miercuri, 26 iunie 2013

26 iunie 2013 by Viorica Crainic

Bine v - am regăsit!

"Înţeleptul totdeauna este bogat, dar rareori bogatul este înţelept."(Thales)

 

Preşedintele Traian Băsescu: Ziua Drapelului Naţional, reprezintă pentru toţi românii un moment de sărbătoare.


"Ziua de 26 iunie, Ziua Drapelului Naţional, reprezintă pentru toţi românii un moment de sărbătoare. Drapelul Naţional aminteşte fiecărui român trecutul de luptă pentru unitate şi independenţă şi ne face să trăim un sentiment de mândrie şi de apartenenţă la ţară şi la valorile naţionale", apreciază şeful statului într-un mesaj transmis cu această ocazie.
"Zbuciumata istorie a României a dovedit că Drapelul Naţional reprezintă principalul simbol al unităţii românilor de pretutindeni, amintind fiecăruia dintre noi datoria sfântă de a servi cu credinţă patria, de a apăra cu orice preţ unitatea, independenţa şi suveranitatea României. În această zi îi îndemn pe toţi românii, oriunde s-ar afla, să cinstească aşa cum se cuvine acest simbol naţional", a mai spus preşedintele Băsescu.

Parlament: Candidatura Iuliei Motoc pentru funcţia de judecător CEDO, avizată negativ. 

Comisiile juridice şi pentru drepturile omului reunite ale celor două Camere ale Parlamentului au avizat negativ, astăzi, candidatura pentru funcţia de judecător CEDO a Iuliei Motoc.
Candidaţii au obţinut următoarele voturi: Iulia Motoc - 12 voturi "pentru", Bianca Guţan - 24 voturi "pentru", Florin Streteanu - 25 voturi "pentru' şi Tudor Panţâru - 23 voturi "pentru".
Preşedintele Comisiei Juridice din Senat, Tudor Chiuariu, cel care a condus şedinţa comisiilor reunite, a anunţat că, având în vedere votul aşa cum a fost expirmat, comisiile reunite au acordat aviz pozitiv Biancăi Guţan, lui Florin Streteanu şi lui Tudor Panţâru şi au dat aviz negativ Iuliei Motoc.
Au existat 30 de voturi exprimate, din care 28 valabil exprimate şi 2 nule.

Camera Deputaţilor : Proiect adoptat tacit.

Camera Deputaţilor a adoptat, ieri, tacit, o propunere legislativă potrivit căreia 15% din veniturile realizate din publicitate de către SRR şi SRTV vor fi folosite pentru realizarea de producţii audiovizuale proprii.
Proiectul de completare a Legii 41/1994 privind organizarea şi funcţionarea Societăţii Române de Radiodifuziune şi Societăţii Române de Televiziune a fost iniţiat în 7 mai 2013 de un număr 22 de parlamentari din toate partidele, printre care Mădălin Voicu, Kelemen Hunor, Theodor Paleologu, Liliana Mânca, Mihai Sturzu, Ioan Vulpescu.  Termenul de dezbatere şi vot final de 20 iunie fiind depăşit, iniţiativa legislativă este considerată adoptată tacit de către Camera Deputaţilor.
Proiectul urmează să intre în dezbaterea Senatului, care este Camera decizională.

Senat : Validarea numirii procurorului Luminiţa Palade ca membru CSM.

           : Numirea diplomatului Lilian Zamfiroiu, în funcţia  de preşedinte al  ICR.

Senatorii au validat, ieri, numirea Luminiţei Palade, procuror general la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, în funcţia de membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) din partea procurorilor de la parchetele de pe lângă curţile de apel.
 Luminiţa Palade a fost validată, în şedinţa de marţi a plenului Senatului, cu 112 voturi "pentru" şi 16 voturi "împotrivă". Votul a fost secret, cu bile.
La alegerile de la jumătatea lunii mai pentru ocuparea locului de membru al CSM vacant după demisia lui George Bălan, Luminiţia Palade a obţinut 137 de voturi, iar celălalt candidat 83.

