joi, 28 februarie 2013

28 februarie 2013 by Viorica Crainic

 Bine v -am regăsit!

Preşedintele Traian Băsescu : Mă întorc în politică în 2014. Nu pot să fiu pensionar.

 

 Preşedintele s-a răzgândit! Traian Băsescu nu se mai retrage din viaţa politică după ce termină mandatul de preşedinte. Şeful statului a făcut declaraţia în Austria, la o întâlnire cu românii de acolo. Preşedintele a mai declarat că nu poate fi pensionat.


Crin Antonescu:  Să impunem în Constituţie că foştii preşedinţi  nu se întoarc în politică. 

"Cred de principiu că nu ar fi rău ca la un moment dat să se aşeze, dacă nu la nivelul legii, dar măcar ca o cutumă, că cine a ajuns o dată preşedinte al României să considere asta vârful şi capătul carierei sale politice, cumva după maniera americană, pentru că nimeni n-a văzut un preşedinte al SUA care după aceea să fie din nou senator, deputat, să se lupte acolo pentru o nouă candidatură. (...) Dacă vrem cu adevărat să avem pe viitor un preşedinte cât mai puţin partizan, deloc partizan dacă se poate, un preşedinte care să nu mai reprezinte acolo interesele unui partid, poate că acest lucru ar trebui impus şi prin lege, sau prin Constituţie. Ai ajuns preşedinte, fă-ţi mandatul de preşedinte având în minte că nu mai ai treabă cu niciun partid, că nu te întorci după aceea într-un partid sau în viaţa politică", a explicat Antonescu.

Vasile Blaga și-a depus astăzi moțiunea la șefia PDL.

Preşedintele PDL, Vasile Blaga, și-a depus astăzi, la Comisia de organizare a alegerilor interne din PDL, moţiunea cu care candidează la şefia partidului, intitulată "România Dreaptă. PDL - Politică dincolo de lozinci". Mâine, Vasile Blaga îşi va lansa campania pentru recâştigare a unui nou mandat la conducerea democrat liberalilor la Suceava.

Cristian Preda : Cine se teme de libertatea presei nu e liberal.

Europarlamentarul PDL Cristian Preda îi atrage preşedintelui PNL Crin Antonescu că presa trebuie să aibă acces la dezbaterile constituţionale şi subliniază că cine se teme de libertatea presei nu este liberal. ”Crin Antonescu doreşte ca dezbaterea asupra revizuirii Constituţiei să nu poată fi urmărită de presă. În locul accesului liber al jurnaliştilor, şeful PNL propune ca membrii comisiei pe care o va prezida să redacteze comunicate. E greu de conceput ceva mai anti-liberal. Întâi de toate, fiindcă presa nu e, cum crede penelistul, în slujba partidelor. Jurnaliştii trebuie să aibă acces la tot ceea ce se petrece în timpul dezbaterii. Comunicatele nu sunt suficiente.".."Cine se teme de libertatea presei nu e liberal”.

PCM Covasna :  Partidelor maghiare să nu se mai atace.

Preşedintele organizaţiei judeţene a Partidului Civic Maghiar (PCM) Covasna, Kulcsar Terza Jozsef, a declarat, astăzi, că în ultimele luni "Guvernul şovin şi comunist" încearcă să priveze de drepturi comunitatea maghiară.  "Numai dacă ne gândim la folosirea limbii materne şi a simbolurilor sau la reorganizarea regiunilor, observăm că Guvernul şovin şi comunist încearcă să facă tot posibilul ca să ne strivească în noroi drepturile. Dacă acest Guvern continuă aşa, va urma probabil reînfiinţarea închisorilor politice, iar cei care îşi vor ridica vocea pentru apărarea drepturilor vor fi închişi aici, iar atunci nu se va mai putea ascunde faptul că spiritul comunismului încă trăieşte", a spus preşedintele Kulcsar Terza (....)."Din acest motiv propun un armistiţiu între partidele şi organizaţiile maghiare."

Victor Ponta : Ministrul Economiei să retragă proiectul privind disponibilizările din companiile de stat .

Tensiuni la nivel înalt. După ce ieri, pe site-ul Ministerului Economiei a apărut un proiect de ordonanţă de urgenţă potrivit căruia în cadrul a 15 companii de stat ar urma să se efectueze disponibilizări, azi, Victor Ponta, i-a solicitat ministrului Economiei să retragă proiectul de ordonanţă. În plus, potrivit unui comunicat de presă al Guvernului, acest proiect nu a fost aprobat şi nu a fost discutat de Executiv.
Varujan Vosganian : "Acest act normativ a fost elaborat în aşa fel încât să nu pierdem locuri de muncă. Opinia publică trebuie să ştie că acest act normativ a  fost solicitat şi acceptat de ministerul Economiei. Din perspectiva mea, sper să avem angajări şi nu disponibilizări. (...)Pe mulţi i-a speriat termenul de restructurare, dar aceasta poate să însemne şi relansare. Sunt mine care urmează să se închidă, dar există şi o listă cu societăţile care pot face angajări, adică personalul concediat poate fi recrutat cu precădere pentru angajarea în alte companii de stat. Procesul de restructurare poate să aducă la noi locuri de muncă", a mai punctat Vosganian.

