sâmbătă, 13 aprilie 2013

13 aprilie 2013 by Viorica Crainic

Bine v -am regăsit!

"Adevărurile mari sunt poate că aşa de aproape şi de imediate, încât numai de aceea nu le găsim, fiindcă le căutăm. Ar trebui numai să deschidem ochii şi să privim: dar aceasta este foarte greu."(Lucian Blaga)

Campionatelor Europene de haltere de la Tirana.

Felicitări sportivilor români!!


Halterofila românca Loredana Toma a obţinut, miercuri, alte 3 medalii pentru delegaţia noastră la Campionatele europene de la Tirana, cucerind 2 medalii de argint (la total, cu 210 kg, şi aruncat, cu 117 kg), precum şi una de bronz, la smuls, cu 93 kg.
Sportiva Irina Lăcrămioara Lepsa a câştigat, joi, medalia de bronz la categoria 63 de kilograme din cadrul Campionatelor Europene de haltere care se desfăşoară la Tirana, informează site-ul oficial al forului european de profil.
Vineri seara, în cadrul întrecerilor masculine ale categoriei 85 kg de la Campionatele europene de haltere de la Tirana, sportivul român Gabriel Sincraian a obţinut o medalie de bronz, la stilul smuls, cu 166 kg, ducând bilanţul delegaţiei ţării noastre la aceasta competiţie, primă importanţă din nou ciclu olimpic, la un total de 13 medalii, dintre care 1 de aur, 5 de argint şi 7 de bronz, informează Agerpres.

Invenţie românească premiată la Salonul de la Geneva.

Felicitări echipei de specialişti!

Produsul Roboscan 2M Aeria, marele câştigător al celui mai prestigios Salon de invenţii din lume, cel de la Geneva, este o tehnologie unică în prezent în lume, realizată de firma MB Telecom în parteneriat cu Centrul Est European pentru Cercetare Aplicativă Integrată (CEECAI). Roboscan Aeria poate radiografia în câteva minute fuzelajul şi aripile unui avion, cu scopul de a identifica orice obiect de contrabandă sau eventuala ameninţare aflate la bord sau ascunse în cavităţile tehnice ale avionului. La realizarea Roboscan 2M Aeria a lucrat timp de 4 ani un colectiv interdisciplinar coordonat de Mircea Tudor, preşedinte al MBTelecom SRL şi al CEECAI.
La realizarea Roboscan Aeria a lucrat timp de 4 ani o echipă de peste 20 de specialişti în fizică nucleară, electronica industrială, software, automatizări, acţionari hidraulice, structuri mecanice, tehnica automobilului, transmisie şi procesare de date. Câţiva dintre ei sunt:

    Constantin Sima, care a creionat ideea de bază a soluţiei tehnice.
    Doru-Petru Munteanu, responsabil integrare proiect.
    Nicusor Bârsan, Ovidiu Popovici şi Emil Studineanu, proiectare şi realizare imagistică.

    Radu Tudor, responsabil realizare prototip.

   Emil Mieilica, responsabil IT şi dezvoltare software.

   Andrei Iacobita, proiecare şi realizare soluţii de automatizare.

   Sergiu Semenescu şi Nelia Giurescu, design şi multimedia.

   Emil Axinte şi Zsolt Papp, proiectare mecanică.


Preşedintele Traian Băsescu: Am ajuns lobbist pentru Guvern la Merkel şi premierul Olandei.

"Vă rog să mă credeţi că am ajuns lobbist pentru Guvern (...) Nu ştiu cât va fi, deocamdată ştiu că vorbesc foarte frumos de Guvern şi când am ocazia şi cu Merkel, şi cu Hollande şi cu premierul Olandei şi oricui. Avem un Guvern care lucrează, singura lui mare deficienţă este că nu corectează prea repede MCV-ul, dar o să o facă pentru că vor să o facă şi nu trag prea bine fondurile europene, de asta daţi-ne «n plus 3» (încă un an suplimentar pentru absorbţia fondurilor UE pentru 2007-2013 n.r.), ca să tragem şi noi banii", a afirmat Băsescu.

