miercuri, 22 mai 2013

22 mai 2013 by Viorica Crainic

 Bine v - am regăsit!

 "Demnitatea omului este rezultat al activităţii omului." 

( Giovanni Pico della Mirandola)

 

Poliţişti români, decoraţi de Spania.

Doi poliţişti români, comisarii şefi, Claudiu Vasile Cucu şi Ilie Alexandru Marcu, vor fi decoraţi joi de Ministerul spaniol de Interne pentru contribuţia la destructurarea unei reţele internaţionale care se ocupa cu introducerea şi distribuirea în Europa a unor cantităţi importante de cocaină şi heroină provenind din Ecuador şi, respectiv, Turcia. De asemenea, comandanţii Gărzii Civile spaniole Francisco Javier Zorzo Garcia-Carrasco şi Carlos Cardinanos Anton au fost decoraţi cu Crucea de Cavaler a Ordinului "Bărbăţie şi Credinţa" a României, în lună martie a anului 2013. Garda Civilă spaniola a participat, împreună cu Poliţia română şi cea a altor ţări, la o operaţiune internaţională împotriva traficului de droguri în urma căreia au fost capurate 364 kg de cocana şi 106,5 kg de heroină. În urma acestei operaţiuni, intitulate KARPATOS  în Spania şi CORRIDA în Romania, au fost arestate cinci persoane de cetăţenie romana care aveau legături cu liderii cartelurilor traficanţilor de droguri din Medellin (Columbia).

Senatul a respins proiectul pentru amnistierea şi graţierea unor categorii de deţinuţi.

Plenul Senatului a respins, miercuri, propunerea legislativă prin care putea fi operată amnistia şi graţierea unor categorii de deţinuţi, care au primit pedepse privative de libertate de până la 6 ani.
Iniţiativa legislativă a primit un raport de respingere din partea Comisiei juridice, pentru care au votat 86 de senatori, în vreme ce alţi 12 senatori au fost împotriva respingerii actului normativ.
Ulterior, la votul final, propunerea legislativă a înregistrat 84 de voturi "împotrivă" şi un vot "pentru".

CCR a respins sesizarea privind modificarea Statutului cadrelor militare.

Curtea a reluat miercuri dezbaterea sesizării de neconstituţionalitate asupra modificării Legii 80/1995 privind Statutul cadrelor militare şi a respins sesizarea privind modificarea Statutului cadrelor militare. Decizia este definitivă şi general obligatorie, urmând că actul normativ să fie transmis preşedintelui României pentru promulgare. Potrivit PDL, legea adoptată de Senat pe 10 aprilie depăşeşte cadrul cererii de reexaminare formulate de preşedintele Traian Băsescu şi dezbătute în cele două Camere ale Parlamentului, fiind astfel "neconformă" cu prevederile Constituţiei şi cu toată jurisprudenţa CCR.
"Parlamentarii Puterii au adoptat un alineat 22 la art. 86 din legea criticată de neconstituţionalitate, la dezbaterea cererii de reexaminare a preşedintelui României, al cărui conţinut nu are nicio legătură cu conţinutul cererii de reexaminare în cauză. Conţinutul cererii de reexaminare se referă la aprobarea anuală a conducătorului instituţiei pentru menţinerea în activitate a generalilor şi a amiralilor după împlinirea vârstei standard de pensionare până la vârsta de 60 de ani şi la trecerea în rezervă a cadrelor militare care nu pot promova baremurile de pregătire fizică, în timp ce textul adăugat la Legea rezultată după reexaminare se referă la ministerele cărora li se aplică dispoziţiile din art. 86 alin. (2) care, la rândul său, priveşte condiţiile în care coloneii şi comandorii pot fi menţinuţi peste limita vârstei de grad prevăzută la art. 92 din Legea nr. 80/1995", susţin contestatarii.

Senatul a aprobat OUG privind compensaţiile pentru disponibilizaţi.