Tensiuni în  USL : Guvernul Ponta , guvern dictatorial.

 Senatorii PNL Bihor Valeriu Boeriu  şi Cristian Bodea susţin că Guvernul Ponta face aceleaşi greşeli pe care le-au făcut guvernele PDL, respectiv, lucrează "dictatorial" şi nu furnizează parlamentarilor USL informaţii despre proiectele majore pe care intenţionează să le adopte. Cei doi au spus că sunt întrebaţi în teritoriu despre regionalizare şi ei nu ştiu ce să răspundă, fiind în aceeaşi situaţie în care se află majoritatea parlamentarilor USL.
"Noi am numit Guvernul Ponta, noi va trebui să votăm regionalizarea, aşadar nu este normal ca despre acest proiect să aflăm detalii doar de la televizor şi din presă", a afirmat senatorul Cristian Bodea.

Relu Fenechiu vrea să-i ia avionul lui Traian Băsescu.

Ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, a declarat, că Tarom ar trebui să renunţe la aeronava prezidenţială Airbus A 310, deoarece produce companiei pierderi anuale de 7 milioane de euro.
"Am fost surprins să aflu că aceste costuri sunt suportate de la bugetul de stat", a arătat Fenechiu.

USL :  Deputaţii vor avea puteri sporite. 

“Ideea Uniunii Social Liberale, cu care vom veni în cadrul procesului de modificare a legii electorale, este aceea de a avea o cameră a deputaţilor care să aibă ca principale atribuţii constituţionale adoptarea bugetului de stat, să fie cameră decizională pe majoritatea temelor legislative şi să aibă control asupra guvernului”, a precizat primul ministru. Deputaţii ar urma să fie aleşi, ca şi până acum, proporţional, adică fiecare judeţ să aibă un număr de reprezentanţi calculat în funcţie de populaţia sa. Pe de altă parte, în Senat ar urma să intre doar câte doi senatori pentru fiecare judeţ, anume cei care au obţinut direct cele mai multe voturi la nivelul judeţului. “Astfel, Senatul ar fi o cameră a autorităţilor, a structurilor administrative locale, care să aibă în plus faţă de legislaţia care ţine de dezvoltarea regională, atribuţii legate de politică externă şi politica de apărare”, a menţionat Victor Ponta. “Dorim o schimbare constituţională care să reducă foarte mult timpul şi complexitatea procedurilor din Parlament. De exemplu, proiectele de lege să nu mai fie dezbătute şi votate decât într-o singură cameră decizională, iar în cealaltă doar să fie citite. Sau, ne gândim. să putem face amendamente doar în una din camere", a declarat premierul.

Medicii nu mai vor să fie bugetari.

Colegiul Medicilor din România (CMR) atrage atenţia asupra problemelor cu care se confruntă corpul medical într-o scrisoare deschisă adresată premierului „Încă de acum şase luni aţi fost de acord cu Declaraţia Adunării Generale a Colegiului Medicilor din România, adoptată în martie 2012. Aţi fost atunci de acord că profesia medicală trebuie să fie independentă, că medicii trebuie să îşi desfăşoare activitatea fără nicio interferenţă externă în relaţia medic-pacient şi că nu trebuie blamaţi, ci respectaţi de către decidenţi. Aţi fost atunci de acord să excludem medicii din rândul bugetarilor şi a funcţionarilor, în virtutea caracterului liberal al profesiei”, se afirmă în scrisoarea deschisă.

Ploieşti, Botoşani şi Timişoara, în finala competiţiei pentru Capitala Earth Hour 2013.

Potrivit unui comunicat de presă al organizaţiei WWF (World Wide Fund for Nature) - România remis, miercuri, AGERPRES, cel mai mare punctaj pe grila de evaluare a fost obţinut de Timişoara- 81,3 puncte din 100, care participă pentru a doua oară la competiţie, respectiv la finală.  Pe locul al doilea s-a situat municipiul Botoşani, cu 75,6 puncte, aflat pentru prima dată în finală. Municipiul Ploieşti s-a clasat pe locul al treilea în clasament, cu 59,6 puncte, categoriile la care a adunat cele mai multe puncte pentru proiectele derulate în trecut fiind educaţia, transportul, conservarea biodiversităţii şi aplicarea bunelor practici la sediul primăriei.

