miercuri, 20 martie 2013

20 martie 2013 by Viorica Crainic

Bine v -am regăsit!

"Suntem ceea ce gândim, tot ceea ce suntem ia naştere din gândurile noastre, cu gândurile nostre construim lumea". (Budha)

Camera Deputaţilor  a respins Legea lustraţiei.

Camera Deputaţilor a respins, marţi, ca for decizional, cu 233 voturi "pentru", 73 "împotrivă" şi 21 abţineri, Legea lustraţiei, ca urmare a deciziei Curţii Constituţionale, care a considerat că această lege este neconstituţională. Legea lustraţiei a fost adoptată în februarie 2012 şi transmisă la promulgare în martie 2012, iar în 7 mai, Curtea Constituţională a considerat acestă lege neconstituţională. Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a respins, la începutul lunii martie, legea lustraţiei, care prevedea limitarea temporară a accesului la unele funcţii şi demnităţi publice pentru persoanele ce au făcut parte din structurile de putere ale fostului regim comunist şi care a fost declarată neconstituţională de CC. Senatul a respins în februarie 2013 legea lustraţiei ca urmare a deciziei Curţii Constituţionale.

Titus Corlăţean a cerut diminuarea cheltuielilor românilor din străinătate pentru serviciile consulare.

Ministrul Titus Corlăţean a avut, ieri, în capitala Italiei, şi o reuniune cu personalul consular din misiunile României în Italia, Spania, Grecia şi Portugalia.  În cadrul discuţiilor, ministrul Afacerilor Externe a solicitat participanţilor să analizeze şi să găsească soluţii viabile atât pentru diminuarea cheltuielilor efectuate de cetăţenii români pentru un serviciu consular, cât şi pentru uniformizarea documentelor de suport care stau la baza prestării serviciilor consulare".

Guvernul cere acordul CEDO pentru extinderea  termenului pentru legea despăgubirilor.

Guvernul va cere Curţii Europene a Drepturilor Omului acordul pentru prelungirea cu trei săptămâni a termenului în care trebuie adoptată noua Lege privind despăgubirile pentru imobile naţionalizate, astfel încât prevederile actului normativ să poată fi discutate în detaliu, a anunţat premierul Ponta.


Victor Ponta cere asistenţă tehnică pentru revizuirea Constituţiei.

Guvernul va solicita asistenţă tehnică din partea Comisiei de la Veneţia în procesul de revizuire a Constituţiei, a anunţat premierul Victor Ponta, la finalul discuţiei cu secretarul General al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland. Premierul a arătat că doreşte ca revizuirea Constituţiei să reprezinte un proces deschis nu numai societăţii civile, ci şi partenerilor externi ai României.

Crin Antonescu: N-am o vulnerabilitate în cursa prezidenţială cauzată de referendum.

Antonescu a fost întrebat cum vede declaraţiile premierului Victor Ponta, care a susţinut că a avut foarte mult de pierdut pe plan extern după suspendarea preşedintelui Traian Băsescu în 2012 şi i-au rămas "nişte cicatrici" pentru următorii 10-20 de ani."Vă reamintesc că domnul Băsescu însuşi a participat şi a recunoscut în chip firesc toate aceste etape, toate aceste proceduri, nu a existat niciun fel de contestaţie în această privinţă. (...) Vă voi aminti nu doar semnificaţia majoră a votului dat de peste 8 milioane de cetăţeni români, dintre care 7,5 milioane aproape pentru demitere, dar vă voi reaminti faptul că toată prelungirea, toată întârzierea unui verdict în legătură cu acest referendum nu a fost generată nici de Guvernul Ponta, nici de majoritatea USL din acea perioadă, nici de mine ca preşedinte interimar, ci de decizii ale Curţii. Amânarea unui verdict, cererea unor date suplimentare, toate astea au venit de la Curte", a afirmat Antonescu.

Emil Boc: Fenechiu este un practicant desăvârşit al folosirii banilor negri.

Întrebat, astăzi, într-o conferinţă de presă, cum comentează declaraţia ministrului Transporturilor, Relu Fenechiu, potrivit căreia mulţi politicieni au folosit bani negri în campania electorală, Emil Boc a spus : "Cred că se referea la propria persoană, deoarece cu detaliile pe care le-a dat şi cu convingerea cu care a rostit frazele îmi dau seama că Relu Fenechiu este un practicant desăvârşit al unor asemenea metode şi, probabil, ar fi bine să meargă la DNA să dea declaraţii cu privite la asemenea practici. Dacă le cunoaşte, ar fi bine să se ducă la instituţii şi să le spună. Cred că la DNA ar trebui să dea astfel de declaraţii, în măsura în care a practicat, practică sau ştie că a practicat altcineva. Pentru că ridică un semn de întrebare cu privire la modul de gestionare a finanţelor acestei ţări, când un ministru face astfel de declaraţii".