Plenul Senatului a adoptat miercuri, în forma Guvernului, OUG nr. 36/2013 privind aplicarea în perioada 2013-2018 a unor măsuri de protecţie socială acordata persoanelor disponibilizate prin concedieri colective efectuate în baza planurilor de disponibilizare.
Peste 10.000 de angajaţi ai companiilor şi regiilor de stat ar urma să fie disponibilizaţi pana în 2018 prin aplicarea planurilor de disponibilizare, numărul estimat al persoanelor care vor beneficia astfel de plăţi compensatorii fiind indicat într-un document anexat ordonanţei de urgenţă privind protecţia angajaţilor disponibilizaţi, discutat în Comisia pentru Munca din Senat.
Pentru acest an este calculat că din bugetul de şomaj vor fi scoase 37,4 milioane lei pentru 2.539 angajaţi, iar anul viitor vor fi achitate 82,6 milioane lei pentru 1.941 salariaţi.
În 2015 vor fi scoase din bugetul de şomaj 83,2 milioane lei pentru 2.130 salariaţi, în 2016 vor fi achitate 70,8 milioane lei pentru 1.312 angajaţi, în 2017 vor fi plătite 57 milioane lei pentru 1.221 angajaţi, iar în 2018 vor fi achitate încă 48,9 milioane lei pentru 1.156 salariaţi.

Pragul de validare a referendumului, coborât la 30% de Senat.

Senatorii au adoptat iniţiativa legislativă semnată de Valeriu Zgonea, Florin Iordache, Eugen Nicolicea şi Bogdan Ciucă, în ceea ce priveşte legea referedumului. cu 92 de voturi "pentru" şi 29 "împotrivă" , în sensul reducerii pragului de prezenţă la acest tip de scrutin la 30%, dar şi introducerea condiţiei unui vot de 25% din alegători pentru validarea rezultatelor.
Propunerea să nu a fost susţinută de liderul senatorilor PNL, Puiu Haşotti, dar solicitarea a fost reluată la iniţiativa senatorului Mihai Răzvan Ungureanu, care a pledat pentru menţinerea unui cvorum de 50%.

Crin Antonescu: Îl pun pe Băsescu premier.

Întrebat în ce condiţii l-ar desemna pe Traian Băsescu premier, Antonescu a spus : "Un lucru simplu, că nu e deloc exclus...teoretic. Un partid care câştigă alegerile parlamentare, sau o coaliţie care câştigă alegerile parlamentare în România să vină la mine şi să-mi spună: Noi am câştigat alegerile parlamentare, domnul Traian Băsescu este candidatul nostru oficial pentru funcţia de prim-ministru. În acel moment Traian Băsescu ar fi desemnat prim-ministru al României, pentru că în acest sens am înţeles eu mereu Constituţia, chiar cea actuală, şi în orice caz în acest sens vrem să o modificăm explicit, constrângător. Desemnarea prim-ministrului nu este o operaţiune cu caracter subiectiv a preşedintelui. Preşedintele trebuie să facă doar să ia notă prin desemnarea sa de alegerea pe care au făcut-o cetăţenii".

Emil Boc : Gura păcătosului adevărat grăieşte.


Fostul preşedinte al PDL Emil Boc a declarat, miercuri, referitor la afirmaţia lui Crin Antonescu potrivit căreia ar fi dispus să îl numească pe Traian Băsescu premier, dacă ar ajunge preşedinte : "Gura păcătosului adevărat grăieşte. Vorba biblică este mai sugestivă decât orice. Cu asta am spus totul".

Mişcarea Populară îşi doreşte alianţe cu partide de dreapta.

Consilierul prezidenţial Sebastian Lăzăroiu a declarat că partidul pe care l-ar înfiinţa Fundaţia Mişcarea Populară îşi doreşte alianţe cu partide de dreapta, fiind deschis către oameni din alte formaţiuni, inclusiv din PDL, care, în opinia acestuia, ar putea să nu mai existe în 2015. “Eu cred că ar trebui să fim foarte selectivi cu oamenii din actualele partide. Sunt oameni de calitate şi în partidele actuale. Sigur, fiind un partid de centru-dreapta, va fi deschis mai mult spre oameni care vin din partide de centru-dreapta, dar nu orice oameni, pentru că asta a fost intenţia noastră de la început, să facem o selecţie şi să găsim oameni valoroşi, idei valoroase şi putem găsi asta în actualele partide de centru-dreapta. Inclusiv la PDL. Dar dacă deschizi uşa şi o să intre toată lumea, o să fie un nou PDL, ceea ce nu cred că-şi doreşte nimeni”, a afirmat Lăzăroiu. ”În mod evident, acest partid, Mişcarea Populară, îşi doreşte alianţe cu partide de dreapta. Nici PSD, nici PNL nu sunt partide de dreapta. A, că sunt părţi din zona liberală, din zona PNL, care şi-au păstrat în ciuda alianţei cu PSD, orientarea de centru-dreapta, asta e o chestiune adevărată, dar şi PNL şi PSD sunt partide de stânga şi, după cum se vede, e bine să eviţi alianţele astea eterogene în care vine şi stânga şi dreaptă şi nu mai ştii care din ce familie face parte”, a mai spus consilierul prezidenţial.