Bucureşti şi Constanţa :Târguri   destinate celor interesaţi să studieze în străinătate.

Reprezentanţi a peste 60 de universităţi şi licee de elită din Europa vor participa, în perioada 2 - 9 martie, în Bucureşti şi Constanţa, la târguri destinate celor ce sunt interesaţi să studieze într-un alt stat.   Cele trei târguri din cadrul "Săptămânii educaţiei în străinătate", eveniment organizat în cadrul proiectului internaţional "World Education", vor avea loc pe 2 şi 3 martie, 8 şi 9 martie, la Bucureşti, respectiv pe 7 martie la Constanţa.

ŞTIRI METEO.

Vineri 1 martie 2013.

În cursul zilei în nord-vest vor predomina ploile, iar în nordul Carpaţilor Orientali va ninge. Noaptea, precipitaţiile vor fi mai ales sub formă de ninsoare în zona de munte, în Maramureş şi în Moldova şi mixte în Transilvania, Crişana şi Banat. Vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificări ziua, temporar, în nord-vest, sud-est şi zona montană înaltă, iar noaptea în sud-vest. Temperaturile maxime se vor situa între 5 grade în depresiuni şi 14 grade în Lunca Dunării, iar cele minime se vor situa între -5 şi 3 grade. Dimineaţa, în zonele joase, pe arii restrânse, vor fi condiţii de ceaţă.
În capitală, vremea va fi frumoasă şi mai caldă decât în mod normal pentru începutul lunii martie. Cerul va fi variabil, iar vântul va prezenta unele intensificări în cursul zilei. Temperatura maximă va fi de 12...13 grade, iar cea minimă va fi de -2..0 grad

CURIOZITĂŢI.

Marele Zid Chinezesc.

Marele Zid Chinezesc este o construcție strategică de mii de kilometri lungime, cu rol de apărare. Zidul a fost construit cu scopul de apărare a graniței imperiului chinez contra atacurilor popoarelor nomade din nordul Chinei.  Mortarul folosit era produs din piatră de calcar arsă amestecat cu amidonul din orez. La construcția interioară a zidului se folosea un amestec de argilă nisip și piatră cioplită. Grosimea zidului este foarte diferită, astfel de exemplu în regiunea Peking, zidul are o grosime între 4 și 8 m, la coama zidului 8, iar la bază 10 m grosime. La intervale de câteva sute de metri s-au construit turnuri de 12 m înălțime cu rolul de observare, transmitere de semnale și depozit de arme. Se apreciază că ar fi existat cca. 25.000 de asemenea turnuri integrate în zid și 15.000 de turnuri pentru semnalizare care făceau legătura cu capitală situată lângă Kashgar. Codul de semnale era simplu, dacă se observa agresorul se făcea foc în turn. Construcție gigantică a lumii antice, Marele Zid Chinezesc măsoară 21.196,18 de kilometri lungime, fiind și astăzi “cel mai lung zid de pe Terra”. Suferind stricăciuni mari de-a lungul unui mileniu, Marele Zid Chinezesc a fost refăcut pe circa 6.400 kilometri în timpul dinastiei Ming (1368-1644), dinastie ce a fixat și capitala statului la Beijing.Lăsat în paragină începând cu secolul al XIX-lea, Marele Zid Chinezesc a fost luat sub protecție guvernamentală din 1952, fiind declarat monument istoric al Chinei. Cu toate astea, numai o mică porțiune din zid a fost reabilitată și accesibilă turiștilor.






 

S - A ÎNTÂMPLAT ÎN 28  FEBRUARIE..............




