe sediul mai multor primării.
Marinescu a afirmat că steagul secuiesc este arborat pe sediul primăriilor Târgu Secuiesc, Baraolt, Cernat, Lemnia, Ojdula, Ghelinţa, Vârghiş, Arcuş şi Chichiş. "Am trimis, săptămâna trecută, o somaţie la fiecare primărie şi am cerut ca steagul să fie dat jos într-o săptămână, în caz contrar le acţionăm în judecată", a spus Marinescu.
El a afirmat că steagul secuiesc este arborat şi pe sediul Primăriei municipiului Sfântu Gheorghe şi pe cel al Consiliului Judeţean Covasna, dar în aceste cazuri există deja procese pe rol şi din acest motiv nu a mai trimis somaţie.

Victor Ponta: Trebuie să găsim un cvorum realizabil pentru referendum, fie 30%, fie 25% să spună "da".

 Premierul a declarat că pentru perioada următoare prioritatea pentru USL vizează legea electoral."Trebuie făcut un cvorum de validare pe un standard european, dar care să ne permită practic să avem şansa de a face acel cvorum. În momentul în care astăzi - e o realitate - trei milioane de români sunt în afara graniţelor ţării, iar ei sunt oricum incluşi în cvorum, că aşa a spus Curtea Constituţională (...) E în regulă, respectăm ce a spus CC, dar nu o să facem niciodată 50% plus unu pentru nimic şi atunci putem să mergem pe alte modele europene, fie că e vorba de o treime, fie că e vorba de minim 25% din populaţie să spună «da» pentru a fi validat", a explicat Ponta.

Arad : Contestaţia PDL Arad va fi analizată de comisia de organizare a Convenţiei Naţionale.

 Preşedintele Comisiei de organizare a Convenţiei Naţionale PDL, deputatul de Suceava Ion Bălan a declarat corespondentului MEDIAFAX că sesizarea PDL Arad va fi discutată, marţi, de comisie. "Contestaţia PDL Arad va fi discutată marţi de comisie. Nu mă pot antepronunţa privind soluţia", a spus deputatul Bălan.
Pe de altă parte, vicepreşedintele PDL Sulfina Barbu a precizat, astăzi, referitor la contestaţia filialei PDL Arad privind organizarea Consiliului Naţional de Coordonare al partidului din 23 februarie, că aceasta va fi analizată de Comisia de etică şi statut a PDL condusă de Daniel Buda. "Contestaţia transmisă comisiei de pregătire a alegerilor va merge la comisia de etică şi statut a partidului, condusă de Daniel Buda. Nu este în competenţa comisiei de pregătire a alegerilor", a precizat, Sulfina Barbu, membru al comisiei de pregătire a alegerilor din 23 martie. Europarlamentarul PDL Cristian Preda anunţă că Organizaţia judeţeană PDL Arad a contestat organizarea nestatutară a CNC al partidului din 23 februarie, care a convocat Convenţia Naţională, Preda susţinând că singura soluţie este demisia lui Vasile Blaga.

Franţa : Marine Le Pen îi cere preşedintelui Hollande să organizeze un referendum pentru ieşirea Franţei din UE în ianuarie 2014. 

"Îi cer solemn preşedintelui Republicii să organizeze în ianuarie 2014 [...] un referendum pentru ieşirea Franţei din Uniunea Europeană", a propus Marine Le Pen la încheierea unei reuniuni a Consiliului naţional al Frontului, desfăşurat într-un hotel din Sevres.  "În ceea ce ne priveşte, noi vom cere să se voteze pentru această ieşire din Uniunea Europeană, cu excepţia cazului în care Guvernul francez ar fi de acord să deschidă negocieri solide şi dacă ar obţine toate cele patru reforme de fond minimale", a adăugat Le Pen. "Dacă Guvernul refuza, vom face din alegerile europene un mare referendum pentru sau împotriva ieşirii din UE ", a ameninţat Le Pen. Potrivit politicianului de extremă dreaptă, Franţa va fi în ianuarie 2014 la "răscruce de drumuri" în fata "dispariţiei frontierelor", în fata "austerităţii" şi a "dispariţiei tuturor protecţiilor". Le Pen a subliniat în repetate rânduri ca "intrarea Bulgariei şi României în spaţiul Schengen fără vreo limita", reprezintă un pericol.

Anglia : Ministrul britanic de Externe "Turismul pentru ajutoare sociale trebuie să înceteze".