Comisia de revizuire a Constituţiei începe din 29 mai să lucreze în ritm intens.

"Forumul Constituţional a cerut o amânare de o săptămână pentru prezentarea raportului. Am avut şi astăzi o discuţie cu preşedintele forumului, cu profesorul Pârvulescu. Luni, 27 mai, deci lunea viitoare, acest raport va fi predat Comisiei parlamentare pentru elaborarea proiectului de revizuire a Constituţiei şi foarte probabil de miercuri comisia va începe să lucreze într-un ritm cât se poate de intens, cu şedinţe în mai multe zile pe săptămână să demarăm, practic, acest proces", a spus Antonescu.
"Şi aş putea spune că la toate capitolele Constituţiei există propuneri de revizuire, există mai multe variante de revizuire. Despre toate aceste vom putea discuta pe larg începând de săptămâna viitoare, odată cu predarea raportului şi, desigur, odată cu demararea lucrărilor propriu-zise pe text, pe propuneri, pe articole în Comisia parlamentară mixtă de revizuire a Constituţiei", a mai spus Antonescu. Birourile permanente reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor au aprobat, marţi, hotărârea Comisiei de revizuire a Constituţiei prin care se stabileşte că Forumul constituţional să depună raportul până pe 27 mai, dată până la care mai pot depune amendamente şi parlamentarii.

Demisii pe bandă rulantă în PPDD.

Marţi, în  plenul Camerei, patru deputaţi PPDD, au anunţat, că părăsesc grupul parlamentar al PPDD, urmând să activeze în continuare ca deputaţi independenţi.
Deputaţii  sunt : Viorel Blăjuţ, circumscripţia electorală 24, Iaşi, colegiul uninominal 12; Ion Şcheau, circumscripţia electorală 2, Arad, colegiul uninominal 3; Ovidiu-Ioan Dumitru, circumscripţia electorală 42, Bucureşti, colegiul uninominal 6; Mihai Aurelian, circumscripţia electorală 43, colegiul uninominal 1, Europa de vest. Ulterior, şi Cristinel Marian a anunţat că părăseşte grupul parlamentar al PPDD, prin intermediul preşedintelui Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea. Plecarea celor cinci aleşi din PPDD are loc după excluderea din partid a deputatului Radu Popă, din cauza "acţiunilor întreprinse în nume propriu şi interes personal împotriva partidului şi a valorilor promovate de acesta".

Secretarul general al NATO va face  o vizită în Bucureşti.

Anders Fogh Rasmussen, secretarul general al NATO, va face vineri o vizită la Bucureşti, unde va avea întâlniri cu preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta, urmând să îi fie decernat şi titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii din Bucureşti.
"Vizita secretarului general NATO va fi una scurtă, ocazionată de decernarea titlului de Doctor Honoris Causa al Universităţii din Bucureşti. Rasmussen va avea întâlniri la Palatul Cotroceni cu preşedintele Traian Băsescu şi la Palatul Victoria, cu premierul Victor Ponta", au declarat surse oficiale.
Universitatea din Bucureşti a anunţat, marţi, printr-un comunicat, că vineri va acorda înaltul titlu de Doctor Honoris Causa secretarului heneral al NATO, Anders Fogh Rasmussen, primindu-l printre membrii de onoare ai comunităţii sale academice.

Islanda renunță la aderarea la Uniunea Europeană.

Liderul Partidului Independenţei, politicianul eurosceptic Bjarni Benediktsson, într-un interviu acordul marţi site-ului islandez de ştiri mbl.îs., declara c,a încercarea Islandei de aderare la Uniunea Europeană s-a încheiat. Politicianul se  află în discuţii pentru crearea unui nou guvern cu Partidul Progresului, de centru, în urma alegerilor de la 27 aprilie. Partidul Progresului se opune de asemenea aderării Islandei la UE.
Formaţiunea lui Benediktsson a obţinut 26,5% din voturi, primind 19 din cele 63 de locuri în parlament. Partidul Progresului a obţinut 24,4% din voturi şi 19 locuri în legislativ. Social-democraţii, care s-au aflat până acum la guvernare, au câştigat 13,5% din sufragii şi nouă locuri de parlamentari. Nu este prima dată când Partidul Independenţei are un rol în guvern. Formaţiunea a fost implicată în fiecare executiv între 1991 şi 2009.

Ungaria : Curtea Constituţională  a respins un apel privind al patrulea amendament al Constituţiei.