Senatorii au votat, ieri, şi numirea diplomatului Lilian Zamfiroiu, în funcţia  de preşedinte al Institutului Cultural Român ( ICR).
Lilian Zamfiroiu, propunerea USL pentru funcţia de preşedinte al Institutului Cultural Român (ICR), a primit, ieri, aviz favorabil din partea comisiilor reunite pentru cultură şi politică externă din Senat, cu 14 voturi "pentru" şi 1 abţinere.
Diplomatul Lilian Zamfiroiu - adjunctul ambasadorului României la UNESCO, Nicolae Manolescu - a declarat, ieri, la începutul audierii în comisiile reunite pentru cultură şi politică externă, că funcţia de preşedinte al Institutul Cultural Român (ICR) este extrem de importantă pentru promovarea culturii.

Mircea Geoana : A venit clipa să punem piciorul în prag şi să facem ce avem de făcut acasă.

"De nouă ani încercăm să intrăm în Schengen şi de cinci ori am fost amânaţi. A venit clipa să punem piciorul în prag şi să facem ce avem de făcut acasă, să distingem între pretexte şi motive reale care fac că România să fie ţinută la uşa spaţiului Schengen şi să înţelegem că a fi în Schengen nu este un moft, ci este un lucru important pentru România, pentru reputaţia ei, pentru comerţul românesc şi pentru cetăţenii României", a spus Geoană, înaintea primei şedinţe a Comisiei pentru Schengen, la care au fost invitaţi şi reprezentanţi ai ministerelor cu competenţe în domeniu.
"Sper ca anul 2013 să fie un an al marii reîntâlniri a României cu inima Europei. Cred că este o şansă, dacă raportul pe Justiţie va consemna progrese semnificative, în luna decembrie să putem avea o primă veste bună pe partea de Schengen".
"Este vorba de îndeplinirea unui obiectiv naţional, acela de a aduce România în cercul zero al ţărilor europene şi nu la periferia Uniunii Europene, cum ne aflăm astăzi. O ţară care nu este încă membră Schengen, o ţară care are încă MCV, o ţară care nu este încă în zona Euro nu are cum să facă parte din nucleul dur de ţări europene, de ţări dezvoltate, de ţări civilizate, de ţări cu reputaţie foarte bună", a spus Geoană."

Curtea Constituţională :  Dezbatere privind sesizarea legată de reducerea pragului de prezenţă la referendum.

Curtea Constituţională  va dezbate, în şedinţa de astăzi , sesizarea PDL, UDMR şi PPDD asupra proiectului de lege privind reducerea la 30% pragului de prezenţă la referendum, dar şi pe cea legată de legea privind aprobarea Memorandumului de înţelegere încheiat între statul român şi Rompetrol.
 În 29 mai, liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader, a anunţat că PDL, UDMR şi PPDD vor ataca la Curtea Constituţională proiectul de lege privind reducerea pragului de prezenţă la referendum.
Mircea Toader a făcut acestă precizare după ce proiectul de lege a fost adoptat de plen cu 221 voturi "pentru", 73 "împotrivă" şi 2 abţineri.

Valeriu Zgonea: Statutul parlamentarilor va fi  discutat în toamnă.

