luni, 15 aprilie 2013

15 aprilie 2013 by Viorica Crainic

Bine v -am regăsit!

"Necesitatea de a fi recunoscători ne cam tulbură recunoştinţa. Răpeşte oarecum recunoştinţei bucuria. Suntem înclinaţi să devenim susceptibili faţă de cel ce ne obligă să-i fim recunoscători, prin faptul că întrebuinţează în avantajul lui starea de constrângere în care ne aflăm." 

( Thomas Mann)

Două şcoli din România, premiate de Academia Şcolilor din Europa Centrală.

FELICITĂRI !


Colegiul Naţional "Mihail Sadoveanu" din Paşcani şi Şcoala specială „Constantin Păunescu“ din Iaşi au fost premiate de Academia Şcolilor din Europa Centrală pentru proiectele înscrise în cadrul concursului cu temă "Să înţelegem media". Anul acesta, peste 100 de şcoli s-au înscris în concursul organizat de Academia Şcolilor din Europa Centrală, iar juriul internaţional de experţi a premiat cele mai inovatoare 5 proiecte. Proiectul "Crescând cu desenele animate” al Colegiului Naţional "Mihail Sadoveanu" a urmărit cercetarea influenţei pe care conţinutul desenelor animate din zilele noastre o are asupra copiilor şi realizarea unei legături între desenele animate din trecut şi cele din prezent.
Proiectul „Voci media pentru adolescenţi speciali” al Şcolii speciale „Constantin Păunescu“ şi-a propus să aducă în atenţia publicului problemele specifice ale adolescenţilor cu cerinţe educaţionale speciale. Proiectul a urmărit să demonstreze că tinerii cu nevoi speciale pot deveni membri activi ai comunităţilor lor, pentru a nu fi priviţi doar ca persoane care necesită asistenţă socială.

Preşedintele Traian Băsescu a câştigat definitiv procesul cu Dinu Patriciu.

Preşedintele Traian Băsescu a câştigat definitiv, astăzi, la Curtea de Apel Bucureşti procesul în care l-a dat în judecată pe Dinu Patriciu pentru "minciună şi trucarea unor filmări", după mediatizarea unor imagini în care preşedintele părea că loveşte un copil la un miting electoral din 2004. Curtea de Apel Bucureşti a respins ca inadmisibil recursul formulat de Dinu Patriciu în dosarul în care a fost dat în judecata de preşedintele Traian Băsescu, decizia fiind irevocabila. În 18 februarie, preşedintele Traian Băsescu a câştigat la Tribunalul Bucureşti procesul în care l-a dat în judecată pe Dinu Patriciu şi a cerut despăgubiri de 1 leu pentru "minciună şi trucarea unor filmări".

PDL cere demiterea miniştrilor Niţă, Vosganian, Chiţoiu şi Voinea.


Prim-vicepreşedintele PDL Andreea Paul a spus că bâlbâiala şi scandalul din jurul acestui subiect al mutării sediilor Transgaz şi Romgaz pune în pericol listarea la Bursă a 15 procente din acţiunile Transgaz, arătând că vineri în tranzacţionarea la Bursă acţiunile Transgaz au pierdut 2,44 procente. Ea a adăugat că aceste mişcări nu fac decât să scumpească gazul după ce în acest caz vor fi încă două valuri de scumpiri, la 1 iulie şi la 1 octombrie, conform calendarului stabilit cu FMI. "Ajunge, domnul Ponta! Eşti premierul României, nu vedetă de televiziune! În consecinţă, PDL îi cere premierului Ponta demiterea miniştrilor-faliment-şi-insolvenţă: Niţă, Vosganian, Chiţoiu şi Voinea", a spus Andreea Paul.

Radu Carp ales în conducerea ISP.