Modificare pe  piaţa de publicitate TV.

 În Monitorul Oficial nr. 208 de vineri, 12 aprilie, a apărut o Ordonanţă de Urgenţă care modifică Legea Audiovizualului, în baza căreia funcţionează CNA şi piaţa audio-video. Una dintre prevederile ordonanţei apărute vineri seara obliga orice agenţie de publicitate să intermedieze cumpărarea de spaţiu publicitar pe TV doar dacă este împuternicită de beneficiarul final să o reprezinte. OUG-ul scoate rebate-ul (o parte însemnată din venituri agenţiilor de publicitate) din bugetul agenţiilor şi îl mută pe relaţia directă post de televiziune - client de publicitate, ceea ce înseamnă că, în teorie, vor rămâne mai mulţi bani în contul producătorilor de content. Reprezentanţii principalelor doua organizaţii ale industriei de comunicare, Uniunea Agenţiilor de Publicitate din România (UAPR) şi IAA România, dar şi membri CNA s-au declarat surprinşi de faptul că a fost publicată aceasta ordonanţă. Ei au declarat că organizaţiile lor nu au fost consultate, în pofida promisiunilor de dialog primite anterior şi a faptului că aceste asociaţii şi-au manifestat deschiderea pentru discuţii pe teme legate de subiectele atinse în ordonanţa de urgenţă care a stârnit valuri de reacţii la sfârşitul anului trecut.

Cristian Preda: Demisionez din board-ul Institutului de Studii Populare.

"Am decis să demisionez din board-ul Institutului de Studii Populare, care e fundaţia oficială a PDL. Două sunt motivele care m-au împins la acest gest, ce trebuie înţeles exclusiv ca un protest. Este vorba, în primul rând, despre deteriorarea relaţiilor cu Fundaţia Konrad Adenauer, care a fost ani de-a rândul principalul partener al ISP. Am colaborat mai bine de un deceniu cu KAS, atât la Bucureşti, cât şi la Bruxelles. În ultimul an, echipa executivă a ISP a adoptat o strategie dezastruoasă în relaţia cu Konrad Adenauer Stiftung, blocând efectiv cooperarea, distrugând programe valoroase şi anulând eforturi importante din trecut", scrie Preda, pe blog. "Nu pot accepta nici compromiterea relaţiei cu partenerii germani ai PDL, nici sfidarea preşedintelui. Regret foarte mult situaţia în care mă aflu. Am făcut eforturi importante pentru a construi ISP ca un think tank respectat, alături de Valeriu Stoica şi Sever Voinescu, membri la rândul lor în board, ca şi alături de consiliul academic, alcătuit din distinşi profesori şi intelectuali critici. Rămân solidar cu toţi aceştia, dar mă despart de ISP. Voi căuta să mă afiliez la Mişcarea Populară. Voi colabora, de asemenea, cu Fundaţia Creştin-Democrată, condusă de Teodor Baconschi. În calitate de membru al PDL, solicit Biroului Permanent Naţional al partidului să îşi exprime poziţia faţă de deciziile luate de echipa executivă a ISP în ultimul an, în privinţa colaborării cu Konrad Adenauer Stiftung", scrie Preda.

Crin Antonescu : Nu sunt omul lui Voiculescu.