Preşedintele Camerei, Valeriu Zgonea, a declarat, astăzi, după şedinţa Birourilor Permanente reunite, că Statutul parlamentarilor se va discuta la toamnă, întrucât motivarea CC nu va fi publicată în timp util, şi că, în consecinţă, Camera va cere suplimentarea fondurilor la recitificarea bugetară.
"Există o procedură clară a CC: Raportul trebuie să fie aporobat în plen; dacă în plen unul sau doi judecători au opinie separată, această opinie separată se publică în Monitorul Oficial odată cu raportul. Din informaţiile pe care le deţin eu, există raportul, eu l-am şi văzut, a fost aprobat în plen, dar - nu am discutat în ultimele 30 de minute cu domnul Zegrean - s-ar părea că în interior acum când a fost aprobat acest raport cu majoritate există şi o opinie separată şi atunci el nu va fi publicat la momentul oportun. Drept urmare aplicăm modificările la Regulament şi în toamnă în prima săptămână facem modificările la Statut", a spus Zgonea.
"O să cerem rectificare pozitivă. Am avut trei variante, toate au fost respinse de către Ministerul Muncii. Această variantă cu Statutul ne pune într-o situaţie delicată. Noi am făcut tot ce am putut, din partea Parlamentului. Chiar şi ieri am aporbat statul de funcţii, sunt peste 150 de locuri neocupate care au fost tăiate din organizagrama Camerei Deputaţilor. Ne ţinem de cuvânt în tot ce am făcut, Vom discuta cu specialiştii din Camera Deputaţilor să vedem ce vom face cu rectificarea bugetară", a spus Zgonea.

Victor Ponta: Restanţele cu FMI au fost recuperate.

"În cursul zilei de astăzi, în şedinţa board-ului FMI, se va lua în discuţie scrisoarea de intenţie şi, practic, încheierea cu bine a acordului dintre România şi FMI. Am avut într-un an, peste un an de guvernare, cred că în fiecare zi, tot felul de voci mai mult sau mai puţin avizate care ne explicau că deraiem de la program, că nu îndeplinim... Îndeplinim absolut toate condiţiile, am recuperat - şi aici a fost un efort comun - lucrurile care ţineau atât de listarea Transgazului, de arieratele la autorităţi locale şi centrale, privatizarea CFR-ului, foarte multe alte sarcini dificile pentru fiecare dintre miniştri, şi mesajul de astăzi e un mesaj foarte puternic de stabilitate fiscal-bugetară şi un mesaj foarte clar pentru un guvern care e hotărât să meargă într-o direcţie clară şi într-o direcţie corectă în ceea ce priveşte stabilitatea noastră", le-a spus premierul miniştrilor, în şedinţa de guvern, în faţa presei.
"Închidem cu bine acordul cu FMI, închidem cu bine discuţia pornită din 2009 cu Comisia Europeană, am deblocat programele europene, pe această zonă cred că ne-am făcut datoria şi acum trebuie să începem să fructificăm aceste ocazii”, a mai spus Ponta.

Guvernul României : Va elimina  3.000 posturi ocupate şi va tăia aproape 60.000 locuri vacante.

Guvernul va disponibiliza angajaţi din zece ministere prin eliminarea a aproape 3.000 posturi ocupate, echivalent a 4% din numărul de angajaţi, va desfiinţa posturile vacante din administraţia centrală şi locală, nu şi de la cabinetul demnitarilor, şi va reduce numărul funcţiilor de conducere la 12%.
Tăierea posturilor ocupate va fi operată în Ministerul Agriculturii, Ministerul Afacerilor Interne (inclusiv prefecturi), Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţei Publice, Ministerul Economiei, Ministerul Educaţiei (inclusiv inspectoratele şcolare), Ministerul Finanţelor, Ministerul Muncii, Ministerul Mediului, Ministerul Sănătăţii (inclusiv direcţiile de sănătate publică), Ministerul Transporturilor şi Secretariatul General al Guvernului (SGG), conform unui proiect de ordonanţă pregătit pentru şedinţa de astăzi a Guvernului.

Proiectul Nabucco a eşuat!