Victor Ponta nu mai vrea să meargă la Târgul de carte din Paris.

Premierul Ponta a renunţat să mai participe la Târgul de carte din Paris, unde România este invitat de onoare, după ce mai mulţi scriitori din ţară şi diaspora au anunţat că nu vor lua parte la manifestare din diferite motive, România urmând să fie reprezentată de către ministrul Culturii. Surse oficiale au declarat însă, astăzi, că premierul Ponta şi-a anulat participarea la această manifestare, pe fondul discuţiilor între oamenii de cultură apărute în ultimele zile.

Guvernul scoate din buget încă 163 milioane lei ca ajutor de stat pentru închiderea minelor.

Guvernul va plăti în acest an, integral din buget, un ajutor de stat în cuantum de 163 milioane lei (36,8 milioane euro) pentru facilitarea închiderii minelor de cărbune necompetitive din Valea Jiului, ajutor folosit la acoperirea pierderilor aferente producţiei curente şi a costurilor excepţionale."Ministerul Economiei monitorizează nivelul de acordare al ajutorului de stat, astfel încât preţul cărbunelui livrat de unităţile producătoare de cărbune care beneficiază de ajutor să nu fie mai mic decât preţurile cărbunelui de o calitate similară provenit din terţe ţări", se arată în proiectul  de hotărâre de guvern.


Noul Statut al Parlamentarilor a fost adoptat.

Penul reunit al celor două Camere a votat, astăzi, cu 360 de voturi "pentru" şi 38 "împotrivă", Statutul deputaţilor şi senatorilor, în forma stabilită de Comisiile juridice şi de Statut, legea fiind reexaminată ca urmare a deciziei Curţii Constituţionale. Liderul grupului democrat-liberal din Senat, Cristian Rădulescu, a declarat că PDL va ataca din nou legea Statutului parlamentarilor la Curtea Constituţională, sesizarea urmând a fi depusă în cursul zilei de joi. Comisiile au decis introducerea în Statut a unui amendament potrivit căruia "la data intrării în vigoare a prezenţei legi, orice dispoziţie contrară se abrogă" care i - a nemulţumit pe membrii PDL.

Autoritatea Naţională pentru Turism: Intensificăm promovarea în Rusia şi vrem să creştem numărul de turişti.

România va intensifica promovarea pe piaţa rusă şi ţinteşte o creştere a numărului de turişti cu 30% pe an, a declarat Mirela Matichescu, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale pentru Turism (ANT), prezenta la târgul internaţional de turism care se desfăşoară între 20 şi 23 martie la Moscova. "Vrem să atragem în Romania cât mai mulţi turişti din Federaţia Rusă, dar pentru asta va trebui să intrăm pe piaţă cu o promovare mai agresivă. Potenţialul pieţei ruse este uriaş. Anul trecut au fost în Bulgaria peste 600.000 de turişti ruşi, iar în Grecia mai mult de un milion", a spus Matichescu.

Hidroelectrica se pregăteşte să exporte energie şi deschide birouri la Budapesta şi Viena.

Hidroelectrica va deschide birouri de furnizare energie la Budapesta şi la Viena, scopul fiind exportul de energie electrică pe piaţa europeană, a anunţat Remus Borza, reprezentantul Euro Insol, administratorului judiciar al companiei. "Va exporta şi va începe să conteze pe piaţa europeană a energiei", afirmat Borza. Acesta susţine că Hidroelectrica este singurul producător de energie electrică din România "cu vocaţie la export". De altfel, în acest an ar putea fi exportata o cantitate de 0,5 TWh, în condiţiile în care producţia este estimată la 13 TWh. Remus Borza a mai spus că vânzările de energie pe piaţa internă sunt afectate de scăderea consumului. "Sunt mulţi jucători, mulţi producători, iar consumul este la pământ".

Înalta Curte i-a interzis deputatului Ion Stan să părăsească ţara.

 

Instanţa supremă a stabilit,  la primul termen al procesului, ca deputatul Ion Stan să aibă interdicţie de a părăsi ţara în timpul judecării dosarului de corupţie, dezbaterile în această cauză urmând să înceapă în 10 iunie.

Deputatul Sonia Drăghici şi fostul parlamentar Ioan Cindrea, urmăriţi penal.