Turismul pentu ajutoare sociale" trebuie să înceteze înainte de ridicarea restricţiilor de pe piaţa muncii pentru romani şi bulgari în ianuarie 2014, a declarat ministrul britanic de Externe William Hague duminică pentru BBC.
Nu cred că cineva poate oferi o estimare corectă, deoarece un principiu fundamental al Uniunii Europene este libertatea de mişcare a persoanelor, iar britanicii profita enorm de aceasta", a declarat Hague. "Prin urmare, da, vom avea asta, dar trebuie să fim atenţi şi să ne asigurăm că turismul pentru ajutoare sociale se va încheia. Acesta trebuie contracarat astfel încât oamenii să nu vina în ţara noastră, sau în orice altă ţară, doar pentru că sunt atraşi de ajutoare sociale", a declarat Hague.

Grecia : Noi concedieri în sectorul de stat pentru a  primi o nouă tranşă de la FMI.

 Duminică, reprezentanţii UE, BCE şi FMI au avut discuţii preliminare cu oficiali de la Ministerul de Finanţe al Greciei privind reducerile de personal în sectorul public, dar nu s-a adoptat nici o decizie. Trei oficiali la Ministerul de Finanţe al Greciei au declarat, sub protecţia anonimatului, că reprezentanţii creditorilor internaţionali insistă că sunt necesare concedieri în sectorul public ca parte a planului de reorganizare pentru a face statul elen mai eficient. De asemenea, inspectorii UE, BCE şi FMI vor să analizeze progresele înregistrate în procesul de privatizare, de colectare a taxelor şi de recapitalizare a băncilor.

China : Rezervele valutare ale Chinei au crescut de peste şapte ori începând din 2004.

La sfârşitul anului trecut, rezervele valutare ale Chinei se situau la 3.300 de miliarde de dolari. Fondurile în monedă străină ale guvernului de la Beijing au depăşit prima dată în 2004 valoarea aurului deţinut de băncile centrale, potrivit Bloomberg.
Raportat la 2004, preţul aurului a urcat pe piaţa internaţională de 2,6 ori până la sfârşitul lunii februarie, în timp ce deţinerile înregistrate s-au modificat doar uşor, potrivit datelor FMI şi Consiliului Mondial al Aurului. În perioada 2004-2012, rezervele valutare ale Chinei au crescut de 7,2 ori, notează Bloomberg. Celelalte trei mari economii emergente la nivel global, Brazilia, Rusia şi India, au consemnat însumat un avans de circa 4 ori în acest interval, la 1.100 miliarde de dolari.

Ungaria : Naţionaliştii ungari anulează un protest planificat în timpul vizitei lui Victor Ponta la Budapesta, de teama serviciilor secrete romane.

Organizatorii ungari ai unui marş plănuit pentru 9 martie la Budapesta, în timpul unei vizite a premierului Victor Ponta, au anunţat că renunţă la protest, de teama serviciilor secrete romane, potrivit site-ului Politics.hu. Premierul Victor Ponta a anunţat că pe 9 martie va efectua o vizită la Budapesta, la invitaţia Partidului Socialist ungar, prilej cu care va discuta şi despre tensiunile apărute intre România şi Ungaria. "Sigur, nu las lucrurile când se intervine prea mult şi ştiu să le opresc. Dar mai vreau să fac un lucru pe care nu l-a făcut nici un prim-ministru român: eu pe 9 martie voi fi la Budapesta la invitaţia Partidului Socialist ungar ca să discutăm despre faptul că între poporul ungar, poporul român, poporul slovac, sârb nu exista niciun fel de problemă reală, cu atât mai mult cu cât suntem toţi cetăţeni europeni şi că politica extremistă şi demagogică - şi FIDESZ nu e cel mai extremist sau Jobbik, care e mai rău, este de fapt cel care foloseşte în mod fals aceste provocări într-o Europă în care vrem să trăim altfel", a spus Ponta.


      Marţi 5 martie 2013.

Vremea va fi predominant frumoasă. Cerul va fi mai mult senin cu unele înnorări spre sfârşitul intervalului în vestul şi sud-vestul ţării. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificări temporare la munte iar noaptea şi în regiunile sud-vestice. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 1 şi 12 grade, iar cele minime se vor situa de la -13 grade în depresiunile din estul Transilvaniei până la 4 ... 5 grade în Dealurile de Vest. Dimineaţa şi noaptea, în zonele joase vor fi condiţii de ceaţă. În Bucureşti, vremea va fi frumoasă. Cerul va fi mai mult senin, iar vântul va sufla slab până la moderat. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 7 grade, iar cea minimă va fi de -4 ... -2 grade. Dimineaţa şi noaptea vor fi condiţii de ceaţă.