Proiectul Nabucco, în care este implicată şi România, nu va fi realizat, deoarece consorţiul care operează exploatarea gazeiferă Şah Deniz (Azerbaijan) a selectat o altă rută de export către Europa, potrivit presei austriece.
Proiectul Nabucco a eşuat (...) Motivul deciziei pare să fie opoziţia grupului BP", scrie ziarul austriac Die Presse în ediţia electronică, fără a preciza sursa informaţiei. Publicaţia sugerează astfel că grupul de la Şah Deniz a selectat că rută de export către Europa gazoductul ŢAP (Trans-Adriatic Pipeline), care va trece prin Grecia, Albania şi Marea Adriatică, având ca punct final un terminal din sudul Italiei.
Consorţiul care exploatează zăcământul gigant de gaze naturale Şah Deniz, din Marea Caspică, a luat recent decizia finală privind ruta pe care va exporta gaz către Europa, având de ales între proiectul Nabucco, susţinut de UE, şi ŢAP. Decizia urmează să fie anunţată oficial vineri.
Nabucco este susţinut politic de UE şi vizează alimentarea cu gaze naturale extrase din regiunea Mării Caspice, pentru a reduce dependenţa Europei de gazul importat din Rusia, de la compania de stat Gazprom.
Proiectul Nabucco vizează alimentarea Europei cu 31 miliarde metri cubi de gaze naturale pe an printr-o conductă care ar urma să transporte gaze din Turcia până în Austria, prin Bulgaria, România şi Ungaria.

Institute of Internaţional Finance : România se numără printre ţările cele mai vulnerabile la scăderea investiţiilor către pieţele emergente.

România se numără printre ţările cele mai vulnerabile la scăderea investiţiilor către pieţele emergente, din cauza dependenţei de finanţarea externă, potrivit unui raport al Institute of Internaţional Finance (IIF). Cu sediul la Washington, IIF este cel mai mare grup de lobby al industriei bancare la nivel mondial. Organizaţia şi-a redus estimările privind fluxul de capital străin către pieţele emergente pentru anul viitor la 1.110 miliarde de dolari, cel mai scăzut nivel din 2009. Pentru acest an, investiţiile străine pe pieţele emergente sunt estimate la 1.150 miliarde de dolari, în scădere cu 3% faţă de nivelul din 2012, potrivit raportului prezentat miercuri de IIF
Astfel, Turcia, România, Polonia şi Măroc sunt statele cu cel mai ridicat grad de vulnerabilitate la încetinirea investiţiilor pe pieţele emergente, din cauza nivelului ridicat de dependenţă de finanţarea străină, se arată în raport, citat de Bloomberg.

Institutului Naţional de Statistică : Produsul Intern Brut a crescut.

Sectoarele orientate spre exporturi, în mod particular cel auto, susţin accelerearea creşterii economice în acest an, datorită cererii mai mari de pe pieţele Uniunii Europene şi din afara acesteia, se arată într-o prezentare susţinută ieri, de guvernatorul BNR Mugur Isărescu.
Prezentarea a fost făcută cu ocazia unei întâlniri trimestriale a Băncii Naţionale a României şi Asociaţiei Române a Băncilor (ARB).
Produsul Intern Brut a crescut în primul trimestru al acestui an, în termeni reali, cu 0,5% comparativ cu trimestrul IV din 2012, iar faţă de primele trei luni ale anului trecut s-a majorat cu 2,1% pe seria brută, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).
Autorităţile estimează pentru acest an o creştere a PIB de 1,6%.
Producţia industrială a României a crescut cu 8,2% în primul trimestru, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. În cazul exporturilor, în perioada ianuarie-aprilie a avut loc o creştere de 7,2% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

DNA : Competenţe doar pe infracţiunile cu daune mai mari de un milion de euro.

Ordonanţa de urgenţă a fost publicată ieri, în Monitorul Oficial şi intră astfel în vigoare din aceeaşi zi.
Actul normativ stabileşte că DNA este competentă să efectueze urmărea penală, în cazul infracţiunilor prevăzute la articolele 246, 247 şi 248 din Codul penal, dacă s-a constatat o pagubă materială mai mare decât echivalentul în lei a un milion de euro. "Cauzele înregistrate la DNA anterior intrării în vigoare a ordonanţei se soluţionează de către această structură specializată", se arată în actul normativ.

TURCIA, BULGARIA : Protestele continuă !