Câteva din declararţiile lui Crin Antonescu   la o emisiune tv de vineri 12 aprilie 2013 :
Despre taxarea suplimentară a bugetarilor care câştiga peste 1.000 euro: Am convenit ca această taxă nu va rezolva o problemă stringentă bugetară şi este o încălcare a unui principiu convenit, acela al cotei unice sau dacă se vor introduce trepte regresive, 16% să fie plafonul maxim.
În cazul Oltchim prima responsabilitate, alături de premier, este a Ministrului Economiei.
Despre primele luni de guvernare ale USL: Sunt mulţumit de primele luni de guvernare USL. Depinde la ce ne raportăm. Promisiunile din campanie nu se pot evalua acum. Nu s-au rezolvat multe lucruri, însă sunt mulţumit de guvernare pentru că ştiu că începând cu primul-ministru şi restul guvernanţilor au în vedere rezolvarea problemelor.
Despre privatizarea CFR şi ministrul Transporturilor: Faptul că Relu Fenechiu s-a consultat cu mine asta nu înseamnă că eu iau decizii în locul lui sau a altor miniştri PNL.
Despre disensiunile din PSD şi  PNL privind DNA şi Justiţie: Amendez afirmaţia profund mincinoasă, profund nedreaptă a domnului Băsescu de ieri şi nu numai de ieri, dar ieri foarte explicit, cum că Mona Pivniceru a fost apropiată sau sub influenţa PNL sau a lui Dan Voiculescu. Este o mare minciună. Din puţinele lucruri pentru care pot garanta (...), inclusiv pentru dl. Vlasov, şi pentru oricare membru din ţara aceasta al PNL este ca nimeni nu a exercitat vreo influenţa, nici nu a încercat să facă asta pe lângă Mona Pivniceru, ca ministru al Justiţiei
Despre Sănătate: Este prematur să spunem ce e bine şi ce e rău la Ministerul sănătăţii. În sănătate vor fi mereu scandaluri.
Despre pactul de coabitare: Nu am fost niciodată de acord cu acest pact de coabitare. M-am dus la Cotroceni pentru o discuţie simplă, nu pentru pact.
Despre relaţia cu Dan Voiculescu: Nu îmi este ruşine că sunt într-o alianţă politică cu Dan Voiculescu, nu am negat niciodată asta, dar nu sunt omul lui Dan Voiculescu. Sunt într-un parteneriat politic condusă de Dan Voiculescu.

Varujan Vosganian: Ministerul Economiei începe privatizările săptămâna viitoare.

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a declarat că săptămâna viitoare ministerul pe care îl conduce va începe privatizările, iar primele societăţi care vor fi scoase la vânzare sunt Plafar şi Sanevit, urmate de şantierele navale de la Mangalia şi de prezentarea planului de reorganizare la Oltchim, "pentru care ar exista şase, şapte firme interesate de privatizare". Varujan Vosganian a mai afirmat că în perioada următoare va prezenta şi caietul de sarcini pentru parteneriatul de la Cuprumin, potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei.
"Vrem să dezvoltăm o gândire nouă, în care să explicăm faptul că nu banul este principala resursă. Într-o economie modernă, primele resurse sunt informaţia, comunicarea, managementul, mai ales managementul riscului, înţelegerea timpului ca resursa economică, şi pe urmă banii. În acelaşi timp, trebuie să cultivăm, din nou, spiritul antreprenorial. Toate acestea fac parte dintr-o strategie de politica industrială. Prestigiul unei ţări sta în prestigiul industriei sale. Reindustrializarea se poate face în zonele de vârf, noi trebuie să ardem etape" a declarat ministrul.

Reacţia Ministerului Educaţiei la demisia membrilor Consiliului Naţional al Cercetării Ştiinţifice.

 În replică la decizia de a demisiona luată de toţi membrii Consiliului, Ministerul Educaţiei Naţionale anunţa printr-un comunicat : "fidel principiului de a consulta universităţile în privinţa selectării de membri pentru comisiile şi consiliile consultative, Ministerul Educaţiei Naţionale a solicitat instituţiilor de învăţământ superior, încă de acum două luni, propuneri pentru completarea Consiliului Naţional al Cercetării Ştiinţifice (CNCS). Luând act de decizia membrilor CNCS, Ministerul Educaţiei Naţionale va urgenta procedurile de completare a consiliului, astfel încât derularea proiectelor curente să nu fie prejudiciata". "Ministerul Educaţiei Naţionale a depus toate eforturile pentru demararea finanţării cercetării - dezvoltării - inovării, în conformitate cu" legea bugetului de stat pe anul 2013, anunţa Ministerul Educaţiei în replică la problemele ridicate vineri, 12 aprilie, de către membrii Consiliului Naţional al Cercetării Ştiinţifice care au demisionat în bloc. "Solicitarea Consiliului Naţional al Cercetării Ştiinţifice (CNCS) a fost aceea de a finanţa cu prioritate Programul Idei, în detrimentul Programului Resurse Umane. Această propunere nu a fost considerată oportuna", susţine Ministerul.