FRUMUSEŢI  ALE             NATURII.

                  DELTA DUNĂRII
Delta Dunării, (3446 km²), aflată în mare parte în Dobrogea (2540 km²), România, și parțial în Ucraina, este a doua ca mărime și cea mai bine conservată dintre deltele europene. Delta Dunării a intrat în patrimoniul mondial al UNESCO în 1991, şi este clasificată ca rezervație a biosferei la nivel național în România și ca parc național în taxonomia internațională a IUCN. Delta Dunării este plasată, din punct vedere geologic, într-o regiune mobilă a scoarței terestre numită Platforma Deltei Dunării (regiunea predobrogeană). Delta Dunării este caracterizată prin forme de relief pozitive numite grinduri și forme de relief negative reprezentate prin depresiuni umplute cu apă (lacuri). În prezent, delta se prezintă sub forma unei suprafețe plane cu o pantă de 0,006 ‰, străbătută de un păienjeniș de ape: brațe de fluviu, canale și gârle, punctată de lacuri și japșe. Diferențele de altitudine, față de nivelul mării, sunt de 8-10 m în zona grindurilor și -2 - -4 m în zona depresiunile lacustre.

PERSONALITĂŢI ROMÂNEŞTI.

Victor Babeş

Victor Babeș (n. 4 iulie 1854, Viena - d. 19 octombrie 1926, București) a fost un bacteriolog și morfopatolog român, membru al Academiei Române din 1893. Activitatea științifică a lui Victor Babeș a fost foarte vastă, cu un accent deosebit în problemele de tuberculoză, lepră, vaccinare anti-rabică și seroterapie anti-difterică. A demonstrat prezența bacililor tuberculozei în urină persoanelor bolnave și a pus în evidență peste 40 de microorganisme patogene. De o deosebită importanță este descoperirea unei clase de paraziți - sporozoari intracelulari nepigmentați - care cauzează febră de Texas la pisici și alte îmbolnăviri la animale vertebrate. La Congresul Internațional de Zoologie din Londra (1900) acești paraziți sunt clasificați în genul Babesia. Activitatea lui Babeș a influențat și dezvoltarea medicinei veterinare, imprimându-i orientări noi, strâns legate de obiectivele medicinei profilactice. Astfel, a introdus vaccinarea antirabică în țara noastră, ameliorând metoda prin asocierea, în cazurile grave, cu seroterapia. Prin cercetările sale valoroase asupra antagonismelor microbiene, s-a situat printre precursorii ideilor moderne asupra antibioticelor. În anul 1893 este ales membru titular al Academiei Române. A fost membru al Academiei Române, membru corespondent al Academiei de Medicină din Paris și ofițer al Legiunii de Onoare.

Theodor Aman

Theodor Amân (n. 20 martie 1831, Câmpulung-Muscel — d. 19 august 1891, București) a fost pictor și grafician, pedagog, academician român, întemeietor al primelor școli românești de arte frumoase de la Iași și București.
Profesor și întemeietor al Școlii de Arte Frumoase din București. Se dedică picturii influențat de maeștrii Renașterii italiene. Revenit pe meleagurile natale s-a inspirat din viața muscelenilor lăsând mai multe pânze cu peisaje din Câmpulung și împrejurimi. Numele său a rămas în istoria artei românești nu doar prin valoarea operelor semnate, ci și prin contribuția avută la întemeierea primelor școli de Arte frumoase, la București și Iași (1864).

Lacul Baikal  

Lacul este cel mai mare rezervor de apă dulce din lume, având o adâncime de 1,637 metri, fiind cel mai adânc lac de pe Terra. Apa sa este printre cele mai limpezi. Este complet înconjurat de munţi. Primeşte apele a peste 300 de râuri care se varsă aici. Un singur râu îşi are originea în Baikal, râul Angara.
Lacul Baikal se află în Federaţia Rusă.

Arhipelagul Svalbard 

Arhipelagul este ultimul reper înainte de Polul Nord, cea mai nordică parte a Regatului Norvegiei. Aici a fost ridicat cel mai mare depozit de seminţe, în cazul în care Pământul ar fi afectat de catastrofe naturale, cutremure devastatoare, războaie nucleare sau atacuri extraterestre... Sunt depozitate aici mostre de seminţe care să facă posibilă viaţa pe Pământ după o astfel de catastrofă. Potrivit unui acord din 1920, cetăţeni din toate cele 48 de state semnatare ale documentului, (şi România), au dreptul de a se stabili aici şi au acces egal la resursele din zona. Arhipelagul are o populaţie de ~ 2400 de oameni şi una ~ 3000 de urşi polari. Oamenii nu ies pe afară fără puşca, fiind oricând pregătiţi pentru o întâlnire neaşteptată cu un urs polar. Pe teritoriul arhipelagului se află mai multe baze de cercetare aparţinând statelor din întreaga lume.