BPN al PDL a decis, luni, alegerea lui Radu Carp în conducerea Institutului de Studii Populare, după demisiile lui Cristian Preda şi Sever Voinescu, a anunţat preşedintele PDL, Vasile Blaga.
"Vă asigur că relaţiile noastre cu Fundaţia Konrad Adenauer sunt excepţionale, nu bune, excepţionale. De altfel, la sugestia lor am luat şi acea decizie în partid, anul trecut, de a organiza cursuri de excelenţă şi nu ne rezumăm doar la conferinţe savante la care participă oameni deosebiţi, dar niciunul nu se înscrie în partid", a mai spus Blaga.

Teodor Baconschi : "Competențele mele își vor găsi probabil alt drum".

"Recunosc un fapt jenant: frustrarea de a vedea PDL, singurul partid în care m-am înscris, nu doar pierzând grav alegerile, dar şi incapabil să înţeleagă de ce, m-a determinat să mă manifest sub propriul nivel. Am crezut că opoziţia va favoriza o reforma a PDL. Nu e cazul. Dimpotrivă. Dar cum nici eu, nici Fundaţia Creştin Democrata, nici prietenii din grupul Reformiştilor nu suntem "utili" în proiectele PDL, competentele noastre îşi vor găsi, probabil alt drum", a scris Teodor Baconschi pe o rețea de socializare.  "Vreau să-mi folosesc mintea, ideile, valorile şi convingerile într-un mod mai raţional şi mai demn. Până la limpezirea apelor pe partea dreaptă, nu mai am chef să-mi pierd vremea cu tentative patetice de a "vindeca" PDL", a mai susținut Baconschi. 

Valeriu Zgonea: Sper ca miercuri să avem un vot final pe Statutul parlamentarilor.


Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat, astăzi: "Am primit decizia Curţii Constituţionale privind modificarea Statutului deputatului şi senatorului. Voi vorbi cu domnul Antonescu şi voi convoca de urgenţă un Birou Permanent. Sper ca miercuri, după angajarea răspunderii Guvernului, să avem un vot final pe Statutul deputatului şi senatorului".

Victor Ponta :  Discurs în plenul APCE .


Premierul Victor Ponta urmează să susţină un discurs în plenul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, timp de o oră(între 15.30 şi 16.30), urmând să răspundă inclusiv la întrebări, cu ocazia şedinţei APCE din 24 aprilie de la Strasbourg, conform unui program prezentat astăzi în Biroul Permanent al Senatului.

UDMR decide mâine, dacă semnează moțiunea de cenzură.


Vicepreşedintele UDMR, Laszlo Borbely, a declarat, că Uniunea va decide mâine, dacă va semna sau nu moţiunea de cenzură pe care opoziţia parlamentară intenţionează să o iniţieze după ce Guvernul îşi va asuma răspunderea pe Legea retrocedării.
''Vom mai avea discuţii, mâine, poimâine şi vom avea şi câteva propuneri suplimentare, pentru că ni se pare foarte lungă această perioadă în care cei care nu pot primi în natură vor primi eşalonat aceşti bani (de despăgubiri, n.r.) sau pot să opteze pentru o altă variantă - vom vedea, vom decide probabil marţi ce vom face, dacă vom fi şi noi semnatarii sau nu ai moţiunii de cenzură care probabil că va fi înaintată de opoziţie. Vom decide marţi, în funcţie şi de discuţii. Este o variantă mai bună decât varianta iniţială, noi am dori ca încă două-trei amendamente să fie acceptate. V-am spus: în legătură cu cazul în care nu se pot retroceda în natură, cu eşalonarea; şi sunt unele care nu sunt foarte spectaculoase, dar sunt de ordin procedural, în legătură cu funcţionarea acelor comisii de retrocedare - să nu stea ani de zile fără să retrocedeze şi ştiţi foarte bine, în unele situaţii, deşi au fost toate deciziile clare şi din partea justiţiei, totuşi nu s-a retrocedat din cauza unor comisii. Ştiţi foarte bine, şi aici în judeţul Mureş, la păduri şi la altele', a spus Borbely.