Poliţia antirevoltă turcă a folosit gaze lacrimogene şi tunuri cu apă în cursul nopţii de marţi spre miercuri pentru a dispersa peste 2.000 de manifestanţi antiguvernamentali, la Ankara, procedând inclusiv la 16 arestări, a anunţat presa.
Intervenţia poliţiei s-a produs în districtul Dikmen, teatrul unor confruntări între manifestanţi şi forţele de ordine încă din 31 mai, atunci când a început fronda împotriva regimului islamo-conservator, aflat la putere din 2002. Manifestanţii au ridicat baricade pe o arteră rutieră şi au împiedicat circulaţia, iar poliţia a fost obligată să intervină pentru a dispersa mulţimea, au precizat posturile de televiziune NTV şi CNN-Türk. Şaisprezece manifestanţi au fost arestaţi, potrivit acestor posturi de televiziune.
De la începutul manifestaţiilor, patru persoane au murit - trei manifestanţi şi un poliţist - şi aproape alte 8.000 au fost rănite, potrivit ultimului bilanţ al sindicatului medicilor turci.Modul în care poliţia turcă a reprimat mişcarea de contestare a provocat numeroase critici în lumea întreagă şi umbreşte imaginea premierului Recep Tayyip Erdogan, care le-a ordonat.

Mii de bulgari au ieşit pe străzile capitalei Sofia marţi seara, pentru a protesta a douăsprezecea zi consecutiv faţă de Guvernul socialist al lui Plamen Oreşarski.
 Reporterii susţin însă că numărul protestatarilor pare mai mic decât în ziua precedentă, relatează site-ul Novinite.com.
Demonstranţii au huiduit Guvernul în centrul Sofiei, scandând "Demisia!" şi "Mafia!".
Marţi, Oreşarski a declarat că va lua în considerare demisia doar după ce Parlamentul va vota amendamentele la Codul Electoral.
Mulţi protestatari au cerut amendamente la legea electorală, temându-se că actuala legislaţie le va permite partidelor principale să revină a putere după alegerile anticipate.
Oreşarski, care a fost numit premier la sfârşitul lui mai, a provocat nemulţumirea unei părţi a populaţiei după mai multe numiri controversate, între care cea mai cunoscută a fost cea a lui Delian Peevski la conducerea agenţiei pentru securitate naţională DANS.


ŞTIRI METEO

JOI   27    IUNIE  2013

Vremea va fi în general instabilă. Cerul va fi temporar noros şi vor fi averse, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului pe arii relativ extinse în Moldova, Transilvania, Maramureş, Muntenia, Oltenia, local în Dobrogea continentală şi doar izolat în restul teritoriului. Cantităţile de apã vor depăşi 20 l/mp şi izolat 50 l/mp, în special în Carpaţii Orientali, Meridionali şi în zona Subcarpatică şi vor fi condiţii de grindină. Temperatura aerului va avea valori uşor mai scăzute decât cele obişnuite ale datei, în cea mai mare parte a ţării, cu maxime, în general, între 20 şi 30 de grade şi minime între 9 şi 19 grade, mai ridicate pe litoral şi în deltă. Presiunea atmosferică va fi în uşoară scădere.