Potrivit unui comunicat al Parchetului General remis miercuri AGERPRES, Sonia Maria Drăghici este acuzată că, în calitate de deputat, a propus angajarea şi a avizat contractul individual de muncă în baza căruia fiul său, Doru Vladimir Drăghici, a fost angajat în perioada 2 martie 2009 - 15 septembrie 2009 şi ulterior, începând cu data de 21 septembrie 2009 şi până la sfârşitul mandatului, în cadrul biroului său de parlamentar, deţinut în Circumscripţia electorală nr. 5 Bihor. De asemenea, fostul deputat PSD Ioan Cindrea este acuzat că a propus şi a avizat angajarea, în perioada 5 octombrie 2009 - 1 februarie 2011, în cadrul biroului său parlamentar deţinut în Circumscripţia electorală nr. 34 Sibiu, a soţiei sale, Amalia Cindrea.

Christine Lagarde, acuzată de corupţie.

Autorităţile franceze au efectuat ieri, o percheziţie la apartamentul de la Paris al directorului general al FMI, Christine Lagarde, în cadrul unei investigaţii privind o plată de 285 milioane de euro de la buget în perioada în care ocupa funcţia de ministru al Finanţelor. Investigaţia vizează modul în care Lagarde a gestionat, în 2008, din poziţia de ministru al Finanţelor, o plată compensatorie de 285 milioane euro de la bugetul de stat către influentul om de afaceri Bernard Tapie, susţinător al fostului preşedinte Nicolas Sarkozy.

MINUNI ALE NATURII

HUTT LAGOON AUSTRALIA.

Lacul Hillier, a cărui apă are culoarea roz, se află în Arhipelagul Recherche, fiind considerat o adevărată minune naturală a Australiei. Până în prezent, oamenii de ştiinţă nu au putut găsi o explicaţie pentru culoarea apei. În 1950, o echipă de specialişti a studiat apele roz şi sărate ale lacului. Experţii se aşteptau să găsească alge de tipul Dunaliella Salina care, în apa sărată, produc un pigment roşu. În lacul Hillier nu există însă această algă.
Prima menţionare a lacului Hillier datează din anul 1802, când Matthew Flinders, un navigator şi hidrograf britanic, a acostat aici în drum spre Sydney. La începutul secolului XX, s-a început extragerea sării din apele lacului. Exploatarea lacului a încetat după numai şase ani.

PAMUKKALE TURCIA.

Pamukkale, însemnând "castel de bumbac" în turcă , este un sit natural din provincia Denizli , în sud-vestul Turciei . Orașul conține izvoare termale și travertine, terase de minerale carbonatat, lăsate de apa curgătoare. Acesta este situat în Turcia interioară, care are un climat temperat pentru cea mai mare parte a anului. Orașul  Hierapolis a fost construit pe partea de sus a "castelului" alb, care este în total de aproximativ 2.700 de metri lungime şi 600 m  lăţime. Se poate observa de pe dealurile de pe partea opusă a văii în orașul Denizli , la 20 de km distanță. Turismul este și a fost o industrie importantă. Oamenii s -au scăldat în bazinele sale de mii de ani.  La mijlocul secolului XX,  au fost construite hoteluri  peste ruinele Hieropolis, provocând pagube considerabile. Un drum  a fost construit de la vale peste terase, care permitea mersul  în sus și în jos . Atunci când zona a fost declarată un sit al Patrimoniului Mondial, hotelurile au fost demolate și drumul îndepărtat și înlocuit cu piscine artificiale.  Există 17 izvoare de apă caldă, în care temperatura variază de la 35 ° C  până la 100 ° C. 

ŞTIRI METEO

Joi 21  martie 2013.

Deşi temperaturile vor scădea în vestul ţării, vremea se va menţine caldă pentru această dată cu precădere în sud şi sud-est. Cerul va fi mai mult noros şi temporar va ploua în toate regiunile. În zona de munte se vor semnala precipitaţii sub formă de lapoviţă şi ninsoare, şi treptat în cursul nopţii, în nordul teritoriului, ploile se vor transforma în lapoviţă şi ninsoare. Local, cantităţile de apă vor fi mai însemnate îndeosebi în regiunile estice, sud-estice şi în zona de munte. Vântul va sufla moderat, cu intensificări în majoritatea zonelor. Temperaturile maxime vor fi cuprinse în general între 8 şi 17 grade, iar cele minime între -2 şi 9 grade.