ŞTIRI METEO

MARŢI  16 APRILIE 2013

Vremea va fi în general frumoasă. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporare în sudul ţării şi la munte, unde doar izolat va mai ploua slab. Vântul va avea unele intensificări în regiunile sud-estice. Temperaturile maxime, în creştere uşoară, vor fi cuprinse între 13 şi 20 de grade, iar cele minime între 2 şi 8 grade, mai scăzute în depresiunile intramontane, unde vor fi condiţii de brumă. Presiunea atmosferică fi în scădere uşoară.

FRUMUSEŢI ALE NATURII

PARCUL NAŢIONAL COZIA


Parcul Naţional Cozia se afla situat în partea central-sudică a Carpaţilor Meridionali, mărginit la nord de Depresiunea Lovistei, străvechea Terra Loystha, o vastă arie încărcată de istorie, cu multe localităţi, organizate odinioară în ţinutul lui Seneslau, unde populaţia continua tradiţiile şi obiceiurile străvechi. La vest, Parcul Naţional Cozia este separat de restul Munţilor Căpăţânii prin culmile: Frasineiului, Dosul Pământului şi Valea lui Stan. La sud, parcul este delimitat de dealurile subcarpatice prin Depresiunea Jiblea-Berislavesti. La est, versanţii abrupţi ai Coziei, impunători ai Sturului şi Pietrei Şoimului, îl delimitează de Muscelele Topologului prin Şaua Groşilor şi mai la nord, se învecinează cu Depresiunea Poiană.
Faţă de depresiunile înconjurătoare ce au înălţimi relativ mici (500-700 m), Masivul Cozia se detaşează net, apărând din depărtări ca o cetate de stâncă cu abrupturi, cu contraforturi şi cu o mulţime de turnuri marginale şi interioare. Această arie muntoasă este străbătută, pe direcţia nord-sud, de apele raului Olt, care a sculptat Defileul Gura Lotrului-Cozia. Teritoriul Parcului Naţional Cozia este cuprins aproximativ între: 24°10 şi 24°26 longitudine estică, şi 45°16 şi 45°24 latitudine nordică. Accesul în Parcul Naţional Cozia se face în principal prin DN 7 (E 81), care este una din legăturile capitalei cu restul Europei. Distanţele faţă de principalele oraşe din apropierea Parcul Naţional Cozia sunt de: 25 km până la Râmnicu Vâlcea şi 45 km până la Sibiu. Distanţa pe DN7 (E 81) până la Bucureşti este de 200 km. Parcul are în componenţa sa numeroase formaţiuni stâncoase, de exemplu Vârful Bulzu 1560m, principalele atracţii sunt: Turtudanele Urzicii,  abrupturile Gardului, Căprăriile, Matariile, Sfinxul Coziei, Pietrele Vulturilor, Pietrele Roşiei, Colţii Foarfecii. Parcul Naţional Cozia deţine specii de plante ocrotite cum ar fi floarea de colţ, iedera albă şi  este adăpostul  multor specii de animale dintre care cele mai interesante și ocrotite sunt: pseudoscorpionul Neobisium carpathicum, de origine mediteraneană, aflat aici la limita nordică a arealului său, vipera cu corn, pisica sălbatică, jderul de copac, capra neagră etc.
Turiștii se pot bucura și de peisajul oferit de Cheile și Cascada Lotrișorului, peisajele montane din masivele Cozia, Căpățânei, Doabra-Călinești, Defileul Oltului.

PERSONALITĂŢI

HENRY JAMES

Henry James (n. 15 aprilie 1843 — d. 28 februarie 1916), frate al filozofului și psihologului William James, respectiv al memorialistei Alice James, a fost un romancier, critic literar, dramaturg și prozator american de la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea. James și-a petrecut cea mai mare parte a vieții sale în Europa, în special în Anglia, devenind spre sfârșitul vieții sale cetățean britanic.
Deși Henry James este mai ales cunoscut pentru romanele, nuvelele și povestirile sale care sunt scrise din punctul de vedere al conștiinței personajelor sale, celebritatea sa literară se datorește opticii sale novatoare asupra literaturii, corelată cu evoluția filozofiei și psihologiei. James a contribuit semnificativ la analiza și critică operelor de ficțiune, insistând în mod cu totul particular asupra libertății tuturor scriitorilor de a prezenta propria lor viziune a lumii. Ideile sale novatoare asupra punctelor de vedere literare, monologului interior și credibilitatea autorului]] însuși, prezente în toate scrierile sale, au adus o altă adâncime și un nou interes îndreptat înspre scrierile narative de ficțiune. Astfel, eseul său despre roman, The Art of Fiction, este una dintre acele strălucite scrieri care indică puterea sa critică de analiză. Fiind un scriitor extraordinar de productiv, James a scris și publicat cărți semnificative de călătorie, biografii, autobiografii, cărți de ficțiune și de critică de artă, alături de romanele, nuvelele și eseurile sale de critică literară.