Curtea constituţională  a respins marţi un apel depus de Mate Szabo, comisar naţional responsabil cu drepturile fundamentale, care solicita anularea celei de-a patra modificări controversate a Constituţiei. Această modificare vizează limitarea în special a prerogativelor Curţii constituţionale, susţine o definire a familiei considerată restrictivă şi permite expulzarea persoanelor fără domiciliu stabil (SDF) din locurile publice. Aceasta împiedică de asemenea cea mai înaltă instanţă ungară să facă referire la jurisprudenţa sa anterioară intrării în vigoare a noii Constituţii, la 1 ianuarie 2012. Curtea a apreciat că recursul lui Szabo este nefondat şi a precizat că nu deţine autoritatea de a evalua amendamentul în ceea ce priveşte conţinutul, conform unei decizii publicate pe site-ul său de Internet. Cel de-al patrulea amendament a fost adoptat la 11 martie de către Parlament, unde premierul conservator Viktor Orban dispune împreună cu partidul său Fidesz de o majoritate de două treimi.
"De acum înainte, nimeni nu va putea nega că adoptarea Constituţiei a fost legală" a reacţionat după anunţul Curţii, Anton Rogan, liderul grupului parlamentar al Fidesz, apreciind dezbaterea ca fiind de acum închisă.

ŞTIRI  METEO  

Avertizare Meteo

Începând din cursul după-amiezii de miercuri 22 mai şi până în dimineaţa zilei de vineri 24 mai, instabilitatea atmosferică va fi accentuată în cea mai mare parte a ţării. Vor fi averse, ce vor avea şi caracter torenţial, căderi de grindină, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului care trecător vor lua aspect de vijelie. Aceste manifestări vor fi mai frecvente la munte, în sud-vestul, centrul şi nord-estul ţării. Cantităţile de apă vor depăşi local 25 l/mp.
Se vor semnala: grindină de dimensiuni medii şi intensificări ale vântului care trecător pot căpăta aspect de vijelie, cantităţi de precipitaţii ce vor atinge şi depăşi 20...25 l/mp.

JOI   23  MAI 2013

Instabilitatea atmosferică va fi accentuată în cea mai mare parte a ţării şi se va manifesta prin averse ce vor avea şi caracter torenţial, căderi de grindină şi descărcări electrice. Astfel de fenomene vor fi mai frecvente la munte, precum şi în sud-vestul, centrul şi nord-estul ţării. Cantităţile de apă vor depăşi local 25 l/mp. Vântul va prezenta intensificări în Dobrogea şi pe crestele montane, precum şi în timpul ploilor când trecător poate lua aspect de vijelie. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 16...18 grade în vestul şi nordul ţării până în jur de 31 de grade în Bărăgan şi în zona continentală a Dobrogei. Temperaturile minime se vor situa, în general, între 8 şi 18 grade.
Presiunea atmosferică va fi în scădere ziua şi în creştere noaptea.

PERSONALITĂŢI

Richard Wagner

Richard (Wilhelm) Wagner (n. 22 mai 1813, Lipsca - d. 13 februarie 1883, Veneția) a fost un compozitor, dramaturg și teoretician al artei germane, unul din cei mai de seamă reprezentanți ai romantismului muzical.