Matei Brătianu, preşedintele Sindicatului Lucrătorilor Poştali :  Conducerea Poştei Române face o concediere colectivă mascată.

"Conducerea Poştei Române a demarat săptămâna trecută un program de concedieri colective mascate, care ar putea afecta circa 5-6000 de salariaţi, a declarat  Matei Brătianu, preşedintele Sindicatului Lucrătorilor Poştali. Sub motivul aplicării rezultatelor unei normări făcute în 2012 din care a rezultat un număr de posturi fără acoperire, directorul general al Poştei a decis ca în locul disponibilizărilor să reducă programul şi salariile angajaţilor cu procente între 25 şi 50%. Rezultatul este ca foarte mulţi salariaţi care au rate la bancă şi copii de crescut nu vor putea rezista cu jumătate din salariu, ci îşi vor da demisia ceea ce înseamnă că ei vor pleca fără ajutor de şomaj şi fără salariile comepnsatorii din Contractul Colectiv de Munca", a precizat acesta. "Am sfătuit salariaţii care ştiu sau bănuiesc că li s-a furat din activitate să nu semneze actele adiţionale la CCM prin care lor ar trebui să li se reducă programul şi salariul cu 25 sau 50%. Evident că Sindicatul dacă va fi nevoie va acţiona în instanţă compania pentru a-i apăra pe salariaţii cărora li se reduce programul şi salariul fără justificări. Decizia reducerii programului şi a salariului nu poate fi făcută unilateral de către conducerea Poştei Româ
ne", a spus Matei Brătianu.

Japonia instalează rachete Patriot pe insula Okinawa.

Ministrul japonez al Apărării, Itsunori Onodera, a explicat că rachete Patriot vor fi instalate în permanenţă la două baze militare din Okinawa "pe cât posibil în aprilie". Ministerul sau intenţiona să realizeze aceasta instalare constanta până în martie 2015, însă a hotărât să "avanseze acest proiect care va proteja viaţa şi bunurile persoanelor împotriva rachetelor balistice", a subliniat Onodera în cadrul unei conferinţe de presă. Acest anunţ intervine pe fundalul tensiunilor regionale cauzate de Coreea de Nord. Într-un editorial publicat vineri de agenţia oficială de ştiri KCNA, Phenianul a ameninţat Japonia cu "focul nuclear" după ce niponii au anunţat că intenţionează să intercepteze eventualele rachete lansate de Phenian spre teritoriul japonez, declaraţii catalogate de nord-coreeni drept "provocatoare".

Lista Magnitski: Moscova interzice unui număr de 18 oficiali  americani să intre în Rusia.

