sâmbătă, 28 septembrie 2013

Enrico Macias




Enrico Macias (născut Gaston Ghrenassia) este un cântăreț francez născut în Algeria franceză, orașul Constantine, la 11 decembrie 1938.
Născut într-o familie de evrei, a cântat la chitară din copilărie. Tatăl său a fost violonist într-o orchestră de maalouf, muzică arabo-andaluză.

.
Gaston a început să cânte în această formație la 15 ani, și în scurt timp l-a înlocuit pe solist, Cheick Raymond.

Încă din copilărie a început să cânte la chitară, a început să cânte cu orchestra lui Cheikh Raymond Leyris la vârsta de 15 ani.


A început o carieră ca profesor, dar a continuat să practice şi chitara.

S-a mutat apoi la Paris unde a decis să urmeze o carieră în muzică. A cântat în cafenele şi cabarete, dar a rămas totuşi un interpret popular de muzica arabo-andaluze şi iudeo-arabe în Franţa.


În 1962 a avut prima înregistrare a melodiei "Adie mon pays" după ce s-a întâlnit cu Raymond Berna
rd. A apărut la televiziunea franceză şi a devenit o senzaţie peste noapte. Un an mai târziu a realizat primul sau turneu cu Paola şi Billy Bridge.



În primăvara lui 1964 a cântat în prima jumătate a show-ului Les Compagnons de la chanson la Olympia Paris şi apoi a realizat un turneu în Orientul Mijlociu având mare succes în Liban, Grecia şi Turcia.


În 1965 a primit premiul "Vincent Scotto" iar în anul următor a cântat în faţa a 120.000 de oameni pe stadionul Dinamo din Moscova, a susţinut concerte în mai mult de 40 de oraşe sovietice. Debutul său american a fost în 1968, a continuat turnee în Statele Unite la Chicago, Dallas, Los Angeles, dar şi în Canada şi Quebec.
În 1971 s-a întors în Paris Olympia, apoi a mers în Londra la Royal Albert Hall, în Japonia, Canada, Italia şi Spania.


În 1974 a susţinut 10 spectacole la Teatrul Uris la Broadway, dar şi la Olympia pentru a şasea oară de la debutul sau. A fost invitat să cânte în Egipt pentru pace da către preşedintele Anwar El Sadat, în faţa a 20.000 de oameni la poalele Piramidelor.

După asasinarea preşedintelui a scris un cântec dedicat regretatului preşedinte intitulat "Un berger vient de tombera".

În 1988 a avut un mare hit "Zingarella" mai ales în Israel şi Turcia.


Patru ani mai târziu a cochetat cu actoria, încercând să joace într-o piesă adaptată din engleza "Quelle nuite", a avut de asemenea un rol în filmul francez "Monsieru Molina".


A cântat în numeroase limbi inclusiv, franceza, italiană, spaniolă, ebraică, turcă, greacă, armeana, araba şi multe dialecte ale acesteia.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Va rog sa va spuneti parerea , fiecare parere conteaza , doar o singura rugaminte am pastrati limbajul decent , fara cuvinte urate injuraturi , instigare la rasism ,xenofobie si jignire a celui caruia va adresati ( vom modera doar aceste comentarii ),va multumesc si asteptam cu interes comentariile dumneavoastra. .

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More