PERSONALITĂŢI

 William Thomson Kelvin

Sir William Thomson, din 1892 Lord Kelvin (n. 26 iunie 1824 la Belfast, Irlanda; d. 17 decembrie 1907 la Netherhall lângă Largs, Scoția) a fost un fizician britanic.Şi-a început studiile încă de la vârsta de 10 ani, iar mai tarizu în 1845 a absolvit Universitatea din Cambrige(Anglia) cu cele mai mari medii din clasă, fiind şef de promoţie.
Imediat după absolvire a plecat la Paris, unde a câştigat o importantă experienţă practică, lucrând într-un laborator împreuna cu Regnault,. În 1846 când s-a întors în Anglia, la vârsta de numai 22 de ani a fost numit profesor de filozofie în cadrul aceleeasi Universităţi din Glasgow, funcţie pe care şi-o va păstra până la pensionare, în 1889.
Thomson a fost la fel de faimos pentru invențiile sale, ca şi  pentru activitatea sa academică. A publicat peste 600 de lucrări științifice în timpul vieții sale și a câștigat recunoașterea internațională pentru că  a propus o scară absolută a temperaturii acum cunoscută sub numele de scara Kelvin și pentru cercetarea sa de pionierat în domeniul energiei mecanice și termice. El a fost la fel de bine-cunoscut pentru munca sa cu privire la planificarea Trans-Atlantic cablu de telegraf și inventarea Compass Kelvin și mașină de sondare.
În anul 1866, a fost numit cavaler de care regina Victoria (Sir William Thomson) şi  în 1883 a primit medalia de aur de către Royal Society of London. Prin  înnobilarea sa în 1892, datorită realizărilor sale din termodinamică, a adoptat titlul de baron Kelvin de Largs și este, prin urmare, adesea descris ca Lord Kelvin.
Întotdeauna activ în cercetarea și dezvoltarea industrială, a fost recrutat în jurul 1899 de către George Eastman a servi ca vice-președinte al consiliului de administrație al companiei britanice Kodak Limited, afiliată la Eastman Kodak.
A murit în casa sa din Ayrshire și a fost înmormântat la Westminster Abbey în  decembrie 1907.

Valeriu Novacu

Valeriu Novacu s-a născut în data de 26 iunie în comună Pecica din judeţul Arad.
Clasele de nivel secundar le-a făcut în Arad, la noul liceu românesc „Moise Nicoară”, inaugurat în data de 5 octombrie 1919. A absolvit şcoala preuniversitară în anul 1927 şi a devenit peste ani academicianul celei dintâi promoţii a liceului arădean de băieţi.
S-a înscris la Universitatea „Ferdinand I” din Cluj la Facultatea de Ştiinţe, în anul 1927. După 4 ani de studiu a obţinut licenţa în ştiinţele matematice dar nu s-a mulţumit numai cu această realizare, ci peste un an, în 1932, a susţinut examenele „de diferenţă” devenind şi „licenţiat în fizică”.
În Franţa s-a specializat în „fizica teoretică”, la celebrul institut care poartă numele matematicianului Henri Poincaré (1854–1912), cel care a fost autorul teoriei ecuaţiilor diferenţiale şi a utilizării acestora în domeniul mecanicii cereşti, fondator al topologiei algebrice. A mai urmat cursuri specializate de fizică şi la „Collège de France”, instituţie de învăţământ fondată la Paris în 1529 de către regele Francisc I. Revenit în România, începând cu anul 1935 a ocupat funcţia de asistent la Facultatea de Ştiinţe al cărei student a fost în perioada 1927–1931.
I s-a acordat premiul academic „Vasile Conta”, în 1938, iar după acest important succes ştiinţific de rezonanţă naţională şi-a susţinut examenul de doctorat, prezentând teza intitulată „Cu privire la teoria fotonului” în anul 1942, după care a fost avansat „şef de lucrări” în cadrul Universităţii clujene. Doctorul în Fizică Valeriu Novacu a fost solicitat, începând cu anul 1947 să conducă catedra de Fizică teoretică la Facultatea de Matematică şi Fizică de la Universitatea  Bucureşti, perioadă de timp în care a elaborat o serie de cursuri şi culegeri. În acest post universitar a funcţionat până în anul 1974, când a devenit şeful Secţiei de Fizică de la Institutul de Fizică din capitala României, institut în care efectua lucrări de cercetare încă din anul 1963, în paralel cu îndatoririle didactice de profesor universitar.
În acest domeniu, ca prim specializat al ţarii, a fost „guvernator” din partea României la „Agenţia Atomică Internaţională”, având sediul la Viena (1958–1959) şi i s-a acordat calitatea de membru în Consiliul Ştiinţific al Institutului Internaţional de Cercetări Nucleare de la Dubna, oraş din Federaţia Rusă, din apropierea Moscovei, în care a fost edificat în anul 1956 un foarte amplu centru de cercetări nucleare.
Pentru vasta şi valoroasă activitate desfăşurată de către Valeriu Novacu ale cărui idei novatoare au condus ştiinţa românească la rezultate deosebit de importante în planul cunoaşterii în domeniile teoriei fotonice a luminii, teoriei cuantice a câmpurilor şi teoriei particulelor elementare, a fost ales în 2 noiembrie 1948 Membru corespondent al Academiei Române.
Cât priveşte opera academicianului, prin profilul specializat al tematicii scrierilor sale poate fi lecturată şi înţeleasă numai de cei ce posedă un bagaj de cunoştinţe în branşa microuniversului molecular. Totuşi a realizat, în finalul vieţii active, lucrările Bazele teoretice ale fizice(1990) şi Istoria fizicii (1966), cărţi accesibile celor care doresc să îşi îmbogăţească cunoştinţele generale, utile mai cu seamă profesorilor de fizică din învăţământul preuniversitar.