LEONHARD EULER

Leonhard Euler (n.15 aprilie 1707, Basel, Elveția - d. 18 septembrie 1783, Sankt Petersburg, Rusia) a fost un matematician și fizician elvețian. Euler este considerat a fi fost forța dominantă a matematicii secolului al XVIII-lea și unul dintre cei mai remarcabili matematicieni și savanți multilaterali ai omenirii. Alături de influența considerabilă pe care a exercitat-o asupra matematicii și matematizării științelor stau atât calitatea și profunzimea, cât și prolificitatea extraordinară a scrierilor sale. Euler a lucrat în aproape toate ramurile matematicii, printre care geometrie, calcul infinitesimal, trigonometrie, algebră și teoria numerelor. El este o figură reprezentativă în istoria matematicii, iar operele sale, multe dintre ele de interes fundamental, dacă ar fi tipărite integral ar umple între 60 și 80 volume. Numele lui Euler este asociat cu numeroase subiecte. Printre altele, a cercetat și a adus în atenția lumii științifice opera matematicianului și enciclopedistului arab Muhammed Ibn Ahmed Abu Raiham Al Biruni. În numeroasele sale manuale Euler a introdus și a popularizat câteva convenții de notare. El a introdus noțiunea de funcție și a fost primul care a notat f(x) pentru aplicarea funcției f elementului x. De asemenea, el a introdus notația modernă pentru funcțiile trigonometrice, litera "e" pentru baza logaritmului natural (cunoscut în prezent drept numărul lui Euler), litera grecească ∑ (sigma) pentru sumă și litera "i" pentru unitatea imaginară. Folosirea literei grecești ∏ (pi) pentru raportul dintre circumferința unui cerc şi diametrul său a fost de asemenea popularizată de Euler, chiar dacă ideea nu a pornit de la el. Unele dintre cele mai mari succese lui Euler se regăsesc în rezolvarea problemelor concrete, din lumea reală, prin metode analitice. Astfel, el a realizat numeroase aplicații folosind numerele Bernoulli, seriile Fourier, diagramele Venn, numerele Euler, constantele e și π, fracțiile continue și integralele. A integrat calculul diferențial al lui Leibniz cu metoda fluxurilor a lui Newton și a dezvoltat noi metode pentru aplicarea mai ușoară a calculului diferențial în problemele de mecanică. El a făcut pași importanți în îmbunătățirea aproximării numerice a integralelor, realizând metodă cunoscută în prezent ca aproximările Euler. A murit la 18 septembrie 1783, fiind înmormântat în cimitirul luteran din Sankt Petersburg. În discursul funebru ținut pentru Euler la Academia Franceză, secretarul acestei prestigioase instituții, marchizul de Condorcet, spunea: „... îl cessa de calculer et de vivre” („el a încetat să mai calculeze și să trăiască...”).

S- A ÎNTÂMPLAT ÎN 15 APRILIE.....


15 aprilie este a 105-a zi a calendarului gregorian.