A studiat la Dresda și la Lipsca, luând lecții de compoziție cu Christian Theodor Weinling. Între 1833 și 1839 Wagner a lucrat pentru teatrele de operă din Würzburg, Magdeburg, Königsberg și Riga, a compus primele sale opere Die Feen („Zânele", 1834), Das Liebesverbot („Dragoste interzisă", 1836) și mai multe piese orchestrale. În 1836 se căsătorește cu actrița Minna Planner. Călătorește mult, cunoscând principalele centre muzicale europene. În timpul unei agitate călătorii pe mare spre Anglia elaborează planul pentru opera „Olandezul zburător". După o scurtă ședere în Londra, pleacă la Paris, unde este profund impresionat de muzica lui Hector Berlioz.
În continuare, geniul său muzical s-a format și s-a relevat sub influența muzicii lui Carl Maria von Weber, Wolfgang Amadeus Mozart și în special a simfonismului lui Ludwig van Beethoven. Primele sale opere de un răsunet deosebit, Rienzi (1840 - premieră la 20 octombrie 1842 la Dresda), Der fliegende Holländer („Olandezul zburător" sau „Vasul fantomă", 1841 - prezentată în premieră la 2 ianuarie 1843 la Dresda), l-au impus în viața artistică. În 1843 se stabilește în Dresda, unde devine Kapellmeister la curtea regelui din Sachsen. Următoarele sale opere Tannhäuser (1845) și Lohengrin (1848) sunt mai greu acceptate de public, datorită elementelor inovatoare în structura dramatică și muzicală. Cu sprijinul lui Franz Liszt, vor fi prezentate mai târziu cu succes la Weimar.
Wagner s-a considerat pontiful unui cult artistic înrădăcinat în cultura germană, inspirată din vechile legende nordice, cu personaje eroice, care se mișcă într-o lume supranaturală. Această artă, gravitând în jurul dramei muzicale, trebuia să dea naștere acelei opere naționale, care să fie pentru germani ceea ce tragedia clasică fusese pentru grecii antici. Drama muzicală wagneriană se opune divertismentului operei tradiționale, bazându-se pe o acțiune sacră, alegorie a dramei interioare, printr-o unitate indisolubilă cu textul, scris de Wagner însuși pentru majoritatea partiturilor sale. Wagner introduce ca inovații „melodia infinită" și „motivul conducător" (das Leitmotiv), procedeu simbolic de sugerare și evocare a unor teme psihologice, a unor momente-cheie în desfășurarea dramatică.
Această concepție și-a găsit întruchiparea în monumentala sa tetralogie Der Ring des Nibelungen ("Inelul Nibelungilor"), compusă din operele Das Rheingold („Aurul Rinului", 1854), Die Walküre („Walkiria", 1856), Siegfried (1970) și Götterdämmerung („Amurgul zeilor", 1874), care configurează, într-o lume de eroi și mituri, conflictul între violența primitivă a omului și natura sa spirituală. Calitatea excepțională a artei lui Wagner se reflectă și în capodoperele sale Tristan und Isolde (1859), triumf al dragostei asupra morții, Die Meistersinger von Nürnberg („Maeștrii cântăreți din Nürnberg", 1867), Parsifal (1882), în care reia legenda „Sfântului Graal", dramatică încleștare a evlaviei cu sentimentul păcatului.
Creația wagneriană a avut o influență covârșitoare asupra evoluției ulterioare a muzicii. Compozitori ca Anton Bruckner, Gustav Mahler, Claude Debussy (la începutul activității sale), Arnold Schönberg, Richard Strauss s-au dezvoltat sub influența muzicii lui Richard Wagner.

S- A ÎNTÂMPLAT ÎN 22 MAI.....

 Evenimente

    1455: Războiul celor Două Roze: în prima bătălie de la St Albans, Richard, Duce de York învinge și capturează pe regele Henric al VI-lea al Angliei.
    1939: Al Doilea Război Mondial: Germania și Italia semnează Pactul Steel.
    1948: Guvernul Petru Groza îi retrage cetățenia regelui Mihai I și altor membri ai familiei regale. În 1997, fostului rege Mihai i se redă cetățenia română.
    1990: Microsoft lansează sistemul de operare Windows 3.0.
    2005: Ziariștii români răpiți în Irak au fost eliberați.
    2009: Conventul General din Debrecen a reînffințat Biserica Reformată Maghiară din care fac parte și cele două episcopii ale Bisericii Reformate din România.

S -a născut în ....  

    1808: Gérard de Nerval, scriitor francez (d. 1855)
    1813: Richard Wagner, compozitor german (d. 1883)
    1859: Sir Arthur Conan Doyle, scriitor britanic (d. 1930)
    1893: Armând Călinescu, economist, politician român (d. 1939)
    1907: Sir Laurence Olivier, actor britanic (d. 1989)
    1912: Herbert C. Brown, chimist englez, laureat Nobel (d. 2004)
    1924: Charles Aznavour, cântăreț, actor, compozitor francez
    1927: George Andrew Olah, chimist maghiar, laureat Nobel

Decese 

    1868: Julius Plücker, matematician, fizician german (n. 1801)
    1873: Alessandro Manzoni, scriitor italian (n. 1785)
    1885: Victor Hugo, scriitor francez (n. 1802)
    1910: Jules Renard, romancier și dramaturg francez (n. 1864)
    1933: Ștefan Dimitrescu, pictor român (n. 1886)
    1957: George Bacovia (George Vasiliu), poet român (n. 1881)

Sărbători

    Ziua Internațională a Diversității Biologice
    Ziua Unicității Reformate Maghiare





0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Va rog sa va spuneti parerea , fiecare parere conteaza , doar o singura rugaminte am pastrati limbajul decent , fara cuvinte urate injuraturi , instigare la rasism ,xenofobie si jignire a celui caruia va adresati ( vom modera doar aceste comentarii ),va multumesc si asteptam cu interes comentariile dumneavoastra. .

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More