Moscova a interzis sâmbătă accesul a 18 oficiali americani pe teritoriu rus, ca reacţie la decizia Washingtonului de a publica lista Magnitski, un document cu numele a 18 persoane născute în Rusia şi în alte 3 republici ale Comunităţii Statelor Independente ale căror active de pe teritoriul american vor fi blocate sub acuzaţia de abuzarea drepturilor omului şi cărora li se interzice să pătrundă pe teritoriul american, informează Reuters. Potrivit autorităţilor ruse, Statele Unite au dat "o lovitură puternică" încrederii reciproce dintre cele două ţări. Printre americanii a căror acces în Rusia a fost interzis, se numără doi membri ai administraţiei preşedintelui George W. Bush, despre care ruşii susţin că ar fi implicaţi în acte de tortură, şi doi foşti comandanţi ai Bazei Navale americane Guantanamo Bay. Pe lista ruşilor se mai regăsesc membri ai forţelor de ordine implicaţi în urmărirea penală a comerciantului rus de arme Viktor Bout, care execută o pedeapsă de 25 de ani într-o închisoare americană după ce a fost arestat în Thailanda, şi în anchetarea unui cetăţean rus condamnat la 20 de ani de închisoare pentru trafic de droguri. "Războiul listelor nu este alegerea noastră, dar nu avem dreptul să nu răspundem unui şantaj evident", a anunţat Ministerul rus de Externe într-un comunicat de presă care include numele celor 18 oficiali americani care ar fi implicaţi, potrivit Rusiei, în "încălcări ale drepturilor omului".
"Este timpul ca politicienii de la Washington să înţeleagă în sfârşit că este inutil să construiască relaţii cu o ţară ca Rusia într-un spirit de mentorat şi chiar dictat", se arată în comunicatul de presă.
Statele Unite au publicat, vineri, lista Magnitki, un document cu numele a 18 persoane născute în Rusia şi în alte 3 republici ale Comunităţii Statelor Independente ale căror active de pe teritoriul american vor fi blocate din cauza implicării în moartea juristului rus Serghei Magnitki, informează AFP.

ŞTIRI METEO

Hidrologii au emis pentru intervalul 12.04.2013 ora 18:00 – 14.04.2013 ora 16:00, următoarele avertizări:
COD PORTOCALIU
Se instituie COD PORTOCALIU începând cu data de 13.04.2013 ora 06:00 pe râul Crasna aval Craidorolţ – sector îndiguit (judeţul Satu Mare).
COD GALBEN pe râurile din bazinele hidrografice: Tur (judeţul Satu Mare), Crasna (judeţele Satu Mare şi Sălaj), Barcău (judeţele Sălaj şi Bihor), Crişul Negru (judeţul Bihor şi Arad), Crişul Alb-curs mijlociu şi inferior (judeţul Arad), Bega Veche (judeţul Timiş).

DUMINICĂ 14 APRILIE 2013

Cerul va fi temporar noros şi, mai ales după-amiaza şi noaptea, se vor semnala averse, posibil însoţite de descărcări electrice. Vântul va sufla slab şi moderat. Temperatura maximă, în scădere faţă de ziua precedentă, va fi de 17...18 grade, iar cea minimă de 7...8 grade.Presiunea atmosferică va creşte uşor.

FRUMUSEŢI ALE NATURII.

LACUL TITICACA

Lacul Titicaca (română Lacul Frumos) este un lac situat la altitudinea de 3812 m. Din 1862 deține recordul mondial al celei mai înalte căi navigabile din lume pentru nave de mare tonaj. De asemenea, este și cel mai mare lac din America de Sud, având o suprafață de 9710 km². Situat în podișul andin Altiplano, înconjurat de Anzii Cordilieri la granița dintre Peru și Bolivia, la 16º S latitudine și 69º V longitudine, Lacul Titicaca are o adâncime medie cuprinsă între 140 și 180 m, atingând maximă de 280 m. Partea de vest a lacului aparține regiunii peruane Puno, iar cea estică departamentului bolivian La Paz. Mai mult de 25 de râuri se varsă în Titicaca. Lacul are 41 de insule, unele dintre ele dens populate. Titicaca își menține nivelul apelor datorită ploilor și topirii zăpezilor de pe munții din vecinătatea podișului Altiplano. Din el se formează râul Desaguadero, care curge spre sud, prin Bolivia până la Lacul Poopó. Acestuia i se datorează mai puțin de cinci procente din pierderile de apă, restul fiind rezultatul evaporării ca urmare a vânturilor și soarelui, puternice la această altitudine.În zona Lacului Titicaca, clima este extremă, cu variații mari de temperatură între zi și noapte. Perioada ideală de vizitare este între lunile mai și octombrie, când zilele sunt însorite, ploile mai rare și temperatura în timpul zilei atinge 25° C. Nopțile sunt întotdeauna reci. Populația piscicolă a lacului este în prezent destul de săracă. Omul a introdus păstrăvul-curcubeu, iar acesta a eliminat peștele-pisică, originar de aici. La rândul său, păstrăvul-curcubeu a fost și el pescuit excesiv. Principalul locatar al lacului este broasca de Titicaca (Telmatobius culeus) — specie endemică — despre care se spune că este mai mare decât un șobolan și care respiră numai extrăgând oxigenul din apă prin piele. Din acest motiv, ea nu poate supraviețui afară din apă și este văzută foarte rar. Vegetația lacului este de trei tipuri: amfibie, acvatică și plutitoare și formează unul din principalele elemente ale ecosistemului. Se remarcă trestia totora, Elodea, lintița, alga Chara sp. În Rezervație sunt prezente și 64 de specii de plante terestre riverane.