Evenimente
    1755: Poetul, jurnalistul și lexicograful britanic Samuel Johnson a publicat la Londra "Dicționarul limbii engleze".
    1762: Prin decret imperial, semnat de împărăteasa Maria Terezia, se înființează regimentele grănicerești românești: I la Orlat și ÎI la Năsăud.
    1896: Ceremonia de închidere a primei ediții a Jocurilor Olimpice Moderne, Atena, Grecia.
    1912: Vasul britanic de pasageri Titanic se scufundă în Atlanticul de Nord la ora 2:20 a.m., la două ore și 40 de minute după coliziunea cu un iceberg. Din cei 2.227 de pasageri plus echipaj aflați la bord numai 770 vor supraviețui.
    1918: Bojdeuca din Iași a lui Ion Creangă a fost declarată muzeu, devenind prima casă memorială din România.
    1941: Începe greva minerilor din Valea Jiului, care îngreunează aprovizionarea armatei antonesciene și a trupelor germane aflate în țară.
    1944: Al Doilea Război Mondial: Primul bombardament de noapte al aviației britanice asupra României: 83 de bombardiere Wellington atacă Turnu-Severin.
    1944: Al Doilea Război Mondial: Al doilea mare bombardament anglo-american asupra Bucureștiului. Universitatea e distrusă parțial.
    1945: Al Doilea Război Mondial: Al Doilea Război Mondial: Trupele britanice au eliberat deținuții din lagărul de concentrare Bergen-Belsen.
    1947: Înființarea Filarmonicii "Banatul" din Timișoara.
    1949: Înființarea Filarmonicii "Gheorghe Dima" din Brașov.
    1957: Se încheie un acord româno-sovietic privind statutul juridic al trupelor sovietice staționate încă din 1944 pe teritoriul României.
    1964: Plenara lărgită a CC al PCR adoptă Declarația cu privire la poziția PCR în problemele mișcării comuniste și muncitorești internaționale. Declarația condamnă pretențiile PCUS de a domina mișcarea comunistă internațională sub pretextul internaționalismului proletar. Declarația marchează începutul oficial al politicii independente a României în cadrul "lagărului comunist".
    1971: La Porțile de Fier, este conectat la sistemul energetic național primul hidroagregat, de producție românească.
    2005: Funeraliile Prințului Rainier al III-lea de Monaco.

S - a născut.....

    1452: Leonardo da Vinci, pictor, sculptor, inginer și arhitect italian renascentist (d. 1519)
    1552: Pietro Cataldi, matematician italian (d. 1626)
    1707: Leonhard Euler, matematician și fizician elvețian (d. 1783)
    1797: Louis Adolphe Thiers, istoric, politician și jurnalist francez (d. 1877)
    1858: Émile Durkheim, sociolog francez (d. 1917)
    1873: Henry James, scriitor american (d. 1916)
    1874: Johannes Stark, fizician german (d. 1957)
    1938: Claudia Cardinale, actriță italiană
    1946: Șerban Popă, artist în sticlă și pe textile, stabilit în Canada
    1946: Péter Agárdi, scriitor, critic și istoric literar maghiar
    1946: Zamfir Dumitrescu, pictor român
  
Decese
    1765: Mihail Lomonosov, savant, poet și filolog rus (n. 1711)
    1865: Abraham Lincoln, al 16-lea președinte al Statelor Unite (n. 1809)
    1921: Constantin Barozzi, general geodez și cartograf (n. 1833)
    1924: Eduard Caudella, compozitor român (n. 1841)
    1942: Robert Musil, romancier austriac (n. 1880)
    1980: Jean-Paul Sartre, scriitor francez, laureat al Premiului Nobel (refuzat) (n. 1905)
    1990: Greta Garbo, actriță suedeză (n. 1905)
    1994: Sabba S. Ștefănescu, geofizician român (n. 1902)
    2008: Ollie Johnston, pictor american (n. 1912)

Sărbători

    Ziua mondială a diagnosticării diabetului
    Danemarca: Sărbătoare națională










0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Va rog sa va spuneti parerea , fiecare parere conteaza , doar o singura rugaminte am pastrati limbajul decent , fara cuvinte urate injuraturi , instigare la rasism ,xenofobie si jignire a celui caruia va adresati ( vom modera doar aceste comentarii ),va multumesc si asteptam cu interes comentariile dumneavoastra. .

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More