PERSONALITĂŢI

Alexandru Ioan Cuza

Alexandru Ioan Cuza  (n. 20 martie 1820, Bârlad,  – d. 15 mai 1873, Heidelberg, Germania) a fost primul domnitor al Principatelor Unite și al statului național România. A participat activ la mișcarea revoluționară de la 1848 din Moldova și la luptă pentru unirea Principatelor. La 5 ianuarie 1859, Cuza a fost ales domn al Moldovei, iar la 24 ianuarie 1859 și al Țării Românești, înfăptuindu-se astfel unirea celor două țări române. Devenit domnitor, Cuza a dus o susținută activitate politică și diplomatică pentru recunoașterea unirii de către puterea suzerană și puterile garante și apoi pentru desăvârșirea unirii Principatelor Române pe calea înfăptuirii unității constituționale și administrative, care s-a realizat în ianuarie 1862, când Moldova și Țara Românească au format un stat unitar, adoptând oficial, în 1862, numele de România, cu capitala la București, cu o singură adunare și un singur guvern.După realizarea unirii, domnitorul Alexandru Ioan Cuza și colaboratorul său cel mai apropiat, Mihail Kogălniceanu (ministru, apoi prim-ministru al României), inițiază importante reforme interne: secularizarea averilor mânăstirești (1863), reforma agrară (1864), reforma învățământului (1864), reforma justiției (1864), reforma fiscală, ș.a., care au fixat un cadru modern de dezvoltare al țării. Au fost elaborate și promulgate Legea contabilității, Legea consiliilor județene, Codul Penal și Legea instrucțiunii publice, precum și crearea Consiliului de Stat. Tot acum se înființează Școala Națională de Arte Frumoase, la București, la conducerea căreia este desemnat Theodor Aman și este inaugurată, în premieră, o Școală de Medicină Veterinară.
Domnia lui Cuza Vodă a fost caracterizată de o nerăbdătoare dorință de a ajunge din urmă Occidentul, dar efortul domnului și al sprijinitorilor săi întâmpină rezistența forțelor conservatoare și a inerțiilor colective. Mai grav, el stă sub semnul provizoratului, căci domnia lui Cuza este percepută că pasageră; țara a vrut un domn străin, l-a acceptat însă pe cel autohton, dar n-a renunțat la vechea doleanță; în așteptarea contextului prielnic, ea îngăduie un provizorat. Cuza a fost obligat să abdice în anul 1866 de către o largă coaliție a partidelor vremii, denumită și Monstruoasa Coaliție, din cauza orientărilor politice diferite ale membrilor săi, care au reacționat astfel față de manifestările autoritare ale domnitorului. Asemenea multora din elita românească din vremea sa familia lui Cuza avea și rădăcini grecești.Restul vieții sale și-a petrecut-o în exil, locuind majoritatea timpului la Paris, Viena și Wiesbaden. A încercat să revină în țară ca persoana privată, dar cererile sale repetate s-au lovit de refuzul domnitorului Carol I. A fost înmormântat inițial la Biserica Domnească de lângă Palatul domnesc de la Ruginoasa, conform dorinței sale, iar după cel de-al doilea război mondial, osemintele sale au fost mutate la Biserica Trei Ierarhi din Iași.

S- A ÎNTÂMPLAT ÎN 20 MARTIE.....

 20 martie este a 79-a zi a calendarului gregorian.