 Marea Moartă 

Are  cea mai sărată apă  din lume, având intre 288g şi 325g de sare/litru de apă! (Prin comparaţie, apa de mare conţine în medie 35g). Marea Moartă e atât de sărată, încât niciun peste nu poate trăi în ea...
Marea Moartă se află în deşertul Iudeii, între Israel şi Iordania. Singura apă curgătoare care alimentează această mare este râul Iordan, însă debitul este din ce în ce mai scăzut datorită consumului de apă potabilă în Israel şi Iordania, aşa că Marea Moartă este ameninţată treptat cu... secarea.

  S -A ÎNTÂMPLAT ÎN 4 MARTIE...


1678 - S-a născut compozitorul italian Antonio Vivaldi ("Anotimpurile") (m.28.07.1741).
1789 - Intrarea în vigoare a Constituţiei SUA.
1821 - Revoluţia de la 1821. Oastea lui Tudor Vladimirescu, supranumită “Adunarea norodului”, ocupă Slatina.
1832 - A murit Jean-François Champollion, egiptolog francez, cel care a descifrat primul hieroglifele.
1852 - A murit scriitorul rus N.V. Gogol ("Suflete moarte", "Taraş Bulba", "Revizorul").
1907 - Răscoala ţărănească din 1907.
1915 - Guvernul rus înaintează ambasadorilor Franţei şi Angliei la Petrograd un memorandum în care îşi exprimă hotărârea de anexare la Rusia a Constantinopolului şi a strâmtorilor Bosfor şi Dardanele. Guvernele francez şi englez nu s-au împotrivit.
1923 - Se creează Liga Apărării Naţional-Creştine (LANC), organizaţie extremistă, condusă de profesorul universitar A.C. Cuza, din care s-a desprins “Garda de Fier”.
1942 - A murit Gheorghe Adamescu, istoric literar şi bibliograf (n.23.07.1869).
1951 - S-a născut Chris Rea, cântăreţ, chitarist şi compozitor britanic.
1953 - A murit Serghei Prokofiev, compozitor şi pianist rus (n.11.04.1891).
1964 - Direcţia Târgului Internaţional de la Leipzig acordă instalaţiei româneşti de foraj 3-DH-200 medalia de aur.
1975 - A murit, la München, Cornel Chiriac, cel mai cunoscut comentator de radio în genurile pop, rock, jazz al anilor '60, iniţiatorul emisiunii “Metronom” la postul naţional de radio, colaborator al postului “Europa Liberă”. În 1969, părăseşte ţara, stabilindu-se în Germania. La 24.02.1995, s-a inaugurat, la Ploieşti, Clubul de Jazz “Cornel Chiriac”.
1977 - Puternic cutremur de pământ, soldat cu însemnate pagube materiale şi mii de victime, printre care şi:
- A.E. Baconski (n.1925), poet, prozator, eseist;
- Savin Bratu (n.1925), critic, istoric şi teoretician literar;
- Alexandru Ivasiuc (n.1933), prozator;
- Daniela Caurea (n.1951), poetă;
- Mihail Petroveanu (n.1923), critic şi istoric literar;
- Veronica Porumbacu (n.1921), poetă şi prozatoare;
- Mihai Gafita (n.1923), critic şi istoric literar;
- Toma Caragiu (n.21.08.1926), unul dintre cei mai mari actori români;
- Alexandru Bocăneţ (n.15.02.1944), reputat regizor TV;
- Doina Badea, interpretă inegalabilă a romanţelor;
- Eliza Petrăchescu, actriţă (n.15.06.1911);
- Tudor Dumitrescu (n.06.12.1957), pianist şi compozitor.
-  Doina Badea (n.06.01.1940).




0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Va rog sa va spuneti parerea , fiecare parere conteaza , doar o singura rugaminte am pastrati limbajul decent , fara cuvinte urate injuraturi , instigare la rasism ,xenofobie si jignire a celui caruia va adresati ( vom modera doar aceste comentarii ),va multumesc si asteptam cu interes comentariile dumneavoastra. .

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More