1754 - S-a născut Gheorghe Şincai, istoric, filolog, traducător, poet, reprezentant al Şcolii Ardelene. Spirit iluminist, a adus o contribuţie fundamentală în acţiunea de răspândire a culturii în mediul rural din Transilvania şi a elaborat alături de Samuil Micu prima gramatică tipărită a limbii române: "Elementa linguae daco-romanae sive valachicae" (Viena, 1780) (m.02.11.1816).
1785 - Horea şi Cloşca, conducătorii răscoalei ţărăneşti din Transilvania de la 1784, sunt executaţi prin tragere pe roată. Crişan se spânzurase în închisoare, la 13.02.1785, cu nojiţele de la opinci.
1849 - Se inaugurează Catedra de limba şi literatura română pe lângă Institutul de Studii Filosofice din Cernăuţi.
1859 - A apărut, la Bucureşti, prima revistă umoristică românească, "Ţânţarul", până la 15.08.1859, editată de C.A.Rosetti şi N.T.Orăşanu.
1863 - S-a născut medicul Gheorghe Marinescu, fondator al şcolii româneşti de neurologie, academician ale cărui merite au fost recunoscute de 36 de academii şi societăţi ştiinţifice din întreaga lume. A fost cel dintâi om de ştiinţă care a utilizat pelicula cinematografică (examinarea radiologică) în investigaţia ştiinţifică (m.15.05.1938).
1869 - A murit Alphonse de Lamartine, scriitor romantic francez (n.28.10.1790).
1880 - Primul trimis extraordinar şi plenipotenţiar al Franţei şi-a prezentat scrisorile de acreditare.
1901 - S-a născut Linus Pauling, chimist american; a descoperit structura atomică a hemoglobinei şi a unor proteine; a primit Premiul Nobel pentru Chimie (1954) şi Premiul Nobel pentru Pace (1962) (m.19.08.1994).
1913 - S-a născut regizorul american Vincente Minnelli.
1913 - S-a născut sculptorul Vida Gheza, membru corespondent al Academiei Române (m.1980).
1913 - S-a născut Emilia Comişel, etnomuzicolog.
1916 - A murit scriitorul american Henry James ("Portretul unei doamne", "Elisabeta, prinţesa Muntenegrului") (n.15.04.1873).
1919 - Proclamarea independenţei Regatului Afganistan.
1922 - Proclamarea independenţei Egiptului, ca monarhie constituţională.
1922 - S-a născut Radu Câmpeanu, om politic liberal.
1925 - A murit Friedrich Ebert, primul preşedinte social-democrat al Republicii de la Weimar (1919-1925) (n.04.02.1871).
1933 - A fost aprobat "Regulamentul apărării pasive contra atacurilor aeriene". Ziua apărării civile.
1936 - A murit Charles Nicolle, medic şi bacteriolog francez. A descoperit modul de transmitere a tifosului exantematic şi agentul patogen al acestei boli. A obţinut Premiul Nobel pentru medicină în anul 1928 (n.21.09.1866).
1943 - S-a născut geograful Dan Bălteanu, membru corespondent al Academiei Române.
1944 - Teatrul Naţional din Bucureşti prezintă comedia lui Cămil Petrescu, "Iată femeia pe care o iubesc".
1944 - S-a născut Barbara Acklin, cântăreaţă R&B americană.
1945 - Primul ministru, generalul Nicolae Rădescu, îşi prezintă demisia după două luni de guvernare (guvernul Rădescu s-a constituit la 06.12.1944), în condiţii extrem de grele, având în vedere prezenţa, pe teritoriul românesc, a Armatei Roşii. Istoricul Dinu C. Giurescu caracteriza guvernarea Rădescu astfel: "Este etapă care a dus, prin forţă, înşelăciune şi demagogie, prin intervenţia directă a autorităţilor civile şi militare sovietice, la impunerea guvernului de la 6 martie 1945, dominat şi controlat de Partidul Comunist din România".
1950 - A luat fiinţă "Editura Tehnică" din Bucureşti.
1952 - S-a născut Eddie Manion, saxofonist american (Southside Johnny & Asbury Dukes).
1955 - S-a născut Randy Jackson, vocalist, chitarist şi pianist american (Zebra).
1957 - S-a născut Cindy Wilson, vocalistă şi chitaristă americană (B 52s).
1958 - S-a născut compozitorul Mihnea Brumariu.
1966 - S-a închis celebrul "Cavern Club" din Liverpool, locul de debut al formaţiei The Beatles.
1974 - A murit Bobby Bloom, cântăreţ american.
1986 - A murit omul politic suedez Sven Olof Joachim Palme, şeful executivului suedez (1969-1976 şi 1982-1986) (n.30.01.1927).
1988 - Declaraţia guvernului român prin care renunţa la clauza naţiunii celei mai favorizate în relaţiile cu SUA, anunţând că "nu doreşte în nici un fel menţinerea clauzei în condiţiile amendamentului Jackson-Vanik".
1994 - Patru avioane ce violau zona de interdicţie a zborurilor din Bosnia-Herţegovina, instituită de ONU, au fost doborâte de două avioane americane F-16. Este primul atac militar al NATO, de la crearea sa, în 1949.
2000 - A murit matematicianul Nicolae Victor Teodorescu, membru al Academiei Române. Este considerat creatorul şcolii româneşti de teoria ecuaţiilor cu derivate parţiale (n.05.07.1908).

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Va rog sa va spuneti parerea , fiecare parere conteaza , doar o singura rugaminte am pastrati limbajul decent , fara cuvinte urate injuraturi , instigare la rasism ,xenofobie si jignire a celui caruia va adresati ( vom modera doar aceste comentarii ),va multumesc si asteptam cu interes comentariile dumneavoastra. .

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More