S -A ÎNTÂMPLAT ÎN  26 IUNIE ...........

Evenimente

     1819: Este patentată bicicleta
    1848: Guvernul revoluționar de la București a decretat eliberarea robilor țigani aparținând boierilor.
    1877: Schimb de focuri între artileria română și cea otomană în zona Calafat-Vidin; a căzut la datorie sergentul Nicolae Popescu, prima jertfă românească în războiul de independență
    1886: Chimistul Henri Moissan a descoperit fluorul, fiind distins pentru aceasta cu Premiul Nobel, în 1906
    1895: S-a constituit „Liga votului universal", care milita pentru obținerea votului universal
    1906: În localitatea franceză Le Mans, 32 mașini concurează pentru prima dată la primul Grand Prix din lume.
    1945: A fost semnată, la San Francisco, Carta Națiunilor Unite
    1963: Exprimând sprijinul SUA pentru locuitorii Berlinului, președintele Kennedy vizitează orașul la doi ani după construirea Zidului Berlinului. Adresându-se unei mulțimi uriașe, el spune: "Astăzi, într-o lume a libertății, cea mai mare mândrie este să spun: Ich bin ein Berliner"
    1974: Prima utilizare comercială a codurilor de bare într-un supermarket american
    2009: Venețiana Giorgia Boscolo devine prima femeie gondolier, meserie exclusiv masculină de peste 900 ani.

S -a născut în.......

    1730: Charles Messier, astronom francez (d. 1817)
    1824: Lord Kelvin, fizician britanic (d. 1907)
    1892: Pearl S. Buck, scriitoare americană, laureată a Premiului Nobel (d. 1973)
    1898: Wilhelm Emil Messerschmitt, un constructor german de avioane (d. 1978).
    1909: Valeriu Novacu, fizician român (d. 1992)
    1937: Robert C. Richardson, fizician american

Decese

    1900: Nicolae Kretzulescu, medic și politician român (n. 1812)
    1936: Constantin Stere, scriitor și politician român (n. 1865)
    1984: Michel Foucault, filosof francez (n. 1926)
    1992: Grigore Ionescu, arhitect român, membru al Academiei Române (n. 1904)
    1994: Idel Ianchelevici, sculptor și pictor franco-belgian de origine română, membru de onoare al Academiei Române (n. 1909)

Sărbători  

    Ziua Internațională pentru Sprijinirea Victimelor Torturii
    Ziua Internațională Împotriva Abuzului și Traficului Ilicit de Droguri
    România -- Ziua drapelului național (din 1998)
 



 

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Va rog sa va spuneti parerea , fiecare parere conteaza , doar o singura rugaminte am pastrati limbajul decent , fara cuvinte urate injuraturi , instigare la rasism ,xenofobie si jignire a celui caruia va adresati ( vom modera doar aceste comentarii ),va multumesc si asteptam cu interes comentariile dumneavoastra. .

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More