PERSONALITĂŢI

GARI KASPAROV

Gari Kimovici Kasparov, născut Weinstein (n. 13 aprilie 1963, orașul Baku, U.R.S.S., azi Azerbaidjan) este un mare maestru și fost campion mondial la șah de origine armeană-evreiască. Kasparov s-a remarcat prin talentul său aparte la școala de șah a lui Mihail Botvinnik. În 1976 a câștigat Campionatul de Juniori al Uniunii Sovietice cu 7 puncte din 9 posibile. A repetat performanța în anul următor cu un punctaj de 8,5/9. După ce a terminat pe primul loc la Memorialul Sokolsky în 1978, Kasparov a declarat că vrea să ajungă campion mondial de juniori, titlu pe care l-a cucerit în 1980. A deținut titlul oficial al Federației Internaționale a Șahului (F.I.D.E.) până în anul 1993, când a format Asociația Șahiștilor Profesioniști, viitoare rivală a F.I.D.E. A continuat să dețină titlul de campion mondial până la înfrângerea sa din 2000, suferită în meciul cu Vladimir Kramnik. Din 1985 până la retragerea sa din 2005, Kasparov a deținut clasificarea (en. rating) cea mai ridicată din lume în Clasamentul ELO.  Kasparov s-a remarcat ca fiind un jucător dinamic și agresiv, preferând în special poziții complicate care îi ofereau șansa de a-și pune în valoare forța excepțională de calcul. Era foarte bine pregătit din punct de vedere  teoretic; rareori se întâmpla să nu fie familiarizat cu o anume variantă care era jucată de adversar. Avea un repertoriu variat, cu piesele albe jucând 1.e4 ,1.d4 sau 1.c4 ceea ce făcea dificilă pregătirea adversarului. Cu piesele negre a preferat Apărarea Siciliană, în special varianta Najdorf, în care i-a pus atâtea probleme lui Karpov, până când acesta a renunțat să mai joace 1.e4. Împotriva 1.d4 a preferat Indiana Regelui și Apărarea Grünfeld, în ultima suferind grele înfrângeri în fața lui Karpov. Kasparov și-a anunțat retragerea din șahul profesionist la 10 martie 2005, după care s-a dedicat politicii și scrisului.

S- A ÎNTÂMPLAT ÎN 13 APRILIE.....