Evenimente


    1476: Scrisoarea Papei Sixt al IV-lea către Ștefan cel Mare, domn al Moldovei. (1457-1504), în care îi lăuda vitejia care „a adus atâta strălucire numelui tău, că ești în gura tuturor și lăudat cu deosebire de toți în unire de simțiri".
    1815: Napoleon intră în Paris, după ce evadează de pe insula Elba, cu o armată de 140.000 și în jur de 200.000 de voluntari, începând cele „100 de zile".
    1852: „Coliba unchiului Tom" a prozatoarei americane Harriet Stowe Beecher, a văzut pentru prima dată lumina tiparului.
    1871: A avut loc ședința de constituire a Societății Academice Literare „România Jună" din Viena.
    1916: Albert Einstein publică teoria relativității.
    1965: România a devenit membră a Organizației Interguvernamentale Consultative pentru Navigație Maritimă.
    1966: Trofeul Cupei Mondiale la Fotbal este furat din Central Hall, Londra.
    1969: John Lennon, liderul trupei The Beatles, s-a însurat cu Yoko Ono în Gibraltar.
    1990: La Târgu Mureș au avut loc conflicte de stradă între grupuri de naționaliști maghiari și români, aplanate doar după intervenția armatei. Desfășurarea evenimentelor a condus la suspiciuni privind implicarea serviciilor secrete în declanșarea conflictului.
    1995: A avut loc atentatul terorist din metroul din Tokio, organizat de secta Aum, soldat cu 12 morți și 5.500 de răniți – a fost primul atentat terorist cu armă chimică înregistrat în lume.
    1996: Începe scandalul „vacii nebune", odată cu anunțul că bovinele atinse de ESB pot transmite omului maladia Kreutzfeldt-Jakob.
    1997: S-a desfășurat, la București, Forumul Crans Montana (20, 21, 22 și 23).
    1999: Cei circa 1.400 de observatori ai OSCE sunt evacuați din provincia sârbă, în Macedonia. Forțele de securitate sârbe și armata iugoslavă își multiplică acțiunile împotriva UCK, la Drenica.
    2000: A fost inaugurat, la Spitalul Clinic Fundeni, primul centru de transplant medular din România, după 32 de ani de la realizarea primului transplant de măduvă din lume.
    2000: Papa Ioan Paul al II-lea întreprinde o vizită în Țara Sfântă cu un mesaj de căință din partea Bisericii Catolice pentru evrei și de recunoaștere a dreptului la un stat propriu pentru palestinieni.
    2003: Invazia Irakului din 2003: La primele ore ale dimineții SUA și alte trei țări încep operațiunile militare în Irak.

S - a născut...

    43 î.Hr.: Ovidiu, poet latin (d. 17)
    1725: Abdul-Hamid I, sultan otoman (d. 1789)
    1735: Torbern Olof Bergman, chimist și mineralog suedez (d. 1784)
    1770: Johann Friedrich Hölderlin poet, prozator, dramaturg german (d. 1843)
    1820: Alexandru Ioan Cuza, primul domnitor al Principatelor Unite (d. 1873)
    1828: Henrik Ibsen, dramaturg norvegian (d. 1906)
    1831: Theodor Aman, pictor român, membru al Academiei Române (d. 1891)
    1874: Börries von Münchhausen, poet german (d. 1945)
    1886: George Topîrceanu, poet român (d. 1937)
    1923: Iván Aba, scriitor, jurnalist și redactor maghiar (d.1982)
    1944: Erwin Neher, medic german, laureat al Premiului Nobel
   
Decese

    1393: Ioan Nepomuk, preot martir (n. ca. 1345)
    1619: Matia I, Împărat al Sfântului Imperiu Roman (n. 1557)
    1726: Sir Isaac Newton, fizician, matematician, astronom, alchimist, teolog englez (n. 1642)
    1878: Julius Robert von Mayer, naturalist și medic german (n. 1814)
    1894: Lajos Kossuth, conducătorul revoluției de la 1848 din Ungaria
    1906: Vasile Pogor, poet, traducător și publicist român (n. 1834)
    1931: Hermann Müller, cancelar al Germaniei (n. 1876)
    1934: Regina Emma a Țărilor de Jos (n. 1858)
    1992: Valeriu Novacu, fizician român (n. 1909)
    1993: Polykarp Kusch, fizician american (n. 1911)

Sărbători

    Ziua Internațională a Francofoniei
    Ziua Internațională a Teatrului pentru Copii și Tineret


1 comentarii:

ei da iata cum comunistii USLASI isi apara pozitiile
Camera Deputaţilor a respins Legea lustraţiei.


Camera Deputaţilor a respins, marţi, ca for decizional, cu 233 voturi "pentru", 73 "împotrivă" şi 21 abţineri, Legea lustraţiei, ca urmare a deciziei Curţii Constituţionale, care a considerat că această lege este neconstituţională. Legea lustraţiei a fost adoptată în februarie 2012 şi transmisă la promulgare în martie 2012, iar în 7 mai, Curtea Constituţională a considerat acestă lege neconstituţională. Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a respins, la începutul lunii martie, legea lustraţiei, care prevedea limitarea temporară a accesului la unele funcţii şi demnităţi publice pentru persoanele ce au făcut parte din structurile de putere ale fostului regim comunist şi care a fost declarată neconstituţională de CC. Senatul a respins în februarie 2013 legea lustraţiei ca urmare a deciziei Curţii Constituţionale.

Trimiteți un comentariu

Va rog sa va spuneti parerea , fiecare parere conteaza , doar o singura rugaminte am pastrati limbajul decent , fara cuvinte urate injuraturi , instigare la rasism ,xenofobie si jignire a celui caruia va adresati ( vom modera doar aceste comentarii ),va multumesc si asteptam cu interes comentariile dumneavoastra. .

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More