13 aprilie este a 103-a zi a calendarului gregorian.
Evenimente

    1204: A patra cruciadă: Ocuparea capitalei bizantine Constantinopol.
    1742: A avut loc, la Dublin, premiera oratoriului „Messia" a compozitorului german Georg Friedrich Händel.
    1849: Ungaria a devenit republică.
    1862, România : A intrat în vigoare legea presei.
    1864: Camera Deputaților a adoptat o moțiune de vot de blam asupra guvernului Kogălniceanu, care și-a depus demisia, respinsă însă de domnitorul Alexandru Ioan Cuza.
    1885: Promulgarea Legii depozitului legal, prin care orice tipografie era obligată să trimită câte trei exemplare din fiecare tipăritură bibliotecilor centrale din București și Iași, precum și Bibliotecii Academiei Române.
    1889: A început să funcționeze prima agenție de presă din România, „Agenția Română".
    1941: Al doilea război mondial: La Moscova, s-a semnat Tratatul de neutralitate pe timp de zece ani între Japonia și URSS.
    1941: Al doilea război mondial: Trupele Germaniei hitleriste au ocupat Belgradul.
    1945: Al doilea război mondial: Eliberarea orașului Viena de sub ocupație fascistă.
    1948: Marea Adunare Națională a votat Constituția Republicii Populare Române, prima constituție postbelică a României, care reflectă caracterul de tranziție al perioadei pe plan economic și social. A fost ales un nou prezidiu, în frunte cu C.I. Parhon, și un nou guvern, condus de dr. Petru Groza.
    1953: Directorul CIA Allen Dulles lansează programul de control al minții, MKULTRA.
    1973: România: S-a constituit Institutul Central de Matematică.
 S -a născut.......
    1519: Caterina de Medici, regină a Franței (d. 1589)
    1769: Thomas Lawrence, pictor englez (d. 1830)
    1771: Richard Trevithick, inginer și inventator englez (d. 1833)
    1780: Alexander Mitchell, inginer irlandez (d. 1868)
    1784: Friedrich Graf von Wrangel, mareșal prusac (d. 1877)
    1787: John Robertson, politician din S.U.A. (d. 1873)
    1802: Leopold Fitzinger, zoolog austriac (d. 1884)
    1808: Antonio Meucci, inventator italian (d. 1889)
    1869: Pompiliu Eliade, istoric literar român (d. 1914)
    1885: Georg Lukács, filosof, scriitor și critic literar de origine maghiară (d. 1971)
    1886: Nicolae Tonitza, pictor, grafician și critic de artă român (d. 1940)
    1906: Samuel Beckett, prozator și dramaturg irlandez, laureat al Premiului Nobel (d. 1989)
    1926: Sabin Marius Peculea, fizician, membru și secretar general al Academiei Române
    1927: Maurice Ronet, actor francez (d. 1983)
    1930: Sergiu Nicolaescu, regizor, actor, producător și om politic român (d. 2013)
    1938: Cătălina Buzoianu, regizoare româncă
    1939: Seamus Heaney, scriitor nord-irlandez, laureat al Premiului Nobel
    1940: Jean-Marie Gustave Le Clézio, scriitor francez, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 2008
    1941: Michael S. Brown, medic american, laureat al Premiului Nobel
    1963: Garri Kasparov, șahist rus
    1968: Jørn Stubberud, basist norvegian

Decese

    1605: Boris Godunov, țar al Rusiei (asasinat)
    1695: Jean de la Fontaine, autor francez (n. 1621)
    1855: Henry De la Beche, geolog englez (n. 1796)
    1868: Tewodros ÎI, împărat al Etiopiei (n. 1818)
    1880: Robert Fortune, botanist scoțian (n. 1813)
    1974: Iosif Moruțan, scriitor român (n. 1917)
    1983: Theodore Stephanides, medic și naturalist grec (n. 1896)
    1987: Marcel Constantin Runcanu, scriitor român (n. 1947)
    1993: Francisc Munteanu, scriitor, regizor român (n. 1924)
    2008: John Wheeler, fizician și educator american (n. 1911)

Sărbători

    În calendarul romano-catolic: Sf. Martin I, papă martir (d. 656)
    În calendarul creștin-ortodox: pomenirea sfântului mucenic Artemon












0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Va rog sa va spuneti parerea , fiecare parere conteaza , doar o singura rugaminte am pastrati limbajul decent , fara cuvinte urate injuraturi , instigare la rasism ,xenofobie si jignire a celui caruia va adresati ( vom modera doar aceste comentarii ),va multumesc si asteptam cu interes comentariile dumneavoastra. .

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More